Tuesday, May 21, 2024

:: Tokyo Trip (Trip Beli Jiwa) - Part 1 ::

 Untuk ke Tokyo, kami sekeluarga naik Philippine Airlines. Kebanyakan airlines punya tiket flight masa hasben kite booked dulu, mostly mahal oiii kalau direct ke Tokyo. And sebabkan mahal la kiteorang decided untuk amek transit ke Manila. Maknanya transit ke Manila dulu then baru ke Tokyo. Awalnya hasben kite tanya nak transit ke nak direct. Then hasben kite pun bagitau cost ticket kalau transit berapa, kalau direct berapa. Yang direct time tuh xdapat ye ticket 2k ke bawah. Semua 2k ke atas. Kami pulak 5 beranak. Jadiknya kalau flight ticket RM2,500 sorang, korang darabkan la kalau 5 orang berapa. Itu anggaran je. Anggaran betul kite xingat. Tapi range gitu2 la. Di masa itu la tapi. Harga flight ticket kan berubah2. Kalau pegi berdua xde la masalah sangat. Nak naik business class pun masih boleh berpikir2. Nie pegi berlima. Paham paham yolah. Hahahahaha. Tapi skang nie rasanya tiket dah murah sikit sebab abang ipar kite baru je purchased flight ticket Philippine Airlines ke Tokyo. Tahun nie ke Jepun pulak derang pegi bercuti. Itu derang punya yearly routine sebenarnya. Tahun lepas pegi London. Tahun sebelum tuh pegi Turkiye. Pegi Paris. Eh banyak la tempat. Time covid je dok ontok2 kat rumah sebab border tutup. Hahahaha. 

Asalnya kite kalau boleh nak direct. Biar penat sekaligus la kirenya. Masa pun xrugi. Hasben kite cakap kalau nak direct boleh je tapi dia rasa macam rugi. Duit lebih2 untuk bayar ticket flight tuh boleh buat untuk bayar bende lain macam hotel ke airport transfer ke. So duit untuk belanja/shopping dekat Jepun pun akan ada extra la. Errrrrmmm, ada betul jugak. Kau sya, dengar duit extra untuk shopping dan2 je kan "ada betul jugak". Ehhh kemon, shopping kut. Hihihihi. 

Kalau transit pulak hasben kite bagi options either stay 1 night kat Manila (kalau nak jenjalan dekat Manila) or transit for few hours then sambung flight ke Tokyo. Part nak stay 1 night kite xsetuju sebab rugi hari. Lagipun takat Manila macam rasa kalau xberjalan sana pun xpe. Dah la kite cuti xbanyak. Hasben kite ok la cuti banyak. Cuti xde masalah bagi dia. Awalnya dengar macam renyah nak transit2 nie. Tapi bila hasben kite explained yang kalau transit for few hours tuh xyah keluar dari airport Manila and xyah nak keluarkan luggage apa bagai, then ok la. Lagipun transit kat Manila untuk 3 jam je. 

So bincang punya bincang, kami dah capai kata sepakat, maka jadik la naik Philippine Airlines.

Flight kiteorang pukul 11lebih pagi. So awal pagi dah kene bergerak ke airport. Naik grab je. Sebelum tuh hasben kite bagi cadangan naik ERL. Konon nak bagi anak2 experience naik train la. Kite yang xnak. Hahahahaha. Memang xnak la. Dengan luggage ada 4. Dengan anak ada 3. Belum apa2 lagi kite dah rasa akan ada kisah kelam-kabutnya nanti. "I xnak stress2, xnak marah2. Boleh potong mood nak holiday. Dah la jauh perjalanan nie. So better la naik grab". Kannn. naik grab senang. Tau2 sampai je. 

Kiteorang naik kat KLIA. 

Awal2 tayar luggage cantik je semua ada getah untuk cover. Sampai Tokyo, ada yang lopong xtau mana pegi. Hahahha.

Geram betul cheeky boy nie. Duk berebut dengan abang nak duduk situ.
xsabar lettew nak naik airoplane.
Otw pegi dalam flight boleh tengok movie. Just download apps PAL (Philippines Air) then dah boleh tengok movie2 yang ada dalam tu. Alhamdulillah ipan ok both flights from Malaysia to Manila - Manila to Narita. Ehh ke landing kat airport Haneda nyeah. Halahhh lupa pulak.

Risau jugak masa nak take-off dengan nak landing. Ye lah kata pun 1st time ipan naik kapal terbang. Kut la dia takut ke apa ke kan. Sekali dia enjoy la nyeah. Siap gelak2 lagi. Siap kata “ipan want more”. 😂
 
Hasben kite dah siap2 request-ed halal food. So dalam flight, derang akan keluarkan makanan yang halal nie dulu. 
 

 
Seriously sedap makanan nie. Ikan sweet sour.

Flight dari Malaysia ke Manila amek masa dalam 3 jam 15minit ke 3 jam 30minit.
Halah sian anak mommy. Time nie dah sampai Manila. So sementara nak tunggu flight ke Tokyo, kiteorang lepak minum kopi. 
 
Walaupun transit 3 jam, tapi tidak la terasa sangat pun. Nak keluar dari aeroplane amek masa berapa lama dah. Nak beratur untuk scan kat imi (imigresen) manila pun amek masa. Pegi toilet minum kopi apa semua, tau2 dah settled 3 jam.
 
 Sampai Narita/Haneda Airport pukul 12am. Keluar je dari airport, sejuk sangat. Nyaman gila. Transport datang untuk hantar ke hotel. Kat Tokyo kiteorang stayed dekat Asakusa. Hotel nama Koko Hotel. Hotel ok la. Comel. Tapi harga xberapa nak comel. Harga 1 malam kalau kat KL, tambah sikit dah boleh tido dekat St Regis.








Ngam ada 5 tempat tido. Hotel kat Jepun bukan macam hotel kat Malaysia ye. Jangan la buat perangai peghak checked-in satu bilik tapi hangkut 10 orang dalam. Kat sana kalau 2 orang, 2 orang la. 4 orang, 4 orang la. 10 orang, 10 orang la. Kena declare berapa orang. 
Hah itu la keadaan dalam hotel. Comel kan ruang dia. Hihihi.

Maaf la kualiti gambar x cantik sebab ini kite sikirinshot dari video. Hiks. Kite try upload video tapi xboleh. Pastukan kite suka gila toilet dekat Jepun. Bersih sangat2 bersih. Kebanyakan tempat kite pegi memang bersih. Ada la yang xbersih tapi cuma 1-2 toilet je la. The rest semua terbaik. Ifan kat sana sampai dah boleh guna toilet sendiri. Dia tau button mana nak tekan untuk flush, mana untuk keluarkan air. Kan kat sana sejuk, tapi bila duduk je atas toilet kan, panas je. Air pun panas. Xde la terkejut sejuk bila kene "tembak". Wakakakakaka.
 
Tingkap luas tuh je boleh bukak. Haluih jaaaaa. View side belakang.

Tapi seriously, Jepun memang best sangat. Rasa selamat gila. Kat sana pukul 9 malam macam dah lengang. Bila berjalan dekat lorong2 belakang, walaupun sunyi sepi, xde rasa takut pun. Xde rasa macam nak dirompak ke apa ke. Hasben kite henfon memang sentiasa kat tangan untuk nak tau direction. Pun xde rasa macam ada orang akan snatch sambil2 lalu. 
Salah satu lorong belakang2 hotel.

Kebanyakan tempat kat Jepun memang bersih gila. Bersih sangat walaupun nak jumpa tong sampah pun susah. Ye korang, memang susah gila nak jumpa tong sampah kat sana. Dalam beg memang kene standby plastik. Kalau ada sampah, masukkan dalam plastik tuh, balik hotel baru buang. Or kalau masuk family mart ke or mana2 mart la, baru boleh buang sebab dalam tuh ada tong sampah.

Ada la few places yang xberapa nak bersih. Yang kite perasan macam dekat big2 city. Macam Shibuya dengan Shinjuku. Tapi xberapa nak bersih tuh pun bukannya kotor sangat. Masih ditahap bersih tapi xsebersih tempat2 lain. Mostly semua tempat kat Jepun memang bersih la. Sumpah bersih gila. Udara pun tersangatlah nyaman. Bila bernafas boleh bau that udara bersih tu. 

Kalau orang tanya nak repeat lagi x Jepun, jawapan kite adalah of course kite akan repeat. Tapi mungkin xkan focus sangat ke Tokyo. Maybe lepas nie ke Osaka atau Kyoto. Sebenarnya plan asal nak pegi Tokyo dengan Osaka. Tapi pikir2 balik xyah la. Better focus Tokyo je. Sebab trip nie bawak budak. Osaka more to sightseeing. More to nature. So budak2 akan bosan. Macam Tokyo, walaupun ada jugak bosannya, but at least ada Disneyland dengan Disneysea. So derang akan enjoy akan happy la. 

Tapi kan sana memang cantik. Xtau cemana nak gambarkan cantik tuh cemana. Bila tempat bersih, teratur, xde semak samun, auto akan nampak cantik. Tah la nak explain pun xreti. Especially laluan nak ke Gunung Fuji. Subhanallah!. Memang cantik sangat. Kite fall in love gila. Sumpah cantik!. Kalau la kite ada duit banyak, kite nak beli 1 rumah dekat area2 nak menghala ke Fuji. Settle down sana. Tapi tuh la, itu ku bilang KALAU. Hanya KALAU. Berangan kan free. Hahaha. Nanti la kalau kite rajin kite tunjuk permandangan tu. 

Friday, April 26, 2024

:: Sedih Nau Nau ::

 Tah bila tah. Si ipan tetibe menangis teresak2. Ingatkan kenapa. Rupanya sebab tengok cite Mechamato?. Whatttt??. Apo nie ipan. Mechamato je pun. Hahaha.

Dia menangis sebab si budak Amato tuh jatuh. So dia ingat Amato dah mati. Halah halah halah. Mende la ipan. Kelakar. 😂😂. Xpernah2 dia gitu. Selalu duk gelak and bagi orang gelak. Ipan nie pak lawak sebenarnya antara 3 beradik. Ada je bende kelakar yang dia buat. Sebab tuh la kite terkejut bila dia menangis disebabkan tengok cerita Mechamato. 😅

Nie haaaa. Beria sangat laaaahai. Hahahaha.

Kite kan sebenarnya masih lagi lemau nie. Penat berjalan xhabis lagi. 

Kite pegi holiday dekat mana?. Ok la kite bagitau la. Walaupun ada yang xnak tau, tapi apa kisah. Kite nak bagitau jugak. Wakakakkakaaka. 

Kiteorang pegi,
Tengok pokok sakura dekat Jepun. 

Yang amekkan gambar tuh kan, orang jepun kat sana. Ada sorang brother nie approached hasben kite yang tengah struggled setting camera untuk snap gambar kiteorang. Alih2 brother jepun nie offered nak amekkan gambar the whole family. Halah baiknyaaaaa. Lepas tuh beria dia shaked hand ala2 brother2hood dengan hasben kite. Kiut. Hahahahhaha.

Cuaca dekat sana sejuk. Tapi tengahari xde la sangat sebab ada matahari. Pukul 3petang menjelang malam, sejuk gila. 15-17degrees kut. Kite jenis suka sejuk tapi kite xtahan sejuk yang berpanjangan. Yelah cemana pun kite nie orang Malaysia. Cuaca iklim kathulistiwa. Ehh ye ker?. Aahhh lantokkan ler kat situ. Kirenya dah biasa panas, sejuk pun sejuk mana je. Kalau sejuk pun sebab aircond. Tapi lepas sejuk panas balik. Haaa gitu la. Kite sampai demam la kat sana. Sakit tekak selesema batuk semua cukup.

Kat sana banyak berjalan, banyak naik train. Kiteorang x amek tour guide. Jalan sendiri2 je. Itinerary semua hasben kite buat. Terror kan hasben kite. Kite puji hasben kite. Hebat betul dia. Just berpandukan google maps and tah ape bende tah lagi 1. Kami dapat pergi ke destinasi2 yang hasben kite plan. Cumanya xlarat la nak berjalan. Pernah kite berjalan dekat 15km tau. Itu masa pegi disneyland dengan disneysea. Giloooo. Kalau kat Malaysia, nak pegi kedai depan rumah pun drive kete. Maleh nak berjalan. Kat jepun sana, sebelum keluar dengan selepas balik, masing2 sapu minyak panas. Hahahaha. 

Anak2 kite siap xnak ikut keluar. Sanggup lagi stay dekat hotel. 2 kali la kiteorang tinggalkan derang. Itupun pegi dekat2 hotel je. Every 15minutes kite duk call derang. Bukan saje2 tinggal sebab nak berdating, tapi anak2 memang derang xnak ikut. Sanggup lagi duk hotel main game. 😂.

Nanti la kalau rajin kite cerita perihal jepun. Cuma 1 je la yang kite rasa xsedap nak dengar bila dah balik dari holiday. 

Ada jugak nyeah orang mempertikaikan cost2 kiteorang ke jepun. Orang terdekat xsure la ada ke tidak sebab xde dengar apa2. Terus-terang je la nyeah. Budak ofis hasben kite. So called kaum dia la kat ofis tu. Dept lain bukan dept ICT. Hasben kite cerita la mangkuk kedaung tuh duk bercerita belakang2 hasben kite. Mangkuk kedaung tu cerita dekat kawan2 derang sesama sendiri la. Kawan dia duk menyampai balik kat hasben kite.

“Banyak belanja nak ke jepun tuh. Bukannya murah. Banyak nyeah duit iwan. Mana dia dapat duit banyak2 tuh. Gaji dia manager skang “sekian2” je kan”. Yakin sangat kan kau bila nyebut gaji laki aku sekian2. Aku bini dia pun, dari awal kawen, sampai sekarang, aku xpernah tau gaji laki aku berapa. Apa kau ingat manager ke bawah xmampu ke nak bawak anak bini holiday overseas?. Halah, jepun je kut. Xkan iwan gie jepun pun nak dengki. Ramai lagi mampu pe. Memang la xmurah mana, tapi tidak la semahal kalau pegi Paris ke, round Europe ke. Oooo kirenya yang layak bawak anak bini holiday overseas nie hanya HOS ke atas je la nyeah. Ok ok. Paham paham. Level manager macam laki aku ikutkan xmampu. Mana la mampu ye dok. Ye lah kan. Manager je. Kau laki bini HOS kan. Tapi kan kenapa kau yang HOS nie xde pulak gaya macam nak bawak anak bini holiday overseas nyeah. Kata mampuuuuuu. Tapi kalau nak bawak jugak bercuti, jangan la pegi bawak holiday takat ke S@£&) je. Kap pung kap!. Hahahaha. Itu level kerani pun mampu. Ehh apa pulak, even skang level kerani pun mampu pegi Korea tau. Kau HOS takat S@£:& je. Malu weh. Kannnn. Kata HOS. Yang S&@£: tuh pun tah bila nyeah nak pegi. Ehhhh. 😏😜. 

Geram je. Tahap marah bila dengar tuh sampai tahap nak bagi salam jari tengah or letak emoji jari tengah je. Apa lagi yang kau nak tomah laki aku belakang2. Ini bukan 1st time kau tomah. Tapi kau tomah berani belakang2 je la. Sebab aku tau kau xberani nak tomah depan2.

You are too much la brader!. Too much!. Know your limit la brader!. Do not try to cross the line!. 

Lelaki buat cara perangai lelaki la. Kau xboleh nak tengok orang lebih dari kau, berlawan cara sihat. Ini x, kalau kawan2 lebih sikit dari kau, hah mulalah kau tomah macam2. Tapi kalau kau buat, ehh xpe. Padahal bende yang kau buat tuh, sama dengan benda yang kau pernah tomah kawan2 kau nie. Bila kena perli, ehh sentap pulak. Dasar bitchy perangai!. Cukup la kawan2 kau melayan peel bini2 masing2 kat rumah. Kat ofis nak kene melayan perangai kau yang mengalahkan perangai bini masing2. 

Jangan pernah nampak apa yang orang ada la weh. Xboleh ke kau kaji and tengok sikit struggle orang tuh untuk adakan apa yang dia ada. Ke bodoh lagi xboleh nak paham ayat bahasa melayu. 

Ikutkan kite ada banyak bende nak cakap. Tapi tuh la, kite xtau siapa pembaca blog kite nie. And kite tau ada je budak2 ofis hasben kite yang baca blog kite. And sebab itulah kite tengah struggle gila nak control jari2 gemok kite nie untuk tidak mengeluarkan ayat2 carutan dekat mangkuk kedaung tu. Tapi yang mana dah terkeluar tuh, baca sambil lalu la ye. Kite sampai tahap cakap dengan hasben kite xyah la kawan dengan orang macam tuh. Toxic!. Xbagi manfaat pun. 
 
Ikutkan hati berbakul aku nak maki kau dalam nie. Sumpah banyak gila. In fact aku dah karang dah tapi aku delete balik. Apa yang aku bagi dekat kau belah atas nun, itu baru sikit je nyeah. Mukadimah baru tu. Itu pun aku rasa dah boleh buat kau sentap. Perangai kau kan kalah perempuan. Kau laki la jangan jadi bitchy sangat perangai boleh x sokmo nak merajuk sokmo nak sentap dengan kawan2 lelaki. Muka ajet2 bengis tapi kuat merajuk. Wekkkk, malu la oiii lelaki kuat merajuk dengan kawan2 lelaki. Wehhh, aku nie perempuan pun xde nak merajuk la dengan kawan2 perempun aku. Nak merajuk, merajuk dengan bini la woiiiiii!. (Haaa kan. Dah la sya. Stop. Xyah nak edit2 dah. Kang tah apa2 ayat yang keluar).Tapi sebab aku ikut akal, terus xjadi. Sebab yang akan kene tempiasnya bukan aku tapi adalah hasben aku. So aku amek pendekatan untuk “hold your horses, hold your horses”. Hahahaha. Nasib kau baik bro sebab aku masih boleh berpikir. Masih boleh nak control emosi. Ikutkan hati memang xlah sebab kau memang dah melampau la aku rasa.

Ok la. Better la kite stop skang. Lagi lama jari atas keypad phone nie, lagi rasa macam nak memaki. Yihhhhhh!. 

Monday, April 8, 2024

:: Freezer Udah Sampey ::

 Sabtu lepas sampey udoh upright freezer kite.

Besar jugak. Ingat kecik je. Dalam bilik stor duduknya.

Korang, kalau korang ada terpikir nak beli freezer kan, kalau berkemampuan, kite suggest untuk korang amek la jenis upright freezer nie instead of chest freezer. Kalau dah ada modal untuk chest freezer, kumpul la sikit lagi duit untuk beli upright freezer. Sabar yang sekejap akan memudahkan kite untuk selamanya. Gittuuu. Hahahahaha. Untuk meniaga lain cerita la.

Sebelum nie kite dah pernah pakai chest freezer. Bagi kite cukup susah nak amek barang/makanan. Kalau yang dekat belah paling atas senang la. Ini kite cite kalau nak amek yang dekat belah bawah. Memang akan ada aksi menggali. Itu pasti. Kalau freezer xpenuh xpe. Ini cite dia kalau freezer penuh. Seksanya lahai. Itu yang kite let go chest freezer, tukar dengan upright freezer. 

Upright freezer nie ada compartment.

 

Macam nie haaaa.

So senang untuk korang letak, dan senang jugak untuk korang amek. Siap boleh asingkan lagi. Ayam satu tray. Or maybe ayam dengan daging boleh sekalikan. Aiskrim satu tray, seafood 1 tray. Ikut mengkome ler nak susun cemana.

Hasben kite suruh amek brand LG. Tapi kite xnak sebab LG xde compartment yang bertutup. Dalamnya jenis open. So agak potong sikit kat situ sebab kite nak yang bertutup. Sudahnya kite amek ELBA. Janji upright freezer. Bagi kite sama je semua. Hihihihi.

Pastu kan, kite ada beli mini firdge.

Saje gatal padahal dekat rumah ada je mini fridge.

Comellllnyaaaaa. Comel kan. Kite beli sebab nampak ala2 retro. Plus kaler dia kuning yang cantik. Tapi yang xbestnya mini fridge nie, kepala plug dia je la. Kepala plug bukan type Malaysia. Type negara China. Rasanya la sebab mini fridge nie lahir kat sana. Kihkihkih. So kene pakai plug adapter.

Dah lama duk usha mini fridge nie. Bila nak beli alih2 kehabisan stok. So bila seller dah restock, kite takat add to cart je. X check out pun. Kite start check out bila nampak yang stock mini fridge nie tinggal 6 je. Itu yang menggelupur check out kan tuh. Ghisau timbul penyesalan bila stock dah habis.

 

Sukanya kiteeeeeeee. Comelll gila.

Ini belah dalam. Luas jugak. Makin penuh la eskrem. Sebelum nie macam xberapa sangat nak letak eskrem sebab compartment "freezer" mini fridge yang lama agak kecik dan macam xsesuai.

Beli kat mana?. Kite beli dekat shoppe. Biasalah mana lagi. Kata pun queen of shoppe. Hahaha.

Yang lama kite nak bagi mak kite. Hasben kite xleh kata apa. Mampu geleng kepala je. Mungkin dalam hati, "aku bagi duit, beli la bende yang berfaedah sikit. Benda yang dah ada dibelinya".

Kihkihkih.

 Link Mini Fridge.

Kut la kalau ada yang minat. Last kite tengok, stok tinggal 4 lagi. Cepattttt gais. Ngeeee.

Friday, April 5, 2024

:: “Anak2 Yang Nak” ::

Jap2, sebelum tuh kan, sementara tengah ingat nie. Kite nie kadang ada masalah tido tau. So semalam pukul 2 pagi kite x tido lagi. Sekali hasben kite bangun then dia pegi toilet. Pastu bila dia dah keluar, sambil2 dia baring kat katil tuh, tetibe je dia bersuara,

"Ehh makcik nie xtido lagi. Tido la makcik. Oooo makcik. Tido"

Pfftttttt!.

Pastu tetibe hasben kite cakap, 

"Dah la masuk dalam mimpi i. Pastu merajuk pulak tuh. Cuba la kalau masuk mimpi i tuh jangan merajuk. Rugi je mimpi. Kalau goda2 xpe la jugak. Sayang la jugak nak bangun. Itu yang, ahhh keluar dari mimpi la gitu kalau masuk mimpi pastu nak merajuk". 

Bongoknyaaaaaaa. Hahahahahhaa.

 Then kite tanya la pasal apa merajuk, mustahil la xde sebab. Kite xkan merajuk kalau xde sebab hokeyh.

"U merajuk sebab toilet. Xingat pasal apa tapi pasal toilet la"

Hahahahahhaa. Pasal toilet???. Yih, yang bukan2 la mimpinya pun.

Wehhhh, tergelak2 kite. Kuat sangat ke kite nie merajuk sampaikan dalam mimpi hasben kite pun kite merajuk. Wakakakaka. Tah la, kite rasa kite x kuat merajuk tapi kite senang nak merajuk kalau ada benda xkene kat hati. Kalau gitu kategori kuat merajuk ke. Hurmmmm.

Ok dah itu je. Sambung cerita.

 Selamba je gunakan anak2. 

“Anak2 yang nak. I mesti la kene tunaikan.” 🙄.

Padahal anak2 xtau mende pun. Apaknya yang lebih2.

Dah lama dah hasben kite kata nak beli kerusi untuk meja study anak2 kiteorang. Kite dah cakap dah beli kerusi yang biasa je. Xyah nak beria nau beli kerusi gaming bagai. Tapi setiap kali itu la jawapan dia.

“Anak2 yang nak. I nak buat cemana. Xkan la i sampai hati xnak tunaikan hasrat anak2”. Ehhh ehhhh ewahh ewahh.

Pastu baru nie dia forward dekat kite link kerusi2 gaming nie.

Suruh kite pilih kerusi untuk anak3. Anak3?. Iyeeee. Si ipan pun dapat. Baru 4tahun. Mana datang kerja sekolah tah. 😅. Kakak dengan abang logik la nak gunakan untuk buat kerja sekolah. 

“Kesian ipan. Nanti kang ipan cakap dia nak jugak cemana. Haaa haaaa. Kang dia tanya, ipan punyaaaa mana?. Haaaaa, nak jawab apa nanti”.

Haish.

Ikut u la.

Elok je kite confirm kan mana kerusi untuk setiap anak, dia terus beli.

Kebetulan masa J&T nak datang hantar barang, kite MC. Demam batuk bp low semua cukup.

Mujur la kite ada. Kotak dah la gabak2.

“Banyak borong kak. Sampai sekali 3 kotak besar. Berat2 pulak tuh”

Kite gelak je.

“Anak 3 orang, itu yang 3 kotak tu”.

“Oooo patut la”.

 Masing balik sekolah je, kemain excited.

Dan2 tuh nak bukak. Padahal nak waktu berbuka dah tuh. 

Beria si adik nolong abang. 

Kite mulakan dengan ipan la.

Nie kerusi ipan. Memang daddy ipan purposely belikan ini sebab selain ultraman, ipan peminat spiderman. Itu yang ipan dapat kerusi spiderman. 

Happy sungguh la dia dapat kerusi spiderman.

Ini kerusi bobot. Kerusi bobot nie kerusi black panther. Wakanda forever. Hahahaha. Abaikan la bakul baju dengan baju2 yang berlipat dekat belakang tuh. Time nie kite tengah menggosok plus melipat baju. And itu la port kite sambil2 buat kerja sambil2 tengok netfix.

Tuan punya kerusi. 

Hasben kite sempat pasang 2 kerusi je sebelum berbuka. Qisya punya kene tunggu selepas berbuka. So selepas berbuka sambung pulak pasang kerusi qisya.

Kerusi sendiri kan, kene la tolong daddy pasang.
Gigih apaknya nak pasang kerusi anak. Hihihi.

Nie kerusi qisya.

Kerusi qisya nie yang paling high-end sikit la compared with the adik-adik. Anak sulung kena la up sikit dari adik2. 😎. 

Pastu kan kite ada belikan qisya dressing table. Nanti la bila dah assemble nanti kite tunjuk. Baru je sampai semalam. Xsempat lagi hasben kite nak pasang. 
Nie haaaa rupanya kalau dalam gambar. Alah yang biasa2 je. Simple je kan. Kecik je. Janji cermin ada lampu. Lagipun baru 11tahun. Size ini pun dah ok sangat dah. Asalnya nak belikan cermin yang ada lampu LED tu sahaja. Sekali scroll2 ternampak dressing table nie. Ehh better beli terus dressing table. Siap ada lampu LED sekali.

Pastu kan kite ada belikan mak kite portable fan. Punca kite belikan sebab mak kite cerita yang dia tido lambat sebab rumah blackout. Lama jugak la blackout. Bila tanya kenapa x datang rumah, ada je alasan dia. Pastu esoknya blackout lagi. Memang ada problem apa tah. Mak kite cite la awal2 dia kipas2 je pakai paper. Bila lenguh tangan, dia keluar rumah. Saje la pusing2 area kawasan rumah, ramai kawan2 dia duk depan rumah pegang portable fan tuh. Terus kite terasa macam nak belikan jugak untuk mak kite. Mak kite xsuruh beli pun. Tapi tah la, bila bende2 gitu keluar dari mulut mak kite walaupun niat dia just nak bercerita, kite ada 1 perasaan yang “aku kene belikan jugak untuk mak”. Haaa gitu la. 
 
 
Terus “queen of shopee” search dekat shopee. Asalnya nak beli portable fan yang standing tu. Alah yang boleh adjust nak pendek, nak panjang, nak sedang2. Tapi tah la rasa macam kipas tuh xpower. Macam biasa2 punya kipas. Hahahahaha.

Scroll punya scroll punya scroll alih2 ternampak 1 kipas nie. Baca review semua kata ok. So apalagi, add to cart then terus checkout kan ler.
 

Nie haaaa dia. 

Tapi memang power la. Kipas dia walaupun kecik comel tapi angin kuat gila. Sturdy pun sturdy. Memang portable fan yang sangat ada kualiti la. Bukan yang cikai2 punya barang.

Lepas nie mak kite xkepanasan dah kalau blackout. Hihihi.
 
Mak kite kan, sebut je la apa yang nak, apa yang rosak, apa yang teringin, apa yang xkene, apa masalah, tau2 nanti sampai je barang, tau2 nanti settle je semua.

Baru nie tv mak kite rosak. Terus dapat tv baru. Esok baru sampai. Sampai sekali dengan upright freezer kite. Pastu kite hampir nak belikan untuk mak kite washing machine. Washing machine mak kite menuju nak rosak. Mujur la kite xbeli lagi korang. Kite dah add to cart dah washing machine. Tapi x checkout lagi sebab time tuh ada something kite nak buat. So nak buat payment tuh ter-delay sikit. Esoknya mak kite call mintak tolong hasben kite pasangkan paip washing machine. Rupanya kakak kite dah belikan dah. “Nasib baik adik xbeli washing machine jugak untuk mak. Adik dah nak beli dah tapi xsempat nak bayar lagi. Kalau tidak mak ada 2 washing machine. Dah boleh bukak kedai dobi”. 😂

Kan nak raya nie. Sedar x sedar kite dah ada 6 pasang baju raya. Hahahaha. Gaya macam raya beria jeeeee. Padahal baju raya kalau pakai pun takat raya pertama je. Tapi kite beli xde la yang glamour2 pun. Baju kurung biasa dengan kebarung labuh je. Kire kalau nak pakai pegi ofis tuh xde la segan nau. Beli kat tiktok shop je tapi. Cepat terpengaruh kan. Gittu ler. Murah oiiii. Dengan mak kite pun baju dah berpasang2 jugak sudahnya. Sebab bila kite beli untuk kite, kite belikan sekali untuk mak kite. Ada la 2-3 pasang baju kite belikan untuk mak kite. Pastu 1 jubah putih untuk mak kite pegi majlis khatam Al-Quran.

Ok dah. Better la stop skang. Kite nie dah la suka melalut2. Lagi panjang lagi nanti.

Thursday, April 4, 2024

:: Bila Genting "Belakang" Rumah ::

Ada 1 weekend lepas, anak3 kite xde rumah sebab ikut mak kite pegi berbuka rumah kakak kite no 3 kat Alam Impian nun. Pukul 2lebih petang derang bergerak. So tinggal kite berdua je la dengan hasben kite. Dari pagi sampai ke pukul 3 petang gitu hasben kite xde. Dia bizi menghantar kereta sana sini. Memula hantar kereta dia pegi bengkel. Tah tukar apa bende tah. Dah hantar kereta dia, kite fetched dia kat bengkel, dia hantar kite kat rumah, pastu sambung pulak bawak kereta kite pegi repair tayar. Dah tuh, bini asyik duk complain kata bila drive kereta rasa “membuang”. Pastu enjin bising bila on aircond. Itu yang hasben kite bawak pegi kedai tayar. Haish, bini iwan nie tau complain je. Mua nau kan pangai dia. Ngoder je. Haish. Nak buat cemana, kitonyo manjo!. Hahaha. 

Bila berdua, berbuka pun berdua je, tetibe hasben kite bagi idea. Dingajaknya kite pegi GPO wak. “Kata nak carik luggage. Jom la pegi GPO". Terbuntang mato den donga GOP. Apo tiber GPO nie. Last minute sangat plan nie. Ingat nak ngajak gie berbuka kat mall. "GPO kan belakang rumah kite je”, bak kata suami saya bila tengok muka terkejut saya. Hahaha. Pegi sana semata nak mencarik luggage. “Ok i dah google. Kompom kat GPO ada butik Samsonite. Alang2 kite berbuka sekali kat sana”. Maka, moh ler kite. Toktektoktek, pukul 6.30petang baru bergerak dari rumah.

Setengah jam udoh sampey. Xramai orang masa kiteorang sampai. Xramai orang as in memang xramai. Ketenangan teramat. Dah macam pegi time weekdays.

Xtau la ramai yang dah balik ke, atau memang weekend tu xramai. Bila tanya adik2 yang kerja situ, derang cakap memang xramai. Ye lah, ikutkan mana gaji lagi masa kiteorang pegi. Maybe weekend baru nie ramai la gamaknya sebab masing2 semua dah gaji.

Xde shopping sangat pun. Memang beli luggage je. Xmeriah shopping macam selalu kalau pegi GPO. Ngeeee. Gamaknya sebab kite dengan hasben kite nak simpan mood shopping masa pegi bercuti nanti kut. Hihihi. “Dy, belanja i purse dy. Boleh?. Purse i dah teruk betul kejadian. Xleh nak katup purse sebab lubang button dah loose. Pastu habis merah2 purse i sebab terkena lip tint. Tengok nie (sambil tunjuk purse. 😂)”. Selalu hasben kite setuju je. Tapi tidak pada time tu ye, “laaaa kan nanti nak pegi sana. Beli purse kat sana je la”. Ehhh. Ye ker?. Gitu ker?. Dah suami offer, kite sebagai isteri xboleh ingkar cakap suami. Dan2 la part tuh kau x ingkar nyeah. Muahahahahahahaha. 

Xpaham kenapa lubang button purse kita tuh boleh loose. Nak kata banyak cash, kite memang xsuka simpan cash banyak2 dalam purse sebab mesti akan cepat habis. Tebal sebab duit syiling la gamaknya kan. Kihkihkih. Kite malas nak pegi ATM withdraw duit. Malas sungguh!. Hasben kite la selalu jadi mangsa. “Dy, ada cash x?. Pinjam dulu 10/20/50hengget. Nanti i transfer dekat u”. Hasben kite bagi memang bagi tapi ayat dia, “eleh transfer konon. Kemain lagi mengayat. Dah berbelas tahun dah, kalau ada ayat transfer tuh memang akan senyap je la sudahnya”. Wahahahahahahaha. 😂. Mujur la skang, kebanyakan tempat dah boleh bayar guna QR. Even food court kat office kite bayar pakai QR. Memang lagi la xde cash sangat dalam purse

Dan ayat balas kite selalu adalah seperti ini 👉ðŸŧ “Xbaik tau dy. Sebab u selalu xberkira dan selalu sangat menggembirakan isteri u dengan anak3 u la, rezeki u selalu murah tau. In a way, i kan tengah tolong u “rolling”kan rezeki u nie”. 😇

Ingat hasben kite akan senyap ke?. Ehhhhh, mesti la tidak. Ayat balas standard dia 👉ðŸŧ “aah memang pun. “Rolling” rezeki i yang xsudah2. Minggu nie i “rolling” rezeki i untuk u “rolling” balik rezeki i untuk minggu depan. Berapa kali “rolling” tah”. ðŸĪ­ðŸĪŠ. Alaaaaa bukan memang kene cenggitu ke?. Hahahahaha. Baru je itu hari kite tolong hasben kite “rolling” rezeki dia lagi. Sebab dia belikan kite upright freezer. Weekend nie sampai la. 😜. Sebelum nie dah ada dah chest freezer. Tapi susah betholllll nyeah nak amek barang/makanan kat belah paling bawah. Kite baran tau wak. Hahaha. Sudahnya apa yang ada dekat bawah mengeras dengan ketulan2 ais. Know know expired sebab malas nak mengorek. Even nak amek yang kat belah2 tengah pun susah. Ehhh, kan kite dah cakap kite baran. Hahaha. Lepas tuh start dah la merengek2 dengan hasben kite. Itu yang sudahnya dapat upright freezer. 😎

sales person samsonite tengah buat QC.

Sebenarnya kan, kalau ikutkan, hasben kite baru je beli luggage few months back. Luggage 3 beradik. Nie nak tambah “adik-beradik” lagi. Sebabnya, kan kami satu family nak bercuti. And hasben kite menjangkakan luggage akan beranak-pinak bila kat sana nanti. Xkan nak beli luggage kat sana katanya. Mahal. So itu yang beli lagi luggage tu. Maka beli la lagi luggage 3 beradik. So skang luggage dah ada ramai adik-beradik dah. 6 beradik semuanya. Belum campur lagi luggage yang sedia ada. Dah boleh buat 1 team bola. Hahahahaha. Pastu ada la beli sandal untuk anak2. Itu je la pun. Nak beli baju2 untuk anak3, tuan punya badan xde.

Kemain beria orang tua nie. Dibelinya sarung luggage, rubber untuk tayar, pastu penimbang luggage tu. Senang nak timbang kat sana katanya. Takut terlebih muatan masa nak check-in luggage. Haaaa tau pun ghisau. Hihihi. 

Pastu,

Dah settled dah international license. Ingatkan hasben kite je yang buat. Kite takat teman je. Alih2 sampai kat UTC Sentul, dia suruh kite tadah muka untuk amek gambar, and dia mintak IC dengan lesen untuk dia fotostat. Lah, dia buatkan sekali untuk kite ke. Untuk nak buat international license nie xsusah pun. And process dia sekejap je. Rasanya 10minit gitu je. Menunggu untuk nombor giliran kat JPJ pun xlama walaupun 2 kaunter je bukak. Kiteorang pegi hari sabtu. Harga untuk buat international license adalah RM150.

Trip nie adalah 1st overseas trip untuk ipan. Segala2 1st time la. Ye la ipan kan lahir tahun pkp. Elok 2minggu kite start kerja, terus pkp. Dengan xboleh travel ke negara luar almost 2 years. Tahun lepas rasanya border baru bukak. Ehh ke sebelum tuh lagi dah bukak?. Tah la xingat. Itu yang umur 4tahun baru boleh merasa. Tapi ok jugak bawak bila dia dah besar nie. Walaupun bila dah besar nanti kemungkinan dia xakan ingat, but at least current time yang dia pegi tuh nanti, dia akan enjoy the trip la. For sure dia akan happy and enjoy the moment.

Nie haaa budak tuh haaaa. Asal hantar daddy pegi airport, asyik la cakap ipan nak naik aeroplane. Ok sabar ye ipan, lagi beberapa hari je lagi. Budak nie bakal2 akan selalu jadik peneman tido kite. Hasben kite bakal2 akan kerap outstation. Itu yang sebelum dia kerap outstation, dia bawak kiteorang pegi berjalan dulu. Trip beli jiwa namanya. Hihihi. And bila ipan jadi peneman kite, memang katil kite automatic akan bertukar jadi kubu perang. 

Mana la xjadi kubu perang, katil kite tinggi wak. Tinggi2 pinggul kite, sikit lagi nak sampai pinggang. Kite nak naik katil pun kene berjengket. Dah tu pendek kan. Hasben kite ye la xde masalah sebab dia tinggi. Tapi ipan lagi kelakar. Nak naik katil sikit punya struggle. Comel bile tengok dia nak naik katil kite. Meloncat2. Hahahaha. And si ipan nie pulak tido lasak sangat. So kite risau dia jatuh. Sedangkan jatuh katil kakak pun sampai benjol2 kepala. Kalau jatuh katil kite, xleh bayang la cemana.
Habis keliling penuh bantal. Segala sudut kite sendal dengan bantal. Belum kat lantai lagi. Kusyen couch kat hall atas semua kite angkut bawak masuk dalam bilik susun kat lantai. Ghisau weh. Tido pun xlena jadiknya. Biasalah mak2 dengan overthinking kan berpisah tiada.

Sabar ye ipan. Lagi 8 hari je lagi. Kakak dengan abang pun excited. Cuma skang yang merisaukan kite adalah, bobot tengah xsihat. Kite pulak batuk dah almost 2 weeks and baru je baik demam. Ipan macam dah start batuk2. Ermmm, get well soon anak2 mommy.

Tuesday, February 27, 2024

:: Settled Hadiah Bobot ::

Weekend lepas kami keluar pegi OU sebab nak tunaikan janji untuk beli birthday present bobot. 

Happy dia dapat apa yang dia nak.


Settled dah nyeah bobot?. Walaupun dapat lambat, tapi still dapat jugak kan. Halahhhh seminggu je tunggunya pun. Bukannya sebulan. Bukannya setahun.
Maka meta quest 3 nie dah jadi milik bobot. 

Layan jugak main game VR nie. Tapi yang main tuh je la yang best. Orang keliling xbest. Berapa banyak kejadian air mata dah. Tau2 nangis je. Sebab kepala kene ketuk dengan controller. Hahahahaha. Pastu kalau tengok konsert dalam VR nie. Dah macam kite ada dekat sana sekali. Best gile.

Bobot dapat present, kakak yang muncung.
 Adoiii kakak. Baru je birthday kakak bulan 11 tahun lepas daddy belikan ipad. Ini bukan zaman masing2 kecik lagi. Dulu boleh la beli 2 hadiah walaupun empunya birthday sorang je. Dulu permintaan kecik. Skang nie masing2 permintaan dah besar. Harga pun ikut sekali besar. Botak la daddy gitu. So sila tunggu birthday masing2 ye. 
 
Kite je yang boleh dapat birthday present in advance sebab xnak sakiti wallet hasben kite. Ye la. Kite terpaksa la beralah dengan qisya. Birthday qisya dengan kite masing2 bulan 11. Hasben kite pun bulan 11 tapi hasben kite lain la. Huahuahua.

Cuti2 sekolah skang nie korang jalan ke mana je bawak anak2?. Seronok tengok gambar kawan2 share pegi sana pegi situ. Kiteorang xde ke mana2 pun. Duk umah ontok-ontok yo. Hasben kite memang x gemor nak pegi berjalan time cuti2 sekolah. Dari dulu lagi gitu. Xkose nak menempuh jalan jem merata katanya. Sebab tuh kalau cuti2 sekolah dia akan bawak pegi staycation kat area KL je. Tengok la, kadang pegi Ascott kat depan KLCC tu. Kadang pegi Dorsett kat jalan ampang. Jap, baru perasan. Bukan Dorsett la. Somerset jalan ampang. Adoiii kau nie sya. Kompiden je. Hahahaha. Kadang pusing2 situ je la. Ye, service apartment. Skang nie kalau berjalan, memang book-ed service apartment. Anak dah 3 orang u'olls. Mana mau dah nak tido berlima 1 katil. Bagi la katil king size pun. Tetap xmuat. Dah la masing2 tido kemahen lasak. Masing2 dah gadang2 panjang2. Nak tido hujung katil pun xlepas. 

Xde la sedih sangat xdapat pegi berjalan time cuti sekolah nie. Sebab bulan 4 nie kiteorang nak pegi jalan ke negara orang. Percutian beli jiwa bak kata hasben kite. Sebab tahun nie dia akan ke sana ke mari ke sinun ke sinin. So sebelum anak2 dengan bini bising asyik hantar jemput dia kat airport je, better la dia bawak kami pegi berjalan dulu. Hahaha. So kene saving duit weh. Dah la skang nie duit RM dah macam apa dah. Dah macam xde value. Bila wartawan tanya manusia tuh pasal matawang jatuh teruk, itu kene tanya gabenor bank negara. Pulakkk!!!.  Padahallllllllll kau tuuu bukan keeee……… Haish, sangat typical orang gomen betul cara jawab. Ikutkan banyak bende nak carutskan skang nie. Tapi xpe la, i reserved my comments. 

Haish.

Bukan takat duit je kene simpan. Cuti pun kene simpan. Kite la yang kene simpan cuti. Hasben kite cuti berlambak2 so xde isu pun. Nak ikut hasben kite pegi outstation time cuti sekolah nie pun xboleh sebab nak kene simpan cuti punya pasal. 

Skang nie kite tengah nak shopping kembara meal. Ada agent kembara meal ker?. Drop komen meh. Tapi make sure sampai tau. Janjiehhh!. Hahahaha. Kite nak shopping banyakkkkkkk nie. 15-20pek. Tah2 lebih. Nak beli kat shopee macam takut. Takut xsampai. Dulu hasben kite pernah beli kembara meal kat official store dia kat shopee nun. Tapi xtau la kenapa courier dok peram sampai berminggu2 kat hub. Hasben kite beli sebab nak bawak time dia outstation kat filipin. Dah balik dari filipin pun, kembara meal xsampai2 lagi. Betul2 dia pegi mengembara la ek. Tah mana2 kembara-nya. Sudahnya mintak refund. Tapi xtau la kalau hasben kite nak mencuba lagi beli kat shopee. Kalau boleh xnak dah la beli kat shopee. Jadi cam fobia pulak.

Selain dari kembara meal, nak carik travel kattle, nak carik sabun untuk samak, nak carik cili sos yang peket2 tuh. Wehhh, makin lama pikir makin bertambah list nie. Ok la nak usha shopee jap untuk menambahkan ilmu pengetahuan. Huahuahua.

Tuesday, February 20, 2024

:: Nostalgia, Taman Melawati ::

 Seperti biasa, setiap hari jumaat memang kite and hasben and 2 anak bujang kite akan pegi melilau carik tempat makan dekat area taman permata or taman melawati sementara nak menunggu anak sulung habis kelas taekwondo. 

Tempat makan kiteorang kalau tidak mee tarik kungfu ramen, serasa garden. Kalau tidak serasa garden, kiteorang makan soto dengan laksa johor. Tah apa nama kedai dia tah. Xingat. Tapi kedai dia kecik je. Betul2 berdepan dengan tepi 7eleven yang selorong dengan mohd chan.

Baru nie kiteorang discovered 1 kedai makan. Ala2 kopitiam. Nama kedai makan tu, Nostalgia. Konsep kedai makan Nostalgia nie adalah konsep zaman2 atok nenek moyang kite dulu2. Dah nama pun Nostalgia kan.

Masih selorong dengan restoran mohd chan tapi kedai makan nie hujung sekali. Alah kalau korang nak try makan situ, and xtau jalan, waze je. Bende skang nie hujung jari je. Macam xbiasa nak guna waze.

1st time makan, terus jatuh hati dah. Owh haaa, ini kopitiam melayu je bukan kopitiam bangsa lain. Owner sah2 melayu. 

Makanan kat situ bagi kite semua sedap2. Suasana dalam kedai makan tuh sangat la suasana ala2 zaman dulu2 kala. Barang2 dalam kedai tuh pun barang2 zaman2 atok nenek moyang kite. Ambiance dalam kedai makan Nostalgia nie memang menggamit memori sungguh la. Sesuai sangat kalau nak bawak mak ayah makan situ. Confirm derang akan suka.

1st time makan kat Nostalgia, kite order, 
 
*Disclaimer : Review ini tidak berbayar ye*

*sila scroll*

Nostalgia char kuey teow.
Ini sedap.
Belakang tuh telur separuh masak. Which common taste la kan. 

Butter clam with mantou bun.
Ini sumpah sedap. Serious sedap korang. Boleh buat teringat2, terkenang2 oii makanan nie. Tolong la order kalau datang makan kat sini.

Curry mee.
Ini pun sedap.

Nasi goreng cina untukkkkkk
Budak rambut kinting lesung pipit nan sebelah nie.
Pun sedap jugak nasi goreng cina dia.

Ini suasana dalam kedai

Kerusi yang belakang tinggi2 tuh macam kerusi kat rumah arwah nenek kite.

Itu pintu masuk.
Geram betul budak nie. Meja dah la kecik, ordernya bagai2. Dia duk bantai susun toys dia atas meja. Rugi space bethol. Ini mujur 2 je dia bawak. Kadang sampai 5 robot dia susun atas meja. Haish.

Ini belah dalam kedai.

Ini belah luar kedai. Derang display barang2 lama.

2nd time pegi, kiteorang order,

Lempeng sambal ikan bilis.
Awalnya kite nak repeat order butter clam tu. Tapi hasben kite nak try lempeng pulak. 
MasyaAllah. Serious sedap weh. Sambal ikan bilis sedap sangat. Kalau la nasi lemak dia guna sambal ikan bilis yang sama, memang sumpah akan sedap. Lepas nie kalau pegi lagi, kite dah plan nak try makan nasi lemak pulak. Dah alang2 memang tengah gemok kan. Apedehal. Takat nasi lemak, halahhhh, xterkesan la dek lemak2 yang ada nie. Tetap akan nampak gemok jugak. Hahahaha.

Ini apatah nama dia. Cantonese kuey teow kut. Ini pun sedap. Sesuai sangat dengan budak2. Kite teruja dengan mangkuk dia. Ehh mangkuk nyeah nama dia. Ahh gasak la. Hahaha. Kite panggil bekas la ek. Macam bekas mak kite.

Mee kuning basah.
Ermmm, kite review jujur la nyeah. Sebab sedap tu kan subjektif.
Agaknya sebab mee kuning kut. So ada terasa la kapur mee kuning tuh. Xde la kuat sangat. Tapi boleh terasa la rasa kapur mee tu. Kuah kicap macam agak masin sikit. Mungkin time kite makan rasa gitu. Mungkin time orang lain makan rasa ok. Ini kite review based on kite makan time tuh tau. 

Air macam biasa la. Kiteorang minum air kosong je. Seperti biasa hasben kite order kopi. Macam tipu je order air kosong semata kan. Hahaha. Kite order air soursop apa tah nama dia. Air kosong tuh untuk buat sulam2 dan untuk si ipan. Ipan kan memang minum air kosong je.

Nie la budak tuh. Dia xreti nak minum air lain. Selain vitagen, yakult, oren sunkist tu, memang air kosong je la yang dia akan minum. Selalunya memang air kosong. Kat rumah, air kosong yang dia minum pun bukannya jenis yang sejuk. Every time dia amek air kat water purifier, dia akan tekan air yang room temperature. Kalau dia mintak tolong kakak dia amekkan air pun, dia akan pesan, "kakak, no blue. ipan nak green je". Mesti xpaham kan pesanan dia. Hahaha. Water purifier kite kalau tekan air sejuk, akan keluar lampu biru. Kalau air room temperature akan keluar lampu hijau. Kalau air panas akan keluar lampu merah. So itu la yang ipan maksudkan dengan "no blue nak green je". Ngertik ngak?. Huahuahua.

Portion makanan memang kenyang la. Harga reasonable. Ini salah satu kedai makan yang kite akan repeat kalau pegi taman melawati setiap hari jumaat. Week before 1st time kiteorang try makan kat nostalgia nie kan, kiteorang makan dekat kedai makan ala2 chinese food yang berdepan dengan kedai makan nostalgia tau. Owned by muslim. Memang itu 1st and the last la makan situ. Untuk try boleh tapi untuk repeat, rasanya tidak la.

 Portion makanan sikit, rasa so-so, harga mahal. Fried dumpling dia sedap. Pastu kiteorang order mee wantan kicap untuk anak2 bujang. Bila sampai, terbeliak mata kami laki bini. Portion mee wantan dia, macam korang makan 2 mangkuk mee kat boat noddle. 3-4 kali slurp dah gone. Harga xseiring dengan kejadian. Hahahhaa. Xnak bagitau nama kedai. Nanti kalau korang pegi try makan kat Nostalgia nie, korang tau la kedai mana. Sayang, kedai makan deco2 dah cantik. Cozy. Tapi tuh la. 😅. Itu kite la. Lain orang yang dah pernah try, mungkin kene dengan selera. But for us, xpe la. Certain people boleh cakap, baru makan 3-4 menu dah kata so-so xnak repeat. Poyo betul. Terpulang nak cakap apa. Kadang 3-4 menu tuh la yang boleh buat customer repeat masuk lagi kedai. Macam Nostalgia nie la. 1st time pegi kiteorang order 3-4 menu jugak. Terus buat rasa nak repeat lagi pegi. Nak try lagi menu lain pulak. Kannnsssss.

This friday, xtau la kedai makan mana pulak kiteorang pegi. Hihihi.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...