Friday, November 29, 2019

:: Persiapan Persekolahan Qisya ::

Kite dengan hasben kite awal2 dah beli baju sekolah and kasut sekolah qisya..kiteorang beli seminggu sebelum orang gomen dapat gaji..hehe..beli masa orang xramai, lagi tenang..xde la nak bersesak2 bile milih baju sekolah anak..

Kiteorang beli dekat Aeon One U..baju sekolah 5 pasang, kasut 2 pasang, stokin, dengan baju simis (singlet sebenarnye..zaman sekolah dulu kite panggil simis.hahaha), 5 helai..ingat nak beli sekali baju untuk KAFA qisya tapi ikhwan cakap baju KAFA jangan beli lagi..katenye sekolah nak tukar kaler baju..iman anak ikhwan yang bagitau so okayh, hold dulu la beli..masa orientation nanti mesti cikgu bagitau..iman satu sekolah dengan qisya..tapi iman dah kakak2 dah masa tuh..dah darjah 3 dah kakak iman..senang bile anak best friend sendiri sama sekolah dengan qisya..hehe..sekolah qisya belah petang ada KAFA lepas habis sekolah..xde la petang sgt..dlm pukul 2lebih gitu start la kelas KAFA..so teruskan je la KAFA dekat sekolah..lepas KAFA pulak, sambung mengaji..habiskan semua dekat sekolah senang..so balik rumah buat kerja sekolah je..tido pun boleh tido awal..

Total untuk beli semua di atas tuh habis almost 400hengget..itu baru baju sekolah 5 pasang, stokin, kasut 2 pasang dengan simis 5 helai je nyeah..belum campur baju kelas KAFA, tudung, baju sukan, stationery, buku2 and whatnot..nasib baik la beg sekolah dah ada..baru darjah 1 beg sekolah Roxy u'olls..huntung ler...beg tuh beli dah lama dah tapi xpernah pakai..so pakai je beg tuh since dah ade..nie qisya dah berzikir nak lunch box pulak dah..haiyooo..mau dekat seribu belanja tuh nanti..

Hasben kite memang suruh beli terus 5 helai baju sekolah..senang kate dia..memang senang pun...kite xrajin nak basuh baju masa weekdays..sebab sampai rumah dah malam..of course la lepas tuh banyak bende nak buat kat rumah..dengan penat lagi..
halah halah comel..baju tuh ingatkan nak biaukan je..alih2 nenek suruh potong sebab labuh benau..bile nenek dah bersuara, baiklah, kami potong la panjang kain dengan baju..ngeeeeee..

Kite memang xde nak pakaikan qisya pinafore..ikutkan comel je kan budak2 darjah 1 pakai pinafore..kite dulu masa darjah 1 sampai la form 1 duk pakai lagi pinafore..selang2 la dengan baju kurung..itu kite..so bila dah ada anak perempuan nie xde rasa pun nak pakaikan dia pinafore..satu sebab sekolah campur lelaki dengan perempuan..wehh, sorry to say, zaman skang nie budak2 kecik pun dah pandai bende yang bukan2 tau..nauzubillahiminzalik..

Kedua sebab petang qisya ada KAFA..so lagi memudahkan qisya untuk tukar baju since kain sarung maintain kain sekolah..aduhhh, kite risau sebenarnye nie..sebab qisya nie manja..manja sangat..kite risua betul dia kene buli kat sekolah..huwaaaaaaaaa..budak2 skang darjah 1 pun dah ada pembuli..kawan2 kite ada je anak baru darjah 1, dah kene buli..sigh..insyaAllah xde ape2 la kan..akan sentiasa mommy doakan utk qisya..semoga iringan doa mommy jadi pelindung qisya dekat sekolah tahun depan..

1 comment:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...