Thursday, February 14, 2019

:: Too Many Stories To Tell ::

Dah macam xde hari esok je kan semua bende nak cerita hari nie dalam satu entry..kihkihkih..

Pagi nie kite breakfast nasi goreng separuh bilas dengan hot americano..pagi2 dah breakfast nasi kan..ehhh, bukan ke ade quote, “breakfast like a king, lunch like prince and dinner like a pauper”..ngeeee..itu la yang kite tengah praktik kan sekarang..kalau nak kurus, nak diet, don’t u evah evah skip your breakfast..nevah hokeyh!..no good..
Tadaaaaaaa..but hot americano with no sugar..bile send gambau dekat hasben kite, die tanye, “boleh minum ke without sugar?..xpahit ke?..boleh telan ker?”..hihihi..ye laaaa, hasben kite tau je yang bini die nie bukannye coffee junkie macam die..hasben kite ye la, minum la ape bende yang ber-caffeine pun, the bitter the better..gittuuuuu..

Eleh, takat kopi stabak, boleh la nak poyo-poyo minum yang xde sugar..cer kalau gloria jeans punye hot americano, or san francisco ke, or mana2 coffee shop yang americano die kaw, mau terbeliak mata seharian xberkedip..rasenye one sip je lepas tuh tolak tepi sebab xleh nak telan..itu kalau xletak sugar la..kalau letak sugar, boleh je telannye..hehehe..

Pastu kan, kan kan kan kan..hari nie kan, anniversary kite dengan hasben kite..bukan wedding anniversary, tapi declare anniversary...ecececeh..getissssnyeeeee lahai nak ber-declare-anniversary..kuikuikui..
hasben kite kan ade masalah nak ingat date2 nie..semua date penting2, semua die save dalam calendar henfon die..calendar kat henfon die memang die akan selalu tengok pun..sebab nak check schedule meeting2 die..pastu pagi tadi saje la ngada..kite WA hasben kite dengan ayat, "selamba lupa..😒"..padahal pakcik tuh tengah meeting..hahaha..then itu la ayat2 yang die replied balik..huahuahua..xkisah la save kat mana pun semua important date as a reminder, dari xingat langsung2 kan..ye dok???..

Pastu kan, semalam SCKLM dah bukak registration untuk new runner..
Woot woot!!!!..seram betul tang category tuh..Half Marathon kau!..timing pulak amek timing yang paling lama..mampu ke wehhh 21km???..hehehe..insyaAllah boleh..ganbatte kudasai!!!!..chaiyokkkkk!!!..ehhh, tapi kan, jangan nak woot woot sangat la sya oiiii..belum confirm lagi registration ko tau..sobsssss..

Ini baru register je tau..belum confirm lagi..ape???..xpaham?..
Nah, kalau xpaham sila baca ini..

Semoga ade rezeki nak berlari nanti..insyaAllah..

Pastu pagi tadi, adoiii, banyak kali terjadi dah sebenarnye..jangan la pikir kite nie perasan ke ape nyeah..serious xde nak perasan2..macam kelakar lagi ade la..ngeeee..muka kite nie kan selalu menempek dekat ofis hasben kite pagi dan petang..dah tuh, carpool kete kan, memang akan selalu la menempel kat situ..pagi tadi kite withdraw duit kat atm machine..atm machine plak betul2 sebelah pintu nak keluar masuk dekat lobi..bile kite kat atm machine, ade la satu group staff laki lalu..then one of them duk kate, “ehhh jap2, korang naik dulu laaaa..aku rase macam duit xcukup..nak withdraw jap”..kite buat biasa je..sekali ade yang sambung, “ehhh kau jangan macam2..bini orang nie..nie bini iwan &;(@ la”..simbol tuh kire macam refer kepada hasben kite la..ye la, bukannye hasben kite sorang yang nama iwan dekat ofis die tuh..terus terkedu yang sorang tuh, krik krik krik..berlalu pergi terus..sambil2 tuh terdengar, “laaaa, bini iwan ke?..mana aku nak tau”..hahahahha..kat atm machine tuh 2-3 kali gak la terkene bende sama..

Pastu kalau petang2 pulak, kite akan lalu belah belakang untuk ke lobi..kadang ade la staff2 laki duk berkumpul kat situ..pun few times terkene jugak la..skang alhamdulillah xkene dah sebab derang dah tau kut..wakakakaa..dulu bile lalu ade la yang duk menyakat2, duk bagi salam la, pastu cakap ape tah xingat..then mesti akan ade salah sorang yang akan cakap ayat, “weh, itu bini iwan la”...pastu terus, “ye ker?”..ayat seterusnye kite xdengar sebab kite dah berjalan ke depan dah..huahuahua..alah, biasalah laki kan, bukannye derang beria pun, bukannye derang ade niat ape2 pun..more to nak menyakat sebenarnye..yang bagusnye, setiap kali kite terkene gitu, mesti akan ade orang yang cakap, "itu bini iwan la"..kihkihkih..dah tuh, kate hari2 kat sana..itu belum cite kalau pegi wedding kawan2 ofis hasben kite, or terserempak2 dekat luar dengan kawan2 ofis die ke..and kebetulan ade pulak derang dalam salah sorang group tuh kan, so of course la derang tau yang kite nie "bini iwan"..huahuahua..and haaaa, untuk kite nak perasan memang tidak laaaaaa..jauhhhh sekali..ehh helloooo, kite bukan type perempuan yang senang and cepat sangat nak perasan nyeah..mungkin sebab dulu2 kawan2 kite majority lelaki kut..so in a way, kite boleh paham peel/perangai lelaki nie..

Pastu kite ade la  cerita dekat hasben kite..sebenarnye kite cerita sebab saje nak tengok ape respond and reaction die je..sebab hasben kite cool die melampau sgt la..sekali-sekala nak try trigger cool die tuh..xde masalah saje nak carik masalah kan..nak tau x ape respond die??..xnak tau pun kite nak cite jugak..wekkk..hahahaha..hasben kite cakap, “hah, sape2?..bgtau i sape yang kacau domok i..tumbuk muka die kang tau la..berani die kacau bini i”..wakakakakakkakakakaa..kelakar!!..tapi berbunga la sikit hati sebab suami kite at least ade la jugak perasaan gitu dalam diri die..huahuahua..dulu masa time tunang kite kene kacau, boleh x die gelak2 je bile kite cerita..cheh!..

Okayh, skang nie cite pasal CleanHero..panjang nau sembang2 ko kan sya..hikhikhik..

Lepas habis tengok concert Dewa19, lepas habis makan dekat ss2, kiteorang pun bergerak balik rumah..sampai rumah dalam pukul 2.30pagi..kite bukak je pintu rumah, dah bagi salam and bukak lampu, sekali kene "cak" daaaaaaa..punye la terkejutnye kite bile tengok air menitik2 dalam rumah..kat bawah tangga habis banjir..sofa yang kat bawah tangga memang xyah cite ahhhh, basah habis..kapet pun terjejas jugak tapi suku je la..suku tuh sebab berdekatan dengan tangga..first thing yang kite buat adalah alihkan sofa bawah tangga..nak nangis rase..sofa tuh baru je jadi penghuni dalam rumah xsampai pun sebulan..huwaaaaaaaaaaaaa..sofa lagi satu nasib baik xkene sebab jaraknye jauh sikit dari percikan limpahan air tangki..belah atas xyah cite la..lagi teruk kejadiannye..sampai pukul 6 pagi kite dengan hasben kite duk mengelolakan "banjir" dalam rumah..ini kali kedua jadi..sobssssss..sampaikan menarik perhatian para jiran laaaaaa..menyampah betul duk nak mengintai2 dari tirai kamar..ingat xnampak ke canner..

Long story short, kite pun suggest la dekat hasben kite panggil orang yang buat cleaning service cuci sofa, cuci kapet..sofa nak cuci sebab sofa kite yang duduk kat bawah tangga, dah tinggalkan stain watermark yang ketara..so sakit mata, sakit hati semua ade..kapet tuh pulak nak cuci sebab bau..dah tuh, basah kan..nak cuci sendiri kapet tuh, adoiiiii, xmampu rase..sebab kapet kite tuh dah la besar, tebal dan berat..kapet2 yang lain gigih la lagi nak cuci sendiri..lagipun xpe la cuci kapet tuh pun..segala macam tumpah kat situ..

Hasben kite xmembantah, in fact die suruh kite carik lagi..search kat fb, sekali jumpa page "CleanHero"..yang like 30klebih..review2 pulak semua satisfied dengan service CleanHero nie..ye laaa, ikutkan ade je ypage2 yang delete unsatisfied punye comment sebab nak jaga nama company die..tapi tuh la, tawakal je la..bagi kite, amount yang like tuh kemain banyak, so insyaAllah okayh..

So kite pun WA la CleanHero..bile die dah replied, dah mintak quotation, dah dapat quotation, dah transfer-ed duit booking, dah set hari segala bagai, maka sampai la ke hari yang di-set..tah mende-mende tah ayat..hihihihi..oooooo haaaa, dah alang2 panggil utk cuci kapet dengan sofa, cuci sekali seat kete kite..kete hasben kite xpe, x teruk..seat kete kite je yang berbagai2 jenis/macam makanan/minuman tumpah/berterabur..nasib baik la seat kaler hitam, terlindung la jugek..kalau kaler beige, tah cemana rupa tah..

Crew cleanhero yang datang rumah kite 2 orang..kemain baik, sopan dan cakap pun lembut je..serious xtipu..laki ye bukan perempuan..so before derang start with the cuci2 thingy, ade sorang tuh die akan explain pasal product yang derang akan guna and whatnots..lepas habis explain-ed, maka bermulalah sesi cuci ape yang nak dicuci..
derang start dengan sofa dulu..tapi tuh la before derang start, dah cakap awal2 dah yang derang hanya boleh tolong kurangkan stain watermark tuh dala 60-70% je..hurmmm xpe la, janji xketara sangat stain-nye..
2 orang mengerjakan satu sofa..sorang macam ala2 brush sofa, sorang lagi cuci..


 
cuci kapet pulak..

Cuci kapet sorang je sebab yang lagi sorang dah start cuci seat kete..bile habis yang yang cuci kapet, die tunjuk air kotoran kapet yang dah dicuci..hitam nau nau..kotor..ngeeeeee..sama jugak la dengan air kotoran dari seat kete selepas dicuci..yg itu kite xtengok sebab kite tengah masak..hasben kite je tengok..hasben kite kate berganda kotor dari air kotoran kapet..kahkahkah..abudennnn, 5 tahun lebih kut kete tuh, ade pulak 2 orang anak kecik, kau ghase????..masalahnye bukan takat 2 anak2 kecik je yang bagi tumpah air la makanan la..orang2 tua umur yang dah berabad nie pun sama jugek peginye..xberadab sungguh!!..hahahhaha..

Buat masa nie kite xberani nak letak dah sofa kat tempat asal die which bawah tangga..takut kejadian berulang kembali..so sementara nak tunggu wingchair kite sampai, dudukkan la die dekat tepi sliding door dulu..ape punca banjir???...paip untuk air tangki keluar dah bocor/pecah..paip untuk air masuk okayh..mana tau???..sebab esoknye jugak hasben kite panggil plumber datang rumah betulkan..and nasib baik la jugak esoknye adalah hari cuti..

Owh haaaa lagi satu, susah betul dapat jiran yang suke nau kepochi2 nie..duk tanye2 ape yang budak2 tuh buat kat depan rumah kite la, berapa harga untuk cuci setiap satu la..sumpah annoying..sorry la nyeah, dengan jiran kite tuh, kite sceptical sikit..ehhh, bukan sikit tapi banyak..cuba untuk husnozon, tapi susah sangat sebenarnye sebabbbbbbbbb, hurmmmmmm, xpe la..biar kite je la yang tau kenapa..

Kayh la korang..baik la kite stop menaip..kalau sambung lagi menaip, tah ape2 ayat yang kite akan taip kang..

1 comment:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...