Wednesday, November 27, 2019

:: SABTU - Qisya's Convo & Bobot's Concert + Siti Di Alam Fantasi ::

Sabtu lepas seharian jadual kami sekeluarga betul2 occupied..pagi sabtu kami ke cyberjaya untuk anak2 punye year end concert + qisya punye convo..hehe..convo weh..mcm best pulak dengan ayat convo nie..hahahah..tapi kan, tuh la, xpaham kenapa ada orang nak bingit sangat pasal convo anak di zaman tadika..sebab rasanye convo masa tadika nie dah berpuluh tahun dah ada..masa kite tadika dulu pun ada convo..mungkin zaman derang dulu xde gamaknye convo2 nie..ye laaa, lagi satu kalau ikut harga memang la mahal dari dulu..dulu2 jangan cite la..kalau dalam setiap hal nak dibezakan dengan "dulu2", susah la..contoh mcm ayat2 orang anti-vac la.."zaman mak bapak atok nenek kite dulu xyah vaksin pun hidup lama je derang..sihat je"..gituuu..dulu pembangunan cemana, dulu udara cemana, dulu teknologi cemana..skang nie zaman dah canggih..serangan virus dari udara pun dah boleh dah skang..haih..

Okayh dah..nuff bout yuran2 convo tadika nie..coz for me simple, kalau kau boleh bayau yuran tadika anak kau lebih 400hengget sampai seribu lebih sebulan, kau mesti boleh bayau extra 100lebih untuk setahun sekali punye convo fees..full stop..

Patutnye atok dengan nenek nak ikut sabtu lepas tapi xjadi sebab ada kenduri sedara..kakak kite je follow..pagi2 lepas subuh dah bergerak dah..sebab nak kene ada kat sana pukul 7.15pagi..so sampai2 je terus pass-ed qisya dengan bobot dekat aunty derang utk concert punye preparation..

 opening show utk campus qisya..kemain enjoy-ed qisya..masa show dia yang beria terkinja2..hahaha..tetibe rasa macam nak masukkan qisya kelas teater untuk kanak2..ngeeee..

 ini show untuk play-school..ya Allah masa nie tergelak2 kite dengan muka bobot..muka masam, dahi berkerut, mulut asyik muncung tapi tangan je duk bergerak2 ikut steps..serious nampak sgt muka terpaksa buat tarian2 nie semua..adoiiii..hahahahha..

Anak bujang kite mana la suka bende2 nari2 nie..macam x macho la laki nari2..wakakaka..usahkan nari2, dia dari dulu jenis xsuka nak amek2 gambau nie..susah betul nak amek gambau or dia punye video..kang mulalah dia bising, "mommy jangan la amek gambar bobot..bobot xsuka"..tah pape tah..

Masa nie part bobot dah settled..kat situ pun jadik nak bergumpal..haiyoooo bobot, bobot..

Dulu lepas show je kiteorang terus gerak..tapi sabtu lepas kiterang kene stay-ed sebab qisya punye convo ceremony..

baru kindergarten dah dapat masuk Forbes..hahaha..

halah halah halah..comelnyeeeee lahaiii..
dah besau dah anak dara mommy..manja tuh masih lagi ada..baru je masuk 6tahun 7November baru nie..sekejapan je rasa..sobssss..

Kurangkan sikit nangis tuh sayang..next year dah masuk real school..dah xde dah orang nak pujuk2 qisya cemana aunties pujuk qisya tau..
 
memory qisya bersama Brainy Bunch..

Kite kagum dengan student2 masa concert baru nie..umur derang baru berapa tahun kut..dah boleh recite surah2 yang diberi siap dengan terjemahan in english lagi..power x power la aunty2 ajar student2 nie..hehe..masa concert yang kite xpuas hati kan dengan parents2 yang datang..ada la 2 orang mak yang bodoh sombong..xreti bahasa..emcee dah inform dah..even the CEO BB pun dah inform..nak take video or photos kat depan stage boleh but jangan berdiri and block the view..tapi ada jugak yang bebal..naik darah betul kite..memang kite jerit suruh seat down..tapi pekak xdengar..2 kali kite jerit, last2 staff yang jaga tuh perasan kut, dia pegi cuit kat mak2 yang bebal nie suruh duduk..macam anak kau sorang je la yang atas stage..masa tuh macam nak baling je batu kat lutut dia..kenapa kat lutut???..sebab otak dia xde kat kepala tapi kat kepala lutut duduknye..

NAK EDUCATE ORANG TUA LAGI SUSAH NAK EDUCATE BUDAK2 SEBENARNYE..SEBAB ORANG TUA NIE OTAK DAH BEBAL TAHAP MAKSIMA..

Sedih aunty2 nak berpisah dengan "anak-anak" derang..aunty kat sana dah anggap student2 derang macam anak2 derang dah..ye lahhh, derang jaga dah berapa lama la pulak kan..hari2 duk melayan segala kerenah "anak-anak" kat school..kene pulak yang derang dah jaga start dari school tuh bukak kat prima sri gombak..macam qisya la..alih2 sorang2 "anak-anak" pegi, terasa kehilangan sangat kata aunty..

Sebenarnye at first kite pun berat jugak nak transfer-kan bobot kat campus lain..tapi disebabkan hal2 logistic issue next year, itu yang terwujudnye keputusan gitu..bagi kite tempat sekarang nie memang bagus sgt dari segala segi..xde pun kate ada yang xpuas hati ke ape ke..aunty semua baik..jenis yang mengajar sebab passion bukannye semata sebab nak dapatkan gaji bulanan..qisya xyah cite la..byk dia belajar kat sana..lagipun qisya dah 2 tahun kat situ..bobot yang play-school half day je pun dah macam2 dah yang dia belajar..dengan banyak montengnye lagi..kire banyak la improvement bobot..aunty2 kat situ jenis yang bukan ajar ala kadar okayh..

Macam campus yang kite plan nak tukarkan bobot nie, dengar review parents yang pernah hantar kat situ, anak dah masuk situ 2-3 tahun pun xleh membaca lagi..umur 6 tahun xreti ape..kene keluarkan duit extra lak dah untuk masukkan tuisyen luar..ada yang hantar anak kat situ tapi hari2 kene ngadap peel xnak pegi school..pastu macam xde belajar ape..bile keluarkan anak dari situ then masuk school lain, eh eh, okayh pulak sampaikan xde masalah dah nak pegi school..siap dah belajar macam2 kat tempat baru..

Belum cite yang jenis pilih bulu..kalau takat parents yang bawak kete buruk berjenama perodua ke proton ke, even honda sekalipun, memang layanan tuh layanan kasta paling rendah la..even kalau hasben kite bawak kete dia parking depan pintu pun tidak derang heran..sebab kete2 yang hantar anak kat situ lagi besau2 lagi gempak2..siap ada yang ber-driver bagai..haihh, gitu pun ada ke..mungkin la ada review yang okayh..tapi dah kalau 4-5-6 review yang x okayh, xpe la..kite xnak amek risiko..bayau yuran dekat 800hengget kut sebulan, tapiiiiiiiii, dah kalau gitu la citenye, baik xyah la..so xyah la nak bangga sangat dengan bayaran 800 hengget tuh kalau gayanye macam bayau yuran 80hengget sebulan..like i used to mentioned before, "i don't mind to pay more but make sure worth it".lepas dengar cite2 gitu la terus kite transfer-kan balik bobot kat campus lama..

After settled je hal2 concert and convo anak2, kiteorang terus balik xde singgah memana sebab masing2 dah weng..kihkihkih..dengan mikir malam nak keluar lagi..malam kiteorang anak beranak nak pegi tengok teater pulak..teater Siti Di Alam Fantasi..hehe..upah kene tinggal dengan hasben kite 8 hari baru2 nie masa dia pegi jepun..kahkahkah..ada kisah disebalik sebenarnye..selalunye kalau kite ajak hasben kite pegi tengok teater, mesti ayat yang dibalas, "nanti kite pegi nyeah"..bagi harapan je..tapi untuk teater nie, xde pun keluar ayat gitu dah..dah tukau dah.."i okayh je..beli la tiket tuh..i kan sehabis boleh akan cuba untuk ikut segala kemahuan dan kehendak isteri i"..ecececeh..masa kite cakap nak pegi tengok teater nie, dia masih dekat jepun...itu yang ayat kemain menjaga hati bini..wakakakaka..

Puncanye, malam sebelum kite ada la merajuk sikit dengan hasben kite..itu yang esoknye ape je kite nak semua xde bantahan..bising pasal air paip sinki dapur slow pun dia xde nak bising2 balik..terus suruh panggilkan plumber..memang tidak la kite nak panggil jam2 tuh sebab dah la hasben kite xde dekat rumah..masih dekat jepun lagi..and bukannye masalah xde duit nak bayau, duit lebih dari cukup sebab sebelum hasben kite pegi jepun, dia ada je tinggalkan duit yang terlebih2 untuk belanja kite anak beranak selama 8 hari dia xde..kalau ikut kite, itu 5bulan punye duit belanja kat ofis..hahaha..siap suruh pakai dulu duit yang dia bagi, nanti dia akan bayau balik duit plumber kat kite..tapi masalahnye, bukan sebab duit..kite xselesa sebab dah sah2 la plumber tuh lelaki..so lagi sanggup kite tunggu hasben kite..kihkihkih..
thank u dedi..hikhikhik..nasib baik seat anak2 dapat 10% discount..hehehe..
barisan pelakon..ada lagi sebenarnye..tapi macam malas nak upload gambau bebanyak..hihihihi..ada johan, issey titan, ozlyn..

Masa break 15 minutes, kite keluar dari hall..selalu xkeluar pun dari hall tapi sebab nak jumpa kawan kite ili punye pasal, so kite keluar la jugak..ili pun kebetulan ada skali malam tuh..sama pulak timing tengok teater nie..hehe..
qisya with naurah (anak dara ili)..

Anak2 bujang kami xyah cite la..masing2 dah berlari ke sana ke sini dah..suruh amek gambau takmo..
menyorok pulak bobot..kan kite dah cakap yang dia xsuke orang amek gambau dia..bukan baru2 nie je..masa umur dia awal2 3 tahun dah start dah xsuke orang amek gambau dia..haihhh..

Kite xtau la anak2 enjoy-ed ke tidak tengok teater Siti Di Alam Fantasi nie..tengok pada gaya macam enjoy-ed..hahahaha..otw balik ingat nak singgah la pegi makan sup dorai..sekaliiiii, baru half way, qisya dah tido..bobot lak merengek nak go home, nak go home..sudahnye tapau je makan dekat rumah..ngeeeeeee..

Bulan depan orientation sekolah qisya pulak...kenapa la cepat sangatttt..sobsss..

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...