Ewahhhh..bukan main lg tajuk..hahaha..xpe la sharing is caring kan..kite pun baru pestime sebenarnye buat chicken pie tuh..sbb tuh mcm malu2 nak share..sbb kite nie xde la terror sgt pun..tp seriously mmg simple la..bahan pun simple jugak..pakai ape yg ade kat "groceries shop" kite dlm bilik stor..hehe..
Bahan-bahan
- 1 tin button mushroom
(slice/potong dadu button mushroom nie)
- 1 tin campbell's cream mushroom
(brand ikut u'olls la..kite mmg pakai brand campbell's)
- ayam
(depends berapa byk slice u'olls nak
sbb nnt nak kene potong dadu)
- bawang holland sebijik
(potong dadu)
- mix vege
(xkisah la u'olls nak letak sayur ape..nak letak carrot ke, celery ke,
ikut kretiviti..ini kite guna sbb mmg dh ade dslm freezer)
- kuning telur (sebijik)
- roti pratha
(kite pakai roti pratha je)
- black pepper skit and perasa skit
- olive oil (nk pakai minyak biasa pun boleh)
Cara-cara utk inti pie
- panaskan minyak..masukkan bawang, mix vege, button mushroom..masak sekejap pastu letak ayam..bile ayam dh masak, tabur black pepper skit..kalau ade yg nak tmbh garam or perasa ke utk bg rase die naik, boleh je..ikut selera masing..then masukkan cream mushroom satu tin tuh..kacau2..
(tp jgn letak air tau..kalau letak air, baik wat carbonara..hehhee..)
- agak2 dh okayh, tutup api, biarkan kejap..
Cara-cara utk pie
(Kite guna roti pratha..xyah renyah2 nak wat..senang je pakai roti prata)
Kalau ade aluminium foil pie tray tuh senang la..kite xde sebab tuh kite guna bekas..
- masukkan roti pratha dlm bekas/pie tray pastu tekap2 kan roti pratha tuh keliling smp tutup bekas/pie tray..kalau boleh jgn bg ade lubang..then letak inti td dlm bekas/pie tray..ikut u'olls la nak letak byk mana..janji jgn terlebih dr bekas/pie tray sbb nnt nak kene tutup..
Bile dh masukkan inti, amek roti pratha utk cover permukaan yg terbukak..dh tutup kasik rapat n cantik, sapu kuning telur kat belah atas..panaskan oven, masukkan dlm oven..bakar dlm 15-20minit dgn 180c..
kite pun xtau kenapa belah atas tuh jd gitu..xpe la..fizikal xpenting sbb end up akan masuk dlm mulut kendian perut..hahaha..
nyum nyummmm..sedapnyeeeee..yg penting boliao..selamat habis sebekas,.
Senangkan senangkan senangkan..simple kan simple kan simple kan..huahuahua..
Okayh, pasnie boleh borong pie tray tuh bebyk..kihkihkih..
p/s : nnt ade masa kite wat entry resepi untuk lamb chop pulak..auuwww malu aiiii..gaya mcm dh terror nau nak beresepi2 nie..padahhhhaaalllll..baru pestime..ahahahhaa...
masak utk aku..biar chef wan yg komen
ReplyDeleteok boleh buat kot..insyallah...tapi jemah je la makan, sebab kekanak kat umah ni, banyak ikut selera apak dier yg mmg suke makan nasi
ReplyDeleteFalsha can cook, me too.
ReplyDeleteokey save the recipe..
aku dah lama nak try buat, ada tertengok org guna roti prata ni mudah2..
nak buatlah..
sungguh ni..
wahhh... terror masak rupanya mummy qisya ni... nampak sedap...:)
ReplyDeletenampak sedap je inti tu..boleh tiru resepi ni lepas ni.mood rajin...datang laaa
ReplyDeleteyeayyyy bleh try buat ni nnt... mcm mudah jek
ReplyDeletetq falsya!
Salam sya.miss youuu dalink!lamanya akak x singgah blog sya...wah sedap n..soap resipi
ReplyDeletesedappnya..simple je..
ReplyDeleteaku nak report..
ReplyDeleteaku dah buat..