Monday, May 6, 2019

:: Persediaan Ramadhan ::

Credit to MSG-Cyber for this cute Giphy..

Hi korang..ape persediaan puasa korang?..kite xde persediaan ape2 pun..same like tahun2 sebelumnye..same old same old..cuma mengharapkan dan mendoakan supaya xterlajak sahur..hahahahaha..seronok lahai semalam tengok orang berpusu2 ke masjid nak solat terawih..kalau takat qisya je kite memang dah pegi dah..sebab qisya nie jenis behave sikit..tapi bile mikir bobot, hurmmm, xpe la, tunggu die besar sikit baru bawak die sekali..kecik2 macam nie takut die mengacau jemaah2 je..

Pasal sahur2 nie kan, siap kite paksa hasben kite set alarm die..kejutkan kite sahur in case kite x sedar..ye laaa, katepun kite bekerja kan..pagi sampai petang dah sah2 penat kat ofis..balik rumah penat kat ofis xhabis lagi, sambung pulak penat dekat rumah..nak masak lauk untuk sahur la, nak masak nasi untuk sahur, nak rendam kurma, nak basuh botol air anak2..skang nie beg anak2, kite mintak hasben kite settle-kan.. die letak baju ape, cara lipat cemana, lantakkan la..malas nak runsing2kan kepala..itu kalau kite xsempat lipat baju bajan la..ngeh3..tapi selalunye bile lipat kain, kite akan lipatkan siap2 satu set baju qisya..panties, seluar dengan baju..kire itu 1 set la..so hasben kite just amek je..

Ehhh, tapi xfair jugak..sebab surirumah kalau ikutkan pun penat jugak..kami wanita bekerja penat otak, wanita surirumah penat fizikal..hehe..kite kalau cuti, plus anak2 dekat rumah, adoiiii, penat die makngaiiii, rase macam nak siap2 pastu pegi ofis jer..hahaha..salute wanita surirumah..but either one pun sama je penatnye kalau nak ikutkan..doesn't matter u wanita bekerja or surirumah..masing2 ade penat tersendiri..sooo, salute to us all wanita!!!..kite wanita kononnye insan yang lemah  tapi kite sebenarnye insan yang kuat..ehhh, tiber!..hahahaha..

Tahun nie as usual, kite order rendang dekat nana mia untuk buat stock sahur..hasben kite yang suruh order..biasalah sahur kan, sokmo la emergency..sokmo la kelam-kabut..so dengan adenye stock2 rendang, maka mudahlah kerja saya..huahuahua..kite order rendang ayam sekilo dengan rendang daging sekilo..
Atas rendang ayam, bawah rendang daging..
Ini setelah siap di-packing dalam bekas kecik2..senang nak panaskan..untuk sekali makan..xde la simpan panas simpan panas simpan selagi xhabis..itu bukan style kite la..plus kite xreti pun nak buat camtu..hati terus akan jadi gundah gulana sebab nak kene panaskan lauk-pauk berulang2 4-5-6 kali..takat nak sekali panaskan kite boleh terima lagi..

Lauk2 untuk berbuka selalunye xkan pernah ade masalah..sebab berbuka pukul berapa la pulak kan..masa sahur je..kene pulak terlewat bangun, hah, itu jam memang kelam kabut la..lagi penat badan sebenarnye kalau terjadinye terlewat bangun nie..even lauk2 untuk sahur memang kite xberia sangat pun..but still, kene la masa untuk nak prepare makanan..nasib baik la hasben kite jenis x memilih sangat makanan..dapat sambal sardin telur dadar pun jadik dah..ataupun sambal kentang ikan bilis ke..

Tapi kalau kite sorang je yang nak bersahur lagi senang.. telur mata kebau yang telur kuning cair2 potong cili padi dengan bawang letak kicap pun jadik..makan nasi dengan serunding letak kicap dengan telur mata kebau pun jadik..tapi serunding kene serunding daging la..serunding ayam kite xsuka..

Itu kalau rajin la, kalau kene time malas, makan cereal, oat, granola pun kite okayh je..makan roti je pun jadik..itu kalau kite sorang la yang nak berpuasa..tapi dah ade suami nie, walaupun lauk-pauk simple plus hasben jenis xkisah, tapi kene la semenggah sikit lauknye..ye dok..melainkan kalau dah emergency sangat3 yang dah nak imsak..itu memang terpaksa la die bedal ape yg sempat..hehehe..

Okayh la korang..itu je la untuk hari nie..once again, “Selamat Menyambut Bulan Ramadhan..semoga semua amalan kite diterima Allah s.w.t..insyaAllah..amin3"..

Kalau ade yang terliur dengan rendang tuh kite mintak maaf..insyaAllah kalau iman anda2 semua kuat dan tinggi, anda2 semua tidak akan terliur..kihkihkih..

2 comments:

  1. rumah ku microwave baru rosak... benci betullah bila rosak.. rasa susah nak panskan makanan kat dapur gas waktu sahur.. dahlah mengantuk lgi...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...