Thursday, September 23, 2021

:: Si Rambut Kerinting Dan Kakak Dan Abang ::

 Siapa rambut kerinting??..anak kite yang no 3 tuh la..sape lagi..hehe..rambut dia sorang je gitu..kakak dengan abang rambut lurus..kerinting tuh maybe ikut gen apaknya la gamaknya..kakak dengan abang rambut lurus ikut rambut kite obviously..huahuahua..

Anak no 3 kite nie kan, cerdik pandai betul..kemain ligat akal dia..lain sikit dari kakak dengan abang..yelah, of course la lain kan..lain anak lain lah peel..masing2 ada peel masing2..tapi itu la yang buat special masing2..ye dok?..

Kakak qisya masih hati tisu, lembut, manja, sangat mendengar kata, cengeng and masih kuat sentap dia..and qisya xboleh tau tengok drama sedih yang melibatkan family nie..dia akan nangis..hiks..ada few times la kite dengan dia tengok drama cite apa tah..tapi memang sedih la cite tuh pun..kite nangis, dengan dia2 sekali nangis sama..hahahaha..abuden, dah nama pun perempuan kan..apo la mommy pun..macam qisya bila dah ada adik2 nie, dia xtunjuk sangat manja dia tuh..tapi bila kite tengah duduk2 kat couch and kene pulak adik2 dia buat hal sendiri2, time tuh dia akan meleset2 kat kite..si ifan pulak kuat jeles, bila dia nampak je kakak dia duk baring dekat kite, dan2 je dia datang kat kite, duk memanjat kite, duk peluk kite sambil tolak kakak dia..haish..

Time nie qisya tengah buat luahan perasaan yang dia stress dengan adik dia si bobot..hahaha...

“My stress level is very high mommy..i’m stress with bobot..bobot always force me to play roadblocks (ehh betul ke ejaan game tuh..ahh gasak la..hahaha) with him..but i don’t want to..i want to play my own games”..halah halah halah kakak..kesian kakak..cara dia cakap memang betul dia stress dengan bobot..dapat pulak adik yang kuat memaksa yang nak kene ikut cakap dia je..

Tapi dalam pada qisya stress dengan bobot, kalau bobot ke mana2, dia akan ikut..sebab qisya kata kalau bobot buat perangai nanti, dia ada kat situ..kata dia lah..hahahhaa..qisya xboleh org marah adik2 dia..it’s either dia nangis sekali, or dia tegur org yang marah adik2 dia..contoh mcm nenek la..alah, nenek xmarah pun..tegur je..kadang kalau terkejut dengan apa yang bobot buat, tertinggi suara tuh akan jadi auto je..then qisya tegur nenek dia, “nenek, jangan la marah bobot”..pastu dia akan tegur pulak adik dia, “bobot, bobot jangan la buat perangai”..comelnyaaa lahai..hahahaa..

Si bobot nie..macam xpercaya umur dia 5tahun..kite duk rasa dia nie umur 6 tahun..hahaha..

Banyak sangat mulut dia..macam2 soalan dia akan tanya..kadang ayat yang keluar dari mulut dia boleh buat kite terkedu..pernah satu hari tuh, dia boleh cakap dengan kite, “mommy nie sayang Allah ke mommy sayang syaitan..haaaa mommy..bobot rasa mommy nie macam sayang dengan syaitan je”..Allahuakbar!..mengucap panjang mommy nak oiii..just because mommy xbagi bukak airbed, bobot cakap dengan mommy macam tuh..pfftttt!!!..

Belum lagi kite keluarkan ayat2 dia yang menusuk kekolbu..hahahaha..aduhaiii bobot, bobot..speechless kalau dengan bobot nie kadang..sejak ada adik, makin2 kuat jeles dia..sokmo merajuk, “mommy love ifan je..mommy xlove bobot pun”, “why mommy don’t want to hug bobot..mommy always hug ifan je”..belum lagi kalau kite gomol2 si ifan..mulalah, “mommy kiss ifan je..why mommy don’t do like that to bobot?”..hurmmmmm..belum lagi dia bagi ayat berbisa kat kite..kite kat rumah ada la kadang pakai short..dah tuh kat rumah kan..selalu time malam la kekdahnya..sekali kene sound daaaaa dengan bobot..sebelum2 nie xde pun dia nak sound..alih2 satu malam tuh, elok je masa kite turun tangga, bobot tegur, “mommy, why are you wearing this pants mommy?..why are u so sexy?”..mau xkene sound dengan anak..xpendek pulak short kite masa tuh kan..maafkan mommy bobot..thank you sebab sedarkan and tegur mommy..mommy lupa anak bujang mommy dah besar..after this mommy will be more alert okayh..pastu hasben kite duk nganjing kite bila nampak kite tengah pilih seluar nak pakai time malam2..xhabis2 duk ulang2 balik ayat bobot.. “pilih la seluar bukan2 kang kene sound dengan anak kang baru tau..kang keluar ayat why mommy so sexy kang haaaa..haaaaa”..hurmmmmm..

Bobot nie dengan ifan dia terpaksa mengalah..yg si ifan pun asyik la duk kerjakan abang dia..dah kalau boys kan..boys will always be boys..pernah sekali bobot terlampau geram sangat dengan ifan, dia cekiknya leher ifan..gaya sebijik macam WWE, ehh ke WWF..alaaaa yang wrestling2 tuh..sebijik macam The Undertaker punya chokeslams.Allah..marah sgt dia dengan ifan masa tuh..sebab ifan duk ketuk kepala dia dengan toys..sakit kut..ifan baling toys kat muka la kepala la badan la..bukan manja2 punya balingan..sekuat hati dia bagi..

Nie haaa si rambut kerinting tuh..nie la dia yang suka membuli abang dia..dengan kakak dia kurang membuli..time nie kite kat dapur..tetibe dia datang kat kite suruh tengok atas kepala dia..ya Allah ifan oiiii..apooo spender abang duk sangkut kat kepala gitu..itu pakai kat bawah la bukan kat atas..kemain suka dia bila kakak dengan abang gelak tengok gelagat dia..
Dengan kakak, ifan lebih kepada bermanja dan tempat untuk dia mengadu domba..hahahaa..kadang bila dia merajuk, dia xnak kite yang pujuk..dia nak kakak yang pujuk..yang si kakak pun, "alo alo alo sayang kakak nie..come kat kakak meh"..geram jeeeeee..

Selalu play victim..dia dah kerjakan abang dia sampai nangis, alih2 dia yang nangis konon macam dia xsalah..mulalah tunjuk kaki yang “sakit” sangat kononnya tuh..geram..akal dia berjalan je..ifan nie jenis mulut senyap tapiiiiii kerja jalan..kalau dia senyap, haruslah carik..kang dia duk bukak bekas beras then makan..ishhh..tapi xleh nak marah sangat sebab kite tau dah menurun dari sapa..menurun kite la, sapo laie..masa pregnant anak2 kite yang 3 orang tuh kan kite ada perangai pelik2..jenis kemaruk bau beras, makan beras and bau sabun..hahahah..tapi xsangka la pulak boleh menurun ke anak no 3..kihkihkih..
Aah gais..ifan memang jenis tido kadang mata terbukak separuh..hehe..

Ifan nie ada peel kalau dia minum susu..dia akan sua or angkat kaki dia utk kite urut..selagi xurut, selagi tuh dia akan hulur kaki dia sambil mengomel2..and bende yang dia buat lepas dia minum susu, dia sendiri akan letak botol dia kat tempat2 yang sepatutnya..comel..peel nak tido dia pun lebih kurang tapi extra sikit..urut kaki tuh dah jatuh nombor 2 kalau dia nak tido..peel dia kalau nak tido, dia nak kite gomol2 dia, cium2 dia..muka dia tuh, duk la meleset2 kat muka kite..pastu muka kite especially mulut kite nie kene ada kat pipi dia..kite kene peluk dia..memang melekat muka kite kat pipi dia..pastu yang jenuhnya, bila dia dah start peluk leher kite..xleh bergerak sikit..dia kuncinya tangan dia kat leher kite xbagi bergerak..hahaha..lenguh leher mommy nak ooooiiii..
Kuat drama, kuat propa..pandai berlakon ifan nie..hehe..
Asal masuk kete je tido..time nie kiteorg tengah tunggu hasben kite pegi amek henfon qisya yang dah siap repair kat lowyat..baru je lagi betulkan tab bobot..seminggu lepas tuh, repair screen henfon qisya pulak yang keberapa kali tah..

Screen henfon qisya dengan screen tab bobot cracked sebab dijahanamkan oleh si rambut kerinting..hahahaa..xleh nak cakap apa..nak marah ifan macam xsenonoh pulak sebab ifan mana la tau apa2..nak salahkan kakak dengan abang pun xboleh sebab bukan salah derang..so selagi boleh repair, repair je la..
Kite kesian betul dengan ifan..kesian sebab dia lah yang paling kurang kite dengan hasben kite bawak berjalan..anak pandemik kan..nak buat cemana..

Kesian kalau dia masuk kereta, walaupun berjalan2 xbawak keluar dari kereta pun, dia punya tengok sekeliling, dah macam baru lepas dari gua..baru lah dapat tengok dunia sebenar..melilau2 mata..itu dulu la masa awal2 dulu..skang nie sekejap je mata dia melilau sebab lepas tuh tau2 je dia dah tido..

Tahlah, kite xberani lagi nak bawak anak2 kite pergi tempat public..itu kite dengan anak2 kite la..pilihan masing2 kan..ikut suka masing2 la nak bawak anak keluar ke mana2 pun..xnak bawak keluar anak pun terpulang, nak bawak anak keluar pun terpulang..kata pun pilihan masing2..ikutkan kite yang xbawak anak2 keluar merata pun, tetap kite merisikokan anak2 kite setiap hari sebab kite dah kene bekerja setiap hari dah sekarang..so in a way, kite pun merisikokan anak2 kite jugak..kite merisikokan anak2 kite kerana terpaksa..kerana tuntuan kerja..tapi untuk kite dengan rela hati nak merisikokan anak2, saje2 nak bawak anak berjalan2 keluar ke tempat public, skang belum masanya lagi..xde la kata xkan bawak keluar langsung kemana2, hidup macam normal life, tetap jugak kite akan bawak keluar anak2 kite cumanya bukan sekarang..biarlah orang nak kata kite paranoid sangat ke, orang nak kata, "alah, kau kemain jaga anak2 kau xnak bagi keluar rumah, macam la duk rumah pun kau sekeluarga xleh kene covid"..ye betul, duk rumah pun boleh kene covid..kite xde pun declare or bagi statement yang kite xkan kene even kiteorang duk terperuk je dalam rumah..but ya, cakap la apa nak cakap..sekurang2nya kite dah usaha..tapi kalau Allah dah berkehendak, siapa kite nak menghalang dan menidakkan..kun faya kun!..cumanya kalau terkene (nauzubillahiminzalik) nanti, tidak la wujud penyesalan yang menebal sangat dalam hati nie..xde la nanti keluar ayat, "KALAU aku xbawak anak2 aku pegi sana pegi sini, MESTI ..........."..itu ayat yang kalau boleh kite xnak keluarkan dari mulut kite..itu je..

Macam hasben kite pun dah start masuk ofis even ada rotation..masih jugak dia kene keluar pegi isi minyak kete2..kete2 la sebab selain dia isi minyak kete dia, dia isi minyak kete kite jugak..wakakaka..masih jugak lagi dia kene keluar pegi supermarket utk beli barang dapur..kat situ pun boleh terdedah jugak..kite pernah borak dengan kawan kite..dia kata, "actually, di zaman covid nie, kite semua nie kan, dah tahap menunggu masa utk tibe giliran kite terjangkit je..cepat atau lambat pasti akan kene..kalau kite ada kat tempat dan waktu yang salah, dan kalau Allah kata jadi, maka jadi lah iye"..make sense jugak kata2 kawan kite tuh..xde sapa mintak untuk dijangkiti dan terjangkiti..tapi apa daya kite yang hina-dina nie nak menolak segala percaturan dan takdir Allah..
 
Kat FB, yang kite xpaham kenapa ada orang yang duk perli kawan2 dia dengan ayat, "eleh, konon beria marah orang bawak anak2 keluar, kau anak beranak yang xkeluar pun kene covid jugak..pastu mintak doakan kau dengan anak2 kau..padahal aku jumpa je kau kat pam minyak, kat kedai acheh, kat speedmart"..haish, kau kalau xnak doakan yang baik2 utk keluarga kawan kau tuh, xyah la cakap macam tuh sekali..and cuba tengok tempat2 yang kau listkan..semua tuh tempat2 utk keperluan dan bukan tempat2 untuk kehendak..lain la kalau kau nampak dia kat shopping mall ke, kat kedai mamak ke, kat taman2 ke, lain la cite..kadang sesetengah orang nie misinterpret dengan ayat, "kenapa la bawak keluar anak2" tuh..terus nak jump into conclusion yang negative..nak bawak anak keluar boleh sebab budak2 pun stress skang nie..dengan pdpr, dengan kerja2 sekolah..tapi as a parents, kite kene la jadik bijak sikit..nak pergi mandi sungai ke pantai ke, sila..tapi pilih la tempat private yang berbayar..xde la bersesak2 macam kat sungai pisang tuh..takut kite tengok..sungai langsung xnmpk..nmpk manusia2 je..dah dari awal nak masuk tempat tuh nampak kereta penuh, xyah la masuk join sekali the crowd..pastu nak bawak baby masuk mall, bawak la..tapi pilih tempat dan hari yang xkeramaian orang..bukan maksud kawan tuh xbagi langsung bawak keluar anak tapi kene bijak la pilih tempat dan masa..itu maksudnya..
 
Kite kan kalau boleh xnak pun masuk ofis setiap hari..sekurang2nya ada rotation..tapi dah kalau management/boss suruh kerja kan, kerja je la..bersyukur sebab masih ada kerja, bersyukur masih dapat gaji macam biasa setiap bulan xde potongan, bersyukur sebab gaji xpernah missed walaupun sebulan..bersyukur masih lagi ada bonus dan increment..alhamdulillah syukur ya Allah..ini ada yang kene masuk ofis sebulan sekali, seminggu sekali pun dah merungut2 macam2 salahkan boss, marahkan boss sebab letak nama dalam jadual kerja..kire okayh la sebulan sekali, seminggu sekali kene masuk ofis, dari kene masuk setiap hari..mungkin sebab dah naik lemak berbulan duk kat rumah gamaknya..dah selesa..xpaham betul perangai pekerja2 mcm tuh..padahal gaji tuh company xkacau sesen pun..gaji nak tapi suruh pergi ofis macam2 alasan..konon gaji nak yang barakah, tapi bila suruh masuk ofis, alasan pelik2 yang diberinya..
 
Kayh la korang..panjang bebenau lak kite rasa..asalnya nak cite pasal anak2 je alih2 termelalut bende lain..itu la yang jadi bila sambil mengomel kat blog, sambil tuh bukak FB..thank u kalau ada yang gigih baca dari awal sampai habis..kite tau mesti ada yang setuju dan mesti ada jugak yang xsetuju..tapi tuh la, masing2 ada pendapat masing2..
 
Di akhir kata, kite doakan semoga followers kite, haters kite dan sesiapa saje la yang tengah baca nie, semoga kita dan seluruh keluarga kita semua dilindungi dan dijauhkan dari penyakit wabak penyakit covid19 yang jahat nie..semoga diberi kesembuhan buat sesiapa saje yang sedang diuji dengan wabak covid19 dan semoga Allah permudahkan segala urusan kite semua dunia dan akhirat..insyaAllah, amin3..
 

Doa Memohon Perlindungan Daripada Wabak COVID-19

‎بِسْمِ اللَّهِ الذي لَا يَضُرُّ مع اسْمِهِ شَيْءٌ في الأرض ولا في السَّمَاءِ وهو السَّمِيعُ الْعَلِيمُ

“Dengan nama Allah yang tidak memberi mudharat akan sesuatu yang di bumi dan yang dilangit (selagi) bersama dengan Nama-Nya dan Dia Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.”

(Hadith Riwayat Abu Daud, Tirmidzi)

‎اللَّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنَ الْبَرَصِ وَالْجُنُونِ وَالْجُذَامِ وَمِنْ سَيِّئِ الأَسْقَامِ

“Ya Allah aku berlindung denganMu daripada penyakit sopak, penyakit gila, penyakit kusta dan daripada segala penyakit berbahaya yang lain.”

(Hadith Riwayat Abu Daud)

 


2 comments:

  1. ala ala hai...punya la lama x berblog kan...dah besar dah qisya. pandai kak long jaga & pujuk adik kan. and ifan so cute..panjang akal yer. dobot....emmm...bog boy yer.
    cuma mengaktifkan balik dgn dunia blog...
    stay safe key dear!

    ReplyDelete
  2. salam singgah.
    lama betul tak jalan2 sini
    seronok tgk kerenah ank2 ko fasya.
    nakal - nakal sweet belaka.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...