Tuesday, February 23, 2021

:: “Sampai Hati U Tak Hargai Pemberian i” ::

 Adoiiii..kalau teringat balik ayat nie, serba salah rasa..

Itu adalah ayat yang keluar dari mulut hasben kite..every time kalau hasben kite cakap gitu, kite xtau nak react cemana..sampai kite cakap, “alaaaa domok nie..buat i rasa serba salah tau every time u kate gitu”..and nak tau x dia jawab ape, “i saje je nak cakap banyak kali..sebab nanti dapat layanan baekkkkkk dari domok aiii”..bengong lahai..getis nau..hahahahha..sebab kite akan peluk2 dia, gesel2 kepala kite kat dia lepas dia keluarkan ayat “sampai hati” dia tuh untuk menunjukkan betapa rasa bersalahnye kite..ngeeeeeee..mesti korang macam, mende yang dak falsya nie mengarut2 nie..kihkihkih..

Cenggini, kan masa birthday kite bulan 11 baru tahun lepas, which was 3months back, hasben kite hadiah kan kite jam Garmin..lepas 3 bulan pakai, kite rasa macam tetibe nak tukar smart watch lain..bukan xhargai, hargai sangatttttt..gila xhargai, pemberian orang tersayang kut..tapi kite nie ada satu peel yang “i don’t like surprises”..but ya, depends on what surprise la..kalau surprise tuh yang memang coincidentally yang kite nak and berkenan di hati, kite memang akan suka bangattt!!!..tapi kalau xberapa nak berkenan di hati, kite akan happy tapi (ehhh, tetap jugak akan ada tapi kan..hahaha) akan ada satu perasaan macam, “alaaaaaa”..gituuuu..hiks..

Memang kite nak sebenarnya Garmin tapi yang hasben kite hadiahkan tuh, bukan model yang kite nak..mesti korang macam, “gila xbersyukur betul ko nie kan”..hahahahaa..adoiii, tah la, itu memang perangai buruk kite la..i rest my case!..

Kite ada terpikir nak let go Garmin tuh..tapi tapiiiii, before tuh kite tanya dulu hasben kite..and dia ada la ckp, “kenapa nak jual?..kenapa x tambah je”..and kite justify la ke dia yang kite xmampu nak manage 2 smart watch..and kite cakap la, nnt kite beli sendiri la smart watch lain and kite akan tambah dengan duit kite..and panjang la lagi perbincangan kiteorg sebenarnye..so the next day, kite tanya lagi hasben kite..ye la kene la tanya weh, dah la hadiah dari dia..nak let go pulak tuh.. “domok, cemana?..what say u?”..pastu hasben kite replied, “ehhh, xpaham nyeah hint2 semalam”..kite jadi blur gila bile baca ape yang hasben kite replied..hint2???..xpaham???..ape nie?..what’s going on?”..

Kite pun replied la yang kite xpaham..so hasben kite pun explained la, “kenapa nak let go Garmin kalau bende boleh tambah”..a few hours later, ahahahhaah, okayh, now i understand..maksudnye, “Garmin tuh simpan la, maintain kan la, nanti i belikan la smart watch yang u nak tuh”..haishhh..kan senang straight to the point je dari awal..mana la nak paham hint2..jangan la nak ulang balik kejadian masa zaman nak approached i dulu domok oiii..duk konar sana, duk hint2 sini semata nak cakap yang dia suka kite and nak go to the next level dengan kite..ehhh, teringat pulak..tiberh!..ngeee..nervous laki kite masa tuh, kemain menggigil and menggeletar dia..kite lak duk menganjeng dia dekat setengah jam..berpeluh2 dia gais!..lepas je kite terima dia to be part of my life, dia happy yg tersangat happy..siap bersorak menjerit “yes, alhamdulillah” yang xtahan..seminggu sebelum luahkan dah start prektis depan cermin plus mintak kawan2 baik tolong bagi idea..hahahaha..9-10 tahun memendam perasaan and xpernah berubah perasaan tuh katanya..takut kene reject lagi pun ye jugak dengan ayat2, “i rase kite elok jadi kawan je kut”..elok jadi kawan kononnye..dulu kemain lagi ko jual mahal kan sya..xnak la, xleh terima la, nak kawan je la, xboleh la apa la..skang nie, dah ada anak 3 org bersama..alhamdulillah..hehehe..

Ehhh, termengarut pulak..suddenly ter-flashback..huahuahua..

Kite boleh je nak maintain garmin kite tuh..tapi kite tau yang kite xmampu nak manage 2 smart watch..end up confirm salah satu akan terabai..percaya laaaaa..itu lah yang terjadi dekat jam2 kite yang berlambak2 dlm laci..terabai sampai sudahnya banyak yang dah habis bateri..tapi skang dah boleh berdetik dah jam tuh sebab hasben kite dah tukarkan semua bateri jam..terkejut brader jam sebab sekali bawak smp 6-7 jam nak tukar bateri saje..huahuahua..

Last2 hasben kite setuju..and garmin kite pun dah selamat di jual dekat kakak kite..so semalam lepas hasben kite fetched kite kat ofis, tetibe dari building ofis kite nak keluar simpang, dia belok kanan instead of belok kiri.. “ehh nak gie mana?”..and, “lah, kata nak beli jam u”..whattttt???!!..owh my Allah..betul ke nie????..disebabkan klcc sekangkang monkey je dari ofis kite, maka ke situ la kami..

Dah enter-ed klcc terus pegi ke kedai yang ingin dituju iaitu, kedai mesin epal..ataupun Machines kata omputih..wakakakakakaka..dah usha2, terus beli..hasben kite pun beli untuk dia satu..nie nak ngadu la, sales person dekat machines klcc tuh kan, tah pape..mementang la hasben kite pakai selipar, pakai jeans lusub dengan tshirt rock JE, layanan nak xnak je..pandangan sales person tuh macam, “eleh, dah tau xde duit, masuk kedai nie buat ape..mampu ke nak beli barang2 kat sini..harga barang kat sini mahal hokeyh..nie mesti nak tanya2 je pastu blah bukannye nak beli pun..saje je nak buang masa aku untuk melayan korang kan”..gituuuu!!!..sebab bila tengah layan kite dgn hasben kite, dia siap boleh tinggalkan kiteorg terbangak2 pastu layan orang lain kat seberang table nun..nak kata xramai staff, ramai je staff kat machines tuh berkeliaran..

Sekali bila hasben kite kata nak beli 2 apple watch, terus dan2 macam semangat nak layan..sebelum tuh bila tanya, jawab nak xnak je..and yg sadisnye, sales person itu adalah sebangsa dan seagama..gaji korang pun dibayar la..pakaian yg kau pakai pun sama kaler je seragam dgn yg lain..meaning to say, kau tuh kuli je, bukannye owner kedai pun yg nak kene ada “double standard” dekat customer..kau kerja retail je kut..haaa kan dah mcm ter-downgrade pekerjaan kau..ehh kau sorang je tau yang aku downgrade kan..bukannye staff2 retail yang lain..ye la kau la..sape lagi..kau kan yang ber-double standard sgt dengan kiteorg semalam kan..ehhh, macam la staff tuh baca blog kite..wakakakaka..ishhh..kadang kene la jugak sedar diri..kenapa perlu nak kene ada double standard sedangkan kau pun makan gaji and gaji pun xseberapa mana..bukannye gaji kau 10k yang nak kene sombong pastu nak layan customer kene pilih gaya penampilan..sedar x korang, yang xsemestinye berpakaian kemas, smart, hensem/cantik bergaya tuh berduit, and yang pakai asal boleh/simple, berselipar jepun tuh sengkek xde duit!..haih, bila la nak hilang perangai keji dan hina sesetengah sales person yang kerja dekat kedai2/butik2/showroomkereta mahal2 nie..xpaham betul..

Apple watch series 6..hasben kite amek yang Nike edition, kite amek yang biasa punye..dedua tuh size 44mm..ada yang size kecik iaitu 40mm..kalau ikutkan wrist kite skang, elok pakai yang 40mm..sebab wrist kite kecik..skang 40mm memang nampak sedang elok la kite pakai sebab kite kan skang dah kurus..woot woot!..hahahaha..cer kalau kite ngandung lagi yang berat naik sampai 25kg..40mm tuh nampak pelik kut..pergelangan tangan gemok tp jam kecik..hahahaha..plus, kite xsuka pakai jam kecik2..dah terbiasa gamaknye pakai jam gabak2..sebab tuh kite amek 44mm..
Harap kene dengan jiwa la apple watch nie..jangan buat hal lagi 3-4 bulan tukar lain sudah..hehehe..

Last but not least, thank you domok aiiiiii..sumpah i mmg nak beli pakai duit i sendiri..jangan u ingat ini ayat propa tau..tapi bile u yg beria nak belikan, i terima je la..heart u tight2 domok aiii..❤️😘😍

Thursday, February 18, 2021

:: L O V E S T O R Y ::



Where do I begin?
To tell the story of how great a love can be The sweet love story that is older than the sea The simple truth about the love He brings to me Where do I start? With his first hello
He gave new meaning
To this empty world of mine 
There never be another love 
Another time 
He came into my life and 
Made the living fine 
He fills my heart 
He fills my heart 
With very special things 
With angels songs
With wild imaginings
He fills my soul 
With so much love 
That anywhere I go
I never lonely With him around Who could be lonely I reach for his hand It's always there How long does it last? Can love be measured By the hours in a day? I have no answer now but This much I can say I know, I'll need him 'til the stars All burn away And he'll be there It fills my heart, it fills my soul I know I'm never lonely There never be another love, another time I know I'll need a man He'll be there He'll be there I know he'll be there Oh, how long does it last? Can love be measured By the hours in a day? I have no answer now but This much I can say I know, I'll need him 'til the stars All burn away And he'll be there And he'll be there

*Such a lovely and beautiful song. ❤️*

Tuesday, February 9, 2021

:: Essential Oil YL Untuk Hilangkan Gegata ::

Ini kisah lama tapi saje nak share ape eo yang kite guna untuk hilangkan gegata..of course la essential oil young living..hehehe..

Watak masih lagi sama dengan previous entry kite..hahahaa..iaitu si rambut kinting kite, si ipanzuzuzuzu..huahuahua..

Macam yang kite mentioned kat perenggan atas, cerita nie dah lama..few months back la..don’t know what went wrong, tetibe ifan naik gegata..sampai skang xdapat kenal pasti punca dan dari mana dia dapat gegata..cadar dah tukar pun masih kene jugak..dah vacuum tilam, kapet ape semua pakai dust mite vacuum pun kene jugak lagi..runsing betul kite..

Kesian tengok bila badan ifan naik gegata..so ape kite buat, kite dilute eo Melrose, Frankincense dengan Lavender dengan V6 oil dalam roller bottle..

Gabungan 3 eo nie memang mantap!..hahahaha..

Sebelum kite lumurkan 3 jenis eo yang kite dah dilute tuh dekat badan ifan, kite bilas dulu badan dia..lepas dah bilas badan dia, baru la kite lumur eo..lepas lumur eo, sekejapan je dah surut..sekejapan tuh less than half an hour..

Amek masa 2 hari jugak la nak surut..malam kite letak, esoknye dah surut..pastu ingatkan dah okayh la..sekali esok petang bile kite amek ifan dekat rumah mak kite, mak kite ckp gegata tuh naik balik..makin teruk weh..sedih betul..

Teruk kannnnnnnn..yeee tau penuh teruk betul baju2 kat dalam bakul merah tuh kan..hahahaa..abaikan baju bajan dalam bakul merah tuh..sila fokus pada merah gegata dekat badan ifan..huwaaaaaaa..nak nangis rasa..tapi ifan xde pun merengek2 or menggaru2..dia biasa je..so kite pun xtau dia gatal ke x gatal ke..

Tangan dia habis naik gegata..ehhh bukan tangan je, habis satu badan membawak ke muka la sebenarnye..dalam gambar xberapa nampak ketara sangat..tapi bila tengok live, orang yang tengok pun seram weh..sumpah xtipu..teruk sampai terasa panas bila pegang kat tempat yang naik gegata tau x..adik-beradik kite sampai paksa kite pegi klinik..tapi kite nak try letak dulu eo2 yang kite dah dilute tuh dulu..klinik tuh kire last resort la..

Masa tuh rasa menyesal xtinggalkan eo kat mak kite..dushhh!!!..seligi sekali dahi tuh..

So sampai je dekat rumah, kite terus bilas badan ifan, xde la beria pun bilasnye, janji bilas..terus kite lumur lagi eo kat badan ifan..and sekejapan je dah nampak result..less than half an hour dah surut..

Beza kan beza kan..alhamdulillah hilang terus...

Walaupun dah hilang, kite tetap letak jugak berulang2 dalam sekali dua gitu sebelum tido..dengan harapan xnaik lagi dah..esoknye, kite tepon mak kite tanya ifan cemana..naik lagi ke tidak gegata tuh..mak kite kata xnaik dah..alhamdulillah..lega sikit hati..

Seperti biasa,
Untuk menyenangkan kalian nak tengok perbezaan..

Cuba la..mana tau berkesan dekat anak2 kalian kan..hehehe..

Itu la sebabnye kite dengan hasben kite sanggup and xberkira nak invest duit untuk beli essential oil young living nie..sebab kami tau keberkesanan eo2 nie..mahal memang mahal (depends pada jenis eo) tapi kalau berkesan, why not..plus, bukannye sekali beli tahannye seminggu dua or sebulan je..lama kut..tapi tengok jugak la pada kekerapan penggunaan korang cemana..macam kite, eo yang basic macam lavender, lemon and peppermint memang sekejapan je la habis..sebab memang kite kerap guna tiga2 eo tuh..

Nie pun ada eo kite ada yang dah habis..pastu kan, nak cite nie..kite ada ngecek hasben kite pasal kain buruk kayangan..alaaaa, norwex tuh la..bila hasben kite tau je harga satu kain tuh berapa, terus dia ckp, “hilang akal satu kain lap tuh sampai seratus lebih..gile ke hape”..pastu ada lagi ayat yang dia duk bebelkan..itu hari kite ada beli kain buruk rege 20hengget lebih kut..dia bising gais..mahal katanye..hurmmmm, pastu tetibe dia sambung, “dari u beli kain buruk yang tah pape harganye, baik la beli u punye minyak tuh”..okayh, bila dia dah sebut gitu maka senang kerja kite nak tambah eo lepas nie..wakakkakaakakakkakaa..

Monday, February 8, 2021

:: Essential Oil YL Untuk Surutkan Benjol ::

 Sabtu malam lepas, kite kat dapur..biasalah baru lepas dinner masa tuh, so kene la kemas2 dapur..hasben kite pulak tengah berdiri kat tepi dinning table sebab tengah monitor qisya buat homework dia..segala homework qisya, hasben kite yang settlekan..dia yang uruskan..and qisya lagi prefer daddy buat homework dengan dia dari kite sebenarnye..qisya kate “mommy always do angry face”..nak cakap mommy garang tapi xberani lettew..hihihi..

Kite masa tuh baru lepas basuh2 segala pinggan mangkuk and segala mak nenek yang ada dalam sinki..then dah basuh botol2 susu ifan semua..teringat pulak susu ifan dalam tin susu dia dah habis..so kite berpaling la badan sebab nak pegi bilik stor amek susu dia untuk refill..sekali nampak la si ifan tengah melangkah pagar nak masuk dapur..

Iye gais, dah selamat pasang pagar dah..masa kakak dengan abang, xde la sampai nak kene letak pagar antara hall dengan dapur..tapi bila time ifan, ermmmm, tanpa berpikir panjang terus letak sebab xlarat nak kejar dia every time dia masuk dapur..

Nie haaaaa pagar tuh..kene jugak pasang sebab sebelum pasang, sekelip mata je dia akan hilang pegi dapur..selongkar sampah la, masuk toilet la..pernah sekali tuh segala bende dia campak dalam toilet bowl..mangkuk ikea la puting dia la..hacooo kadawaleeeee..ifan nie selalu buat kerja senyap2..mulut senyap tapi tau2 kerja dah jalan..tangga memang dah selamat berpagar dah..itu yang paling awal dipagarkan..heehhe..

Okayh, berbalik kepada cerita sebenar..

Bila nampak ifan tengah melangkah nak masuk dapur, kite sergah la dia sambil2 lalu tuh, “haaa haaaa, cemana boleh lepas masuk pagar nie”..then kite buat2 nak kejar dia..dia duk berlari, tersadung pulak kaki hasben kite, and “paaappp”, muka tersembam kat kaki dining table..takut kite sebab bunyi kuat gila kut..meraung xingat ifan..menangis la ape lagi..ehh, harus la kan..sakit kut..tengok kening dia, adoiiii benjol sudah..

Nampak x benjol tuh..hurmmmm..cuak gak la bila tengok..

Then terus kite capai eo (essential oil) Copaiba then sapu kat tempat benjol tuh..

Inilah dia eo Copaiba tuh..kite xde dilute dengan V6 pun..direct sapu je..

Lepas kite sapu eo Copaiba dekat tempat benjol, alhamdulillah, dengan izin Allah, dalam sejam lebih macam tuh, kite tengok dah surut benjolan dekat kening ifan..
   Nampak x..benjol dah surut cuma tinggal merah je..

Lega sikit hati bila tengok benjol dah surut..kalau tidak matilanak, nak jawab ape dengan nenek nanti..hahahahaha..

Okayh la kite bagi gambar untuk lagi nampak “before” and “after..
Ketara jugak la kan perubahan..alhamdulillah dalam masa sejam lebih nampak dah perubahan tuh..

Ifan menangis xlama pun lepas muka terhantuk kat kaki meja..xsampai 5minit pun..lepas tuh kite bawak naik atas..bagi susu ape semua pastu kite bawak dia turun bawah balik sebab nak tukarkan pampers dia..elok je turun bawah terus dia ligat balik gais..ingat serik ke ape ke kan..tapi tidak ye..sama je..steady anak mommy..baru la anak jantan nyeah..hahahahaha..
Nie haaaa budak yang muka tersembam dekat kaki meja tuh..dia nie kalau hilang dari pandangan, better la carik..kang tau2, dalam bilik stor, tau2 terlepas kat dapur, tau2 kang dia main plug kat tepi sofa..haishhh..budak ini laaaaaa..geram betul tau..



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...