Friday, November 25, 2022

:: Now Saya Is Betul3 Nervous ::

 Serious kite nervous yang teramat sangat. Huwaaaaa.

Sebenarnya kan kite ada je kat rumah start dari selasa lepas sampai ke hari nie. Puncanya adalah,

Bukan positive mengandung ye. Tapi positive covid. Ye, positive lagi.

Hari isnin kite masuk ofis, bila test negative. Sebab kite kene test covid every 3 days and upload dekat system. Hari selasa dekat ofis, kite dah rasa lain. Sebelum pegi ofis dah rasa sakit tekak. Sempat la hisap Difflam sebijik. Kurang sikit lepas tuh. Dalam pukul 10pagi, dah start rasa lain. Batuk. Suara pun dah bertukar nak ke arah kejantanan. Hilang suara lunak merdu manjah aiii. Wakakakakaka. Dalam pukul 12tengahari gitu dah rasa lain macam. Tetibe seram sejuk. Bila dah rasa cenggitu, kite pun try la test kat ofis. Sekali naik double line. Try sekali lagi, ehh negative pulak. Try lagi kali ketiga, positive. Hurmmmmm. Memang terus balik la cite dia kan. 

Sampai rumah terus melepet. Badan panas seram sejuk. Sakit badan mencucuk2 lagi. Batuk. Adoiii xleh bawak bincang betul sakit dia. Berselubung dengan selimut sepanjang hari selama beberapa hari. Alhamdulillah anak2 negative. Tapi kite risau dekat ifan. Ifan xleh langsung berenggang dengan kite. Especially time nak tido. Selama kite positive nie, kite berdoa dan berserah dan bertawakal je supaya anak2 kite akan negative. Terutama sekali ifan. 

Tapi bukan itu yang kite nervouskan. Ada bende yang kite lagi nervous dari covid. Gila lah statement. Hahahaha.

Hari nie hati kite tetibe terdetik, “ehhh, dah courier ke belum nyeah?”. Baru je nak check email sekali ada orang tekan doorbell. Pelik jugak, barang apa je yang sampai. Mana ada kite order barang courier dekat rumah. Hasben kite kut. Sekali bila tengok parcel, nervous terus. Kenapa nervous?.
Nampak x apa yang terpapar kat situ. 

Penang bridge international marathon gais. Ya Allah, baru je terdetik, xsempat nak check email, sekali parcel dah sampai. Like you know im waiting for you la. Give me surprise surprise like that. I is very the shocked big big time. Hahahahaha.
Meriah race kit from PBIM. Yang rare tuh dpt rain coat. Tau la skang musim hujan. 😂. 

Sumpah kite nervous. Event lagi 2minggu. Sempat ke kite nak recover dari covid nie. Risaunya. Dengan xberapa nak training. Bila dah start training, kene stop pulak sebab positive covid. Again, sempat ke kite nak recover nie. Kalau lepas positive covid nak berlari 10km mungkin ok la kut. We are talking about half marathon weh. 21km. Even berlari 15km yang xcukup rehat or xcukup tido pun rasa macam nak meletop jantung. Inikan pulak 21km. Ya Allah KAU mudahkanlah segala urusan ku ya Allah. 

Kite akan tetap berlari. Tapi kite xkan paksa. That time memang kite akan pakai chest strap untuk monitor heart rate kite. So kalau kite xdapat sampai FL (finishing line) before COT (cut of time), kite redha dan pasrah. Bukan medal yang kite kejar sangat sebab inikan 1st half marathon kite. So xde nak mengharapkan lebih2 sangat. Kalau dapat medal (which means kite sampai FL before COT), is bonus.

I is sooo risau and soooo nervous. Boleh ker?. Xboleh ker?. 

Tuesday, November 22, 2022

:: Ramen Kimchi Beef Stew ::

Xtau la betul ke tidak susunan nama makanan tuh. Main letak je tuh. Hahahahaha. 

 Sedapppppp. Hasben kite kata dia nak diet. So kire ramen kimchi beef stew tuh makanan diet la gamaknya kan. Sebab semua rebus2 dan sayur2 je. Ok la tuh. Balance la tuh, ada protein, ada carbs. Ada enoki, ada tofu lembut. Ada telur. Kan complete tuh. Kan healthy tuh. Wakakakaka. 

Tah la tetibe kite teringin nak makan. So kite buat la. Lagipun senang je nak buatnya bukan susah mana pun. 

Untuk kimchi, kite guna brand,

Brand nie haaaa. 

Sebelum nie selalu je nampak. Ada jugak rasa nak cuba kalau ternampak kat grocery store. Tapi kang takut xsedap pulak. Sebab xsemua kimchi yang dijual tuh sedap. Aduuuiii tetibe terbayang kimchi dekat Seoulnami Korean Bbq. Kimchi kat situ sedapppppp. Bila makan kat sana, ringan je rasa mulut nak tanya kimchi beli kat mana. Hahahaha. Pastu Gyeran Jjim pun sedap. Kite suka gila. Ifan pun suka.

 Apakah itu, itu adalah,

Sejenis macam sup telur. Sedap giler.

Seoulnami tuh xleh makan selalu. Sekali sekala boleh la makan. Sedap memang sedap. Tapi mahal oiiii. Last kiteorang makan kat situ, bill dekat 500hengget. 😅. Sebelum nie makan sana, bill dalam 300henggetlebih. Mungkin harga jadi mahal sebab salah kiteorang yang meng-order jugak kut. Hahahaha. Kiteorang selalu order set kalau makan kat situ. Pastu ada lagi side2 yang lain. Dengan air. Campur segala tax and charges, memang la boleh sampai 500hengget. Yang makan pulak 5mulut. Kalau 2mulut insyaAllah murah la kut. Hahaha. 😎

Bila qisya ajak makan kat situ lagi, phobia terus hasben kite. Hahahaha. 

Okayh moh kembali kepada ramen kimchi tadi.

Surprisingly, kimchi yang kite beli tuh sedap jugak. Lepas nie dah tau sedap, boleh beli lagi. Kite beli kimchi yang beratnya 500grams. Pastu menyesal. Sebab cepat sangat habisnya. Hahaha. 

Untuk spicy sos pulak kite guna

Yang ini. Ingat nak beli brand yang lagi satu tuh. Apa tah nama dia. Tapi besar. Ini yang kecik, so kite beli yang ini je la. 

The result,

Tadaaaaa. Cantiknya lahai kaler dia. Menggiurkan. Adoiiii tetibe terasa lapar pulak. Tetibe terasa macam nak masak. 

Arghhhh. Definitely a korean soul food and comfort food. Gittuuuu. Hahaha. 

Sedapnyaaaa. Makan pulak time hujan sejuk2. Perghhh. 

Monday, November 21, 2022

:: Another Year of Growing Older ::

Disclaimer : Entry nie rasanya macam akan panjang. Sebab ada 3 cerita dalam 1 entry. Maka bertabahlah ye bagi yang setia untuk membaca sampai habis. 😂

Biasalah. November dah kan. November adalah bulan birthday untuk 3 orang dalam family kite. Starts with hasben kite, followed by qisya, and last but not least, me!. 

Masa birthday hasben kite, jatuh on weekdays. So xkeluar pegi dinner. Hasben kite pulak sampai rumah kemahen lambat. Kul 9lebih baru sampai rumah. Hadiah postponed bulan 12 kayh daddy. Hahahaha.  Kite dah suruh hasben kite start pikir nak hadiah apa. Kalau boleh xnak dah buat surprise. Bukan apa, kalau beli apa yang hasben kite nak, lagi bagus sebenarnya. Hasben kite kata dia xnak hadiah. Sebab dia dah dapat hadiah dia. Hadiah dia adalah, kite dan anak2. Hadiah yang paling bermakna kata dia. Auwwww sho shuweet. Hahahaha. Tapi dalam pada xnak hadiah, duk tunjuk kat kite so called present yang dia kononnya "xnak" tuh. Terperanjat kite tengok harga. “Xde yang lagi mahal ke?”. Jam 20ghibu kau. Aje giler laki aku nie. Yang bukan2 laaaaa dia nie punnnnn nak meminta. 😒

Simple celebration je. Kite beli kek kat Zus coffee. Pastu belanja kopi sekali untuk hasben kite. Kek pulak yang jenis slices je. Kalau beli the whole cake macam rugi sebab siapa je nak habiskan. Hasben kite dah la jenis xberapa sangat kek2 nie. Kite pulak dah kurang makan bende2 manis nie.

Halahhhh bobot. 

 Mana ifan?. Kenapa xde dalam gambar?. 

Ifan dah terbongkang dah. Ngantuk sangat sampai tertido dengan sendirinya. Sebab tuh dia xde dalam gambar.

Pastu qisya pulak. Pun birthday dia jatuh on weekdays. Sebenarnya dah buat early celebration kat rumah kaklong kite. Bila sampai on the actual date and day, kite dah plan dengan hasben kite nak belikan dia kek. Sebab hasben kite cite yang pagi2 lagi mood kemain happy sebab birthday dia. Bila dengar cenggitu, itu yang macam nak belikan kek. Petang balik kerja terus ke rumah mak kite. Qisya sampai2 je rumah nenek, habis semua orang dia tanya. “What date is today?. i think today is someone’s birthday. Guess who?”. Kiteorang seperti biasa buat macam xtau. Masing2 buat2 terpinga2. Saje nak menyakat. Kihkihkih. Last2 bila dah sakit hati semua orang macam xtau la xingat la, terus merajuk si qisya. Dia sampai menangis gais!. Hahahaha. 

Bila dah merajuk, kite keluarkan la kek. Kebetulan kek pun baru sampai. Terus senyum malu2. Haihlah qisya. Mana mungkin la mommy lupa. Sebelum kek sampai (order thru grabfood), mak kite kata qisya masuk dapur bukak fridge nak tengok ada kek atau tidak. Sekali xde. Muka hampa je. Huahuahua.

Sedap pulak rainbow cake kat secret recipe nie. Nak beli kek perisa yang lain, size kek besau nau. Takut xhabis. Nie je yang ada size kecik. 

Beli pizza je kat pizza hut. Sebab dah malam kan. Ini je la makanan yang logik untuk dimakan di waktu malam. 😎

Ok now it’s my turn.

Time birthday kite nie 2 kali hasben kite kantoi. Hahahaha. Birthday kite 17/11 jatuh hari khamis. 2-3 hari sebelum birthday kite la nie cite kantoinya. Ada satu hari tuh, hari isnin kalau xsilap kite. Dah pukul 7lebih hasben kite dengan qisya xsampi2 lagi rumah. Kite dah start berhangin dah. Kite duk suspect dia amek qisya lambat kat sekolah. Mulalah nak marah. So kite pun call la tanya kat mana, dah amek qisya ke belum. Hasben kite cakap dah amek dah. Ada kat mall sebab qisya kata dia lapar sangat nak makan dulu. Ermmmmm. Pastu kite xpuas hati. “Ye ker?. Ke baru lepas amek qisya kat sekolah”. Hasben kite suruh tanya qisya sendiri. Bila cakap dengan qisya, qisya kata daddy amek dia dah lama. Pastu dia kata dia lapar so makan dulu. Hurmm, something fishy la. Sebab hasben kite bukannya jenis yang lupakan kami dekat rumah pastu dia makan dekat luar berdua dengan qisya. Okkkkk fine. But i know u la qisya. Kemon, u are my daughter la. I know when u tell a lie. Hahahaha. 

Kite dah dapat rasa yang 2 beranak nie mesti pegi beli present kite. And kite pun end call xde nak investigate panjang2. Xpe, this time i let u go. 😂. 

Lepas bercakap dengan qisya, baru kite macam terpikir. Oooo patut la beli present awal. Sebab hari rabu sampai jumaat, hasben kite ada bengkel kat puchong. So kompom la dia xsempat nak menyinggah mana2. Ok, faham faham. 😝

Hari rabu hasben kite balik dari bengkel dia kat puchong tuh dah lewat malam. Walaupun dia dapat bilik kat situ, tapi tetap hasben kite balik jugak. Mana2 bengkel pun kalau buat kat area2 within klang valley, memang hasben kite xtido situ, dia akan balik rumah. Even bengkel kat putrajaya pun, dia tetap akan balik. Unless if bengkel tuh kat negeri lain, memang no choice la. Kene la dia stay sana. Sebab aii kan xboleh kalau hasben aiii xde depan mata. Kang ada je hal nak mencarik gaduh. Getis. Padahal hasben kite nak kene hantar qisya pegi sekolah. Sebab tuh dia xtido sana. Wakakaka.

Pukul 12tengahmalam (khamis 17/11) dah wish birthday segala, hasben kite kata no present sebab dah bagi present in advance. Kasut berlari kite tuh la yang present in advance-nya. “Ehhh, kasut lari u tuh bukannya murah tau. Xde xde. Itu dah kire present dah tuh”. Pffttt!.

So khamis tengahari kite whatsapp hasben kite tanya jumaat bengkel still jalan ker?. Kan by right cuti. Sebab nak menyenangkan rakyat balik mengundi katanya. Pastu hasben kite kata hari jumaat bengkel tetap jalan. Dia suruh kite ke puchong lepas balik kerja. Naik grab je kata dia sebab untuk dia balik rumah fetch kiteorang and nak patah balik ke puchong macam xmasuk akal. Memang kompom xsempat sampai puchong balik dalam masa 2 jam. Sebab bengkel dia attend tuh sesi malam pun ada. Kite ok je naik grab.  

Itu tengahari punya cerita. Pastu dalam pukul 4-5 petang cenggitu (masih hari yang sama iaitu hari khamis), alih2 kite dapat notification dari food panda yang certain2 amount dah charged kat credit card kite. Apakah?. Terus kite whatsapp hasben kite. “Aik, beli apa kat foodpanda?. Stayed kat hotel pun beli makanan luar ker?”. Hasben kite replied dengan gelak tawa. Duk tanya kite mana tau la apa la. Dia kata dia beli kopi. Kite pun tanya balik. Mahal betul beli kopi sampai 80lebih. Nak meniaga ke kat sana. Hasben kite gelak. Pastu dia terus tukar topik. Ishhh suspicious nie. Time tuh kite macam dapat rasa dia beli kek sebenarnya. Hahahaha. 

Cut long story short, khamis malam kite dengan anak2 sampai puchong pukul 8.45. Hasben kite dah hantar ke bilik, sekali dia keluarkan kek. “Happy birthday mommy”. Pastu kiteorang gelak. “Ooo ini la kopi 80hinggit tuh”. Hahahahaha. Gelak je hasben kite. “Tuh la. Kantoi pulak. Xtau la pulak payment notification foodpanda sampai ke u”. 😂😂😂.
Nama kedai yang dia beli “kopi” 80henggetlebih tuh. 😝
Nie la “kopi” yang hasben kite beli kat foodpanda dengan harga 80henggetlebih. Muahahaha. Cheesecake ada 6 perisa. Sedapppp and manis tuh xmanis sangat la. Still acceptable. Tapi kite kan dah xberapa nak makan manis2 and cheesecake and segala cake sangat. So bila makan rasa macam muak. 

Tengah layan cheesecake, sekali hasben kite kata makanan untuk dinner kami yang dia beli dah sampai. Ikutkan dia nak pegi dengan qisya and bobot je. Tapi sebab ifan “nak ikutch daddy”, terpaksa la kite pun ikut sekali. Dah collect-ed makanan, hasben kite panggil qisya konon nak amek barang dalam kete. Heleh amek barang ke amek present i. Knowing hasben kite la kan, selalunya dia akan keluarkan segala barang2 yang sepatutnya dikeluarkan dari kereta bile dah dapat masuk bilik. Xde de dia nak berulang banyak kali amek barang dalam kete. Sebab tuh kite dapat rasa dia nak amek present kite. So kite pun berlakon la buat2 xpandang and xnampak.😂

Sekaliiii qisya hulur paperbag. “Happy birthday mommy. Present for u from us”. Kite pun buat2 la surprised gitu, shocked gitu. “Wahhhh, thank you”. Wakakakakakakaka.

Sambil kami berjalan nak ke bilik, kite jalan sebelah hasben kite, “thank you domok for the present. Meh cium sikit”. Hahahaha. Dah masuk bilik, “oooo ini ke yang qisya lapar sangat nak kene pegi makan dulu tuh. I macam dah dapat agak. Sebab tuh i xbanyak soal. 😂”. Pastu hasben kite gelak besar. “Pape tah. Xboleh blah kantoi. Dah la time nak beli hadiah nie kantoi. Nak belikan kek pun kantoi jugak. Buat hal betul la panda”. Hahahahaha. 

“That is why u don’t play2 with bini u punya instinct u know. I can sense kalau ada bende yang xkene”, kata seorang isteri kepada suaminya as a reminder pun ye jugak. Jangan macam2 nyeah. Kite nie boleh jadi detective conan kalau betul kite nak siasat pasal sesuatu hal. Trust me. I can. I can if i want. 💅ðŸŧ😏

Birthday girl dengan hadiahnya. Girl ke??. Ok2 i rephrase back my words. Birthday aunty dengan hadiahnya. Hahahaha. Nak letak makcik macam tua nau. Makcik dengan aunty tuh sama je kan. Tapi aunty tuh kire sedap sikit la telinga mendengar. Ngeeee.

Ini la hadiahnya. Perfume. Miniature perfume tuh lelaki punya. Promoter tuh bagi. Tanya jugak hasben kite. “Macam mana boleh beli brand nie”. Sebab kite ada preferred kite sendiri when it comes to perfume. Biasalah sejenis yang ada migrain kan. Mana boleh beli sebarangan perfume. Kalau xkene dengan bau, boleh naik migrain oiii. Sebab tuh la ada 2-3 perfume yang xberusik kat rumah kite. Kite xpakai sebab bila pakai sakit kepala terus.

Hasben kite kata dia google. And bila baca review, perfume brand nie ramai yang bagi good feedback. Kite pun try la spray, best jugak bau dia. Yang penting bila kite pakai, kepala xsakit, migrain xnaik. Approved!!!.
Smart gile design botol perfume nie. Stiletto heels kau!. Style gilak!. Cantikkk. Suka2. Kemahen tajam heels nyeah. Dengan panjang dan tajamnya heels tuh, mau tembus terbenam sampai ke otak kalau pacak kat kepala. Hahahaha.

Tengah belek2 perfume nie, qisya boleh pulak spill the tea. Joyah2 sangat. Dia kantoikan harga perfume. “Mommy tau x, this perfume is very expensive. Daddy pay almost *00ringgit mommy”. Whatttt???. Ohemgeeeee. Ruginyaaaaa. Ehh rugi nyeah. Hahaha. Rugi la. Sebab kalau tambah sikit dalam puluh ringgit, kite dah boleh dapat kasut Asics NB3 yang kite idamkan. Kasut 2 alam panggilan diberi. Sebab boleh guna utk larian on road dengan trail. Huwaaaa. Rugi3. Kalau dapat, sempat nak pakai masa half marathon kat penang bridge nanti. ðŸ˜ĐðŸ˜ĐðŸ˜Đ. Kite memang plan nak beli kasut Asics NB3 bila kite dapat bonus. Kire self reward la. Tapi kalau dapat sebelum kite berlari half marathon lagi bagus. But sokay, xde rezeki. 😎
Disebalik tabir pembikinan gambar. “Let me hold the box for you mommy”. 😂
Mak, selamat hari melahirkan adik yang ke 39 tahun. Terima kasih sebab melahirkan adik ke dunia nie dengan segala keperitan dan kesakitan. Semoga Allah memberikan syurga buat segala pengorbanan mak. Semoga mak berbahagia dunia akhirat. Sayang mak. ðŸĨ°❤️😘ðŸĨš

Thank you gais for the “surprise”. Hahahahaha. Mommy sayanggggg semuaaaa!. ❤️

Thursday, November 17, 2022

:: “i Bet That Mommy’s Gonna Be Really Really Mad ::

Itulah dialog yang xhabis2 kakak dengan abang ulang. ðŸ˜ģ. Why is the because?. The because is their youngest brother play-ed with bedak and spread the bedak all over the bilik. 😂

Ye memang kite admit la yang kite a bit harsh la dengan anak2. Garang sangat kadang2. Kadang2 nyeah, macam selalu je. Haish. Kesian anak2 mommy. Tapi bila tanya derang, siapa yang lagi garang, mommy ke daddy, qisya dengan bobot akan cakap daddy yang garang. Hasben kite jarang marah anak2 dia. Tapi kalau sekali marah, menitis air mata masing2 itu adalah pasti. 😅. 

Mommy sayang anak2 mommy. ❤️

Skang nie kite tengah cuba untuk tahan dari marah anak2 kite. Hasben kite kadang ada jugak tegur. “U nie garang sangat dengan anak2. Kesian anak2 i”. Pastu kite salahkan dia balik. “Sebab u la i garang dengan anak2. I xsuke u marah anak2 i. So before u marah derang, baik i marah derang dulu. I marah anak2 xpe, tapi bila u marah anak2, i pulak rasa nak marah u. Rasa sakit hati sangat”. Gais, perempuan kan, pernah ke perempuan salah. 💅ðŸŧ😏. Kite kan cukup la annoying dengan ayat tuh. Even though sometimes ada jugak betulnya (hahahaha) tapi xsemua bende perempuan yang betul. 

Tapi dalam hal “baik i marah anak2 dulu before u marah anak2”, rasanya majority mak2 akan cenggituh. Hasben kite kalau marah anak2 kite, dengan kite2 sekali muncung sambil bawak lari anak2 naik atas. Xpuas hati betul. I yang kandung derang 9bulan 10 hari (walaupun mungkin kadang xsampai. Ngee), sakit sebelum dengan selepas keluarkan derang pun i yang tanggung, selamba je u nak marah anak2 i. Sentap hati keibuan i tahuk!. Tapi tuh cakap dalam hati je la. Hahaha. Nak cakap time2 jugak, mau dengan kite2 kene marah nanti. 😝. Kalau gatal mulut nak cakap jugak, masa kite berdua dengan hasben kite je. “Ooo u marah derang boleh, i marah xboleh”. Jawapan kite simple je, “xboleh. I sentap”. Short and sweet kan. Bengang je hasben kite. Kihkihkih. 

Punca terkeluar dialog macam kat tajuk tuh, sebab si ifan main bedak. Habis satu bilik. Kakak dengan abang dah cuak. Sebab tau confirm mommy akan marah. “Mommy, i’m sure that u will be really mad when u see the room. Ifan is playing with bedak and he make a really really big mess”. Time tuh kite tengah bizi mengemas dapur. Baru lepas masak. What??. Falsya???. Masak??. Rare nie. 😂. Kite dah lama gilersss xmasak. Lama as in sangat lama. Sebab ifan masih lagi akan mengamuk bila kite lama2 dekat dapur. Clingy much!. Daddy hilang xpe, mommy kalau hilang dari pandangan sekejapan, satu rumah mencarik sambil jerit, “mommy mommy”. Pastu bila xjumpa, nangis. Bila dah jumpa, dia merajuk. Dah la bila merajuk tuh susah nak pujuk.

Eeeiii sabau je ler.

Tengok la muka dengan baju yang berbedak tuh. Hurmmm.

Bila dah settled mengemas dapur, it’s time for sleep gais!. On the way nak naik tangga, bobot dengan qisya, “owh no. Mommy is coming and she’s gonna see the room. Habis la kite. She will get mad”. Bila kite tengok je bilik yang habis covered with bedak, kite pejam mata, tarik nafas, pegi kat bilik tuh, switch-ed off lampu dengan kipas pastu keluar bilik. “Mommy xmarah?. Are you gonna be mad at us mommy?”. Hurmmmm. “Nope. Dah jadi dah pun kan. If i get mad also nothing will change. Mommy scold ifan pun bukannya ifan tau. Bilik pun settle covered dengan bedak”. Kemahen lega kakak dengan abang, “yeayyy. Mommy xmarah. Thanks mommy. U are the best mom ever!”. ðŸ˜ĐðŸ˜ģ. “Dah, let’s go sleep. Kalau x sleep, haaaa, itu yang akan buat mommy marah”. Mencicit2 3 beradik lari masuk bilik bila kite cakap gitu.

Ifan nie hurmmmm, bagi kite cerdik la. Akal dia memang berjalan je nak mencarik apa bende nak buat. Few days back, dia conteng cleopatra sofa kite dengan permenant marker pen. Kaler merah gais. 😭. Sabar lagi. Xpe la, memang kiteorang tunggu bila anak2 dah besar sikit. Sebenarnya ada plan nak tukar cover cleopatra sofa nie dengan leather *ayat pujuk sendiri hati yang terluka*. Esoknya pulak, kite baru keluar bilik air, tengok2 dia dah terlelap atas katil. Halah comelnya ipannn. Tapi kenapa cadar ada color pink. 

Ifannnnnnnnn!!. Apa dah jadi!!. 😭. Hasben kite kata dia main water color kakak. Sebelum kite keluar toilet, tiles penuh dengan color pink, color kuning. Hasben kite dah bersihkan. “Bukti ada kat dalam tong sampah tepi toilet”, kata hasben kite. Ermmmmmmmmm.

Eeeiiii, budak rambut kinting lesung pipit nan sebelah nie. Habis muka, tangan kaki, baju, seluar kotor dengan color2. Nasib baik la tengah tido. Muka sesuci lebaran dan comel je. Hilang rasa nak marah. Hahahaha.

Bila dah bangun tido. Happy lain machiam si ifan.Herlok betul mood dia lepas bangun tido. Ke sebab tau sebelum tido dah buat salah.

Duk tampal2 sticker dekat mata kite, pastu mata dia. “Mommy, look at nie (this)”. 

Pastu kat bawah, dia duk sarung tudung kakak pastu pakai shades daddy.

“Mommy, look at nie. Nie baby nie look”. Dah la pakai shades daddy terbalik. Eeiii gerammmm. 

Lasak kemahen. Akal tuh ligat je berfikir. Ada je bende nak dibuatnya. Kalau tetibe si ifan nie senyap, jangan la husnuzon sangat. Hahahaha. Silalah pegi siasat and carik. Pasti lepas siasat and tau keberadaan dia di mana and dia tengah buat apa, kompom akan diselangi dengan ayat, “ifannnnnn!!!. Astaghfirullahal’azim. Baby buat apa nie?????!!”. Confirm!!!. Hahahahahhaahahab.

Friday, November 11, 2022

:: Masakan Mak Terpaling Baekk Dan Terpaling Sedap ::

 Siapa setuju???. Ngeeee.

Kite bersyukur dan berterima kasih dekat Allah sebab masih boleh merasa air tangan dari seorang ibu. Memang xde tandingan. Mak kite kan kalau dia goreng telur dadar pun dah terliur. Kene pulak lawan dengan sambal sardin. Letak pulak kicap masin tamin. Perghhhh!!!. Memang lepas tuh #esokstartdiet. Wakakakaka.

Mak kite masak apa pun sedap. Ye la kite anak dia mesti la kite puji mak kite. Tapi memang mak kite masak sedap pun. Hahahaha. Pernah mak kite buat makan2. Mak kite masak sendiri semua lauk-pauk. Of course la kami2 nie ada tolong-tolong jugak. Kang ada yang ingat mak kite masak sorang xde yang menolong. Hiks. Lauk-pauk pulak jenis makanan kampung. Semua yang datang, majoriti makan bertambah. Sampaikan ada hasben kepada kawan kakak kite duk tambah sampai 4 kali. Dia kata dah lama xmakan makanan kampung sedap macam nie. Siap cakap, "Maaf la cik. Saya segan nak tambah. Tapi kalau xtambah nanti saya rugi lepas tuh teringat2". Hahahahaha. Mak kite pun cakap la, "makan la berapa banyak nak makan pun. tambah la berapa banyak nak tambah pun".

Mak kite suka tengok apa yang dia masak, orang makan dan makanan habis. Hilang penat katanya. Halah, macam kite2 jugak la. Bila kite masak untuk family kite sendiri makan, and bila nampak masing2 makan and makanan pun habis, happy je rasa. Kan kan. 

Petang2 lepas amek bobot dengan ifan dari school, kite akan singgah rumah mak kite. Kadang memang kite nak singgah pun. Tapi almost setiap hari, anak2 bujang kite yang mintak nak pegi rumah nenek. Bobot xyah cite la. Dia kalau boleh nak tukar alamat rumah terus. Nak tukar alamat rumah nenek. Kire nak duduk dengan nenek terus. Hahahaha. Setiap hari bila sampai je roundabout dekat area rumah kite, si ifan akan, "this this this mommy. there there umah nenek (rumah nenek)". Dia ingat kayh jalan nak pegi rumah nenek. Kadang kite saje je menyakat. Saje masuk simpang untuk ke rumah kite. Mengamuk si ifan, "no mommy no. this this". "This" dia tuh kirenya macam direction la nak kene masuk simpang mana untuk ke rumah nenek. Tetap la pegi jugak rumah nenek cuma ikut jalan lain. Saje je nak menyakat ifan. Hiihihihihi.

So bila dah pegi rumah mak kite, mak kite cite la dia masak apa untuk lunch. Kadang apa yang dia sebut tuh macam, ya Allah sedappppnyeee. Sudahnya mesti kite akan tapau lauk tuh sebab mak kite bila malam dia jenis xmakan sangat. So dari xde siapa makan, tuh yang mak kite suruh tapau. Kite pulak kalau tapau memang untuk makan masa lunch kat ofis. Save duit anakmu. Terima kasih mak. xoxo.

Lauk kite hari nie,

 

Asam pedas. Perghhhh!. 

MasyaAllah sedapnya. Kite cuma masak nasik je. 

Kalau kite bawak bekal, satu lauk pun dah cukup dah sebenarnya. Xde beria nak bawak 2-3 lauk. Makan satu lauk pun ok je. Ok sangat sebenarnya.

Hasben kite paling xboleh nak elak kalau mak kite masak lontong or nasi lemak. And ada la certain lauk. Kalau kene time tuh dah malam, dengar mak kite masak nasi lemak, dari xnak makan nasi malam, terus balun nasi lemak. Macam baru2 nie la. Kiteorang pegi rumah kaklong kite. So malam untuk dinner, derang beli makanan dekat pasar malam. Pastu ada la nasi lemak. Kite tanya hasben kite nak nasi lemak ke?. Xmau katanya. Diet nasi. Sekali bila dapat tau mak kite bawak sambal nasi lemak dari rumah, terus dia bukak bungkusan nasi lemak makan dengan sambal ikan bilis mak kite. "Ini yang kacau nie. Mana mungkin tolak sambal nasi lemak mak masak. Esok la diet". Hahahahahha. Pape tah.

Sebab tuh petang2 kalau pegi rumah mak kite, kite tahan diri dari bukak tudung saji. Sebab takut teramek pinggan terceduk nasi. Kihkihkih.

Tuesday, November 8, 2022

:: Sakit Pulak Hati Kite ::

 Kite sebenarnya banyak update blog dekat henfon. Bukan takat update je, jengah blog u’olls pun dari henfon. Pastu yang buat sakit hati, bila nak reply comment kat blog sendiri xboleh. Asyik la suruh check browser punya configuration whether allow x allow untuk sign in. Amenderrrr tah. 😒

Kisah xboleh reply comment dekat blog sendiri pun x settle, dah tambah lagi masalah xboleh nak comment kat blog kawan2. Mujur la masalah xboleh comment dah settled. Itupun selepas kite google. Kene godek2 setting untuk Safari pulak dah kat henfon nie. Kene disabled kan macam2 button. Halahhh halahhhhh.

Pastu nie yang terbaru, bila nak view blog kat henfon and kat laptop, kemahen lamaaaaaaaaaa nak loading. Alaaaaa baler. Xtau la apa problem. Kat setting blog ker?. Kat setting henfon ke?. Kat setting safari ke?. Kat setting web kat laptop ker?. Arghhh, mencik ahhh. So kalau korang perasan sidebar kite xde, dia ada je tuh sebenarnya. Saje nak main chak2. Nanti bile dia dh bosan menyorok, dia keluar la tuh. 😏. Atau mungkin dia nak uji kesabaran korang. Sabar kite dah diuji lama dah. So sebab tuh dia nak try sabar korang pulak. Sabar atau tidak menunggu ketibaan mereka yang dah jadi penghuni dekat sidebar blog kite. Dah la jadi penghuni free, xnak bayar, alih2 buat hal. Ajer giler!.

Malas dah nak godek2 setting. Lantak ahhh nak nyorok berapa lama pun. Nak keluar, keluar, xnak keluar kalu, dok la ontok2 kat situ. Jangan sampai mereput sudeh. Satu kerja pulak nak kene bersihkan.

Adoiiiii. Kau nie sya, tau la bengang. Dah macam hape je nak bergaduh dengan bende xwujud. Kau yang bongok xtau setting-an, nak bentak2 pulak. Yihhh!!..

Kay la, baiklah kite stop skang. Lagi lama jari nie menaip, lagi tah mende2 ayat mengarut keluar. Pffttt!

Chioasss.


Monday, November 7, 2022

:: Happy 9years Old Kakak Qisya ::

 Hari nie 7 November 2022, genap umur qisya 9tahun. Alhamdulillah.

Dah 9tahun tapi masih ingat lagi saat2 nak melahirkan qisya, berpantang apa semua. Time flies so fast. Sannah helwah penghuni rahim mommy yang pertama. My only anak dara. 😘ðŸĨ°ðŸ˜❤️.

Happy birthday sayang mommy!!. Adoiii gambar gegar sebab ada budak rambut kinting kacau kat belakang. Duk tolak2 kite sebab dia pun nak join sekali. Pffttt! 

Time nie qisya ikut daddy dia masuk 7eleven. Bila dah keluar, kite suruh dia stay jap kat situ sebelum masuk kereta sebab nak amek gambar. Kemahen risau dia. “Are you serious mommy??. Why you want to take my picture at parking space”. Bila kite paksa dia stay. “Hurry up mommy. People want to park their car here”. Adoiii mak nenek nie bising je mulut dia. Padahal mana ada kereta nak masuk parking pun. 

Tudung depan tuh geram je nak tarik ke belakang. Dah macam mualaf dari vietnam je mommy tengok. Hahahaha. Bila qisya dress-up macam nie, rasa macam dah anak dara sangat dah. Dah besar anak mommy. Kasut selipar dah boleh beli dekat vincci. Vincci je sebab kaki akan panjang dan panjang. Rugi beli mahal2. Kaki dia dah size 4 u’olls. Xtau la standard ke idok kalau kaki budak umur 9tahun size gitu. Sikit lagi dah boleh share kasut dengan mommy. 

Qisya skang nie dah pandai request nak pakai tudung every time nak keluar dari rumah. Alhamdulillah. Kite xpaksa pun dia pakai tudung. Qisya sendiri yang request-ed. “i want to be like you mommy”, kata qisya. Tapi tuh la, yang kadang xterlayan sebab dia mintak time2 dah nak keluar. Baju pulak xsesuai. Daddy pulak dah tunggu dalam kereta. Mana maunya qisya. Cakap awal2 kayh next time. So skang nie terpaksa la kite shopping tudung untuk dia.
Mommy doakan semoga kakak pakai tudung bila dah betul2 perlu untuk kakak pakai tudung dengan hati yang ikhlas. Semoga istiqomah la hendaknya. Amin.

Si rambut kinting tuh nak jugak enterprem. Geramnya. Skang nie mulut bising. Masih bercakap bahasa german kalau dia excited nak bercerita. Boleh je bercakap kalau ikutkan. Kadang terkeluar la sikit2. “Oh my God, nak ikutch (ikut), come on, go, i want water, nak num yish (nak minum susu), don’t want, nak gie aner (mana), finish, i want this, no, yes, thank you, don’t touch, ashmekom (assalamualaikum), kumshalam (waalaikumussalam), Allah, dunia ini hanya shementara (hahahaha. Ini xtau kenapa. Kite suspect dia tengah rehearsal untuk graduation day. 😂), yets (lets) eat, no no sleep, amboi mommy nie, and etc”. Skang nie sokmo la nyanyi lagu Golden Hour,  “dont shee (see) u shine”. 😂😂. Hadoiiiii. Ipan ipan. Belum lagi setiap nama ultraman dia tau. Tanjat kite. Hahahaha.

Mujur la ada kakak. Kalau dedua abang. Aiyooo, xtau la apa jadik. Mujur jugak la kakak jenis lembut. Xde nak kasar sangat. Hehehe.

Qisya nie masih lagi manja. Masih lagi duk menempel bila nampak kite or hasben baring atas couch. Kadang dia datang peluk. Harap sampai ke besar la ye qisya. Harap bila dah besar nanti, xde segan2 nak peluk mommy or daddy kayh. ðŸĨš. 

Friday, November 4, 2022

:: Paw Suami Running Shoes Lagiiiiii ::

 Dalam masa few months, 2 running shoes dah hasben kite belanja kite. Satu yang Asics pink striking tuh. Itu kite beli masa hasben kite ada bengkel kat Genting. Kite beli kat GPO. Bulan august kut kalau xsilap. Pastu kite pun mengadu la yang kaki kite kebas bila pakai kasut tuh. Baru nie kite paw lagi hasben kite running shoes. Kan kite pegi JB, of course la singgah JPO. Mana mungkin xsinggah haih.

Sebelum kite paw running shoes baru, kite paw eskrem Godiva dulu. Huahuahua.

Nyumsss!!!.

Sebenarnya kite xde la kate paw. Hasben kite yang offer. Sebab every time balik dari berlari bila pakai kasut Asics tuh, kite selalu ngadu tapak kaki kebas bila berlari. So dah alang2 pegi JPO, hasben kite offer la, “kata nak carik running shoes”. Haaaa gituuuu. Dah kalau suami offer, kite sebagai isteri mana mungkin nak melawan cakap suami kite yang terchentahhh. ðŸĪŠðŸ˜‚

Kali nie brand New Balance pulak. Kite berkenan satu kasut Nike nie. Tapi hasben kite cakap kasut tuh macam bukan untuk running je. More to casual wear katanya. Tapi best gile pakai kut. Kaki rasa macam “bogel” xpakai kasut pun. "Bogel" tuh ringan la maksudnya. Siap bila berjalan, kaki macam bouncing2 gitu. Tapak kasut tuh macam ada spring. Serious korang xtipu. Hahahaha. Tapi tuh la. Bila hasben kite dah cakap kasut tuh more to casual wear, maka xjadi la nak beli. Rugi jugak xbeli sebenarnya. Kan office kite dah boleh pakai casual attire. So kalau beli, boleh la pakai pegi office. Happy betul bila dah implement casual attire. Hari2 pegi keje boleh pakai jeans pakai baju biasa pakai sports shoes. Hasben kite jeles je. Dia kata office dia pun dah boleh pakai casual. Pastu bila kite cakap eleh hari jumaat je pun, i hari2. "Xkisah la janji ada hari yang boleh pakai casual". Ehh orang tua nie nak menang pulak. Hahahaha. 

Kite perasan satu bende pasal running shoes kite. Semua running shoes kite kan, semuanya nak kene bercolour2 yang banyak. Xpernah la nak beli kasut yang satu colour je. Colour pulak semua nak saiko. Kire sports shoes kite xde yang colour dull. Colour pulak jenis yang sebatu dah boleh nampak keberadaan kite. Hahahaha.

Ini la kasut yang kite so called paw hasben kite tuh.

Nampak x?. Xker banyak colour tuh.

Pink ado, purple ado, biru ado, hitam ado. Adoiyaiii. Hahahaa. Kasut nie ok dah sizenya. Cuma menyesal xamek 1 size up. Bila cerita dengan hasben kite, dia kata “ok la tuh. Ada lagi space kan kat hujung kaki. Lagipun nanti lama2 kasut nie mengembang”. Kasut NB kite yang sepasang tuh memang mengembang bila kerap pakai. Hopefully kasut nie pun sama la ikut mengembang jugak. Itu yang kite duk lenjan pakai kat ofis sebab nak bagi dia kembang. So by the time nak pakai masa berlari, xde la rasa ketat sangat.

Xtau la apa function yang terjojol kat belakang tuh. Dah macam ala2 mudguard motor dah. Nak elak air terpercik kat betis bila berlari ke canner. Kihkihkih.

Kite suka sangat. Cantikkkk. Harga pun cantik. Huahuahua. Tapi jangan la tengok harga sebelum discount. Kalau xde discount banyak, kite pun xsanggup nak beli. Apa gile nak beli running shoes harga mahal2 sampai lima enam tujuh ratus. Bukannya kite lari laju sangat yang sampai akan naik podium amek hadiah setiap kali masuk running event. Kalau gitu baloi la nak beli yang mahal2. Balik la jugak modal sebab kalau naik podium sure akan dapat duit. Plus, kalau beli kasut dengan harga gitu kite terus boleh lari 10km dalam masa setengah jam, pace 4 atau 5 xpe la jugak. Baru la rasa berbaloi. Itu hari beli pun sebab discount kaw2. So xde la rasa serba salah sangat nak paw suami. Muahahaha. 

Xsabar nak test guna ahad nie. Xmengharapkan terus laju berlari. Cuma kite harap kasut nie sesuai dengan kaki kite je. Harap jugak kaki x sakit ke kebas ke bila berlari. ðŸĪēðŸŧ
 
Ehhh lupa pulak nak say thank you dekat suami kite. Terima kasih domok aiiiii. Terima kasih sebab selama nie selalu support apa je yang i buat. Xkisah la support dari segi apa pun. Duit, tenaga, masa and etc. Hanya Allah je yang dapat membalas segala apa yang u buat untuk i and anak2. Semoga Allah melimpahkan dan memurahkan lagi rezeki u sebab selama nie u selalu membahagiakan i dan anak2. Thank you sebab jadikan i and anak2 as your top priority. Love you domokkk!!!..💓😘

Thursday, November 3, 2022

:: Legoland Malaysia ::

 Susulan daripada entry ikut hasben kite yang ada conference dekat Lexis Hibiscus PD.

Right after check-ed out dari Lexis Hibiscus PD, hasben kite tersalah masuk exit. By right masuk exit ke Kuala Lumpur, tapi tersalah pulak masuk exit ke Melaka-Johor. Dah alang2 salah masuk exit menuju ke selatan, teruskan je la perjalanan sampai ke hujung highway which is Johor Bahru. Sambung pulak bercuti dekat JB. Dah tuh siapa suruh salah masuk exit kan. Pftttt!.

Acah je mak enon. Hahahahhaa. Konon salah masuk exit terus sambung bercuti kat tempat lain. Lambert lagi. Kalau betul la tersalah masuk exit, macam la xde tempat untuk nak u-turn balik. Nak sampai ke ke JB tuh, berapa banyak exit la pulak yang boleh masuk untuk patah balik ke KL. Ada yang percaya ker?. Kasihannnnn. Wakakakakkaa.

Time kiteorang bergerak dari PD nak ke JB masa tuh, amek masa 5-6 jam jugak nak sampai. Adoiiii. Jammed merata. Timing clash-ed pulak dengan orang2 johor yang nak balik dari bercuti. Haiyooo. Nak buek camno. Hadap yolah. Tapi jammed nak ke JB xseteruk jammed dari JB nak ke KL la. Giler babssss punya panjang. 

Percutian ke JB memang dah dirancang sebenarnya. Kiteorang pergi bercuti dengan family side hasben kite. Masing2 plan nak ke legoland bawak anak2 bercuti. Walaupun kami baru je pegi Legoland awal tahun nie, why not!. Purposely plan nak masuk legoland on weekdays and bukan waktu public holiday. Uishhh, jangan buat hal la masuk time2 gitu. Nak beratur masuk dalam legoland je mau amek masa berejam. Belum cite lagi kat dalam. Dengan penuh sesak. Nak beratur main game kat dalam legoland mau panjang ya amat. Main setiap game 2-3 minit je tapi beratur mau makan masa 2-3 jam. Masuk legoland on weekdays xramai sangat orang. 

Kiteorang masuk legoland hari selasa sebab hari rabu adalah hari untuk theme park tutup untuk maintenance. Haaaa, ini satu bende yang korang kene tau and rancang la kalau nak pegi legoland. Sebab legoland akan tutup theme park and waterpark derang pada certain2 hari untuk buat maintenance. Theme park tutup hari lain, waterpark tutup hari lain. 

Hasben kite dah beli siap2 dah tiket. Beli online. So dah sampai boleh terus masuk xyah beratur kat kaunter tiket. Tapiii, tapiiii. Masa kiteorang nak masuk tuh, ada hal la pulakkkk. Date kat tiket yang hasben kite beli xsama dengan date yang kiteorang nak masuk. Terpaksa keluar balik. Anak2 kite dah monyok dah muka. Cousin2 kat dalam, derang kat luar. Mau xmencuka muka masing2. Hihihi. Disebabkan hasben kite salah letak date, xpasal2 kene upgrade terus ke season pass. Of course la kene tambah duit lagi. Dalam RM150 gitu kut. Kalau duduk JB or berdekatan dengan JB, logik la jugak ada season pass. Nie orang KL ada season pass mendenya. Tapi xpe la, sekurang2nya valid sampai setahun. So dalam masa setahun, nak masuk legoland anytime je. Kihkihkih.

Moh ler layan gambar yang xberapa nak ado. Kite xbanyak amek gambar sebab anak kite si rambut kinting lesung pipit nan sebelah tuh mengamuk merentan sampai nak terkeluar anak tekak dari start jejak kaki kat legoland, sampai la balik dia mengamuk. Xtau la apa yang xkene. Menguji betul.

 

muka bobot mencuka sebab xsabar nak masuk dalam. hihihi. sabar2. daddy tengah fix the problem.

 

Si kecik nie laaaa. apa yang abang pegang, itu yang dia nak pegang. abang tengah panas nak guna payung tuh sebab payung tuh ada kipas kat dalam. nampak di adiknya, terus berebut. 

 

tengok la tuh si ifan tuh. ditolaknya abang suruh ke tepi. "go go. don't touch". ahahaha. mana la x kene debik dengan abang. 

abang panas. sakit mata katanya. hahahah.

Bila dah masuk, abang kakak pegi beratur untuk main game. ifan xleh main sebab xlepas. mengamuk2 la dia. sudahnya main kete nie je.
 
malu konon. gigit kang tau ler.

Jadik la ye ifan. Janji dapat pusing stering. Hahahaha.


 
 Muka tuh kenapa muka notty sangat ifan. 

The cousinsssss.
Amboiii ifannnnn. Kemahen bercekak pinggang nyeah. 

 

My anak bujangs. Kat dalam legoland kite mintak hasben kite sewa stroller nie sebab kiteorang xbawak stroller. Mujur la sewa, kalau tidak lagi mengamuk2 ifan. Belum lagi bobot duk complained penat la kaki sakit la.  


Masa nak balik, kiteorang masuk dalam store kat legoland tuh. Biasalah bila anak2 merengek nak lego kan. Apaknya melayan je. Tapi bukan takat anak2 kite je dapat something, kite pun dapat jugak. Masa kat dalam nie kite merajuk dengan hasben kite. Wakaakkaaka. Halahhh, manja benau ler kau nie pun sya. 😂. Ada la sebabnya. Xkan la kite nak bercerita kat sini pulak kan. Kite xtau pun hasben kite belikan kite keychain. Masa sesi memujuk la tetibe dia keluarkan keychain nie. Kihkihkih. Terus senyum. Comelnyeeeee. 

Wednesday, November 2, 2022

:: Vietnamese Roll Paling Tersedap From MakanLagi ::

 Tah kali keberapa tah kite order vietnamese rolls kat makanlagi. Banyak kali dah order kut. So far kite xpernah jumpa lagi vietnamese rolls yang boleh lawan vietnamese rolls dekat makanlagi. Kite selalu order online je. Senang u’olls order online. Xyah nak whatsapp seller ke atau agent. Sap sap sap, settled. Tunggu sampe je makanan. 

Kelmarin tetibe teringin pulak nak makan. So kite pun order la. Kite xmakan dekat ofis. Order untuk makan dekat rumah. Hasben kite kata dia nak start diet. Sebab seluar dengan baju kerja dah ketat. Huahuahua. Baheklah. Saya support awak wahai suamiku sayang!. Itu yang kite order vietnamese rolls nie untuk dinner hasben kite.

Memang premium rasa vietnamese rolls nie.

Makanlagi ada keluarkan jenis vietnamese rolls yang baru. Baby octopus dengan baked salmon. Baked salmon kite xsempat nak rasa sebab kite tukar baked salmon kite dengan baby octopus hasben kite. Hasben kite kan xleh makan seafood. So kite sacrifice smoked salmon kite untuk suami terchentahhhh. Shuweet takkkk hadek!!. Wakakakaka.

Bila nampak flavour baru tuh yang lagi buat nak order. Nak rasa flavour baru derang. As usual sedappppp. Baby octopus tuh siap ada cheese kat dalam. Dip pulak dengan 2 killer sos dari makanlagi. Memang mantop pak abu!!!. Kite selalu akan cicah dengan campuran dedua sos nie. Sedap weh i tell u. Slurpppp!!. Adehhh, terliur pulak. 

Ini option yang korang boleh pilih. Satu box ada 4 vietnamese rolls. Kite selalu order streaky beef dengan beef slice. Prawn kadang2 kalau teringin nak makan baru kite order. Kite xpernah order crab stick. Kite xminat crab stick. Xtau kenapa. Grilled chicken tuh kite order utk hasben kite je. So now kite dah ada option baru. Baby octopus and baked salmon. Yummeh!!.

Selain dari vietnamese rolls nie ada je menu lain yang korang boleh order. 

Ini antara menu2nya. Macam mana rasa jangan ditanya sebab kite xpernah rasa menu yang lain. Bukan xnak order tapi tah la, kite lagi suka order vietnamese rolls. 

Kalau u’olls nak try, boleh la pegi kat IG page makanlagi_foodsupplier. InsyaAllah akan puas hati. 😋

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...