Monday, May 17, 2021

:: Riang-ria Raya Aidilfitri Part I ::

 Raya xde pegi mana pun..xde nak merayap2 pegi rumah2 kawan2..ehh, even zaman sebelum covid pun kiteorang jenis xde nak merayap merata..1st day raya takat pegi rumah mak hasben kite dengan rumah mak kite je..lepas rumah mak kite, kiteorang balik rumah..kalau ada kerajinan sikit, kiteorang pegi beraya kat mana2 mall yang ada kat kl nie..tapi selalunye xde kerajinan..kemalasan je sebab masing2 dah lemau..lemak lemang, ketupat, rendang dan lodeh dah naik kepala..hehehe..xberaya rumah kawan2 sebab tah la, bukan nak kata xde kawan, tapi macam malas nak bergerak..malas bergerak satu hal, raya pertama kedua ketiga keempat kelima semua orang kat kampung la dey!..ko dengan laki ko yg xberapa nak ada kampung nie memang la 1st day raya kl..hehee..

So tahun nie buat rutin yang sama je macam biasa..kakak kite 2 orang xdapat berkumpul sekali..sebab sorang kat alam impian, sorang kat bandar saujana putra..yang ada kat gombak hanyalah kite, kakak kite no 2 dengan adik2 lelaki kite..

ishhh, laki aiii tuh kannnnn...mukaaaa xpernah nak elok bila amek gambau..
selfie satu kali..hehehe..

Of course la ada sesi bermaaf2an sesama kami sekeluarga..hehe..
nampak x muka somi kite tuh..muka yang dalam hati berkata2, "ermmmm, gemok nie la yang paling banyak buat hal, paling2 mengada2, paling banyak menguji kesabaran, pastu mintak maaf sekali setahun je"..wakakakakakka..
lepas mintak maaf, usha2 la kut2 dapat duit raya ke tidak ke kan..ngeeee..kadang hasben kite xbagi duit raya cash kat kite..dia transfer kat account kite ataupun dia terus masukkan dalam ASB kite..ASB kite tuh kan, hasben kite la yang rajin masukkan every month...kalau dia xmasukkan, memang xbergerak la ASB kite..mostly duit dalam tuh hasben kite la yang masukkan..nak harapkan kite, memang la kite akan masukkan, tapi masukkan dalam "tabung online" kite..hikssss..
lambat nau nak bukaknya..xperasan kat sepanjang bermaaf2an ada paparazi kat sebelah..ingat dia duk situ saje2 je nak tunggu giliran..hehe..
kite xtau la boleh view ke tidak video nie..ini video masa hasben kite nak bagi duit raya..tapi bila nak bagi, dia pegang kuat2 sampul raya xnak lepas..tah pape tah..nak bagi tapi macam x ikhlas..

Update : baru perasan kalau view blog kite kat henfon baru boleh tgk video nie..kite tengok kat laptop xboleh..ehh, xpaham la..ehh jap..kenapa skang nie bile kite tgk kat laptop boleh pulak  tgk video..ehhh, pening laaa..
songkok kat kepala tuh sekejapan je..lepas tuh tah mana2 dia campak..langsung xmelekat songkok kat kepala..
tragedi raya..hero kan..kalau x bengkak bibir ke xlebam ke, bukan hero la namanya..hurmmmmm...dia duk manjat kerusi kat rumah nenek..sekali tergolek..sekejapan je dia buat keje..within a split second je..tau2 dah nangis..
nie haaaa budak tuh...dah tebal dah bibir..
sebelum jatuh tersembam..
ngengada si ifan nie..bila kat luar rumah kemain sombong dengan mommy..dalam rumah, nak bergerak gie memana pun xboleh..huuh!..
sama je la dengan si bobot nie..kalau nenek ada, makin menjadik2 perangai dia..sebab dia tau nenek ada nak ikut segala kehendak dia..

Kite ingat nak adakan entry Riang-ria Raya Part II..tapi macam kemalasan..so kite compressed kan semua kat dalam entry nie je la nyeah..jangan muntah sudah..ehh, wait semenet..sebut pasal compressed..adoiii tetibe teringat pulak juice yang kite suke tuh..truenatureco..gile lama kite xorder..so one day tergerak hati nak order..alih2, website unavailable..what is the happening!..pegi kat IG derang, sekali nampak posting “GoodBye”..alaaaaaaa, dah shut down business ker?..sedihnyaaaaaaa..sedih gile..dah la kite suka juice derang..sobssss!!!..

Riang-ria Raya Part II..

Alah xde yang extra pun part II nie..biasa2 je..

Moh ler layan gambar2..






Mampu untuk video call je dengan adik beradik lain..derang kan kat perantauan..hehehe..


Time malam pulak main bunga api dengan anak beranak je..
si kecik nie kan, dia xnak betul berjalan kalau dekat luar..dia xbiasa pakai kasut dengan selipar..kalau pakaikan dia kasut ke selipar ke, dia xnak langsung turun dah berjalan..nak kene berdukung je..time nie pun sekejap je turun..lepas tuh menggelupur pegi kat daddy dia mintak dukung..haih..
gitu la si ifan..berdukung je..
baju xtukar lagi..memang saje xtukarkan derang baju tido ke baju biasa ke..sebab dah tau dah nnt nak kene bilas balik badan tuh sebab berpeluh kan..nak2 si bobot..dia tuh cepat betul berpeluh..
anak cina mana tah tersesat nie..kasik chance la..raya kan..dia pun nak merasa jugek main bunga api..kang habis jangan lupa balik tau moi..ahahahaha..
terkejut sangat muka tuh dah kenapa??..sebab suruh balik ke?..owh lupa, rumah kite sama nyeah..kihkihkih..

Okayh dah..itu je raya kiteorang..nak buek camno..raya PKP kan..hadap yolah..

2 comments:

  1. salam aidilfitri maaf zahir batin.. stay safe ya..

    jemput join GA di blog :
    https://www.sitiyangmenaip.com/2021/05/nz-souvenirs-giveaway-by-sitiyangmenaip.html

    ReplyDelete
  2. Selamat Hari Raya. Kami mmg dgn suami n MIL je. Tu pun sbb MIL mmg kami jaga. Kalau MIL kt kg, jawabnya kami berdua je la.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...