Tuesday, September 7, 2021

:: Hadiah Untuk Birthday Mak ::

Disclaimer : entry nie sangat panjang..biasalah cite pasal kesayangan kan pastu tambah sikit2 membebel..hehehe..
 
 1st Sept baru nie birthday mak kite..one week before, ehh, ke 2 weeks before..gitu2 la xingat..kak long kite wassap kat group adik beradik yang dia plan nak belikan mak kite fridge..tanya samada kiteorg setuju atau tidak..kami ok je xde bantahan..lagipun fridge mak kite dah lama..kenapa nak tanya?..sebab kami adik-beradik tong-tong duit..

Kak long kite mintak sapa2 antara kiteorg untuk survey tapi mcm krik krik..hahahhaha..ye lah, masing2 kerja..even ada yang WFH pun tetap ada kerja..so kebetulan ada one weekend tuh, hasben kite nak pegi lowyat..nak repair screen tab bobot..adik dia la punye penangan..duk tendang botol serum rambut kite dari tangga ke bawah, then ngam2 pulak botol tuh landing atas tab bobot yang tengah charge..memang kompom cracked la screen tab tuh cite dia..cracked teruk pulak tuh..tab tuh baru je beli masa birthday bobot bulan 2 tahun nie (untung ler baru 5tahun dah dapat hadiah birthday tab dari daddy..😏).xsampai setahun kut pakai..hurmmmm..

And baru je lagi rasanya hasben kite pegi lowyat betulkan screen handphone qisya..pun sebab dikerjakan dek adik dia si ifan tuh..haish..kalau let say dia nak handphone dari kakak dia, and kakak dia xbagi, bila ada peluang je, dia rampas handphone kakak dia, pastu dia terus lari, sambil lari tuh ikut dan je dia lah mana nak campak handphone kakak..itu belum lagi kalau ada bende xkene kat hati tuh..suka2 dia je nak campak..haish..ifan ifan..

Nie haaa budak tuh..camtu la muka dia kalau tanya, “ifan yang buat ker?”..kemain toya lagi muka tuh..geram betul..kadang dia nangis..bukan nangis betul tapi nangis propa..pastu buat2 sakit kepala la, sakit kaki la apa la..gigit kang tau ler..

Okayh berbalik kepada cerita fridge mak kite tuh..x falsya la kalau xde selingan..hahahhaa..

Dah alang2 hasben kite nak keluar, so tetibe dapat idea..why not kite ikut sekali..dah alang2 nak keluar, boleh survey fridge..so kite pun offer la diri kata biar kite pegi survey..tapi dengan syarat, kakak kite yg no 2 kene jaga anak2 kite..kihkihkih..weh, ai is not berani nak bawak anak2 kite pegi mall or tempat2 public..not now!..kite xnak merisikokan derang..bila pegi lowyat, seram betul kite tengok mak bapak yang kendong baby baru 4-5-6 bulan, budak2 kecik baya anak2 kite..Allah, semoga anak2 itu dilindungi Allah..mungkin itu jenis mak bapak yg hati kental kut sanggup tengok anak kene jolok hidung dengan mulut, hati kental yang sanggup hadap situation kalau anak “sangkut”..nauzubillahiminzalik..itu yg selamba je bawak deretan anak2 keluar..

Kite nie xberani nk pegi memana xtentu hala, keluar sebab terpaksa..samada pegi kerja atau bawak ifan pegi checkup kt hospital..itu pun risauuuu sangat..takut kalau kite ter“bawak” balik “bende” yg xsepatutnya..setelah sekian lama duk berkurung, itu hari la baru keluar pegi lowyat..keluar pun sebab nak mencarik peti ais..dulu kat bawah lowyat nie rasanya ada kedai elektrik..tapi masa pegi xde..ke mmg xde?..xingat laa..dah lama kite xpegi lowyat..usahkan zaman covid nie, sebelum covid pun mmg dah jarang sesangat..xsuka pegi sana sebab semak dengan org ramai..ikutkan banyak nak berkata2 pasal mak bapak yg selmba bawak anak2 kecik in public di kala kes tengah mencanak2 plus dengan covid varian delta nie..tapi xpe la, i reserve my commentsssssssss..nmpk x kemain panjang sssssssss tuh..itu maknanya kalau kite dah start menaip pasal isu tuh, kompom akan jadi panjang..cuma satu je la kite nak cakap, TOLONG LA SABAR SIKIT..

So ya, where were we?..

Lepas dah hantar tab bobot utk repair, and kedai elektrik tuh xde kewujudannya, kiteorang terus bergerak ke mid valley..jumpa memang jumpa, hampir nak beli dah..sekali kakak kite yang no 2 kata, fridge tuh kecik..dah alang nak beli, baik beli yg besar sikit katanya..kite setuju sgt..awalnya kite dah ckp dah fridge tuh kecik..tapi kak long kite kata ok la apa la..so sudahnya xjadi beli yg dekat mid valley tuh..sebab memang kecik pun..320Liter..lagi kecik dari fridge yg mak kite pakai..bincang punya bincang, masing2 setuju untuk beli fridge 500Liter..so kite pun usha la kat shopee nak tau range price utk fridge 500Liter..disebabkan dh nak dekat maghrib, maka kite dengan hasben kite beransur balik..

And esoknya sambung survey lagi..masih keluar berdua dengan hasben kite..anak2 kite kakak kite no 2 jaga..dia kene setuju untuk jaga sebab kalau tidak sapa yang nak pegi survey..hahahaha..

Kali nie kiteorg pegi ss2..kedai tempat kiteorang beli washer..ada memang ada tp brand yang kite nak xde..kite nak carik brand Samsung..dah la brand yang kite nak xde, fridge 500Liter pun xnmpk bayang..pastu kite cakap la dengan hasben kite, beli je la dekat shopee fridge tuh..seller macam boleh percaya sikit sebab fridge tuh dijual oleh samsung punya official store..and delivery pun dari side derang..so xde istilah nak takut fridge kemek2 ke calar ke bila sampai..

Then hasben kite ajak pegi harvey norman kat citta mall..last la kata dia..sebab kat situ kan warehouse..so okayh..terus kiteorg bergerak ke sana..ada memang ada, sebijik sama..model pun sama..tp mahal dalam 200lebih dari shopee..soooooo, of course la kite akan beli kat shopee kan..sambil2 tuh tengok dyson punya vacuum..ngeeee..sebab hasben kite dah janji birthday kite nanti dia nak belikan..nanti la kalau sampai masa and betul2 terjadi, baru boleh cite..xjadi kalu, kirenya janji tinggal janji la..kuang3..kite sama2 tunggu bulan 11..nervous!!..ada punca disebalik perjanjian dyson nie sebenarnye..ngeeee..dishwasher pun mcm nak nmpk bayangan dah nie.. “proposal” kite macam ada harapan bakal di-“sign-off”..huahuahua..lantak la org nak kata kite pemalas cuci pinggan ke apa ke..kesah pulak la..rumah nie ada 3 orang anak2 kecik yang mintak diberikan perhatian..so xsalahkan kalau ada “something” yang boleh menjimatkan masa kite kat dapur..plus, yang bising2, yang kecam2 tuh ke yang akan tolong cuci pinggan mangkuk kat rumah kite?..aku jugak kan yang kene cuci sudahnya..so my house, my suka lah..gituuuu konsepnye..🤪..mesti hasben kite menyesal ajak pegi harvey norman..hahaha..

So dah order fridge kat shopee, ingatkan boleh la smp 1st Sept..sekali delayed daaaa..seller kata 8/9 derang akan deliver..tapi kite mintak jasa baik derang deliver dalam minggu tuh jugak..seller replied, “will try”..sekali hari jumaat, orang yang buat delivery tuh call kata nak hantar fridge..alhamdulillah..

Maka di hari jumaat lepas, mak kite dapat fridge baru..

Happy mak kite dapat fridge baru..mak happy, kami adik-beradik lagiiiii happy..sayang mak!..mak kite siap cakap, "kalau bagitau awal2 kat mak kata nak beli peti ais, mak akan cakap jangan beli..peti ais mak elok lagi"..itulah mak kite..dia kalau boleh xnak susahkan anak2 dia..kadang jenuh kite nak mintak mak kite listkan barang2 dapur apa yang nak dibeli..dah alang2 hasben kite nak keluar beli barang dapur kan..so belikan sekali utk mak kite la..kene bebel2 seround dua baru la mak kite bagi list..itupun takat 1-2 je..buat syarat..alih2 sehari dua lepas tuh, dia cite dia pegi beli barang dapur..memang kite bebel la..hahaha..bukan bebel marah mak kite tau..bebel sebab kite xnak mak kite keluar2 pegi tempat macam tuh..bahaya..even mak kite dah fully vaccinated, tapi tetap bahaya..mak kite xnak nyusahkan anak menantu sebenarnya..ikutkan ada je bende yang mak kite nak beli..tapi sebab mak kite tau kite xkan terima duit dia lepas beli2 barang..kang bila nak bayar, kite xnak amek duit..itu jadi salah satu punca jugak mak kite xnak mintak kiteorang belikan..

Macam kalau mak kite mintak kite belikan barang kat shopee la.."dik, tolong belikan mak yang nie kat shopee"..hehehe..bila dah beli, dia nak bayar, kite xnak amek duit tuh..alah, bukannya mahal bebenau pun harga barang yang mak kite mintak belikan..masih mampu lagi and xhabis pun duit kite takat bayarkan barang mak kite..kalau nak kire apa yang mak kite dah buat utk kite, xterbalas kut setiap pengorbanan dan jasa mak kite..so apalah sangat duit yang nak bayarkan untuk barang mak kite tuh..tapi biasalah mak kite kan, seboleh2 xnak susahkan anak2..

Samsung apa model jangan ditanya..xde nak membelek model apa..yang kite tau, fridge nie ada inverter, and size dia, 500Liter..hahahaha..

Quite besar jugak fridge nie..besar sikit dari fridge lama mak kite..

Fridge lama mak kite dah bertukar tangan..adik laki kite nak..fridge kat rumah dia gila katanya..freezer kene defrost manjang kalau xdefrost nnt ada polar bear dalam tuh sebab dh mcm kutub utara..hahahhaa..pastu letak eskrem xkeras..mcm makan ice blended..kihkihkih..

Alhamdulillah mak kite happy..menangis dia..sebak sangat hati kata mak kite..tahun lepas kiteorg adik-beradik hadiah mak kiteorang kereta..kereta comel je korang..kete axia..mak kite bukannya nak bawak kete tuh berjalan jauh..takat nak ke kedai, berjalan2 rumah anak2 yang dekat2 je..nak pegi jauh sikit, anak2 ramai boleh bawakkan..hehe..puncanya, masa tuh, mak kite ada tanya kak long kite pasal kereta..tanya axia sebulan berapa..kalau murah, mak kite nak beli..senang dia nak bergerak..tapi sampai situ je la..

Sekali belakang, kak long kite tanya laki dia (abang ipo kite yang bengong tuh..hahaha) pasal axia..tup tap tup tap, sekali, dh masuk booking utk kete axia..hahahaha..abg ipar kite keje kat BSN..dept hired-purchased plak tuh..memang dia kenal la owner2 car dealer..ikutkan dari zaman dia kerja kat proton lagi dia dah kenal org2 nie..tp bila keje kat BSN, lagi meluas la..perodua tempat keluarnya kete mak kite tuh, owner dia kawan abg ipar kite..siap kawan abg ipar kite tolong bayarkan booking..abg ipar kite nak bayar, dia xbagi..sebab dia tau kete tuh beli utk mak kiteorg kut..hehehe..semoga murah rezeki kawan abg ipar kite..walaupun xbanyak duit booking tuh, tapi tetap kami appreciate..ye la, sapa je yang sanggup nak bayarkan booking kete utk org lain..
Hal2 nak tinted segala bala, diserahkan dekat habsen kite..bila dah serah ke hasben kite, tinted bukan biashe2 punya dia amek..sebab konsep hasben kite, sekali buat, biar yang elok terus..tapi konsep tuh sangat la xhealthy..xhealthy when it comes to the price la ofkors..hahaha..siap hasben kite letak spoiler la bodykit la..nak bagi mak happy sikit katanya kete dah cantik..haiyoooo..owner car accessories kawan hasben kite so boleh la adjust harga...tanjat adik-beradik kite dengo rege berapa..nasib baik derang okayh dengan harga tuh..hahahahah..


Ini semua kerja hasben kite la bagi cantikkan lagi lete mak kite..heheh..bila bawak kete mak kite pegi servis, mesti technician tuh geleng kepala..kete mak kite nie rasanya dah nak setahun..ehh, ke setahun lebih..adoiii lupa la, tapi mileage xsampai 5km pun..ahahahaha..sampaikan mak kite suruh kite bawak kete dia pegi ofis sebab nak naikkan mileage..hehehe..

Tahun nie mak dpt fridge..tahun depan, adik doakan semoga umur mak panjang so dapat la kiteorg adik-beradik surprisekan mak lagi..sayang mak!..

2 comments:

  1. alhamdulillah moga murah juga rezeki awak

    ReplyDelete
  2. time ni la kita nak kasi mak pak happy, selagi mampu & daya.
    happy belated to ur mom, semoga sihat selalu, semoga sentiasa dilindungi & dirahmati Allah. aamiin....

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...