Monday, May 10, 2021

:: Selamat Hari Raya ::

 Selamat Hari Raya in advance korang..

Walaupun 2 tahun kite semua raya x macam nak raya, tapi tetap kene beraya..meraikan kemenangan kite berpuasa selama sebulan..walaupun hakikatnya, sebagai seorang perempuan memang susah nak dapat berpuasa selama sebulan tuh..ngeeeee..

Ikutkan kite pun malas nak beria sangat raya tahun nie..tah la, macam sakit hati..macam tah pape..kejap gitu kejap gini, kejap boleh kejap xboleh..haishhhh!!..asalnya xde terpikir pun nak beli baju raya ke ape ke..pakai je la ape yang ada dalam gobok tuh..alhamdulillah baju2 lama masih boleh lagi pakai..masih muat..tapi sebab kiteorang fikir qisya yang so far alhamdulillah x pernah tinggal lagi puasa sampai ke hari nie walaupun sehari, maka beli gak la baju raya untuk dia dengan bobot..bagi derang happy..especially qisya..budak2 kan, ape dia tau..yang dia tau, lepas berpuasa, happy2 nak beraya, berkumpul ramai2, dapat duit raya banyak2, pakai baju kurung cantik2, pakai baju baru..mana la dia nak tau segala kepincangan dan kehuru-haraan yang berlaku kat Malaysia nie..ape yang jadi kat negara kite nie, mana la derang tau..so basically, raya tahun nie, kami masih lagi ada mood untuk beraya adalah untuk anak2..itu je..and tahun nie, macam tahun lepas, kite dengan qisya buat projek cookies raya..happy betul dia dapat menolong..tapi dalam beraya untuk anak2, kite beli gak baju raya..sebab nak matchy-matchy dengan anak dara kite tuh..kebetulan masa beli baju qisya ada untuk baju mak..so why not!..hahaha..

Owh ha!, kaler kiteorang tahun nie depends pada baju melayu yang ifan muat pakai, yang diturunkan dari abangnya..kesian ifan..baju2 dia skang nie semuaaaaa dari abang..baik baju jalan, baju duduk rumah, kasut jalan, selipar, kebanyakannye turun daripada abang dia..bukan xnak belikan yang baru..tapi baju, seluar, kasut, selipar semua elok lagi..cantik lagi..and plus, dia makin membesar..pakai segala baju, seluar dan kasut, sekejap je dah xmuat..so rasa macam kerugian kat situ..

Tapi ada gak la bile beli baju untuk bobot, beli sekali untuk ifan..sehelai dua je la tapi..itu la dia kan nasib anak no 3 nie..kesian memang la kesian, ehhh, tapi tah la, even baju2 yang diturunkan dari bobot tuh, bukannye jenis yang dah lusuh2 ke terkoyak2 ke..herlok lagi u'olls..macam baru..mungkin konsep hasben kite dalam membeli baju2 anak2 dia nie betul la kut..xnak la cite ape konsep itu sebab xnak nanti ada yang salah faham..mana la tau, ada yang xsuke ke, ada yang xsetuju ke kan..manusia nie hati masing2 mana la kite nak tau..bukan nak saje2 menilai tapi itu lah realiti-nye..ye dok..

Bukan takat kiteorang je yang beraya..rumah kiteorang luar dalam pun beraya sekali..hehehe..

dah lain dah rupa rumah kiteorang..lampu kat balkoni atas tuh kan actually kontraktor salah pasang..patutnya lampu tembak atas bawah instead of kiri kanan..hurmmmm, tapi xpe la, redha yolah..lepas nie projek nak men-deco balkoni atas pulak..lepas tuh nak deco dinding2 kat car porch..nak gantung bunga2..of course bunga tiruan..xkose kite nak tanam bunga hidup..takut mati je nanti..heheehe..

Gate hitam dah cat balik putih, grill2, pintu2 semua dah touched-up balik..kaler cat rumah pun dah lain..dulu kelabu tahi dog, hahahaha, nampak kusam je dulu..xde seri..sampaikan jiran kite cakap kat hasben kite, "naik seri balkoni rumah skang..dengan lampu kene dengan kaler cat..baru perasan yang selama nie ada balkoni rupanya"..wakakakka..skang nie dah tukar kaler cat lain..kite panggil kaler cat kekeluargaan..huahuahua..xde kene-mengena kan..tapi tah, macam saje je nak panggil kaler cat tuh kaler kekeluargaan..hehehe..

Kebetulan je istilah "rumah raya" nie..asalnya nak buat bumbung..and kebetulan jugak start nak dekat2 bulan puasa and siap masa bulan puasa..itu yang lekat "rumah raya" tuh..ikutkan hujung tahun lepas lagi nak buat..tapi tah la, macam2 hal dengan kontraktor..macam2 alasan..sudahnya hasben kite xboleh nak tunggu, so dia pun mencarik and hired kontraktor lain..kiteorang dah bertahun hadap masalah dengan bumbung bocor..2-3 kali repair, masih sama jugak..so hasben kite cakap, "that's it la..buat bumbung je senang..2-3 kali repair sama jugak"..kite senyum je, "tuh la, dari dulu lagi masa reno rumah, i dah cakap, buat bumbung, buat bumbung..tapi u xnak..konon nanti senang nak naikkan lagi satu floor, platform dah ada"..hasben kite bengang je..kihkihkih..

So daripada buat bumbung, maka terjadilah "rumah raya"..hehehe..rumah biasa je korang..alhamdulillah, walaupun kecik, tapi selesa sangat2 untuk kami 5 beranak..syukur alhamdulillah..

Last but not least, once again, kite nak ucapkan, SELAMAT HARI RAYA, MAAF ZAHIR BATIN"

1 comment:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...