Friday, October 25, 2019

:: Buah Yang Susah Nak Carik ::

Buah yang susah nak carik adalah buah yang rare dan bermusim..of course la buah2an tempatan kan..hehe..

Last weekend adik lelaki kite tunang dengan orang batu gajah, perak..maka ke sana la kami sudahnye..selalunye mak abah kite yang menerima kunjungan rombongan..kali nie kami yang jadi rombongan untuk berkunjung ke rumah orang..kihkihkih..

bakal adik ipar..

Ramai yang follow masa adik kite tunang..mak mentua kakak kite yang no 3 pun follow sekali..mak mentua kakak kite nak follow kami xkisah sebab kami memang rapat pun..sebab mak mentua kakak kite baik..baik sangat..friendly sangat..kire boleh ngam la dengan family kite..kalau ada apa2 occasion/event dari side family kite, mak/pak mentua kakak kite nie akan selalu join..kiteorang satu family pun xkan rase macam, "adoii, kenapa bawak dia sekali"..tiada tiada..kami lagi suka sebenarnye..biasalah korang..orang baik2 kan..mesti la ramai yang suka..ye dok?..kate pun orang baik2 (eh, mcm familiar je ayat nie cuma ditukarkan je..hahaha)..kalau orang xbaik memang jangan harap la nak join ape je ativiti kiteorang sefamily..buat ape bawak orang yang xbaik semata nak bagi modal dekat orang xbaik tuh untuk kutuk semua family kite, kutuk mak abah kite, sedara-mara kite pun ada terkene tempias sekali..ye dok????...hahahaha..

So bile dah settled dengan majlis tunang adik lelaki kite, otw balik tuh hasben kite tanye nak ke buah tampoi..puncanye masa otw nak pegi batu gajah, wazw bagi direction suruh masuk sungkai sebab jalan jammed teruk..lalu bidor so ternampak la buah tampoi...bila dah nampak, kite pun menyebut la pasal kesedapan buah tampoi nie..mak kite duk tanye nak patah balik ke..tapi masa tuh macam dah lambat so xpe la, ada rezeki nanti otw balik beli la..itu yang bila otw nak balik KL hasben kite tanya nak ke idok buah tampoi....gile xnak..nak laaa..hehe..mak kite naik dengan kite..tuh mak kite cakap dengan hasben kite, "ikutkan je la wan selera adik skang nie..kang dah sampai rumah, teringat2 kang, satu keje pulak nak datang bidor carik buah tampoi"..ahahahahaha..

Hasben kite xikut highway..die ikut jalan lama..semata nak singgah bidor carik buah tampoi..

nie haaa buah tampoi..sedapnyeeee masyaAllah..ada 2 plastik beg buah tampoi nie..dedua plastik tuh kite hadap sorang..kihkihkih..dalam kete dah start makan dah..hasben kite xreti makan buah tampoi..mak kite pun xmakan..adik lelaki kite yang bertunang tuh pun xreti makan buah tampoi nie..selamat..kihkihkih..dalam kete kite dengan abah kite je la yang makan tapi abah kite makan sikit je..agaknye takut nak makan banyak2 kut..takut kite xcukup nanti..hahahaha..

inilah isi dalam buah tampoi..sedapnyeeeee..

Kite sebenarnye penggila buah2an..xkire la buah2an tempatan ke, buah2an international ke..ehh, asal namanye buah la..kalau pegi masuk supermarket, kene plak lalu kat section yang menjual buah2an, adoiii, rasa macam dirasuki hantu buah2an..belum pegi kedai feveret kite yang menjual buah..kedai mana?..MBG laaaaa..kalau pegi MBG, menggelepar rase badan...semua buah kite nak beli..rambang mata u'olls..tapi rasanye asal mana je kedai buah, kite akan jadi rambang mata kut..nak2 kalau pegi belah2 utara..mesti akan singgah RNR tapah..situ kan banyakkkkkkkk kedai2 buah..sanggup singgah tuh semata nak beli buah..

Tapi kalau compared buah2an tempatan dengan international, kite lagi prefer buah2an tempatan..nak sebut satu2 macam banyak..kire semua buah2 la kite suka..now tengah rasa macam nak makan buah kundang..tapi buah kundang susah la nak dapat dekat KL nie..hurmmm...

3 comments:

  1. Terasa-rasa masam dia dekat dalam mulut ni.. sedapnya..

    ReplyDelete
  2. rupa dalam dia mcm manggis...
    dkt tempat nieyl ada bukit tampoi je kak..hehehe..buah xde...

    ReplyDelete
  3. kita geng! memang suka makan buah-buahan. rasa kenyang dan nikmat makan buah tu. Buah tampoi ni suka juga tapi takleh makan banyak takut sakit tekak.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...