Tuesday, February 28, 2017

:: Mahalnyaaaaaaaaaaa!!!! ::

Kite tgh survey2 earphone wireless utk phone kite..kenapa wireless???...sebab phone hakak xde lobang nak cucuk earphone dik non..sedeh!..beli handphone kemain mahal tp lobang nak cucuk earphone xde..advance katenye..chait!!..

Nak boleh tp kene beli la adaptor utk cucuk cable earphone..earphone mmg ade bg..but like i mentioned la, kene beli adaptor die..

Sekali ade kuau advert Airpods kat tv..Mac punye..or can be called as earphone wireless la..saje je la tgk harga dekat Mac store..sekaliiiiiiii, tanjat hakak dik!..mahal kemainnnnn..nak masuk dlm wishlist pun hakak xsanggup nak masukkan..

Nie haaa ghope Airpods tuh..cer la tgk harganya berapa..
 
Gilosss!!..
 
Nape mahal nau nieh?..ke sebab xde cable meleret2 terus jadik mahal..haishhh..

Tgk kat lazada pun xde yg murah..
 
Lagi mahal lagi ade lah...dh boleh beli henfon lg sebijik..ade yg jual RM1,349.00 tau..urut pala jap..baik hakak beli handbag..lagi baloi..

Haishhhh..xpe la..nnt kalau hasben hakak tersesat dekat lowyatt nnt, hakak pesan la earphone yg biasa2 punye..ape gile nak beli earphone smp gitu punye mahal..dh nak sama harga dengan iron steam hakak dh..tambah berapa ratus je dpt iron steam..tp tuh la, walaupun mahal, ade ramai yg beli sebenarnya..cume kite nie masih lagi waras boleh berpikir..

Pakai henfon kemain canggih..kemain advance..iphone7plus katenye..iphone7 xnk..nk terus iphone7plus..tp xde lobang cucuk earphone..wakakakaka..padan muka ko sya..boleh dijadikkan bahan tuh sebenarnye..pffttt!!!..

Haihhh..Apple Apple..so ridiculous!!..

Monday, February 27, 2017

:: Anak-Anak ::

Memang betul bahawasanya lain anak lain peelnya..hehehe..ehhh, ko sya..anak baru 2 org kut..org lain anak 4-5 org kalau baca entry ko nie mesti akan ckp benda sama.."anak baru 2 org dh bebel pasal peel, aku nie anak 4-5 relax je..mcm2 peel aku hadap"..ye ye..saya respect awak orang..huahuahua..

Qisya nie die dari kecik mmg xbyk peel..boleh kate jenis anak yg sgt behave..so far masih lagi mendengar kate..xkuat melawan sgt (kadang2 ade la jugak melawannye once in a blue moon)..mmg gud girl la senang cite..merajuk pun xberapa nak reti sgt walhal die perempuan kan..penah la merajuk, xde la kate xpenah langsung..tp merajuk die mmg very rare to see la..sepanjang umur 3tahun3bulan nie, baru sekali la die merajuk beria..merajuk ngan daddy die..comel sgt tau..mmg betul2 merajuk..sbb daddy gie outstation tinggal die..daddy balik je dari outstation, pandang daddy pun xmo..apatah lagi nak berckp ngan daddy die..heii, quite lame jugak tau..

Daddy ckp, panggil2 qisya, die buat xtau je..daddy kuarkan present yg daddy belikan utk qisya pun, die xpandang langsung hokeyh..qisya buat xtau jeeee..sebelah mata pun xpandang..padahal kalau sebelum2 nie, kemain menjerit happy die..keras hatimu nak!..hahahahha..

Ade la 2-3 jam die merajuk consistant cenggitu..smp la daddy pujuk nak bawak die gie "todai (kedai)"..itupun bile nak pegi, mcm jual mahal..senyap je..daddy dukung pun dh mcm dukung patung..static jer..tp bile dh balik, dh ade something kat tangan, kompom la senyum meleret..terus okayh dh ngan daddy..itu je la sekali pun yg die merajuk beria..and she's a very loving sister..so far xde pun nak pukul or pijak adik die walaupun adik die buat mcm2 ke die..

Tapiiiii, berlainan sungguh dengan dobot..heiii, dobot tuh mmg lain betul..when he says A, there is no such thing as B C D and so on..cannot compromise kinda boy..distract la die dgn mcm2..tetap dgn nak kan A jugak..selagi xdpt, selagi tuh die akan mengamuk..garang hokeyh dobot..semua org akan ckp, "irsyad nie mmg garang..ikut mommy garang2 sgt nie..kenapa ikut perangai mommy, cube la ikut perangai daddy tuh"..cisss!!..ye ye tau daddy tuh penyabar..pfftt!!..xleh nak kata ape bile dieorg kate gitu..i raise my case..

Kuat merajuk sgt tau..geram betul bile die buat merajuk2 die tuh..lagi teruk merajuknya compared to qisya..umur 9bulan dah pandai merajuk2 terbalik2kan badan, berguling..selalu buli kakak die..kalau dtg geram die dekat qisya, abis rambut qisya ditariknye, muka qisya digomolnye, tangan qisya digigitnye, mmg lenjun la muka qisya dengan ailio die..bile die geram tuh, siap ngan suara2 geram die kuar tau..dh la suara tuh jenis husky..ehehehe..

Ehhh, kalau gitu, bukan takat qisya je la kene buli ngan dobot, mommy pun selalu jugak la kene buli ngan dobot..huahuahua..mmg suke tau irsyad duk gomol2 gitu..geram jeeee..lepas die gomol tuh mmg kompom abis basah muka..kite extra sikit bulinye sebab die suke gigit dagu kite...adehhh anak!..hahaha..  
nie haaaa dobot yg suke buli org tuh..

Sejak dah dpt kaki nie, nak berjalan je die..xnk langsung org pegang tangan die..kuat jeles jugak tau irsyad nie..kalau kite dukung peluk cium qisya, die dari jauh akan menjerit menangis smbl berjalan dtg kat kite..bile dh smp, ditolaknye qisya ke tepi, ditariknye rambut qisya..terpaksa la kakak beralah ngan adik..tp kadang bile dobot jeles2 gitu, kite akan suruh hasben kite amek irsyad..kesian qisya..kadang die pun nak manja2..nak melepet ngan kite..

Ngan nenek toksah cite la...sape2 sahaja yg baring dekat nenek ditolaknye..xkisah la kazen2 die ke, even ayahchik (adik kite) baring dekat nenek pun die mengamuk..irsyad akan dtg, pastu menyelinap tengah2, tolak ayahchik die ke tepi sekuat hati, ditariknye rambut ayahchik die, menjerit2 semua cukup la..kire selagi ayahchik xberganjak, selagi tuh la akan berlaku keganasan..wakakakaka..

masih lagi clingy boy..

Budak yg suke menarik tudung mommy jugak si dobot nie..gerammm jer kadang..mmg xde makne ler kite nak cantik2 berlilit2 shawl kemas2 ke ape ke kalau si dobot nie ade..kuar umah dh cantik dh...masuk je kete, belum smp lagi pun destinasi, shawl dh herot berot dh..belum lagi ade tambahan ailio die..adehhh...hahahaha..

Memang ngan dobot nie tahap kesabaran kene teramat5 tinggi..kihkihkih...boy gamaknye kut kan..xpe la dobot, sementara kecik nie buat la peel mcm mana pun..dh 7-8 tahun buat peel gitu, silap2 dpt backhand nnt..wakakakakakakakaka..

sgt manja dengan nenek..nenek ade, ngan semua org pun xnk..
dobot and kakak qisya..
 
mommy sayang u both so muchu muchy..harta mommy dunia akhirat..

Love, hugs, xoxo..

Friday, February 24, 2017

:: Memang Susah Betul ::

Ape yg susah betul???..susah betul nak carik baju baby boy yg berkenan di hati..ngape nyek gitu..kalau baby girl, smp rambang bijik mata nak pilih mana satu sbb terlampau byk sgt..

Kite xsuke baju yg mcm ala2 katun2 yg hurmmmm, mcm mana nyeah nak describe..adehhh, susahnye nak explain..

Kalau nak beli baju irsyad mmg pening kepala..nak2 plak baju2 jalan die..susahnye lahai nak carik..mmg byk xberkenan dari yg berkenan..bukan saje baju, kasut pun sama..abah ngan mak kite selalu tegur, "hamboiii, kecik2 kasut dh pakai Clarks..buat ape la beli yg mahal2, pakai kejap je pun"..ngeeee..alaaa u'olls..mmg le dgr mahal, padahal murah je..beli kat warehouse sale Clarks..kami laki bini masih lagi boleh berpikir..xkan la nak belikan something yg hanya pakai dlm 2-3 bulan mahal2..kalau kami laki bini jenis xde pikir gitu, mmg qisya ngan irsyad dh merasa pakai kasut DocMart dari umur 2-3 bulan rasenye..huahuahua..n knowing daddy derang, xde de nak belikan anak2 die baju-bajan, kasut2 yg limitation..yg reject okayh lagi..kadang kite ler yg bebel2..tp nak jugak, hurmmm, biaukan..ikut ler..daddy yg bayau..

Contoh2 baju jalan irsyad..yg mana ade je la..selebih dlm henfon yg rosak tuh..sayangnye gambauuuuuu!!!..😖🤧
 
Comel sgt baju nie..jarang nak pakai sebab kain die tebal..kite plak yg rimas..
 
Comel je pakai shirt ngan jeans..gerammm la mommy..
 
Mcm org besau..
 
Ehhh, kenapa dobot sgt time nieeeee..baju nie present dari kawan hasben kite..
 
Alololololo hensemnye anak mommy tuh..tp yg slagnye kat situ, puting tuh..haiyoooo..
 
Muke penyek..hahahah..
 
Yg ini saje je sebab geram tgk peha ngan montot iye..eeiiii, gigit kang tau ler..

Topi tuh satu je yg irsyad ade..daddy xnk beli lebih2..kejap je pakai katenye..nmpk x kite nak pattern/design/style yg mcm mana utk anak bujang kite..yg nmpk mcm very the adult gitu tp utk babies..masih lagi xdpt nak describe mcm mana..haih..

Hasben kite suke belanjakan duit byk2 utk beli baju anak2..kadang lagi mahal baju-bajan anak2 dari baju-bajan mommy..enggak fair dong ahhh!!!..mana taknye, 2 beradik punye baju kalau di-total-up-kan, mommy boleh beli handbag LV sebijik..tertelan2 ailio mommy, terbuntang2 mato mommy bile tgk berapa yg nak kene bayau..walaupun mmg bukan mommy yg bayau la kan..mmg la kami jarang beli baju-bajan anak2, tp sekali beli, mmg betul2 beli..sebab tuh at least sekali atau 2 kali dlm setahun hasben kite ajak gie JPO shopping sana..ye ler u'olls, bajet2 nak bg anak2 pakai baju ade brand tp xmampu nak beli kat butik..so outlet je la jawabnye...kihkihkih..

Cumenye yg bgs kalau beli baju ade brand nie, jangka hayat die lama la sikit..baju qisya masa baby, elok lg tuh tergantung dlm lemari..

Thursday, February 23, 2017

:: A I R ::

Skang nie musim sakit kan u'olls..kite dh berapa hari dh batuk..mcm nak demam tapi xdemam..badan rase xsedap..pastu rase keneneng jer..keneneng???..u'olls tau x maksud keneneng tuh ape?..yg tau tuh bgs la xyah kite terangkan dh..yg xtau tuh sorry sgt sebab kite xleh pikir ayat ape yg sesuai utk nak relate kan dengan keneneng tuh..kepala asyik sakit je this few days..migrain rajin nau datang..smpkan telan 2bijik actifast pun dh xde effect..dh immune gamaknye..
 
Skang nie u'olls kene bykkan minum air okayh..cuaca xmenentu..kadang panas, kadang hujan..time cuaca panas, pasang ekon pun boleh rase bahang lagi..xdpt bayangkan kalau xde ekon, xtau anak2 kite mcm mana..mau masing2 mandi peluh..dh la mmg 2 beradik kuat peluh..tp alhamdulillah la kalau dieorg peluh yg smp merah2 muka sebab panas, xde kate nak merengek..cume si dobot tuh kalau xkene ngan mood die, mmg akan merengek la..hehehe..

Okayh la u'olls..take a very good care of yourself aight..don't get sick..drink lots lots lots lots of water kayh..kite nak baring kejap..ketidaklaratan melanda diri ini..bubuiiii..

Wednesday, February 22, 2017

:: Rupaku Setelah Dipotretkan ::

Dipotraitkan la sgtttt..huahuahua..tp macam ade org potrait kan muka kite kan..kan kan kan..padahal pakai apps je..heehehe..

#xdekeje

Tuesday, February 21, 2017

:: Berani Betul Anak Murid Sound Cikgu Balik! ::

Memang berani sungguh anak murid itu..boleh die sound balik..ish ish ish..xpatut xpatut!..mmg xpatut!..hahahahha..
 
Hahahahhaah..kalau kite la kan jadi ustazah anak murid nie, xtau la nak marah ke, nak gelak ke ape..kihkihkih..

Meh nie kite translate ke bahasa rumi..

Soalan - "Tuliskan maksud ayat dibawah"
"Ayatnya seperti yg tertera di atas"
Jawapan murid - "Maksud : janganlah kamu memberi soalan yang susah kepada anak muridmu"
Ustazah/ustaz membalas - "Soalan jadi susah sebab tak baca buku!"

Wakakakakakakakakakaka..nasib baik xde sambungan ayat killer kat situ..which, "Sila jumpa saya!"..kalau dpt ayat killer tuh, mmg kene tebalkan muka masuk bilik guru..hahahahhaa..

Alhamdulillah masih boleh membaca tulisan dan menulis jawi..xkan jawi hilang di dunia..ewahhhhhh..huahuahua..

Monday, February 20, 2017

:: #Myonlyanakbujang, 1YearOld Dy ::

Sekejapan je dobot dh setahun..rase mcm die baby2 lagi..huwaaaa..

18 Feb 2017, genap umur dobot 1 tahun..

Skang nie mcm2 peel die..mcm2 progress die..dobot nie quite cepat jugak la in terms of everything kalau compared ngan qisya..laki gamaknye kut..

Mengereng cepat, mengensot cepat, merangkak cepat and now dobot dh boleh berjalan dh..die start berjalan masa die umur 11bulan..gigi dh ade 7 batang..ehh, ape pulak 7 batang..9 batang la..tp yg lagi 2 tuh tumbuh dekat tmpt yg x sepatutnye...huwaaaaaaaa...seram mommy....ahamdulillah..kite xkisah la cepat ke lambat ke, janji anak bujang mommy sihat..
 
Nie haaaaa budak yg dh setahun tuh..hehe..
 
Birthday present for birthday boy..hehe..
 
Die yg tunjuk2 nk yg ini okayh..daddy bg toy lain die xnk..die tepis2nya sambil tangan die buat sign, "no no".."huuhh huuh" sambil jari tunjuk bende alah nie..haiyooooo..awak nie umur berapa nieeeeee..dh pandai pilih2 toy nie..

Nanti la kite bebelkan pasal dobot nie..byk bende nak diceritakan..nnt la nyeah..kite mcm blur la arinie..

Neway, happy birthday dobot mommy..be a good son to mommy and daddy and a caring brother to your sister aight..semoga menjadi anak yg soleh, anak yg mendengar kata, anak yg cerdik..semoga sihat2 selalu and semoga dobot mommy diberkati dan sentiasa berada di dalam "payung" lindungan Allah..amin

Friday, February 17, 2017

:: "Sedap Domokkkkk"

Pasrah yolah bile laki ko panggil ko dengan panggilan domok..die tuh yg domok sebenarnye, pastu nak panggil org domok pulak..huuuhh!..eh, hahahaha..

Kite skang nie akan cube sehabis daya/tenaga/rajin utk masak..masak utk bekalan di ofis..terasa jugak la duit tuh xmcm air keluarnye..sehari kite belanja kat ofis dlm 15hengget - 18hengget..tuh termasuk breakfirst, lunch dan duit parking..belum lagi tetibe ko kebulur masa petang yg nak kene munchy2 something..selalunye kuih la..and belum lg cite tetibe ko rase nak beli buah..honeydew + jambu equals to RM3.80..ko ghase?..bile tetibe tuh terjadi, can easily cost me another 5ringgit..5ringgit tuh add-on hokeyh, bukan reduce 5ringgit..T_T

So since irsyad mcm dh okayh sikit nie, bukan okayh terus tau..okayh sikit..hihihi..maka kite pun boleh la nak masak utk buat bekal..selalu kite bekalkan sekali utk hasben kite..#isterimithalisangat..bluwekkk!!!..hahahah..

Alah u'olls..baru berapa hari je pun kite masak utk buat bekal..org lain dh lama buat dh kan..ye ye, saya jeles dengan awokme yg dh bertahun2 masak bekalan utk ke ofis..sekali la dengan yg buat bekal utk anak2 pegi skul..hehe..

Malam lepas tidokan anak2 ngan bapak anak (ngeee), baru la kite turun bawah masuk dapur sediakan bahan2 utk nak masak breakfirst..so next morning, xyah la kelam-kabut..

Khamis lepas kite masak kuey teaw goreng..
 
Tadaaaaaaa..

 Xsempat nak sejukkan sebab hasben kite dh tunggu dlm kete..so dlm kete, kite bukak penutup tupperware bg die sejuk sikit..kite cuit la kuey teaw tuh suap kat hasben kite.."hurmmmm, sedapnye domok"..hiks..

Dalam kul 10lebih (am) hasben kite wassap, "sedapnyeeeee domokkkkk"..tetibe..hahahahaha..before tuh kate nk mkn utk lunch tp xtahan bau katenye..muahahaha..

Kite masak kuey teaw ala2 chinese style sbb hasben kite suke gitu..

Arinie pulak kite buat #croissantchillitunamayo..saje nak breakfirst light2 jer..

Senang je u'olls nak buat..it is just between u wanna do, or u don't wanna do..simple as that..

Nie haaa bahan2 yg kite guna..
 
Simple je kan..mayo kite suke guna brand kimball..ehh, mmg kite suke la brand kimball nie..baik cili sos, tomato sos, spegeti and mayo, mmg kite guna brand kimball dulu kini dan selamanya..ngeeeee..

Cili tuna tuh kite mix ngan mayo..mcm pelik kan, tp silalah jangan pelik..kite buat die, bukan die buat kite (istilah pemasakan kite..hahahha)..kite letak dlm 3 sudu..tp ikut korang la nak letak berapa sudu pun kan..kalau korang nak guna tuna mayo terus pun xpe..perisa ape2 pun boleh..taste bud memasing kan lain2..mcm kite nie lidah melayu..kalau x pedas, mmg xlengkap rase hidup..kene rase jugak pedas..dh tuh, keturunan kampar (temerloh) kan..keturunan wakang-wakang nie..so paham2 yolah tahap kepedasan tuh mcm mana..menyinga!..

Sapu cream cheese tuh kat croissant..owh haaaa, croissant tuh xyah bakar dlm oven nak bg keras or ranggup ke ape..gitu je..ehh, tp ikut korang la jugek nak ke xnk kan..hahaha..baru je mentioned pasal memasing punye taste bud..ngeeeee..then susun la tomato, timun ngan lettuce..lepas tuh baru letak cili tuna yg dh di-mix-ed dengan mayo tadi..kite suka letak timun jepun bebyk sebab sedap..sedap rangup..bile makan krup krap krup krap..heheh..then apo laie, santap la..hahahahhaa..
 
Serious sedap aii tell yu..kite buat utk kite 2 jer..itupun makan satu je dh kenyang nie haaaa..tengah berpikir2 nak makan ke x yg lagi satu tuh..nak membawak ke lunch mcm lambat laie..hurmmmm, tgk la cemmana...hahahahaha..

Thursday, February 16, 2017

:: Grand Lexis, Penang ::

Thank u daddy banje gie holiday..muahhxx..

Hasben kite kan ade beli voucher 3hari 2malam Grand Lexis, Penang last year masa matta fair..asalnye nak Lexis yg kat PD..sekali bile hasben kite kate, "baik pegi penang..boleh jalan2 carik makan sekali"..aii kan isteri yg xnak durhaka dekat somi..maka aiii terus mengangguk tanda setuju..ngeeeeee..

Voucher tuh smp end of march je..nak pegi bulan 3 takut tgh bizi..so sudahnye pegi la bulan 2 sbb mcm ala2 bizi tp xbizi..kite hangkut sekali mak abah kite..saje bawak derang gie jenjalan sekali..hehe..

Pegi hari ahad balik hari selasa..rabu cuti berehat membawak ke cuti thaipusam..kalau jumaat xde nak pegi dinner ofis sempena CNY, rasenye kite dh sambung straight dh..

Grand Lexis nie kat Teluk Kumbar..jauh jugak la dari bandar penang..kire kalau nak keluar makan kat tmpt femes2 kat penang, kene tempuh perjalanan dlm 30minit..more a less la..

Bilik sangat best..Grand Lexis kan..ade ke bilik die yg xbest..kihkihkih..
 
2 katil king..bantal, katil, sgt empuk aii tell yuuuuu..
 
Santeknyeeee..
 
Ade budak xsabau nak terjun dh..haha..
 
;)
 
Wardrobe..
 
Shower..
 
Siap ade bathtub yuuuu..auwwwww..haippp, namo pikir bukan2 ye..aii bawak parents aiii sekali..so kene behave..muahahahha..
 
Toilet..
 
Best cermin die..nak buat kat umah satu cenggituh la..alaaa, yg mcm ade mentol2 lampu tersembul tuh..tp kite xnk gitu..kite nak yg mcm kat grand lexis..pun dh okayh dh..hikhikhik..
 
Toiletries..

Mmg best la sebenarnye..sebab private pool kat balkoni kan..xyah susah2 nak turun bawah gie swimming pool..irsyad kemain suke die..and alhamdulillah berkat daddy bawak pegi holiday mandi pool, kuping2 luka die effect dari kene air panas dh tercabut..now tinggal parut je..syukur!!!!..

Cuti2 malaysia awal tahun dh settled..agak2 cuti2 obese jadik ke idok hujung tahun nie..hurmmmm, sama2 kite nantikan..kite pun xtau whether jadik or not..we'll see la cemanna..tp ade berbunyik2 mcm nak ke Osaka Jepung hujung tahun nie..ehhhh, hurmmmmmmm..🤔..like i said, we'll see..

Wednesday, February 15, 2017

:: Cermin Menyatakan Bahawa Kami Adalah Similar..Tapi Pandangan Mata Anda Bagaimana? ::

Kite mmg nak carik ade satu gambau nie tau..gambau masa kite kecik2..tp bile pegi umah mak, terlupa sudah..and bile teringat nak carik gambau tuh bile dh smp umah sendri, jawapan die adalah sadaqallahul'azim..

So ade satu one day, mak kite send gambau2 lama kat wassap group..terselit sekali gambau yg kite nak tuh..ngeeee..
 
Gambau nie haaaa..;D

Then terus kite carik gambau irsyad utk buat comparison..bile dh dpt dan dh dipilih, maka moh kite tgk sama ke idok..hiks..

Mirror mirror on the wall,
Who's the fairest of them all..

Miaahahaha..xrelated ape2 pun ngan gambau..saje je..huahuahua..
 
Hikhikhik..yg kiri tuh, leher mana leher?!!!..bahahahha..astaga pipi kite..i don't bluff y'all when i say/said my pipi is tembam since i was born..xpercaya lagi?..the proof is there and ya, it's proven dy!..kannn..yes???..no???..hahahaha..

Korang tgk mcm mana?..is #myonlyanakbujang resemble me?..can y'all see the resemblance between my and #myonlyanakbujang?..hehehe..

Suami, "baru i tau kenapa anak2 i dua2 nie dobot, badan hantap masa baby smp la skang..sebab ikut mommy..u yg dobot masa kecik..lagi nak salah i konon2 sebab ikut genetik i badan besau"..
Isteri, "heiiii, tolong sikit..mana ade..ikut u sebab u besau..kalau ikut i, anak2 i mesti kecik dan kurus"..
Suami, "heiiii, ape tolong2..u tuh tolong sikit..bukti dh ade dh nie..haaa haaa cer kabor..selamba jer"..

Wakakakkakakaakkakaka..

So kalau betul irsyad muka sama ngan kite, maknenya dh besau nnt die hensem la..sebab mommy iye kan cantik (masuk bakul angkat sendri..bluwek..hahaha)..bayangkan muka kite tp version lelaki..ehhhh, larikkkkkkkkk..kahkahkahkah..

Tuesday, February 14, 2017

:: i Love My Husband So Damn Much :: Steam Iron Philips ::

Godaanku akhirnya menjadik..wakakakkakaka..thank u sayang!!!..thank u coz belikan i iron steam philips..muahxxxx..

Actually, not that "goda" type of goda tau..i don't need to wear a sexy lingerie to seduce my husband just for the sake of iron steam..terms goda kite tuh mcm memujuk la..sbb kite selalu sgt mentioned ayat goda kan..mcm best sebenarnye mentioned ayat goda..ngeh3..and mesti ade yg terpikir punye la, that kind of "goda"..very yellow brain tau...ngeh3..alah korang, hasben sendri, mestilah tau mcm mana nak bg die cair..mcm korang la, xkan la xtau mcm mana cara nak cairkan hati hasben korang..ye dok?..

Sehari sebelum hasben kite belikan kite iron steam nie, biasalah sesi pujuk-memujuk, goda-menggoda berlaku..nada suara tuh kene jaga..ayat kene power babe..kene pandai main dengan jiwa suami berserta dengan selingan la..ape selingannye?..rahsia..hiks..

Hasben, "Okayh, nnt i pikir dulu..boleh consider ke xboleh consider"..
Wife, "okayh, pikir la..tp mcm mana pun esok kene jugak pegi amway..i nak carik lotion irsyad"

Nampakkkk takkkkk!!!!..hahahah..tuh maknenye ape tuh ayat kite tuh..maknenye ade maksud tersirat ler..nampak takkk nampak takkkk..suruh pikir tp at the same time ckp nak pegi amway..wakakakkaak..

Gaya mcm menggunakan anak kan..jahat sunggohmu wahai mommy..hehehe..ehh, sebelum ade yg percaya, kite xde gunakan anak pun..mmg kite nak gie amway beli lotion Allano utk irsyad..utk tangan die tuh..mmg dh ckp lama dh pun..
 
Lotion nie haaa..lotion nie bile picit dh mcm hair mousse tau..ngeeee..

Then bile kat dlm kedai amway, hasben kite duk tgk iron steam nie.."nak ker?"..alaaaa, tanye pulak..jgn la tanye.. aii malu la nak jawab..and rasenye u'olls pun dh boleh agak dh kan ape jawapan die..kahkahkah..

Dengan pelukan sisi dari isteri kepada suami, lentokan kepala isteri ke dada suami yg bidang, dengan nada suara semanja yg mungkin, bercakap tetibe berlewey2, dengan mata "wink wink wink", dengan tangan mengusap lembut perut suami, si isteri menjawab pertanyaan dengan soalan, "boleh ker?"..ngeeee..

Hasben, "amek la"..

Yeayyyyyy!!!...aiii is happy!!.am a happy monkey!!!..
Tadaaaaaaaa..owh hensem, yuuu are mine now..*gelak jahat*
 
Iron board nie dpt free..pakej..beli iron steam dpt iron board..bapak gabak..besau gile..
 
Side view..
 
The other side view..

Haruslah dh test u'olls..alaaa, u'olls nie mcm xtau lak sikap xpenyabar bini iwan nie..hehee..best gile okayh gosok baju pakai iron steam nie..serious best..xtau nak ckp mcm mana..senang pun senang..gosok one side je dh cukup..jimatkan masa lagi..tp agak stress gak la bile menggosok baju keje hasben kite masa memula tuh..bukan stress tuh dtg dari iron steam..dtg dari hasben kite..kite letak kat hall bawah so of course la hasben kite ade..tetibe, 

Hasben, "kenapa tuh, xdpt siaran tv ker?..siaran tv dh terputus ke tgh carik siaran?"

Haaaaaa, at first kite blur lg..siaran tv terputus?..sekaliiiiiii,

Isteri, "tah pape tah domok"..aiii is lembab sikit nak tangkap..hahahhahha..

Nak tau kenapa siaran terputus?..kan kite released-kan wap iron steam tuh..then tah mcm mana, berbunyik je all the way..mmg bunyi die sejibik mcm tv yg tengah hilang channel..tuh yg hasben aiii nganjeng aiii..pastu gelak2..pape tah..nasib sayang..hahahah..

Kene seru roh rajin supaya masuk dalam badan kite dengan kadar segera..kang hasben aiii jadik hulk kang..nak iron steam dh beli dh, xkan masih nak kene antau baju gie dobi utk menggosok..hihihi..ye korang, almost 4 years hasben kite antau baju keje die menggosok kat dobi..so it's about time dy..plus dobot pun skang nie mcm dh okayh dh sikit..dh xmcm dulu yg asal kite bangun je melalak..kadang angkat bontot sikit je pun nak capai remote tv, dh menjerit2 menangis dh..haih lah anak bujang mommy tuh..

Thank u daddy..mommy loves u even more..xoxo..

#earlybirthdaypresent
#happywifemakesahappyhome

"I plan nak belikan u handbag yg mahal2 la sikit..LV ke Longchamp ke Kate Spade ke, Coach ke, plus i dh survey2 dh pun..tp u mintak iron nie, so iron la"..

Alaaaaaaaa, hurmmmm, xpe la, xdpt handbag tahun nie, tahun depan kan ade lagi..muaahhahahaha..ehhh, poyo2 je status kat fb "i don't need an expensive handbags..don't need one coz am not really into handbags" konon..tp bile laki ko bgtau yg first2 die nak belikan ko handbag, dan2 lak ko getis2 nak handbag jugak kan pompuan..poyo giler!..

Mmg la im not really into handbags..tp dh terckp hasrat terus mcm ter-into handbags plak dh..wakakakakkakakakaka..larikkkk!!!..mampus kalau laki aku baca nie..ehhh x la sayang..i mmg xheran pun ngan handbag..betul xtipu..sebab handbag2 yg sedia ade nie pun xterpakai..asyik la duk galas backpack sbb nak isi barang2 anak2..mcm semak lak nak kene bawak 2 bag nie..

Monday, February 13, 2017

:: How's Qisya? ::

As for now, she doesn't want to go to school anymore...tsk tsk tsk..
 
Nie haaaa budaknye..dh big girl dh..

1st day..

First day masa hantar okayh je..maybe xtau lagi yg die akan kene duk situ smp petang without mommy, without daddy, without baby, without nenek and without her cousins..menonong qisya masuk nursery..qisya relax je tp mommy yg sedih lebey...huwaaaaa...nak nangis rase...baru la kite tau perasaan mak2 yg hantar anak pegi nursery setiap hari...T_T

Petang dalam kul 5 lebih hasben kite amek qisya..masa smp kat nursery, qisya okayh lagi..elok die nampak je hasben kite, terus menjerit die, "daddy daddy"..sambil berlari nak pegi kat hasben kite..then tetibe je qisya menangis..menggelupur ticher bile tgk qisya menangis..sorang berlari amek backpack qisya, sorang pegi terkam qisya...hihihi..haloh haloh, sedih nau kene tinggal ye..

Hasben kite tanye la qisya mcm mana..ticher kate memula okayh..smp la time nak makan..tetibe qisya mcm sedih..start mencebek2 dh..die berlari pegi kat pintu then menangis smbl sebut mommy daddy..ticher pujuk2 pastu okayh dh..alaaaaaa siannye qisya..sedih kite dgr..kite lak yg bertakung air mata..haihh, maafkan la mommy qisya nie..mmg air mata tuh senang nau nak keluau..hati tisu, hati taman semua hati la senang cite..dasar cenggeng, cembeng betul..

1st day qisya pegi nursery, kite xdrive..so kene naik train dr klcc ke kl sentral..smp je kat lobby ofis hasben kite, then nmpk qisya berlari kat kite smbl jerit, "mommy mommy"..and as expected dy, air mata menjadi "best friend" mommy..😬

Mommy, "esok qisya nak pegi skul"
Qisya, "tanak"

Erk..

2nd day

Pagi 2nd day nie die dh start buat drama dh...xnk pegi skul..haiyoooo..menangis2.."tanak mommy..tanakk daddy..no no no no"..adehhhh, sekali lagi mommy xkuat..sebelum mommy meleleh kat situ, baik mommy passed qisya kat ticher..die berpaut kat leher kite sekuat hati..huwaaaa, sedihnye..tp mommy kentalkan hati tisu, hati lembut, hati sensitive mommy nie utk lepaskan qisya dekat ticher..masuk je qisya, terus kite ngan hasben kite cepat2 keluar..

Nak nangis tapi ku tahan jebat..T_T

Kite ckp ngan hasben kite, "sedihnye i..nak nangis rase"..tau x hasben kite balas ape.."u tuh bukan nie je nak nangis..semua bende pun nak nangis"..ishh org tua nie..orang serious die main2 lak dh..terus kite paw die breakfast..waakakakakka..

Petang tuh, like day 1, kite pegi ofis hasben kite naik train..dh nak smp kite kol hasben kite tp xangkat lak dh..xpe lagi..try lagi..xangkat..xpe lagi..dh smp kat lobby ofis die, masih x berangkat..cube lagi kol, xberangkat jugak..itu jam mmg hakak hangin satu badan la kan..masuk duduk dlm lobby..letih berjalan!..sekali panas..hakak dh la tgh hangat hati nie..lobby xde ekon plak dh..urghhhh!!..kuau balik kat luar..

Mmg kite admit la muke kite masa tuh sangat sombong..kite kalau sorang2, mmg muke automatic akan nmpk sombong..xtau kenapa..sebab tuh first impression org kat kite, mmg dieorg akan cakap kite nie sombong bajet2 bagus..tp bile dh kenal, dieorg kate kite gile plak dh..kite pun kompius..dieorg nie sebenarnye nak ckp kite sombong ke gile..muahahahahha..bukan sorang dua yg ckp gitu..kebanyakan org yg kenal kite la..sebab tuh kite xheran kalau tetibe ade sape2 ckp yg first impression dieorg masa tgk kite adalah sombong..

And masa kat ofis hasben kite waktu tuh, yg asyik kol xberangkat je (nyampah!), kalau org2 yg lalu-lalang tgk muke kite, mesti dieorg akan kutuk2 kite..wahahahahha..sebab mmg muke kite bengis gile masa tuh..ngan dahi berkerut, ngan muke masam campur lak ngan muke marah then muke yg konon2 sombong tuh, mmg rasenye org yg nmpk pun nyampah..mana x nyampah dh kalau semua face expressionssssss kite dh blend in dlm satu acuan..ishhh!!!..

Mau x marah, lebih setengah jam kut kite kol hasben kite xangkat..mcm cacing kepanasan kite kat bawah..awak dh la nak jumpa anak nie, pikir rushing nak balik cepat lagi amek dobot..alih2 kene tunggu plak kat lobby bawah tanpa khabar berita more than half and hour..buat hal pulak kol xberangkat!..missed call dari kite kepada hasben kite rasenye berpuluh2 ade kut..kebetulan plak ternmpk kwn hasben kite kat bawah.."iwan mana?..kol xberangkat nie dari tadi..dh lebih setengah jam dh"..kawan die jawab,"ade je die kat atas, gie berry kut..or isap rokok ke..qisya pun ade kt atas tuh tgh tgk katun..nak naik sekali ker?"..

Haihhhhh..tuh yg kadang kite malas tuh..selalu 15minit sebelum smp kite akan kol hasben kite kate kat kite dh ade kat bawah..and bile dh betul2 smp, kene tunggu lg dalam 15-20minit..

Day 3..

Third day nie kite yg hantar qisya sebab masing2 pegi 2 kereta..petang kite ade dinner CNY, ofis yg organized..smp2 je ofis hasben kite, kite parked la kat tepi bangunan tuh..sbb mmg xde tmpt nak park walaupun utk sekejap..ade tmpt boleh dropped off org or parked kejap ditutupnye dgn skitels..baik xyah ade tmpt2 cenggitu kat tepi2 ofis..ehhh, hurmmm..masa tuh pakguard ade..kite ckp la elok2 ke die kejap je nak hantar anak pegi nursery..xsmp 10 minit je pun kut..pastu mcm kerek2..suruh reverse kete ke belakang, okayh fine kite reversed..tmpt ko so aku respect..kite keluar kete nak amek qisya, sekali dengan berlagaknye duk ulang byk kali suruh cepat2 jgn parked lama2..10 minit je siap mentioned masa..eh eh, aku dh kemain bermanis muka dgn ko, dh berckp sehabis sopan berlemah-lembut, ko kerek plak nyeah..and bile ko tgh bercakap ngan org kepala hangin mmg kene sound la.."ehh ehh, ingat nak parked kete kat sini smp sejam ker!..xreti bahasa nyeah kate nak hantar anak kat nursery..dlm nie je pun kut..ehhh, xsmp pun la 10minit..xyah nak duk ulang byk kali boleh"..itu makan die..sambil2 amek qisya tuh kite masih  mengomel2 membebel2 lagi..pagi2 lagi dh buat aku hangin..potong mood betul..sakit pulak hati kite..

Okayh, itu je cite mommy..nie cite qisya pulak..

Berjalan la kami anak beranak nak masuk dlm building..so on the way tuh die mcm happy lagi..beria duk jerit panggil2 daddy.."daddy, daddyyyy..ticha datang nie..anner daddy..daddy xde"..hahaha..comel..sendiri tanye sendiri jawab..

Keluar je lif dekat 2nd floor, muka die dh start berubah..muka kelat sgt..sebab die boleh cam tmpt tuh kan..sementara tuh kiteorg duk luar tunggu hasben kite..hasben kite smp, dukung die, and bergerak gie kat pintu nursery, die dh start meraung dh.."daddy, tanak daddy..no no no no"..aduhaiii..

Bukak je pintu, nmpk je pintu nak masuk dlm nursery, lagi kuat meraung die..nak xnk kene hantar jugak..kali nie kite dh okayh dh..xde sedih..hati gua dh kental babe..ngeeee..

Elok qisya masuk, kiteorg kelam kelibut menyelinap keluau..hasben kite antar pegi kat kete, and kite pun terus bergerak pegi ofis..
 
Anak dara mommy sorang nie la..semoga xberpanjangan ye sayang..

Update terbaru..

Day 4 (today)

Menangis masih menangis..meraung ,masih meraung..tp alhamdulillah tiada aksi tarik-menarik, berpaut leher bagai..hehe..menangis tp bile ticher hulut tangan, die xmelawan..bagi je..hahaha...okayh la tuh kan..lama2 nie okayh la kut..insyaAllah.. 
--------------------------------------------
Itu la die cerita qisya..baru hari ketiga nak oiiii..adehhh..kite bukan ape u'olls..boleh je xnk hantar qisya sebab setahun je pun qisya kat nursery ofis hasben kite tuh..tp bile mikir nak ringankan beban mak kite sebab bukan senang nak jaga irsyad, plus nak bg qisya adapt dengan suasana lebih kurang kindergarten and nak bagi die minggle around dengan kawan2 sebaya die..preparation before nak masukkan die kindergarten next year la kirenye..at least percentage utk die tantrum, cranky and berdrama tuh kurang la kut..hehehe..bayangkan baru nursery dh cenggini..cer bayangkan kalau xpenah expose kan die dgn rakan sebaya and environment so called "skul"..mau cultural shock nnt..silap2 mommy kene duk sekali belajar ngan die dlm class..

Now tgh duk survey kindergarten mana nak antar qisya..kite prefer kindergarten yg dekat2 ngan ofis daddy qisya..sebab plan nak die stay kat situ utk full day..which means dari pagi smp petang..tgk la mana kindergarten-nye..dh ade few choices cume nak narrow down kan sahaja..kite nak carik yg complete everything ade..islamic & english education..mandarin language is a must!..mmg kite akan hantar qisya pegi kelas mandarin..sebab kalau ko dh biasa keje dekat company cina, baru ko tau betapa pentingnye kalau ko dpt kuasai bahasa mandarin..nak2 pulak zaman skang nie kaum dieorg yg pegang ekonomi..bahasa punye xpe..sebab dh mmg itu nama bangsanye..melayu..so nothing much to be worried of..

Ade suggestion ke mana kindergarten yg elok..ikut hasben kite die nak masukkan qisya kat kindergarten die masa kecik..kindergarten St Ronan..die punye reason-ing coz senang nnt nak masukkan qisya dekat sekolah CBN..haiiiisshhh..ehh jap..for those yg xtau ape itu CBN, CBN is stands for Convent Bukit Nanas..why CBN?..kengkonon dulu die sekolah kat St John..so die nak anak perempuan die masuk CBN..sbb St John ngan CBN kan mcm related gitu..tp die xtau yg budak sekolah dulu bg nama lain for CBN tuh ape..hurmmm..yg mana tau, tau la..xtau pun buat2 tau je..hahahah..

Irsyad nie die dh ckp awal2 dh..die akan cube utk masukkan irsyad dekat sekolah St John..guna quota Old Boys die katenye..elehhh, guna quota konon..activity yg Old Boys die buat pun xpenah join..alih2 nak guna pakai that "Old Boys Quota"..kite ade ckp, "xyah la St John..masukkan irsyad kat sekolah VI (Victoria Institution)"..mmg jelingan tajam yg kite dpt dari hasben kite..sebab VI nie kire musuh tradisi St John la..hehe..kite xberapa nak setuju sebenarnye..but we'll see..

Friday, February 10, 2017

:: Yuhuuuu, Masak Ape Semalam??? ::

Sila baca tajuk dengan nada joyah yg very the kepochi..huahuahua..

Kite kan skang nie baru la dpt mengemas umah dengan betul2..baru la betul2 dpt masak beria..after 1 year plus gantung kuali yu know..ehhh, betul la..kite xtipu..kalau masak pun takat goreng telur, buat megi..itu jer..smpkan kite beli kuali yg amat comel sebab kuali tuh kecik je..kuali yg hanya lepas utk goreng telur sbb malas nak kuarkan kuali besau2 semata nak goreng telur je..mmg setahun lebih tuh, tapau makanan je makan kat umah..nak makan kat luar mcm malas sbb nnt dobot mengamuk2..kat umah selesa sikit..

Ade yg mcm xpercaya kite xleh masak..konon mcm gunakan alasan anak padahal sebenarnye malas nak masak..haaa, cenggituh ler lebih kurang..siap mcm mengomel2 hokeyh..silap2 belakang2 berbakul2 ko ngutuk aku..sebab org mcm ko mmg suke ngutuk org (BAJET2 MAKSUM!)..so xmustahil aku akan jadi bahan kutukan ko dibelakang2..mulut longkang gitu la..ahhh, lantak ko ler nak ngata aku ape pun..lali dh..bukan xbiasa jadi bahan kutukan ko..selalu dh pun..

Orang yg xjaga anak kite xtau mcm mana..dieorg xpenah tgk smp tahap mana anak kite menangis..xcukup lagi ke kite cite anak bujang kite penah pengsan sebab selok gara2 menangis..dieorg xjaga so dieorg xtau peel anak kite..jadik, bile xtau tuh, jgn la mandai nak jatuh kan "hukum"..even mak kite pun berbulan xmasak sebab irsyad..sebab irsyad nie mmg xleh berenggang langsung..

And plus, kite xde maid..so kite xleh nak duk je dlm dapur masak dari breakfirst membawak ke lunch, lunch pegi ke minum petang, then sambung pulak ke dinner..

Ehhh, termelalut banyak nie..

So semalam kite masak sup ayam  for the kids, tomyam ayam, ayam goreng kunyit and telur dadar..what an achivement!!!..clap clap..hahahaha..tp kan, dr kul 11pagi start masak, kul 3.30 dekat kul 4 baru dpt makan..hahaha..adehhh, penangan irsyad..

Nak tgk x tomyam kite..sedap aii tell yuuu..
 
Bahan2nye..
 
Sodap wehhhh..slurpp!!!
 
Kite pakai pes tomyam nie..import dari siam..thank u kak pah for the tomyam paste!!!..😘

*mana nak carik pes tomyam nie lagi..ade sape2 tau???..pes tomyam nie femes kat thailand..tp mmg serious sedap..
 
Simple je lauk..
 
Kasik zoom sikit..nyumssss..

Kite suruh hasben kite beli kacang panjang..ade ke patut die gie beli kacang boncis..hahahaha..xpe la, kite buat die..maka letak je la ape saje pun..janji relevant..hehe..
 
Ade satu hari tuh, tingin nak makan sardin ngan telur dadar..spegeti kosong tuh utk qisya and irsyad..hehe..

Okayh dh itu jer..nk carik mkn jap..lapau..

Wednesday, February 8, 2017

:: Hitam xSelamanya Hitam, Putih xSelamanya Putih ::

Hamboiii tajuk kemain lagi..hiks..

Kite xpaham dengan manusia yg jenis mulut longkang nie..baby pun nak dikutuknye..kalau pegi melawat baby org, ade sesetengah manusia nie suka sgt duk cakap bende2 yg kite rase mcm xpatut..mesti ramai yg kene cenggituh kan..

"Ehhh, nape anak yg ini hitam dari anak yg first"

Ayat kat atas tuh mmg kite dh lali dh..asal org dtg tgk je mesti ckp ayat tuh..actually, kite xkisah pun sbb mmg anak no 2 kite si dobot nie masa lahir kulit die gelap..tp dlm pada xkisah tuh, kadang terasa la jugak kan sbb asyik2 ayat yg sama je keluar..kalau dari family sendri kite xberapa nak kisah sgt sbb kite tau dieorg mcm mana..tp bile sesetgh org yg berkata2 gitu, terus kite menyirap..hahahahha..sebab dari segi percakapan, nada, kite boleh beza la..

And lagi satu, tgk la benchmark-nye mcm mana pulak kulit..sape lagi, si qisya la..die punye putih kan smp cina sendri ckp, "org cina pun ade yg kulit xfair mcm your baby"..mmg cina2 suke betul tgk qisya..putih die jenis yg melepak2 putih..mcm mana nyeah nak explain, yg mana penah tgk qisya, paham la kut..bukan kite nak puji or up qisya lebih2, kite nak bg gambaran kulit qisya mcm mana yg smpkan org boleh kutuk plak si irsyad..sebab mmg irsyad gelap lain mcm masa lahir..

Jangan la nak compared qisya ngan irsyad..kalau nak compared ngan qisya, maknanye kite ngan hasben kite pun hitam la sebenarnye..abis tuh xnk pulak ker ckp kite ngan hasben kite hitam..ibarat mcm korang compared between "the mat saleh" and "african-american (negro) la cite die..

And ya, I'll take all the blame..and why is that??..because kite rase masa kite pregnantkan irsyad, kite byk makan ubat hospital..baik ubat makan mahupun ubat yg masuk thru drip..selama beberapa bulan sebab masa pregnantkan irsyad kite ade masalah..doctor kate sbb kite pregnant baby boy so hormon kite ngan die berlawan..tuh yg buat lg teruk tuh..or maybe kite terkenan KJ kut..hurmmmmm, bagus la jugak gelap2 nie.."tall dark handsome"..mcm KJ dengan remy ishak..auwwwwwwww..
 
Nie haaa si "hitam" tuh..shian anak mommy..

Bile dh besar (18.2 nie genap setahun), makin cerah dah kulit die..haip, irsyad xminum
Que putih tau..wahahahhaha..
 
#nofilter..kene la ber-# kang org duk ingat mommy edit nak bg anak putih..xde pakai apps pun..hanya pakai kemere henfon #tujuhtambah cikai mommy jer..hensem ape anak mommy nie..kihkihkih..

Ade je kite tgk masa lahir kemain putih, bile dh besar, gelap pulak..and ade yg masa lahir gelap, dh besar putih jer..yg makan ubat nak putihkan kulit tuh xleh la nak kire..itu cheating namo eh..hahahaha..xsemua orang la tp sesetengah..contoh mcm kite la..time kecik gelap, dh besar putih jer..masa free hair lg la, selalu kene dekat situasi dimana org cina duk ckp cina je ngan kite sbb ingat kite cina..pastu bile keje, gelap balik sebab byk main panas sbb keje jaga event..skang dh cerah sikit sbb keje dlm bangunan..huahuahua..

So kesimpulannye, jangan la kutuk baby2 yg baru lahir..xkisah la pasal kulit ke, berat badan ke, ehh ape saje la..dieorg xsalah pun..xde sape pun yg salah sebenarnye..yg salah adalah org yg suke mengutuk2 dan berkata2..sebab bile Allah berkehendakkan begitu, maka begitulah jadinya..kite sebagai manusia yg hina nie, siapalah kite nak menidakkan semua tuh..kejadian Allah adalah yg sebaik2 kejadian..kau mengutuk semua tuh maka korang tgh kutuk kejadian Allah..xtakut dosa kee?..

Ehhh, jap jap..kite nak cite pasal lain..tp lain plak kuau..hacoooo kadawalehhhh..xpe la cite yg kite nak cite tuh hari jumaat la baru kite cite..esok blog sis cuti sebab thaipusam..hahahahhaha..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...