Wednesday, April 28, 2021

:: Membeli Di Shopee Pee Pee Pee Pee ::

 Shopee nie ibarat shopping mall online version kan..dan kat shopee tuh la jugak tempat shopping online kite..macam2 ada kat situ..kite rasa shopee nie berhantu la..sebab kadang kan, xde niat nak membeli pun..tapi tah la, bila ter-scroll, bila tertengok, mesti terbeli..kadang bende yang tah pape pun ada..last month kite gila membeli macam2 jenis rack..jenis yang tampal2 je tuh..tampal kat dinding ke, tampal kat tiles ke, ikut la korang nak tampal mana bende alah rack tuh..

Cemana rupanya?..

Cannie haaa rupanya..and kite beli semua di atas kecuali tempat knife dengan bowl rack..kite beli 2 kuantiti untuk setiap satu barang..pastu bila sampai, dah jem dah nak tampal mana..hahahaha..siap berlebih2..so bila berlebih, kite bagi la kat mak kite satu..

Kadang konsep membeli kite kan, adalah sangat tidak healthy..sebab kite jenis, beli dulu..letak mana, untuk ape, buat ape, kite akan pikir kendian..janji beli dulu..gittuuuu konsepnye..muahahahaha..x healthy kan kan kan kan..masa membeli memang xkan nampak di mana tempat kesesuaian yang boleh nak letak/guna/sangkut/pakai bende2 tuh semua..tapi percayalah, once dah beli, confirm akan ada jugak tempat yang sesuai..dan2 je masa tuh akan terpikir, ehh, ini kalau sangkut sini utk letak barang ini, pun okayh jugak..ehhh, ini kalau letak kat situ untuk sangkut barang itu okayh jugak..kuang3..sape yang sama perangai macam kite?..sep sikit!..ke kite sorang je perangai macam ni..fine, kite tarik balik sep kite..hehehe..kadang hasben kite bengang je, “nak letak kat mana lagi bende nie, nak buat ape je beli nie, ada kegunaan ke beli nie”..kihkihkih..percayalah isterimu ini bebeh, pasti akan ada jugak kegunaanya satu hari nanti..ngeeee..

Pastu kan, dah alang2, kite nak share satu bende yg mujarab dan berkesan..
Nie haaaa..racun cicak..pun kite beli di shopee pee pee pee pee..hehehe..

Seriously memang berkesan i tell yu..kite calit sekali je..so far dah berapa ekor cicak menemui ajal..ada la dlm 8-9 ekor kut..ke lebih?..ishh xingat la..itu dalam masa sebulan kut..and kite xde repeat calit pun racun cicak nie..kire lama jugak la effect racun tuh..tapi tuh la, racun cicak nie memang berkesan tapi bagi masalah kat kite sebenarnye..sebab kite nie penggeli cicak..orang boleh ckp la, “alah ngada, cicak yang kecik tuh pun nak takut”..ehhh, orang tuh jangan macam2 nyeah..ingat kami2 yg geli dengan cicak nie saje gedik2 nak geli ke..abis tuh, korang xde geli dengan ape2 binatang ke???..xkisah la kecik ke besar ke, consider sama la jugak tuh..cuma binatang yang kite geli je berbeza..sama macam dengan orang yg takut lipas la..nampak kelibat lipas je dah bertaburan lari..sama jugak la dengan yg takut cicak..

Macam kite xgeli and xtakut dengan lipas..lipas lalu depan kaki pun relax je..cuma jangan lipas tuh buat hal sentuh kulit kite je la..hahaha..jangan tau korang, bende kecik pasal cicak pun boleh buat bergaduh..pantang betul kite orang main2kan perasaan kite pasal cicak..dengan hasben kite pun kite boleh bergaduh..pernah jadi sebenarnye..boleh x dia xnak tolong kite alihkan cicak2 yang nazak kat depan pintu..hidup lagi katanya..siap bising2..dalam hati kite, “kau sabar jap, kau sabar jap!”..kiteorang nak keluar time tuh..so selagi cicak 2 ekor tuh ada kat depan pintu, memang kite xkan keluar selagi xberalih..

Bila cicak2 dah dialihkan, kite pulak start bising..tapi kite bagi mukadimah je, macam bermonolog dengan diri sendiri kononnye tp saje cakap kuat2, “mintak tolong sikit pun susah ke?!..bende bukannya xtau aku nie geli dengan cicak”..sambil bebel, sambil lock ifan dalam car seat..hasben kite terus masuk kete..dalam kete, hah, berbutir peluru M-16 keluar tanpa henti..“u tunggu nasib u nyeah..i nampak lipas hidup, i campak lipas tuh kat muka u..u tunggu la nasib u”..kite punye marah, sakit hati segala, sampai kepala nak naik migrain..air mata duk bertakung je..bukan sedih tapi terlampau marah..sebab tuh kite cakap pasal cicak jangan buat main dengan kite..bila kite cakap kite geli, maksudnya, kite betul2 geli..bukannya hasben kite xtau..

Jangan la korang ingat kite nie jenis kurang ajar dengan suami..selalu xgitu pun..sebab tuh kite cakap pasal cicak jangan buat main2..sounds nothing but it’s everything!..

Pastu kite beli meja nie..asalnya nak carik papan rehal..tapi yang kite nak tuh dah sold out..alih2 ternampak satu meja nie..

Nie haaaa, kite beli dah lama..tapi baru nak tunjuk..
Meja nie bagi kite okayh sesangattttt..multitask la kirenye..

yang kite suka dengan meja nie adalah sebab, 
Meja nie boleh adjust tinggi mana yg kite nak..and tepi tuh ada space untuk letak buku ke chips ke or ape2 je la yang korang nak letak..pastu ada ruangan untuk letak air minuman..so kalau WFH, boleh gunakan meja nie untuk buat kerja..
Nampak x ada 4 level ketinggian yang korang boleh adjust ikut kesesuaian dan keselesaan korang..ehh 4 nyeah, ke 5 tuh..ermmmm..
Tempat yang boleh adjust tuh, agak panjang jugak la..al-quran size A4 boleh terletak just nice je..kite beli 2..satu kite bagi mak kite..
Kite beli meja nie dengan harga RM48.90..

Ada lagi yang kite beli, tapi merepek2..hahahaha..

Sudah cukup, cukup sudah,
Cukup sampai di sini saja,
Daripada hati gelisah,
Cintaku kau balas dengan dusta.

Ehh, ternyanyi pulak..lagu orang jiwa kacau tuh..kesian..tapi jiwa kite xkacau pun..alhamdulillah..saje je, tetibe terngiang2 lagu nie bila nak taip “cukup”..kihkihkih..

Kayh la korang, cukup sudah..ini je yang kite boleh share..so lepas nie, kite nak elakkan dari tengok shopee..tp bila nak elak, lagi la shopee memanggil2..tengah senyap alih2 kat henfon ada orang perempuan excited duk jerit, “Shopee”..tanjat sis tau..hahaha..

Tuesday, April 27, 2021

:: Ntah ::

Ntah la..xtau nak letak tajuk ape..ketandusan idea..dah tuh, kul 11.26pm menaip kan..malam2 nie otak agak lemfembabfab..hahahaa..nak2 pulak sambil berbaringan, sambil menaip, sambil menunggu mata betul2 nak layu..awalnya mengantuk gilers babeng, tapi lepas duk tidokan si ifan, alih2 teringat meja makan xhabis kemas lagi..sebelum tuh kemas half way je then terpaksa stop bcoz ifan dah mengamuk2 tarik2 baju..dia sleepy sebab tuh dia mengamuk so kite pun settlekan dia dulu..bila ifan dah tido, ikutkan hati nak join sekali..tapi xleh sebab meja dengan dapur xhabis kemas lagi..xkan nak biarkan gitu je..ye dok..so gagahkan la diri utk turun bawah sambung kemas..segar terus bijik mata..

Ermmmm, nak cite ape nyeah..

Lupa nak cite ape semalam sebab tau2 je henfon atas dada dah..terlena gais!!..kengkonon bijik mata segar!..katanyeeeee!!..hahahahhaa..6.12am - masih dalam pembaringan atas katil..baru lepas solat subuh..nak buat bende lain xleh dah sebab si ifan dah terjaga pastu duk mencarik perut mommy dia..perut mommy dia jugak yang dicariknya utk dijadikan bantal..xperut, dada..so memang xleh nak pegi mana and buat ape dah la..

Anak dara kite..

Tahun nie tahun ke-3 qisya puasa..untuk tahun nie, alhamdulillah qisya masih puasa penuh..xtinggal lagi puasa..kite xpaksa pun qisya untuk puasa..dia sendiri yang nak..bila tanya boleh tahan ke tidak, boleh kata dia..kite siap pesan kalau xlarat buka je..jangan paksa2..dia jawab okayh tapi xpernah lagi la dia buka puasa sebelum waktu berbuka..tahun lepas xingat dia puasa penuh ke tidak..tapi kalau xpenuh pun, qisya just tinggal dalam sehari dua je la..ehh ke puasa penuh jugak..halah halah halah, xingat laaaaaa..uarghhhh!!!..tapi yang pasti tahun lepas qisya dapat duit raya extra daripada semua orang..hehee..

Malulah orang2 dewasa yang dengan sengaja tinggal puasa..ye la malu la sedangkan budak umur 8tahun pun boleh tahan, inikan pulak orang2 dewasa..buat malu je..xrasa tercalar ke maruah orang2 yang dengan sengaja tinggal puasa dekat budak2 yang boleh bertahan lapar dan dahaga selama 13jam lebih..

Masa nie berbuka kat luar..bobot takut nak berdiri kat tepi2..dia gayat..dah tuh, tingkat 39 kan..

Bobot xpuasa lagi..sebab dia kata dia baru 5 years old..hahahaha..tapi kadang kat school, aunty cakap dia puasa dapat la few hours..pastu lapar dah..hahaha..sokay mai boi..jangan paksa kalau xlarat..umur2 macam bobot xpe kalau xpuasa..ngeeee..

Ifan xyah cite la..mendenya dia nak puasa..hahaha..

Si kecik tuh kan, ya Allah, xtau la ape formula derang letak dalam susu..akal diaaaaa, masyaAllah, panjanggggg..ada jeeee yang dia nak buat dan dah buat..kadang macam kite terpikir, masa umur qisya dengan bobot, macam nie ke derang..puas duk ingat tapi xleh nak ingat..nak cite satu2 bende yang dia buat, xtersenarai lah..yang mana follow kite kat IG or FB, tau la mende2 yang dia buat..

Gerammmm dengan budak nie..

Paling latest, dia marah doctor..aduhaiii..sabtu lepas patutnya dia kene cucuk vaksin..tapi sebab dia xberapa nak sihat, so doctor post-poned kan..

Before tuh macam2 doctor check dia..telinga la anak tekak la, check dada la..mengamuk2 sakan si ifan..actually, sebelum masuk bilik doctor, dia dah xkeruan dah..nak2 pulak bila dengar tangisan baby dalam bilik doctor..muka dia memang boleh nampak cuak..terus xnak duduk..nak berdukung je..nasib baik la turn kiteorang xpanjang..ada sorang je before kiteorang so xde la lenguh tangan nak berdukung..

Start masuk bilik doctor, dia dah start mengamuk, menangis dah..as usual, as always.. “biasalah anak pkp memang kebanyakan macam nie xbiasa dengan orang”, kata doctor..ngeeeee..lepas doctor dah check segala2, dia masih lagi xberhenti menangis..betul2 dia teran suara dia..marah sangat gayanya..and tetibe, kepala dia yang duk mandang belakang, dia boleh kalihkan kepala dia ke depan, mata direct pandang doctor..then dia keluarkan “puting” dia, pastu dia jerit “dah!” dekat doctor..pastu dia kalihkan kepala dia kebelakang balik, sumbat balik “puting” dalam mulut and sambung nangis..ifan marah doctor gais!!!..hahahahahaa..aduhaiiiii..garang bebenau ler anak bujang mommy nie..hehehe..haish, kecik2 mommy gelak2 la..dah besau buat perangai gitu, memang mommy cili mulut dia..biashe iye tuhhh..
Sorry la kalau banyak pulak muka kite inteprem..gambar menjadik kan, huahuahua, sebab tuh la saje nak letak..muahahahaha..and ofkors la bukan hasben kite yang amekkan..hasben kite tangan dia berseni sesangat sesangat *tangan di dada, mata ke  atas*..semua gambar yang dia amek akan jadi “art” yang sememangnya layak ditayangkan dekat museum of art..hahahaha..

Dekat tangga rumah kite kan ada baby gate untuk menghalang ifan dari memanjat tangga..awal2 memang dia xboleh nak bukak pun baby gate..masa umur dia setahun, dia dah lepas dah bukak baby gate tuh..ya Allah, terkejut kite..kakak dengan abang sampai ke sudah xberjaya bukak baby gate masa umur2 ifan..dapat kat si ifan, berjaya pulak dah..geram betul..nasib baik la dia xleh bukak lock baby gate, kalau dia dah boleh bukak lock, serupa cabut je baby gate tuh..dah macam xde function dah..
Kaki nampak panjang persis seorang model kan..tapi hakikatnyaaaaaaaa..sedeyh!!..hahahahahaa..kite nampak je kurus tapi xberapa nak kurus lagi..kene turunkan lagi few kgs..rasa2 sempat kut sebelum raya..chaiyokkk sya!..ganbatte!!!..hehehe..

Buat masa nie nampak minat ifan ke bola..dia punya tendangan kuat hokeyh..xmacam budak umur setahun yang tendang..kuat gile..badan je kecik tapi tendangan dia padu tau..masing2 kalau nak beli jiwa ifan, try la sua bola ke dia..kompom jadi best friend lepas tuh..hehehe..
Ifan nie badan dia kurus je kalau nak compared dengan kakak abang..kakak dengan abang masa nie hantap badan..ifan ikut gen mommy..jenis badan kecik..ehhh, hahahaha..

Kite memang xleh nak masak beria sangat skang nie..rindu kadang nak masak2..tapi xleh..jadik stress kite nanti..sebab ifan akan berdiri kat tepi kite pastu mengamuk2 xtentu hala..tarik2 kite suruh pegi ke depan..stop buat segala2..sebab tuh la kite xmasak..susah nak masak..banyak sangat drama..
Pastu ifan nie kalau dia tido, xleh langsung kalau xrasa or xbau badan kite..kejap je dia akan tido..sebab dia akan mencarik kite..jenis tido mengendeng, tido atas perut, tido atas dada..so kalau kite xde, memang dia senang bangun..

Di bulan2 puasa nie memang susah kite dibuatnya..kadang bangun nak prepare untuk sahur, kene melayan drama si ifan..kene bile dia terjaga mood dia baik xpe la, kene mood xbaik, nak buat ape pun xboleh..nasib baik la kiteorg jenis sahur simple2 je..and nasib baik la kebanyakan hari kite panaskan je lauk2 yang dah siap ditapau dari rumah mak kite..hehehe..

Eh, macam dah panjang sangat dah bebel nie..kang kalau bebel lagi kang, penat pulak mata korang..hehehehe..kayh la..selamat berpuasa ye korang..and selamat hari raya in advance..

Friday, April 9, 2021

:: Kelab Taekwondo Koryo Wangsa Maju (WMC Sports Arena) ::

Sebelum nie kite pernah up "cerita ini"..so ini adalah kesinambungan daripada "cerita ini"..berapa banyak "ini" daaaaaa..hehe..

Before tuh, kite dahulukan ayat2 nie kayh..then baru la kite start membebel..hehehe..

Anyone yang duduk area2 taman permata/taman melawati/keramat/ampang/wangsa maju dan seangkatan dengannye dan berminat nak hantar anak2 untuk kelas taekwondo boleh la hantar kat studio taekwondo nie..anak2 seawal umur 4 tahun dah boleh hantar untuk belajar taekwondo dah..ooo before that, kite nak declare yang kite recommend, bukan hanya recommend kosong ye..dan "recommend" ini tidak dibayar dan tidak dipaksa untuk di "recommend"..no no no..nehi nehi kabhi nehi..ngeee..kite recommend sebab kite sendiri hantar anak dara kite kat situ untuk belajar teakwondo..sebab itu kite tersangatlah recommend tempat nie..i would never recommend a place or anything yang not good u know..janjiiihhh!..hahaha..

U'olls yang berminat, kalau nak usha2 studio, nak usha details, nak usha contact number, boleh stalk FB page WMC Sports Arena <---ini link tau so boleh klik..WMC tuh stands for Wangsa Maju Coryo..kite nak explain lebih lanjut pun xtau nak explain cemana..takut kang kalau explain kang salah la pulak kan..sebab tuh la lebih baik korang terjah FB page studio taekwondo nie for more details..

Studio taekwondo nie asalnye dulu dekat sri rampai but dah berpindah dekat taman permata..before pindah ke taman permata, location-nye adalah dekat wangsa maju..okayh, since dah berpindah so kite skip cerita dekat wangsa maju tuh..kite kan kene move forward..hahaha..now, studio taekwondo tuh betul2 dekat shop lot sebelah giant taman permata..taman permata dekat mana?..dekat area taman melawati tuh la..menjawab persoalan x?..tidak??..ooo, exactly kat mana tempat nie ke?..faham faham..ehh, sendiri tanya sendiri jawab nyeah..dah macam ada split personality pulak rasa..hehehe..

Exact location adalah dekat taman permata facing giant taman permata and betul2 atas kuwait finance house..kalau confuse, just on waze je and search la "kuwait finance house", and makcik dalam waze tuh akan guide u'olls sampai la ke kata2, "you have reached your destination"..hehehehe..

Signboard kat luar kite xsure dah ada ke belum..last kite pegi bulan lepas xde lagi..and that's why la kite bagi landmark so senang u'olls nak mencarik..

Studio taekwondo kat tingkat 2 kalau xsilap kite..lupa da..hehehe..

Kat tepi kuwait finance house ada lift so masuk dalam lift tuh then naik tingkat 2 (kalau xsilap la..ngeee)..

Once u'olls nampak je sign ini, then u'olls telah pun berada di tempat yang betul..no doubt!..

Ruangan dan tempat dalam studio nie sangat luas dan besar..abuden, corner lot kan..hehehe..silalah jamu mata anda dengan gambar2 yang sempat kite captured..

masa nie qisya ada extra class dengan Sir..extra class sebab qisya ada grading..hehe..
see see..luas kan luas kan..
bahagia nyeah korang 3 beradik berlari2 dalam nie..mementang la xde orang sangat..suke iye nyeah..nak2 si kecik tuh..cer kalau ada orang lain pastu ramai2..mana mau dia nak berpeleseren gitu..kompom memerap xnak lepas..biasalah anak zaman covid kan..sesetengah anak di zaman covid nie, hero dekat rumah, zero dekat public..bukan zero to hero tau tapi hero to zero..hehehe..dah tuh, umur setahuntigabulan (esok) boleh kire dengan jari berapa kali je si kecik tuh keluar..bawak masuk mall adalah 3-4kali je kut...itupun bawak sebab dah terpaksa sangat dah..paling banyak keluar pun takat gie hospital je untuk cucuk..pegi rumah nenek, pegi rumah makcik2 pakcik2 toksah kire la..itu xdikire public..hehehe..
ruangan untuk parents menanti anak2..tapi di zaman covid nie kite xsure parents boleh naik ke idak..sejak ada si ifan, kite memang jarang sangat3 follow bila qisya ada class..ehhh, ape nye jarang2..hari yang kite ikut nie adalah 1st time kite jejak kan kaki kite kat tempat baru..kite pegi pun sebab hasben kite cakap xramai yang akan datang..dalam 3-4 students je..

Part toilet, jangan risau..toilet separate..ada toilet utk lelaki dan ada toilet utk perempuan..

Okayh, itu cerita pasal tempat dan ruangan studio..pasal tenaga pengajar yang semua students panggil Sir (Sir Adib), korang boleh "klik dekat sini and baca"..kalau dah baca, ini kata2 dari kite..walaupun itu entry 2019, worry not!..Sir Adib masih lagi Sir Adib yang dulu..masih sama..kalau strict tuh biasalah, x taekwondo, x fighter la kalau x strict kan..hahaha..Sir Adib tau je bila nak kene strict and bila nak kene berlembut..

Sedar xsedar, qisya dah 3 tahun kut join kelas taekwondo nie..ehh ke lebih..maafkan la saya..urat saya semasa bersalin anak 1st pun xsempat nak bercantum..skang anak dah 3..so faham2 la betapa teruknye ingatan saya..kadang nak ingat semalam kite pakai tudung ape pun kene amek masa nak ingat tau..inikan pulak nak ingat few years back punye cite..lagi laaaa haruuuuuu pak karim oiiii..huahuahua..

Baru nie qisya ada grading untuk naik tali pinggang hijau..alhamdulillah, everything went well..and surprisingly, qisya nailed it!!!!..good job sayang mommy..am so proud of u!!..xpikir sebelum tuh macam2 kata2 semangat dan ugutan yang kite bagi kat qisya..wakakakaka..ugutan tuh x overall la tapi dalam bagi kata2 semangat tuh adalah terselit sikit je, sikiiiiit je ugutan..xbanyak pun..wakakakaka..sebelum grading, hari2 kite pesan dengan qisya, jangan ikut friend, jangan tengok friend, tengok Sir je..kakak kene focus..mommy tau u can do it..and i know u've remembered all the steps..bla bla bla yada yada yada..hari2 weh, hari2..then kite suruh dia practice untuk ingatkan balik steps..hahahahaha..

Tapiii, yang sepatutnye dapat kredit, of course la Sir Adib..kalau bukan sebab Sir Adib yang mengajar qisya, yang bersabar dengan qisya, yang motivate qisya, yang percaya dengan kebolehan qisya, yang nampak ape yang kami as parents xnampak dekat qisya, yang yakinkan hasben kite yang qisya boleh join grading, ehhh banyak lagi la..kalau x sebab Sir Adib, qisya xkan sampai ke tahap ini..words can't express my boundless gratitude for you..we as qisya's parents, appreciate what you've done to qisya!..salute!!!...

Thursday, April 1, 2021

:: Total Damage Untuk Harga Cermin ::

 Entry nie untuk menjawab pertanyaan Feera dekat komen yang sebelum nie kat entry pasal obsession cermin..hehe..mana tau boleh jugak jadi info untuk yang lain ke kan..so kite share dekat dalam nie je kayh..

ini ukuran dinding yang lebar sikit
ini pulak ukuran untuk dinding yang xberapa nak lebar..hehe..
ini cermin yang dah siap dipasang utk 2 ukuran yg dekat atas..asalnye nak buat cermin tuh saje..tetibe mcm terpikir, "kalau buat macam ada frame kat keliling cermin nie pun cantik jugak"..so kite tanya la staff tuh boleh ke buat ala2 frame kat keliling cermin..dia kata boleh, so boleh it is..hehehe..

And total damage untuk 2 cermin dengan 2 ukuran itu adalah RM2,200.00..

Selepas dah pasang 2 cermin yang kat gambar atas nie, few weeks after that, kite pasang lagi cermin kat dinding yang terjulur sebelah cermin yang xberapa nak lebar..hehehe..sebab nampak pelik pulak kat dinding terjulur tuh kosong je..memula sebelum pasang cermin xberapa nak nampak lagi gambaran cemana..bila dah pasang rasa tetibe macam "kenapa la aku xterpikir nak pasang cermin kat dinding yang terjulur tuh sekali nyek..bagi habis tutup semua dengan cermin lagi nampak semenggah"..kene pulak budak yang pasang tuh bagi lagi perhangat kata kalau pasang cermin kat dinding yang berkenaan lagi nampak cantik..kasik tutup habis semua dia kata..gitttuuuuu..huahuahua..

Maka kite pun text la staff FENDI CERMIN MURAH tuh balik utk mintak quotation..hehehe..masa nie actual size ukuran budak tuh xbagi..xde lakaran ukuran macam yang mula2 dulu..dia just bagi harga je kalau nak pasang berapa..so untuk yang terjulur tuh kene tepek 3 cermin sebab ada 3 dinding..

ini cermin belah kiri dengan depan..
ini cermin belah kanan..

Xker 3 cermin tuh..ngeeeee..untuk cermin dinding terjulur nie kite xbuat frame keliling sebab dinding xberapa nak lebar..so kalau letak frame macam pelik..lagi cantik kalau letak yang plain je without frame..kan kan kan..

And total damage untuk 3 cermin nie adalah RM1,300.00..

Skang nie nak pikir untuk deco master bedroom pulak hehehe..

So itu saje yang kite boleh share..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...