Wednesday, December 28, 2022

:: Silver Medalist. Woot Woot ::

 Am a proud mommeh!. 1st time qisya masuk sparring tournament and she won a silver medal. Yeayyyy!. Congratulations kakak!. ❤️

Asalnya kite xnak pegi. Xnak pegi bukan sebab malas or xnak support anak. Tapi nanti confirm kite nangis bila tengok qisya sparring. Sedih tengok anak bersepak terajang. Kronik kan. Tapi sendiri yang nak anak dara tuh kental la keras la apa la. Haih, hati mak2 kan. Cenggini la. Kecelaruan minda kengkadang. Hahaha. Serious weh. Itu kite rasa memang confirm la akan keluar air mata. Konon2 je garang tapi hati tisu. Wekkkk!. Xmalu. Hahahaha. Adoiii. Guane nak buat tah. Bak kata hasben kite la, "u memang suka nangis". Hahahaha. Eleh pape tah. But last minute bertukar fikiran nak pegi pulak. Sebab macam kesian dekat qisya. Mesti dia nak both parents dia ada sekali. Alih2 bila dah sampai masa qisya punya tournament, kite xboleh pegi sebab bobot x sihat. But malam before tournament, kite tanya jugak qisya, “kakak, is it ok for you if mommy not going to watch your sparring tournament tomorrow?. Coz bobot xsihat”. Qisya jawab, "it's ok mommy. kakak ok je. Kakak faham". Banyak kali kite tanya soalan yang hampir sama tetap and setiap kali tuh la jawapan sama je. Hurmmm. Qisya nie dia banyak memendam. So kite xtau whether dia betul2 ok atau tidak. tsk tsk tsk.

Esoknya, hasben kite la yang banyak update pasal tournament qisya. Kite yang kat rumah nervous betul. Tuh yang hasben kite cakap, "abis tuh u x pikir i yang kat sini nervous macam mana. Rasa nak nangis pun ada tapi i menangis belakang dinding". Hahahahha. Bila tengok video sparring qisya, sedihnya pun ada (Mende tah nak kene sedih. Yang pelik2 la kau nie kan). At the same time kite bangga. Dalam pada lembut and manjanya qisya, dia berani jugak untuk sparring dengan stranger. 

Dapat masuk final. Tapi rezeki sampai no 2 je. Keluar dari ring, hasben kite cakap qisya menangis. Bila tanya kenapa menangis dia xnak bagitau. Hasben kite duk risau takut dia sakit ke ada cedera kat mana2 ke. Dia kata bukan. Bila hasben kite bawak pegi makan kat food truck luar stadium, dah bertenang sikit baru dia bagitau kenapa dia menangis. "I'm sad because i didn't win". Halahhhhh kakak nie laaaaaa. Itu kire terror la tuh. Dah la 1st tournament, dapat silver medal pulak tuh. Dapat naik podium some more. Big achievement kakak kut.

 
Qisya with Sir.
 
Semua yang masuk semua Sir angkat macam tuh. Hahahaha. Yang menang pun Sir rai, yang x menang pun Sir rai.

Yeay anak mommy naik podium. Congratulations sayang mommy. 

Bila tengok lawan qisya nie faham la kenapa qisya no 2. Nampak tegap budaknya. Tuh hasben kite cakap, yang lawan qisya nie tinggi. Kaki panjang. So bila budak nie kick qisya, memang akan terus kene ke vest qisya la.
 
Senyum lebar Sir. Hahahaha.
Halah halah manja mommy nie la.
Gigit2 medal nie mesti daddy yang ajar. Kihkihkih.

Qisya sampai rumah je, dia datang kat kite sambil tangan mendepa mintak dipeluk. "Are you proud of me mommy?". Bila kite jawab, "Of course im proud of you. So proud you know. Kan mommy dah kata kakak boleh buat. I know you can do it". Pastu qisya tanya lagi, "Even kakak dapat 2nd place?". Halahhhhh3. Qisya qisya. "Yup. Even if kakak xdapat apa2 medal pun mommy dah proud sangat dah. Kakak join this tournament pun mommy dah proud dah. Because you are so brave you know. Kalau mommy pun mommy xberani nak masuk sparring tournament lawan orang". Hahahahhaa.

Friday, December 23, 2022

:: Work In Progress ::

 Alhamdulillah. Start jugak akhirnya. Rupanya ada miscommunication between staff Ahlung (contractor wiring) dengan hasben kite. Aigoooo. Masalahnya makan bulan miscommunication tuh. Kalau tidak, dah lama dah boleh start buat wiring dekat rumah. By this time rasanya dah boleh buat kitchen cabinet dah. Hasben kite pulak dia macam2 hal dengan kerja ofis dia, terlupa sudahnya nak follow up. Pastu pulak hasben kite jenis yang xsuka nak push2 orang. Some more Ahlung duk kata bulan 11 dia tengah busy sebab projek banyak masuk. Lagi la hasben kite xnak push. Tapi dengan harapan, Ahlung akan inform hasben kite la bila dia free. Alih2, orang nie tunggu orang nie, orang tuh tunggu orang tuh. *Sigh*

 Hasben kite memang jenis cenggitu. Kalau let say ada kawan dia ajak ngeteh memalam, kalau kawan dia senyap, dia pun senyap. Bila tanya jadik ke keluar nie dah pukul berapa dah nie. Dijawabnya, “ntah, senyap je. I pun senyap la”.

Tapi yang pasal nak buat wiring nie kite bising la jugak. Sampai bila nak senyap. Sebab kan duit deposit dah bayar kat MO untuk renovation sampai hujung bulan 12. Kang burn terus duaribusengah. Xmemasal je. Last2 kene bayar lagi seratussengah kat MO sebab nak extend renovation. 

Pertengahan bulan 12, start dah la segala2 wiring. Mana nak tambah soket, nak buat lampu, nak pasang waterheater dekat dua2 toilet, nak pasang aircond, nak pasang kipas siling, nak pasang wall fan, nak buat plaster ceiling. 

Hall. Berselirat wayar2 sebab tuh la kene buat plaster ceiling untuk cover segala wayar2 yang terkeluar tuh.
                               Dapur.                                       
Master bedroom
Bilik no 3

Bilik no 2

Last week kite dengan hasben kite pegi puchong carik lampu2 dengan kipas2. Memang kene beli jugak last week sebab bila je lagi nak mencarik. This week sah2 la xboleh beli. Sebab skang nie kite ada dekat penang. So bila minggu pulak la nak beli. Minggu nie sah2 la tutup sebab krismas. Ahlung dah la buat kerja cepat. Kang wiring dah siap, lampu2 kipas2 xbeli lagi. Nie pun katanya plaster ceiling xlama lagi derang nak siap pasang dah. Siap cakap dengan hasben kite dah boleh suruh contractor kitchen cabinet datang ukur. 

Ada certain lampu ahlung dah carikkan. Lampu yang straight forward la bukannya yang berdesign2. Lampu yang ahlung carik adalah track light dengan downlight. Xker straight forward je lampu track light dengan downlight tuh. Cuma bagitau nak kaler apa, and bulb kaler apa je. Lampu yang kiteorang carik adalah lampu gantung2 tuh. Yang nak letak dekat island table, dengan dining table. Pastu kipas2. Sebab hasben kite ada preferred kipas yang dia nak beli. Itu sebab kipas kiteorang carik sendiri. 

Mujur la banyak bende yang ahlung dah belikan. Kire semua dah masuk dalam quotation. Selain lampu2 la. Aircond2 dengan water heater pun ahlung carikkan. So xde la banyak sangat barang2 yang kiteorang kene carik sendiri. Yang bagusnya ahlung nie, dia jenis xberkira. Hasben kite nak bayar deposit pun dia xnak. “Haiya, xpayah lagi la. Kite kawan2 ma. Apa mau deposit2”. Macam baru nie hasben kite panggil dia datang rumah gombak mintak tukar baby fan pun dia xnak amek payment. Free je. 

Tapi tuh la, dalam pada xde banyak barang yang kiteorang kene carik sendiri tuh, penuh gak la satu kete. πŸ˜‚

Yang baju kuning tuh tengah pening ke mikir cara cemana nak sumbat semua barang2 dalam kete. Hahahaha.
Alhamdulillah muat jugak masukkan. Mujur la seat belakang boleh sorok2 kat bawah. Hahaha. Time nie kiteorang xbawak anak2. Kebetulan jumaat malam minggu lepas kite ada ofis punya annual dinner. So anak2 kite tido rumah adik laki kite. Itu yang hari sabtu pegi puchong beli barang2. Uish kalau bawak anak2, memang xterbeli segala2 rasanya. 

Kiteorang beli lampu2 dengan kipas2 dekat kedai Houses Lightings, Puchong. Serious korang, memang recommended la kedai tuh. Tapi jangan terkejut bila nak masuk kedai lampu tuh kene beratur. Bila dah sampai turn korang, orang yang jaga queue tuh akan assign kan sorang staff untuk guide korang kat dalam. Staff yang guide kiteorang memang bagus la. Layanan pun cemerlang. Cumanya bila masuk kat dalam kedai, kite jadi rambang mata weh. Xtau nak pilih yang mana satu. Price wise memang sangat2 murah. Serious murah korang. Ada satu lampu gantung yang kite beli untuk letak dekat balkoni. Cantik. Kite berkenan gile. Bajet mesti mahal dalam 200lebih. Sekali dalam 55hengget je korang. Ohemgee. Memang terus amek la.


Nie haaa kedainya.
 
Nie alamat kedai tuh.
29, 31 33, 35, Jalan Bpu 6, Bandar Puchong Utama, 47100 Puchong, Selangor

Lepas dah settled beli lampu2 dengan kipas2, hasben kite ajak pegi TBM warehouse sales. TBM tuh nama kedai eletrik. Asalnya nak usha, sudahnya terbeli habis semua. So skang nie semua dah settled. Peti ais, washer, dapur gas. Beli yang biasa2 and murah2 je. Nak beli beria2 sangat buat apa. Bukannya rumah tuh kite nak duduk terus pun. Skang nie tinggal nak carik sofa, dining table dengan tv cabinet je. Katil2 dengan almari2 transfer dari rumah gombak je. Sebab kiteorang nak tido bentang toto atas lantai je lepas nie. Hahahah. Ehh xlah. Acah je mak enon. Hasben kite nak tukar katil lain. Bilik qisya nak buat build in punya katil dengan almari. Sebab tuh nak transfer semua katil2 yang ada kat rumah sarang burung kite.

Rumah kite comel je korang. Xbesar. Tapi alhamdulillah cukup. 

Monday, December 19, 2022

:: Kungfu Ramen, Taman Melawati ::

Khamis lepas qisya ada training sparring untuk tournament semalam. So sementara kiteorang menunggu qisya habis, kiteorang pegi makan dulu. Since qisya pun dah makan before pegi training, xde la terasa sangat nak makan without dia. Huahuahua. 

Xtau nak makan apa. So kiteorang pun pusing2 la kat melawati tuh. Terlalu dekat satu kedai nie. Alih2 hasben kite cakap, “kedai nie selalu i tengok ramai sangat orang. Sedap ker?”. Disebabkan kite malas nak memikir makan kat mana, and kebetulan hasben kite duk menyebut pasal kedai tuh, so kite pun cakap la, “jom la try. Kut sedap ke”. Maka ke situ la destinasi kami untuk stop makan. 

Nama kedai tuh Kungfu Ramen. 

Ini kedainya.

Kite pun xtau la nak explain kat mana restoran nie. Landmark berdekatan dengan nasi ayam hainan singapore yang famous dekat medan selera melawati tuh. Guna waze la kut senang. 

Restoran nie actually jual mee tarik. Lebih kurang macam mee tarik warisan. Menu pun ala2 sama. Tapi bagi kite la, from my honest personal review, kungfu ramen nie lagi sedap la. Mee tarik warisan kite kureng sikit sebab rasa herbs dalam makanan dia kuat. Macam xboleh nak masuk bila makan. Disebabkan rasa herbs kat dalam makanan mee tarik warisan tuh kuat sangat la kite dah lama xmakan kat situ. Kungfu ramen xrasa sangat herbsnya. Ke memang xrasa. Hahahaha. 

Kite order
Braised beef noodle.

Serious sedap. Hasben kite kata macam menyesal order makanan yang dia order sebab makanan yang kite order lagi sedap katanya. Hahaha. Tapi serious korang. Memang sedap la. Korang wajib try kalau makan kat situ. Pastu korang boleh pilih antara 3. Samada nak letak ayam, daging atau lamb. Macam kite, kite pilih lamb. And rasanya braised beef noodle nie lagi sedap dimakan tanpa dicampur dengan cili kering dia.

Nie untuk anak2. Fishball noodle soup. Pun sedap. Mee nie kalau tengah demam or selsema memang elok makan. 

Hasben kite order yang ini. Xinjiang style mix noodle. Pun actually sedap jugak. Tapi kite punya noodle lagi menang la. Hahaha.

Ini je la yang kiteorang order. Ada jugak nasi and lauk2 kat restoran nie. Rasa tuh xtau la sebab xpernah order lagi. Kite just review makanan yang kiteorang order je. Ngeee. Lagipun dah malam kan, xkan nak makan nasi. Huahuahua. Bila tengah makan baru hasben kite perasan dumpling. Ramai jugak orang yang order dumpling sebenarnya. Next time la cuba pulak. Sebab every tuesday memang kiteorang akan ke area melawati pun sebab qisya ada kelas sparring. So anytime je kalau nak makan kat situ.

Overall memang sedap la. Kene dengan taste-bud kite. Kire memang boleh repeat lagi la cite dia. Price wise, bagi kite xmahal sangat. 3 makanan 4 air, total dalam RM50 je cenggitu.
So kalau korang teringin nak makan mee tarik yang sedap tapi xtau nak makan kat mana, kite recommend makan kat restoran kungfu ramen melawati nie. InsyaAllah xkan menyesal. 

Thursday, December 15, 2022

:: Eastern & Oriental - Victory Annexe, Penang ::

10 Dec 2022, 

Genap usia perkahwinan kite dengan hasben kite yang baru je masuk 11tahun. Still have a long way to go. Kebetulan 10/12 hari kiteorang bergerak ke penang. So alang2 celebrate kat penang je la. Kire celebrate berdua la anniversary kali nie. Huahuahua.

And Eastern & Oriental - Victory Annexe la jadi tempat kami menumpang tido selama 1 malam selepas checked out dari Eastin Hotel. Hotel E&O nie ada 2 wings. Satu yang kite stayed for 1 night itu hari, which called Victoria Annexe. And 1 wing lagi, masih E&O Hotel. Tapi namanya Heritage. Heritage nie wing lama. Memang bila tengok gambar, furniture dalam bilik quite old skol. Bilik pun macam ala2 zaman british punya pattern. Victoria Annexe wing baru. Xde la kata bilik kat wing Victoria Annexe nie moden sangat. Tapi compared to Heritage, lagi nampak better la. 

Kite suka betul lantai dia. Jenis solid wood. Kalau buat kat master bedroom pun ok gak kan. Hurmmmm, idea idea. Ikutkan kite nak letak kapet satu bilik tapi hasben kite xnak. 
Cozy je bilik nie. And seriously, katil dengan bantal dia best gile. Empukkkkk sesangat. Hasben kite siap carik tag kat bantal. Nak carik pastu nak beli kalau jumpa. πŸ˜‚.

Cantik toilet dia. Ado bathtub kat tengah2 tuh u’olls. πŸ˜…

Sinki ada 2 side. 1 side for Her and 1 side for Him. So her and him xyah nak berebut guna cermin or sinki. 😬

Ini for him

Ini pulak of course la for her.

Pun ada coffee machine. And as usual, hasben kite kemain excited sebab ada coffee machine.
Soft drinks as a complimentary.
Permandangan dari balkoni bilik
 
Hasben kite tengah usha kedai sup hameed. Nak tengok dekat ke tidak dengan hotel. Hahaha.

After check-ed in kat sini, kite xde keluar gie memana pun. Hasben kite je keluar kejap beli makanan and collect food dari foodpanda. Kite nak berjalan xboleh sangat. Kaki masih lagi sakit. Memang rasa nak berbaring je. Dah tuh, bende baru lepas berlari 21km untuk kali pertama dekat PBIM. Selama nie paling jauh 16km. Alih2 kene berlari 21km. Mau x terkejut kaki. 

Pastu kan, bila kite google, hotel E&O nie katanya haunted. Wallahualam. Tah betul tah tidak. If betul, alhamdulillah sangat selama 1 malam kite stayed kat situ, xde rasa apa2 yang pelik or nampak apa2 yang pelik. And mujur jugak kite google after balik dari hotel. Tapi hasben kite ada cakap la yang bila lalu dekat hallway luar bilik nak ke lift, terasa macam seram je. 
Ini la hallway tuh. Suram and malap je kalau malam. Siang ok lagi sebab cerah. Time malam suram mungkin sebab cahaya adalah dari lampu yang tembak frame gambar and few downlight je. Downlight pulak jenis deem light. Lagi la nampak suram.

 Pastu hasben kite cakap, kalau balik tengah2 malam, mau berlari masuk bilik. Hahahha. Kene pulak gambar2 dekat frame yang digantung adalah gambar2 bangunan2 lama. Lagi la seram katanya. 😬

Breakfast wise, banyak sangat variety of foods. Sedap pun sedap. Tapi tuh la. Macam mana pun, xboleh lawan breakfast kat Hotel Lone Pine. So far 3-4 kali duduk kat Lone Pine, breakfast kat situ masih lagi champion. Egg benedict kat situ, pergh marvellous. πŸ˜‹. Kite xsure kenapa hasben kite x book kat lone pine. Dah penuh kut. Ke nak tukar angin nyeah. Tah la kite pun xtau. Xde terpikir nak tanya.

Lepas checked out, terus shoot balik kl ke pangkuan anak2. Xde rasa nak pegi lunch pun sebab masing2 kekenyangan. Cuma take away kopi je dekat starbucks. Anak2 kite dekat rumah kak long kite. Kebetulan the next day nak hantar mak kite pegi airport. Mak kite nak pegi Mekah buat umrah. So alang2 tido sana terus. Sebab rumah kak long kite nak ke klia dekat je dalam setengah jam. 

Tuesday, December 13, 2022

:: Eastin Hotel Penang, Bayan Lepas ::

Masa kite masuk event PBIM2022, kite checked-in dekat Eastin Hotel. Purposely checked-in situ sebab senang. Dekat dengan starting point.

At that time kite plan nak bawak anak2. Sebab tuh kite pilih bilik Deluxe Suite. Deluxe suite nie even ada satu katil sahaja tapi ada hall. So ada la tempat nak bentang airbed. Biasalah anak 3 orang kan. Mana nak muat 1 katil. Even katil king pun xmuat. Kan kite kadang ikut hasben kite pegi outstation, mana la boleh pilih2 nak duduk kat hotel ke atau service apartment ke, katil nak ada berapa size apa. So disitu la fungsinya airbed. Tapi sudahnya anak2 kite xbawak. πŸ˜…

Kite amek sekali untuk breakfast. Rupanya bila stayed dekat deluxe suite nie, boleh breakfast dekat executive lounge. Tapi breakfast kat executive lounge xsemeriah macam breakfast dekat cafe dia. Kire executive lounge nie untuk orang yang nak privacy la. Gituuu. Untuk kite dengan hasben kite time makan nak privacy mendenya. Kami mahukan breakfast yang meriah. πŸ˜‚. Sudahnya turun balik lobby breakfast dekat cafe. Bak kata hasben kite la, “kalau nak privacy, baik breakfast dalam bilik je”. Hahahhaa.

Kat bawah nie gambar2 bilik yang kite amek. 

Hallway. Cantiknya kapet bilik nie.
Toilet ada 2. Satu dekat pintu masuk (hall), satu lagi dalam bilik. Toilet dekat luar xde shower. Takat toilet bowl dengan sinki.
Hall luar. Sedang elok la ada study table kat situ. Hasben kite ada slide nak kene buat katanya. Big boss dia nak hari isnin. So terpaksa bawak laptop sekali. 
Yang bezakan hotel nie dengan hotel2 yang lain pernah kite duduk adalah, almari kat luar. Hihihi.
Plastik merah atas kabinet tuh adalah nasi kandar kg melayu. Ajer giler makan nasi kandar malam2. Tapi nasib baik la kite nak berlari esoknya. Carbo loading katanya. Dengan harapan habis terbakarlah kalori2 yang ada.
Cantik sangat kan bilik nie. Kan best kalau bilik kite macam nie. 

Kite tunggu rumah sarang burung kite siap je. Sebab nak transfer perabot ke sana. Lepas tuh, baru la dapat deco bilik kite kat rumah gombak. Kalau dapat buat macam nie, bestnyaaaaa. 

Katil dan bantal tersangat la empuk. Especially bantal dia. Nyamannnnnnn je bila landing kepala.
Ada bidai u’olls. Boleh main cak cak. Hahahaha.
Ado bathtub. Kalau bawak anak2 kite, mesti happy derang berkubang dalam bathtub. 

Toilet bowl dia la yang slag. Xde bidet. Adoiii potong betul la.
Sinki toilet dalam bilik
Siap ada coffee machine. Hasben kite suka la. Coffee junkie kannn. 
Complimentary from hotel. 
 

Overall bilik kat Eastin Hotel nie ok dan cantik. Bersih sangat. Cuma toilet xde bidet je la. Kalau tidak dah perfect dah. Hahahaha. Kirenya kalau u’olls duduk kat hotel nie, nak makan xrisau sebab kedai banyak sekeliling. Queensbay Mall pun dekat. Walking distance je. Facilities lain jangan ditanya sebab kite sampai pun dah malam. Pagi2 buta dah keluar berlari. Naik bilik untuk tido je. 

Breakfast bagi kite quite ok. Makanan pun sedap (yang kite makan je la). Baru lepas berlari, memang xde selera la nak makan. Pikir nak baring and nak tido je. Jalan pun dah macam penguin, sampaikan staff kat situ pun tegur. “Baru lepas berlari ker?”. Bila kite jawab aah. “Oooo patut la jalan pun nampak seksa sangat. Lari half marathon ker?”. Hahahaha. Adoiii. Memang tidak la nak duduk bangun duduk bangun untuk amek makanan and usha apa makanan ada. 

Lepas checked out dekat Eastin Hotel, kami berpindah dekat hotel lain. Anniversary treat katanya. Stay tuned!

Monday, December 12, 2022

:: 21KM Finisher - Penang Bridge International Marathon 2022 ::

Semalam hari ahad pagi, bermulalah pecahan my personal record as 21km Finisher. My very 1st HM. Nightmare betul di saat2 2km terakhir. 😭.  πŸŽΆBerdegup jantungku, bila ku tidak melihatmu (finishing line), aaarghh arghhh🎢. Suka hati je tukar lirik lagu kak long amelina. πŸ˜‚ 

Kite gerak dari rumah ke penang lambat jugak la. Keluar rumah pukul 11pagi. Time tuh la nak makan, time tuh la nak isi minyak, ehh, macam2 bende la tetibe nak beli and buat time tuh. Sudahnya pukul 2petang baru keluar dari gombak. Dengan otw ke penang jalan jammed. Sampai dah malam around 8ish. Sampai2 nak tapau lagi dinner. Hasben kite nak makan nasi kandaq kg melayu. Sudahnya sampai hotel pukul 9lebih. Nak makan lagi, nak ready-kan barang2 untuk berlarinya lagi, nak mandi lagi.

Dapat gift 2 face towel masa check-in. Sebab hotel kite stayed tuh salah satu partner untuk event PBIM. So harga bilik pun dapat murah dari harga asal. 

Dah ready. 

 Pukul 11lebih malam baru settled semua. Itu mujurlah xbawak anak2. Kalau bawak anak2, nak settle kan hal derang lagi. Xtau la bila boleh tido. Flag off pukul 3pagi pulak tuh. 😰

Sebelum hari kejadian, kite plan nak tido pukul 8malam latest pukul 9 la. Sudahnya lari segala2 plan. Sigh.

Pukul 11lebih kite try tido. Tapi xboleh langsung nak lelap. Paksa jugak tido tapi xboleh. Nervous lain macam betul. Nervous la. Dengan kite xde training, xde berlari dekat sebulan lebih. Alih2 nak lari 21km. Bila tengok jam dah pukul 1lebih. Ermmm, memang xtido la cite dia. Bila xboleh tido kite jadi macam panic. Sebab kite tau kalau x tido, confirm masa berlari kite akan mengantuk. Sudahnya kite buat kopi. Dengan harapan minum kopi xngantuk. Lepas minum kopi, terus kite siap2 tukar baju ape semua. Mintak tolong hasben kite tampalkan kinesiology muscle tape kat tempat2 yang nak dilekat. Lumur muscle cream kat satu kaki dengan tapak2 kaki pun kite lumur. Settled je dengan tampalan, dengan lumur cream, dah pukul 2.15pagi. Terus kite turun bawah bergerak ke starting point. Kite memang purposely checked in dekat Eastin Hotel sebab dekat je dengan starting point. Boleh jalan kaki. 

Alhamdulillah kite berlari dalam keadaan yang sangat baik sepanjang 21km. Syukur Allah permudahkan. Terima kasih ya Allah. 😭. Cuma ibu jari kaki je la yang cramp. Sepanjang kite berlari sebelum2 nie, bukan takat ibu jari kaki je cramp, betis cramp, pinggang sakit, mengantuk sambil berlari, xde energy. Tapi bila berlari masa HM nie, cuma ibu jari kaki je yang cramp. Energy x drained during running. Pelik betul. Ikutkan 21km nie la yang akan buat kite bonk teruk, tapi tidak sangat sebenarnya. Bonk la jugak lepas tuh tapi during running tuh smooth je la. Agaknya sebab kite minum kopi sebelum marathon, tampal kinesiology muscle tape, pakai compression socks, makan pisang 2-3 sebelum berlari. consume energy gel every 40minutes sepanjang berlari, minum air cukup, semuanya berkerjasama dengan baik. Mungkin cuaca pun main peranan. So lepas nie kite dah tau dah nak buat apa kalau kite berlari. 

Sampai je last 4km, masing2 dah tengok jam dah. Masuk je last 2km, dah cuak masing2. Omaigad, dah nak sampai COT. Time tuh tengok la masing2 duk push untuk pecut. Termasuklah kite. Dalam x larat tuh pecut jugak sebab sayang kut. Memang down rasanya kalau sampai FL just a few minutes after COT habis. Lain la kalau COT habis masa kite dekat kilometer ke 15 ke, ke16 ke. Xde la terasa sangat, xde la down. Time tuh pasrah dan redha je la bila kene “sapu” dengan sweeper. Tabah je lah bila bib kene potong (potong bib kire disqualified). Ini lagi 1-2km nak sampai. Xker rugi. Tapi alhamdulillah sempat sampai sebelum emcee buat announcement yang larian HM ditutup. Lepas kite sampai finishing line, dalam 15 ke 20 minit gitu, emcee annouced penamatan untuk HM. 

Lepas amek medal dengan finisher tee, kite xsinggah mana2 booth pun. Nampak booth air Milo pun kite langsung xde nafsu nak stop. Yang kite tau, nak carik tempat untuk kite duduk. Xrasa kaki dah masa tuh. Duduk atas pasir pun kite xheran dah. Janji dapat duduk. Bila dah bertenang, baru kite berjalan balik hotel. Ikutkan perjalanan nak ke hotel dalam 5-10minit je. Tapi kite amek masa setengah jam nak sampai. πŸ˜‚. Kalau boleh nakk grab, kite dah naik dah. Tapi mau kene sumpah seranah dengan grab driver. Menyusahkan aku je kata derang. Xbalik modal minyak kete. 😝. 

My very 1st 21km finisher T. Alhamdulillah. Allah permudahkan segala urusan kite hari tuh. 🀲🏻πŸ₯Ή

Dekat jam 3jam41minit. Tapi sebenarnya 3jam30minit. Bila dah sampai finishing line kite x teringat nak stopkan timing. Otak x function. Yang otak kite tau, nak duduk je. Hahahaha.

Thank you hasben i sebab sangat supportive. Sanggup teman i sampai ke penang semata untuk berlari. Thank you jugak coz belanja stayed another 1 night dekat hotel lain. Anniversary treat katanya. Auwwwww. Love you domok. 😘😍πŸ₯°❤️

Apa?. Lepas nie serik dah nak masuk HM?. Owh tidak sama sekali. Sebab kite dah selamat registered HM bulan 9 tahun depan. Kihkihkih. Ye tau ada yang masuk HM dah banyak kali dah. Kasik chance la kite nak bangga dengan pencapaian HM kite yang pertama. 21km kut. 1st time lari 21km. Sebelum nie paling jauh 16km je. 😬

Kayh la korang. Nak relax2 jap sebelum check-out. Ye, kite masih lagi dekat penang skang nie. Baru je lepas breakfast. Nak berjalan2 amek angin pantai lepas breakfast xboleh sebab hasben kite ada kerja. Urgent katanya. Boss dah mencarik. πŸ˜…

Wednesday, December 7, 2022

:: 1st Time Makan Miang Pla ::

Siapa miang siapa miang?. Pla ke yang miang??. Hahaha. Ahhh sudah2 la sya. Jangan nak mengarut. 

Malam semalam lepas hantar qisya pegi kelas sparing, sementara nak menunggu tuh, kiteorang pegi makan. Saje try makan kat Serasa Garden (kopitiamxikanbakar). Bertempat di Melawati. Kalau nak pegi, masuk simpang yang sama nak pegi ke Melawati Mall. But instead of straight ke Melawati Mall, u’olls kene belok kiri. Drive sampai ke hujung jalan, hah korang akan nampak dah Serasa Garden. Sebelum Serasa Garden, nama restaurant tuh Sakura Kristal. Sakura Kristal dah tutup, Serasa Garden pulak bukak kat situ. Rasanya Sakura Kristal tutup masa dalam tempoh PKP kut. 

Bila nak order, ternampak miang pla nie. Ishhh macam sedap je. Dah lama nak try tapi xde pulak terjumpa kat mana2. Sekali kat situ ada la pulak. Hasben kite suruh order lepas kite bagitau yang kite dah lama nak rasa miang pla. Boleh kalau nak order, tapi kene tau jugak hasben kite nak join makan ke tidak. Mana maunya kite habiskan sensorang. Bila hasben kite kata dia join, kite pun order la miang pla.

Nampak x kemahen meriah lagi. Xmungkin la kite sorang je boleh habiskan. Dalam platter tuh ada udang, sotong bakar, kerang, kupang dengan ikan siakap. Pastu ada mihun, salad, timun pastu 2 jenis sos. Sos yang hijau tuh sedap. Memang kene la bila makan dengan semua yang ada dalam platter tuh. 

Sedap jugak nyeah miang pla nie. 1st time cuba. Sedappppppp. Kire kalau nak diet boleh la makan miang pla nie. Tapi tuh la apa yang dietnya kalau ada mihun kat situ. Hahahahaha. Ehh xpe kut sebab mihun dia sikit je. Xbanyak. Hiks. Udang pulak besau2 gemok2 macam hasben kite. Ampunkan isterimu wahai suamiku. Hahahhaa.Siakap pulak besar and rangup.  Harga untuk miang pla nie RM69.00 kalau xsilap kite. 

Pastu hasben kite order,
Nie ha. Cantonese noodle kut. Ini kejadian selepas hasben kite dah gaul. Ini pun sedap. 

Sotong goreng tepung. Bobot yang request-ed. Sudahnya dia makan sikit je. Dalam 4-5 gitu je. Pun sedap jugak, crunchy2 je bila makan. Tengok rupa pun dah tau kan crunchy.

Bobot dengan ifan kite orderkan kids meal. Nasi goreng cina, pastu roasted chicken sikit, fries and air kotak coklat dutch lady. Gambar xde sebab henfon kite ada dekat ifan. Nak mintak memang xdpt la. Asyik “no, mine” je yang dia cakap.

Apa yang kiteorang order untuk malam tuh sedap la semuanya. Makanan yang lain xsure la cemana rasa sebab xorder. Bil pulak hasben kite kate nak dekat RM200 hengget. Dalam RM170 lebih gitu kut. Ye la miang pla tuh je dah RM69.00. Campur yang lain2 lagi. Mau x bil-nya sampai gitu harga dia.

Dalam restaurant Serasa Garden nie luas and selesa la. Siapa yang pernah makan dekat Sakura Kristal dulu2, tau la cemana tempatnya. Besar dan luas. Xsempat nak amek gambar depan restaurant ke, menu ke, keadaan sekeliling ke, sebab henfon kat ifan. Time balik nak amek gambar pun xboleh jugak sebab bobot pulak yang pegang. Plus time sampai and nak balik tuh hujan. Xde terpikir sangat nak amek gambar. Pikir nak cepat2 masuk kete je.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...