Friday, January 29, 2016

:: What's Your Plan? ::

Haiii u'olls..kebizian melanda diri..nak kene settle kan few things before molotup..another 1month to go..insyaAllah..nie pun xlarat sgt dh kalau nak diikutkan..pagi2, kene heret diri sendri utk bgn mandi dan pergi keje..masih drive sendri ke ofis..boleh je nak mintak somi kite anto..tp part nak balik petang tuh kite xberapa nak gemo..

Kene tunggu lama kalau nak tunggu somi kite smp kat megan avenue..kul 7lebih-8 malam baru smp..nak berjalan dari parking kete ke ofis pun dh tercungap2 mintak nyawa napas xcukup, inikan pulak nak berjalan ke klcc then naik train ke kl sentral..dh smp kl sentral kene berjalan lg gie ofis somi kite..dh smp kene pulak lagi tunggu kat lobby ofis..mau dalam setengah jam sejam duk menayang muke kat lobby ofis somi kite tuh nnt..ngan meeting la ape la..hurmmm, mmg kompom nnt muncung berdepa2 sebab kene menunggu..kite nie dh la jenis xsuke menunggu2 nie..paneh je hati nnt..dari gaduh2, masam2 muka, lg rela kite drive sendri..ye dok???..

Yeayyyy!!!..next monday KL cuti..org2 selangor yg bekerja jgn risau hokeyh sebab saya tidak akan menyesakkan negeri anda pada ari isnin..sebab saya akan berada di luar kawasan..woot woot!!!..

Isteri, "domok, CNY nnt kite gie mana2 nak?..kan cuti panjang"..

Somi, "okayh"..

Isteri, "yeayyy, kite nak gie mana?"..

Somi, "kan kite nak gie merayap2 umah nenek (mak kite)..jalan2 la jugak tuh"..

Isteri, "pape tah domok..itu hari2 mmg i gie merayap umah mak"..

Somi, "haaaa okayh la tuh..kan dh merayap tuh..nnt kite gie la merayap lg umah nenek"..

Pastu buat muke getis..eeeii geram jer..

Tetibe,

Somi, "tapi kan minggu nie la yg paling sesuai kalau nak gie merayap2..sebab kl keje"..

Isteri, "ehh aah kan..jom la domok..sebelum i meletup nie..domok kan tgh masyuk..hikhikhik"..

Somi, "ehh, u kan mmg dh lama dh meletup2..nie haaa nie haaa ape nie"..
-sambil picit2 dagu ngan pinggang kite..ciss!!-

Kite beria duk pujuk2..somi kite buat muke senyum gatal die..hurmmm, xde harapan la jawabnye..

Sekali tadi kite berwassap2 ngan somi kite...kite ngadu la xlarat la ape la..sekaliiii,
woot wooott!!!..of course la jpo ngan mbo...yeaaahaaa!!..

Last minit punye plan nie sebenarnye..baru arinie tetibe somi kite kate okayh lak nak berjalan2..hehe..hotel kat jb ngan melaka dh selamat di-book-ed oleh somi kite..so sabtu after check up baby kat hospital kg baru, terus shoot gie jb..the next day pulak ke melaka..hihihi..untung2 cuti CNY boleh ke penang pulak ker?..ehhh, dlm mimpi yolah sya oiii...xde makne somimu nak redah jammed smp ke penang tuh..

Balik nie kene packing2 baju..hehe

Hai warga kerja KL..ape plan cuti 3 hari nie?..

Thursday, January 28, 2016

:: Lapar ::

Kalau dpt nasi lemak paru pun sodap jugak nie..
Ahad lepas punye breakfirst..

Sayang somi aiii..pagi2 dh bgn semata2 nak belikan kite nasi lemak paru nie..kite mmg xlarat la nak gie beli..sebab kene beratur panjang..kalau lambat dh abis..hehe..

P/s : sorry nyeah mana yg kite xBW lagi..kite bizi..bizi nak settlekan kerja2 sebelum gie beranak..

Wednesday, January 27, 2016

:: Chili's ::

Last weekend ari sabtu ke ari ahad tah, time tuh nak kuar lunch la..kite mmg dh xmasak dh skang..xlarat sesgt dh..nak berdiri lama xboleh..ye la perut dh membesar kan..berdiri lama nnt kang rase mcm perut nak terjatuh jer..

Kite sesaje je ajak somi kite gie the garden lunch area sana..of course la ade agenda u'olls..tp xleh nak bgtau sebab agenda tuh smp la nie xtercapai lagi..nnt dh tercapai baru kite bgtau..tuh yg ajak lunch kat chili's mid valley..

Isteri, "jom lunch kat chili's mid valley..i belanja"

Somi, "kenapa nak kene kat mid valley..ehh jap jap..ulang balik ayat no 2 tuh"

Isteri, "i belanja chili's"

Somi, "okayh, sekarang jugak kite pegi..ke tepi ke tepi..kenderaan berat nak lalu..kenderaan berat nak belanja nie"

Hahahahhahaha..sabau jer ler..

Smp sana pun dh lambat..kul 3lebih kut..so time tuh chili's lengang la..ye la, dh lepas time lunch kut..

Meh kite belanja gambau budak semek yg moody..nak marah je keje skang nie..xleh tegur xleh ape skang nie..nnt mulalah menjerit la, pastu xpuas hati, pukul badan sendri, pukul kepala sendri..tanda protes..
Nie ha semek tuh..
Time nie ngamuk2 nak belon..dh dpt baru senyap..selagi xdpt selagi tuh duk nangis..
Die sebenarnye ngantuk plus lapau..tuh yg menambah lagi moody ngan cranky tuh..
Time nie tgh duk marah kite sebab bile die duk jerit2 tuh, kite letak jari kat bibir kite, "shushhh shush"..saje nyakat suruh die diam..mmg lg kuat la jerit die..kihkihkih..
Air kami..lemonade for the husband, watermelon lemonade for the wife and mango juice for the daughter..
Triple dipper for appetizer..skang nie triple dipper nie dh boleh pilih2 nak ape..bgs2..
Kids meal..
Club sandwich..ade nama depan tp lupa..hiksss..
Apo tah namo menu nie..nie somi kite punye..

Plannye after makan nak gie merealisasikan agenda kite..tp memasing dh kenyang so xjadi..sobsss..harap2 weekend nie menjadik la agenda yg dh tergendala ber-weekend2 tuh..

Tuesday, January 26, 2016

:: Xjadi Nak Tamak2 ::

Ade one day tuh kite tingin sgt nak makan burger king..tingin lagi..asyik2 tingin je kan..nak buat camno..ngandung ngan tingin berpisah tiada..kihkihkih..kalau burger king ade lg kat petronas tepi highway mrr2 tuh dh lama dh kite gie..nie bile dh xde, yg paling dekat pun kat wangsa maju, terpaksa la tunggu somi aiii balik keje..tsk tsk tsk..

Dari umah dh terbayang mushroom burger..nyumssss..tp at the same time kite nak jugak whopper burger..my feveret dulu kini dan selamanya..hiks..dedua nak..dh siap pikir, amek set whopper burger pastu ala carte mushroom burger..haaaa ko, xker tamak tuh..

Somi kite balik keje, pas isyak gitu, gie burger king wangsa maju..smp sana ikutkan hati nak order mcm mana yg diplan..sekali pikir2 balik, ishh xyah la..ape tamak nau..huahuahua..

Sudahnye,
Order whopper jer..

Sebab whopper kan feveret aiii..kang kalau xorder, order yg lain kang, mau kene patah balik burger king sebab takut terbayang2..getis sgttt tauuu..

Friday, January 22, 2016

:: 2 Minggu Sekali ::

Sekarang nie dh start utk pegi pregnancy check up 2 minggu sekali..makin nak dekat makin nervous sangat rase..im 34weeks now..last checked up first time kite pegi sensorang without my somi..time tuh mmg bengang pun ade..mulut muncung sedepa..tgh2 nak siap sekali org dtg nak betulkan ceiling umah..time tuh muke somi kite berubah..pandang kite dgn pandangan "owh shit..im screwed"..hahahaa..

Isteri, "kan i dh inform week before yg arinie check up i"..

Somi, "i lupe nak call ah liang cancelkan..sorry domok"..

Kite xckp ape2 pun terus sambung siap..dh lambat..somi kite tau sgt la yg kite tgh bengang..tp before pergi, dalam pada muncung2, dalam senyap2 tuh sempat lagi mintak duit..wakakakkakaka..

Kite xkisah pun nak gie sensorang..xde la kate manja nau setiap kali nak kene berteman..tp tuh la bende dh inform seminggu awal kut..kat hospital kg baru tuh dh la susah nak carik parking..asyik penuh jer..mmg kene parked kete kat parking lot hospital belah belakang..time kite smp parking penuh..tp alhamdulillah, Allah nak permudahkan urusan kite, elok kite nak keluar dari parking carik parking lain, ade brader nie pun nk keluar..lega sgt..hehehe..

Tido pun dh xberapa nak lena..sebab sekarang nie kaki asyik lenguh2..movement limited..nafas pendek..ngan kalau salah cara nak pitam la ape la..duduk pun boleh terasa nak black out u'olls..baby bergerak active..geli2 perut..bile pegang tuh kadang mcm terpegang tangan or kaki die yg tetibe timbul..comel..hehe..

Gynae kite ckp kepala baby dh kat bawah..

Doc ros, "kepala baby dh kat bawah tp xmasuk lg..ade kemungkinan jadi lg mcm anak first nie..kepala baby x masuk"..

Kite, "alaaa ye ker doctor"..

Doc ros, "xpe kite tunggu awak 37weeks nnt..tgk boleh normal ke x?"..

Huwaaaa..kalau 37weeks nnt doc ros still mention bende sama, mmg kite akan ckp yg kite nak serah diri jer..ngeeeee..

Doc ros kate air ketuban kite banyak sebab tuh perut kite besar mcm belon..hiks..berat baby time checked up tuh dh 2.4kg..

Hang in there baby..another 5weeks to go..insyaAllah..
Mommy yg dh gomok with qisya yg tangan asyik nak merayap kat muke bile minum susu..

Wednesday, January 20, 2016

:: A Thing Or Two About Qisya ::

Or maybe more..hehehee..

Qisya nie garang sebenarnye..mmg ikut pangai kite..haish..bile peel garang die tuh dtg, lg la kuat kite menyakat..kite pun duk buat2 garang sama..tp kite punye garang xyah marah2 pukul2 manja pun..just buat suara jer.."bebebebebebe", tp pakai suara dalam..suara dari tekak..itu jam tgk la lg kuat mengamuk die..berlawan2 ngan kite sambil nangis..qisya la yg nangis..kite sambil2 tuh duk gelak2 tp gelak2 cover..

Tangan qisya asyik nak memukul jer..lg kite "bebebebe" kat die, lg kerap duk nk memukul..kadang smp die lepuk muke kite..pastu mulalah kite duk ckp, "mommy dont wanna friend qisya..go sleep ngan daddy"..lepas tuh die baring atas katil tekup muke 2-3minit..kire mcm nak redakan amarah la kengkonon..then dtg balik kat kite.."stop..sleep there..dont sleep ngan mommy..go sleep with daddy"..

Qisya nie mmg ikut arahan sgt tau..bile die nak dtg kat kite, kite kate "stop", mmg die akan stop..tp lepas tuh nangis la..hahaha..kite ckp, "dont come near mommy"..mmg die xkan dtg..xakan..die akan duduk je kat mana die stop smbl nangis2..

Cubaan demi cubaan..merangkak nak dtg kat kite..dh nak smp dh nie..sejengkal je lg..kite saje ckp, "stop..go sleep there..dont sleep here"..tetibe die stop..and ya, of course la lepas tuh nangis lagi..nangis beria okayh..sedih sgt sgt sgt la tuh..tah pape kan gaduh ngan anak..hahahaha..saje je u'olls..saje nak menyakat anak..suke..bukan selalu..kihkihkih..tp kejap je la..xsmp hati pulak nak sakat lelama walaupun dh terpikir nak sambung nyakat lg..

Elok je kite ckp, "meh la sayang mommy..manja mommy nie"..lg kuat meraung die..bile kite peluk die, hurmmm, teresak2 nangis..haks..

Tp mmg betul qisya nie bertindak mengikut arahan..kalau die nak amek ipad, kite ckp, "no, dont take the ipad"..die mmg xakan amek ipad walaupun tgn dh selamat mencabut cabel charger ipad..xberjaya ipad, die akan cube amek henfon kite..same thing kite akan ckp..die xakan amek jugak..langsung2 xakan amek melainkan kalau kite ckp, "okayh, go take the ipad"..time tuh baru la die akan pegi amek..

Bukan takat ipad or henfon jer la..bende2 lain pun sama..tp biasalah bile xdpt ape yg die nak amek, mmg meraung la jawapannye..hahaha..
Nie haaa dak dobot tuh..

Harap2 smp le beso la ye ikut ckp mommy..jgn skang nie je bertindak ikut arahan..harap2 smp mommy pejam mata okayh..

Monday, January 18, 2016

:: Sikit Lagi ::

Sikit je lagi..sebulan lebih jer lagi..sabar ye sya ye..terima segala dugaan ini dgn senyuman..mana tau ade hikmah disebalik..maybe hikmahnye senang nak beranak nnt ker..insyaAllah..ya Allah tetibe nervous pulak rase..

Second pregnancy nie mmg lain la dari yg first pregnancy..ye la lain anak la kan..mana nak sama..ye dok..

Second pregnancy nie la kite asyik kuar masuk hospital..mc xyah cite la..nie baru bulan jan dh 3hari setengah dh mc..bakal bersambung lagi..dari awal sakit lain..dh ujung2 lain pulak..time qisya dulu kite steady lagi la..ujung2 hari masih boleh berjalan dari megan avenue 2 ke klcc naik train ke ofis somi kite kat kl sentral dgn kaki bengkak2 due to water retention..xsanggup kite nak tunggu somi kite smp ofis kite pukul 8malam..tuh yg naik train tuh..nie nak berjalan skit pun xmampu dh..perut pinggang sakit, lenguh semua ade..hehehe..

Bukan nak merungut tau..jgn ingat kite merungut pulak..kite just bgtau perbezaan jer..

And now, low blood pressure pulak..tuh yg kene drip tuh sbb itu jer jawapannye..tgh duduk pun boleh nak pitam..sebab doctor kate baby kat dalam dh tekan pembuluh darah kite so darah xleh nak pump naik ke atas..tuh yg rase nak pengsan tuh..doctor kate kite kene byk baring pastu kaki lunjur ke atas bagi darah naik..

Xsabar nak jumpa anak mommy..ape?..anak gender ape???..kite kan nak sgt bgtau..serious xtipu..kate pun pangai joyah tinggi kan..semua bende nak cite semua bende nak share..tp tah la this time rase mcm nak jadik secretive pulak..hiks..nak tau tunggu early march okayh..insyaAllah..nama pun dah ade..pakai nama yg dh dilistkan dari dulu lagi..vavava..hahaha..

Now its time utk packing beg..beg utk ke hospital nnt la..xpacking lg..hiks..
Nah belanja gambar kakak satu..hehe..

:: Kain Berpasang2 ::

Kat umah kite skang nie ade 10 kain yg xjahit2 lagi..nak buat dh lama tp pikir, "ehh nnt dulu la bg slim dulu"..auwwww!!..kihkihkih..biasalah kalau nak tunggu slim bukannye makan sebulan dua..nak dekat setahun..muahahaha..dh tuh kalau takat kat mulut je kate nak diet tp xberia mmg la nak dekat setahun..

Tapi bile dh beria, dh slim yg smp tahap org kate "tlg jgn kurus lg dh" tuh mmg dh plan nak antar kain tuh berjahit..sekali tukang jahit bizi la pulak kan..ngan nak puasa ngan nak raya time tuh..xpe la kite pun paham..byk tempahan..sekaliiiiii, time bulan puasa, kite dpt tau kite pregnant..hurmmmmmm, mmg kene tunggu lagi setahun lebih la baru boleh anto kain2 kite..
Ade 10 pasang..ujung belah kanan sekali tuh sari..kawan ofis sama section ngan somi kite bg..so sweet..die satu family gie india utk sembahyang, "bak kate somi kite yg suke menyakat kate ofismate die tuh "gie umrah", notty sgt somi nieh..hahaha..so balik die belikan sekali souvenir utk kite..dpt la sari satu..;D

Byk kain yg org bagi sebab kite kalau nak beli kain lg mmg kene bebel la ngan somi kite..mulalah kene perli, "nak bukak kedai jual kain ker..yg kat umah byk2 tuh pun xjait lagi"..hurmmm..

Tunggu la pas pantang nnt bg kurus betul2 dulu, baru gie anto jait..tp xde la nak anto selepuk semua 10 pasang..gigil tgn nak membayonye kang..

Friday, January 15, 2016

:: Sesi Memujuk ::

Qisya nie kan berat mulut..die dh boleh sebut la few words..tp lepas tuh dh malas nak nyebut dh..berat sesgt mulut..die hanye akan sebut bile die rase nak sebut..hehehe..

Kadang bole die nak something tuh, guna isyarat tangan jer..kadang geram betul tgk tgn tuh..sooo diva hokeyh!!..

Few days back, daddy smp umah dari ofis, duduk xsmp 5minit..then daddy bgn nak amek barang..qisya yg tgh khusyuk ngan ipad, terus campak ipad tepi, berlari dekat daddy mintak dukung..yg pelik terus menangis beria..terkejut kite..ye la tetibe kan xtau ape punca..panik kejap..

Daddy duduk, lg kuat die nangis..bgn senyap..dh kenapa qisya..ade la dekat 5-10minit gitu..sekali bile kite nak amek die dari somi kite, tetibe qisya hulur tangan nak salam..dh cium tangan dan cium pipi, siap babai lagik..lerrrr nak ajak daddy kuar ke semek oiiii..hahahahhaa..

Baru la masing2 paham kenap qisya cenggitu..nak ajak kuar ghopenye..kihkihkih..sekali daddy duduk kat sofa..lg teruk la ngamuknye..;)
Nie sesi memujuk daddy ajak kuar la nie..tp daddy xlarat so takat kuar dpn umah jer..itupun sebab delivery boy dh smp anto makanan..muahaha..

Dah pandai nak ajak kuar..tp nak ckp xboleh..ckp la mek..say la, "daddy jom kuar"..kompom daddy bawak punye..nie mulut berat nak berckp canner la mommy ngan daddy nak paham nak oiii...

Thursday, January 14, 2016

:: Outpatient ::

Hari nie kite dirawat as an outpatient dekat Al-Islam Specialist Hospital..alhamdulillah xkene warded..
Even xkene warded pun, dirawat as an outpatient pun tetap kene masuk air..

Puncanye dekat ofis pagi td..smp2 je kite dh rase lain..nak muntah perut xselesa..kite pikir mungkin perut kosong dah masuk angin..masuk pantry buat air milo pastu makan roti 2 keping cicah air milo..xlama lps tuh, tetibe mcm nak pitam..mata dh start berpina..badan gigil, seram sejuk kebas semua ade..xtau nak terangkan mcm mana..

Mmg badan kite lemah sgt..

"Ehh aku nie low blood pressure ker?"..muke pucat lesi..wassup somi kite pastu die suruh gie hospital..huwaaaaa xlarat nak drive..last2 die kate die dtg amek kite kat ofis..

Itulah kisahnye..

Kate pun as an outpatient kan..so kejap je la..abis water drip sebotol, dh boleh balik..alhamdulillah bp ok, sugar ok, blood ok, and the most important is, baby ok..xtau asal jadik gitu..
Dh balik dh..

Somi kite antar gie kat parking..somi kite pulak terus ke ofis..byk lg keje die..meeting la workshop la ape la..
so kite drive kete slow2 balik umah..xkan nak biarkan kate seharian kat parking lot tuh..

Smp umah terus melepet atas sofa..
Xlarat betul..nak rest2 jap..

Till then..

:: Sudah Musim ::

Yeayyy!!!..musim durian sudah menibakan diri..woot woot!!!!..

Setiap hari duk kate ngan somi kite..

"i nak makan durian"..

Dan hari2 somi kite akan replied,

"u mana boleh makan durian..kang bile dh makan balik umah, risau kat baby la ape la"..

Puncanye sebab kes dulu..time kite baru 2bulan kut kite duk bantai makan durian byk2..pastu sendri takut sebab tetibe rase badan panas..kene pulak ade terbaca cite pasal org ngandung makan durian yg smppppp, ehhh xnk sebut la..xsuke..smp gie klinik sebab takut..doctor gelak2 kan je kat kite time tuh..alhamdulillah n lega hati xde ape2..hiksss..

Skang nie dh musim durian kite ajak la somi kite gie makan..somi kite xbg mulanye..

Somi, "nnt i tanye mak boleh ke x u makan durian"..

Isteri, "alaaaa mak mesti akan jawab makan la tp culas2 je janji lepas tekak"..(kite jawab on behalf mak kite..muahaha)

Somi, "xde maknenye u nak culas2..culas2 tuh seulas dua jer..u punye culas2 sebijik 2bijik"..

Hahahahahhaha..pape tah..

Last2 ari ahad lepas, kiteorg kuar gie utc sentul nak collect ic kite..kite tukar ic sebab chip xleh nak baca so bile chip xleh nak baca, kite xleh nak renew driving license..lecehnyeee..dh la setiap kai buat ic baru time tuh kite tgh pregnant..muke ic kembang je..me no like!!!..T_T

So lepas utc sentul tuh gie jalan pasar..somi kite nak carik bracket tv..nak gantung tv bawah tuh..lepas jalan pasar, somi kite kate, "jom balik la..dh dpt dh bracket tv"..alaaaaaaaaa balik ker?...

But no no no..somi kite saje je nganjheng kite..sebab lepas tuh die gie SS2..hikhikhik..

Wat ape???..beli durian laaaaa..yeayyyy!!!..
Ingat nak makan sana tp semek tido..so take away jer..gile 3 bekas nie 170hengget..somi kite kate sebab spec durian kite xde..yg ade musang king jer..tuh yg wat mahal tuh..

Happy tummy, happy me!!!!!...xoxo..;))))

Wednesday, January 13, 2016

:: Jiran ::

Bile dpt jiran yg selfish, yg suke sidai baju busuk/hapak kat pagar tgh antara umah die ngan umah kite, yg suke gantung kasut2 berderet atas bawah kat pagar tuh jugak, yg suke gantung alas kaki, mmg sudahnye kite tutup tgh2 tuh..

For time being, gantung bidai dulu..nanti2, pacak tembok terus..menyesal time renovated umah dulu xletak tembok siap2..
Dah selamat pasang sabtu lepas..
Nmpk jarang kan..tp xpe la janji terlindung..

Dengan perangai selfish mcm nie, mmg kite xleh nak tolerate..kite bukak gate umah, dieorg boleh tutup gate kite balik..sebab anak beranak amek lesen terbang gamaknye..xreti nak parking kete..padahal kemain luas..kalau tutup tuh reti nak bukak balik xpe..nie biarkan jer..

Kadang somi kite balik umah, saje je la die duk drama sampai hati xbukak kan gate utk die..

Dpn2 tuh kite ckp kuat2 saje nak bg org sebelah dgr..mulut tuh mmg saje je tala kat dpn pintu umah die..

"Malas la i..kang kalau i bukak gate utk u, sudahnye nnt org sebelah nie yg anak beranak xreti parking kete duk tutup gate tuh balik..dh la tutup gate org, kalau pandai bukak balik xpe..nie buat bodoh jer"..

Hangin kite..kalau sekali dua xpe la jugak..nie setiap kali..xsabar nak pasang auto-gate..mmg kalau pasang auto-gate, setiap masa kite akan bukak je gate belah die tuh..time tuh mmg xleh dh derang suke2 hati nak tutup gate org..

Tuesday, January 12, 2016

:: A&W Pulak ::

Asyik makan makan makan makan je kan..xpe2 makan jer ape2 pun..dh bersalin nnt adalah masa utk menguruskan badan..xlama dh lg..tetibe neves pulakssss..ngeeee..

Kite nak sgt minum rootbeer float A&W..dh terpikir dh time gie tgk Dilwale ngan nana ingat nak makan A&W dulu..tp bile nak kuar umah ade drama air mata la pulak..semek nangis2..aduhaiii xsmp hati nak pekak kan tinge keras kan hati bile dgr die menangis2..tuh yg lambat jadiknye..langsung xsmpt nak makan A&W..xpe la xde rezeki..

So last weekend kite ajak somi kite makan kat A&W..hikhikhik..gie wangsa walk semata2 A&W saje..
Menu wajib..mozza burger..nyumsss..
Tetibe tingin waffle with ice cream..tp ice cream dh makin kecik..topping die pun dh makin kurang..kalau dulu makan meriah jer..

A&W..checked..kihkihkih..

Monday, January 11, 2016

:: Sira Pisang ::

Dah lama kepingin nak makan..kepingin..kihkihkih..saje je xnk guna ayat teringin kan..padahal sama jer maksudnye..sebab asyik teringin je kejenye..muahahaha..

Kite mmg nak buat sira pisang nie dh lama..lama sgt dh..tp kan tp kan tp kan, malunye nak cite..ngeeeee..kite xpandai pilih/beli pisang utk buat sira pisang nie..xtau ape nama pisang and pisang yg mcm mana sesuai utk buat sira pisang..ye la, pisang yg luar kaler hijau ke kaler kuning ker..yg kite tau pisang utk buat makan gitu jer..hihihi..

Tuh yg smp sudah xbuat smp la semalam kite gie umah mak, mak bg pisang..pisang ape jgn ditanye..sebab kalau kite tau dh lama dh terjadinye sira pisang..;p..

Tp sebelum tuh kite siap tanye mak kite, "mak, pisang nie boleh buat sira pisang kan"..mak kate boleh, balik umah terus buat sira pisang..ngeh3..gile xnyabo..
tadaaaaaa..sira pisang..kenapa berbuih tuh pun kite xtau..ehehe..

Xkisah la berbuih ke ape ker..janji jadik sira pisang kite..janji sodapppppp!!!..kite abiskan semua..somi kite xberapa gemo bende manis2 nie..phewww!!!!..selamat kat situ..

Sebelum makan letak dlm fridge..makan sejuk2 barulah nyaman u'olls..hehe..

:: Nak Dekat Bersalin Baru Dapat Merasa ::

"U semua bende nak teringin..xde bende yg xteringin"..

Muahahahahhahaha..

Somi kite duk perli2..dah tuh nak buat mcm mana..ade jugak makanan yg kite teringin tp xde la smp air liur xberhenti mengalir..kirenye smp takat teringin jer..kalau ade, ade la..xde pun xpe..tp kalau bende yg kite tingin sangat sangat baru kite akan duk berzikir kat tinge somi kite setiap hari..kihkihkih..

Ade sorang kawan somi kite, kawan die satu taman la duk menjual sandwich..kite kengkadang ade jugak la bukak fb somi kite..tgk bukannye utk checking, tp saje je bile dh boring tgk sendri punye fb..dari start ngandung, setiap kali nmpk sandwich yg kawan die jual tuh mesti macam, "ishhh, sedapnyeeee"..

Asyik la duk mintak tlg somi kite orderkan..

Somi, "U la order..i xtau ape yg u nak..kan ade byk menu die..u order jer pakai fb i..u kan admin i punye fb"..

Admin fb lagik..perli ke pe tuh..tau x, smpkan somi kite penah suruh kite replykan kat setiap org yg wish birthday die..boleh gitu..kemain paksa sbb die kate selagi kite xtlg die, selagi tuh die segan nak like or comment kat sape2..die kate die bizi xsempat nak reply semua..mmg xlah kite nak buat..

Isteri, "U la reply..kang kalau i reply akan ade emoticon "love struck" dekat each and every post kang..kalau u bizi sgt, u just like je la"..

Somi, "jgn la smp letak itu..ishhh domok nie"..

Hahahahaha..ehhh terlari cite pulak..

Okayh, so last week mcm nak sgt try sandwich kawan somi kite..kite siap usha IG kawan die tuh..tgk2 menu pastu bile dh jmp siap screenshot lagi..pastu kite send kat somi kite gambau tuh..

Isteri, "Domok, sedapnye sandwich nie..tlg orderkan utk i boleh..kalau xboleh xpe la i order sendri..i pikir sebab kawan u senang skit u nak communicate ngan die..xde la meleret2"..

Somi, "okayh"..

Alaaaa "okayh" jer ker..pastu xlama tuh kite reply lagi..

Isteri, "mcm xikhlas jer nie..xpe la i order sendri"..

Somi, "okayh dh order dh..sabtu pagi die anto"..

Yeayyyyyy..so sabtu pagi, turun dari bilik tgk dh ade kat dapur..wat air kopi utk kite, nescafe utk somi kite, ape tunggu lagi..santap laaaaaa..kihkihkih..
jgn terkejut tau..sebenarnye somi kite order 2 set..tp ade 4 packaging kat situ..sebabnye, satu packaging tuh sebelah roti je..so kalau 2 set, ade 4 packaging la kat situ..nmpk mcm besau kan..size roti biasa tuh jer..

Kite ordered "Eggstatic Double Trouble"..
nampak x nampak x???..tempting kan tempting kan..
after one bite..gabungan beef bacon, telur, bayam, and chicken ham..

Seriously sedappppp!!!!..lawan pulak ngan kopi o..sedapppppppp!!!..

Kalau sape2 yg terliur, nak order boleh la visit IG @sohosandwich..tp part delivery kite xberani nak jamin la..itu u'olls kene tanye sendri..sebab kite rase ade certain2 tmpt je yg die deliver..part delivery kat kite sabtu pagi tuh xde masalah sebab kate pun setaman kan..so kawan somi kite anto dpn umah..tp kalau luar dari sri gombak, im not really sure...itu kene tanye tuan sandwich..hehehe..

Dah dpt merasa jadik laaaa...walaupun lambat kan..hikhikhik.....

Friday, January 8, 2016

:: SUAMI ::

Tetibe arinie mcm nak fefilling bighoh..muahahaha..

Suami

Seorang yg cool, relax dan sabar..

Isteri

Seorang yg kepala angin, baran dan tidak penyabar..

Kontra kan kami..tp itulah yg melengkap kami suami isteri..kite cepat naik angin tp suami kite yg cool itu selalu tenangkan kite..kite jenis yg baran dan suami kite yg relax tuh xpenah nak curah lagi minyak dekat api yg tgh marak..kite jenis yg x penyabar tp suami kite yg penyabar tuh selalu bersabar dgn perangai kite yg xreti nak menyabar..hahahaha..

Ikutkan suami kite time muda bukan jenis yg gitu..biasalah darah muda kan..tp bile umur makin meningkat, die sendri berubah..sbb die kate dh timbul kesedaran and smp bile nak baran2 xtentu pasal..ehhh, somi kite tuh nmpk je mcm gitu tau..time muda2 dulu gangster..keje asyik nak membuli org jer..and dulu2 sebelum tunang die penah ckp kite, "u kan bertuah sgt sebab u dgn i bile i dh totally berubah"..dari segi ape and kenapa, xpayah la kite elaborate kan kat sini ape maksud die..kang meroyan pompuan2 yg "kenal" somi kite kalau dieorg baca..wakakakakaka..
gambar nie waktu annual dinner ofis kite..gomot gomot gomok gemok!!..sabar sya sabar..lagi sebulan lebih je lagi..hiksssss..

Ailebiu suami!!!...

Esok i belanja u makan durian..but after u belanja i makan dim sum, makan a&w and makan sandwich..muahahahahaahhaa..

Thursday, January 7, 2016

:: Melekap ::

Qisya nie mmg dari dulu suke melekap ngan kite..xleh langsung kite nk bersenang-lenang baring or duduk atas couch..mesti die akan dtg ngendeng2 ngan kite..panjat2 badan kite..kalau daddy baring ke duduk ke xde pun kate nak nempel2..manja sgt qisya nie tau..hiksss..time tido mmg xyah ckp la..dulu kini mmg kene berpeluk ngan kite..dua2 tangan kite kene peluk die..sebelah kanan utk wat alas kepala die..belah kiri pulak kene peluk die..time tuh try la angkat salah satu tangan..mmg mengamuk semek tuh nnt..

Kite mmg layankan je semek tuh..xde la kate kite xsuke..kite suke jer anak duk melepet2 ngan kite..kire mcm mother daughter bonding time la kirenye..nak baring sebelah ker nak menempel ke nak melekap ke, kite layankan aje sebab kite suke sebenarnye..baru la nmpk sgt anak mommy bukan anak daddy..wakakaka..and sebab die suke menempel melekap la kite jadik malas nak lipat baju kalau berdua je ngan die ngan umah tuh..sebab nnt mulalah die dtg bawak ipad die duk atas riba la baring atas riba la..jadik lg payah nak lipat baju bajan..lg letih jadiknye padahal baru lipat 3 4 helai baju..

Bile kite pregnant nie, lg kuat manja die..lg kuat peel melekap menempel and memanjat die tuh..kite skang nie dh 32weeks..mmg kene byk bersabar ngan peel2 qisya..kadang tuh kite smp naik rimas dibuatnye..ngan perut dh besar, ngan xcukup nafas, ngan pergerakan kite yg terbatas, mmg terlepas jugak la kadang tuh ketidaksabaran ngan qisya.."qisya, go lay down ngan daddy go..mommy xlarat la sayang"..bile dh ditolak2 qisya ke daddy die, isshhh kesian la pulak ngan semek nie..mulalah panggil anak tuh balik.."meh sini manja mommy meh..sayang mommy..come lay down ngan mommy come"..kihkihkih..tau pun serba salah kan..muahahaha..
tgk la die boleh bantai buat acrobatic kat atas badan kite..adik kat dlm time nie kemain marah sebab movement tetibe je jadik active..kat dalam tuh die kene himpit gamaknye..hahaha..

"Allah..Allahuakbar..sayang..qisya..aduhhh.."..itu jelah perkataan yg mampu diucapkan setiap kali qisya menempel gitu ngan kite..mintak nyawa mintak nyawa..ahahahahaha..kite mmg byk bersabar and layankan peel qisya kite sebab bg kite die xtau ape2 pun..die pun xtau yg die akan jadik kakak n akan ade adik..yg die tau, die nak bermanja2..xde sebab pun nak marah die..2 tahun tau ape je..ye dok???..

:: Dah "MATI" Baru Nak Terhegeh-Hegeh ::

Hamboiii sya..kasar nau tajuk tuh dh kenapa pagi2 nie..moody sgt ker?...aah pepagi dh moody..otw nak ke opis kemain jalan jammed all the way..tah ape yg jammed sgt tah..baru start keje ker memasing nie..sakit2 perut kite dibuatnye..stresssss!!!..T_T

Ape yg dh mati pastu baru nak terhegeh-hegeh???..yg dh mati tuh driving license kite..boleh x kite baru perasan semalam..dh mati 17 dec last year..dushhhh!!!!..

Padahal before expired tuh kite dh aware dh akan expired on that date..dh beria ingat, "okayh bulan 12 nnt nk renew driving license"..tp tuh la, mmg bile penyakit lupe dh bermaharajarela dlm diri nie, beria ingat mcm mana pun sudahnye mmg lupe jugak la..grrrrr!!!..
Kan dh expired tuh..

Arinie baru terhegeh-hegeh nk gie renew..hurmmmmm..

Wednesday, January 6, 2016

:: Dah Boleh Pantang Ontok2 ::

After bersalin nnt kite akan berpantang dekat umah sendri..berpantang sendri mcm time qisya dulu..mak kite just dtg kejap2 jer..and kite akan berpantang dekat atas..xmcm dulu dh pantang kat hall bawah..somi kite siap sound awal2..jgn nak ngada2 turun2 bawah sepanjang pantang nnt..huwaaaaaaaa..kite siap berdrama, 

isteri, "alaaaa, atas nie mana ade ape2..kang kalau i boring mcm mana..pepagi i turun la..nak tido baru naik"
somi, "jgn nak ngada..i kan nak beli tv utk letak kat hall atas nie..by the time u bersalin dh ade tv dh..ape yg nak boringnye"

Okayh, skang dh xrase berat dh nak berpantang kat atas sbb tv dh ade..muahahaha...pasnie tunggu somi kite beli android box..so boleh tgk astro, boleh tgk movie..ye la umah aiii mana ade astro..selama nie hypptv jer..
 time nie somi kite try bukak you-tube..semek sorang nie nmpk je tulisan you-tube, kemain xtentu arah die..menggelepar sonok berlari sana sini..sonok nau..dan2 gie kat depan tv, tekan2 tv tuh..sebab die ingat mcm ipad boleh touch2 scroll2..hahahaha..pastu bile bengang xjalan, die tolaknye tv tuh..astaga, nasib baik tv xjatuh..
feveret katun die..minions..hahahaha..suke nau tgk minions..ulang2 3 4 kali pun xpe..

Tapi kan tapi kan..kalau ye xturun bawah sepanjang pantang nnt..mcm kompom akan turun bawah jugak jer..muahahahahahaa..kalau duk atas pun rasenye boleh tahan seminggu jer kut..pastu mesti ke bawah jugak sudahnye...huahuahuahua..

:: Bersushi & Celebrate Birthday Diah ::

1st Jan 2016..ari jumaat kul 11pagi kami 4 org dh terpacak kat Aeon Au2..plannye nak makan sushi..and at the same time nak celebrate birthday diah..ade la cite disebaliknye tp xyah la nak cite kat sini kut..mcm xsesuai dan biarlah rahsia..ini cite antara kami 4 sekawan jer..hiksss..

Smp sana terus masuk sushi king..xpenah2 kite makan sushi kul 11pagi..terkejut perut aiiii tau..anak aiii pun terkejut..kemain ligat movement die kat dlm nie.."ape gile mommy aku nie melantak sushi pagi2"..hahaha..

Kite xbawak qisya..qisya duk ngan daddy..dengan perut memboyot gini mmg idok ler nak mengelolakan semek tuh sensorang..niat dihati mmg la nak bawak..tp bile pikir kang die duk berlari ke sana sini kang..mau terberanak kite kat sana sebab asyik duk mengejar qisya je..lagipun kite sendri pun susah nak bawak badan sendri..inikan pulak nak berhangkut semek tuh...aiii is surrender!!!!..kihkihkih..
 kite sorang je xbawak "handbag"..lone ranger..
 kami..
bile dh gomot gitu, amek gambau kene katup mulut..nnt dh kurus baru boleh amek gambau nmpk gigi..hahahahaha..

Diah pun xtau sebenarnye ade kek utk die..
 perut dh kenyang baru kek kuau..tanjat mokcik nie..
ooooeeemmmmgeeee!!..rodhi dh tuaaaa!!..muahahaha..

p/s : owh haaaaa..alhamdulillah baby bergerak aktif mcm biasa..effect dari jatuh semalam, kaki belah kiri nie je yg sakit smp hari nie..lenguh je rase..agaknye sebab bile jatuh tuh kaki kiri terlipat kut..tah la kite pun lupe dh mcm mana kite jatuh semalam..hehehe..

Tuesday, January 5, 2016

:: Dilwale :: Sangat3 Best :: Sila Tonton ::

Nak buat pengakuan nie..selama 32thn hidup kat atas muka bumi nie, baru sekali kite tgk cite hindustan kat wayang..first time..serious xtipu..cite yg pertama itu adalah Dilwale..hihihi..

Jumaat malam lepas kite gie tgk dilwale dgn nana mia..cinema penuh okayh mlm tuh..siap ade makcik2 pakcik2 yg dh berumur gie tgk dilwale..serious xtipu..im not talking about makcik2 pakcik2 yg early 50s tau..nie stock makcik pakcik yg nak naik tangga kemain punye seksa..tgk betapa powernye cite dilwale nie..hiksss..

Nasib baik la tgk ngan nana mia..kalau tgk ngan somi kite, mmg setiap kali SRK kuau, kompom kite akan ramas2 tangan somi kite..umur dh 50lebih kut tp badan sgt cantik..fit sgt..vavavava..melting sungguh..and haaaa kajol..sgt cantik hokeyh..makin cantik..bdn makin kurus dari dulu..ngan kulit dh putih compared dari dulu..jeles mak tau!!!
Time nie first time dieorg jmp..
Cantik kan kajol cantik kan..
Hensem kan srk hensem kan..tapi somi aiiii lg hensem..mat sepet mcm cina muaalap..muahahahahhaa..
Arghhhhh!!!!...suke3..alahaiii getisnye sya oiiii..wakakakaka..

Serious mmg best gileeeeeeee cite dilwale..dari awal smp habis gelak jer..senyum jer..nak2 pulak part ramlal n pogo..kalau dieorg continued wat lawak gitu mau terberanak kite dlm cinema mlm tuh sebab overdose gelak..muahahahhaha..mmg kelakar ya amat..

Sape2 yg xtgk lg mmg rugi kalau xtgk..tgk kat wayang lg feel..tgk online xfeel sgt..serious xtipu..cepat2 gie nonton..hehe..

Tp banana sebab teman aku gie tgk dilwale..kalau x mmg xtgk la aku..hahaha..

:: 2 Kali Dah Jatuh..;( ::

Allahuakbar!!..kite sekarang nie tgh risau sgt nie..hopefully xde ape2..T_T..

Dah 2 kali kite jatuh kat tmpt sama..jatuh kat car porch..first time jatuh time balik keje..nasib baik sempat tahan pakai lutut so punggung x terhentak..sakit mmg sakit la..xyah ckp la..

Second times, pagi td time nak gie opis..time tuh tgh bukak gate..nak gie kat kete ter-slipped kat same spot yg kite jatuh for the first time tuh..kali nie punggung terhentak kat lantai..nak bgn jatuh lagi..time tuh badan kite terus menggigil..dh la tgh sakit pinggang..jatuh pulak lg..;((((

Bersusah payah kite nak bgn time tuh..bgn je terus masuk kete, kite kol somi kite bgtau kite jatuh..nangis2 kite ckp ngan somi kite..die suruh kite terus ke hospital kg baru..jmp kat sana je nnt..kite ckp xyah lagi tgk mcm mana..cuak somi kite..dgr kite nangis lg la cuak org tua tuh..at the same time kite duk bising2 ngan somi kite..

"U balik keje nnt cuci car porch umah..dh 2 kali jatuh kat same spot tau..kat spot minyak kete u tuh..cuci jugak mlm kang"..sambil nangis2..ye la xkan nak tunggu jatuh kali ke 3 baru kelam kabut nak cuci..

Ya Allah..mudah2an xde ape2 yg serious..risau jugak hati nie sebenarnye..baby bergerak kat dlm perut nie mcm biasa..tp ye la bergerak2 pun still risau pe..sebab kali nie terhentak punggung..;(((((


Monday, January 4, 2016

:: Rezeki Family ::

Hujung tahun 2015..selain dari nak menanti masuknye tahun 2016, masing2 semua tunggu bonus..kan kan kan..betul x?..kite la yg salah sorang dari memasing tuh..muahahahah..

Alhamdulillah tahun nie management bagi extra half month bonus..kite bersyukur walaupun dgn economy sekarang yg xmenentu, company tmpt kite keje masih beri bonus and increment dekat staff2..some more dpt extra half month..alhamdulillah lg sekali..

Bile dh ade rezeki lebih, ade la jugak rezeki mak abah kite kat dlm tuh..dpt la bg duit poket lebih sikit kat mak abah..pastu ingat nak belanja mak abah makan kat ayutthaya..tp bile pikir2 balik, dgn harga makan 4 org kat ayutthaya tuh boleh belanja the whole family makan2..so sudahnye kite ajak the whole family makan kat rosdet kg baru..sebab kebetulan kite mmg tingin nak makan ikan siakap kerabu mangga kat situ kan..hehehe..

Khamis malam tuh ke rosdet la kami..surprisingly, smp2 je kt rosdet org xramai..selalu penuh table..agaknye ramai yg balik kg kut..ye la katepun cuti lama kan..

Kami order,
Somtam dengan ayam pandan..
Tomyam dengan kerang bakar..
Ikan siakap kerabu mangga..nyumsssss..
Broccoli dgn sotong goreng tepung.. 

Semua makanan tuh buat 2 hidang..bile nak bayar agak terkejut la jugak dengan harga..ku sangka kan mahal rupenye murah jer..buat penat je withdraw extra cash sebab takut xcukup..

Malam tuh makan utk 11org dgn menu2 kat atas dgn 2 hidangan, baru RM246..murah kan..ehh murah ker??..tah la bagi kite murah la..

And bile ade rezeki lebih jugak, boleh la kite topup sikit duit utk beli tv letak kat hall atas..somi kite bayar angka depan, kite bayar yg selebihnye..heheh..
Tv biasa2 jer..xyah nak bersmart bagai..40" je sudah..sebab tv nie utk somi kite main game kat hall atas..

So lepas nie adalah masa untuk men-deco hall atas pulak..tunggu ps abis pantang..nak buat skang idok ler teman mampu kome..hahahaha..

:: "Hi-Tea" @ Italiannies, The Garden ::

Hi-tea la sgt..padahal baru nak lunch..ye la kul 4lebih baru nak lunch apo cito..org lain tgh sedap2 hirup tea smbl makan scones kat TWG Tea, kite baru nak melantak lunch..

Kul 2 kite dh siap2 nak kuar dh..sekali somi kite naik atas smp sejam xturun2.."lambat lg ker?..i dh lapar sgt dh nie!!!".."okayh"..kite kat bawah dh tahap kebulur menggigil2 badan kepala lutut semua cukup sebab xmakan ape lg..rase nak muntah pun ade sebab perut dh masuk angin..rupenye die kat atas yg sejam xturun2 tuh boleh bantai gie download movie..tau la perut die dh kenyang..eiii, time tuh mmg sabar jer..kalau download movie dilwale xpe la jugak..ehhh, sempat lg tuh nyeah..kihkihkih..

Kene tunggu lagi setengah jam pulak tuh..grrrrrr!!!!..somi kite turun, kite pulak dan2 gie amek kek dlm fridge makan..die dh start kete dh siap pakai kasut, kite selamba je makan kek lg smbl tgk tv..ade la dekat 15minit somi kite kene tunggu kat luar sebab kite pelan2 abiskan kek..tanda protes la kengkonon..hahahaha..muke mmg xyah ckp la..muncung sedepa..masam kalah mangga muda..ehh tgh kebulur kut..hey, jgn memain hokeyh dgn kebulur ibu mengandung.."don't mess with me when i'm hungry"..boleh mmg mengundang amukan ablasa nnt..huahuahua..

Dlm kete, somi kite tanye ape2 kite diam jer..tanye nak gie mana nak makan ape, "u pikir la..i xleh pikir..i lapar sgt nie..menggigil2 bdn i"..itu je first and the last kite bersuara pastu terus diam smp ke the gardens..xde mood nak bercakap sbb bizi duk "erkkk, uuuukkkk" kuarkan angin..angin ribut taufan dh masuk perut..

Smp The Gardens, somi kite tanye, "nak makan kat sini ke kat Mid Valley"..tuh yg sudahnye makan kat Italiannies sebab turun2 escalator, itu je yg nmpk dulu..nak berjalan gie ke Mid Valley mmg sumpah xlarat..mau pengsan tgh jalan..

Nasib baik org xramai so service cepat..
Budak semek nie..sebelum makanan smp xreti nak duk diam..makanan smp jer, die sendri mintak nak duduk kat baby chair tuh smbl tunjuk makanan..see, anak pun lapar sbb tunggu daddy..
Wild mushroom nie very the sedap..nasib baik order size regular..sebab qisya makan pun dh 2 mangkuk..
Nie somi kite punye..nak makan light2 je katenye..perut alang2..yg ini apo mushroom tah..tp serious sedap..
Nie pun somi kite punye..jgn ditanye ape nama makanan2 nie semua..xingat dh kite..hiksss..tp mmg sedap la..
Nie kite punye..tgh kebulur mmg xleh nak ingat segala jenis menu..hahaha..

Kite suap qisya, somi kite suap kite..makan tuh skit, nie skit dh kenyang dh..katepun, perut dh masuk angin kan..

Lepas perut dh kenyang baru la ade mood nak bercakap..dan2 terus okayh balik ngan somi kite, jalan2 berpaut lengan lg u'olls..muahahahaha..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...