Monday, November 8, 2021

:: Safety First ::

 Bila la nak stop pakai mask nie kan..rindu betul zaman sebelum covid..xyah pakai mask, boleh bawak anak2 pegi memana public area tanpa ada kerisauan..rindu sangat..

Skang nie amek gambau pun kene pakai mask..huhuhu..

Lady boss kite kan, mewajibkan pakai double mask dengan face shield dekat ofis..facemask tuh mmg wajib la..faceshield tuh yg extra..face shield pun ofis yang sediakan..pernah sekali tah la ada kes orang xpakai face shield, xpakai mask bebetul, dah sampai ke halwa telinga lady boss kite..then ada one day nie, masa lunch dia masuk ofis, masuk je bilik dia, pastu dia keluar bilik dia, terus dia buat spot check kat every floor..masa tuh kite kebetulan pulak kite kene duduk sementara dekat same floor dengan bilik dia..betul2 berdepan kut..hihihi..

Bila dia dah merayau kat tempat lain, tetibe pintu bilik kite duduk dia bukak..ahhh sudah..time tuh lunch time so kiteorg memang tutup bilik..ngam2 dia bukak pintu, kite baru nak suap sandwich masuk mulut..of course la bila makan xde nak pakai facemask..nasib baik tengah nak makan so dia xde la nak marah.. “after u’all finish eating, don’t forget to wear your mask and your faceshield..don’t forget haaa!”..kami hanya mampu menggangguk je la masa tuh..hahahaha..phewwwww nasib baik tengah makan so dia xde la nak marah sangat..ada staff yang xpakai faceshield nie cerita, dia kene marah dengan lady boss..kesian dia..ngeeeeee..

Lepas makan, terus menggelupur amek face shield..haaaaa tau pun takut..hahaha..and masa dia nak balik, siap singgah jap dekat bilik kiteorang..suara pun dah back to normal, “i go back first..u’all stay safe..wear your facemask and faceshield..ok bye..i make a move first”..lady boss kite nie baik..baik sangat..dia marah tuh tanda dia concern..kalau xde apa2, dia ok je..kalau terserempak dekat dalam lift, dia yang tegur say hi dulu..so harap yang mana kene marah dengan dia masa tuh xterasa la..dia nak yang terbaik utk staffs dia je..
Lepas tuh terus pakai faceshield xtanggal..wakakakaa..

Tapi bila dah duduk balik kat tempat sendiri, bukak la jugak kadang2..bila berjumpa dengan staff2 dept lain, baru sarung balik..

Bila la nak settle kan covid nie..mmg xkan settle rasanya..covid nie mcm dh jadi sebahagian dalam kehidupan kite..kite semua kene hidup dengan covid..sobssss..cuma harapnya covid nie xde la nak mengganas2 lagi dah..skang nie kite pun dah start bawak anak2 kite pegi dine-in dekat luar, dah start bawak keluar pegi terjah mall..cumanya di awal2 permualaan nie, kite agak memilih mall mana yang kite nak bawak anak2 kite..bukan takat mall je kite pilih, masa nak pegi sana pun kite pilih pukul berapa nak pegi..and nasib baik la mall2 yang kite pergi, jenis yang x ramai orang..timing pun cantik je..

Tah la korang, jom la berdoa supaya Allah angkat wabak covid nie..and semoga kite semua dijauhi dan dilindungi dari wabak covid19..amin3..

Be safe korang!..

1 comment:

  1. salam singgah sha
    aku lagi suka guna mask.
    sbb nak elak perokok /asap kereta
    hidung ni sensitip plak sbb ade asthma na resdung.
    cuma sian la budak2 kan
    ade kelebihan dan kekurangan juga sop skrang

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...