Tuesday, April 27, 2021

:: Ntah ::

Ntah la..xtau nak letak tajuk ape..ketandusan idea..dah tuh, kul 11.26pm menaip kan..malam2 nie otak agak lemfembabfab..hahahaa..nak2 pulak sambil berbaringan, sambil menaip, sambil menunggu mata betul2 nak layu..awalnya mengantuk gilers babeng, tapi lepas duk tidokan si ifan, alih2 teringat meja makan xhabis kemas lagi..sebelum tuh kemas half way je then terpaksa stop bcoz ifan dah mengamuk2 tarik2 baju..dia sleepy sebab tuh dia mengamuk so kite pun settlekan dia dulu..bila ifan dah tido, ikutkan hati nak join sekali..tapi xleh sebab meja dengan dapur xhabis kemas lagi..xkan nak biarkan gitu je..ye dok..so gagahkan la diri utk turun bawah sambung kemas..segar terus bijik mata..

Ermmmm, nak cite ape nyeah..

Lupa nak cite ape semalam sebab tau2 je henfon atas dada dah..terlena gais!!..kengkonon bijik mata segar!..katanyeeeee!!..hahahahhaa..6.12am - masih dalam pembaringan atas katil..baru lepas solat subuh..nak buat bende lain xleh dah sebab si ifan dah terjaga pastu duk mencarik perut mommy dia..perut mommy dia jugak yang dicariknya utk dijadikan bantal..xperut, dada..so memang xleh nak pegi mana and buat ape dah la..

Anak dara kite..

Tahun nie tahun ke-3 qisya puasa..untuk tahun nie, alhamdulillah qisya masih puasa penuh..xtinggal lagi puasa..kite xpaksa pun qisya untuk puasa..dia sendiri yang nak..bila tanya boleh tahan ke tidak, boleh kata dia..kite siap pesan kalau xlarat buka je..jangan paksa2..dia jawab okayh tapi xpernah lagi la dia buka puasa sebelum waktu berbuka..tahun lepas xingat dia puasa penuh ke tidak..tapi kalau xpenuh pun, qisya just tinggal dalam sehari dua je la..ehh ke puasa penuh jugak..halah halah halah, xingat laaaaaa..uarghhhh!!!..tapi yang pasti tahun lepas qisya dapat duit raya extra daripada semua orang..hehee..

Malulah orang2 dewasa yang dengan sengaja tinggal puasa..ye la malu la sedangkan budak umur 8tahun pun boleh tahan, inikan pulak orang2 dewasa..buat malu je..xrasa tercalar ke maruah orang2 yang dengan sengaja tinggal puasa dekat budak2 yang boleh bertahan lapar dan dahaga selama 13jam lebih..

Masa nie berbuka kat luar..bobot takut nak berdiri kat tepi2..dia gayat..dah tuh, tingkat 39 kan..

Bobot xpuasa lagi..sebab dia kata dia baru 5 years old..hahahaha..tapi kadang kat school, aunty cakap dia puasa dapat la few hours..pastu lapar dah..hahaha..sokay mai boi..jangan paksa kalau xlarat..umur2 macam bobot xpe kalau xpuasa..ngeeee..

Ifan xyah cite la..mendenya dia nak puasa..hahaha..

Si kecik tuh kan, ya Allah, xtau la ape formula derang letak dalam susu..akal diaaaaa, masyaAllah, panjanggggg..ada jeeee yang dia nak buat dan dah buat..kadang macam kite terpikir, masa umur qisya dengan bobot, macam nie ke derang..puas duk ingat tapi xleh nak ingat..nak cite satu2 bende yang dia buat, xtersenarai lah..yang mana follow kite kat IG or FB, tau la mende2 yang dia buat..

Gerammmm dengan budak nie..

Paling latest, dia marah doctor..aduhaiii..sabtu lepas patutnya dia kene cucuk vaksin..tapi sebab dia xberapa nak sihat, so doctor post-poned kan..

Before tuh macam2 doctor check dia..telinga la anak tekak la, check dada la..mengamuk2 sakan si ifan..actually, sebelum masuk bilik doctor, dia dah xkeruan dah..nak2 pulak bila dengar tangisan baby dalam bilik doctor..muka dia memang boleh nampak cuak..terus xnak duduk..nak berdukung je..nasib baik la turn kiteorang xpanjang..ada sorang je before kiteorang so xde la lenguh tangan nak berdukung..

Start masuk bilik doctor, dia dah start mengamuk, menangis dah..as usual, as always.. “biasalah anak pkp memang kebanyakan macam nie xbiasa dengan orang”, kata doctor..ngeeeee..lepas doctor dah check segala2, dia masih lagi xberhenti menangis..betul2 dia teran suara dia..marah sangat gayanya..and tetibe, kepala dia yang duk mandang belakang, dia boleh kalihkan kepala dia ke depan, mata direct pandang doctor..then dia keluarkan “puting” dia, pastu dia jerit “dah!” dekat doctor..pastu dia kalihkan kepala dia kebelakang balik, sumbat balik “puting” dalam mulut and sambung nangis..ifan marah doctor gais!!!..hahahahahaa..aduhaiiiii..garang bebenau ler anak bujang mommy nie..hehehe..haish, kecik2 mommy gelak2 la..dah besau buat perangai gitu, memang mommy cili mulut dia..biashe iye tuhhh..
Sorry la kalau banyak pulak muka kite inteprem..gambar menjadik kan, huahuahua, sebab tuh la saje nak letak..muahahahaha..and ofkors la bukan hasben kite yang amekkan..hasben kite tangan dia berseni sesangat sesangat *tangan di dada, mata ke  atas*..semua gambar yang dia amek akan jadi “art” yang sememangnya layak ditayangkan dekat museum of art..hahahaha..

Dekat tangga rumah kite kan ada baby gate untuk menghalang ifan dari memanjat tangga..awal2 memang dia xboleh nak bukak pun baby gate..masa umur dia setahun, dia dah lepas dah bukak baby gate tuh..ya Allah, terkejut kite..kakak dengan abang sampai ke sudah xberjaya bukak baby gate masa umur2 ifan..dapat kat si ifan, berjaya pulak dah..geram betul..nasib baik la dia xleh bukak lock baby gate, kalau dia dah boleh bukak lock, serupa cabut je baby gate tuh..dah macam xde function dah..
Kaki nampak panjang persis seorang model kan..tapi hakikatnyaaaaaaaa..sedeyh!!..hahahahahaa..kite nampak je kurus tapi xberapa nak kurus lagi..kene turunkan lagi few kgs..rasa2 sempat kut sebelum raya..chaiyokkk sya!..ganbatte!!!..hehehe..

Buat masa nie nampak minat ifan ke bola..dia punya tendangan kuat hokeyh..xmacam budak umur setahun yang tendang..kuat gile..badan je kecik tapi tendangan dia padu tau..masing2 kalau nak beli jiwa ifan, try la sua bola ke dia..kompom jadi best friend lepas tuh..hehehe..
Ifan nie badan dia kurus je kalau nak compared dengan kakak abang..kakak dengan abang masa nie hantap badan..ifan ikut gen mommy..jenis badan kecik..ehhh, hahahaha..

Kite memang xleh nak masak beria sangat skang nie..rindu kadang nak masak2..tapi xleh..jadik stress kite nanti..sebab ifan akan berdiri kat tepi kite pastu mengamuk2 xtentu hala..tarik2 kite suruh pegi ke depan..stop buat segala2..sebab tuh la kite xmasak..susah nak masak..banyak sangat drama..
Pastu ifan nie kalau dia tido, xleh langsung kalau xrasa or xbau badan kite..kejap je dia akan tido..sebab dia akan mencarik kite..jenis tido mengendeng, tido atas perut, tido atas dada..so kalau kite xde, memang dia senang bangun..

Di bulan2 puasa nie memang susah kite dibuatnya..kadang bangun nak prepare untuk sahur, kene melayan drama si ifan..kene bile dia terjaga mood dia baik xpe la, kene mood xbaik, nak buat ape pun xboleh..nasib baik la kiteorg jenis sahur simple2 je..and nasib baik la kebanyakan hari kite panaskan je lauk2 yang dah siap ditapau dari rumah mak kite..hehehe..

Eh, macam dah panjang sangat dah bebel nie..kang kalau bebel lagi kang, penat pulak mata korang..hehehehe..kayh la..selamat berpuasa ye korang..and selamat hari raya in advance..

0 comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...