Wednesday, January 25, 2023

Kat Mana Tempat Yang Boleh Balut Sofa

Kat mana tempat yang boleh balut sofa. Itu la yang kite google almost sebulan yang lepas. Kite mencarik tempat yang boleh balut cleopatra sofa kite. Dah teruk sangat conditionnya. Sakit mata memandang. 

Dengan ada marker merah hasil seni si rambut kinting lesung pipit nak sebelah. Dengan ada stain kuning yang xhilang masa memula beli dulu sebab kene air tangki bila tangki bocor. Dengan kesan kotor hasil calitan tangan anak3. Dengan kusyen yang dah bertukar warna sebab hasben kite campur sekali dengan towel warna grey. Dengan kain kat belah bawah sofa dah tercabut. Xker sakit mata memandang. Tapi kemuncak nak balut cleopatra sofa tuh sebab nampak ketara marker merah merata la. 

Kite pun cakap la dengan hasben kite. Alih2 hasben kite bagi green light. “Carik la orang yang boleh balut sofa”. Elok je hasben kite mentioned gitu, apalagas, terus bermulanya pencarian la. Kite search kat google. Tapi macam xmembantu sangat. So kite carik kat FB. Ada la few yang kite dapat. Itu pun setelah di-narrow-ed down kan. Kite carik based on location kedai, review customer, hasil kerja and bilangan orang yang like page tuh. Ye la bende kite nak bayar dengan duit. And balut sofa nie bukannya 300-400hengget. Makan ribu oiii. So kene la carik yang betul2 walaupun ikutkan sudahnya kite kene tawakal dan berserah je bila dah confirm deal dengan kedai tuh.

Memula dah nak contact dah 1 kedai cina nie. Tengok ramai yang hantar and ramai yang bagi good review. Hasil kerja pun ok. Kat area2 ampang ke melawati tah. Tah xingat la. Tapi kite macam tergerak hati nak carik lagi. Sampai la kite jumpa satu page nie. 

Nie nama page kedai. 

Bila dah jumpa, tengok like pun banyak, tengok review ok, hasil kerja ok, and plus orang melayu kite sendiri kan, so terus kite contact owner. Bila dah contact, kite macam senang nak deal dengan owner. And cara dia deal pun buat kite senang hati and selesa. Tah la kite kan, kalau nak order apa2, or nak buat apa2 la, kalau cara orang tuh replied text kite macam malas2, macam xfriendly, terus akan buat kite macam turned off la. Put a stop terus. Bukan la nak kata kene mesra alam terlebih ramah yang sampai nak kene menjaga hati dan sanubari ke hape. But at least la, jawab dengan berhemah and buat customer senang nak deal and selesa. Itupun boleh buat customer terbuka hati terus untuk close deal. Xker korang jugak yang untung. Melainkan jenis yang xheran pun kalau hilang 1 customer, itu memang i raise my case la.

So bila dah deal, dah dapat quotation, kite pun send kat hasben kite. And dia replied, “ok onz”. Kite xtau la dia pikir ke idok sebab kalau send text ke apa2 ke time office hours selalunya dia xtengok sangat. Dia baca je tapi xberapa nak fokus. Bizi dengan meeting yang xsudah2. Kadang bila ada something yang urgent untuk dia bagi jawapan, text xreply, kite call. Call call xangkat. Sambil call tuh dapat text, “i xboleh nak angkat call u. Tengah chair meeting”. Urghhhh!!!. Seteresssss hakak!. Tapi tang sofa tuh dia setuju kire ok la. Kire dia aware la pasal harga and whatnot. Hahahaha.

Bila hasben kite dah setuju, terus kite replied text orang yang kite nak hantar sofa tuh bagitau yang kite confirm nak hantar kat dia. Esoknya sabtu dia datang rumah collect sofa and kite pilih material apa nak, color apa nak. Hasben kite yang pilih color sebab cleopatra sofa tuh port dia berbaring. Bila dah pilih, dia mintak bagi masa 2 minggu untuk sofa siap. Kami ok je. Bila sampai 2 minggu kite text tanya status. Dia mintak lagi seminggu sebab dia ada masalah kekurangan staff. So dia terpaksa amek part-timer. Itupun 2-3 jam je katanya sebab part-timer tuh bekerja kat tempat lain siang hari. So malam baru part-timer tuh boleh datang buat kerja. Kite pun ok je lagi seminggu. 

Jumaat lepas kite text tanya status. Kite bukannya jenis yang pushy. Hari2 nak call tanya dah siap ke belum dah siap ke belum. Bila orang tuh dah bagitau sekian2 hari or date akan siap, sehari sebelum baru kite akan text untuk confirmkan status. Then dia replied, insyaAllah sabtu dia akan hantar.

Hari sabtu hari yanv dinantikan dah kunjung tiba. Hahahaha. Dalam pukul 4lebih petang cleopatra sofa kite dah selamat kembali ke pangkal jalan. Kihkihkih.

Sukanya kite. Terus nampak macam sofa baru.

Sebenarnya kan sebelum sofa kite sampai, orang tuh ada hantar gambar sofa. Pastu kite macam, ehhh kenapa color macam lain. Kite forward kat hasben kite. Hasben kite xde rumah sebab bawak anak2 pegi swimming class. Pastu kite macam, “alaaaa, kenapa color sofa macam kelabu taik hanjing”. Hahahahaha. Hasben kite nak sedapkan hati kite so dia jawab, “lighting phone kut. Kan u yang pilih color tuh.”.

Mungkin jugak. Tuh kite cakap, “ehhh tolong sikit nyeah. Selamba je salahkan i. U yang pilih nyeah. Xpe la tunggu sampai sofa baru tau actual color cemana peginya”. Bila sofa sampai rumah, sekaliii, wahhh cantiknya. Dalam gambar color xsama. But bila actual, cantik color dia. 

Taraaaaa.
Cantik. Hasil kerja pun seriously kemas. 
See see. Siap lapik sofa semua dia tukar baru. 
Nampak x nampak x betapa kemasnya hasil kerja.

Material yang kiteorang pilih untuk balut cleopatra sofa nie adalah italian leather. Italian leather nie lebih berkualiti la dari PVC leather dengan apa tah lagi satu nama leather tuh. Xingat. Ehhh ke xda dah nama leather yang lain. Ehhh, ke ada. Ahahahhaah. Gasak la kat situ. 

Italian leather nie tahan sikit. And of course la harga pun lagi mahal dari PVC. Harga untuk kite balut cleopatra sofa nie adalah RM1,700.00 (matilanak bagitau harga. jangan ada yang xsenang duduk sudah ler ye. hopefully tidak dijadikan modal untuk menyebut2 nama kite dengan cerita2 yang tidak enak. tenang tenang saje sudah.). Kut la kalau korang ada nak balut sofa jugak kan. Kire gitu la harganya. But itu adalah harga kite and harga xkan sama ye u’olls. Kite bagitau harga kite balut sofa tuh adalah untuk korang boleh untuk estimate harga. Tapi harga pun depends pada size sofa/kerusi, panjang sofa/kerusi, material, delivery and few other things la. 

So skang nie consider settled dah la sofa raya kite. Hahahaha. Actually xterpikir pun nak balut sofa sebab nak ghaye. Ada adik nie comment kat FB kite nyebut sofa raya then baru kite macam, ehh aah la. Kan dah nak raya. Ok, so consider settled dah la sofa raya kite. Huahuahua.

So korang, memang kite recommend la tempat yang kite hantar sofa untuk balut. Plus, orang melayu kite. Muda lagi orangnya. Senang nak deal and selesa bila tengah deal. Baik and berbudi orangnya. Jadi boleh la contact orangnya. Contact number boleh amek dari page kedai tuh sendiri. 
 
Mungkin jugak ada yang akan cakap, RM1,700 harga balut sofa?. Baik beli baru je. Terpulang. Ikut masing2 nak cemana. Macam kite nak beli sofa baru sayang. Cleopatra sofa tuh elok lagi. So sebab tuh kite balut.

4 comments:

Warisan Petani said... [Reply]

Cantik dan kemas hasilnya
Nampak serupa baharu

Han Hanni said... [Reply]

Rm 1700 tak mahal pun untuk leather yang berkualiti, kualiti kerja yang bagus & hasil akhir untuk produk yang kita dapat. Tengok pun sofanya nmpk cantek dan takde cacat cela kerjanya kan.. Daripada buat sendiri, baik kita upah aje kan..

Saya pernah jahit sendiri sarung sofa dulu. Terasa sangat payah & tak reti.
No wonder la mahal upah orang. Sbb kita bayar skill yang dia ada kan..

Btw, sofa cleopatra pun nampak double cantek dan ekslusifnya sebab warna yg menarik & leather yang cantek.. Sakan la Encik Husband baring kat port dia tu nanti. hehehe

Falsya said... [Reply]

Kan. Memang kemas and cantik hasil jahitan dia. Puas hati sangat. Hihi

Falsya said... [Reply]

Betul sangat. Saya setuju. Ikutkan RM1700 tuh xmahal. Tapi saya xnak cakap murah harga tuh kang takut ada orang kecam sebab setengah orang rasa RM1700 tuh banyak. Hahahaha. Terima kasih la sebab memahami. ☺️.

Bayar harga mcm tuh seriously worth it sangat untuk hasil kerja dia. And leather dia balut bukannya guna yang gred paling rendah. Leather tuh berkualiti jugak la. Hasil kerja, jahitan apa semua memang kemas and teliti. Bukannya cincai2 punya kerja. Alhamdulillah rezeki saya jumpa orang yang meniaga ikhlas.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...