Friday, September 15, 2023

:: Musician in The Making. ::

 Gitttuuuu. Hahaha.

Haih, tah la hasben kite tuh. Betul2 dia nak tunaikan janji dia dekat anak2 dia. Sebelum nie dia pernah janji nak complete-kan music instruments untuk anak2 dia. Ehh anak2 dia, anak2 kite jugek la kan. Haahaha. Untuk anak2 kami. ๐Ÿ˜‚

So kebetulan dia ke Jakarta sebab ada training. And colleague hasben kite yang sama pegi ke sana kata, “kat sana ada jual gitar karen (elektrik) murah2 bang”. Dia pun berhajat nak beli jugak. So hasben kite pun apalagi. Join la sekaki. Sebelum pegi Jakarta lagi hasben kite pun dah cakap nak beli.

Sekali colleague hasben kite dah beli dulu. Xboleh nak tunggu katanya. Xtahan. Ahahahha. Kite tanya la berapa harga yang colleague hasben kite tuh beli. Since dia dah beli kan, nak la tau berapa harga sebijik gitar karen yang murahhhhhhh sangat tu. Lelaki nie bukan boleh percaya dia punya murah. Seribu pun derang kate murah. Contohnya macam hasben kite la. Beli baju bila tanya harga dia kata murah je. Apa bende yang murahnya kalau brand baju tuh jenis brand yang xmurah. Ingat bini dia nie buta brand gamaknya. ๐Ÿคจ. Ternganga sekejap bila dengar harga gitar yang colleague hasben kite dah beli. Memang betul2 murah la. Dah la hasben kite bagi harga dalam rupiah. “Jangan bagitau i harga dalam rupiah boleh x?. Xgigih la i nak convert kan harga ke RM”. Ehh xmarah tau. Kite cakap dengan nada ketawa. ๐Ÿ˜. Hujung2 story nanti kite bagitau harga kayh. Janjihhhhh!!.

Memula dia pegi kedai gitar tu tapi dah tutup. So hasben kite order thru website dia sudahnya. Tokopedia kut nama website tu. Search je gitar murah jakarta. Delivery hantar direct ke hotel. Tanya jugak bila sampai. Hasben kite cakap esok harinya pagi derang akan buat delivery. Tup tup hasben kite text, “sampai sudah” bersekali dengan gambar. Wondering la jugak apa bende yang sampainya.

Tengok2, nohhhh gitar karen yang sampai. Waduhhh, pantas bangattt gitarnya dihantarin pak. Apa toko kamu segitu deket lokasinya?. Tiberhhh. ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜. Hasben kite order tengahari ke petang gitu la, malam hari dalam pukul 10lebih gitu kut dah sampai kat lobi hotel.

Tuh dia sampey sudah.

Setelah di unboxing. Nie dah ada gitar karen maknanya memang harus dan kena beli amp. Xde amp cemana je nak main gitar karen nie. Hasben kite kata amp beli kat kl je nanti.

Siap dah plan next week nak beli ukulele pulak katanya. Beg xmuat nak sumbat ukulele sebab luggage kecik. Ukulule tu untuk ifan. Nak avoid dari berebut gitar dengan abang. Pastu kite tanya la xbeli sekali ke stand gitar ke. Xkan nak sandarkan pada kenangan je gitar kat dinding. Sekali dapat gambar.

“Done stand” katanya. Walawehhhh, cargas. Hahaha. Siap dia beli drumstick. Drumstick kat rumah nie mmg dah ada. Tapi sokmo la hilang jumpa hilang jumpa. Kire drumstick yang hasben kite beli tu as extra la. Kut yang sedia ada kat rumah nie hilang xjumpa2. ๐Ÿซฃ

Jangan fikir dengan adanya gitar karen tu janji dia dah complete ye. Gitar tu untuk anak bujang. Untuk anak dara dia dah janji nak belikan keyboard. Hurmmmmm, tah la. Hasben kite kan. Seboleh2 nak tunaikan apa yang anak2 nak. Dah beli untuk bobot mesti la kena beli untuk qisya. Qisya nie dah la jenis memendam. Tapi reaction muka boleh tau yang dia terasa walaupun dia xcakap. Kang tau2 muka masammmm je muka. Muncung je mulut. Tah ikut perangai siapa tah. ๐Ÿคท๐Ÿป‍♀️. Know know air mata dah meleleh. Kang terasa kata mommy dengan daddy xsayang dia. Sayang bobot dengan ifan je. ๐Ÿ˜…. 

Haaaa itu jam, dah ada keyboard baru consider complete dah. Dah boleh tubuh band. Tinggal nak letak nama band je. ๐Ÿ˜‚. Yang xtahan siap nak beli gitar bass. Tapi hasben kite pikir2 balik xyah la bass. Dia nak beli gitar kapok karen pulak nanti. Ishhh. Kita cakap la, “u nie dah macam betul2 nak buat band ke apa nie. Kire nanti i pun join main sekali ke canner?”. Hahahaha. Gelak je dia. “So lepas nie nak hantar bobot dengan qisya music class ke cemana?”. Hasben kite jawab, “of course la. Kene la hantar”. Hurmmmmmmm. 

Tapi serious la korang. Memang murah. Murah sangat gitar yang dijual kat Jakarta masalahnya. And hasben kite cakap kualiti pun ok. Xde la nampak cikai sangat. Sturdy pun sturdy. Berat pun berat. Untuk beginner yang baru nak berjinak2 nak main gitar karen memang ok sangat la. Harga gitar yang hasben kite beli tu harganya RM350. Iye korang, RM350 duit kite. Duit Malaysia. Bapak murah wehhhhhhhh. Delivery ke hotel RM6. Terkejut kite dengar. Colleague hasben kite beli gitar dia RM250. Kut. Rasanya itu la yang kite dengar. Kalau betul, wehhh, serious ahhh. Awat murah nau. RM250-RM350 tuh kalau kat Malaysia boleh dapat ukulele yang baik sikit la kualitinya. Silap2 ada yang lagi mahal. Ini we are talking about gitar karen u know. No joking2 bluffing2 around tau. Real nie. Tapi untuk nak deliver ke Malaysia, itu kite xtau. Harga tu kalau beli kat sana. 

Untuk yang dah pro main gitar karen mungkin macam alaaaah, gitar cikai je memang la murah. U’olls dah pro memang la. Lain pulak spec gitar dia. Ini cite dia kalau beginner, nak2 pulak budak2 je yang bakal main, baru nak merasa pegang and belajar memetik tali gitar, memang sangat2 berbaloi la dengan harga tu. Kalau nanti anak2 kite dah pro ke apa ke, itu cite lain la. Pandai2 la dia beli sendiri. Itu ku bilang kalau. Kalau tetibe anak2 kite xminat nak main, xleh nak cakap apa la kan. And time tu xde la terasa sangat sebab beli gitar karen pun harga murah je. Huahuahua.

Owh ha. Drumstick tuh cer la teka berapa. Ehh xyah susah2 la teka. Macam la kite tau korang teka berapa kan. Hahahaha. Harga drumstick RM2.40 je. Je hokeyhhhh. Harga kopok kat KL nie lagi mahal dari harga drumstick tu. ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚. 

Untuk kite hasben kite belikan apa?. Belikan buah salak. Jadi la dari xde. Hahahah. Ehh serious, kite dapat buah salak pun ok dah. Memang kite yang nak pun. Buah salak dari sana sedap oiii. Lain rasanya dengan dekat Malaysia. Xtau la kalau ada yang sedap kat Malaysia nie. Tapi sepanjang kite beli buah salak kat sini, xdpt lagi yang rasa sedap macam yang jual dekat Indonesia. Gaya macam xheran kan dapat buah salak. Padahal sebelum hasben kite fly ke Jakarta, hasben kite dah beli jiwa kite awal2 dah. ๐Ÿ˜‚. Pandai kan. Bijak bijak. Dah tuh, bakal tinggalkan bini back to back. Jiwa bini kene la beli dulu. Dah la bini si iwan nie sejenis yang kuat merajuk. Xcall xtext pun dia punya merajuk membawak sampai ke hari dia balik Malaysia๐Ÿ˜ฌ. Kalau lah kite tau masa tu dia nak beli jiwa kite, memang sakan la cite dia. Hahaha. Ini otw balik rumah baru dia bukak mulut, “settled dah kan beli jiwa. Sebelum pegi jakarta kene la beli jiwa isteri i dulu”. Cheh. Early early never inform, late late only inform. ๐Ÿ˜’

Monday, August 28, 2023

:: GEMOK ::

 Bukan tuju dekat sesiapa tapi dekat diri sendiri. ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ๐Ÿ˜ญ

Kite dah xberapa nak jaga makan minum dah skang. Tah la lebih kepada macam malas. And every second macam craving dessertsssssss je. Of course la dessert tuh manis kan. Sugary. Sweets. Pastu kat ofis time lunch manjang minum neslo ais. 5 hari tuh at least 2-3 kali. Sebab kite nie kan manusia yang bermusim. Kalau suka minum 1 air or 1 makanan or 1 dessert tuh, itttuhhhhh je la yang kite duk tala. Bila musim dah habis, terus ditinggalkan begitu sahaja. Hahahaha. Ehhh kemon, neslo ais kite buat sendiri la. Neslo ais kite sedap pulak tuh. Kawwww! Itu yang tetiap hari nak. Malas nak beli. Sakit hati kang. Tah mana rasa milo tah mana rasa neskepe. Rasa susu je lebih. So bila neslo ais yang kite buat lagi sedap, better buat sendiri. Why not!!.  Ada yang caruts aiiii lettew, "mana la xgemok dah kalau hari2 kau minum neslo ais". Kalau ada yang terdetik gitu, semoga ayat tuh berbalik dekat kamuorang. Mana boleh kite gemok sensorang. Moh kite gemok sekali sesama. ๐Ÿ˜

Pastu malas nak workout. Niat nak berlari every weekend selalu terkubur gitu. Nak pegi berlari kat kl car free sensorang hasben kite xbagi. Bila ajak dia sokmo la xjadi2 walaupun night before or day before dia setuju nak ikut. Dia stay dengan anak2, layan anak2 main roller blade and kite gie la berlari. Katanyaaaaaaaaaaaaaa. Harapannnnnn.

Now dah insofff sebab jeans kite, mostly seluar la, banyakkkkkkkkkk dah xmuat. Itu selalunya akan jadi kite punya turning point untuk, “xboleh jadik nie. Aku kene loss weight no matter how”. Kite kalau betul2 nak, insya-Allah berjaya. Sebelum nie memang berjaya know know dah boleh pakai balik dah seluar jeans. Even size 26. Arghhhh. Stress mak nyah mikir seluar2 yang dah x muat!. Tapi kalau masih maintain berat yang berat ini, or even worst, berat yang berat ini makin berat beratnya, itu bermaksud kite jenis yang nak tapi acah2 nak. Haaaaa itu yang bahaya tu. Sebab macam hangat2 chicken shit je every time. Hahahaha. Haaaa cam sekarang la. Sambil menaip nie sambil ku hirup neslo ais. Chicken shit kan. Gitu la. Kihkihkih.

“Dy, i dah gemok la dy. seluar i banyak dah xleh pakai”

“Xpe. Gemok2 pun i sayang”

“Ye ker?. Kalau i lagi gemok pun u sayang jugak ker?”

“Dah 12 tahun dah pun u gemok. I masih ada lagi je dengan u (pastu gelak. ๐Ÿคจ)

“Ehhhh i sebelum kawen and masa kawen kurus okayh”.

“Memang la kurus tapi lepas kawen, setahun je kurusnya. Lepas tuh dah xkurus dah. I terima je. Dah berbelas tahun dah. Hahahahhaahhaha”

Xpe2, u waiting waiting and looking looking hokeyh. Nanti i kurus u dah xboleh dah nak picit2 lemak kat pinggang i or any other parts. Dah xde dah nak zapppp perut i. Dah xde dah ayat, "oohemgee. Bruhhh, what is this?". U waiting, u waiting nyeah.

Setengah orang kalau tengok gambar nie, “saiko ke perempuan nie. Tang mana gemok dia. Abis tu kalau dia macam nie dah cakap gemok, aku nie kategori apa pulak”. Kannnnn. Korang pernah x rasa cenggitu. Sebab kite pernah terpikir gitu. Bila orang yang kurus sekeping, perut pun xnampak flabby flabby flab flab langsung, duk cakap dia dah gemok so dia kene diet. I was like, whatttttt. Time nie la terdetik ayat yang kite mentioned kat atas tu. Ibarat kalau aku nak picit lemak kau pun aku kena belek tang mana aku nak picit lemak kau nie. Halahhhhh, jem kejap. Terguris hati kite yang gemok nie wak.  Tsk tsk tsk. Isshhh. Ke kau perli aku ke nie.
 
Tapi betul tau, itu la ayat yang terbit kat pemikiran kite. Who’s with me?. Angkat tangan. Or maybe orang yang pernah tengok kite masa kite kurus sikit la dari sekarang, xpernah la dapat kurus macam muda dulu tapi kurus sikit (banyak sebenarnya. ๐Ÿ˜œ) la dari sekarang, lain pulak cakapnya, “ehh aah. dah gemok la bini iwan nie. Dulu xde la berisi cam skang nie”. Cam yial je. Hahahahaha. Tapi kenapa asal mentioned gemok je mesti bini iwan. Asal mentioned kurus je seketul falsya. Kenapa nyeah?. Hurmmm, ๐Ÿค”. Hahahahaha.

Budak ofis kite lagi la. “Falsya nie kadang tengok dah kurus. Xlama tuh tau2 berisi. Pastu kurus balik, pastu berisi balik. X konsisten betul”. ๐Ÿ˜‚

 Ada yang cakap, “mana ada gemok. Ok la nie untuk umur2 macam ko nie sya. Ok sangat berat ko nie untuk mak2 anak 3”. Elehhh, nak sedapkan hati kite lettew. 

Ayat “gemok” dengan “wanita” nie berpisah tiada. Aku gemok kau jangan tegur. Aku dah loss weight dari berat skang baru kau boleh tegur. Rasanya semua orang cam gitu kut. Kalau tidak kang mulalah nyetap mengkarung xtentu hala. And jugak, reasoning dia adalah, so that aku aware yang aku nie dah berjaya dalam proses untuk loss weight. Kenapa?. Sebab seketul falsya nie jenis xkan naik penimbang untuk keep track of weight losing. Nehi nehi kabbi nehi. Even now kite xtau berat kite berapa tapi yang kite tau dah berat la. Takut nanti naik penimbang kemurungan tuh akan berpanjangan. Ibarat kalau Malaysia nie ada 4 musim, 2kali repeat 4 musim tuh belum tentu habis kemurungan.

Haih, itu la. Semoga kite buat la betul2 dan bukannya acah2 nak buat betul2. Kenangku dalam doamu. Doakan neslo ais last untuk hari ini. Esok mungkin xde neslo ais. Tapi nanti jangan tetibe muncul teh o ais pulak. Naya pak karimmmmmm!!!!.

Thursday, August 10, 2023

:: Semoga Mommy Istiqomah ::

 Banyak benda yang mommy kene istiqomah. Xyah la listkan apa. Kang orang yang baca kang meluat pulak. Taqobur (takabbur) la riak la. Tiberh!. Hahahahaa. 

Cuma satu bende istiqomah nie je yang kite nak war2kan. 

Semoga kite istiqomah la hendaknya masakkan bekal untuk anak2 bawak pegi sekolah. ๐Ÿ˜‚

Bobot la yang request-ed kat kite nak kite masakkan bekal untuk dia. Permintaan tuh kite memang xboleh nak tolak sebab dia dah puji kite berbakul2. “Mommy, bobot nak mommy masakkan bekal untuk bobot boleh?. Kan mommy masak sedap. Paliiiiing sedapppp antara semua kedai”. Haaa kau. Kalau dah gitu dipujinya, mustahil la nak abaikan permintaan bobot kan. Bobot asal kite masak je kan, mesti dia puji masakan kite. Sweet la bobot nie. 

 Tapi bobot memang sweet pun. Gentleman gile. Semalam kite amek dia kat sekolah. Kebetulan hujan. Time sampai hujan dah renyai but still hujan la. Qisya dengan bobot dah masuk kereta. Kite belum masuk lagi sebab nak simpan payung. Bobot duduk dekat tepi pintu. Masa kite nak simpan payung, tetibe bobot tadah tangan dia cover kepala kite xnak bagi kene hujan.  "Are you done mommy?. cepat mommy. Hujan nie". Halahhhh suweetttttnyaaaa. Tersentuh betul hati kite. Masuk je kereta, "suweetnya bobot. Thank you bobot. Daddy pun xpernah buat mommy macam tu tau". ๐Ÿ˜. Bertukar muka hasben kite, "memang la daddy xpernah buat macam tuh. Sebab kalau hujan daddy nak masukkan kepala mommy dalam baju daddy macam nie haaaa (sambil cakap sambil buat demo. Betul2 dia nak masukkan kepala kite dalam baju dia. Hahahahha). Duduk bawah ketiak daddy nie. Tapi mommy tuh sombong". Wahahahahhahaha. Befengongfong tau.

Bila tanya nak bekal apa, ayam goreng kicap la, ayam gulai kuning la, basically lauk2 yang berkuah. Lunch box budak2 nie banyak, tapi semua jenis yang xde untuk letak makanan yang berkuah bersekali satu bekas. Xkan la nak asing2kan lauk. Tau ke derang nak handle nanti. Bukan la kata xpercaya anak2 tapi kalau boleh xnak la susahkan derang. Nak la smooth kan urusan derang. So kite pun carik la lunch box yang ada bowl. Of course la kat shopee kan. Mana lagi. ๐Ÿ˜…. Selasa lepas lunch box selamat mendarat dekat ofis.



Taraaaaa. Ini la lunch box anak2 kite. Not bad jugak kualitinya. Cumanya kalau boleh jangan panaskan makanan dalam bowl tuh dekat microwave. Macam xsesuai untuk microwave. The lunch box itself xsure la pulak cemana kan sebab xpernah panaskan lagi dalam microwave except for the bowl la.

Kite beli lunch box nie dapat free warmer beg tuh.


๐Ÿ‘†๐Ÿป๐Ÿ‘†๐Ÿป๐Ÿ‘†๐Ÿป๐Ÿ‘†๐Ÿป

Kite belanja link lunch box yang bersekali dengan bowl. Ini bukan seller yang sama dengan seller yang kite beli tau. Bukan xnak bagi seller yang sama. Tapi stock kat seller yang kite beli tuh dah habis. 

Bila dah dijanjikan nak buat bekal once lunch box dah sampai, maka the next day tuh kena la tunaikan janji. Xkan nak capatikan janji tuh kan. Jangan risau anak2, mommy bukan politicians yang suka bagi janji pelesu. Lahhh, sempat lagi. ๐Ÿ˜‚.

Esoknya kite bekalkan anak2 kite spaghetti bolognese. Xsempat nak prep kan bahan2 untuk masak lauk. 
Spaghetti bolognese, kek batik and orange. Kebetulan kite ada buat kek batik. So masukkan sekali untuk penuhkan ruangan. Hihihi.

Ini untuk suami kite. Dia WFH kan, so buatkan la sekali lunch untuk dia. Disebabkan hasben kite nak diet, maka menunya adalah brown rice, chicken grill and veges. 

Menu untuk hari nie pulak, kite masakkan ayam masak kicap, sayur campur and apple. Malam sebelum dah siap prep kan bahan2. Pagi just masak je. Cepat dan mudah. Ngeee.
Semoga kenyang la anak2 kite. Hihihi.

Bekal untuk hasben kite xde sebab dia lunch kat luar. Untuk kite ada jugak bekal. Macam sedap pulak ayam masak kicap. Cuma beza ayam masak kicap kite dengan anak2 kite adalah, kite punya ada letak cili padi. Perghhh lagi sedap letak cili padi. 

Bekalku. Huahuahua.

Skang nie kite dah ada kegilaan baru selain dari mengumpul tumbler. Kite dah gila nak membeli lunch box. Nie baru nie kite check out kan pattern lunch box yang sama cuma tanpa bowl. ๐Ÿคฆ๐Ÿป‍♀️. Tunggu sampai. Mampuih ler kalau hasben kite tau. ๐Ÿ˜

 Semoga kite istiqomah la sediakan bekal untuk anak2 setiap hari. Insya-Allah. Amin3. 

Thursday, August 3, 2023

:: Approved by Bobot ::

 Bila kite mak2 nie masak kan, and bila anak puji melambung, heart very blooming blooming la i tell you. Bobot la yang kemain akan puji apa yang kite masak tuh sedap. Bobot nie macam kite pun tester la. ๐Ÿ˜‚. 

“Wow mommy. Taste so good!!. Hebatnya mommy!. Pandainya mommy masak”. Hahahha. Dia punya face expression tuh memang superb la. Betul sedap nie. ๐Ÿคช. Bobot kannnn. Dia memang jenis yang pandai sungguh mengambil hati. Qisya pun akan puji jugak tapi qisya nie more to macam daddy dia. Macam “sedap. Ok je”. ๐Ÿ˜ฃ. Bobot kadang dia suka teman kite kat dapur. Kang mulalah, “mommy, let me help you to cut these. Bobot nak tolong mommy masak boleh?. Mommy ajar bobot masak boleh?”. Kite ok je. Lagipun kite memang nak ajar dia cara pegang pisau, cara masak apa semua. Biar dia xkekok nak pegang pisau nanti. Macam apaknya la. ๐Ÿคช. Sepanjang hayat xpernah pegang pisau untuk potong2 buah ke, sayur ke. Apatah lagi siang ikan or potong ayam. Auto kite boleh jadi mak hayam kut kalau dia potong ayam. ๐Ÿ˜‚. Tapi xleh jugak nak salahkan dia 100% sebab memang xpernah diajar langsung pun untuk buat semua2 tu dari kecik.

So kite xnak anak2 kite jenis xreti nak buat bende yang basic2 cenggitu. Bende nie kire basic common kut. Macam survival skill la lebih kurang. Apo kalau gitu pun xgheti nak buat. Jangan buat malu mommy nyeah. Skang nie pelan2 kite ajar. Suruh buang sampah, suruh kemas rumah, suruh kemas katil lepas bangun tido, weekend kene kemas bilik masing2, suruh angkat pinggan cawan lepas makan and basuh pinggan cawan sendiri (selalunya belakang2 kite akan cuci balik. Janji anak2 kite dah set dalam mind, “ooo lepas makan kene basuh pinggan). Berani la letak pinggan kat atas meja je pastu main blah. Kang mulalah mommy bebel panjang xsudah. Pantang betul kite lepas makan main tinggal je atas meja.

Xde yang terkecuali nyeah. Selagi masih duduk dalam rumah nie, baik anak perempuan mahupun anak lelaki, xkan terlepas dari kene buat kerja rumah nyeah. Lambert lagi nak bergoyang kaki bersenang lenang. Apa, ingat mommy nie orang gaji ke. Asal namanya isteri/mak je, terus dichop orang gaji?. Kalau nak mommy buat boleh, tapi jangan ingat free nyeah. Bayar la. Setiap tahun raya mommy akan claim sebab masing2 dapat duit raya kan (time raya la boleh nak claim sebab time raya anak2 kite kaya-raya. Muahaha). Ehh, yeee laaaa. Patut buat cenggitu kan. Claim sorang 500hinggit. Balance 300-400 hengget tuh baru bedak2 simpan dalam bank. ๐Ÿคช. Fuhhhh, kaya mommy dapat duit raya dari anak2 total seghibu setengah. Hahahahaha. Itu kalau xnak tolong la. Kalau tolong, kite sendiri akan reward kan derang.

Kenapa nak paksa?. Anak2 kan kecik lagi?. Then, kite akan tanya balik orang tuh. Kenapa?. Sebab anak2 kecik lagi xboleh ke nak ajar?. bukan sepatutnya kite kene ajar anak dari kecik ke?. Ke salah?. ke canner?. Tapi kalau salah, xkan la wujudnya peribahasa, "melentur buluh biar dari rebungnya". Ke xpaham maksud peribahasa tuh?.

Kite nie memang typical asian mom sebenarnya. ๐Ÿ˜‚. Jenis yang bukan bertuankan anak. Kau macam2 memang kau siap la. Kau buat muka tarik muka pun memang kompom kau akan kene. Apatah lagi kalau membentak kaki hempas pintu. Kalau nak rasa kene libas dengan rotan buluh kau buat. ๐Ÿ˜. Ada time anak2 nie perlu diajar. Tapi ada time, as mak nie kite kene kontra kan dengan kasih sayang. Kene balance. Kite pun tidak la sokmo garang je. Ada time belai, ada time libas. Hahaha. Halahhh xpernah pun lagi kene libas. Takat gertak2 je. Kalau hinggap rotan kat badan pun bukannya libas sekuat hati. Tapi bila hinggap kat badan takat sentuh je. 

Walaupun takat sentuh cheetttt gitu je, impact dia macam kene libas betul2. Derang punya melalak dah macam berbirat badan. Confuse mommy. Sampai tahap kite acah2 nak pegi amek rotan pun derang punya menggelupur dah macam apa. “Sorry mommy sorry mommy. Jangan amek rotan. Please mommy. Ok ok kite buat”, sambil menangis. Hadehhh. 

Kemahen panjang mukadimah. Padahal nak cite pasal ayam kewpie je. ๐Ÿ˜

Serious sedap tau ayam kewpie nie. Sumpah sedap. Bobot kemain suka. 

1st time buat ayam bakar kewpie. Bakar dalam airfryer. Kang bising hasben kite airfryer jadi tukun sebab xguna2. ๐Ÿ˜‚. Cicah pulak dengan air asam gula aren beli kat rumah hutan bonda rozita. MasyaAllah sedap betul. Menyesal beli sebotol je. ๐Ÿ˜ฉ. Pedas manis masam semua cukup. Kalau makan dengan nasi pedas air asam tuh xde la membunuh sangat. Kalau main cicah2 je, perghhhhh, dia punya pedas macam rasa nak ikat ais batu dekat lidah. Pedas yang sedap. Pedas yang asyik nak nak nak nak dan nak.

Takat makan dinner jadik la. Even macam nie pun dah alhamdulillah syukur. Kenyang perut.
 
Bobot approved ayam bkaar kewpie nie. Laju dia makan.

Pastu kene sound dengan bobot, “mommy nie letak makanan dalam plate cantik2 untuk daddy je. Untuk anak2 mommy xbuat cantik2 pun. Mommy letak2 je makanan dalam plate”. Ya Allah bobotttttt. Yelah yelah, nanti mommy buat la cantik2 jugak.

Anak no 2 kite mulut memang main cakap lepas. Dia akan cakap apa yang terlintas dekat kepala dia. Jenis xboleh simpan2. Tapi tuh la, apa ayat yang keluar dari mulut dia memang pedas weh. Tertusuk menusuk ke hati yang paling dalam. Huahuahua. Tapi tidak la bobot cakap bende yang menikam je. Memuji pun bobot pandai. Kalau dia memuji, berbunga rasa hati. Selalu dia akan puji masakan kite la.

Kite perasan anak2 lelaki kite, dua2 menurun perangai kite. Bobot dapat perangai kite yang xboleh dipaksa buat bende yang dia xnak buat. If no means no. Pastu jenis cakap apa bende yang terbuku kat hati. Xboleh and xreti nak simpan. Ifan so far yang kite nampak, menurun perangai kuat merajuk kite. Kadang kite cite la dekat hasben kite pasal ifan duk merajuk la, buat keras hati apa semua. “Haaah ikut perangai siapa kuat merajuk. Siapa suruh masa pregnant ifan asyik nak merajuk je”. ๐Ÿ˜’. Qisya ikut perangai hasben kite and suku perangai kite. Part hati mudah tersentuh/sentap and cepat mengalir air mata. Haaaa itu menurun perangai kite la. ๐Ÿ˜…

Nak buat macam mana kan. Dari acuan sama. Gitu la.๐Ÿ˜

Haaaa ini la dia air asam gula aren bonda rozita. Serious memang sedap. Menyesal beli sebotol je. Harap2 la kalau dah habis sebotol nie, kawan baik saya iaitu si botak tuh boleh menunaikan hasrat untuk belikan air asam nie untuk kawan baik dia sejak dari bangku sekolah lagi. Sebab rumah kawan baik saya nie dekat batang kali. Dekat dengan rumah hutan bonda rozita. Anak2 ikhwan dengan anak2 kite kan satu sekolah. Boleh main passing2. Ehhh tiberh. ๐Ÿคฃ๐Ÿคช๐Ÿ˜‚.

Semalam balik sekolah bobot kata dia lapar sangat. Xsempat nak makan lepas KAFA sebab bizi main hide and seek katanya. ๐Ÿคฆ๐Ÿป‍♀️. 

“Jap kayh bobot. Mommy baru sampai rumah. Bagi la mommy duduk dulu. Kalau lapar sangat order je la. Kalau nak mommy masak, tunggu jap bagi mommy rest jap”.

“Bobot nak mommy masak. Sebab mommy masak paling sedap dari semua kedai2 yang ada”. 

Haaaaa kan. Kan dah ckp bobot kalau memuji terus rasa berbunga hati.

Terus order barang kat pandamart. Dalam 20minit barang sampai (pandamart memang dekat je dengan rumah), terus macam ada energy. Dah macam tertelan energy booster. Cargas bangun masuk dapur start masak. Xlama lepas tu, bobot datang. “Mommy, can i help u?. Bobot boleh cut sayur”. Kite xmenghalang malah mengalu-alukan lagi. So bobot la tolong kite potong2 bawang apa semua. 

“I want to be assistant in the kitchen la mommy. Bobot jadi assistant mommy”. ๐Ÿคฃ๐Ÿ˜‚.

Dia jugak la yang letak2 segala2 bahan2, dia jugak la yang kacau apa semua.

Maka terjadilah sizzling yee mee yang xberapa nak sizzling. Berderai yee mee sebab lama nak tunggu bobot pecahkan telur. Hihihi.

Bangga betul dia. Beria dia kaborkan kt semua org dia yang masak. ๐Ÿ˜…. 

Harap berterusan dan berpanjangan la sikap nak tolong mommy nie ye bobot.
 InsyaAllah. Amin3.

Thursday, July 20, 2023

:: Sebab Isteri Teringin ::

 Gitttuuuuu tajuknya. Hahahaha.

Disclaimer : Saya tidak mengandung (setakat ini. ehh, hihihi).

Suami kite dia xtermasuk dalam kategori suami yang romantik. Tapi dia romantik dengan cara dia sendiri. Vavavavava. ๐Ÿ˜‚. Hasben kite seboleh2 akan cuba tunaikan keteringinan dan kehendak kite. Tapi kite pun tidak la teringin bende2 yang melampau or berkehendak bende2 yang mengarut. Kite as isteri tau kut kemampuan hasben kite macam mana. Takat mana. Paling pun teringin makanan je yang banyak. Xde pun kata mengidam nak LV, Gucci, Prada, Hermes ke or teringin nak cincin diamond blink blink batu besar berkarat2. Paling2 pun kalau tetibe kempunan coklat Godiva, insyaAllah masih boleh tunaikan walaupun harga coklat tuh sama harga dengan harga perfume. ๐Ÿ˜‚. Xpun teringin upright freezer ke kan, insyaAllah hasben kite masih boleh lagi tunaikan la. Tiberh!. ๐Ÿคฃ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜

Dia xmacam hasben2 orang lain yang suka beromantik2 dekat media sosial. In public pun dia xtunjuk sangat lovey-dovey. Tapi bila dalam rumah, anak2 je yang jadi saksi. Sampaikan kadang anak2 duk cakap, “bruh, what am i listening to bruh”, “bruh, are you kidding me?”, “daddy nieeee”. Kadang anak2 just geleng kepala je. Speechless. Hahahaha. Alahhh jangan la serious sangat bila anak2 kite duk “bruh” kan apaknya. In certain2 situation je. Mostly situation bergurau la. Xde la sepanjang masa sesuka hati anak2 kite duk “bruh” kan apaknya. 

Hasben kite pernah la cakap kadang yang pasangan terlampau show off sangat lovey dovey kat media sosial nie bukannya bahagia sangat pun (sesetengahnya ye xsemua). Xsama macam derang di sebalik tabir or in real life. Sebab disebalik tabir derang nie xmesra la derang try hard nak show off kat orang ramai betapa lovey dovey-nya derang. Derang hanya nak tunjuk apa yang derang nak tunjuk or post apa yang orang nak tengok je. Tapi hakikatnya, hanya derang je yang tau. Actually ada betulnya. Sebab ada few yang kite tau pun macam tuh. Dekat media sosial kemain lagi, tapi xsangka belakang2, masa “off camera” ehh lain pulak. Bini kene herdik, bila gaduh dengan bini, anak jadi mangsa kene jerkah and pukul oleh si suami. Marah ke bini, lepaskan kat anak2. Seremsssss hakak dengar. So biarlah hasben kite dengan cara dia. 

Suami kite nie sangatlah prihatin dengan kehendak isteri dia. Seboleh2 akan cuba tunaikan keteringinan isteri dia. Langsung2 xde nak berkira dengan anak bini. Ehh banyak la kalau nak dilistkan. Yang paling latest, kite teringin nak makan peach donut. Ermmm, ke donut peach. Either one la kan. Halal la nyeah yang mana satu pun. ๐Ÿ˜…. Bukan la kata senang nak “into the scene” dengan bende2 viral nie. Ye la kan peach donut la nie skang tengah viral. Ermmm jap. Nak pikir jap whether kite senang or susah terjebak dengan bende viral. Huahuahua. Senang la kalau bende viral tuh bende yang kite suka. Susah kalau bende viral tuh kite xberapa nak suka or xsuka. Hahaha. Kite suka peach. Sangat suka peach. Xkisah la air ke buah ke perisa apa2 ke, memang feveret kite. So bila viral peach donut tuh, terus kecur ailio kawan. Slurp!!. Mau x menggelupur nak jugak. Padahal sebelum nie ada je nampak kat market.

So selasa lepas kite text hasben kite tanya dia lunch mana. Ada terlalu nu sentral or kedai MBG fruits x?. Cewahh, nampak x mukadimah kite tuh. Mana boleh tanya direct chu’olls. Nak mintak sesuatu kena la madah berhelah dulu. ๐Ÿ˜…. Sebab biasanya mukadimah kite akan dibalas dengan soalan, “kenapa?. Ada nak apa2 ke?”. Yeeehhhh, inilah yang dinantikan. ๐Ÿ˜‚. 

“Xde la. Kut la kalau terlalu dekat MBG, tolong belikan peach donut tuh boleh?. ๐Ÿ‘‰๐Ÿป๐Ÿ‘ˆ๐Ÿป. Kalau xlalu then sokay. I ok je”. Nampakkkkk takkkk?. Pelajaran atau penurunan ilmu dalam perkahwinan untuk kali ini adalah macam mana cara nak meminta sesuatu dekat suami tapi at the same time xnak nampak macam menyusahkan suami or xnak nampak macam kite memaksa atau giving instruction dekat suami ye adik2. Padahal dalam hati kite nie meronta2 memang berharap untuk dia belikan. Ahhgittuuu. Wahahahaha.  “Ehhh bukan ke itu hari baru je beli kat jaya?”. Halahhhhh, dia balas gitu pulak. “Memang la dah beli. Tapi xsama”.

Sebenarnya sebelum tuh kite dah beli dah masa groceries shopping kat Jaya Grocer. Tapi tah la. Xsama. Peach donut kecik2 je xbesar. Pastu keras pulak tuh. Not so juicy like that.

15minutes laterrrr!.

Tetiba dapat gambar. Ohemgeeeee. Tapi sis is tetap playing innocent like so blurry, like play stupid-stupid like that pretend dont’t know what is dalam the plastic bag gitu la. Me very clever kan. ๐Ÿ˜‚

Siap boleh tanya, “eh, apa tuh. Peach donut ke tuh”. ๐Ÿคช

“Iye la tu”

Adoiii. Berbunga rasa hati.

Terus tazzabar nak tunggu suami pulang dari kerja. 

Terus 2 bekas dia beli. ๐Ÿ˜ฑ. 

MasyaAllah sedapnya. Juicy manis semua cukup. 

Ini baru betul. Itu hari beli xsama.

“Sedapnya domok. Thank you domok”. ๐Ÿฅฐ๐Ÿ˜˜

“Memang la sedap. Sebekas tuh 35hengget”

“Ye ker?. Mahalnya๐Ÿ˜…. Domok, bayangkan kalau 35hengget punya peach donut dah sedap cenggini. Cemana la gamaknya rasa peach donut yang kite tengok kat jaya grocer yang 2 bijik harganya 75hengget tuh kan?.  Kenot imagine”

Ehh, kite cakap gitu bukannya nak hint2 ke suami kite. Serious x. Cuma curious je. Apa yang kemain mahal nau. Itu paling murah 75hengget tu. Yang kite beli masa tuh murah je walaupun xmurah mana. Dalam 20lebih gak harga. Yang mahal 75hengget tuh macam dari korea ke mana tah. Siap ada peach donut yang sampai 200-300hengget tau. Korang lelaki2 kat luar sana kan, dari korang beli bunga untuk partner korang kan, baik la korang beli buah peach tuh. Harga lebih kurang je. Hahahaha. Buah boleh makan. Untung2 dapat la korang rasa sebijik atau segigit dua. Kalau x untung, dapat senkyu, ehh tershahshul senkyu pulak. Dapat “thank you so sweet” yolah. Jangan pegi healing sampai pagi xbalik pulak. Oh nooooo, xboleh. ๐Ÿคช๐Ÿ˜‚. Bunga akan layu. Xleh makan. Rasanya kalau kite cakap gitu kat hasben kite kan, kompom tanpa berpikir dia akan bersetuju. Sebab dia dah tau betapa ruginya beli bunga sebab bunga mahal. “Apa nak jadi beli bunga sampai 200hengget nak ke 300hengget”. ๐Ÿ˜๐Ÿคฃ๐Ÿ˜‚. Mujur la bini dia nie xsuka bunga. Kite lagi prefer dia beli buah kut sebab kite memang hantu buah. Masa dulu dia bagi kite bunga kan, dalam hati kite terdetik,  “Alaaaa kenapa bunga. Baik la bagi bende lain. Kalau dah xtau sangat nak belikan apa, bagi je la kat kite duit yang sama harga dengan bunga tuh. Nak senang round up kan je 300hengget. Tau la i nak beli apa nanti”. ๐Ÿ˜‚. 

So mana better?. Buah atau bunga?. Renung2kan, dan selamat beramal. Ehhh, tiberh!!!.

Thursday, July 13, 2023

:: Dibelinya Lagi Tumbler ::

 Haish. Tumbler kat rumah tuh sikit punya banyak dah. Dia beli lagiiiii.

Kihkihkihkih.

Bahana keluar advert tumbler nie dekat IG. Dapat pulak yang menengok tuh adalah sejenis yang pantang tengok tumbler kan. Lepas tuh menggigil satu badan xnyabo dah nak membeli. Gitu laaaa. Nak buat cemana. Mujur dapat suami yang xde nak marah or bising beria bila isteri dia membeli bende2 cenggini. Xyah pun nak kene sorok2 pastu bawak masuk dalam rumah senyap2 setiap kali membeli apa2. Senkyu domok. 

Ehhh senkyu????. Laaaaah dejavu lagi ke?. Senkyu nyeah. Halahhhhh, dah macam lidah pendek kau nyeah bila nak nyebut (ehh sorry not sorry. Taip la bukan nyebut) Senkyu instead of thank you?!. Gediknya lahai!. Gelenya betul!. Bigoh pun je jugek!. Senkyu senkyu. Gatal sungguh kau nie!!!. ๐Ÿ™„๐Ÿคฎ๐Ÿคข. Anak aku umur 3 tahun pun boleh cakap thank you sebutir-sebutir. Kau yang dah tua ganyut pun kemain senkyu senkyu. Dasar betul la!. 

Lahhhhh, terluah ke?. Sorry not sorry. ๐Ÿ˜

Pemegang botol nie la yang jadi punca kite beli. ๐Ÿ˜‚

 

Tumbler hitam tuh 2.2L, yang hijau tuh 1.5L. Dapat murah sikit harga sebab kite beli yang Mix Bundle. Botol hitam (2.2L) tuh sepatutnya harga dia (harga asal RM79) adalah RM68.50 (selepas 13% disc) jadi RM61.44. Yang 1.5L tuh pulak sepatutnya harga dia (harga asal RM69) adalah RM59.50 (selepas 14% disc) jadi RM51.56. 

Pastu kite beli sekali straw cap dengan sleeve bag untuk 2.2L punya tumbler. Kalau ikutkan botol nie xde straw. Sebab tuh kite beli straw cap tuh. Beli 1 je. Mujur boleh guna untuk 1.5L dengan 2.2L punya botol.

Nie ha dia sleeve bag untuk botol hitam. Yihhhh, kenapa hensem sangat nie. ๐Ÿ˜‚. So xyah la nak pegang2 lagi dah. Sangkutkan je dekat bahu. Nak bawak time keluar gie mana2 pun senang. Dah la anak bujang kite yang si rambut kinting tuh jenis mintak air masak je. Kalau pegi makan xyah susah2 nak kene pikir air apa yang nak kene order untuk ifan. Setiap kali memang akan mineral water je. Buat masa nie dia xminum air2 manis nie kecuali vitagen. Kalau vitagen dia boleh habiskan 5botol sekali hadap. Janji vitagen tuh vitagen orange color. Gittuuuu.๐Ÿ˜‚. 

Kite suka beli botol air besar. Sebab kite sejenis yang malas nak berulang pegi dapur/pantry untuk isi air. So sekali hadap je. Sekali hadap tuh kalau kat ofis. Kalau dekat rumah 2-3 kali gak la kene isi sebab berebut dengan anak2. Padahal water filter, eh ke water purifier, ke water dispenser, ahhhh gasak laaaa, ada je dekat rumah tuh. Tinggal nak sua cawan dengan tekan bagi air keluar je. Siap boleh tekan untuk keluarkan ais lagi kalau nak. Tapi yang mommy punya air siap berais tuh la yang direbutkannya.

Ooo haaa. Kite beli nie dekat https://overmalaysia.com/. In case la kut tetibe ada yang terbekenan and nak beli jugak. Lepas nie nak beli flask pulak. Ehhh, ado laieeee hajatnyaaa!. ๐Ÿ˜…

Tuesday, July 4, 2023

:: Garfield Run 2023 ::

Ahad 2minggu lepas kite ada masuk running event. Garfield Run dekat Cyberjaya. Kite kan kalau lari takat 5km or 10km kat cyber tuh kite ok lagi. Cuma nak masuk half marathon je yang kite dah serik. Serik oiiiii. Bukit bertemu bukit bertemu bukit hingga ke jannah nama diberi. Hahahaha.

Saje masuk sebab garfield kan. Peminat garfield. Dulu2 la. Sejak dah besar, dah kawen and beranak pinak nie xde dah la. ๐Ÿ˜…. Ikutkan kite macam malas nak pegi. Hahahaha. Boleh gitu?. Boleh je. Kite buat dia, bukan dia buat kite. Tapi sebab nak test kasut baru, ku gagahkan jua.

Comelkan medal. Hihihi. Kite lari xlaju tapi pemilihan kasut pun penting jugak. And kite skang nie lari xkejar pace. Xnak push sangat. Bila rasa2 jantung laju lain macam, kite akan berjalan bagi jantung reda sikit. Agak2 dah jantung dah bertenang, baru kite start lari balik. Dah tua weh, nak push kejar pace macam dulu pace 6 or 7, xmampu dah. Dah tua nie bahaya nak push sangat kalau heart rate xmengizinkan. 

As usual la. Brooks memang terbaik. Rupanya kaki kite hanya ngam dengan kasut berjenama brooks. Sebelum nie pun kan kasut kite brooks jugak. Memang sedap pakai. Xde masalah pun. Tapi kan dah lunyai. So kite pun try la kasut2 lain. Asics dah try, xselesa. 2 jenis kasut asics kite try. Sama jugak. Newbalance pun dah try, xselesa. Under armour pun dah try, xselesa. Nike pun dah try, xselesa jugak. Apa lagi. Lupa dah kasut apa lagi kite ada. Hahahaha.

Brooks jugak terbaik. Lari 10km alhamdulillah kaki xsakit macam selalu. Last kite buat half marathon kite pakai asics. Asics Novablast3. Elok lepas lari HM, kuku jari kaki sakit. Tuh la mudah nau kene racun. Pastu bila dah beli, dah pakai, kuku kaki sakit. Pastu bila kuku dah sakit, xlama tuh air keluar dari dalam kuku. Tunjuk kat hasben kite. “Xlama lagi tuh tercabut la kuku kaki u”. Sekali nohhhh rokiah, betul la. Sampai tercabut kuku dibuatnya. Ngeri oiiii. Kite xkan jual la asics NB3 kite. Kalau berlari dekat2, takat nak lari atas treadmill kat ofis tuh boleh la pakai. Skang nie gym ofis kite dah start open. Kene pulak hasben kite akan ada hari  dia WFH, so time tuh la kite akan pegi gym. Nak berlari kat treadmill yang ada dekat rumah tuh boleh je, tapi nanti adaaaaaa je yang kacau. Kang sorang2 asyik mommy mommy je. Bersilih ganti 3 beradik. Selagi xkene jerit, selagi tuh la duk mommy xsudah. Yang buat kite geram, boleh pulak naik atas datang kat kite semata nak mintak tolong bukakkan coklat la, kopok la. Ehhh, apa2 je la. Awak bernafas pun tercungap2, kene pulak cenggitu, mau xkene jerit. Kadang xsempat nak tercungap pun. Baru start 5-10 minit, sorang2 naik kacau. Geram betul. 

“Daddy ada dekat bawah tuh xde buat apa kan. Melunjur dah macam pulau dayang bunting dah mommy tengok. Xboleh ke mintak tolong daddy. Mommy yang tengah xcukup nafas nie laaaaa yang dia nak mintak bukakkan itu la ini la. Can you please give me some privacy for half an hour. Lepas nie naik lagi, kene nyeah sorang2 dengan mommy. Mommy libas dengan rotan”

Tapi tuh la, setiap kali terjadinya situation tuh, setiap kali tuh la kite akan stop terus. Hilang mood jadiknya. Xkisah la time tuh baru 5minit start. So nampak x kenapa kite lagi prefer pegi gym kat ofis. Ketenangan. ๐Ÿ˜…

Disebalik lautan pelari2 Garfield, terselit seketul Falsya di situ. Huahuahua. 

Ahad nie trail run pulak. Kalau rajin la. Hahahahaha. Hadoiii. Esok lusa kene lari atas treadmill. Mau bonk teruk sebab xde berlari. Dah la lari trail xsama macam lari kat road. Kite salute la siapa2 yang masuk ultra trail run. Ultra nie runners yang berlari dekat trail untuk 50km, 100km oiii. Berlari dekat trail tau. Dalam hutan tuh ha. Bukannya 50km 100km tuh naik basikal. Seremsssss. Kite join trail run yang 10km pun dah macam hape dah. Imagine derang yang berlari sampai 100km. Kalau kite mau seminggu MC. Kalau x MC pun, in between nak habiskan tuh, kite angkat white flag. Surrender gais!!!. Calling for sweeper!!. ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚

Ofismet kite ada sorang jenis masuk ultra nie. Jenis beratus2 km masuk trail run. Chinese guy. Quite rapat jugak la dengan dia. Dia dah tahap ke luar2 negara dah pegi. Dalam Malaysia xyah cakap la. Paling latest yg kite tengok, dia join sungai lembing trail run. Trail run yang bertahun2 kite nak join tapi xdpt lari berlari. Last time dah registered tapi event canceled due to covid. Tiada rezeki. Maybe next time. Hihihi. Baru nie dia tanya kite xjoin ke KLSCM. Ehh of course la join. Pastu dia tanya, “u join HM or FM”. “I join HM je. Cannot lawan u la. U of course la join FM kan”. Gelak je dia. Jauh lagi nak masuk full marathon. Biarlah kite biasakan diri dulu dengan half marathon. Kang tokojut badan den.

Thursday, June 22, 2023

:: Dia Beli Lagi!! ::

 Kihkihkih. Haish, susah la. Cemana nyeah nak buat. Susah la nak control diri dari membeli running shoes. Huwaaaaaaa. Selagi x dapat running shoes yang ngam dengan kaki, selagi tuh la akan trial and error. Dulu-dulu masa kite masuk running event yang lari hanya 5km or 10km, kite xpernah kisah langsung pasal running shoes. Time tuh yang kite kisah hanyalah design kasut. Janji design cantik, colour saiko sikit, dah boleh jadi sebab dan punca kite beli kasut tuh. Hahahaha.

But now since dah join marathon, half marathon je la tapi, hihihi, spec pemilihan kasut kite dah bertukar. Design and colour dah jatuh dah kedudukan dia. Skang nie kite carik running shoes tengok pada spec performance-nya. Kaki xsakit, ringan and etc. Kasut memang main peranan besar sebenarnya. Kalau kasut xkene dengan kaki, kau nak kene menanggung azab tuh jauh oiii. Bayangkan kalau time tuh baru je berlari sampai kilometer ke 10 tapi kaki kau dah start sakit. Kau kene hadap azab sakit kaki tuh lagi 11-12km. Time tuh la tetibe rasa macam nak lari pakai stokin je atau barefoot je terus. ๐Ÿ˜‚

Pemilihan kasut memang tersangatlah penting. And kite kene kenal jenis kaki kite sendiri. Bila dah kenal jenis kaki sendiri, bentuk kaki sendiri, baru la boleh carik kasut. Ada jenis kaki yang wide, narrow, extra wide. Ada yang average. Macam kite jenis wide. Pastu kene jugak tengok jenis tapak kaki. Tapak kaki pun ada jenis2nya jugek. 

Ini la jenis2 tapak kaki. Tapak kaki kite jenis normal. Ehh, ke flat. Ermmm, confuse di situ.

So nampak x kenapa nak kene carik betul2 kasut yang sesuai. Itu yang kalau salah pilih kasut, kaki akan jadi sakit. Dan sebab kaki sakit jugak la akan ada je kasut yang nak dibelinya.  

Kite rasa bukan kite je yang ada masalah asyik beli running shoes nie. Mungkin la ada yang x gitu tapi ramai yang sama spesis macam kite sebenarnya. Hahahaha. 

Kalau dah beli and semua xsesuai dengan kaki, jangan sampai kite berlari pakai selipar je kang. Ehhh jangan xtau tau. Ada marathoners yang lari pakai selipar. Siap derang nie ada group lagi. Even derang lari pakai selipar je, bukan calang2 “je” la kan. Kebanyakannya memang pro la. Laju baq hang.  

Kite kan baru je beli kasut Asics NB3. Pakai pun baru sekali. Pastu minggu lepas beli lagi sepasang. Brooks Ghost 14 pulak. ๐Ÿ˜…. Sebenarnya xde niat nak beli pun. Tah kenapa gatal duk scroll shopee, sekali ternampak ada discount la kan. Itu yang xcite banyak terus checkout kan terus tuh. Geleng kepala hasben kite. Mujur dia x bising sebab kan baru je beli kasut. Kite suka jenama Brooks nie. And hasben kite pun tau sebab sebelum nie kite ada sepasang. Memang selesa sangat pakai tapi dah lunyai masa kite lari kat penang. 

Brooks Ghost 14. Salah satu running shoes yang terbaik and paling banyak di-rekemen. Tapi tuh la. Terbaik or xterbaik kasut tuh terpulang pada kaki setiap orang. Xsemuanya sama. Semua terpulang pada kaki masing2 and cara orang tuh berlari. Faham ke x faham. Kalau tak faham sila angkat tangan (ehhh macam dejavu la ayat nie. Lately nie asyik ayat dejavu je kan. Kau bajet2 manja ke bila bagi ayat gitu. Gedik!!. Xprofesional langsung. Kang bagi salam jari tengah baru tau. Halahhh. Tiberh!). 

But kite harap sangat yang kasut nie sesuai untuk kite. Takut lagi 2-3 bulan beli lagi kasut lain. Skang nie kite tengah aim kasut brand Hoka dengan Saucony. Itu cerita kalau xsesuai. Kalau sesuai kaki kite dengan kasut Brooks nie, alhamdulillah. Xyah beli lagi dah. Tunggu lunyai baru beli. Save duit. Huahuahua. 

Beli kasut banyak2 membazir?. Ermmm, tah la. Membazir ke?. Kite xrasa membazir pun beli kasut2 nie. Sebab kite ada anak dara yang kite boleh turunkan kasut2 kite. Skang nie pun kite dengan qisya dah start sharing kasut dah pun. 

Nie ha. Ini sebenarnya kasut dia. Asalnya kite capai kasut kite dalam almari kasut. Kebetulan kasut qisya nie sebelah2 je dengan kasut kite. Sekali bila kite perhati dan amati, cewahhh, kenapa kasut qisya nie macam sama besar dengan kasut aku nie. So kite amek kasut qisya ukur dengan kasut kite. Haah la, sama size.

Xpuas hati lagi. Kite try sarung. Ehh muat la. Bila dah muat, teruskan je la pakai pegi ofis. Hahahaha. Ya Allah. Kite dah boleh pakai kasut anak kite. Panjangnya kaki kakak. Nampak x kenapa kite kata xmembazir. Lagi setahun dua, silap2 berebut kasut dengan qisya. Cuma xtau siapa yang rebutkan kasut siapa je. ๐Ÿ˜‚๐Ÿคฃ. 

Monday, June 19, 2023

:: “Aku Lapar Mommy” ::

Sentap terus jiwa raga hati dan sanubari mommy nie nak oiii. Ada 1 hari dalam minggu lepas, around pukul 12.05tengahmalam, kite still kat dapur. Sementara nak tunggu nasi sejuk untuk masukkan kat dalam fridge. Anak2 kite semua dah naik tido dah. Sekali dengar bunyik tapak kaki. Kite pandang tangga. Sekali keluar kepala dekat celahan tangga. Alih2, “aku lapar mommy. Aku lapar nie” sambil usap perut. Wehhhh, bertuah punya anak. Di “aku” kan nya dengan mommy. Eeiiii, mujur la baru 3tahun xpaham apa. Kalau besar sikit memang kite dah cilikan mulut tuh. Alah bukannya macam mak2 kite punya istilah “cili mulut”. Mak2 kite cilikan betul2 guna cili padi or cili boh. ๐Ÿ˜‚. Kite punya cilikan mulut anak takat calit cili sos je. Tapi cili sos mekdi. Sebab cili sos mekdi pedas sikit. 

Lately nie asyik duk sebut aku. Tapi dia sebut tuh ala2 bermonolog dengan diri sendiri. Bila malam tadi direct dia cakap dekat kite “aku lapar mommy”, dia punya terkesan tuh, menusuk ke kolbu anak oiii. Sentap mommy!.

Puncanya dari tengok cite Mechamato dengan Boboboi. Tapi lebih kepada cite Mechamato. Kite perasan sejak dia rajin tengok Mechamato yang dia pandai sebut aku. Kadang dia ulang balik skrip dalam cite Mechamato yang ada “aku” tuh. Memang lepas nie kite akan banned terus ifan dari tengok Mechamato. Bahaya betul untuk budak2 in terms of penggunaan bahasa. 

Semalam ifan kene marah dengan abang sebab cakap aku. “Ifan, don’t say A.K.U!!!. Eeeii, banyak kali abang cakap. Jangan sebut A.K.U kan. Ifan nak kene pukul ke?”. ๐Ÿ˜‚. Mujur la abang dah tido masa ipan cakap “aku lapar mommy” tuh. Kalau abang dengar ipan cakap gitu dengan mommy, mau kene jerit dengan abang gamaknya. ๐Ÿ˜ฌ

“Ifan, ifan cannot say AKU ok”.

“Ok mommy. Ipan no AKU”

Bila dia tersebut AKU, pastu kite or hasben kite terus pandang dia, kelam-kabut dia tukar AKU tuh jadik IPAN. Ooooo pandai nyeah nak coverline.

“Ini aku puuuu”. Belum sempat dia habiskan ayat dia, semua mata yang ada kat situ duk kalih pandang tepat ke arah dia dengan reaction yang “u’re busted!!!”. Tetibe dia rephrase balik ayat dia, “ehhh, ini ipan punya toy nie mommy. No abam.”. ๐Ÿ™„๐Ÿ˜’

Eeeii budak rambut kinting nie la hai.

Skang nie dah malas nak pegi school. Masalahnya malam sebelum esoknya dah start nego xnak school. “Mommy, ipan dont want school hayat. Ipan nak gie mah nenek ipan”. School hayat tuh ada cara dia untuk mentioned school dia. Hayat tuh actually nama aunty dia. Aunty hayat. So dia nak bagi senang nyebut, dia nyebut la “school hayat”. Sampai sudah melekat. Hahahaha.

Pagi2 mesti ada drama. Sesi pujuk memujuk suruh pegi school. Dia dah sedap xpegi school je. Duduk dengan nenek. Pagi2 mengamuk2 suruh call nenek. Bila xbagi, selagi tuh la dia mengamuk. Bila cakap nenek xde nenek balik kampung, dilawannya, “nenek ada. Ipan nak call nenek. Call nenek sharang!! (sekarang)”. Bila dah start call nenek, memang sadaqallahulazim la itu cerita. ๐Ÿ˜Ž

Start hari nie daddy dah start akan WFH banyak sebab floor kat office dia tengah reno. So hari nie daddy settled kan ipan. Mengamuk masih mengamuk. Ayat masih sama. “No school hayat. Ipan nak mah nenek ipan”. Tapi level mengamuk dah turun hari nie. Sebelum nie level 9. Tapi hari nie dah turun ke level 6. Takut lettew sebab daddy yang uruskan. Dalam pada tuh sempat lagi mencuba nasib dengan mommy. Merengek2 dengan kite nyebut ayat yang sama dengan harapan mommy cakap, “ok la pegi rumah nenek”. Sorry ipan. Lamberttt lagi. Pfftttt!. Kang marah aunty hayat sebab lama xpegi school. ๐Ÿ˜‚๐Ÿคช

Hantar pegi school hari nie duk menangis xnak keluar kereta. “Jom la ifan. Haaa tuh uncle. Mommy panggil uncle take ifan nak?”. Makin2 menjadik nangisnya. “Dont want uncle. Ipan dont want school hayat”. 

Haish. Dah menurun peel abang dah. Tapi ipan pukul bersih peel abang dengan kakak. Sebelum pegi school menurun peel abang. Dah sampai school bertukar peel. Menurun peel kakak pulak. Maksudnya, sebelum school mengamuk2 xnak pegi school nak pegi rumah nenek. Sama macam perangai abang. Dah sampai school, tetibe je berhenti menangis. Dan2 senyap and pasrah je muka. Terpaksa redha. Gituuu la maksudnya. Hahahaha. 

Xlama tuh aunty hayat ada send video personally. 

Aunty hayat kata sambil buat kerja, sambil menitik air mata. ๐Ÿ˜‚. Haiyooo. Ipan ipan. 

Geram je tau dengan ipan nie. Esok pegi school tau ipan. Jangan nangis2. ๐Ÿ˜…
No worries aunty uncle. Glasses tuh xde power. Anti blue light glasses nama diberi. Hihihi. 

Rambut tuh mujur la memegi. Kalau lurus rambut ipan nie, mau cecah bahu rambut tuh. Nak alter rambut sikit punya susah. Kalau la kene hari “bad hair day” ipan, serabut kite tengok. Belum lagi rambut dia masuk hidung kalau dia duduk atas riba. Belum lagi rambut kene muka. Gatal wooo!. ๐Ÿ˜…

Wednesday, June 14, 2023

:: Separa Suku Siap ::

 So skang nie, yang siapnya separa ke suku? Separa suku siap nie cemana pulak nak kire. Konon kalau tambah lagi suku terus jadik siap sepenuhnya ke canner?. Yang bukan-bukan la ayat kau nie sya. ๐Ÿ˜‚. 

3 hari cuti yang lepas masa birthday Agong, memang kiteorang anak-beranak duk rumah je. Xpegi mana2 pun. 1, sebab daddy derang luar kawasan. 2, sebab nak kemas bilik apa semua. Disebabkan daddy derang luar kawasan la, kite dapat perfume Amo Ferragamo sebotol dengan coklat. Nak pujuk aii lettew. Selalu dapat coklat je.

Wangi. Cantik botol dia. Selepas seminggu la baru kan kite bukak. Sebab baru lepas elok dari merajuk. Selama seminggu xberusik pun perfume nie dalam paperbag. Ku jeling2 ku kuis2 je. ๐Ÿ˜‚ 

  Alhamdulillah siap dah bilik anak2 kite. Skang nie katil tilam semua dah bawak masuk. Baju2 anak3 pun dah kemas masuk almari. So lepas nie nak mendeco2 pastu nak masukkan lagi sikit2 barang.

Nak carik langsir bilik bobot dengan qisya. Langsir dah ada. Langsir lama la tapi. Kaler pulak macam xmasuk. Xkan langsir nak letak kaler biru. Tenggelam la sebab bilik pun kaler biru. Xkan nak letak kaler pepel. Pun xmasuk dengan biru. Vice versa la jugak dengan bilik qisya. Kite nak langsir kaler putih. Ngeeee. Hasben kite suruh panggil MK curtain datang buat langsir. Contact memang dah ada sebab langsir2 kat rumah tuh memang tempah kat MK curtain. Ermmmm, tapi kite yang xnak. “Xyah la panggil MK. Carik kat Kaison je la. Xpun kat mana2 la. Since bilik derang dah bertema2. Mana tau ada yang masuk dengan tema ke”. 

Hasben kite ok je dia apa pun.

Sesi membersihkan bilik. Kite suruh tuan empunya bilik bersihkan bilik masing2. Biar derang rasa tanggungjawab tuh. Bilik sendiri, sendiri kemas.
Gigih qisya siap amek vacuum. Hihihi. Bilik qisya xnampak kosong macam bobot sebab semua build-in.

Skang nie kite memang pesan dekat derang. Bilik sendiri, sendiri jaga. Mommy xnak tengok berselerak. Lepas bangun tido kemas katil. Towel jangan berterabur lepas mandi. So far time weekdays je xsempat nak kemas katil katanya. Kadang sempat kadang xsempat. Xde pun la kite marah lepas tuh. Cuma kite pesan kalau boleh try jugak kemas katil.

Time nie nak pasang langsir. Dua beradik nie offer nak tolong. “Ipan help u mommy. Ipan help”. Yihhhh!. Geram betul. Kemahen lambeerrtttt masing2 nak cucuk besi dalam lubang langsir tuh tapi kite biarkan je. Take your time ma bois. Gituuu!. Ipan kemain happy bila berjaya masukkan. “Look mommy. I did it!. Ipan strong!”. ๐Ÿ˜‚

Sticker nie plan asalnya nak tampal dekat dinding. Tapi sebab dinding biru, so xberapa nak nampak. Tenggelam terus masalahnya. Tuh yang sudahnya tampal dekat pintu almari dengan pintu bilik. Sebab kaler putih kan. So memang nampak la terus. Sticker beli kat shopee je. Dah tuh. Queen of shopee kan. Ngeeee.

Ini je la yang ada diawalnya. Suka betul kite dengan cat kaler bilik bobot nie. Lega hati sebab it turned out well. Kaler biru dia adalah tersangatlah cantikkkkkk. Xsia2 kite tetapkan hati nak jugak combination 2 kaler tuh. Even orang kat kedai cat pun 10kali duk tanya betul ke nak campur, dan 10kali jugak hasben kite call untuk confirmkan kaler. Saya tegakkan pendirian saya dengan pemilihan kaler itu. Saya putar Halimmmm!!. ๐Ÿ˜‚. Tiberh!. 

Pastu kan x sangka kite berjaya pasang katil ifan. Biasalah kalau beli dekat ikea kan, mana ada yang dah siap pasang or ada service untuk pemasangan sekali. Ada tapi kene bayar la. Nothing is free ma now a days. By right ada 2 katil. Tapi 1 katil hasben kite dah pasang. Ada dalam bilik kite masa tuh. Nak keluarkan macam xlarat.

Bilik qisya. Kite plan nak buat something. Nak bagi nampak ceria sikit bilik. Kaler cat macam tuh kene ada some deco yang bagi nampak kaler cat tuh hidup. Wahhh, ayat terpaling interior design sangat kau kan. Tah ye tah tidak. Huahuahua. Tapi nanti la. Kumpul2 idea dulu. Salah satu idea, kite nak letak fluted wall panel kat dinding bilik qisya nie. Tapi xconfirm lagi belah mana and macam mana. Masih lagi berpikir. Idea nak letak kat mana dah ada sebenarnya tapi macam lek lek lu, sap kok lu. Pikir dulu. Hahahahhaha.

Esok harinya, sesi masukkan baju2 dalam almari.

Kite bagi peluang dan ruang untuk derang kemas cemana baju2, mana nak letak, and nak simpan cemana gaya. . Kite just guide sikit2 je.

Kemas bobot jangan xkemas.

Bilik qisya selepas dah masukkan tilam. Berat oiii nak angkat tilam dia. Kite angkat bertiga dengan qisya and bobot. Transfer dari bilik kite ke bilik qisya. Pastu pasal cadar pulak. Dah anak dara kan. bila tanya nak pasang cadar hello kitty ker?. Don't want hello kitty dia jawab. Hahahaha. Yang xtahan siap sound kite, "am not a kid anymore mommy". Pfftttt, fine!..

Bilik anak2 bujang kite. Langsir tuh nanti la mommy carik lain ye. Pastu kerusi je xde lagi. Kite suruh beli kerusi yang biasa je. Sekaliiiii, "tapi, kan derang nak kerusi gaming?", kata hasben kite. Ehhh, selamber je (ermmm, macam dejavu pulak ayat nie. Bajet2 manja ker?) salahkan anak2. Dia sebenarnya yang nak beli kerusi gaming tuh. Kesian anak sebab apaknya guna nama. Dah siap forward dekat kite dah gambar dengan harga kerusi gaming tuh yang x menahan tuh. Sudah ku jangka, mesti dia skang nie tengah duk survey kerusi gaming untuk anak2 dia. Sekali bethollll jangkaanku. ๐ŸŽถMaka tepatlah apa yang kuramalkan. Wakktuuuuu bersamamu banyak benar kenangan yang kite ciptakannnnnn bersama๐ŸŽถ. Ehhhh laa ternyanyi ker?. ๐ŸŽถDan satu darinya engkau bersyahdu bahawa aku xkan kehilanganmu๐ŸŽถ. Ehh dah la. ๐ŸŽถSusah payah๐ŸŽถ. Ok dah dah. Janjih!. ✋๐Ÿป. Wahahahahahahahaha. Menyempat lagi kau kan. Huahuahua. Lagu best la bestie!. Macam susah nak control dari stop. Dah la tang chorus lak tuh nyeah. Maafkan saya. Ternaik syeikh pulok. huahuahua. Ada yang ternyanyi sekali ke?. ๐Ÿ˜๐Ÿ˜‚
 
Siap dah placing drum dah kat situ. Bobot request dekat daddy nak gitar karen dengan keyboard. Nak buat band ke canner tuh bobot. Yang daddy pun xde kata nak membantah. Muka tuh lagi nampak macam berpikir2. I know the look on your face!. ๐Ÿ™„
Ifan skang nie dia xnak tido dalam bilik dia. Satu malam je la dapat tido kat katil dia sendiri. Esoknya dia tido dekat bilik kakak sampai la ke hari ini. Bila suruh tido kat katil dia dalam bilik abam, asyik NO je. “Ipan sleep kakak. Ipan want lay down kakak”. 

Semua duk berkumpul dalam bilik kakak. Tengok la si rambut kinting lesung pipit nan sebelah kite tuh. Ada jeeeee peel dia. "Mommy, look at me. Ipan nari". Dia buat breakdance ye aunty uncle sekalian.  
 
Total damage untuk semua nie adalah below 15k. Kut la kalau ada yang nak buat lebih kurang apa yang kite dah buat, boleh la standby dalam 15k. Itu anggaran kasar sebenarnya. Mungkin boleh jadi lagi murah. Macam kite sebab ada buat swape kitchen cabinet tuh. Nak bagi details pun kite xtau sebab Menteri Kewangan adalah hasben kite. Kite adalah Menteri Pembangunan je. Segala costing and segala payment diuruskan oleh Menteri Kewangan. Wahahahahhaha. 

Bilik bobot tuh kite rasa macam dah cukup dah kut. Bilik qisya je la yang nak kene buat something yang boleh bagi nampak naik sikit bilik dengan kaler dinding cenggitu. Fluted wall adalah pasti. Pastu nak carik cermin untuk dia. Mintak cermin yang ada lampu2 katanya. Anak dara iwan dah 10tahun dah. Perempuan dengan cermin kan berpisah tiada. Xkisah la perempuan tuh umur dia berapa pun. Selagi dia perempuan, cermin tuh ibarat kembar dia. Hahahaha.

Tapi kan. Sejak masing2 dah tido dalam bilik nie, masing2 asyik lepak dalam bilik je. Kalau xde kerja sekolah, sorang mengadap henfon, sorang mengadap ipad, sorang mengadap tab. Kite memang cukup xgemar bila anak2 kite duk mengadap henfon tab ipad apa semua nie. Memang lepas tuh kite suruh derang stop mengadap gadget, turun bawah. Terasa sunyi pulak kat bawah. ๐Ÿฅบ. Ini xboleh dibiarkan ini. Kalau dibiarkan memang akan terbiasa gitu sampai dah besar. Turun hanya waktu nak makan je. No no no. Xboleh normalise kan bende nie. Macam not healthy dalam institusi kekeluargaan. Cewahh!.Family lain xkisah la but it is a big NO when it comes to my family. Kite risau, kite takut kalau dah besar masing2 nanti bonding tuh xde. Apo nak jadik kalau dengan sesama family pun nak awkward. Kite kalau boleh nak anak2 kite rapat cemana kite rapat dengan adik beradik kite. Sekurang2nya sebulan tuh ada jumpa 3-4 kali at least. Boleh bergurau senda bergelak ketawa bahan membahan sesama sendiri. Boleh buat aktiviti apa2 bersama2. Pegi mana2 bersama2. Dah la anak kite 3 orang tuh je. Semoga hubungan antara anak2 kite rapat sampai la ke akhir nyawa derang. 

Sakitnya pinggang kite skang nie. Dah 4-5 hari dah. Tuh la. Dah tua buat la cara tua. Ada hati nak angkat bende berat. Kan dah terkehel pinggang. Padahal angkat tilam hujung2 je sebab nak pasang tilam punya protector. Elok bangun je, tuh diaaaaa, terus tangkap pinggang. ๐Ÿ˜ญ.  Dah kenapa tetibe nak mengadu domba pasal sakit piggang lak niehhh!. Hihihihihi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...