Monday, March 20, 2023

:: Birthday Present In Advance ::

Kite pagi nie ada dekat sekolah anak. Bobot masuk darjah 1. 

Ok sambung cite. 

“Dy, aina abdul ada buat konsert bulan 11 tahun nie. Jom dy. Kire nanti tuh birthday present i la sebab konsert dia 18/11. Day after birthday i”.

“Ehh bukan ke nak ipad. Kalau nak pegi tengok konsert aina abdul, xyah la ipad”.

“Hah, jadik je ipad tuh?. Kalau gitu xyah la konsert aina abdul”

😂😂ðŸĪĢ😂

The next day.

“Dy, kalau dapat birthday present in advance pun macam best je kan. 👉ðŸŧ👈ðŸŧ. Nanti bulan 11 xde la u rabak sangat. Sebab qisya pun kan nak birthday present tab sama macam bobot. Kire i tolong u kurangkan cost la nanti bulan 11. What say u?”

Kalau pasal nak bagi alasan memang seketul falsya nie akal dia panjang. 😜

“Ye ker?. Boleh caya ker?. Nanti kang bulan 11 kang i kene scam dengan u. Alih2 kang ada lagi hajat di hati”

“Hahaha . Selamba je kata i scammer. Mana pernah i mintak apa2 kalau u dah bagi present in advance. U tuh yang scam diri u sendiri. Sebab nak jugak bagi something masa birthday i. Dah u bagi i terima je la. Lagi nak cakap i scam u”. 😂ðŸĪ­

Tetibe xlama tuh dapat text dari hasben kite. Dia forward link. Tengok2 link tuh adalah link ipad. ðŸ˜ą

Maka pada hari sabtu lepas, after pekene beriyani kat Kapitan, alih2 hasben kite pegi OU.

Anddddddd,

Ini dia. Ipad mini 6th generation. ðŸĨ°
Kite pilih color pink. Memula kite pilih color space grey. Time kat counter nak bayar sekali ada second thoughts. Sudahnya jadik pink. 😎. Hasben kite belanja sekali pencil. 😍.

 Bila tanya kat sales person tuh untuk ipad mini ada keyboard ke tidak. Elok je dia jawab xde, hasben kite dan2 cakap, “fuuh lega” sambil urut dada. Hahahaha. Dah la kawan tug dah belanja ipad mini dengan pencil. Pakej dengan screen protector and cover case. Lagi demand nak keyboard bagai. ðŸĪ­

Lepas tuh kite carik kat shopee ada pulak keyboard untuk ipad mini. Terus kite beli. 
Settled dah birthday present kite tahun nie. Alhamdulillah.

“Ipad mini nie dah cover semua hadiah u untuk tahun nie tau. Mahal oooi hadiah u”. 😅

Baiklah saya menurut perintah. 

Awalnya hasben kite suruh beli ipad yang besar tuh. Puas kalau nak tengok movie kat netflix katanya. Tapi kite xnak. Nanti nak bawak ke mana2 susah sebab besar. Xkan nak pegang je ipad yang gabak tuh kehulu kehilir. Lagipun bobot dah ada tab. Tab kan besar. Kalau nak yang besar, kite pakai je la tab bobot. Kite nak ipad mini sebab boleh masuk dalam sling bag or handbag. 

Thank you domok. Love u. ðŸĨ°ðŸ˜˜ðŸ˜

Baru2 nie pun kite ada belikan birthday present dia. Birthday tahun lepas tapi dapat tahun nie. Xpe la janji ada dari xde kan. Hihihi. Puas duk tanya nak apa nak apa. Kite kalau boleh nak beli something yang dia nak. Baru puas memakai sebab memang itu yang dia nak. 

Hasben kite nak jam. 

Ye. Jam G-Shock
Tapi jenis yang smartwatch.
Besar betul jam tuh. Cantik jugak walaupun strap dia color merah. Bukan merah yang striking. Acceptable pun color merah la.

Lelaki tau la jam nie model apa kut. Sebab ada 2 orang kawan laki kite duk teka model jam nie. Dua2 jawab betul. Kalau tanya kite, sama je semua. 😂😂. Nak yang made in Japan je. Xnak yang dari Europe. Kite ikutkan je la spec cemana yang hasben kite nak. Dia yang nak pakai. Bila hasben kite pakai pegi ofis, kaum2 dia ramai yang perasan. Mana taknya, baju kaler hijau, jam kaler merah. Mana la orang xperasan. Hahaha. Siap ada yang berhajat nak carik jugak. Katanya smartwatch (Garmin) yang derang pakai asyik problem itu ini.

Adoiii kite baru berhajat nak beli Garmin Forerunner 265. Hasben kite x setuju kite beli Garmin. “Kawan2 i semua yang mana pakai garmin semua ada problem. Sebab tuh i xnak u beli garmin. Kang pakai setahun dah macam2 problem. Garmin punya budak kat service centre sendiri cakap kalau 4tahun masih hidup lagi garmin kire terror sgt dah. Sebab jangka hayat garmin nie selalu xkan lama”. Hurmmmm, rasanya akan terkubur hajat nak beli garmin.

Friday, March 10, 2023

:: Pentingnya Troli Bila…… ::

 Bila……….

Kau duduk rumah tinggi2 or kau ada rumah tinggi2.

Setuju ke idok???.

Selama nie kite xpernah ada pengalaman duduk rumah tinggi. Ermmm, pernah la masa duduk dekat kem lok kawi sabah dengan kem genting klang (kl). Xde la tinggi mana pun. Tingkat 2 dari 3 tingkat. Itu kat kl, kat sabah xingat tingkat berapa sebab kecik sangat2 lagi. Itu xkire sebab kite xtau the struggle nak angkat barang dari parking bawah rumah sampai ke tingkat atas. Skang nie bila umur dah nak masuk 4 series, yang baru nak merasa duduk rumah tinggi2 nie, walaupun x duduk permanently dekat rumah setapak tuh, merasa la jugak struggle nak angkat barang dari kereta sampai la naik floor rumah masa nak cuci rumah few weeks back. Dengan anak2 kecik lagi. Seksa jugak nyeah. 

Time tuh anak2 pun kene jadi mangsa angkat barang. Tangan kiri kanan penuh barang, mana nak handle si rambut kinting lesung pipit nan sebelah kite tuh lagi. Susahnya. Itu baru time nak cuci rumah. Belum lagi masa nak pindah masuk barang nanti. Belum lagi kalau ada beli groceries. Salute la dengan orang yang duduk rumah tinggi2 nie. Kalau bujang mungkin ok lagi. Tapi kalau yang dah berkeluarga dengan anak2 kecik, tinggi betul iman dan kesabaran korang. Hihihi.

Itu yang kite suggest-ed dengan hasben kite beli troli. Tapi bukan troli yang macam dekat ofis selalu guna tuh. Hiks. Lain la sikit kan kalau beli wagon troli tuh instead of troli ofis. 😎. 

“Kat decathlon ada kan troli tuh?. Nanti kite pegi tengok”. Bila dah pegi decathlon and tengok troli tuh, tanjat hasben kite masa tengok harga. “Mak aii mahalnya. 300lebih untuk troli cenggini je. Apa nak jadik”. Kite mampu gelak je la. Dah tuh, dia ajak pegi tengok dekat decathlon. Jangan expect la yang harga troli tuh 100lebih. Memang la banyak barang kat situ murah2 tapi kalau barang macam wagon troli tuh, yang berbesi bagai, mana mungkin la murah harganya.

“U la yang nak tengok kat decathlon. I dah cakap dah kat shopee banyak je jual wagon nie. Bezanya mahal dengan murah, tayar lebo dengan xlebo, dengan pilihan color nak pilih yang mana je”. Last2 hasben kite akur. “Ok nanti survey la kat shopee. U kan pembeli tegar barang2 kat shopee”. Ehh, sempat lagi perli nyeah. 😝

Bila dah survey, dah hantar proposal and tunggu approval dari hasben kite (kene la mintak approval, hasben kite kan menteri kewangan dalam family. Hahahahaha). Dia kata “ok, proceed” je, apalagi, terus cargas la aii check out wagon troli tuh. Huahuahua. 

 Bila dah order-ed, so kene la tunggu barang sampai.

 

 Besau jugek kotaknya. Mujur la x delivered kat ofis. cemana la kite nak hangkut dari floor kite sampai ke parking.

 

Siap dapat beg untuk simpan troli lagi. Lebau kan tayar dia. Kite beli wagon troli yang tayar dia 8 inci. Nampak la sikit gagah perkasa kan masa nak letak barang nanti. Kat seller yang kite beli ada yang 5 inci. Itu lagi murah dari yang 8 inci. Tapi troli tuh size dia kecik sikit. Maximum berat yang 5 inci troli boleh tampung pun beza dengan troli 8 inci.

Yang 8inci nie boleh tampung maximum berat 100kg kalau xsilap. So dah alang2 membeli, better go for trolley yang boleh tampung maximum weight yang paling berat kan. Since hasben kite pun dah setuju untuk yang troli 8 inci tuh, xyah cite banyak la, check out kan je la terus.

Nampak gagah perkasa kan. Nampak sturdy. Besar pun besar.

Wagon nie takat nak sumbat anak2 kite xde hal la. Still nampak kukuh lagi. Xde la tiga2 sekali naik tapi. Ikutkan boleh la gamaknya kalau nak sumbat tiga2 anak kite dalam tuh since maximum weight yang wagon troli nie boleh tampung 100kg kan. Tapi tah la, kite pulak yang rasa seram. Hahahaha. So kite cakap 2 orang je boleh naik. Tah2 wagon nie lagi banyak guna untuk angkut anak2 kite kalau berjalan kat mall dari guna untuk angkut barang dari kereta ke floor rumah. Sebab bila keluar, bobot asyik la bising, xlarat la, tired la, my feet hurt la.

Ifan memang kompom xkan bergerak la kan, so kakak dengan abang la yang kene gilir2. 1st day sampai wagon troli nie, hasben kite duk main dengan anak2 dia. Dia buat wagon troli nie dah macam roller-coaster. Tolak ke depan dengan ke belakang laju2. Ke depan dengan ke belakang je la mampu sebab mainnya dalam rumah kan. Hihihi. Suka la anak2 daddy layan main cenggitu. Riuh rumah. Ifan pulak asyik duk, "more daddy more". Sampai mengah apaknya. "Ok dah. Kita take a break. Daddy tired". Hahahahaha. 

Total damage untuk wagon trolley nie adalah RM261.20 include postage. Postage bapak mahal. RM23.60 harga postage.

Friday, February 24, 2023

:: Ole-ole Sabah - Unpacked ::

Seperti yang dijanjikan walaupun janji dicapati. Haahahaha. Ada ke yang tunggu. Haahaha. Xde pun xpe. Sokay. 😅

Sampai rumah, hasben kite suruh unpacked box barang2 yang dia beli sebab dia nak asingkan partner (ofismet) outstation dia punya barang. Partner outstation tumpang katanya pastu nanti hasben kite bawak pegi ofis. Kat sana kemahen sakan nyeah hasben kite makan seafood. Xpadan dengan ada elergi sepi allergic. Amboiii dia, biashe dia. Kat sana hilang pantang seafood nyeah. Hahahaha. Dah tuh partner outstation orang sabah. Bak kata hasben kite la, “xpe la bagi chance la makcik tuh balik kampung”. ðŸĪ­. Pegi tempat dia, memang banyak la tempat dia tau. Itu yang hasben kite asyik forward gambar makanan je. 😂. Kene pulak partner outstation perempuan, so paham2 la kan. Itu yang makan je tuh. Tuh kite cakap, “senang la pegi dengan orang local. Nak makan senang, nak shopping barang senang sebab dah tau tempat. Xyah susah2 carik pastu duk tanya2 staff branch situ”. Hasben kite jawab, “aah memang la. Lagi lama kat sini, duk ikut @€%* (xkan nak bagitau nama kan. Hihihi) je, mau balik nanti i kene gout”. 😂.  

Jangan la ada yang macam, “ehh, xrasa apa2 ke hasben dia pegi outstation dengan perempuan?”. To be honest, kite ok je kalau partner outstation hasben kite tuh perempuan. Lagipun masing2 dah beranak-pinak. Tah la sebelum pegi pun bila tau siapa partner outstation hasben kite, kite xde rasa apa2 yang xbest pun. Walaupun kekadang ada terjumpa partner outstation hasben kite tuh bila ikut hasben kite pegi bengkel ke, even xpernah bertegur sapa, xde pun macam nak suspicious bagai. 

Bila hasben kite inform yang dia pegi makan lunch or dinner tempat partner outstation dia bawak, pegi ngeteh ke, pegi shopping barang2 yang kite pesan ke, xde pun nak jealous2. Sebab kite tau ada kawan (vendor) hasben kite sekali kut. Even kalau xde pun, tah la, xde pun kata nak jiwa xtenteram hati gundah gulana ke apa ke. Maybe sebab kite trust hasben kite la kut nyeah. Xde la trust 100%. Ragu2 tuh masih ada and kene ada, tapi tidak la teruk sangat sampaikan nak pikir yang x elok je. Mungkin tengok jugak la kut siapa. Dengan sesetengah orang kite ok je, tapi kalau dengan sesetengah orang yang kite x ok, memang kite paksa hasben kite book kan kite 1 flight ticket. Mahal pun mahal la dulik apa kite. Hihihihi. Or kite akan paksa hasben kite tukar partner outstation dia. 😜😂. Kata pun dia yang buatkan jadual siapa partner dengan siapa yang akan pegi every branches dalam Malaysia nie. Memang la bukan exactly hasben kite yang buat, team dia buat, tapi hasben kite yang akan go thru balik schedule tuh. 😎

Soooooo, dimanakah kite?. Haaaa, ole-ole Sabah.

Biasalah kan kalau pegi negeri orang, mesti la akan ada barang yang dipesan. Nak2 pulak Sabah. Kite ada je ajak hasben kite pegi jalan2 kat Sabah. Dah lama kut kite xpegi sana. Tapi setiap kali tuh la dia kata, "ishh, daripada pegi sabah, baik pegi indonesia". Memang la betul sebab tiket flight nak ke sabah dah macam nak ke indonesia. Tapi tah, nak la jugak pegi jenjalan sana.

Itu yang bila hasben kite pegi outstation kat sabah, macam2 kite order. Setiap hari list makin bertambah sampai hasben kite cakap, "ehh makin bertambah pulak list. Ini yang buat i rasa macam nak balik malam nie jugak". Hahahahha. "Dah tuh, i ajak pegi sabah xnak. Asyik cakap baik pegi indonesia. Nie dah u kat sana, pesan je la yang i mampu".

Kite xde pesan banyak pun. Hasben kite je saje propa kata list panjang.

Kite pesan,

Ikan bilis. Itu wajib pesan tuh. Hasben kite belanja sekali ikan masin kurau. Cantik weh ikan masin kurau yang hasben kite beli. Jauh beza rupa dengan yang jual kat kl nie.  Nak suruh buat laksa johor lettew. Hihihihi. "Isteri i punya laksa johor xde tandingan. Makan kat luar pun xsedap macam isteri i buat". Hiks. Kene pulak dah nak puasa kan. Penting tuh ikan bilis. Sebab time sahur nak buat nasi goreng kampung. Menu feveret hasben kite. Tapi of course la kalau kite yang masak. Huahuahua. Hari2 sahur makan itu pun dia ok. Telur mata kerbau belanja Lagi dia suka. "Sedapnya nasi goreng domok. Sedapnya. Sedapnya". Hahahaha.
Kuih bangkek. Kite 1st time try. Sedap. Yang ori tuh sedap. Kite suka. Coklat tuh kureng sikit. Sebab dah diolah dengan penambahan ingredient. 

Kuih pandaram. Gatal kan nak jugak kuih nie. Padahal kat KL ada je. Pasar malam kat area rumh kite pun ada jual. Kat stall2 tepi jalan area rumah kite pun hari2 ada orang jual. Gedik nak jugak yang dari sabah. Hahahaha.
Minyak kayu putih. Kite pun xtau la kenapa kite beli minyak nie. Bila baca review macam ok. Sebab tuh kite masukkan dalam list.
Amplang ikan. Ini rasanya ramai yang tau kut. Hihihi. Hasben kite cakap kat ofis dia kemahen laku. Pagi letak bila petang tengok2 dah tinggal sikit. Kat ofis kite je xsempat lagi nak letak sebab tertinggal dalam kete. Kete pulak kat hasben kite. Memang xleh nak amek la.
Biskut kingkong. Lepas makan akan jadi kingkong. Ada yang percaya ker?. Huuh, lemah!. Ehh, tiberh!. Hahahaha. Ofismet kite pelik xpernah nampak katanya. Rasa dia macam ala2 kuih bangkit tapi keras sikit. Xkeras sangat tapi kalau nak compared dengan kuih bangkit, keras lagi biskut kingkong nie.

Usahkan ofismet kite pelik, hasben kite pun cakap bende sama. "Dak2 ofis i pun pelik dengan biskut u. Xpernah nampak and rasa". Selamba kata kite kingkong. Wahahahaha.
Ini nak kenalkan jugak ke?. Hahahaha. Ini kuih cincin. Kuih standard yang dijadikan ole-ole kalau pegi sabah. Kite siap pesan dekat hasben kite, carik yang lembut2, xnak yang keras kejung sampai boleh patah gigi. Sebab ada yang kite makan, makngaiiii, keras nau ler kuih cincinnya. 

 Dah kalau kat sabah kan. Pearl la apa lagi. Hasben kite tanya nak beli brooch yang besao2 tuh ke?. "Ehhh xnak la. I xminat la pakai brooch yang besar2. Nampak macam makcik2 (xsedo diri betul. Umur kau tuh pun dah level makcik2 dah sya oi!. Hahahaha)". Tah la, kite xsuka pakai brooch yang beso2 pin kat bahu. Walaupun memang dah tua, tapi jangan la menampakkan diri tuh lagi tua. Wahahaha. Kite suka yang kecik2 simple2 je. So kite mintak bracelet. Dapat la 2 since murah kan kat sana.

 Cantik. Kite suka.

Nie pun kie suka. Cantikkkk. LOVE. Kalau kite call hasben kite, itu la yang akan keluar dekat phone screen dia. Sebab itu yang hasben kite save nama kite dalam contact phone dia. Auuwww!. Gedik!. Hahahahha. 

Pastu dapat soalan killer dari bobot. "Daddy xingat kat bobot kakak dengan ifan ker?". Pastu hasben kite jawab, "Siapa kata daddy xingat. Daddy selalu ingat. Daddy selalu ingat mommy bila kat sana". Muka bobot time tuh kelakar. Macam, "bruh!. xyah nak romantik sangat la". Wahahahahaha.

Itu je la yang kite listkan. Xde la banyak sangat pun.

Thursday, February 23, 2023

:: Seketul Falsya Bikin Onar ::

 Hasben kite kan pegi outstation. Outstation ke Sabah. Semalam baru sampai. Kite pegi fetched dia kat airport. Berdua dengan ifan. Kite xkeje semalam. Bukan sebab semata nak fetch hasben kite dari airport, tapi ada sebab2 yang tidak mengizinkan. Nak cite kang panjang lebar la pulak kan.

Setiap kali kalau nak jemput hasben kite dari airport kan, mesti kisah yang sama jadi. Setiap kali kompom bende sama jadi. Padahal hasben kite dah pesan banyak kali dah bende tuh. 😂. “Jangan salah airport pulak nanti. I kat klia tau bukan klia2”. Ye itu lah dia. SALAH AIRPORT!. Bende yang sama terjadi tuh adalah kite tersalah airport. 😜. Dah kalau flight MAS, kompom2 la kat klia kan. Mana mungkin tetibe kat klia2. Tapi setiap kali tuh la kite salah. halahalahalah.

Masa 1st time terjadi, siap kite merajuk2 bising2 lagi dengan hasben kite sebab dia lambat and xjumpa2 tempat keberadaan kite. Siap cakap, “u kat mana nie. I dah sampai la. Berapa lama nak kene tunggu nie. Xkan xjumpa2 lagi”. Puas la orang tua tuh duk kehulu-kehilir. “I dah kat luar la nie. Xde pun u. U dekat mana?”. Dekat 10-15minit masing2 duk bersoal-jawab u dekat mana, area mana, xnampak pun, bla bla bla yada yada yada. Pastu hasben kite tanya, “u dekat klia ke klia2 nie sebenarnya”. “I dekat klia la nie. U dekat mana nie”. Sekaliiiiiii, naaahhhhhh, salah airport gais. Wakakakakakaa. Sebelum tuh kemahen menjawab nak betul je. Alih2, salah daaaa. ðŸĪĢ.

Patah balik pegi klia. Bila dah jumpa hasben kite, ehhh, kite lak yang muncung sedepa emo xtentu hala. Padahal yang salahnya kite. Nak gelak sebab salah tapi ego. Hahahahahaa. Time tuh hasben kite outstation ke jepun kut. Lama xjumpa kan, kene pulak bila hasben kite kat sana asyik duk merajuk xtentu hala, emosi masa ngandung, pastu malu salah airport, kene bebel dengan hasben kite sebab xnak kalah nak menang je asyik duk cakap “i dekat klia la nie”. 😂😂.

Sekali semalam jadik laaaagiiiiii. Tapi kite xemo la. Sebab masa masuk simpang kite dah perasan dah signboard “Terminal KLIA2”. Ahhh sudah. Tapi macam sure xsure. Bila dah stop kat tempat arrival, kite call hasben kite. Sambil gelak2, “i dah sampai tau. Tapi kan, i rasa macam salah. Hahahaha. Apa kata kalau u usha jap kat luar. Kalau u xnampak i tuh maksudnya i salah airport lagi la nie. Hahahahah”. Hurmmm. Sambil gelak2 jugak, hasben kite cakap, “eehhh, haaa kalau gitu, kejap. Bagi i pastikan dulu. Kalau tidak rugi coffee i”. Hasben kite pun bagi la details this and that. Sah!. Memang sah salah airport lagi. “Again bruh!. Hahahaha. I ingatkan bila dah pesan banyak kali xde la salah lagi. Sekali gemok nie buat hal lagi la”. Selamba je gemokkan kite. Kite xmarah or sentap pun dia gemokkan kite. Bukannya hasben kite body shaming kite. Sebab kite tau kite lagi kurus dari dia. Hahahhaa. And itu adalah panggilan manjahhh suami aii untuk aiii. ðŸĪĢ😂😜. “Hahahaha. U la gemok. Mana i nak tau. I ikut waze. I dah search dah terminal klia. Waze yang bagi salah direction airport. Bukan salah i, waze yang salah”. 😝ðŸĪŠ. “Dah dia salahkan waze pulak dahhhhh”. Hahahahaaha.

Dah sampai kite bagi gambar,

“Dah sampai” 

“ I dekat gate 8”

Hahahahahhahaha. Bongok la ko nie sya. Buat hal la sokmo salah airport je. Mesti kawan (vendor) hasben kite macam, “apa la teruk benau bini si iwan nie boleh silap airport”. Hahahaha. Kawan hasben kite duk teman hasben kite ngopi sambil2 tunggu kite sampai. Boleh la kawan dia nak teman sebab hasben kite kata kawan dia tuh duduk dekat belakang airport je. 😎. 

Hadoiiii. Bikin onar la kau nie sya. 

Tengahari sikit kite sambung pasal ole-ole apa yang hasben kite beli kat post lain la. Panjang pulak nanti kalau sambung kat sini.ðŸĪ­. 

Wednesday, February 22, 2023

:: Kisah 18Feb2023 ::

18 Feb 2023, genaplah 7tahun umur anak bujang sulung kite yang merangkap anak no 2.

Irsyad Nor Rizqi.  

Muka kami sama ke sama?. 😂

18 Feb 2023 jatuh hari sabtu. Happened to be, on that day, qisya dengan bobot ada swimming class. So lepas swimming class, kiteorang terus bergerak ke rumah kaklong kite kat BSP. Kene pulak hasben kite kene outstation. Ahad dah gerak sampai la rabu. Hari nie la dia balik. So kite “sub” qisya dengan bobot kat rumah kaklong. Dah alang2 sabtu memang nak ke rumah dia kan. Lagipun skang nie kan dah cuti sekolah. Ifan je dengan kite sebab dia kecik lagi. Plus, school ifan open je. Mujur la amek full day program untuk ifan. Kalau full day program boleh hantar macam biasa even school break. Kite stayed 1 night kat rumah kaklong sebab esoknya ahad nak hantar hasben kite pegi airport.

Time kat rumah sebelum bergerak pegi swimming class, kite dah wish happy birthday dekat bobot. Pastu bobot tanya, “mommy, today my birthday kan?. And where is my birthday present?”. Halahhh dia tanya la pulak. “Alaaaaa, sorry bobot. Mommy xsempat nak beli. Weekdays mommy work. Nak beli this weekend, daddy outstation. Daddy balik nanti kite pegi beli ok”. Alhamdulillah bobot faham. “Ok la mommy”. Xde nak membentak2, xde nak meratib2. Dia xtau mommy kelam-kabut balut hadiah dia night before lepas semua dah tido. 😅. Daddy dah beli hadiah tuh 2-3minggu awal dah tau. 😎

Eeiii henshem boi mommy nie la.

Sampai je rumah kaklong, bobot terus melilau masuk rumah. Hall macam biasa xde apa2 yang lain. No deco2. Xpuas hati masuk dapur. Pun sama jugak. Atas meja makan kosong. Qisya pun sama. Siap bukak fridge kaklong kite. Macam mencarik sesuatu. Sebab derang tau, “maybe ada surprise untuk bobot kut”. Haahhaa. Memang ada kek dalam fridge. Siap qisya tanya kaklong, “mama, whose cake is this?”. Kaklong dah macam erkkkk, tanya pulak dia. “That cake is for mama punya customer”. Padahal kek tuh untuk bobot. 😂. Nasib baik la memang qisya tau kaklong jual kek. Qisya pun susah hati sebab tengok xde surprise birthday untuk adik dia. Kihkihkih. Tapi 2 beradik tuh tetap xpuas hati. Banyak kali bobot tanya semua orang yang hari nie birthday siapa. Semua pakat kata xtau. Saje je padahal semua orang tau dah. Ahahha. “Mommy, today is my birthday kan?. Kenapa semua orang kata xtau. Kenapa kakak aliya said that my birthday is tomorrow?. Today kan mommy?”. Hadeh. 

Bobot terus hilang mood gais. Ajak makan pun xnak. Padahal after swimming class asyik duk cakap lapar lapar lapar. Bila kene macam tuh, terus xlalu nak makan. Memang dia xusik pun makanan. Bawak diri sorang2 depan tv. Muka monyok je.

Long story short, time dia tengah bergurau dengan ayahchik (adik lelaki kite), kite keluarkan kek. Terus stop. Speechless!. Pastu semua orang, “happy birthday bobot!. Mana boleh lupa birthday bobot”. ðŸĪĢ

Bila dah 7tahun nie, masing2 semua belikan gadget. No more toys. Earphone la, headphone la. Yang paling gempak, of course la dari daddy. Tahun nie birthday present bobot adalah,

Tadaaaaa. Samsung galaxy tab S6 Lite. 

Sebelum beli, hasben kite tanya, “ke nak belikan ipad?”. Kite pun, “ish xyah la ipad. Baru 7tahun kut. Nak beli ipad, baik belikan untuk i”. Laahh, sempat lagi selit. Hahaha. Itu yang sudahnya beli seperti yang di atas. Itupun xmurah oiiii. Qisya dah lain machiam dah bila tengok adik dia dapat tab. Siap menangis. Halahhhhh. Dia pun nak jugak gais. Kite pujuk la tunggu birthday kakak bulan 11 nie ok. Tapi kite bagitau jugak kat bobot untuk share jangan guna sorang. 
Bangun2 terkam tab dulu. Headphone makngah bagi. 

Tapi masa birthday bobot, makngah xde. Tau2 hadiah sampai je.  Hari celebrate birthday bobot, makngah tengah kesejukan main salji kat Iceland nun. 😂. Mentang2 la boarder dah bukak. Sampai ke Iceland makngah pergi nak balas dendam. Hahaha. Dah si bobot pulak tanya bila nak naik plane. Dia nak main snow jugak katanya. Sabar kayh bobot. Soon kayh. Daddy tengah kerja keras kumpul duit nak bawak kite pegi jalan2 naik kapalterbang. Kan daddy dah janji nak bawak pegi Jepun. Bila tuh jangan ditanya. Hahahaha. Paling tidak pun nanti, daddy bawak la pegi main snow kat I-city nun. Janji ada snow. Hahahaha.

“Dah ada tab nie, mommy xnak nyeah asyik mengadap tab je dari celik mata bangun sampai pejam mata tido. Ada masa jugak sama macam phone ok. Kalau xnak dengar cakap mommy, mommy amek balik tab tuh”. Bobot menggangguk tanda faham. “Ok mommy”. Sebab dia tau, mommy cakap mommy buat. 

Dah 7tahun dah anak mommy. Tahun nie darjah 1 kat school kakak. Kejap je rasa. Bobot nie kan, dia nie macam orang tua sikit. Itu memang ramai yang cakap la. Bila bercakap dengan bobot, macam bercakap dengan orang dewasa. Bobot nie dia akan cakap apa yang dia nampak, apa yang terlintas di fikiran, apa yang ada dalam hati, dan2 tuh jugak. And bahaya kalau cerita apa2 depan bobot. Nampak macam dia buat xtau, tapi sebenarnya, telinga dia dengar setiap ayat dalam perbualan.


Empathy bobot sangat tinggi untuk budak usia dia. Very concern about others. Especially orang2 terdekat dia. Selalunya dia concern pasal nenek la. Every time kalau nak keluar makan, or keluar jalan2, bobot mesti akan ingat nenek. “Mommy, nenek dah makan ke?”. “Mommy, nenek buat apa dekat rumah?”. Dia memang akan cakap nak ajak nenek makan sekali. “Bobot nak makan dengan nenek. Boleh ke ajak nenek sekali. Kesian nenek xmakan lagi”. 

Pernah kiteorang nak pegi hantar barang kat rumah setapak. Before tuh makan la dulu. Esoknya dia cerita kat nenek yang dia makan chicken chop sedap. Nenek saja menyakat, “ooo bobot makan xajak nenek nyeah”. Dah kawan tuh serba salah. Haahhaa. Pastu dia ajak nenek keluar, “nenek, jom kite makan dekat tempat bobot makan chicken chop sedap tuh nak. Nanti nenek boleh rasa. Sedap nenek”. 😂. 


Even dengan kite pun. Kalau derang 4 beranak keluar and kite xikut, balik je kite tanya dah makan ke belum. Dia jawab dah makan roti canai. “Bobot x take away untuk mommy ke?. Mommy lapar”. Dah start dah serba salah dia. “Mommy dah makan?”. Bila jawab belum, xkeruan terus. Pastu asyik tanya, “mommy, are you hungry?. Mommy ok ker?.”. Halahhh halah. Dah tetibe daddy pun, “u lapar ke?. Nak beli apa2 dulu x?”. ðŸĪ­

Banyak la soalan2 and ayat2 touching dia sebenarnya. “Mommy, how’s your work?. How’s your day?. All good?”. Lepas tuh dia tanya daddy dia pulak how’s work, are you stress?, are you ok today?. Sweetnya bobot. And paling kite terkesan bila bobot cakap, “Mommy, i know it’s not an easy job to take care of us. I know it’s tough to be a mommy. Thank you mommy for taking a good care of us. You are awesome mommy. You are the best mom in the world. Love you mommy”. Ya Allah bobot. Literally dia cakap macam tuh. Kau ghase???. Xsebak ke bila dengar anak cakap cenggitu. 😭😭😭

Happy 7th years old bobot. Doa mommy sentiasa mengiringi bobot. Semoga yang baik2 untuk bobot. Be a good person to Allah, be a good son to mommy and daddy, be a good brother to your eldest sister and be an awesome brother to your younger brother, be a good person in the society. Always do good deeds. Be kind to others. We ❤️ you bobot. 

Friday, February 17, 2023

:: Electric Multifunction Mini Cooker ::

 Dah apa pulak kali nie yang kau beli kat shopee syaaaa. 😂

Otak tuh ligat je kan berpikir nak shopping apa. “Ehhh, nie kalau ada macam senang je. Boleh buat goreng2 telur sebijik dua kat ofis”. Gittuh!. ðŸĪŠ

Kite dah sampai tahap bosan dah makan dekat foodcourt ofis nie. Nak berjalan pegi ke Avenue K or KLCC untuk mencari makan, kite tersangatlah kemalasan yang teramat amat amat sekali. Malas sebab berpanas2, pastu nanti berpeluh2. Rimas rasa. Pastu nak order makan thru grabfood or foodpanda pulak, macam xtau dah nak order apa sebab dah selalu sangat dah. Kadang nak dekat sejam duk scroll scroll scroll sudahnya masih xtau nak makan apa. Kalau la apps grabfood or foodpanda boleh berkata2, mesti akan keluar ayat perbincangan yang typical when it comes to “nak makan apa”. 😂. 

“Yes, how can i assist you?. What would you like to have for lunch today?”. 

“Ermmm, what would you suggest coz i can’t decide what to have for lunch today”. 

“It depends on what you want to have for lunch”

“Anything will do. What are you having for lunch?”

“I’m also not sure what to eat during lunch time. But i would suggest you to have a heavy meal since it’s lunch. Rice perhaps?”

“Sorry, im actually on diet today”

“Ok. How about some salad?”

“I don’t eat vegetables during lunch time. It will make me hungry again right after i eat it”

“Hello hello. Helloooooo. I can’t hear youuuuu misssssss. Sorry miss you’re breaking up. The line issssss ….. Hellooooooo, tuuttt tutttt tuuuttt”

Wahahahahhaa. Vongok la sya. Imaginasi tuh xyah tinggi sangat la sampai nak kene berdialog bagai. ðŸĪĢ

Jenis kite pulak kalau nak order makanan kat mana2 restoran, selalunya akan baca review. Tapi review yang murni2 pun bukannya boleh percaya sangat. Sebab bila scroll review, yang cakap sedap, adalah nama2 yang sama je. Kalau orang yang sama tuh drop review 2-3 kali logik la jugak. Boleh la lagi nak bersangka baik sebab dia repeat order. Tapi dah kalau scroll dari atas sampai ke bawah asyik nama2 sama je naik, nak husnuzon pun susah. Itu yang sampai sejam jadiknya semata untuk pilih nak makan apa. 

Kite sebenarnya xde la complicated sangat orangnya when it comes to makanan. Dapat nasi, telur mata kobau (telur kuning kene cair), letak cili padi, kicap pun dah jadik dah. Xde pun nak kene ada 2-3-4 lauk depan mata. Kadang dapat ikan goreng, kicap, nasi pun jadik. Itu pun sodap dah oiiii. Silap2 bertambah2 nasi. Tapi ikan goreng kene garing2. Ngeee.

So kite pun terbeli electric multifunction mini cooker. Wah, terbeli nyeah. 😅. 

Nie haaaa dia. Murah je. RM37.90 exclude postage. Postage ke ofis kite RM5.60. Tolak RM1.00 claim voucher dari kedai tuh. So total RM42.50. Murah kan. Kalau nak murah lagi, xyah beli steam tray.  Beli pot dia je. Macam kite, kite beli sekali steam tray. Konon nanti kut2 la ada nak panaskan makanan yang gunakan method steam ke kan. At least dah ada. Steam tray tuh guna x guna belakang kire. Janji ada. Hahaha. Delivery memang cargas. Kite order 14/2, 15/2 dah sampai. Tapi kene order sebelum pukul 2petang la on weekdays. Courier service seller guna DHL instead of shopeeXpress yang lousy tuh. And knowing DHL punya service, memang torbaoekkkk la. 
Nah kite belanja sekali details. 

Awalnya kite beli yang brand Giselle. Yang itu harga dia RM59.90. Mahal sikit dari brand Innomax nie. Tapi 3minggu status masih sama xbergerak. Sudahnya kite request untuk cancel order. Xsampai 5minit, Shopee dah creditkan refund tuh kat e-wallet shopee kite. Carik lain la cite dia. Carik punya carik, survey punya survey, itu yang jumpa brand Innomax.

Taraaaa. Ada kaler hijau nie dengan pink. Apa barang pink. So kite amek hijau. Pastu ada 2 heat level. Low dengan high. 

Sebelum nak guna, boil kan dulu air. Ulang la berapa banyak kali pun korang nak ulang sampai korang rasa macam selamat digunakan untuk memasak. Multifunction mini cooker nie xyah letak air. Cucuk plug je. Pastu xyah nak kene letak2 air kat bawah.

Nak pegi bercuti pun sesuai kalau nak bawak. 

Kite buat megi kimchi. Sebab senang. Xyah nak kene menumis bagai. 

Bagi kite untuk light2 punya usage ok la kalau nak guna. Ok je, function je bende alah nie. Nak tenggek (masak) nasi pun boleh. Portion pulak, boleh la lepas masak untuk perut sorang dua. Piuk dia xbesar dan xkecik. Just nice je. Ngam soi untuk sorang dua. Tah2 kan, bende alah nie kite buat untuk menggoreng telur je. Mahal oiii kalau order telur mata kat food court bawah ofis kite. Baik goreng sendiri. 

Kite beli memang untuk letak kat ofis. Masak2 kat pantry. Habis la fridge kat ofis. Jangan buat macam fridge kat rumah sudah. Mujur la dept kite ada 5-6 orang je. Perempuan yang selalu guna fridge 2 orang je. 😅. Jangan tea lady pening kepala bila bukak fridge kat dept kite sudah. 😂ðŸĪŠ. 

Monday, February 13, 2023

:: Progress Rumah - Update ::

 Jumaat malam hasben kite ajak tengok rumah setapak. Alang2 nak hantar cat sekali. Sebab plan the next day nak cat rumah. Cat sendiri kononnya. Bila dah boleh cat, maknanya kat rumah tuh dah settled dah la apa yang patut kene settle. 

Bismillahirrahmanirrahim.

Kite start dengan luar dulu la nyeah. Ikut turutan. Please bare in mind yang post nie bakal panjang. Belum campur dengan selingan2 iklan lagi. Hiks. 

Shoe cabinet itu hari kan xpasang lagi lampu.

Dah siap pasang dah. Checked!. ✅. Cantiknya bila bukak lampu. 

Ok itu luar. Luar xde apa sangat. Takat shoe cabinet je. Depan shoe cabinet tuh bilik stor.

Jom masuk dalam rumah pulak. 

Assalamualaikum. Kakak, bobot dengan ifan dah balik. Ehhh, hahahaha. Dah terbiasa cakap macam tuh every time masuk rumah kat gombak. So terbawak2 sampai ke rumah setapak. 😂. 

Punya la dah terbiasa, bila masuk rumah bagi salam je x nyebut nama 3 orang anak dah balik, nanti mesti bobot akan tegur, “mommy, u forgot something”. Bila tanya apa. Dia jawab, “u forgot to say what u suppose to say mommy”. Haiyooo. Selagi xcakap, duk la meratib ayat sama. Nak xnak terpaksa la cakap. 😅. Kadang2, salah sorang dari 3 anak2 kite yang akan nyebut ayat tuh. 

Masuk2 je akan nampak island table. Sebelum nie xletak lagi table top kan.
Skang dah siap letak table top. Checked!. ✅. Dulu dekat atas pintu tuh ada wall fan. Sebenarnya nak letak wall fan kat dinding sebelah island table, mengadap dapur. Sekali katanya xboleh sebab nanti berlaga dengan pintu kitchen cabinet. 

Sudahnya kite suruh bukak wall fan tuh. Nampak huduh sangat letak dekat atas pintu masuk rumah. Dah la kat tepi dinding yang berdepan dengan island table tuh dah ada kipas besau. Pastu tup tup, ada lagi kipas kat atas pintu. Mendeeee tah.
Nie ha. Xker pelik. Ini sebelum bukak.

Pasal wall fan nie kan, sampai muncung2, merajuk2 la jugak kite dengan hasben kite. Bertegang jugak la. Kite suruh bukak kalau xboleh nak alih ke belakang kat arrow hijo tuh. Hasben kite tanya kalau bukak nak letak mana sebab dah xde tempat nak letak. Kite jawab bukak la dulu. Nanti akan ada la tempat yang boleh nak gantung wall fan tuh. Pastu hasben kite pulak cakap itu x membantu, dia nak kan solution. Yihhhh, bukak wall fan tuh bukan solution ke. Nak letak mana, kendian la pikir. Kata nak solution whether nak biarkan atau bukak atau pindahkan ke mana2. Bila dah bagi solution, tanya lagi nak pasang mana. Bila dah bagitau nanti boleh pasang kat dalam bilik qisya or bobot, ehhh, xleh terima. Xyah la bawak cara bekerja kat ofis tuh untuk hal2 macam nie. Bende kite buat dia apa, bukan dia buat kite. Dok gitu?. 

Masalahnya, asal pegi tengok rumah setapak mesti timbul isu wall fan. Sampai tahap kite dah xnak ikut dah. Tapi kene paksa. Dah la paksa pegi, pastu bila isu sama berbangkit, tegang lagi situation. Sampai tahap kite cakap, “ehhh susah2, biaukan je ler kipas tuh duduk kat situ. Xyah bukak xyah pindahkan kat mana2. Lantak la nampak pelik ke apa ke. Malas dah i nak pikir. Lain kali xyah tanya i dah apa2 pasal rumah. Track light nie semua pun xyah tukau. Biau kan je semua kaler putih. Suruh ahlung pasang je aircond xyah tukau track light. Cat pun u pikir sendiri nak kaler apa. Furniture pun u decide sendiri nak yang cemana. I dah surrender dah”. Tengah healing merajuk ke tuh?. Huahuahua. 

Ehh xlah. Manada saya marah suami saya. Nada suara saya xtinggi pun. Nada orang merajuk sambil mulut muncung je. Haaaa gitu la. Pastu sentap xbercakap. Emo. 😝. Xnak tengok dah rumah. Lepak kat balkoni tengok pool, tengok rumah2 orang. Layan anak2. Main game candy crush yang skang nie baru level 4555. Laaah, siap bagitau level ker?. 😂. Hasben kite tanya apa2, kite jawab, “ntah. Xtau. Ikut u la. Memana je la”. ðŸĪ. Rebel la konon2nya tuh. ðŸĪĶðŸŧ‍♀️

Pastu bila rumah dah siap semua, tau2 track light semua dah tukar, dengan wall fan kat atas pintu masuk rumah pun dah cabut. ðŸĪ­. 

Ok dah, habis kisah emo pasal wall fan. Nampak x nampak x kenapa jadik lagi panjang. Selingan "iklan" yang panjang berjela.

Bulb lampu island table nie bapok ler terangnya weh. Sebab tuh color bulb track light kene dim sikit. Baru la ngam. Tapi memang betul pun. Tukar bulb track light kaler kuning, terus semenggah sikit. Kalau tidak memang terang betholll cahaya keimanan. Hihihihi. Punyalah terang sampai semut bertelur pun boleh nampak. Ehhh jap. Semut bertelur ke?. Mandai2 je kan kau nie sya. Mengarut2 bagi ler kat kau kan.

Siap dah pasang table top, sinki dengan paip. Checked! ✅. Nanti xlama lagi nak pasang backsplash pulak kat tiles dinding tuh.
Dapur saya yang simple. Xde nak buat beria sangat pun dapur nie. Kalau nak buat beria, baik buat kat rumah gombak. Dapat kite dapur baru. Itu ku bilang kalau la. Kalauuuuu. Hihihi.
Hall pun dah tukar track light hitam. Hah, kan baru la seiring dan sejalan dengan kaler kipas. Matchy matchy gituuh. Aircond pun dah pasang. Checked!. ✅. Xde dah terkeluau hos aircond. Si rambut kinting kite baru bangun tido masa nie. Perut dah kenyang baru lepas makan kat Kungfu Ramen Taman Melawati. Masuk kete, dapat aircond, tayar start bergolek je, terus gone with the wind. Kakak dengan abang pulak xde nak ajak main (pegi rumah kakak kite). Itu yang asyik nak berdukung je dengan kite. Sudahnya kite dudukkan dia atas tangga. 
View dari arah balkoni. 

Ok settled dah part hall dengan dapur. Moh kite ke bilik2 pulak. 
Master bedroom pun dah tukar track light color hitam. Aircond dah pasang. Checked!. ✅
2nd room. Pun dah tukar track light dengan pasang aircond. Checked!. ✅. Nampak bende alah kat lantai tuh x?. Itu la wall fan yang bikin onar selama nie. Dah selamat dicabut dah. Urghh!!. 

Bila sudahnya dah dicabut, and memang kesudahannya kene jugak cabut, xker buat penat otak, buat penat emosi bila bertegang urat, berselisih pendapat. Ingat merajuk tuh pun xpenat ke. Ingat muncungkan mulut tuh xlenguh ke. Ingat sentap menyentap nie best ke. Ingat senyap xbercakap tuh seronok ke bila xdapat bercakap. Dah la kite sejenis yang kuat bercakap, bila xdapat bercakap, boring tahuk!.  Hahahahaha. Jangan la pulak korang pikir xbercakap berhari2 ke derang nie. Xlah, mana mungkin berhari2 kite x bercakap dengan suami aii tuh. Esoknya pagi bangun tido start la bercakap balik. 😂ðŸĪ­

Bilik no 3 xde bende nak tukar and memang xletak aircond dalam bilik no 3. Sebab kecik. Nak pasang aircond macam xlogik. Mau beku dalam tuh. On kipas je pun dah ok. Dah sejuk dah. Mana xnya, kipas dalam tuh jenis yang 6speed. Kalau panas gak xtau la nak cakap apa.

Pastu sabtu lepas kite dengan hasben kite pegi rumah setapak. Niatnya sebab nak cat rumah. Hasben kite nak cat sendiri katanya. Hari dari cerah sampai la gelap xsiap2 lagi. Padahal 1 bilik je pun. Kecik pulak tuh. Sudahnya memang xsiap pun. 😂. Hasben kite tetibe je, "ok kat sini i nak declare yang i xtau cat rumah. Kalau pasang2, drill dinding, gantung2 i boleh buat. Cat i xleh la". Hahahahaha. Bercapuk habis gais dinding. Kire kite lagi terror la dari hasben kite. Sebab part dinding yang kite cat elok molek je. Hasben kite cakap "ok kalau macam tuh, u je la yang teruskan. Sila2 sambung". Wakakakakaka. Ishhhh, xnak la. Penat oiii. Penat sebenarnya nak cat rumah nie. Nampak senang, nampak macam ehh boleh nie. Tapiiiiiiiiii tidak ye gais. Nak2 pulak bila orang yang x biasa and xpernah mengecat yang buat, memang sudahnya give up la cite dia. "Ddy, upah je la orang cat rumah". Terus hasben kite carik contact dan2 tuh jugak. Hahahahahha.

Mujur la kite cakap cat bilik paling kecik dulu untuk testing. Jangan terus nak buat hall. Xleh bayang kalau start dengan hall dulu. Matilanak!. Bertobek dinding. Kihkihkih.

Kalau perhati betul2, boleh nampak cat bercapuk2 sebab xrata. Itu kerja hasben kite la. Dah la cat xrata, kerja x habis pulak tuh. Xpe la kesian suami kite. Penat dia tau. Hihihihi.
Siap letak tape tutup plaster ceiling. Sebab habis plaster ceiling bilik pun terkene cat sekali. ðŸ˜Ŧ. Pandai2 la orang yang sambung tuh nanti touch-up balik. Lebih baik serahkan je pada yang pakar untuk buat. Wakakakaakaka.

Lepas cat dah boleh cuci rumah, hantar perabot, pasang langsir,  call kedai yang kiteorang beli washer, fridge dengan dapur masak untuk penghantaran. Lepas tuh boleh deco2 sikit. Part deco kite suka. 

Nanti dah siap kite roger. 😂

Wednesday, February 8, 2023

:: Progress Rumah - Dapur Saya Dah Siap ::

Alhamdulillah siap sudah dapur saya. Woot woot!. Hihihihi. Semalam jacky hantar video and gambar kat hasben kite. Cepat betul buat kerja. Tau2 ehhh dah settled?. Haaaa, gituuu. Sebelum tau dapur dah siap, hasben kite duk "ehhh, cantik. Cantik jugak. Macam ada glitter2.". Kite pun apa lagi terus duk tenung tajam hasben kite. Kite tenung je xcakap apa2 pun. "Xde, nie haaaa. Jacky hantar video dapur u. Dah siap pasang table top, sinki, paip semua". Haaaaa, tau pun.

Video yang jacky forward tuh gegar. Nervous ke tuh?. Hahahahaha.

Nampak lain terus bila dah letak table top. Cantiknyaaaaa.
Nampak x kenapa kite xnak letak dapur gas kat situ. Xletak pun dah nampak macam sikit je space kan. Cer bayangkan kalau letak dapur gas kat situ. Mau letak rice cooker dengan blender je dah boleh buat penuh. Itu kite la. Masing2 punya pendapat kan lain2. Ada yang rasa ok, ada yang akan rasa x ok. Macam kite, kite pentingkan space la. Sebab kat rumah gombak dapur kite punya space table top pun kecik. So nak letak air-fryer, nak letak toaster nak letak rice cooker nak letak blender dah jadi masalah xde tempat. Belum lagi cite nak letak coffee maker lagi.

Sebab tuh kat rumah setapak nie kite asingkan wet and dry kitchen. So kat dry kitchen ada byk space utk nak letak electronic punya barang. 
Ok dah boleh beli stool dah. Hiks.

Sebenarnya kan, yang terpaling excited pasal rumah nie bukannya kite tau. Tapi hasben kite. Baru je dapat video dari jacky, tetibe, "jom kite pegi tengok rumah sky nak". Haiyooooo. Geleng2 kepala kite bila hasben kite cakap cenggitu. "Ehhh laaaa. Sabar. Xlari pun rumah tuh. Excited sangat u nie. Baru je 2 hari lepas pegi. Nie baru dapur siap, nak pegi. Esok kalau ahlung bagitau part dia dah settle, xkan nak pegi lagi. Tunggu la ahlung punya kerja settle. Dah settle semua baru la kite pegi. Kan senang sekali harung je. Jumaat nie la kite pegi. By that time, mesti ahlung dah siap pasang aircond and tukar apa yang patut dia tukar". Sabar suamiku, sabar. Hahahaha.

Ikutkan ahlung dah tukar dah semua track light dengan bulb. Sebab dekat video jacky kite ada perasan kat dapur, track light punya lampu dah kaler kuning. Sebelum nie putih. But still, ada lagi yang dia xhabis buat. Sebab kalau dah settle, mesti hasben kite dah dapat gambar ke video ke. Lepas tuh, kompom hasben kite xkeruan jadiknya. Hihihihi.
 
Dapur kite simple and biasa je korang. Cantik kat mata kite dengan hasben kite, xsemestinya akan cantik kat mata orang lain. Xpe, yang penting dekat mata kami laki bini, dapur kiteorang cantik. Wahahahaha. 

Rasanya this few days, korang akan selalu ternampak entry pasal progress rumah je. Kalau ada yang x suka, sokay, kite xmarah. Boleh skip je post kite. Kite nak simpan kat sini segala progress rumah. Weekend nie hasben kite nak cat rumah. InsyaAllah minggu depan posting pasal "progress rumah" keluar lagi. Muahahaha.

Tuesday, February 7, 2023

:: Progress Rumah Part II ::

 Alhamdulillah rumah dah boleh kata 90% siap. Kitchen cabinet dah pasang. Lampu2 kipas water heater pun dah pasang. Cuma skang nie tinggal nak pasang table top dekat kitchen cabinet dengan island. Pastu aircond2. Pastu track light punya rail dengan bulb nak kene tukar balik semua. Sebab ahlung salah pasang. Kite nak rail warna hitam tapi dia pasang warna putih. Nak bulb kaler kuning tapi dia pasang kaler putih. Eyeball light punya bulb dah la warna putih, xkan track light nak kaler putih jugak. Baik xyah pasang track light kalau dedua bulb warna putih. Dok gitu?. Plus, kipas kite warna hitam. So macam x matchy matchy dengan rail track light yang kaler putih.

Ahad malam lepas hasben kite ajak tengok rumah. Ikutkan macam malas sebab table top xpasang lagi. Bila dah complete semua baru la plan nak tengok. Sekali dah hasben kite ajak, kite ikut je la. Alang2 dah memang ada dekat luar. Soooo, jalan terus saja!. Ayuh kitaaaa!!!. 

Cepat jugak si jacky nie pasang kitchen cabinet dengan shoe cabinet dengan island table. Sehari punya kerja. Ini betul2 pulun nie dari pagi sampai petang. Hahahaha. Jacky nie kawan ahlung. Lepas nie project dekat rumah gombak kalau boleh sehari jugak la nyek settlenya. 😂.

Shoe cabinet tinggal nak pasang eyeball je kat tengah2. Ikutkan kite, xyah pasang pun. Ye lah, bukannya nak duduk permenant pun kan. Beli shoe cabinet yang biasa je sudah. Pastu deco2 la sikit kat situ jangankan tidak. Dah hasben kite duk kata alang2 la, apa la. So kite pun, terpulang la. 

Hall. Plaster ceiling kite yang standard punya je. Xde design2. Flat je. Macam kite cakap la. Nak beria sangat pun buat apa. Bende x duduk kan. Lagipun tambah cost kalau nak berdesign nie. Tapi cemana pun kene buat jugak plaster ceiling. Kalau xbuat mana nak sorok cable2 wiring yang berselirat tuh. So kite standardkan aje plaster ceiling xyah berdesign bagai.

Paip terjulur kat tepi lampu tuh tempat aircond. Haih, menyesal betul xalihkan tempat aircond kat tempat lain. Bukannya kiteorang sendiri yang nak letak aircond kat situ. Sebab point untuk aircond memang developer dah buat siap2 tunggu nak pasang je. Kalau point aircond developer xbuat siap2, memang idok ler nak letak aircond kat situ. Confirm kite akan letak kat dinding yang sama dengan tempat letaknya tv. Nampak xcantik kedudukan dia sebab betul2 berdepan dengan lampu untuk dining table. Nak tukar dah xboleh dah. Kalau nak tukar kene tukar awal2 masa buat wiring. Sebab nak kene hack balik dinding segala. Hurmmm. 

Kitchen cabinet dengan island table tunggu nak letak table top je dengan tukar track light kaler hitam. Simple je dapur kite. Kite berani amek color putih sebab itu adalah dry kitchen. Wet kitchen kite dekat luar. Dekat yard. Plan asal nak buat cabinet jugak kat yard. Pikir punya pikir. Xjadi. Sebab kite dah beli dapur gas yang standing. Ikutkan nak beli dapur gas yang letak je atas table top. Tapi xjadi sebab dah berkenan dengan dapur standing. Saje beli yang itu sebab comel. Hahaha. Alaa dapur Zanussi tuh. Kecik comel je sizenya. Sesuai dengan kecik comel size yard kite.

Ruangan dapur kite kecik je korang. Kalau kat situ nak buat tempat masak2, space akan jadi lagi kecik. Ruangan nak letak barang2 electric akan jadi limited. Pendek kata memang akan cramped la kat situ. Itu pendek la kata, panjang iye kan aje. Hahahaa. Lahhhh, sempat bergurau lagi. 😂

Yard tepi dapur. 
Master bedroom. Pun sama track light kene tukar.
2nd room. Pun sama kene tukar track light.
3rd room. Yang ini xde masalah sebab xde track light.
Balkoni ok sebab xde apa sangat. Lepas nie boleh la deco2 sikit balkoni. Letak rumput tipu2 ker, letak parkir tipu2 ker. Tengok la cemana.
Night view dari balkoni rumah. Tinggi kan. Tah la. Walaupun tinggi tapi bile berdiri dekat balkoni and tengok bawah. Xde rasa gayat yang melampau. Kite sebenarnya gayat tempat tinggi nie. Rasa macam nak terjun je. Xtau kenapa ada rasa macam tuh. Tapi bila berdiri dekat balkoni rumah kite, xde rasa apa2. Xde rasa geli2 perut ke, gigil2 kaki ke, memang xde. Agaknya sebab kiri kanan depan ada block rumah kut. Kire jenis yang x open. Tah la kite pun xtau nak explain macam mana. Orang asyik cakap, uish tingginya rumah. Gayat betul. Tapi x sebenarnya. 😅. But even xde rasa gayat, invisible grill kene ada. Jangan risau, dah siap pasang dah pun invisible grill. Sebab tuh relax je nak lepaskan anak2 kite main dekat balkoni without kite punya supervision. Cer kalau xde. Mau menjerit2 kite suruh anak2 masuk jangan main dekat balkoni. Risau oiiii. Bukan tinggi2 manja. Tinggi ya amat. Hiks.

InsyaAllah kemungkinan besar bulan 3 dah boleh start tido2 kat situ. Kene pulak time cuti sekolah. Boleh la duduk situ. Angkut anak2 buah kite sekali. Bawak mak kite duduk situ bagi dia rasa “angin” lain. Hahahaha. Kite pun senang nak pegi ofis. Memang 5-10minit dah sampai. Uish bestnya lahai kalau gitu. Tenanngggggg hidup ini.

Rumah kite simple je. Xde yang extra-vaganza sangat. Tapiii tetap kite bersyukur. Alhamdulillah. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...