Friday, January 21, 2022

:: Irfan Go To School ::

 Yup, irfan dah go to school..same school dengan abang..memang dah plan dari awal si rambut kinting kite 2tahun je, kite nak masukkan dia school..kire kalau hantar kat brainy bunch kite xde la risau sangat compared to hantar kat pengasuh..mak kite la especially..risau betul dengan cucu dia tuh kalau hantar kat pengasuh..and plus, kite dah kenal dengan aunties kat situ so lagiiiii la xde nak risau apa..coz i know irfan will be in good hands..ewahhh..

Sebelum ifan masuk school lagi kite dah ber-texting dengan aunty hayat..aunty hayat nie one of aunties kat playhouse..kire chances untuk ifan jadi "anak" dia kat school tuh very high la..hahaha..risau wehhh..anak kite no 3 nie lain machiammm dia punya penangan..abang bobot dia pun kalah..kakak apatah lagi memang jauh ketinggalan la kan..hehe..kat rumah asyik la duk nak mengerjakan orang je..penangan cite ultraman la nie..duk sepak, terajang, mukul org je keje..and dia kerjakan orang bukannya manjah manjah tau..sakit tahuk!!..memang xde belas kasihan dia bagi..sape yang pernah jadi mangsa dia tau ler cemana sakitnya penangan "ultraman" ifan..yang buat kite lagi geram, lepas dia mengerjakan orang, muka dia selamba je..macam, “what what..what happened?..why abang/kakak cry”..gittuhh!..so kite takuttttt sangat dia duk mengerjakan anak2 orang kat school..

1st day ifan nak pegi school kite siap amek cuti..time qisya dengan bobot kite xde sampai nak amek cuti..maybe sebab ifan kecik lagi kut..so agak nervous kat situ..hihihi..sampai je kat school, time nak bagi ifan dekat aunty, meraunggggg la of course..ye la new environment kan..menangis je keje dia aunty hayat kata..duk melepet je dengan aunty hayat dia..apa2 semua nak aunty hayat je yang mengelolakan dia..kire dah jadi bayang2 aunty hayat la..kihkihkih..thank u aunty hayat sebab update personal pasal ifan.

Menangis je dia time nie..alooooo shian anak mommy..tapi mask tetap maintain..😅..2-3 hari memang mata bengkak,hidung tuh merah sebab menangis..

Nie bila dah petang2..kemain berkerut muka..marah ke canner tuh ipan..hahahaa..

And 1st day tuh jugak kite ada cakap dengan hasben kite, “dy, esok kan, tengok la..dia akan marked area school dia..hari nie 1st day dia macam terkejut so x sempat nak digest lagi”..sekali betul korang, hasben kite cakap, masuk je simpang nak pegi ke school dia, kemain tinggi leher tuh menjenguk kawasan..elok je kete masuk parking, dia dah start menangis..ahahaha..adoiiilahai, cerdiknya laaaa anak mommy nie..

Tapi itu diawal2 la..now dah steady dah..sekejap je pun dia punya time nak adapt dengan school..skang hantar dia pagi, hasben kite cakap, dia yang meloncat nak pegi kat aunty..siap lambai2 lagi daddy dia..amboihhh..hihihi..abang bobot dia lagi lama menangis..setahun hantar school, setahun menangis..hahahaha..tapi skang abang bobot pun dah steady..dah x cry dah..big boy dah kan..ngeeee..xpikir seminggu start school tuh, setiap hari setiap masa kite brainwash, kite saiko bobot..macam2 ayat keluar..macam2 janji, macam2 ugutan keluar..hahahaa..
 
Few days sebelum hantar ifan ke school, kite dapat rasa yang ifan akan cepat adapt dengan environment kat situ..kite xrisau tang adaptation ifan tapi kite more risau ifan "mengerjakan" anak orang and aunty je..kihkihkih..sebab ifan nie dia jenis independent..tah la sebab ifan punya learning process in certain things, mcm advance dari kakak dengan abang..contoh minum air dari cup..start dia umur setahun 3bulan gitu kut, ke setahun lebih sikit dari 3 bulan, ke sebelum tuh lagi..tah la lupa..dia dah pandai minum guna cup sendiri..kirenye kite xyah nak kene suakan air kat dia..dia boleh control air yang dia nak minum tuh..cumanya lepas dia minum air je yang kite kene control sebab lepas minum selalunya dia akan campak cup tuh ikut dan dia regardless ada atau tidak air dalam cawan..yihhhhh, geram..sampai tahap kite dah malas dah..bila dia campak cawan, kite just pandang je air yang tumpah kat lantai..pastu sambung makan..hahaha..ikutkan contoh banyak lagi tapi kang dah jadi mcm buku dah entry kite..muntah korang nak baca..kalau ada yang baca la..hahaaa..
Yihhhh, gerammmmmm betul..senyum2..nak kene gigit ke..

Speaking of which..pernah sekali xtau la apa bende dah merasuk kite, tetibe kite hilang sabar dengan ifan..dia boleh lempang muka kite..ke dia henyak perut kite..xingat la..tp sumpah sakit..kite geram kite gigit lengan dia..berbekas gak la..xde la kite gigit sekuat hati..gigit2 gitu je..sekali nenek perasan daaaa..kene pulak hasben kite bocorkan rahsia kata kite yg buat..cisss..memang kene marah la kite dengan mak kite..siap mak kite kata xyah duduk dengan mommy..meh nenek jaga..nanti kang mommy gigit lagi..selagi xhilang bekas gigit kat tangan cucu dia, selagi tuh la mak kite duk bising dengan kite..xsudah2 duk usap tangan cucu dia..habis dia cite kat semua anak2 dia yang lain..marah betul nenek dengan mommy tau ifan....😬..
Hadiah harijadi dari adik beradik kite untuk kite..dari beli full set mop norwex yang harga dekat 600hengget, baik la dengan 600hengget tuh beli robot vacuum nie..sama je harga..skang nie kan setiap rumah kakak2 kite ada robot vacuum yang sama..tiru je derang tau..bila kite kata kite xnak mop norwex nak robot vacuum, alih2 derang pun berubah pikiran..kakak kite no 2 yang dpt mop norwex tuh bengang je..hahahaha..siap cakap birthday dia tahun nie, xkire, dia nak robot vacuum gak..baheklahhhh..

Kite skang nie jarang on robot vacuum nie sebab apa tau..sebab nanti si kinting kite nie, dia akan duduk atas bende alah tuh..banyak kali cubaan dah dia duk buat..asal terlepas pandangan je, kaki dia dah nak memijak..itu kalau robot vacuum, kalau vacuum biasa yg cordless tuh, kite xleh nak pegang langsung..berebut dengan si ipan..dia pun nak vacuum sama..kalau xbagi, apa je yang ada kat tangan dia, dia akan campak..kalau xde apa kat tangan dia, dia akan mencarik barang untuk dicampak..kalau xde barang, kene pulak kebetulan kakak or abang ada kat depan mata dia, dia akan pukul or cubit utk lepaskan amarah dia..haiyoooo..si rambut kinting kite nie kuat mencampak barang kalau hati tuh ada yang xkene..nasib baik la robot vacuum nie boleh set timing nak berkerja..so bila xde orang kat rumah, dia akan berkerja dengan tenang..

Henfon kite sampai crack teruk screen sebab dia campak kat jalan tar..time tuh kiteorg on the way balik kl dari johor..cuti2 bawak anak2, bawak mak bawak anak buah kite gie legoland..sebab anak dara xhabis2 berzikir nak pegi legoland nak pegi legoland..so daddy pun bawak la..nie anak dara dengan anak bujang ajak daddy pegi jepun..harap derang kerap berzikir la kat telinga daddy..untung2 tahun depan or tahun depan lagi satu daddy bawak berjalan ke jepun la pulak..wakakakaka..ok2 berbalik kepada campak henfon..kiteorang singgah rnr sebab hasben kite nak pegi toilet and nak tukar driver..ifan nampak daddy dia keluar, dia nak ikut la..bila xbagi, dia gie campak henfon kite keluar tingkap yang kebetulan time tuh tingkap tengah terbukak luas..habisssss pecah screen henfon..😭..

Hasben kite dah repair..tapi home button pulak problem..vibrate henfon pun problem, camera pulak tetibe dapat penyakit parkinson..tapi xpe la, asbab henfon rosak kene campak dengan ifan, dapat la mommy merasa model ipong paling latest (buat masa nie la) yg lens kemere ada 3 bijik ketul bobba..daddy belanja..alhamdulillah..wakakakakkaaka..thank you daddy..love you daddy..😘🥰
Baru lepas balik school.

Nampak la perubahan ifan lepas hantar dia pegi school..dia dah xtakut sangat dengan orang yang dia x familiar..kalau tidak, asal pegi rumah kakak2 kite yang jarang2 jumpa, mesti dia akan duk memerap je..skang nie xde dah..diawal time sampai dia memerap la jugak tp tidak la mcm dulu..kalau dulu dari awal sampai ke balik duk memerap..xleh langsung kite or hasben kite nak bergerak..and dia pun xde nak bergerak merata..senyapppp je..behave je..orang kalau tengok dia, mesti puji.. “behavenya, senyap je dia xde nak berlari2 kan”..kat tempat dia xbiasa memang la..cer kat rumah yg dia dah biasa..dia la hero..jenis berlari, memanjat, main yang macam xreti penat..and dia hanya akan behave, time dia tido je..hahahaha..tapi bagus la active..itu maknanya anak sihat..skang nie, pegi rumah kakak2 kite, memerap dalam 15minit, lepas tuh dah ke mana2 tah dia pegi..
Halah halah halah henshem mommy nieeee..walaupun rambut berselirat gitu, tetap hensemmmm..rambut tuh bila dpt potong tah..2-3 kali hasben kite bawak pegi barber nak gunting rambut dia, 2-3 kali tuh la gagal..sampai laaaaa skang..

Kayh la korang, panjang nau dah nie..tau x entry nie kan kite duk karang dari 1st week ifan masuk school tau..gile lama nak habiskan..tah apa yang bizi sgt kat rumah tuh tah..pffttt!!
Sebelum kite end entry kite, nah belanja gambar 3 ketul kesayangan kite dunia akhirat..hehehe..

1 comment:

  1. ala... ala ... dah school dah kerinting ni yer..good boy sgt la..
    comel je pic last tu...

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...