Kecohkan..org lain dh lama dh wat chiskut nie..kite je yg baru try..tah pape tah..bende senang kan mmg haruslah try..owhhh, bile ade anak kecik nie sile kuburkan la dulu harapan nak mem-bake-ing..kite wat chiskut nie sbb senang kan xyah nak membakau..dasar pemalas..kihkihkih..
Amek resepi dr kak nonie, member kite..hehe..
tadaaaaa...kan senang tuh..bahan2 pun senang nak dpt..chis tuh kite mintak kat kak long..dh kate kak long toke kek..berkotak2 die beli sekali gie kat kedai kek..alahhh takat 250gram xluak..long, nnt nak lg chis..ehhh, hahahaha..
Ramai org pakai biskut kering Hap Seng tuh..tp sifu kite kak nonie kate biskut marie lagi sedap..lemak2 gitu..tp ikut la masing2 nak pakai biskut ape..kite byk lemak so kene pakai biskut marie..sape yg rase diri tuh kering, pakai la biskut kering Hap Seng..nnt kalau next entry kite mention kite guna biskut kering Hap Seng tuh maknenye kitenye dh kurus laaaaa..huahuahua..ehh, kurus kering ke poket kering..hurmmmm..ngeeeeee..
Bahan2
- 1 peket biskut marie
- 1/4 susu pekat manis lemak berkerim (ikut tahap kemanisan masing)
- 250gram philadelphia chis
- 7 sudu susu dutch lady (ikut sukatan masing2..jgn pekat sgt jgn cair sgt..agak2)
(xkira la susu cair ape..kite guna susu dutch lady low fat sbb stock byk kat umah)
Topping / layer
- nestum/milo/nutella
(ikut la korang nak letak ape..janji sesuai)
- semangkuk susu (panaskan)
Cara :-
- pukul cheese (pakai mixer tau..jgn korang pukul chis tuh betul2..ahaha) smp kembang, masuk susu pekat manis lemak berkerim ngan susu cair..sambung pukul lg smp kembang..pastu letak tepi bile dh kembang..
Topping / layer
- celup biskut marie dlm susu yg dh dipanaskan td..tp jgn lama sgt..agak2 5seconds je la celupnye..pastu susun dlm loyang ke mangkuk ke ape ke yg sesuai..wat selayer pastu sapu ngan chis td..kalau nak topping, tabur la milo or nestum..pastu repeat lg celup dan susun..kali nie ikut korang la nak selang seli utk topping..milo dulu ke nestum dulu ke, nestum dulu ke milo dulu ke..xnk topping ke, milo je ke, nestum je ke..ikut suke..
- bile dh abis, masukkan dlm fridge..makan time sejuk2 sgtlah heaven..kuang3..
Mmg sedappppp..serious sedapppppp...gambo dh siap xde sbb dh kene baham..hahahaha..