Monday, February 7, 2022

:: Kasih Seorang Suami Terhadap Isteri ::

 Saat nak mula menaip entry nie, rasa sakit sangat dada. Berjurai2 air mata.

Kite antara yang jadi saksi kasih sayang dan betapa cintanya seorang suami dekat isteri. 26tahun menyulam kasih sayang cinta antara satu sama lain sampai ke hujung nyawa seorang yang bergelar isteri. 

Makcuuuuuuu!!!. Sayangnya adik kat makcu. Lillahitaala. Allahuakbar!!. 

Dan yang kite maksudkan seorang suami tuh adalah pakcu kite sendiri. Yang baru je kehilangan isteri sabtu lepas. Pakcu kite cukup sayang makcu kite. Kadang depan anak2 buah or adik beradik dia sendiri pun, dia xmalu nak tunjuk “manja” dia, sayang dia dekat makcu kite. “Sham sham, tengok nie derang kacau abang”. Halaahhhhhhh, nyampah tau. Mengadu2 pulak. Macam la makcu nak marah kiteorang. Hahahahahahaha. 

Pastu macam2 lagi la perangai pakcu kite tuh. Xpadan dengan dah tua tapi perangai macam budak2. Haks. Kite kalau berjumpa dengan pakcu kite memang ada je bende yang nak dibahannya. Ingat kite nak berdiam je ker?. Owh tidak. Pakcik x pakcik. Kihkihkih. Memang riuh rendah jadiknya sebab masing2 balas membalas bahanan pastu diakhiri dengan gelak ketawa ala2 cikponti. Bak kata mak kite, “boleh runtuh rumah kalau berkumpul”. Hehehe. Family kite consider rapat dengan pakcu dengan makcu kite. Makcu kite pulak memang boleh ngam. Kirenya kalau berjumpa tuh, memang xde nak senyap, xberborak, jawab bile ditanya, tiada tiada. Itu tiada dalam sejarah kamus family kiteorang. Hahaha.

“Sham nie, sham nie”, pastu meleset2 kat makcu kite. Alah meleset dengan isteri sendiri xpe. Hihihi. 

Makcu kite baik. Baik sangat. Cakap lembut je. Humble je dia. Member2 kite yang mana pernah jumpa makcu mesti akan cakap bende sama and mesti akan suka makcu. Bila dah tau makcu dah xde, derang pun terasa kesedihan kehilangan tuh.

Start last year condition kesihatan makcu kite dah merosot. Badan makcu kite jadi kurusssssss sgt. Ya Allah, kite xmampu lagi nak address kan makcu kite as arwah atau Allahyarhamah makcu. X mampu lagi. Sedihnya ya Allah. Awalnya xtau sakit apa. Pegi hospital pun xboleh nak detect. Bertukar dari hospital columbia ke SJMC. Pakcu kite siap cakap dengan doctor, buat la apa treatment pun. Berapa kos pun xpe dia sanggup bayar. Duit banyak pun xguna kalau makcu kite sakit. Kat SJMC makcu kite masuk ICU dekat seminggu lebih sampailah akhir hayat dia. Kite nak sgt melawat makcu kite. Tapi makcu kite tengah sakit dekat ICU. Lagi la kite xberani nak melawat. Takut sangat kalau2 terbawak apa2 penyakit yang boleh worst kan lagi condition dia. Ingatkan bila makcu kite dah sihat sikit nanti, baru la nk melawat.

Jumaat malam sabtu, kite lambat tido sebab layan netflix. Movie xhabis pun lagi tapi kite dah suruh hasben kite tutup sebab dia dah berdengkur kat sebelah. Bila tv dah off, kite scroll fb and IG sementara nak tunggu mata layu. Sekali dalam pukul 3.30pagi pakcu kite text kat family group kata makcu kite tenat. Allahuakbar. Terus xboleh tido. Hati dah mula risau. Air mata dah start mengalir. Mulut dah start berdoa berzikir. Time tuh rasa macam nak terbang je ke SJMC. Kite takut. Kite takut bila dah diberitahu makcu kite tenat, kite takut xsempat jumpa. Takut. Kite takut. Rasa macam xleh nak lengah2 la ke hospital. Pastu kite xleh tahan kerisauan tuh, kite call kak long kite. 1st call xberangkat, try kali kedua, baru angkat. Dah bagitau apa semua, kak long kite kata dia nak call pakcu kite nanti apa2 dia update. Kite xnak bgtau mak kite sebab takut mak kite risau. 

Pukul 4lebih, kak long kite kata dia otw ke hospital. Kite pun nak pegi jugak la. No choice terpaksa jugak bagitau mak kite. Xlama tuh mak kite call tanya kite nak ke hospital ke. Mak kite nak ikut sekali. Sampai je kat hospital, rasa sebak tuh xboleh nak tahan. Mak kite terus terkam pakcu kite. Peluk pakcu kite. Menangis dua beradik kat tempat parking. Anak pakcu, shasha, yang baru nak masuk 13tahun, meraung2 bila mak kite peluk sekali dia. Allahuakbar. Sedih. Sedih. Sebak. Kite terbayang anak dara kite sendiri. Ya Allah. KAU berikanlah kekuatan kepada pakcu dan shasha. Amin3.

Pakcu kite kata dia tengah tunggu doctor yang round check patient update condition makcu kite. Then pukul 10pagi lebih sikit, time tengah minum kat kedai mamak tepi SJMC tuh, pakcu kite text kata siapa nak jumpa makcu boleh naik sekarang. Allah Allah Allah. Bergegas masing2 naik. Masuk je ICU, kite nampak je makcu kite, terus berderai air mata. Allahuakbar!. Sedih. Tapikan, cantiknya makcu. . Muka makcu putih bersih. Macam anak patung. Berseri sangat. Allah Allah Allah. KAU permudahkan la urusan makcu ku Ya Allah. Jika sudah sampai masanya, permudahkan la perjalanan dia ya Allah. Tengok pulak pakcu kite yang tengah menangis kat sisi makcu kite, lagi buat hati nie meruntun sangat. “Abang redha sham. Abang redha. Abang ampunkan setiap dosa sham. Sham xde salah apa dengan abang. Abang sayang sham. Sham tau kan abang sayang sangat dengan sham”. ๐Ÿ˜ญ

Cut long story short, makcu kite meninggal dunia pukul 1.18pm, 5Feb2022. Allah Allah Allah. Masa nurse nak cabut life support, kiteorang kat luar. Luluh hati bila dengan anak perempuan pakcu kite meraung2 panggil “mama mama mama”. Berat dugaan shasha diusia 13 tahun. Masih memerlukan kasih sayang mama. “Shasha banyak salah dengan mama. Shasha takut. Shasha banyak dosa dengan mama. Shasha banyak buat mama marah”. Ya Allah. Sedih. “Shasha kene kuat. Shasha kekuatan papa. Kalau shasha xkuat, papa pun xkuat. Kite sama2 xkuat shasha. Tapi kite kene tolong sesama kite. Shasha tolong papa, papa tolong shasha. Shasha xde salah apa dengan mama. Shasha xde dosa dengan mama, dengan papa. Mama sayang shasha, papa sayang shasha”, menangis kite bila pakcu kite cakap macam tuh dekat their only daughter and only child. 

Lepas dah settled dengan urusan penyerahan jenazah, kite dari hospital terus ke kendong, tampin.. xsempat nak balik rumah. Sebab dekat situ makcu kite dikebumikan. Dekat kampung halaman makcu. Kite x balik rumah sebab takut nanti xsempat. Luckily baju kite agak sopan dan loose. Kire kalau nak ke surau atau kubur tuh xde la terasa malu segan apa semua. Otw dalam kereta kite tido sebab terlampau mengantuk sangat. Xtido seharian, mata bengkak menangis xhenti. Tau2 dah sampai tampin. 

Dalam pada sedih, ada cite kelakar dalam kereta. Hasben kite kene bawak kete pakcu kite. Pakcu kite naik van jenazah. Kelam kabut tau kiteorang dalam kereta. Mencarik mana handbrake, mana gear, mana signal mana wiper. Nasib baik kete pakcu kite jenis handbrake-nya auto. Belum lagi cite masa nak isi minyak. Sampai kene google macam mana nak bukak petrol door. Sebelum tau macam mana nak bukak, kite suruh hasben kite parked kat tepi dulu. “Park tepi dulu dy. carik dulu cara cemana nak bukak. Malu je nanti bila dah ada kat tempat nak isi minyak, xjumpa cara nak bukak”. Hahaha.. Kereta canggih sangat u’olls. Time nak mencarik celah mana nak bukak petrol door tuh, baru la jumpa duduknya button handbrake. Halahhh.  Kene pulak nak hujan. Lagi xkeruan hasben kite. Mana pulak wiper. Rupanya wiper kete pakcu kite jenis auto. Hahaha.Adoiiihaiii. Biasalah, kete kami biasa2 je. Xde button yang pelik2 pun. Tuh yang nmpk teruk benau bila kene drive kete canggih2. Merc e300 ke e350 tah kete pakcu kite. Gitu2 la. Kalau tau cemana kete tuh mesti paham kenapa kami macam bodoh benau nak drive kete tuh. Hahaha. “Kata nanti nak beli merc la apa la. Tapi button handbrake pun xtau. Wiper pun menggagau carik kat mana. Ahcanner?. Hahaha”. Bengang je hasben kite. “Kete pakcu nie jenis lain sikit. Semua jenis advance button dia. Semua electronic. Dah tuh, suruh drive pun mengejut2, mana sempat nak study button setiap function”. Hahahaha.Yolah. Hurmmmm, sekurang2nya ada la bende kelakar dalam pada tengah sedih. Lepas gelak seround dua, terus kite tertido.

Alhamdulillah Allah permudahkan segala urusan makcu. Dari hospital sampai la selesai pengebumian. Makcu kite dikebumikan dekat kampung makcu kite. Kendong, Tampin. Allahuakbar! MasyaAllah. Subhanallah. Allah Maha Besar. Cuaca cantik sangat masa tuh. Mendung. Berangin. Allah. Cantik betul perjalanan makcu kite. And masa dekat kubur baru kak long kite bagitau apa sebenarnya sakit makcu kite. Rupanya 5-6 hari makcu kite kat SJMC, doctor detect yang makcu kite sebenarnya ada kanser lymphoma stage 4. ๐Ÿ˜ญ. Doctor xboleh go for chemo treatment sebab condition makcu kite teruk.๐Ÿฅบ

Pakcu kite sedih sangat. Seharian dia xmakan xminum. Pukul 10malam baru dia jamah nasi. Itupun suku je. Lagi pakcu kite sedih, makcu xsempat pindah masuk rumah baru. Pakcu kite beli rumah tu utk makcu kite. Buat rumah cantik2 untuk keselesaan isteri tercinta. Skang rumah besar pun dah xde seri sebab nadi untuk rumah tuh dah xde. ๐Ÿ˜ข. As for now, mak kite teman pakcu kite kat semenyih sana. Adik bongsu dia kan. Adik kesayangan pulak tuh. Yang dia jaga dari baby. Dah tentu2 la mak kite akan sentiasa ada dengan pakcu kite. 

Sayang makcu. Adik sayang makcu. Sampai sekarang masih teringat2 arwah aunty ima. Padahal dah 5-6 tahun aunty ima pergi. Rindu tuh masih ada lagi. Sekarang makcu pulak pergi tinggalkan kiteorang. 2 orang makcik yang adik sangat rapat dan sayang dah xde. Rasa macam mimpi. Sekelip mata je makcu dah xde. Allahuakbar!. Rindu yang tiada penghujung. ๐Ÿฅบ


‎ุฅู†َّุง ِู„ู„ู‡ِ ูˆุฅู†َّุง ุฅู„َูŠْู‡ِ ุฑَุงุฌِุนُูˆْู†  
*Innalillahi wa inna ilaihi raji'un* 

‎ุงَู„ู„َّู‡ُู…َّ ุงุบْูِุฑْ ู„َู‡ُ ูˆَุงุฑْุญَู…ْู‡ُ ูˆَุนَุงูِู‡ِ ูˆَุงุนْู  
*“Allahummagh firlahu warhamhu wa`afihi wa`fu`anhu"*
"Ya Allah, ampunilah dosanya, berilah rahmatMu ke atasnya, sejahtera dan maafkanlah dia." 

Al fatihah.. 

‎. ุจِุณْู…ِ ูฑู„ู„َّู‡ِ ูฑู„ุฑَّุญْู…َู€ู†ِ ูฑู„ุฑَّุญِูŠู…
‎ูฑู„ْุญَู…ْุฏُ ู„ِู„َّู‡ِ ุฑَุจِّ ูฑู„ْุนَู€ู„َู…ِูŠู†۞ ูฑู„ุฑَّุญْู…َู€ู†ِ ูฑู„ุฑَّุญِูŠู…۞
‎ู…َู€ู„ِูƒِ ูŠَูˆْู…ِ ูฑู„ุฏِّูŠู†۞ุฅِูŠَّุงูƒَ ู†َุนْุจُุฏُ ูˆَุฅِูŠَّุงูƒَ ู†َุณْุชَุนِูŠู†ُ۞ ูฑู‡ْุฏِู†َุง ูฑู„ุตِّุฑَุทَ ูฑู„ْู…ُุณْุชَู‚ِูŠู…َ۞ุตِุฑَุทَ ูฑู„َّุฐِูŠู†َ ุฃَู†ْุนَู…ْุชَ ุนَู„َูŠْู‡ِู…ْ۞ ุบَูŠْุฑِ ูฑู„ْู…َุบْุถُูˆุจِ ุนَู„َูŠْู‡ِู…ْ ูˆَู„ุงَ ูฑู„ุถَّุงูۤ„ِّูŠู†َ۞ุงู…ูŠู†

1 comment:

  1. al fatihah...takziah buat falsya, paksu & family semua. Allahakbar.. faham sgt stuation yg x terkeluar nak panggil arwah. :-(
    moga Allah berikan kekuatan buat paksu, shasha... Allah tak uji hambaNya melebihi kemampuan hambaNya itu... Allah tau paksu kuat, sbb tu dia uji...
    :-(

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...