Saturday, April 11, 2020

:: Hidup Mesti Diteruskan ::

PKP dilanjutkan lagi 2 minggu..kite okayh je..even kalau xdilanjutkan pun, kite memang xberani hantar anak2 kite pegi sekolah..lagipun qisya baru je darjah 1, bobot pulak masih lagi kindy, so rasanye xde masalah kalau nak cutikan for a few months..xberani la kite nak amek risiko..budak2 kan, mana je derang tau the do’s and don’t’s..yang dia tau pegi sekolah, masa belajar, belajar, masa rehat, main, masa habis sekolah, main lagi..kalau nasihat suruh cuci tangan selalu, jangan pegang mata, hidung, mulut sesuka hati, mana je derang nak ingat..sedangkan kite yg dah tua nie pun kadang terlupa inikan pulak la budak2..
Teringin puding caramel..nyumsss..makan pulak masa sejuk..soothing je rasa tekak..

Tapi tapi, bukan itu yang kite nak maksudkan by “hidup mesti diteruskan”..bende lain sebenarnye..hiks..
Sup suun dan fucuk dan kentang..untuk anak2..anak2 kite suka sup..kalau x sup ini, derang request sup telur..senang keje mommy..masak lauk nie je..pastu goreng ikan..ikan tuh pun qisya je yang makan..bobot xsuke ikan..dia asyik mintak telur dadar je..nak goreng ayam pun dia xnak..sama la dengan qisya..xberapa nak suka sangat ayam..melainkan kalau terpaksa and kene paksa makan..hahaha..

Bila dah xtau nak buat ape, actually, tau la ape bende nak buat..ada je bende nak buat sebenarnye..tapi bila tau akan extend lagi pkp, so kite nie mcm take things for granted la..hahaha..ye la, bende tau akan lama lagi, even ada kerja rumah nak buat pun, tuh yang akan wujud perangai “lengah2kan”..hihihihi..so ada la satu hari nie kite cakap dengan hasben kite yang kite nak botakkan anak bujang kite yang kecik tuh..tah kenapa macam membuak2 pulak rasa nak botakkan baby kite..hasben kite jawab, buat la tapi dia xberani nak botakkan..kalau nak botakkan, kite yang kene botakkan..and kite pun dengan confident-nye, “okayh, i botakkan ifan”..
Dinner makan beger je..dah hasben kite beli roti beger banyak..so kite pun buat la beger..rasa sesedap rupanye tau..gabungan  4 jenis sos..ehhh, terpuji pulak diri sendiri..bahahahahha..

Esoknye tuh betul2 kite buat..memula guna shaver biasa hasben kite..sekali macam lambat pulak..dengan baby kite punye kepala duk bergerak2 dah macam tengah tengok game tenis je..ke kiri ke kanan..so kite rasa mungkin lagi selamat kalau guna mesin shaver..kite pun mintak la kat hasben kite dia punye mesin shaver..cukur2, asal macam susah je nie..mata shaver x ngam ke?..kite mintak mata shaver kecik sikit..hasben kite pun tukarkan la mata shaver tuh..alih2, ehh, asal x lut nie..tunjuk kat hasben kite, dia cakap bukak la plastik cover mata tuh..ler, boleh bukak ghopenye..ate, idok ke teman tau..
Kari ketam..superbly superb!!..hasben kite puji dia kate macam makan kat kedai nasi kandaq..hehehe..

Pastu hasben kite nganjing kite..konon pada gaya macam terror benau je..lah, kalau kite terror, itu macam sesuatu je..ibarat sebelum nie kite penah guna mesin shaver untuk shave rambut laki lain je..jeng3..tah pape tah..bila dah bukak cover plastik mata mata shaver, baru la kemeh sikit kerja kite..bila dah shave semua rambut baby kite, kite sambung pakai shaver biasa nak bagi licinkan kepala dia..to be frank, masa kite cukur separuh, timbul rasa sesalan di jiwa..but ya, life must goes on..so kite move forward and no turning back!..chaiyokkkk!!!..kisah yang dah berlalu, dikenang jangan diungkit jangan..ewahhhhh..wakakakakaka..dah tuh betul la..xkan nak stop, bende kepala anak dah bertobek separuh dah nie..so nak xnak kene la teruskan jugek..
Sambal ikan bilis petai..kemain suka hasben kite dengan lauk nie..feveret dia kan..tapi petai nie memang power..semerbak bau..

Nasib baik la kite nie jenis teliti..ceh puji diri sendiri lagi..hahaha..ye la kalau kite x teliti, habis luka2 dah kepala baby kite..tapi kerana kecekapan kite (ewahhhh), alhamdulillah tiada sebarang kecederaan yang berlaku..syukur!!!..bila dah cukur kepala baby kite, ehhh, kene pulak baby kite berkepala botak..hahaaha..
Tadaaaaaa..baby botak mommy!..my lex luthor!!..

Ramai pulak yang lagi prefer baby kite botak..mana kite tau ramai?..sebab kite upload dekat FB dengan IG so dari situ derang comment..kihkihkih..
Memang betul2 licin kite kerjakan kepala baby kite nie..cantik je kejadian..kau ingat kau baking cake ke yang nak “cantik je kejadian” tuh..hahahaha..mak kite memula macam xbagi tau kite botakkan kepala cucu dia yang sorang nie.. “kesian ifan botak..kakak ngan abang dia xbotak pun alih2 nak botakkan ifan pulak”..sekali bile kite video call mak kite, mak kite cakap, “hensem pulak ifan botak..kene pulak dengan muka dia”..haaaaaaa, xcuba xtau..dah cuba baru tau..hihihi..

Hasben kite dia memang jenis seriau sikit bab2 melibatkan cukur2, potong2 nie..memang dia xkan buat..even potong kuku anak2 dia pun dia xpernah potong..memang selama nie kite je la yang kerjakan kuku2 anak2 kite..hasben kite cakap, sedangkan potong kuku sendiri pun cedera, inikan pulak kuku anak2..potong kuku pun dia xberani, inikan pulak la cukur kepala anak..lagi la dia xberani..
Bersinar2 kepala..ini kalau kene bawah cahaya matahari, silau mata semua org..lighting extra..atau akan terjadinye pantulan dari cahaya matahari..muahahahaha..

Baby kite nie ailio dia sokmo laaaa menjejeh2..pastu duk asyik gadak jari dia masuk mulut..seminggu 2 minggu lepas hasben kite pernah la tanye kite yang ifan nie nak tumbuh gigi ke?..kite sangkal la bende tuh..baby lagi kut..baru 2 bulan lebih xkan dah tumbuh gigi..macam awal lagi je nak tumbuh gigi..sekali, ada satu hari tuh kite tergerak hati nak check..sekaliiiiii, “dy, aah la..ifan nie macam nak tumbuh gigi je..nampak bayangan gigi kat gusi dia”.. “tuh la i dah cakap dah, u xnak caya”..ye lah yelah, my bad!!..
Nampak x ape yang kite nampak..nampak macam bayangan gigi nak keluar kan..kalau betul la, kite rasa baby kite nie paling awal tumbuh gigi kalau nak compared dengan kakak and abang dia..kite rasa la sebab kite pun dah xingat dah..huahuahua..
Getisnye lahai..gambau ikan goreng pun nak upload..

Skang nie baby kite punye timing tido dah semenggah dah..alhamdulillah..kalau perut dia betul2 kenyang, memang dia akan tido sampai ke pagi..ada jugak la dia terjaga2 2 jam sekali..tapi xkerap la..lagi kerap dia tido lena sampai ke pagi..and bila dia lena, kite pun lena la..bangun time2 subuh gitu nak minum susu..ibarat baby kite nie alarm clock kite la bangun untuk subuh..ngeeee..

Pastu skang nie baby kite dah ada peel baru..peel sama dengan abang dia..jenis xleh lambat bagi susu..ya Allah dia punye protes, pening kite dibuatnye..kalau dia dah start mengamuk, jangan la terus sumbat susu dalam mulut dia..memang dia luwek2 kan je susu tuh..kene dukung dia, kene bagi dia bertenang dulu, baru la sumbat balik susu..ada la lebih 5 minit nak kene tenangkan dia..itu pun bile dah sumbat susu and dia dah start minum susu, masih lagi sambung macam tengah membebel hokeyh..bobot dulu gitu la dia..sama je peel..haish..nak bagi tido senang je..pasang zikir kat henfon..ehh, dia ada favourite zikir dia tau.. “Hasbi Rabbi by Khai Bahar”..memang kene suara khai bahar jugak okayh..penah jugak try pilih gak orang lain tapi xberapa nak jalan..pasang yang zikir dari khai bahar, terus senyap..

Okayh la korang..wrist kite dah start sakit dah..dah la wrist support kite tertinggal kat ofis..jangan jadi macam dulu habis tangkap satu tangan sudah..memang nak buat keje pun xleh..kalau dah jadi gitu confirm kite akan pegi farmasi carik wrist support..hasben kite ada tp dia punye jenis yang xde besi..kite nak yang ada besi..

Disclaimer : seperti biasa, gambar makanan tuh xde kene-mengena dengan jalan cite..saje je nak share kite masak apa masa pkp nie..mana la tau kut2 boleh bagi idea kat korang ke kan..

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...