Wednesday, October 28, 2020

:: Pengalaman Buat Swab Test ::

 Minggu lepas, ehh minggu lepas nyeah..haaa ye la kut..masa 1st day KL, Selangor kene PKPB, ofis kite ada buat swab test untuk staff..bukan semua la tapi yang mana nak kut..tah la kite pun xtau..sebab yang kite tau, department kite kene buat swab test..of course la atas tuntutan kerja..

Memula tau kene buat swab test, ya Allah, dia punye nervous, dah macam nervous nak beranak..hahahaha..takut semua ada..ye la, bile dah dimomokkan dengan cerita2 pasal “sakitnye” buat swab test, plus tengok pulak reaction muka orang2 yang buat swab test yang tersangatlah perit, mana la x takut kan..

Bila dah sampai hari yang dinanti2, mulalah nak pikir alasan xnak buat..duk la canang yang swab test nie not compulsory la, yang compulsary hanya pekerja construction and security guard la..ehh macam2 la alasan dibuat semata nak ngelat..tapiiiiii x jalan jugak and memang xde choice..kene gak hadap sebab ofis dah arrange-d dengan pihak yang berkenaan datang ofis untuk buat swab test..hasben kite pulak duk kate, “alaaaa xsakit pun..macam kene gigit semut je”..pfftttt..gaya macam dia dah pernah merasa je buat swab test kan..pastu yang xtahan bila kate macam kene gigit semut..ape ingat kite nie nak sunat ke canner..wakakakakaa..

And lagi ayat hasben kite yang xleh blah, “alaaaa, u anggap je u orang nepal”..eeeiii, sakit pulak hati kite wak..reason dia cakap gitu selepas kisah perbualan kami pasal “Covid19 swab test only mandatory for foreign staffs in red zone”..grrrrrr!!..

 
Masing2 akan diberi swab test kit nie..

Masa nak beratur tuh gila nervous..bertolak2 masing2 suruh ke depan ke depan..kite memang xtengok langsung orang2 depan kite buat swab test..kite xnak reaction derang effect perasaan kite yang tengah gemuruh masa tuh..hahahahha..bila sampai je turn kite, adehhh, seriau je rasa..nak lari xleh dah so redah yolah tadah hidung dengan tekak..hehehe..

memula dia swab dalam hidung dulu then baru tekak..
 

Okayh, menjawab soalan whether sakit ataupun tidak buat swab test, to be honest, jawapannye adalahhhh, xsakit pun sebenarnye..it took only few seconds je pun..xlama kan..xsakit tapi ada pedih and xselesa sikit je especially part swab kat hidung..on top of that, keluar gak la air mata..hehehe..but seriously xsakit..dia ibarat rasa macam korang amek cotton bud pastu korang cucuk dalam hidung korang yang paling atas..rasa pedih je kan..haaa gitu la lebih kurang rasa pedih tuh..

Swab kat tekak pulak, bukannye derang swab sampai ke anak tekak..derang cuma swab kat lelangit yang paling hujung sebelum anak tekak..so memang xkan rasa sakit pun..pedih pun xrasa..

So kesimpulannye, jangan mudah terpengaruh sangat dengan kata2 orang..tapi tuh la, lain orang lain la experience kut..mungkin jugak depends pada orang yang buat swab test masing2 kan..kang kalau kite cakap xsakit kang, ada yang dah pernah buat swab test nie cakap dia buat sakit..tah la, tapi ikut experience kite, alhamdulillah syukur xsakit..kire kalau nak kene buat lagi swab test, insyaAllah xtakut dah..

Kite buat swab test pukul 1lebih tengahari..pukul 2 la senang cite..the next day pukul 7pagi dah dapat text kate result dah keluar..sampai2 je ofis, terus check email, alhamdulillah the result is “Not Detected”..sebenarnye, bagus jugak kite buat swab test nie sebenarnye..since kat ofis kite dah ada 1 kes positive covid kan, so better la kite buat..

Wednesday, October 7, 2020

:: Kisah Yang Boring ::

Boring ker?..huahuahua..terpulang la pada penerimaan u'olls cemana..if it's boring, then boring it is..if it's not boring, then boring it is not..boring it is not nyeah..wahahaha..mende2 tah ayat..

lama rasanye x tayang muka tuan tanah kedaung..alaaaa, one picture je won't harm kan..kan kan kan..hehehe..

Kite kan ada seorang peneman setia di waktu subuh dan di dingin hari..eewahhh..

  Nie haaaaa peneman kite itu..hehee..
 
Xde la setiap hari tapi boleh kata setiap hari la jugak..hiksss..pernah dia bangun pukul 3.30pagi and xtau la pukul berapa dia tido balik..kite xlarat la nak neman dia so kite tido je..tapi sebelum kite terlelap tuh, kite dah pasang siap2 zikir feveret dia kat youtube..nasib baik la dia x merangkak merata..tapi kalau dia merangkak sampai ke kaki kite, insyaAllah kite akan sedar sebab kite kepung dia guna badan and kaki kite..so kalau dia nak melangkau memang kene lalu kaki or badan kite..kite xmacam hasben kite la, bom tuh kalau meletop kat sebelah muka dia pun dia xsedar lagi..hiksss..kite jenis yang tido2 ayam so kalau terdengar bunyik ke, terasa ada pergerakan kat badan ke, memang akan senang terjaga..bile kite terjaga pukul 5.45pagi, tau2 dah lena dah dia kat sebelah....bagus..boleh mommy masak bekal untuk kakak dengan tenang..kihkihkih..
berdoa ape tuh ipanzuzuzuzu..hahaha..

Kite xde la everyday masakkan makanan untuk qisya bawak bekal ke sekolah..kalau qisya request nak "mommy masak", or menu yang kantin sekolah sediakan adalah menu yang qisya xmakan, time tuh baru kite masak utk qisya bawak bekal..tapi selalunye kalau tanya qisya, jawapan dia adalah "nak mommy masak" sokmo..kite okayh je..lagipun qisya nie senang je menu makanannye..ikutkan dia nak sup bawak pegi sekolah..tapi tuh la, kite la pulak rase macam susah untuk qisya handle makanan yang sup2 nie..takut la tertumpah ke ape ke kan..and alhamdulillah la qisya jenis macam apaknye..jenis yang makan je ape yang kite bekalkan..xde pun nak mengomel2..kadang bekal dia tuh, kawan dia yang habiskan..comel..hahaha..bila tanye kenapa dia xhabiskan makanan tuh, dia jawab, "sebab kawan kakak suka mommy masak..kawan kakak kate mommy awak masak sedap la..pastu kakak bagi la kawan kakak habiskan"..halah halah halah anakkkkkk..xpe la, berkongsi rezeki kan bagus..hehe..

Start isnin kite dah cutikan qisya..kite xkisah orang nak cakap kite nie tergolong dalam golongan mak2 yang paranoid..lantak la nak cakap ape pun..sebab skang nie dah naik kaw2 dah kes covid..so kite xnak amek risiko..macam bobot tuh even hantar kat kindy pun, still lagi terkawal..sebab kawasan kecik..sekolah kan besar, sebab tuh la kite xnak amek risiko dengan hantar qisya ke sekolah..lagipun qisya baru darjah 1..kalau masuk darjah 2 jatuh kelas ke ape ke, kite xkisah pun..biar kite buat macam nie dari kite menangis kemudian hari..bende nie simple, there is no right or wrong..tepuk dada tanya selera apa yang terbaik untuk anak masing2..alhamdulillah hasben kite pun tidak menghalang bila kite kata kite nak cutikan qisya..

Memang la covid nie boleh dapat dari sesiapa pun..xsemestinye dari sekolah je..mungkin boleh dapat dari kami mak pak nie, pakcik makcik, sanak sedara..ye la, katapun masing2 masih keluar utk pegi kerja setiap hari mencarik rezeki kan..tapi setidaknye kite dah minimize kan that circle..kalau let say terjangkit jugak (nauzubillahiminzalik..ya Allah, mohon dijauhkan), sekurang2nye tidak la merebak sampai kat sekolah..

Kite memang xde nak merayau2 xtentu hala dekat shopping mall ke, lake garden ke ape ke..xberani la kite..weekend duk rumah je..kalau keluar pun, takat pegi rumah kakak2 kite kat alam impian dengan saujana putra..rumah mak kite tuh xyah cite la..kate pun sekangkang monkey je kan..hahahaha..

Harap2 minggu depan tidak naik mencanak la kes covid19 kat malaysia nie..sebab next week genap 2 minggu "orang2" dari semenanjung balik dari sabah..kalau lah mencarut tuh xberdosa, to be honest, akan penuh satu entry nie dengan carutan untuk "orang2" itu..dasar punca!!..

Tuesday, September 22, 2020

:: Gigih Pegi Citta Mall Semata2 Beli Iron ::

 Lunch ape je hari nie??..hari nie kite lunchhhhh,
tadaaaaaaaa...ehhh silap..itu paperbag-nye..hahaha..kite beli salad kat Salad Atelier..
okayh ini baru boleh nak tadaa..tadaaaaaaaaa..hahaha..sedap betul..harga pun sedap..sobsssss..hehehe..diet u'olls..diet la kite..kuikuikui..poyo je kan..pastu bile malam, jangan kebulur sudah..huahuahua..sejak2 dua menjak nie, kemaruk betul kite ngorder salad kat salad atelier..tapi xleh selalu korang, sekali beli 20-30 hengget..kalau hari2, hurmmm darab la sendiri..matilanak..ngeeeee..
 
So ya, lepas tengok kete proton X50, kite dengan hasben kite xterus balik..kiteorg singgah jap citta mall sebab nak beli iron kat harvey norman..dah alang2 tengah berdua je kan..hasben kite kate senang pegi sana sebab nanti nak ke rumah kakak kite straight je..anak2 kite tinggal dekat rumah kakak kite..mintak tolong anak buah kite jagakan kejap..bukan xnak hangkut sekali u’olls askar2 kite tuh..tapi budak bawah 12 tahun xleh masuk..nak buek camno..terpaksa la tinggalkan..kite nak beli iron sebab iron kecik kite dah rosak..iron yang kite selalu guna bila nak melipat baju2..xkan la kite nak hangkut iron gabak kite turun bawah..macam susah je rasa nak berhangkut2 segala..so kite pun ngecek la hasben kite..sebab kalau xde iron kite xnak lipat baju2..ehhh bukan ngugut tau..tapi rasanye dah banyak kali kite highlight-kan yang baju2 kite, hasben kite dengan anak2 kalau lepas keluar dari dryer kemain lagi teruk komotnye..memang xleh pejam mata la..kalau xnak komot sgt, elok keluar dari dryer kene terus lipat..tapi biasalahkan, macam la korang xbiasa..perempuan nie boleh kemas rumah, mop satu rumah, cuci toilet sampai 3-4 sekali harung, tapi part nak melipat baju tuh makaiiiiii dia punye tahap kemalasan tuh, xleh bawak bincang..kene ada mood bagai baru boleh nak melipat..hiksss..

Nak beli iron tapi tertambah pulak hair dryer..tengah murah u’olls..itu yang terus grab tuh..hair dryer kite dah berbelas tahun dah weh..dah boleh2 tukau dah..hair dryer lama kite, kite turunkan kat anak dara kite..dia skang nie lepas mandi je duk guna hair dryer nak keringkan rambut dia..tapi kite bagi guna selalu..kang rosak rambut..
 Iron biasa je..xde nak luar biasa sangat..sebab kalau amek yang luar biasa kang kene jeling dengan hasben kite..hihihi..kite sendiri pun xnak yang beria2..xnak yg berat sangat..sebab menggosok sambil melipat kan kene duduk kat bawah (lantai), xdaya la nak megang iron yang besar dan berat..pergelangan tangan kite dah la sakit je manjang..xkan nak tambahkan lagi pulak..iron nie ada discount..xingat actual price berapa..tapi harga lepas discount RM110..
Puas hati dryer nie..besarrrrrr..besar macam hair dryer kat saloon..

Murah je korang..ada discount..dari seratus sengah jadi 72hengget je..bila nampak harga 72hengget tuh yang terus kite amek..tanpa tanye hasben kite pun..hahahaha..dah tuh, sape suruh hilang2..halah, 72hengget je korang..bukannye 720hengget..bila bgtau hasben kite yang kite amek hair dryer, terus dia tanye, “u amek hair dryer yang dyson nie ker?”..cuak kejap orang tua tuh..ikutkan hati dan nafsu, memang la nak..kuang3..tapi ikutkan akal, xnak la..ape gila hair dryer nak beli mahal2..

And kite ada la belikan adik laki kite toaster jugak..dia pun ada sekali ikut kite pegi citta mall..rupanya dari tempat event X50 tuh, dia duk follow kite dengan hasben kite..sebab dia ingat kiteorg terus ke rumah kakak kite..dah alang2 dia ikut belakang, ajak la sekali dia pegi citta mall..boleh dinner sekali..so masa dalam harvey norman, derang laki bini duk usha toaster..pastu kite pun suruh la dia amek satu..xpe la belanja perantin baru yg duk rumah baru..walaupun rumah sewa tapi kire rumah "baru" la jugek utk derang..haahahah..rezeki derang la ikut kite malam tuh..

Murahkan..harvey norman kat citta mall tuh bila je yg xde discount..setiap kali memang akan ada kut..hehee..

Sebelum hantar anak2 kat rumah kakak kite, kiteorang pegi lunch dulu..hasben kite duk sebut victoria station..terus terbayang fresh oyster..ya Allah sedapnye..bila dah sebut kene la pegi kan..
Sedapnyeeeeeeee..

Lama dah nak makan..masa pregnantkan irfan lagi..tapi xberani nak makan sebab raw kan..so tahan je la..akhirnya selepas 8bulan baru dapat makan..sedapnyeeeeee sedapnyeeee..masa pregnantkan irfan jugak kite xberani nak makan raw salmon..padahal teringinnnnnnn sangat..makan la jugak tapi xbanyak..janji lalu kat tekak orang tua2 cakap..lepas tuh nyesal..ape pun xboleh..raw salmon pun dah jadi feveret anak dara kite skang nie..dulu makan sorang je, lepas hasben kite dah start makan raw salmon, berebut dengan hasben kite..skang nie berebut dengan anak dara pulak..hahaha..kire kalau nak bawak qisya pegi jepun memang xde masalah la sebab dia suka japanese food..bobot je masalah..sebab dia tekak melayu..hehe..

Tetibe teringat hasben kite punye ayat, “kalau i xkawen dengan u, memang sampai skang i xmakan raw salmon kut..bila dengan u yang i baru belajar makan raw salmon”..ngeeeee..
 
Nampak sangat xde idea nak tulis entry pasal ape kan..pasal beli iron dengan hair dryer pun sibuk je nak bercerita jugak...mihmihmih..

Monday, September 21, 2020

:: Soft Launch Proton X50 ::

Sabtu lepas kite dengan adik beradik kite pegi soft launch Proton X50 dekat White Ballroom PJ..to be honest memang cantik sangat..interior X50 memang sangat menang la..semua function dalam X50 sangat high tech..1st time tengok je dah fall in love teruk dengan X50..

Kak long kite kate kete X50 nie boleh auto-park..ada function dalam X50 nie boleh di-control guna apps..tapi kite xsure la semua boleh ke kan..pastu ada sun-roof..

Kakak kite yg nombor 2 dah goyang dah..dia dah book-ed HRV..loan dah approved kut kalau xsilap cuma dia x sign lagi agreement..bila kene racun tetibe mcm ada 2nd thought dah..bukan takat kene racun dengan kiteorang adik-beradik je, siap kak long kite duk panggil product owner tuh sendiri untuk “racun” kakak kite..hahahaha..owh haaa lupa, kak long kite keje kat proton..marketing department..ngeeee..andddddd, ramai katanye yg dah book HRV cancel order pastu masuk booking untuk X50..comparison nyeah antara HRV dengan X50, personally, X50 menang jauh la dari HRV..kakak kite beli HRV harga seratus berapa ribu tah..X50 of course la cheaper than HRV..harga high spec pun kite rasa dalam 90k lebih..walaupun murah tapiiiii berganda2 lagi cantik dari HRV yang seratus ribu lebih tuh..kakak kite katanya nak hold dulu loan sampai dia boleh test drive X50..kakak no 2 kite bukannye ape..dia ada bad experience dengan after sales kete proton nie..kete mmg cantik tapi disebabkan after sales tuh nanti, buat dia macam, hurmmmmm, nak ke xnak, nak ke xnak..usahkan kakak kite, kite, hasben kite, abang ipar kite pun duk gerun mikir after sales proton nie..ngeeeeee..

Kawan kak long kite pun sama kes macam kakak kite yang nombor 2..dah book HRV, tengok X50 je, terus contact sales person yang dia book HRV tuh kata nak cancel booking..and on the same day jugak, dia letak booking untuk X50..sabtu lepas pukul 6lebih, booking untuk X50 je dah cecah 10k lebih..skang nie of course lagi naik la figure tuh..

Owh haaaa, price OTR jangan ditanya berapa..sebab kite xtau..proton x release lagi price OTR berapa..kalau nak tau, kene tunggu masa launching X50..katanye launching middle october..eeeiiii, xsabar nak test drive..kalau xpegi test deive pun, semoga kakak kite berubah pikiran so nnt boleh lenjan kete dia je..hahahaha..

Kite memang berkenan betul X50..sangat3 berkenan..bila tengok tuh terus terasa macam nak dump je duit booking 500hengget..tapi bile mengenangkan ada rumah yang bakal siap next year, insyaAllah, terpaksa la batalkan hasrat tuh..rumah siap nanti banyak duit nak kene keluar..so hasben kite kate tunggu settle dulu rumah, baru boleh beli X50..maybe lagi setahun dua la kut gamaknye..and hasben kite kate lagi, by that time, kete myvi kite pun maybe dah habis bayar..so xyah nak pikir2 kene buat full settlement myvi..terus masuk loan je..plus, hasben kite xbercadang pun nak let go myvi..sebab dia kate kete myvi tuh masih sedap bawak, masalah pun kurang, minyak pun jimat..at least kene ada satu kete kecik katanye untuk senang bergerak ke kedai, ke masjid or ke tempat2 yang memudahkan untuk parking..

It’s okayh, i can wait..walaupun deep inside kite xboleh..muahahahaha..

Okayh la u’olls, itu je la cite pasal X50..ape?..xkan xde gambar?..mana mungkin kite nak pembaca2 kesayangan kite tertanya2 cemana rupa X50 yang cantik sangat tuh..kut la ada jugak yang tengah nak usha2 X50 ke kan..hopefully dapat membantu la..sorry la kalau gambar2 carca-marba xikut sequence..macam xrajin pulak rasa nak betulkan..hehe..maafkan saya yang pemalas ini..
Cantik kan..dashboard leather u’olls..cantikkkkkkkknyeesss..
Bonet sangat luas..
Kemah boh enjin dia!.. 
 
Dah macam evoque dah kete X50 nie.. 
Hensemnyeeeeeee hahaiiiii..tapi tuh la, kalau kite nak beli kete, kaler putih memang kite reject awal2..cantik memang cantik tapi not type of color kite dengan hasben kite..susah weh nak jaga kete color putih nie..kami xrajin nak cuci kete seminggu sekali..huahuahua.. 
 
Seat belakang sangat selesa..dari segi ruang, luas jugak..sebab dah terbukti..hasben kite dengan abang ipar kite yang sama size dan ketinggian dah duduk belakang..lutut tuh masih lagi ada gape dengan seat depan..sikit je la but at least okayh la xde la kene naikkan lutut tuh..hahaha..
So sexyyyyyhhhh..
Yg pakai glasses tuh la product owner-nye..kak long kite kata, X50 tuh ibarat dia punye “baby”..hehehe..tuh dia tengah convince kan kakak kite..hahahahaha..
Specs and color variant for X50..

Okayh u’olls..itu saje pasal X50..

Friday, September 18, 2020

:: Ipanzuzuzuzuzuzu ::

Si lesung pipit nan kite sebelah nie..selaluuuu buat kite geram tau..kalau la gigit tuh xmenyakitkan yang digigit, xlebam dan xberbekas, memang selamat dah satu badan kene gigit dengan kite..kite kan kadang macam pelik, memang baby umur 8bulan nie akan pandai buat itu dan pandai buat ini ke?..actually not to say exactly 8months la..since dia early 7months lagi dah buat kite pelik..

Puas kite tried to re-call-ed masa kakak dengan abang dia baby..ada ke abang dengan kakak dia buat cemana dia buat pada umur2 dia..tapi biasalah kan kalau urat ingatan xbersambung2 lagi dari anak 1st, mana maunye nak ingat..kadang kite pakai berus gigi kaler ape pun kite lupa..padahal hari2 guna tuh..confuse dengan berus gigi hasben kite..design sama cuma kaler je lain..sampai tahap kite kene tanya hasben kite berus gigi kite kaler ape..inikan pulak nak ingat balik cerita 4-7tahun lepas..memang xdapat nak ingat la cite dia..kroniknye lahaiiii..hiks..

Skang ipanzuzuzuzuzu nie dah 8bulan8hari..umur dia 7bulan dah buat bende yang kite rasa macam, “ehh, bukan awal lagi ke?”..gituuuu..kite xtau la anak u’olls cemana..mungkin bagi u’olls anak2 u’olls 7bulan dah pandai buat macam2 dah..tapi bila orang duk tegur, “nie umur berapa nie?..cepatnye dia dah pandai buat gitu”, kite dah confuse..cepat ker?..bukan normal ke?..masa dia 7bulan, dia dah pandai dah tepuk tangan dia then pandang muka orang yang ada kat depan dia dengan pandangan, “cepat la nyanyi lagu puk amai2”..masa dia umur 7bulan, dia dah pandai buat “wawawawawa, tuuuuuhhhhh bulan”..memula dia buat sendiri dengan tangan dia..lepas tuh dia hulur mulut dia suruh orang buatkan untuk dia..
Nieee haaaa baby kite si lesung pipit nan sebelah tuh..mata dah ngantuk sangat dah tapi sanggup tahan mata..

Masa dia umur 7bulan lebih, dia dah boleh berdiri tanpa orang pegang dia..masa dia berdiri tuh dia lupa sebab tengah fokus bende lain..contoh, tengah fokus nak makan baby bites dia..kite standby kan je la tangan..kadang lama jugak la dia berdiri untuk budak2 umur dia..bile tegur baru dia sedar yang rupanye dia tengah berdiri..gegek2 badan duk mencari tangan kite untuk balance-kan badan dia balik.. 

7bulan lebih jugak, dia dah pandai imitate orang..macam kalau kite duk cakap, “amboihhh, biashe iye tuh”..kan bila sebut ayat tuh kite akan guna suara dalam..suara anak tekak..hahahah..then dia akan imitate dengan buat bunyi yang seakan2..amboih, membalas nampak..biashe iye tuh!!..imitate orang menyembur2..
Budak tecik nie lasak dia boleh tahan..xlarat betul bila pegang dia walaupun antara kakak dengan abang dia, dia yang paling selim-melim la..hahaha..mengicai2 je keje..xlarat wehhh..

Selalu masuk kete, dia akan tido je..so okayh la kalau letak dia dalam car seat..bila celik je mata, tuh diaaaaaaa, xemboh dah duk dalam car seat..macam2 cara dia nak lepaskan diri dia..memusing2 badan tuh..keras2 badan dia bila nak betulkan dia balik..haishhh..
rocker nie dah selamat dah..xmau dah dia duduk dalam tuh..sudahnye jadi hak abang bobot dia..abang pulak yang suka duk dalam tuh skang nie..

And dia dah pandai menolak makanan bila dia dah xnak dengan cara menggeleng2kan kepala dia..serious tau masa dia buat tuh, i was like, biar betik ifan nie..selalu akan terjadi bila kite suap dia makan la..he knows when to stop hokeyh..bila dia dah xnak, dia geleng2kan kepala dia..meaning to say, dia dah kenyang..bukan sekali, bukan dua kali dia buat cenggitu..beria duk menggeleng kepala xnak..

Belum lagi cite yang dia dah pandai jeles, dah pandai nak ikut daddy dia bila daddy dia nak keluar pegi kedai, dah pandai memanjat, dah pandai nak ajak kakak dengan abang dia main..eeeiiii, geram la..

Skang nie dia dah xtido dalam baby-cot dia..bahaya chu'olls..sebab dia dah pandai nak melepaskan diri..sudahnya berhimpit2 sekali dekat katil..maka bermulalah kembali saat dan kisah di mana kite tido hujung2 katil balik..nasib baik la katil single kite dah bagi kat kakak kite..kalau tidak memang dah selamat masuk bilik tido dah..skang nie cantum katil pun rasa macam sempit sangat..qisya masih lagi tido dengan kite..puas kite pujuk suruh dia tido kat dalam bilik dia..tetap xnak..kemain cantik bilik dia kite hias..siap ada 3-4 jenis lampu dengan pelbagai corak lagi, pun xnak jugak..bobot xyah cakap la..belum offer lagi dia dah buat muka sedih kata nak tido dengan mommy..hurmmm..

Skang nie kite tengah happy bila ada few people yang tegur kite dah kurus sikit..masih belum kurus macam kurus sebelum ngandung, tapi okayh la bila orang dah nampak badan kite ada penurunan..itu pun dah cukup buat kite happy dah..perempuan kan, ko sebut dia kurus, dia suka la..but don chu evah evah evah dare to say badan dia berisi ke, gemok ke..walaupun hakikatnye betul..hahahahaha..kesentapan tahap tinggi menggunung..haks..

Monday, September 7, 2020

:: Ini Semua Salah Air ::

Ye ini semua salah air..kihkihkih..

Sebab air la kami extend lagi sehari dekat kuantan nie haaaa..kl-selangor kan xde air..kebetulan pulak weekend lepas memang kami sekeluarga akan bergerak ke kuantan sebab cousin brother kite nikah..iyeee, sabtu lepas dia nikah dalam kul 5pm kat masjid sungai isap..so ngamsoi la dengan ketidakberadaan air dekat kl-selangor..hikssss..
We are the dulang girls..kite sorang je mak dara..yang pegang dulang semua anak2 dara lagi..tapi aunty kite cakap xpe xnampak pun mcm mak dara..xnampak macam anak 3 pun..dah nampak mcm anak dara sama dengan anak2 dara yang lain..auwwww!!..wakakakaka..

Cite dia cenggini..jumaat lepas dapat text(info) dari syabas yang kemungkinan lepas 4hari baru ada air..air tangki kat rumah pulak memang dah nak habis..haluih je air yang keluau dari pili air..ikutkan kiteorang balik kl ari ahad..tapi disebabkan text dari syabas tuh la punca hasben kite kate nak extend lagi sehari..patut balik hari ahad tapi balik hari isnin..which is today..hasben kite tanya kite cemana..ok ke idok???..kite pun duk la mikir2..hurmmmm, okayh jugak sebab kalau balik kl hari ahad, dibuatnye air xde lagi, kan masalah tuh..pastu hasben kite bagi lagi idea, “xpun, check in la hotel dekat kl”..haaaa itu kite xsetuju..kl-selangor dah la xde air..kalau nak check in hotel dekat kl, might as well check in kat rumah sendiri je..hahahaha..nak lari dari tempat xde air, tapi pegi kat tempat xde air..motifffff???..kannnsssss..certain area kat kl-selangor memang la ada air..tapi banyak trmpat yang terkesan..area klcc memang terkesan sama and sebab tuh la jumaat lepas management ofis kite bagi early released..kul 3pm dah boleh balik..

So pikir punye pikir, extend je sehari kat kuantan..hasben kite pun duk la mencarik hotel untuk hari yang kiteorang extend tuh..kire untuk ahad malam la..sabtu malam pakcu kite dah book dah hotel kat hotel Grand Darul Makmur..not bad gak la hotel and bilik dia..bilik dia bapok beso..beso gilers..boleh muat 30lebih orang satu bilik..tapi bukan untuk tido..itu dah bergelimpangan dah..30lebih orang tuh yang kalau bersantai2 saje saje nak melepak2 la..kalau nak tau besar mana, google la..ngeeee..

Carik punye carik, last2 hasben kire book AC Hotel..bukan hotel AC Mizal tau..wakakakaka..AC Hotel by Marriot Kuantan..last time hotel Vistana kalau xsilap..sebab tah, material semua bende dalam bilik tuh sama je dengan hotel vistana yang pernah kite duduk..

Kiteorang pikir nak extend sebab tuh la, puncanye air xde..dengan ada budak2 kecik and baby..rasa mcm xmampu nak duk rumah bila xde air..susahnye lahai..nak basuh botol susu, nak buat susu, dibuatnye baby kecik kite duk berak ke ape ke, kan masalah tuh..semua tuh perlukan air..syabas bagi short notice so memang xboleh nak simpan air..bukan xsempat tapi xboleh..tau2 je derang dah tutup air..
Sampai2 terus melompat dua beradik nie..derang stop melompat bila bobot terselit kat celah2 kusi..ahahaha..
Geramnye dengan budak kecik nie..dia jenis kalau xbiasa dengan orang, dia akan senyap je..so bila ramai2, dia behave sangat..mulut xberbunyik langsung..tp elok je masuk kete, terus bising mulut..start dah mengicai2 dia..
Nie gambar xde filter..aircond kemain sejuk malam tadi..smp merah2 hidung..

2 hari kite kat kuantan, kite xpegang sgt anak2 kite..baik dari yang besar, sampai la yang kecik..tau2 hilang je..even dalam kete otw nak ke masjid, balik dari masjid, nak pegi hotel, balik dari hotel, pun xde dengan kite..siap kene call sorang2 tanya anak kite kat mana..nak2 yg si kecik tuh..dayang2 ramai nak mengelolakan dia..semua duk nak pegang dia, nak dulung dia..bagus jugak..maybe we can do this more often..boleh mommy bertenang..hahahaha..so now kiteorang otw balik..hasben kite tengah stop beli makanan and isi minyak kat shell gambang nie..

*update..hasben kite masuk kete je dia kata, “ada belanja bende lain”..kite duk ingatkan si bobot punye mainan dia..sekali bukak plastik tengok hasben kite beli ape, terkejut titew..
Nie haaaa yang dia maksudkan “belanja” tuh..puding diraja..ya Allah kite memang dah lama nak makan tapi xdpt2 lagi..thank u domok aiii..xoxo..😘😍


Monday, August 24, 2020

:: Lain Macam Request Encik Suami ::

Haippppp..jangan pikir lain okayh..suami kite bukan request anak no 4 kayh..no no no..belum lagi..later later..lagi dua tiga tahun, insyaAllah kalau Allah masih lagi beri peluang untuk kite punye anak lagi..ngeeeee..baby kite si lesung pipit nan sebelah tuh baru je 7bulan korang..baca dulu baru tau ape yang lain macam permintaannye..

Weekend lepas, kite pegi rumah adik laki kite..dia mintak tolong hasben kite setting-kan dia punye tv..biasalah, hasben kite nie kalau dalam family kite dah macam orang penting dalam hal2 berkaitan dengan teknologi2 nie..kalau masing2 ada problem dengan laptop ke, henfon ke, even ps4 pun, memang semua akan refer hasben kite..bukan takat dalam hal2 teknologi je, hal2 bertukang, pasal hal2 kereta, pun akan refer hasben kite..nak drill dinding ke ape ke, memang akan mintak tolong hasben kite la..hehehe..hasben kite nie ibarat mcm “mr know everything”,.hahahahaa..

Tengah duduk2 melayan anak kite sekali text masuk..rupanye dari hasben kite..dia send gambar..ingat gambar ape, sekali gambar drum beserta caption “hint2”..bila tanye sape nak main, dia bagi emoji 🙋ðŸŧ..pape tah..bila nak beransur balik, qisya and bobot nak naik kete dengan mak kite..jadi tinggal la kami 3 beranak je..kiteorang xterus balik..kiteorang bergerak pegi UTC keramat sebab hasben kite nak buat mykid ifan..sebelum nie nak buat tapi xtau kenapa xboleh..ke boleh?..hurmmm lupa dah..

Tapi bila sampai UTC dah lambat, derang dah stop bg nombor..kite pun tanye la hasben kite..abis tuh nak drum ke?..kalau nak kire itu birthday present u la..in advance..hasben kite duk sengih je..nak lettteewwww!!..so kite pun ajak la dia pegi tengok drum tuh kat kedai muzik berkenaan..memula hasben kite xnak sebab dia kate macam terkejar2..dengan nanti qisya ada grading taekwondo lagi katenya..haish orang tua nie..baru pukul 4petang kut, grading qisya pukul 8.30malam..ape yang xsempatnye..4jam setengah tuh kalau ikutkan boleh pegi ipoh makan nasi ganja pastu balik kl balik pun sempat lagi nak hantar qisya pegi tempat taekwondo..hasben kite kata kang kite bising la ape la..memang la kite bising kalau masa ada lagi sejam..itu jam memang akan terkejar2 la..then hasben kite pun jawab, “okayh la kalau macam tuh”..maka bergerak la kami ke kedai yg jual drum dekat taman connaught, cheras..

Dah sampai, dah usha, terus onzzzzz..settled..lepas dah bayar, kene pulak pegi amek barang dekat warehouse derang..nasib baik la xjauh sangat..taman connaught ke desa tun razak je..so dah collect barang, dah beli makanan untuk dinner, dah siap makan, bla bla bla, dah hantar qisya pegi grading, yada yada yada, dah balik rumah, baru la boleh pasang..si bobot xsabo2..asyik duk tanye bila nak pasang, bila nak pasang..ikut pangai sape tah yang jenis xnyabo tuh..ðŸĪŠ

Bukan drum yang macam drum yang korang selalu tengok kat konsert2 tuh tau..ini digital drum namanye..kata hasben kite nak beli drum yg betul2 drum xsesuai kang jiran marah..hahaha..drum nie kalau nak main kene pakai headphone..kalau xnak pakai headphone pun boleh tapi kene beli amps..

Sesi pemasangan..

Setelah siap dipasang..
Budak nie dah rasmikan dulu..siap declare kate dia punye..kihkihkih

Hasben kite kate kalau bobot minat main drum or any other music instruments, hasben kite nak masukkan dia music class..hurmmm..
Si kakak pun xlepas peluang nak main..mana maunye dia xmain..budak2 kan..usahkan kate anak2, kite yang mak anak nie pun terliur nak main jugak..kihkihkih..
Gaya kene ada..walaupun berterabur..hahahaha..

Okayh settled sudah birthday present untuk hasben kite walaupun in advance..digital drum nie okayh la harganye..okayh harga untuk barang tuh tau tapi xokayh harga untuk kite yang membayar..wakakakakaka..tapi xpe la demi birthday present suami aiiii yang setahun sekali, aiiii pejam mata je..huahuahua..sebelum hasben kite duk hint2 digital drum nie (pandai dah nyeah hint2 skang nie..😏), puas kite duk mikir nak beli ape la untuk orang tua kesayangan kite nie..nak beli jam, jam dah beli..nak beli wallet, wallet baru tukar..nak beli baju, baju berlambak..kite duk usha set kusi racing yg utk main game kete dekat ps4 tuh..halaahhhh, apo bondo namo ehhh..ehh, malas la nak mikir..duk usha tuh la..tapi dah hasben kite duk hint ape yg dia nak, so kite pun okayh kan aje..xyah susah2 nak pikir lagi dah..huahuahua..

Digital drum nie korea brand katanye..masa pegi tuh ada 2..satu china brand and satu korea brand..compared china brand dengan korea brand, yang korea brand nie nampak sturdy sikit..harga dia mahal 400hengget dari china brand..so hasben kite amek yang korea brand..nampak kemas and cantik..hasben kite cakap murah harga digital drum nie..tp jangan la compare dengan digital drum cap yamaha..itu memang mahal la..ehh brand yang biasa2 nie pun sibu sengah xlari wehhhhhhh..😖😖..then kite cakap dengan hasben kite, “alaaaa okayh la nie..tengok digital drum nie pun semenggah jugak..masalahnye nak kata pro main drum pun macam idok je”..hahahaha..hasben kite pun bersetuju, “tuh la kalau pro main baloi la jugak beli yamaha”..hehee..

Pelik sungguh lahai request hasben kite untuk tahun nie..tau la birthday tahun nie dah masuk tahun “midlife crisis”..hahahahahaha..tapi xpe la u’olls..dari dia request nak yang bukan2, baik la request nak drum..kalau request yang bukan2, memang kite belikan set pisau utk hasben kite..pilih la mana satu jenis pisau yang dia nak utk kite ratah2 kulit dan daging kat badan dia..don’t play play haaaaa..

Friday, August 21, 2020

:: J U M A A T - 21 Ogos 2020 ::

Halluuuu halluuuuuu..yuhuuuuu..hehehe..

Pagi2 skang nie kite dah start minum kopi..dulu selalu la minum tapi masa pregnant and lepas bersalin stop jap..so skang nie start balik..
Tadaaaaaaa..kopi stabak..selalu beli hot americano kat stabak bawah ofis kite..kalau pakai tumbler stabak itself, dapat murah..9hengget boleh kurang jadi 6hengget lebih..save duit hakak..tumbler tuh asalnye kite punye..pastu hasben kite nak..dia nak letak kat ofis..sudahnye xguna sebab dia kate cemana nak guna..duduk kat meja sendiri pun jarang..so bile dia dah xguna, kite amek balik la untuk kite guna..ngeeee..

Tapi skang nie lagi bertambah save duit sebab somi hakak dah beli serbuk kopi stabak terus..dari rumah dah siap2 bancuh dah..xyah keluarkan duit langsung..kalau tidak, sehari mau duit belanja kite dekat 30hengget kat ofis nie..duit parking je dah seploh hengget, kopi 6hengget lebih, lunch busuk2 6-7hengget xlari..belum campur beli buah lagi..beli karipap lagi..huwaaaaaa..
Nie haaaa kopinye..xyah susah2 nak grind kopi ke nak kene letak dalam mesin ke ape ke..just bancuh je macam biasa..

Kenapa minum kopi pepagi?..healthy living gais!..healthy ker?..healthy la kalau without sugar..xelok minum kopi pepagi??..says who?..sape kate xelok minum kopi pepagi..elok kalau kopi yang korang minum tuh black coffee without sugar..yang xelok and xhealthy tuh kalau letak sugar, minum caramel macchiato..ngeeee..nak tau ape benefit minum black coffee without sugar early in the morning, sila google..huahuahua..

Pastu kan, kite ada beli satu bende nie,.
perencah odeen..tengah viral katanye skang nie..hehe..
selamat dah masak..bahan2 dalam nie xcukup sebab ini adalah masak kali kedua untuk dinner..masa lunch time dah masak dah..dinner repeat-ed balik..itu yang bahan2 xcukup sebab masa lunch dah sakan so malam letak lebihan bahan2 dari lunch tadi..perencah pulak kite letak 2 peket..

Sedap jugak tau korang..kite lagi suka perencah odeen yang ini..tah la bagi kite lagi sedap dari kuah oden kat family mart..itu tekak kite la..tekak orang kan lain lain..hehe..sekali sekala makan letak megi..semalam adalah cheat day kite la u'olls..so why not??..hihihihi..kut la kalau ada yang tertanye2 mana kite beli, kite beli perencah odeen viral nie kat shopee..ape je yang xde kat shopee tuh..semua ada..cuma kene pilih nak beli kat seller yang mana satu je..betul ke idok????...

Wednesday, August 19, 2020

:: Geram ::

Baby kite nie jenis tangan suka menggenggam orang..sakit pun boleh tahan jugak..so ada one day tuh, masa dalam kete, irfan dengan bobot duduk atas riba kite..time nie nak pegi rumah mak kite rasanye..so si adik duk la mencubit abang dia..dah tuh ada depan muka kan, memang mendapat la si abang pun..tetibe si adik menangis meraung kuat gile..tetibe je..cuak sekejap..dah kenapa xde angin xde ribut menjerit menangis..

Xlama lepas tuh, si abang cakap, “tadi bobot gigit tangan ifan..sape suruh buat bobot..bobot sakit pastu bobot gigit la ifan”..terus kite tengok jari ifan..ya Allah, patut la menjerit adik dibuatnye..bobot gigit yang betul2 gigit punye..nampak kesan gigi bobot kat jari ifan..berlobang weh jari ifan..apalagi memang kene marah la bobot..bila dah kene marah, apalagi, nangis la dia..bila tanye kenapa gigit ifan, jawapan sama yg dia bagi..haishhh..marah xlama la lepas tuh kite pujuk balik si abang..kesian pulak dia..ngeeee..
Shian iye kene gigit dengan abang..

Skang nie dah makin2 melasak dah..susahnye nak pakaikan dia baju, pampers..mengicai2, memusing2..haiyoooo..geram betul..bontot tuh sokmo la kene lepuk dengan kite setiap kali nak pakaikan dia baju..

Anak bujang kite si lesung pipit nan sebelah nie dia jenis xnak sangat dengan lelaki..macam adik2 lelaki kite, abah kite dia nak la..dah tuh, hari2 jumpa kan..tapi kalau macam abang2 ipar kite, dia xnak..dengan perempuan dia okayh..yang xkenal pun dia akan okayh..pernah sekali kite kat hospital nak cucuk si kenit nie..kite duduk la sementara nak tunggu giliran..sekali ada la sorang akak nie tengah berdiri kat depan kite..kebetulan pulak kat hospital al-islam masa tuh penuh orang..so seat xde..akak tuh dari awal duk agah2 anak kite..last2 anak kite duk mengepak2 tangan kata akak tuh..masalahnye akak tuh terus dukung anak kite..anak bujang kite yang sorang nie pulak boleh merelakan je..ehhh ehhh, nak kene nie..

Lepas tuh kite macam dah terbangak2 sensorang..akak tuh pulak lepas amek anak kite, xde kate nak pandang kite ke nak tanye kite ape2 ke nak bercakap dengan kite ke..akak tuh dia duk buat xtau je dengan kite okayh..yang anak kite pulak si duk melentok2 kat bahu akak tuh..kite duk panggil2 anak kite, memang dia pun buat xtau la..anak kite buat xtau xpe la sebab baby kan mana tau ape2..nie yang akak yang mendukung anak kite tuh, nak kate kite jauh sgt dengan dia, sebelah je..kuat gak la kite panggil nama ifan..akak tuh buat pekak ke ataupun memang dia pekak ke xsure..

Tetibe rasa geram pulak..ehh ehh, macam aku pulak yang duk agah2 anak ko..courtesy la sikit kut..ko tuh duk amek anak aku..permission xmintak, bercakap pun tidak..pandang pun hareeeemmmmm xde..dah la time2 covid nie..suka2 je nak main amek anak orang..memang la budak tuh mendepa tangan, tapi kau orang tua patut boleh pikir kut..aku dah la xkenal kau sape, sejarah ko cemana, kang kau duk tetibe bawak lari anak aku ke ape ke..ishhhh..last2 kite bangun, kite amek je anak kite dari dia..dan2 akak tuh macam, "cucuk anak ke?"..eeehhhh, baru ko nak tanye2 ke?..sebelum nie lebih 5 minit kau dukung anak aku siap ignore-d aku, dan2 lepas aku amek anak anak tanye bagai2..
nie haaa budak yang peramah nie..haishhh..geram laaaaaa..mulut tuh sentiasa la basah dengan ailiooo...tapikan, bau ailio tuh la yang buat stimmmmmm je..terbau2..bauuuu yang shooo demmm shedappp..ahahahaha..

Ehh, rindu pulak dah kat si kenit nie..tibehhh!..hahaha..

Monday, August 10, 2020

:: Kasut Makan Tuan ::

Harapkan kasut, kasut makan tuan!..huuhhh!!..

Ehh, hahahaa..tiberrrr!!!..

Kasut makan tuan nie rasanye semua orang pernah kene..especially kasut baru..macam kasut yg open memang jarang2 la nak sakit kaki..sakit2 la tapi x sebanyak sakit kalau pakai kasut tertutup nie..
Ini walaupun kasut tertutup tapi bila pakai kaki xsakit..masa memula pakai kasut nie, hasben kite selalu tanye, “sakitkan pakai kasut nie..sakitkan”..bila jawab xsakit dia xpuas hati..dah tuh memang xsakit xkan nak cakap sakit pulak..sebab dia kate docmart kalau memula pakai kaki melecet..kalau pakai boot mungkin la..ini pattern cenggini mungkin la xsakit..sedap pakai..lagi sedap kalau dapat tapakkan muka orang2 yang suka carik pasal dengan kite..😏

Skang nie xmampu dah nak pakai stiletto macam dulu2..kite prefer pakai wedges, flat shoes or sneakers..faktor umur gamaknye..umur lagik, padahal sakit kaki/pinggang..ngeh3..pastu nak mengejar anak lagi..xsesuai kut nak pakai stiletto..kite masih akan pakai kasut tinggi2 tapi jenis wedges la..wedges pun jenis tapak yang flat..flat shoes kite kan end up mesti akan makan tuan..selagi kasut tuh keras dan tidak mengembang, selagi tuh la kaki akan sakit or melecet..sakit oiiii..

So ape kite buat, mudah saje ye para hadirin dan hadirat sekalian..kite cuma perlukan hair-dryer dan juga stokin bola..xkisah la stokin ape pun janji yang jenis tebal..nasib baik la laki hakak main bola dan bukannye kaki bangku..hey, tengok betis la..betis ber-muscle..wakakakakaka..haipppp!!..behave sya behave..kuikuikui..

Kite sarung stokin bola hasben kite, pastu sarung dekat kasut yang telah makan korang as tuan..biashe iye tuh!..bila dah sarung, korang tala la hair-dryer tuh kat keliling kasut..depan belakang kiri kanan..selama mana?..selama yang korang mampu..senang kan..lepas tuh insyaAllah dah xsakit..mungkin masih akan sakit tapi kurang la dari sebelum tuh..kalau sakit lagi, buat lagi cara2 tuh..mungkin ada yang dah tau cara2 xnak bagi “kasut makan tuan”, tapi kite saje je la share kut2 ada yang xtau ke kan..

Awal tahun nie kite duk ngecek hasben kite kasut skechers..haks..so lepas je hasben kite habis bengkel kat bentong, dia ajak naik genting pegi GPO, “kata nak carik kasut”..lepas hasben kite offer gitu, kite xcakap ape tapi kite bagi senyuman yang paling manis sekali..mihmihmih..dah sampai GPO, sebelum masuk kedai skechers, hasben kite masuk la kedai puma..sambil2 hasben kite mengusha ape yang nak dicarik, kite pun sambil2 lalu duk la tengok2 jugak..sekali mata kite terpandang sekali satu kasut nie..bila pakaiiiiii, makkkk aiiiiii selelsanye lahahaiiii..lembutttt..memang lembut la kalau kasut tuh jenis “softfoam” kan..kite tunjuk dekat hasben kite, “cantiknye domok..pakai pun selesa..pastu hasben kite cakap, “kate nak skechers”..terus, ehh ehh, aah aah la..keluar dari kedai puma, dah masuk kedai skechers kan, belek punye belek, halahhh xde pulak yang berkenan di hati..pattern yang biasa2 je..xde pattern yang boleh buat mata kite bersinar..agaknye mungkin hati nie dah terpaut pada kasut puma tadi gamaknye..hiks..

So kite pun cakap dengan hasben kite kalau nak yang puma tadi boleh ke?..hasben kite menolak?..ehh mana mungkin menolak..dia punye jawapan, “i okayh je”..kihkihkih..so patah balik ke kedai puma tadi..nasib baik ada size..so dapat la rembat satu..
Nie haaa kasut tuh..sumpah selesa sangat..dah la selesa, ringan pulak tuh..bila pakai melantun2 kaki..auwwww!!!!..wahahahhahaa..

So korang kalau ada kasut korang yang “makan tuan”, try la..kut2 menjadi ke kan..it works for me and hopefully it works for you, you, you and you..insyaAllah..

Nak cite pasal cara2 xnak bagi kasut sakit..terselit pulak sekali pasal kasut yang selesa itu..alah korang, bukannye mahal mana pun kasut yang selesa itu..harga mampu milik je..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...