Tuesday, May 7, 2019

:: Kisah Anak-Anak ::

Dah lama x cerita kisah anak2..xde ape nak cerita sebenarnye..saje je..heehe..

Semalam aunty yang jaga class qisya wassup kite..tanye qisya fasting ker?...sebab time breakfast, qisya xnak makan..puasa katenye..and qisya kate lagi, daddy suruh puasa..hahahaha..tergelak2 kite..adoiiii qisya qisya..kite tergelak sebab masa tuh ter-flash-back balik conversation kami laki bini dengan qisya..qisya tanye daddy die puasa tuh ape..sebab kiteorang duk sebuk2 cite pasal puasa..hihihi..so daddy pun explained la kate puasa tuh menahan diri dari makan dan minum..ye laah, nak explained menahan diri dari lapar dan dahaga kang, confuse pulak qisya..so explained la something yang qisya senang nak faham..

manja mommy sesangatttttt lahaiii..nak menempel je dengan mommy..

Then tetibe qisya kate die nak collect duit raya..hamboihhhh..hahaha..that was the time where daddy qisya kate kalau nak duit raya, kene puasa..ingatkan die lupa la the next day..sekaliiii die ingat daaaaaaa..itu yang die cakap dengan aunty die puasa..hurmmmm..kite je pesan kat aunty, kalau qisya nak puasa xpe let her be..cuma mintak tolong tanye kan je qisya lapar ke tidak..kalau die nak makan, bagi je..hehehe..
nie haaaaa 2 beradik nie..dalam rumah pun jadik..kusi kite dah jadi "playground" derang dah..itu sebab kene tegur la masing2 duk gitu..kat atas plak tuh..haishhhh..kalau tidak, meloncat2 dari kusi hujung ke hujung..apalagiii, kene jerit la memasing..bukan sayang kusi takut kusi rosak yang jadi punca kite jerit..tapi risau kalau salah step, jatuh then cemana..hah hah cer kabo..kusi hijau tuh dah la tinggi..bawah tuh tiles bukannye carpet..xbenjol dahi, silap2 terkoyak dahi tuh..

So sebelum kene, baik la kite bising dulu..
disebabkan xleh nak melompat, meloncat, sudahnye terbaring 2 beradik nie..adoiii..saje jeeee tau..bile daddy derang turun, kite suruh tegur..and tegur memang la die tegur anak2 buat cenggini..tapi ayat die, "qisyaaaaa, bobottt, turun laaa..xmau main kat situ..nanti kang rosak langsir raya mommy..langsir mommy mahal tuh..turun cepat turunnnnn"..bolehhhhh x?????..grrrr!!..

Xde de langsir raya..langsir raya apanye dah kalau tukar langsir masa CNY baru nie..mmg la langsir raya tapi bukan raya puasa la..raya CNY..wakakakakaka..

Dengan si kecik tuh, hurmmm, kite surrender betul dengan die..anak bujang kite nie, xtau la..nenek sampai suruh xyah hantar pegi school dah..makin makin menjadik mulut die..ahahahahaha..dah la asalnye mulut tuh macam orang tua..sejak2 pegi school nie, lagi lagi double mulut tuh..kalah orang tua..waakakakaka..
Anak bujang kite tuh la, die lah penaik darah kite, die jugak la penyejuk hati kite..akal die panjang sesangat..sesangatttt panjang..kadang kite xterpikir pun untuk budak yang umur2 macam die akan pikir macam tuh..

Baru nie mak kite cite, die borak2 dengan bobot..ade la bobot sebut "olang(orang)"..pelat R..hahaha..sama lahai macam mommy..mommy nak sebut R macam masalah sikit..tetibe akan terjadi minah salleh celup..slang tetibe kau!..ahahaha..tapi bukan kite buat2 tau..it come out naturally..ngeeeee..so nenek betul kan la balik, "orang la bobot...bukan olang"..and bobot memula ikut la jugak..cuba la jugak nak betulkan R die tuh..3-4 kali nenek duk betulkan and 3-4 kali tuh jugak la bobot try nak membetulkan R die..sampai jadik fed-up die..kali ke 5 nenek betulkan "olang" die tuh, terus bobot cakap, "xpayah ajar la nenek"..aahahahahahahahahha...adoiiii, tergelak2 kite..hahahhahaha..bengang lettew..kahkahkah..
 
geram tau dengan bobot nie..rase nak gigit2 je die..

Dengan die kadang tuh xleh nak marah..sebab nanti kang die akan datangggg, menyondol muka die dekat mulut kite..nak suruh kite cium die..bukan itu je tapi banyak la lagi yang bobot buat untuk sejukkan hati kite yang sampai kite xboleh nak sambung marah tuh..terus melting lahaiiii..xjadi nak marah..ngeeeeee..now i know kenapa ramai mak2 akan kalah dengan anak lelaki..so far yang mana kite nampak depan mata la..ermmmm, xyah jauh2 la..mak kite dengan adik lelaki kite dah cukup..and now i know why..hehee..

Not to say dengan anak perempuan, derang xpandai pujuk..tapi tah la..kat anak laki nie extra sikit..bukan kasih-sayang tuh extra..kasih-sayang tuh sama je..dedua kene marah jugak..hahaha..tapi perangai memujuk tuh yang extra ade dekat anak lelaki..

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...