Thursday, June 24, 2021

:: Kisah WFH Dan Karaoke ::

 Buat masa nie kite dengan hasben kite WFH..kite buat masa nie WFH la..rasanya after habis pkp nie, kite dah kene start kerja balik regardless pkp sambung ke tidak..sebab dengar cite miti dah approved kan untuk office kite operate macam biasa..miti kan murah hati..tersangatlah bermurah hatinya..buktinya byk kluster baru setiap hari adalah dari tempat kerja..dah la malas nak bebel pasal miti..taraguna..

Kite risau jugak kalau kene kerja..actually xkisah pun kene kerja but kite more to risau la..dah la “protection” xde..what i mean by “protection” itu adalah vaksin la..kire macam kau disuruh pegi berperang nie, tapi kau pegi tanpa kelengkapan senjata..yang diberi hanyalah sehelai bandana utk diikat dekat dahi..itupun sebab senang nak membezakan antara team sendiri dan jugak team musuh..gituuuu la kekdahnya..boleh relate x?..kalau xboleh abaikan aje..kite register dari bulan feb21 kut..sampai skang senyap tanpa khabar berita..adik laki kite dengan wife dia register hujung bulan 5, awal bulan 6 masing2 dah settled dah 1st dose..kite at one point, sampai dah fedup dah nak check mysejahtera..lantak kau la..ado ado, xdo redho..tapi kalau xcheck xleh pulak..kang dibuatnya dapat appt, alih2 xperasan..melepasssssss!!!..tapi kang kalau check, dibuatnya duk tang tuh je status dia, hati pulak sakit..eeeiiii, nakharommmmmsssssssss sungguh haih perasaan ini!!!..

Aarghhhhh!!!..malas nak pikir..semoga kite semua dijauhi dan dilindungi oleh Allah dari terkene wabak covid19 nie..insyaAllah, amin3..

Hasben kite kan, dia punya WFH buat kite sakit hati..haaaa kau statement..hahahaha..mana xnya, isnin sampai jumaat, kerja dia asyik meeting xsudah2..dari pagi membawak ke petang, dari petang membawak ke malam..setiap hari hokeyh, setiap hari..menyirap pun ada kadang..bukan kadang la sebenarnya..asal hasben kite meeting je kite akan menyirap..hahahaha..bukan xleh nak faham..dah namanya pun kerja kan..kalau ikut hasben kite, dia pun semak meeting xsudah2..kite menyirap sebab dari start hasben kite meeting dari pagi sampai la ke petang, sepanjang tuh la kite asyik duk mengejar si baby kecik kite tuh..

Nampak x tuh?..gitu la setiap kali..konon tuh macam tengah menyorok la dari kite..ceh, macam la mommy xnampak iye tuh..hahaha..

Sokmo la nak mengendeng kat apaknya..asal apaknya tarik kerusi..

Gitu la ifan setiap kali kalau apaknya meeting..dan setiap kali tuh la kite kene amek ifan kat apaknya..

Lunch kadang kalau sempat masak, kite masak..tidak sempat kalu, order je dekat grab food..sebab kite nak masak xboleh..mana nak mengejar ifan dari kacau apaknya meeting, mana nak masak lagi..boleh naik migrain kite..ehh malas nak pening2, so order je..senang habis cite..awal2 lagi kite dah declare dah dengan hasben kite pasal sempat masak dengan xsempat masak, kalau xsempat order grab nie..dia pun okayh kan je la..nak buat cemana..dia pun tau yang meeting dia xsudah2..

Nasib baik la kite WFH santai2 je..kalau kite pun sama macam hasben kite, xleh bayang cemana situation tuh..mau stress jadiknya..mana nak kejar ifan, mana nak buat kerja lagi..ifan nie dia jenis mulut xbising tapi tau2 kerja dah jalan..sekejapan je..even dah bukak didi and friends kat tv yang memang setiap hari dari pagi ke petang asyik didi and friends, didi and friends jeeee, pun kadang xjalan utk buat ifan nie behave..

Menekan2 button kat remote tuh memang feveret dia..dah boring, habis dicampaknya remote kat lantai..

Kau pun satu la sya..budak tengah nak membesar..kau expect dia akan duduk diam kat situ je ke..hahahaha..ifan mmg layan didi and friends JE..ada la kite try bukak cocomelon la, baby shark, johnny johnny yes papa, upin ipin, boboboi, tayo tayo, robocar poli, ehh, apa2 je la..xmahunya diaaaaaaaaa..dia akan geleng2 kepala dia, pastu bagi remote suruh tukau sambil duk berzikir, “didi didi didi didi didi”..adoiiii..

Ifan nie kalau tetibe dia senyap memang suspicious..harus dicarik kalau tetibe dia hilang dari radar..pernah sekali kite duk mencarik dia xjumpa, panggil xmenyahut..rupanya2 elok je dia duduk tang tuh sambil tengok didi and friends..hahahaha..serious kite xperasan..sebab macam tersorok dengan sofa..
Kemahen lagi relax dia landing atas air bed tuh nyeah..

Kalau ifan duk asyik berulang nak pegi dekat apaknya, and kalau kite pun dah penat and letih asyik duk mengejar, menahan ifan dari pegi dekat apaknya, sudahnya kite bawak ifan naik atas..kite karaoke, ifan tengok didi..settled!!!..hahahhahaa..lantak la orang2 dalam meeting tuh nak dengar suara sumbang kite ke apa..malu???..lambertttt lagi..xkose kite nak pikir ape orang nak pikir or kata..meeting setiap hari dari pagi ke petang membawak ke malam..isnin sampai jumaat pulak tuh..so bilanya kite nak berkaraoke..kite pun nak jugak bersenang-lenang, relax2, chill2 and nak bertenang sekejap..nak tunggu hasben kite settle meeting dah maghrib and dah malam..ape gile time2 tuh baru nak menjerit berkaraoke..itu yg sudahnya kite karaoke je..lantak la kalau time kite karaoke tuh masa hasben kite tengah meeting ke tidak..and kite xkire apa orang2 nak pikir and cakap..haahahhaa..dah memang suara kite xsedap..xde la kata xsedap yg tune habis hancur langsung..macam penyamar dalam rancangan, “i can see your voice” tuh..itu teghok bebenau..hahahah..cuma xsesedap macam suara penyanyi la..kalau suara kite sedap macam suara penyanyi, kite dah jadi penyanyi dah skang..muahahhaa..

Tapi dalam pada kite karaoke tuh, jadi asbab colleague2 hasben kite terjebak sekali membeli karaoke set..hahaha..duk tanya hasben beli kat mana, siap mintak link..hahahaha..alah, karaoke set murah2 je korang..beli kat shopee je..buat ape nak beria2 benau..biasa2 punye je sudah..bukannya sedap sangat pun suara yang sampai nak beli yang high-end punye..ahahahaha..tapi walaupun biasa2, gak impress jugak la dengan kualiti karaoke set tuh..hehe..

Pastu ada gak la kite membeli untuk anak2 kite..asyik duk bebel barang mommy je sampai..barang kite xde pun..hahaha..so kite belikan derang dekat glasses straw..ehh, tah ape tah nama dia..puncanya anak buah kite la...dia wassap kite boleh x belanja dia glasses straw tuh..so kite pun setuju la..kite xbelikan, just transferkan duit je..so dah alang2, kite belikan sekali untuk anak2 kite..

nie haaa bende alah tuh..sanggup balik rumah semata nak amek bende alah itu sahaja..sebelum tuh, berhari2 derang kat rumah mak kite..xnak balik..especially si bobot..lepas amek bende alah tuh, derang pegi balik rumah nenek..haishhhhh..nampak x orang kat belakang tuh..time nie dah pukul 8malam kut..masih lagi headphone kat kepala..duk meeting lagi..
kemahen lagi 2 beradik nie..
bila kakak dengan abang xde, adik boring amat..so kite biaukan aje dia buat ape yang dia nak buat..memanjat je kerja dia..and dia dah boleh bukak dah pintu grill tuh dengan sendiri okayh..

So ada one day tuh kite paksa gak qisya dengan bobot balik..sebab qisya ada exam hafazan dengan ustazah..elok je habis session dengan ustazah, terus menggelupur nak carik henfon call nenek bagitau dah habis..terpaksa la kite nego dengan derang..kalau tido rumah malam nie, esok boleh mandi swimming pool..bobot at fist xnak tapi sebab kakak dia kata nak, dia pun tetibe berubah fikiran
swimming pool kecik je sudah..janji muat..hahahaha..

Bobot pagi tuh bangun, mata xbukak habis lagi dah mintak swimming pool..bende dah janji kan, so kene la tunaikan..hahaha..nasib baik la kebetulan hari yang dijanjikan tuh weekend..weekdays kalu, memang kompom le janji tinggal janji sebab apaknya sibuk dengan meeting..kihkihkih..

Eh, macam dah panjang sangat dah kisah WFH dengan karaoke kite nie..cukup la sampai sini nyeah..kalau kite rajin kite update lagi..tapi ada ke yang nak baca..xpe la, xde yang baca pun xpe..kalau ada yang membaca, terima kasih daun keladi, nanti ada posting baru sila datang lagi..hehehehe..

Be safe and take care korang!..

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...