Friday, October 30, 2015

:: Bile Suami Mintak ::

Haiippppp..tamo tamo pikir lain hokeyh..hahaha..suke nyeah u'olls kalau mintak memintak nie..cepat je click kan..wakakakaka..somi kite mintak masakkan utk die kuey teaw goreng chinese style laaaa..haaaaa, pikir lain lettew..very the yellow brain tau u'olls..im very the good girl u know..no yellow yellow brain one..kihkihkih..saje je laa gurau2 petang jumaat sebelum bercuti berblog selama 2 hari..ye laaa weekend kan..family bonding time..woot woot!!..

Kelmarin somi kite requested nak dinner kuey teaw goreng..tp nak chinese style..sebenarnye kite lg prefer kalau somi kite request nak makan ape...senang..xyah nak perah otak pikir nak masak ape..lg satu sebab mmg yg die nak makan kan..gigih la si isteri pikir mcm mana la nak wat kuey teaw goreng chinese style nie..apolaie, tanyo pokcik google la..mihmihmih...

Balik dr opis, singgah market beli barang..maka berperang la kite kat dapur memasak kuey teaw goreng chinese style yg diminta..
maka terjadilah seperti di atas..gambau mcm blur sebab gego..

Hitam kan kuey teaw goreng chinese style kite..somi kite suke kuey teaw yg hitam2 gini..and rase lg sedap dari kuey teaw goreng yg penah kite masak sebelum nie..hahahahha..kite lagik suke rase yg ini..hehe..

Kite masak 2 peket kuey teaw..abis boliau..sodapppp..hahahahahhaa..

:: Early Birthday Present ::

Bukan untuk birthday kite..dan bukan jugak untuk birthday somi kite...tp utk birthday qisyaaaaaaaa...hehehe...7.11.2015 nie kan birthday budak cantik kesayangan kite tuh..nnt birthday die siap celebrate dekat langkawi lagik u'olls..kurlas...mommy pun daddy xde bawak gie jenjalan time birthday..tah pape kan dengan anak pun nak jeles2..hahah..xde la, mana ade jeles pun..sikit pun xjeles..mmg xjeles la sebab kebetulan gie sana pun sebab daddy qisya ade keje kat situ..keje pulak membawak smp ke weekend..

So alang2, kite pun menyibuk sekali la..ehh, langkawi kut..siap dh ade list u'olls nak beli ape..kite xnk beli coklat dh..itu semua gumuk itu coklat itu..tamo itu tamo..ececeh..padahal kat fridge umah kemain byk coklat ko kan..haks..kite nak carik, hurrrrmmmmm, set pinggan Corelle, pastuuuuu pastuuuu nak beli periuk Vision ngan Corningware, hurmmm, what else, haaaaaa, ngan nak beli kuali Tefal..okayh dh itu je..hamboiii, itu saje katenye..mau nnt somi kite cancel flight ticket kite nnt..alaaaa sayang!, early birthday present i la kirenye tuh...muahahaha..periuk Vision kite yg beli kat langkawi awal tahun lepas pun baru je kite start pakai last weekend..kalau beli lagi, tah bile tahun la kotak tuh berbukak...hehe..

Okayh okayh..itu baru list je..beli x beli, idok ler tau..hehehe..

Mak ngah ila bg adiah birthday dekat qisya..sebab nnt takut xjmp katenye..
tadaaaaaaa..inilah die early birthday present qisya..
tq mak ngah!!!..
qisya suke..
mommy pun boleh tompang sekali..ahahaha..

Dah nak masuk 2tahun dah semek tuh..cepat betul masa berlalu..tp semalam budak cantik tuh demam..siannnn die...tinggi jugak la suhu..bile bg makan ubat, kurang skit..
sian anak mommy demam..

Kul 2.30pagi kite terjaga sebab terasa kat tgn kite, bdn die panas..pastu qisya pulak meraba2 muke kite..mmg terasa bahang panas tangan die..terus kejut somi kite suruh amek ubat ngan thermometer..check2 suhu, 38.4c..bg makan ubat, jeram kepala die, celah2 ketiak, kelipat die, turun balik normal..nie pagi td, bdn die just dedor jer..checked suhu dalam 37c..
 time nie kul 4pagi..suhu dh normal..pastu bile suruh tido kemain geleng2 kepala..bile kite ajak tido lagi, terus berlari gie baring kat katil daddy..daddy dh selamat tido kat katil kite..tuh yg semek tuh boleh transfer ke sana tuh.. 
 nie td nenek wassup gambau..siap bertoncet rambut..kiut!..ahaha..
haloh haloh..sian anak mommy..get well soon baby mommy..mmg nenek xleh wat ape2 la arinie..kompom nak melepet je tuh..sian mek..

Thursday, October 29, 2015

:: Rezeki Allah Luas ::

Kan kan kan kan..betul kan..rezeki Allah itu luas..dimana2 sahaja..cume kite kene usaha la opkos..kalau ade sesiapa yg selalu lalu highway duke turun jalan semarak n nak u-turn gie kat area pulapol tuh, akan perasan akak2 and abang2 jual kopi kat situ pepagi..

Kite xtau la bile die start niaga kat situ..sebab kate pun baru start keje isnin lepas, after sebulan lebih mc..hiks..kite xpenah terpikir pun akan ade org berniaga jual kopi kat situ..never came a crossed my mind pun tau..seriously..

Mmg kite respect abg2 akak2 yg meniaga kopi kat situ..ye la kene berdiri tepi2 jalan, tayang muka pastu pegang kopi..not everybody have the guts to do that hokeyh..
mmg xkan penah sempat la nak breakfirst kat umah pepagi...hahahha..siap ade bunting u'olls..
2ringgit je rege utk black coffee nie..murah la utk sebesar cup tuh..
kite bukan caffeine person..kalau minum pun hanyalah black coffee sahaja..
mmg panas2 lagi hokeyh..mmg kaw..mmg sedap..manis pun just nice jer..
mmg layan smbl drive, smbl stuck dlm jammed smbl minum kopi panas2..ngeeee..
salah cara pegang, kalau tumpah air kopi tuh bile time drive, mmg mendapat la u'olls..hehee..

Rezeki tuh ade dimana2..rezeki Allah itu luas..hanya memerlukan usaha, keberanian dan juga kerajinan..

:: Dine @ Hard Rock Cafe, Melaka ::

Yeayyyyy, dapat jugak dinner kat sana..hehehe...memula smp tuh xde pun terpikir nak dinner kat HRC..but since somi kite kate dpt discount 10-15% dekat HRC kalau checked in dekat hotel casa del rio  tuh, might as well guna la kan..memula somi kite suruh gie berdua ngan qisya sebab die xtau lg time die mcm mana..kite okayh je tp dgn syarat tinggal credit card..wakakaka..

Then one night tuh tetibe somi kite kate boleh dinner kt sana sbb ramai yg nk dinner luar..weeehuuu!!..

Hard Rock dekat je ngan hotel..mmg walking distance jer pun..time kiteorg gie xramai org pun..so mari la kite mengorder makanan..
Pin batch tuh mmg dieorg akan bg kalau ade budak..
Our drinks..qisya ngan daddy air sama..ice lemon tea..air kite tuh xingat air ape..lupeeee dah..hiks..
Daddy punye..
Mommy punye..
Qisya punye..

After makan tuh mmg kekenyangan sesgtttt..surprisingly kite boleh abiskan meal kite..which kalau kite order burger mmg kompom xabis..selalu somi kite akan abiskan..hihihi..

Balik hotel, somi kite masuk meeting, kite berlingkau dlm selimut..tido la ape  lagi..nyamannnn!!!..;))))

Wednesday, October 28, 2015

:: Pelik..Mana Qisya? ::

Ade la one night dekat hotel time kat melaka..selalu kalau kat umah, walaupun katil tuh hanyalah kite dan qisya sahaja, selalu tuh jugak la kite hanya tido ujung2 katil..sebab qisya byk ngendeng ngan kite..

So one night tuh kite mcm pelik sebab katil terasa mcm luas sgttttt..pelik betul..punye la pelik smp kite terjaga dari tido..sebab sebelum tuh kite duk raba2 nak carik qisya (raba dengan mata tertutup), sekali xdpt rase..itu pun ye jugak wat kite terjaga..

Bukak je mata tgk2 elok baekkkkkk punye die dh placing dekat daddy die..hahahahaha..
Nmpk x nmpk x?..selalu kat umah kite yg kene gini..kat melaka, daddy yg kene..ujung2 katil je daddy tido..kihkihkih..

Gigih carik henfon nak snap gambau..rare sgt situation nie..wakakakaka..then esoknye, bile somi kite tgh meeting, kite send gambau nie.."patutlah semalam i xleh nak bergerak"..hahahahahaa..time tuh kite biaukan jer qisya..xde pun nak alihkan die smp la die alihkan diri die sendri..;)

Somi kite punyelah asyik duk pikir pasal keje, smp kite kejut bgn beli breakfirst pun boleh sebut pasal keje..boleh x?..

Satu hari tuh kite kejut die bgn mintak tlg beli nasi lemak paru..sekali nak tau somi kite ckp ape..

Somi, "Domok gie la beli..i tgh tunggu nak collect info nie"..

Isteri, "haaaa tunggu info ape pagi2 ahad nie"..

Somi, "i kan tengah nak collect info pasal tender i"..

Isteri bile dh bengang, "ehhh, xyah la..xpaham la i..tido nak collect info ape"..

Terus sentap isteri..hahahhahahaa..terus turun bawah..nasib baik la mak kite kol pastu kate die masak nasi lemak..kalau nak makan dtg umah..kite dh siap makan, dh siap balik umah, somi kite punye info xabis collect lagi (tido)..

Pastu somi kite turun..muncung kite sedepa panjangnye..pastu somi kite tanye,

Somi, "tadi ade suruh i gie beli nasi lemak ker?"..

Isteri, "haaaaaa laaaa"..

Somi, "i ckp ape?"

Isteri, "u kate nak collect info untuk tender la..xpaham i terus i turun bawah"..

Somi, "hahahhahahaha..mana la i perasan i ckp ape..hahhaa..i xlarat la"

Isteri, "huuuhhh, sentap i"..

Adehhhh..ngigau rupenye laki kite tuh..tp nasib baik la die merapu pasal nak collect info bagai..kalau merapu pasal pmpn, mau kite serkup muke die ngan bantal..hahahahhahhaha..ehh xde la smp gitu..paling kuat pun simbah ngan minyak panas jer..ehhh, hahahhahahahaah...

:: Perut "Boroi" Hasil Perbuatan Manusia ::

And of course dengan izin Allah swt jugak kan..kalau tidak dengan izin-NYA, maka tidak terjadilah ke"boroi"an ituw..alhamdulillah..
comel x comel x perut kite..hikssss..

Bagi u'olls untuk kandungan yg usia 5bulan++, perut kite besau ke kecik???..ngeeeee..

Sabtu nie gie check up kat hospital..baby tamau kepit2 lagik hokeyh..n kalau shy shy nak kepit jugak, jgn tunjuk "good" tau..mommy babap nnt..hahahaha..

Tuesday, October 27, 2015

:: Splish Splash Splosh! ::

Semek qisya tuh kemain x nyabo nak masuk kolam..asyik la dok nak manjat jer..kuar masuk kuar masuk toilet..so first day tuh, bile dh petang2, kite pun start la isi air dlm bathtub..kemain suke semek tuh..memanjang yeayyyy!!!..yeayyyy!!! jer sambil tepuk2 tangan..geram betul sebab kiut sgt die wat gitu..hahaha..
 sambil2 mandi, kite suap ke qisya nasi lemak yg daddy beli kat klebang..byk jugak la semek nie makan nasi lemak..
 kemain suke die dpt mandi dlm bathtub..dh berbulan sejak kite sakit xbawak die gie mandi pool..sian qisya..pasnie kite gie umah mak lang mandi pool ye..
 nak mandi kat swimming pool hotel, tapi nnt dulu la...ade 6 hari kat situ..so ari pertama, mandi dlm bathtub dulu..hehe..
mulut xnak ckp tp tangan nak mencapai tangan kite..ingat suruh buat ape..rupenye suruh kite tepuk2 air kat dlm bathtub..

:: Percutian Free Selama 6hari 5malam Di Hotel Tidak Mampu ::

Vavavavavavava..kemain panjang ko tajuk..ko hado..dan juga ketajukan yang tersangatlah ketidakbolehbelahan..hahahahaha..

Betul la kite cakap..kalau ikut kemampuan, mmg xmampu der nak stayed kat hotel mahal lelama gitu..RM700++ per-night kut..yg bilik kite duduk tuh la..sebab river view..bilik lain xsure..lebih kurang la kut..nak stayed satu malam dengan harga gitu pun pikir byk kali..hotel mana???..sabar ya ibuk2 bapak2..kasik gue mukadimah dulu ya..

Last week somi kite outstation kat melaka..6hari 5malam..lama seh!!!..kite purposely mintak discharged awal dari doctor..ye la, lama kut 6hari 5malam tuh..sape yg nk teman kite kat hospital..macam mana dengan qisya..mmg la family kite ade and i can always count on them..tapi xsama kalau dgn somi..aiii kan gedikssss, mesti la nak kene somi ade sentiasa..wakakakaka..nasib baik la doctor willing to released kite sbb kesihatan kite menunjukkan positive result..so berbekalkan ubat2an dari doctor yg mcm bak kate somi kite dh boleh bukak farmasi tuh, lepas la kite ke melaka..so kite pun ikut la somi kite gie meeting kat sana..

At the same time boleh rest2..setelah sekian lama hospitalized, dgn bermacam2 kejadian dan dugaan, i really need a rest!!..

Kami stayed dekat Hotel Casa Del Rio, Melaka selama 6hari 5malam tuh..hotel sgt cantik..bilik very cozy..view sgt terbaik..tapi xberapa nak bestnye sebab jerebu..hehe..

Meh kite belanja gambar2 bilik..bilik je la tapi..hehe..
nmpk x semek tuh..sampai2 je die dh explored dulu dh..segala drawer segala almari die bukak..
toilet simple je tapi cantik..
shower..
ado bathtub..siap ade tingkap lagik..boleh main cak-cak..auwww!..ahahahaha..
jerebu tebal jugak la..
view dari bilik..

Sepanjang kat sana kite xgie memana pun...satu sebab jerebu..kedua sebab dgn perut memboyot nie idok ler teman mampu nak berjalan berdua dgn qisya dekat jonker street tuh..sebab first day smp tuh kengkonon nak gie carik makan la..sebab somi kite first day smp dh start meeting..jalan la kaki 2 beranak..sekaliiiii, kedai cina je sepanjang2 jalan..awak dh sompuit dh mendukung qisya..xberani nak bg qisya jalan sebab kete2 byk..sudahnye balik bilik hotel balik..lepas tuh serik dh nak jenjalan..senak perut..kihkihkih..

Kalau kite kuau pun takat gie beli lunch jer..pastu bile somi kite ade break kejap, larik gie mall beli barang qisya..itu jer la pun..6hari 5malam kat sana mmg totally berehat je kite..sebab schedule somi kite mmg tersgtlah padat sepadat-padatnye so xleh nak berjalan..start 8lebih abis kul 11-12malam..camno nak berjalan kalau gitu..cume ade satu malam tuh la kite request nak makan kat Hard Rock Cafe..jadik ke idok dinner sana?..nnt la kite cite..itu je la cite percutian free kite selama 6hari 5malam..hehehe..

Okayh, nak settle keje jap..till then..adios!..

Monday, October 26, 2015

:: Anti-Social ::

Nampak x betapa anti-social-nye 2 beranak nie..daddy dgn henfon, qisya dgn ipad..hacooooo...hehehe..

Tapi ade time2 la..xde la sentiasa memasing gitu..kalau setiap kali, mmg kite seligi dahi dedua..hiks..

Arinie i is busy la u'olls arinie..setelah sebulan lebih MC, arinie first day start keje..byk bende nak kene settle kan, nak kene clear kan..lama kan kite MC..now baru la boleh nak buat keje..baru la selesa orang kate..baru la boleh fokus..kalau sebelum2 nie, hurmmmmm, wat mana penting jer..alhamdulillah kite dh okayh..dh sihat..;)

:: Budak Kelepet ::

Nama timangan qisya yg baru..budak kelepet..sebab suke sgt melepet ngan mommy..asal duduk asal baring je atas couch, haaaaaa mulalah nnt die dtg..baring atas badan, manjat badan, meleset2 kat kite sambil tgk youtube kat ipad..pastu kite xleh nak buat ape..tangan tuh kene sentiasa memeluk die..bile kalihkan tangan, die amek tangan kite balik, letak atas pinggang die ker perut die ker..time nak tido xyah cite la..sejak azali dh gitu..hahahaa..

Sebelum2 nie qisya mmg suke melepet2 gitu..jenis manja..tp bile nak beradik nie, lagi double up manja die..smp kadang kite rimas sbb asyik nak meleset jer..rimas tuh xde la selalu..kadang kite ngan perut senak, perut xselesa, time tuh la nak meleset2, melepet2, rimas la jadiknye..smp kite kene lari2 duduk kat dapur..hihihi..but most of the time, kite layankan qisya la..kesian die..
Nmpk x bebetul atas badan die baring..placing muke kat mulut kite sebab nak suruh kite cium die sentiasa..bile kite kalihkan muke sebab dh gatal rambut die masuk hidung, die kalihkan kepala kite suruh cium die lagi..anak la anak..
Haaaa gini la die..nak kene gitu pulak..mata kat ipad..aksi manjat mcm2 gaya, mcm2 tmpt ttp jalan..hahaa..
Peel kalau nak tido..
Ngan daddy xde pun la nak gini..ngan daddy kalau die time die nak kuar jer..sebab daddy melayan die selalu bawak gie jalan..hahaha..

Kite xde la asyik and sentiasa tolak2 qisya sebab rimas die gitu..mmg selalu kite layankan je peel meleset melepet qisya tuh..kite tgh enjoy moment melepet meleset tuh skang nie sebab nnt bile dh besau, xde maknyenye nak melepet meleset mcm mana sekarang ngan mommy..nnt kang rindu pulop..ye dop?..cume kalau perut xselesa je kite rase rimas..hehehe..

Friday, October 23, 2015

Thursday, October 22, 2015

:: Budak Cantik ::

Qisya kalau gie certain kedai makan kat sri gombak and pasar pagi kat seri gombak tuh, kemain femes die..

Gie brekfes ngan mak kite kat satu restoran nie..org tuh beriya bile qisya dtg..hehehe..lepas tuh gie pasar pulak..memula mak kite masuk, kite tunggu dlm kete sebab qisya ade..sekali qisya mengamuk2 nak ikut nenek..so kite pun turun la jugak..

Sambil nak gie kat mak kite, dgr la pekerja2 kat pasar tuh tanye mak kite mana qisya..nmpk je qisya lalu, kemain menjerit lagi dieorg.."haaaaaa, ade pun budak cantik nie"..budak cantik hokeyh..cantik ke budak tuh..hahahahaha..

Gie kat tmpt jual sayur..cina nie kemain suke lagik.."haiii budak cantik..manyak cantik ini budak..kulit putih mcm cina..muka mcm cina"..pastu siap org2 yg beli tuh pun duk iye iye kan..bile nak balik, kemain lagi memasing.."bye budak cantik..bye budak cantik"..

Mak kite kate mmg biasa dieorg mcm nie..kemain suke ngan qisya..pekerja2 situ dh kenal dh..kat situ org cina la yg paling suke kat die..tuh yg dpt panggilan budak cantik tuh..kemain femes ye mek..dh tuh tetiap pagi ikut atok nenek gie brekfes ngan pasar..mmg org perasaan la semek nie..hehehe..

Mana budak cantik tuh???..
Nie haaaaa budak cantik tuh..cantik ke budak nie..buuk je mommy tgk..hahahahaa..

:: Kasut Yang Bikin Orang Seriau ::

Ade la one day tuh kite upload gambau kat fb..ootd kite itu hari la..kebetulan kite send gambau dekat org yg kite beli preggy jeans yg kite pakai tuh..kite suke sgt..kat blog pun ade kite up entry psl preggy jeans yg smart lagi stylo mylo itu baru nie..hehehe..
Alaaa yg gambau ini haaaa..owh ye, ade few yg tanye kite beli kat mana preggy jeans nie..berkenan katenye..kite beli kat IG Mommies2bees..sila la terjah..suar2 preggy die mmg dijamin lembut dan comfy..harga pun reasonable and affordable..smp 3 suar preggy kite beli kat org sama..

Pastu kat gambau yg kite upload kat fb tuh, ade kawan2 kite comment..betapa seriau dan takutnye dieorg tgk kite pakai heels time ngandung nie..hahahaha..not to worry gurls..the one i'm wearing that day was not heels..ngeeee..mmg dah lama dah bertukun all my heels and my stilettos..sejak pregnant ke qisya, smp qisya dh besau n dh pregnant the second one nie pun masih xmampu lagi nak pakai semua tuh..mana nak mengejar anak, mana nak dukung anak, mana nak tolak stroller, mana nak mengelolakan anak lagi..mau patah heels..certain occasion je kite pakai heels..mcm wedding or formal punye event..itupun xtahan dh..rase mcm nak berjalan kaki ayam jer..;)

Yang kite pakai itu adalah flat wedges..sebab itu la kite berani pakai even tgh pregnant..sebab die flat..
Inilah flat wedges kite yg buat org seriau dan takut itu..muahahahah..kite skang nie kalau nak beli kasut, mmg akan carik flat wedges yg tinggi2 kayak gini dong..hahaha..selalu kalau kuau ngan laki kite je kite selalu pakai..gie opis pun i'olls xpakai hokeyh..asyik duk lenjan crocs and flat shoes jer..ye la, kate pun somi xde..xyah la nak koya2 tinggi sgt..wakakakakaka..
U'olls tgk tinggi ker?..seriau x takut x?..ke biasa2 je..ke xde perasaan langsung..hahahahaha..

Nak buek camno..daku punye ketinggian just nice for asean ladies..ewah..comel je secomel muke baby face ku ini..matik la mesti ramai org muntah ijo kat dpn pc/laptop/henfon..hahahha..marah la org yg xcaya umur sebenar kite..sebab dieorg yg bilang..hahaa..bile dh jujur bgtau umur sebenar, kemain terbeliak bijik mato sebab xcayo..siap boleh kate tipu bagai smp nak tgk ic sebab ramai yg guest umur kite dlm range 23-27..ade yg kate kalau ckp baru pas abis spm pun org cayo..org kate bukan kite kate..korang sila sambung muntah ijo lagik..wakakakkaka..

Somi kite tinggi..tinggiiiii..ketinggian die tuh la yang menenggelamkan ketinggian wanita asia kite..hahahahhaa..kalau kite pakai flat shoes, paras2 bahu somi kite je..tuh yg bile kuar ngan die, kene pakai tinggi2..so nmpk la balance skit kat situ walaupun bile pakai tuh mmg xkan dpt sama tinggi dgn die pun..haks..

Dapat lak somi suke menganjheng bini.."ehhh tingginye domok aiii".."aik, dh rendang balik dh..tp rendang jenis berbuahhhh"..kalau kat umah lg sakit hati..nak mintak tlg amekkan barang2 tinggi mesti kene jugak.."xsmp kan..rendang kan"..pastu gelak mcm org gile..kalau dukung qisya pulak, "sian anak daddy..baru nmpk dunia nyeah..kalau mommy dukung xnmpk ape nyeah"..pastu gelak mcm org gile jugak..ehh, byk lagik la kalau nak diikutkan..sebagai balasan, kite paw somi kite kasut..wakakakaka..padan muke..nganjheng la lagik..hahahahah..

Wednesday, October 21, 2015

:: Menurun ::

Menurun sapo tah mulut muncung tuh..tido pun mulut nak muncung..hehehee..

:: Kelapa Goyang ::

Kihkihkih..suke2 je nak translate kan..dh sedap2 nama coconut shake, biaukan jer la..hahaha..
Bile di melaka mmg xsah kalau xpekene coconut shake klebang ngan nasi lemak bungkus..perghhhhh!!!..very good combination..makan nasi lemak pedas, pastu bils dgn air sejuk manis kebabom!!!..terangkat u'ollss..baru la betul shake..shake shake shake ur booty bebeh!!!..wakakakakka..

Adehhhh, jap lg nak carik la..nasi lemak bungkus kat situ makcu (wife pakcu kite) kite punye abang yg supply..patut la podeh..orang nogori yg masak u'olls..

Uishhh, tetibe teringat ayam masak lomak cili padi mak makcu kite masak kek tampin tuh..kite nie yg hantu pedas pun bile makan menyinga u'olls..power betul masak lomak cili padi dieorg..berpeluh2, bibir dh tebal sbb pedassssss sesggtttttttt..tapi sedappppppp..siap bertambah2 makan lagi hokeyh..mmg kalau org yg manja xleh nak kene pedas yg super power punye, mmg xdigalakkan la utk makan..

*Entry teaser*


Tuesday, October 20, 2015

:: Berat Mulut ::

Coming 7.11.2015 nie genap la qisya 2 thn..cepat sgt masa berlalu kan..xlama dh pun birthday die..

Perkembangan die byk la..nak terang nak sebut satu2 xabis 1 entry nie..cumenye qisya nie die berat mulut..ssh la nak dgr die menyebut words by words..yg die boleh sebut adalah "nak" dgn "yeayyyy"..yeay tuh paling clear la so far..wakakakka..nak tuh bile die rase nak sebut, die sebut la..;)

Memula risau la jugak sebab kawan2 sebaya die majoriti dh boleh menyebut..qisya nie geng ngan bang aji la anak si naha..lambat cakap..agaknye mungkin sebab dieorg nie "dapat kaki" cepat kut..tuh yg lambat cakap..rasenye la..hiks..

Tapi bile pikir2 balik watpe nak risau qisya xleh bercakap lg..ikutkan qisya active je mcm budak2 lain..maybe belum masanye lagi..kang kalau dh boleh bercakap kang silap2 ko lak yg suruh anak tuh diam sebab xlarat nak melayan..hahaha..

As long qisya paham ape yg org ckp ngan die..kirenye boleh la nak communicate ngan die cumenye xde balasan kata dari die la..ckp ngan die in english or malay, either one pun die paham and ade respon, kire okayh la tuh kan..kalau kite kate, "qisya, sit properly..sit on the couch please"..nnt kang pelan2 die naik atas couch..sebab die ade peel kalau tgk ipad suke melulut..kadang smp merah2 kepala lutut die..

Pastu byk la yg kite suruh die buat..suruh die amek balik biskut yg die duk tinggal merata2 la, suruh die amek kusi die, n byk lg la, so far die buat walaupun xde patah perkataan yg kuar dari mulut die.."haaaaa haaaaaa" je la pun ayat feveret die so far..hehee..

Kalau nak ape2 die akan wat signal tangan die..tutup bukak tutup bukak tangan die smbl tunjuk kat bende yg die nak..diva sungguh pangai..hahahha..

Mommy xkisah la bile qisya nak ckp..mommy tunggu je..tp kalau dh 3 tahun ke atas xleh ckp jugak, that's the time where mommy should be worry la kut..heheh..

Nie kite selit sekali penawar utk anak lambat ckp..

:: Percanggahan Perilaku ::

Kite xnk cite psl org lain..sebab kite xtau dan xnk amek tau cite psl org lain..mmg la kite nie jenis joyah jenis kepochi tp xde la nak tau perihal rumahtangga org lain smp joyah sgt sanggup duk bertanye2 direct kat suami org tuh psl ape musibah yg jadik dekat isteri or rumahtangga dieorg wahai musibat..ehh, hahahaha..dialog mcm dlm cite p.ramlee je..saje je ayat musibat tuh sebab mcm sedap pulak berirama dgn ayat musibah..haks..walaupun nmpk/baca org tuh duk meroyan dekat fb ke dekat blog ke ig ke or even dekat status whatsapp die ker, diam2 sudah..kalau bende baik xpe la nak duk tanye2..mcm kite xsihat nie..ade je member2 ofis somi kite yg direct tanye kat somi kite, "bini ko mcm mana, dh okayh ke, dh sihat ke?"..kadang yg xkenal kite n yg kite xkenal pun duk bertanye kat somi kite kalau terserempak kat memana..itu bg kite xpe la sebab dieorg concern..lg touching lg ade la..terharu kut sebab org duk bertanye khabar psl kite kan..tp kalau pertanyaan yg kepochi itu boleh merosakkan hubungan suami isteri, silalah simpan sikap kampungness tuh dalam diri diam2..jaga rumahtangga sendri sudah..ko pun ade somi/isteri..jauh lg perjalanan, ranjau, onak duri yg nak kene tempuh kene elak kene hadap kene tepis..idok gitu..ehhh, terbebel pulak..xde la..xde kene-mengena ngan kami laki bini pun..tp bile terkene dekat kwn2 terdekat..bile dpt tau sakit jugak hati..

Okayh la itu je nasihat pjg lebau kak atul utk arinie..balik semula dekat topik kite..

Kite ngan somi kite kadang berbeza jugak pendapat..berbeza sikap berbeza cara..kadang smp bertegang urat la..ye laaaaa, dedua xnk kalah..dedua nak menang jer..hahahaha..bile dedua xnk kalah tuh xde la smp beterbangan periuk belanga..kadang kite mengalah, kadang somi kite mengalah..tp byk somi kite la yg mengalah..hiksss..n xde la smp kiteorg bergaduh teruk xbercakap berhari2..kadang xsmpt nak mulakan silent treatment pun.sebab nnt ade je kejadian2 yg buat kiteorg gelak ngekek2..n plus, kami kan xboleh kalau xberckp sesama sendri..nnt rindu..rindu nak bergossip..wahahahaha..

Ade satu la percanggahan perilaku yg boleh wat kite gerammmmmmm jer..eiiiii, sakit betul hati kalau kene..rase nak menjerit rase bile kene..mmg boleh potong mood la org kate..

Perilaku yg melibatkan shower..haaaaa, shower?..psl shower pun boleh wat bengang2..hahahahaha..ehh, jgn wat main okayh..dgr mcm kecik je kan bunyiknye..tp cukup wat hati menyirap..kihkihkih..

Umah kite kan ade 2 types of shower hose..rain shower ngan shower biasa tuh..even checked in hotel yg ade 2 types of hose nie pun akan bg masalah kat kite..kan skang nie hotel2 byk dh shower gini..
Mcm dlm gambau nie..terus amek gambau nie right after kite kene bende alah tuh..geram!!..

Kite suke guna shower hose yg biasa tuh..somi kite suke guna rain shower..kalau kebetulan time kite nak guna shower sebab nak mandi kite xkisah..ye la nak mandikan..even tgh kering kalau tetibe basah pun xkisah..ngeee..

Nie time tgh2 malam waktu mamai2..qisya pulak berry..malas nak turun toilet bawah so guna la toilet atas dlm bilik kite..kalau toilet bawah xde isu pun sbb guna shower hose syg biasa punye..

Ye la tgh mamai kan, xteringat pun nak tgk kalau tekan "push" tuh air kuar tang mana..sekali bile tekan, air kuar dr rain shower..huwaaaaaaaaa!!!!..aarrgggggggghhhh!!!..uuurrgghhhhhhhh!!!..bayangkan tgh mamai tgh malam, air pulak belum nak panas lagi, ngan angin ekon masuk bilik air, mmg menjerit la kite..aduhhhh stress betul..hahahahaha..abis basah rambut baju suar..awak dh la ngantuk..ade masalah tido pulak tuh..pastu terus segar mata..T_T..

Geram sebab dari elok mengelolakan qisya sorang, sudahnye kene mengelolakan diri sendri jugak..sobsss..byk kali dh kut kite kene jirus mcm tuh..huhuhuhu..kadang tuh dh siap2 nak kuar sekali keneeeeeeeeee..nak nangis rase..

Kalau kat hotel, kite nak amek air sembahyang, terlupe lg nak nengok..sekali bukak2 air, tuh diaaaaa, luar kemain tebal jerebu..xde tunjuk nak ujan pun, sekali dlm toilet pulak ujannye..xsempat mokcik nak bermemori daun pisang..hahahha..sabau jer ler mokcik..

Monday, October 19, 2015

:: Perutku Di Usia #21weeks ::

#21weeks..kite suke jeans preggy koyak2 kite nie..love it so much!!!!..tp koyak die xde la lobang2..lobang tuh katup punye..pastu kene perli ngan laki kite.."ade org carek jeans u ker?"..hahhahaa..cis, ingat u sorang je nak ade jeans koyak2..nak pakai jeans koyak2 kite time muda remaja dulu mcm xsenonoh la pulak kan..dh la mmg jenis koyak rabak pulak tuh..hehe..

Besaukan perut kite..start naik waktu kite kene warded baru nie..semua naik..perut n badan kite naik mendadak2..belum tgk kite time baru2 discharge..dh mcm hape dah..ngan muke sembab..bukan tahap sembab..siap bloated lagi. ngan badan n perut pun bloated sama..jari pun tetibe gemok..

Padahal before warded tuh gie checked up baby, nurse yg timbang kite siap pandang kite pelik.."ngandung ker?"..agaknye xleh nak tahan kut tuh yg tanye..dh tuh kalau xngandung wat ape nak wat pregnancy check up..durghhh!!!..hahahahahha..

Tp skang nie org xyah tertanye2, xyah kompius2 dh..mmg dh nmpk dh sah lg sohih yg kite ngandung..wakakakkaa..anything for my baby..xkisah pun nak kate kite gemok ke ape..gemok ngandung kut..dh biasa gemok dh..dulu time qisya pun kite gemok yg tahap mcm maskot belon bergerak..kihkihkih..so like i care if ade org nak ckp, "eiii gemoknye"..

Ehh jgn ingat xde yg ckp bende tuh setepek kat kite..ade jer..tp, kut dek kau lah nak kate ape..kesah pulak aku..katepun ngandung kan..jgn nak expect semua org bile ngandung badan maintain slim mcm scha al-yahya la kan..

:: 4bulan Kau Tidakku Perdulikan ::

Mmg to be honest, 4 bulan kite xmemperdulikan die..sedih mmg sedih..sadis mmg sadis..sayu mmg sayu tp kite terpaksa utk memperdulikan die..kite terpaksa menanggung perasaan sakit yg teramat, menanggung sakit mata yg sangat sakit utk melihat..i just have to..i've got no choice..;(

Selama 4 bulan kite xpedulik langsung perihal umah kite..dgn hall umah yg messy, yg xbervacuum, yg x bermop, yg  berhabuk, bersawang..yg mmg mcm sama keadaan dgn tongkang pecah..beg2 laptop somi kite, cpu komputer tah sapo2 tah yg duk bertukun kat hall tuh..baju bajan penuh atas couch..smp nak duduk kene kuis2, alih2kan lautan baju bajan..ngan dapur and tiles yg berkerak, berterabur segala mak nenek apotah kat atas island table..sinki tah mcm ape..fridge byk bende expired..bawang2, kentang2 dh layu..toilet pun cuci wat syarat jer..T_T

Ehh jap mesti korang duk ingat bende lain kan..mesti ingat mcm ade related ngan somi kite..kan kan kan..kan jenab kan..hahahahhaa..gile nak wat xtau je ngan somi aiii tuh..gile xnak perdulikan die..kesayangan aiii tuh..mana boleh wat xtau je ngan die..kang xdpt la aiii nak bermanja2 bergediks ngan somi aiii yg hensem macho muchos lg domoks tuh..astaga getisnye ko sya..muahahahaha..

Okayh sya, cut the gedikness..ngeeee..

Kite mmg terus-terang la, sepanjang kite ade masalah ngan kesihatan nie, mmg kite langsung2 xusik umah..dgn fizikal kite time tuh, mulalah terbayang alangkah bestnye kalau umah kite umah flat..umah yg kecik..yg jenis kemas xsmp 45minit dh settled segala2..bukan x bersyukur dgn umah yg kite duduk sekarang, lebih dari bersyukur..bersyukur sgtttt..tp bile keadaan kite mcm tuh, mmg rase useless sgt la as a wife yg xboleh nak buat keje umah..

Ape saje keje umah..bukan takat keje umah je, segala kerja..masak apotah laie..4bulan makan luar or tapau..bukan sebab alahan, bukan sebab malas, bukan sebab xdaya, tp sebab kite mmg xleh nak usik..fizikal kite xmengizinkan kite utk buat semua segala keje..even kite ade kat umah pun, kite terpaksa antar qisya umah nenek sebab kite mmg xleh jaga qisya..smp mcm tuh sekali tahap teruknye..

Sepanjang kesihatan kite xelok nie mmg kite fully bergantung harap dekat somi kite..die la yg mengelolakan qisya kat umah..mandi, basuh berak, semua la..basuh pinggan semua die..masak mmg taklah..somi kite kalau masak boleh terbalik umah nie upside down..goreng fries pun hangus..hahahah..kain baju mmg dari dulu somi kite yg uruskan..mmg die yg basuh n jemur kain..lipat je kite sebab die xreti nak lipat kain..tp nasib baik la kain baju byk yg xyah lipat sebab semua bergantung kat gerobok jer..yg kecik2, baju2 qisya je yg berlipat..

Sebab tuh bile somi kite outstation, kite dh start pening kepala..dan2 la pulak die kene gie outstation merata2..kalau dulu time kat dept IT asyik kene stayed back or keje time weekend..ade deployment la, system problem la, tukar system and whatnot la..sejak tukar section nie, lain pulak situationnye..kerap kuar outstation....kalau kite sihat, kite xkisah..tp dgn condition kite yg teruk, i cannot afford to be alone..;(

For the past few months nie, a lot of things happened to us..ngan qisya sakit sampai warded, ngan penyakit kite lg yg smp kene warded, mmg hectic time for my husband..kesian die..terkejar2..mana ngan qisya, mana ngan kite lagi..mana nak settle kan hal2 kerja kat opis yg tgh kronik..ngan nak kene attend bagai2 kursus lagi..Allah, kesian sgt somi kite..nasib baik n bersyukur sgt kite ade family kite yg memahami..adik-beradik kite, mak abah kite, especially mak kite la..dieorg la yg byk jaga n layan qisya..from starting yg kite sakit, qisya sakit, smp skang, mmg semua family kite je semata xde org lain..mmg hanya family kite..yelah, katenye family sendri kan..darah daging sendri..love them so much!!!!..

But now, alhamdulillah im getting better..syukur ya Allah..bersyukur sgt..mmg penyakit kite tuh kite rase mcm mimpi ngeri la..xnk ulang lg dh kalau boleh..sobsssss..

Sejak kite mintak kat doctor kite nak discharged, lemau weh duk dlm hospital lelama..bdn kite makin naik sebab masuk ubat..bloated satu badan..mmg naik mendadak sgt3..tp xpe la janji kite sihat kan..lps bersalin nnt boleh diet balik..bukannye xboleh..nie tgh mengandung nie, just enjoy the moment..gemok pun gemok la..gemok ade "isi" xpe kan..kan kan kan..hehe..

Kat umah pelan2 kite wat keje umah..plan mmg nak panggil mana2 org indonesia cuci umah..even somi kite pun suruh panggil org dtg cuci..xmampu lak rasenye kite nak cuci satu umah atas bawah sensorang..tp tah la, kite mcm xconfident pulak sebab kite nie susah nak percaya strangers..end up buat sendri walaupun agak lama jugak la kite amek masa nak settled kan kerja2 umah..berhari2 kut..kite wat perlahan2..sikit2..sbb kite pun bukan kuat mana lagi sebenarnye..itupun belah bawah jer siapnye..belah atas kendian la baru kite usik..

Lapang sgt mata..tenang sgt hati tgk hall kemas, tgk dapur bersih..mmg peaceful sgt..barulah dikatakan"home sweet home".."rumahku syurgaku"..

Note : bukan nak berlagak tunjuk umah..kalau ade yg terpikir or terniat gitu, kite mintak maaf sbb kite xde niat pun nak menunjuk umah..kite cume nak tunjuk kekemasan je..kekemasan yg selama 4bulan kite tunggu..4bulan kite hanya pandang ketidakkekemasan umah dgn hati yg 1001 perasaan..nak kemas tp xleh kemas..xkemas mata sakit..
Dapur saje makan 3-4hari nak settled..sebab kite wat skit2..part by part..section by section..sbb baru buat satu tmpt dh berpino mato..perut dh senak dh keras..baby kebetulan time tuh lak active bergerak..
Habis segala bende yg kite rase xpatut semua kite buang..kuih raya la kerepek la ape la..belum cite dlm kitchen cabinet yg kentang bawang semua dh layu..dlm fridge, dlm freezer..pastu kemain berbulan lamanye xcuci dapur, mmg kotoran degil betul..degil sgt..smp bergam2 dh jadik kat atas glass dapur kite sebab berminyak..belum cite tiles kat depan dapur lagi..ngan minyak ngan sambal2..adehhhh..jenuh duk menyental..

Microwave lg..oven lg..pintu kitchen cabinet lg kene sental..toilet atas bawah abis kite cuci..tp satu hari satu la..nak cuci 3 toilet sekali cuci silap2 kite dh terduduk dh kat dlm toilet..T_T
Island table yg penuh dgn segala mcm tah ape2 mende abis semua kite
clearkan..skang nie kosong dh xde ape..semak mata kalau semua nak podok2 kat atas tuh..dh la itu tmpt makan, itu tmpt nak letak segala mcm barang..ubat la kuih la kepek la air la..dh clear island table sejuk skit mata..
Tenang jiwa tgk hall..kalau x, berterabur ngan toy qisya..belum kire pinggan mangkuk ikea, sudip2, pastu ngan tah ape2 bekas yg die amek dari drawer dapur bawak gie depan..bile kite alihkan couch nak vacuuuummmmm..tuh dia baq ang, penuh gheta karun bawah tuh..

Toy qisya xyah ckp la..lotion2 die, sudu cawan mangkuk ikea die berterabur bawah tuh..ngan lotion kite yg tah mcm mana boleh ade kat bawah..siap ade botol susu qisya yg dh hitam dh bawah tuh..astaga..mmg terus buang.m la..geli la kite..hahahahaa..

Xker peaceful tgk umah kemas dan bersih..





Friday, October 16, 2015

:: Paru2 Yang "Memusnahkan" ::

Bukan setakat rokok or alcohol or drugs or anything la u just name it yg manusia buat boleh memusnahkan paru2..paru2 pun boleh "memusnahkan" manusia..

Haaaaaaa, jgn xtau..ehhh ade tau paru2 yg "memusnahkan" manusia..
*My kinda nasi lemak paru..soooo yummehlicious!!!!!..sumpah sedap smp terbayang2..urghhhh!!!..why why why?!*

Haaaaa nampak x nampak x paru2 tuh..mmg bebetul "memusnahkan" manusia mcm kite..memusnahkan selera kite nak makan breakfirst bende lain..memusnahkan mood kite bile nak pegi beli, smp2 tgk2 stall tutup..frust betul..dh lepas breakfirst, nmpk stall bukak..ghopenye dieorg lmbt berniaga..smp hati abe main2 kang perasaang hadek..sobsss..yg xtahan tuh, sanggup pulak tuh gie beli padahal perut dh kenyang..utk makan lunch nnt katenye..

Hari2 nak makan masalahnye..sebelum tido dh terbayang nasi lemak paru smp meleleh2 ailio..mcm xsabar sgt nak tunggu pagi sebab nk beli nasi lemak paru semata..adehhhhh..kronik sungguh..

Itulah kite..kalau tingin satu makanan tuh, kene musim makan itu, ituuuuuuuuuuuuuu je yg kite nak makan..ulang2 makan breakfirst, lunch or dinner and even supper pun kite xkisah selagi x muak..boleh wat mood swing oiiii kalau x dpt..hati membara jer..sakit je..itulah penangan nasi lemak paru..muahahahahhaha..

Lapar plak dh..nak gie beli nasi lemak paru, paru lebih jap la..tp baru dpt info kate stall dieorg xbukak lagi..hurmmmm, hampir frust dh nie..bersangka baik..maybe mcm semalam lambat bukak..ehhh, kronik sgt dh nie..hahaha..

U'olls dh breakfirst???..




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...