Thursday, September 27, 2018

:: Pais Patin Tempoyak ::

Ade la one weekend tuh hasben kite request(ed) nak makan pais patin tempoyak..asalnye, day before kite tanye die nak lunch ape..buntu xtau nak masak ape..gaya buntu tuh macam setiap hari masak sampai xtau nak masak ape dah kan...hahahah..then die saje petik "kang kalau i mintak pais patin tempoyak kang..haaaa haaaa"..sekali kite pun terus jawab, "boleh, tapi kene carik barang2 la"..terbuntang mata hasben kite sambil sengih2, "sedapnyeee"..hehee..

Hari yang sama jugak pegi carik ikan patin segala bagai..certain barang2 sambung carik esok kat pasar sebab kat market Aeon xde..tapi bukan kite la yang mencarik kat pasar, hasben kite yang pegi..ngeeeee..

Senang je nak buat pais patin tempoyak nie sebenarnye..xde la susah sangat..

tumbuk segala bahan2..

cantik betul kejadian tempoyak nie..

dan selepas itu satukan ikan dan jugak tempoyak kat atas daun pisang..

Lepas tuh balut daun pisang then letak dekat dalam pengukus..

tadaaaaaa...kite amek seketul hasben kite makan berketul3..

Kite xberapa suka sangat masak tempoyak2 nie..kalau ikan patin kite suka masak asam..tempoyak kalau buat sambal tempoyak makan dengan ulam2, haaaa itu kite suke..tumbuk cili padi, gaulkan dengan tempoyak, cicah dengan timun ke, petai ke, makan pulak dengan ikan goreng garing panas2, nasi panas2, perghhhhh!!!..makan itu je pun dah boleh bertambah2 nasik u'olls..adehh, dah lama xmakan cenggitu..wekeend nie nak buat la..

Untuk hasben kite, kite masakkan ikan patin tempoyak..kite pulak, goreng ikan garing2, cicah ulam2 dengan sambal tempoyak..anak2 buat sup ayam je..

Ehh, hari nie baru ari khamis nyeah...ingatkan hari jumaat..kemain dah mikir nak masak ape untuk weekend..tapi hari ahad la baru masak..sabtu kite ade run..so kompom xmasak punye..kihkihkih..

1 comment:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...