Thursday, September 5, 2019

:: K H A M I S ::

Semalam kepala kite pening..so during lunch time kite tido..bangun2 tido, sambil2 makan beger, kite scrolled la FB..1st thing yang keluar dekat news feed kite adalah dari kawan sekolah..then ade gambar sekali..ehh, nie zahir..zahir meninggal?..

So kite pun WA la group BFF kite tanya betul ke zahir dah meninggal?..then ikhwan replied, "aah..meninggal masa nak buat demo"..Allahuakbar..scrolled lagi FB, ramai kawan2 sekolah yang post status pasal arwah..

Inna Lillahi wa inna ilayhi raji’un
nie lah arwah Mejar Mohd Zahir Armaya..mesti korang tau pasal cerita arwah kan..

Sungguh kite terkejut bile dengar cerita pasal pemergian kawan sekolah yang sama batch dengan kite..arwah zahir adalah seorang komando dan salah sorang penembak tepat udara dan darat yang terbaik dalam askar..memang pemergian arwah satu kehilangan besar dalam askar..

Semalam kite hanya boleh tengok kawan2 sekolah update pasal arwah je kat FB..Allahuakbar!..ramainye orang yang datang bagi penghormatan yang terakhir dekat arwah masa jenazah sampai dekat kem wardieburn untuk solat jenazah sebelum dibawa ke perak untuk pengebumian..ikhwan pegi so pagi tadi baru sempat nak tanye2 ikhwan..ada la ikhwan cerita sikit2..lagi satu, jangan la kite semua pertikaikan kenapa gunakan peluru hidup semasa demo..itu SOP tentera..sape kite orang biasa nie nak pertikaikan..xde latihan ker??..of course ade latihan..mustahil xde latihan..sedangkan kawad pun ade latihan sebelum upacara sebenar, apatah lagi demo macam nie..

Abah kite askar..memang dulu2 lagi la jenis yang selalu bermain dengan peluru..sedangkan pertandingan menembak piring terbang pun guna peluru hidup..mana kite tau???..sebab lepas settled semua tuh, anak2 askar la yang akan kutip balik kelongsong peluru..termasuk la kite..ngeeeee..kutip bukan dipaksa tapi saje suka2..budak kecik tau ape..yang kiteorang tau, seronok..sebab tuh sesetengah unit dalam askar sangat berisiko..nak2 pulak unit arwah..kate pun komando..Unit Gerak Khas..apa saja latihan memang guna peluru hidup sebab nak sesuaikan diri dengan situasi yang sebenar..

Cara pemergian kau amat dicemburui sahabat..pergilah dengan tenang dan damailah kau disana wahai sahabat..semoga roh kau dicucuri rahmat oleh-NYA..dan semoga kau ditempatkan dikalangan orang2 yang beriman..Amin..

Al-Fatihah..

1 comment:

  1. Inna Lillahi wa inna ilayhi raji’un..
    Arwah satu kem n unit adik nieyl kak..
    Hanya org ada family background askar ni je yg lebih faham situasi mcnie..
    Org lain hanya tahu nak pertikaikan je

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...