Thursday, August 30, 2018

:: Katakan Tidak! ::

Assalammualaikum

Hai korang!

Hurmmm, where should i start?..

Isu nie berat sebenarnye..hurmmmm..

Yang dah bertahun2 follow kite mesti tau yang dulu masa kite start bertunang dan selepas kawen dekat setahun lebih kite pernah disihir orang..ade yang masih ingat?..

To be honest sampai sekarang kite xtau siapa yang sihir kite..tapi kan tetibe ade satu kejadian yang membuatkan kite ade terdetik sorang nie..hurmmmm, rasenye xperlu la kite ulas dengan lebih lanjut..ade la sebab dan punca kenapa kite kate kite ade syak yang sorang nie..

Dulu kite pegi berubat ade la 4-5 orang..berubat dekat ustaz dan yang mengamal ayat2 suci al-quran ye..bukannye kite pergi jumpa bomoh atau pawang..Allah, tidak pernah terlintas pun nak pergi jumpa bomoh/pawang..syirik!..khurafat!..

Ye, 4-5 orang yang kite pergi berubat xpernah bagitau siapa yang hantar..semua orang tuh hanya cakap,

 “orang nie adalah orang yang dekat sangat dengan awak..yang boleh nampak segala kegembiraan dan kebahagiaan antara awak dan suami awak..dan orang tuh xsuke tengok semua tuh”

Sekarang nie bile terjadi satu kejadian nie, terus buatkan kite terdetik “ntah ntah orang nie dulu yang sihir aku x”..sebab bile pikir2 balik, orang nie memang ade banyak sebab untuk sihir kite..sebab yang datang dari diri die sendiri..ye ye kite tau jangan sebarangan terdetik takut boleh jatuh fitnah..tapi kite xterus2 tuduh die..kalau kite terus tuduh die dah lama kite pegi serang rumah die..kite cume terdetik je..like i mentioned just now..ade la sebab dan kejadian yang sahih sampai membuatkan kite terdetik orang itu..something yang xperlu untuk kite cerita dekat sini..

Ya Allah, harap2 la bukan orang tuh..xsangka sungguh kalau betul die..

Kenapa la manusia nie sanggup buat bende syirik dan khurafat dengan jumpa bomoh atau pawang semata2 nak puaskan hati sendiri..itu lah die kan bile hati sudah hitam..hasad dengki dah jadi macam sebati dengan diri die..plus, kite pelik sangat tau..manusia yang suke nak suruh hantar sihir2 nie xtakut ke pada Allah..xtakut ke dosa pada Allah..dosa menyekutukan dan menduakan Allah..πŸ˜”

Ape yang die dapat dengan menyihir orang nie?..kepuasan??..kegembiraan???..hurmmm, xpe la..kau puaskan la hati kau dekat dunia Allah nie dengan bende2 syirik dan khurafat..dekat dunia Allah nie kau gembira la, kau senyum la puas2 sebab dapat porak perandakan hidup orang dengan sihir-menyihir..akhirat nanti hanya Allah je yang tau ape nasib kau..




Jikalau betul la ape yang kite sangka, semoga Allah mengampunkan dosa orang itu..dosa die dengan kite, insyaAllah kite dah maafkan..sebab dosa die dengan Allah lagi berat dan lagi besar..

Sebelum kite kate kite maafkan die, memang ikutkan kite xnak maafkan pun kalau betul die la yang sihir kite dulu..kite cerita dengan hasben kite ape yang jadi and at the same time kite cakap, “kalau masa i kene sihir tuh, die yang hantar, memang sampai mati i xkan maafkan die..die tau x betapa sakitnye, betapa seksanye, betapa azabnye nak keluarkan sihir dalam badan?..die tau x macam mana seksanye perasaan bile terkene sihir?..i rase macam nak bagi die rase cemana sakit tuh..i rase macam nak pasakkan 3 batang paku karat dekat ibu jari kaki die dengan hammer”..Allah Allah Allah..isthigfar sya isthigfar..hasben kite terdiam sebab die pun terkejut dengan ape yang die dengar..terkedu dan muka berubah sesangat..ikutkan kite nak rahsiakan tapi kite xtahan..xtahan sangat..kite dah xlarat dah nak pendam..

Kite cerita dengan kawan2 rapat kite..and ayat yang sama kite duk ulang, “kalau betul la die yang sihir aku dulu, aku xkan maafkan die sampai mati”..kawan kite nasihat kite die kate, “jangan macam tuh sya..kalau betul la, kau maafkan die..sebab dosa sesama manusia nie selagi masih hidup boleh mintak maaf..kalau salah sorang dah mati nak mintak maaf macam mana”..😭..itu yang bile pikir2..betul la ape yang kawan kite cakap tuh..so kalau betul la die yang sihir kite, dosa die dengan kite, kite maafkan..harap die sedar la dosa die dengan Allah..lagi satu, hati die dah hitam, penuh dengan hasad dengki, penuh dengan sifat2 jahat, so kenapa kite nak kene ikut jadi macam die..betul x?..

And ya, kill your enemies with kindness!..

Update :  kindness la..kidness jadahnye..hahahahaha..adoiiii..typo dan kau kan sya memang berpisah tiada..dasar jari gemok..okayh2 dah betulkan dah..alah u’olls..tertinggal “n” je pun..haish!

Monday, August 20, 2018

:: SSMBizRun ::

Sabtu lepas kite joined SSMBizRun..event ofis somi aiiii..ngeeee..hasben kite xmasuk sebab kaki die masih lagi injured and doctor advice untuk rest selama 6months..day before the event kite tanye la die nak ikut ke idok since itu event anjuran ofis die..die boleh tanye kite balik, “u nak i ikut ke xnak?..u nak i ikut, i ikut”..boleh pulak gitu..last2 kite cakap, “hurmmmm, domok duk rumah la tengok2kan anak2..ili ikut sekali so nanti kalau u ade susah la sikit nak gossip”..ngeeeeee..

Ili?..ye..ili..ili tuh best friend kite..selain ikhwan, die la kawan sekolah kite yang masih berkawan rapat sampai sekarang..usia friendship kami bertiga adalah 19years and counting..

Maka kami bertiga sama2 la ke padang merbok sabtu lepas..

Bukti bahawasanye kami bertiga berada di sana..

Hurmmmmm, event macam agak kelam-kabut and x well-organize-d..starting point kite dah rugi almost 5minutes sebab laluan pelepasan untuk berlari tuh sempit dan orang terlampau ramai..dah la jalan tuh memang dah sempit, kete plak boleh parking kat tepi2..instead of 2 lorong, jadi 1 lorong..haih, patutnye dari awal organizer or sape2 halang la orang parked kat situ..hurmmm..

Route 5km kite masih lagi boleh hadap la even though ade bukit sikit..10km lagi macam jahanam route die..route 10km lalu bukit tunku, memang mendapat la..sape2 yang penah lalu and tau bukit tunku, mesti tau lah jalan die cemana..bukit bertemu bukit dan bertemu lagi bukit hingga ke jannah..wakakakakakaka..masak!..

Ini adalah time kite..timing out..potong betul kat starting point tuh..rugi masa gua 5minutes..route more than 5km..lebih sikit je pun kire okayh la..xterasa sangat..

The bib and the medal..

Masa finishing pun tah pape..xpaham..medal amek kat tempat lain, and snacks amek kat tempat lain..okayh fine..xkisah la..ade je event organizer lain yang buat macam tuh..tapiiiiiii kan, derang bukak 4-5 counter/booth untuk amek snacks and drinks..nie x, ade ke patut 1 counter je bukak untuk amek air dan juga segala snacks..ape gile!..xkan la pihak yang berwajib xtau berapa ramai yang join..and xkan la xboleh nak pikir bende2 cenggini..hurmmm...nie harapkan 1 counter je..memang cramp la kat situ..bayangkan, dah la ko penat2 berlari nie..mana yang 5km, mana yang 10km..pastu kene beratur panjang untuk amek segala mak nenek air dan snack..

Nasib baik la kite consider-ed awal jugak sampai..so queue xberapa nak panjang..suku je beraturnye..lepas 10-15minit dah start panjang dah..if let say kite sampai lambat, memang idok ler kite nak beratur..kang xpasal2 boleh pengsan..dah la lepas je dari berlari tetibe berpinar kepala..mata dah nampak "serangga2" berterbangan..hehe..

Berat kami sama tapi kite nampak lebih gemok..because why???..because of the pipi..pipi yang tiada tandingan..weh, pipi tuh aset kite tuh..hakhakhaktuih..

Gigih menunggu lucky draw..selalunye habis je berlari kiteorg dah cabut pegi carik breakfast..tapi hari tuh, kiteorang stay-ed sebab nak tunggu lucky draw..dah tuh, lucky draw punye hadiah kete ngan motor kut..bile dah annouce-ed winner untuk lucky draw kete ngan motor, dan semestinye number kiteorang xlucky la kan..apalagi, xkan nak tunggu..gerak terus la..tapi nasib baik jugak gerak awal..ngam2 masuk kete, hujan lebat tetibe..hehehe..

Masa kat padang merbok sabtu lepas kan, biasa la dah nama run pun SSMBizRun...mesti la staff2 SSM ramai..ade la ternampak kawan2 hasben kite..siap ade yang pandang kite with this one kind of pandang tau sebab nampak kite berdua je dengan ikhwan..hahaha..macam dalam hati duk berkata2, "itu macam bini iwan..tapi sape pulak mamat botak nie..iwan mana?"..haaaaa, gituuu..memang nampak confuse sangat muka tuh..kihkihkih..masa tuh kite baru habis lari..ikhwan pun dah habis lari..kan selalu gape kiteorang 5minit gitu je..ili je yang xhabis berlari lagi..so kiteorang duduk la dekat2 dengan finishing line takut ili xperasan kiteorang bile die dah sampai..and bile duduk berdekatan dengan finishing line, memang senang la orang nak nampak..balik rumah kite cite ngan hasben kite..hasben kite gelak2 je..

Lepas nie cuti berlari 2minggu lebih..awal bulan 9 start balik berlari..hihihi..sementara nak start berlari balik, nak try berlari untuk 10km..adoiii, seram bile mikior 10km tuh..mampu ke kak atul weh nak berlari 10km nie?..paling jauh penah kite berlari adalah 7km..xpe la cube je la kan..selagi xcube, selagi tuh la kite xtau tahap kemampuan kite..betul x?..

Tuesday, August 14, 2018

:: Demi Bobot ::

*Last week punye cerita*

Bobot demam..shiyan bobot..

Kejap panas, kejap okayh..

Bobot nie nak bagi makan ubat kemain lagi berchenta..baru nampak kite pegang botol ubat die dah start xkeruan dah..merengek, menangis semua cukup..siap pegi menyorok hokeyh..haks..comel.. “mymy, bot nanak akan bat..takdap!”..ishh, ade ke ubat yang sedap bobot oit..

Punye la susah nak bagi die makan ubat tau..macam nak pegi bertempur di medan perang je rase..okayh fine!..kite saje exaggerate cite..hahaha..tapi nak buat cemana..die menangis, mengamuk, menjerit cemana pun, tetap jugak kene makan ubat sebab suhu badan die makin lama makin naik..bile dah naik sampai 38.4, itu jam memang tangan ngan kaki die kene kunci la..ubat bontot memang sentiasa standby..tapi kalau boleh nak elakkan la..mungkin bile ubat demam xjalan, baru guna ubat bontot pulak..

Ubat 4ml tapi yang masuknye 2ml..ko ghase?!..habis die sembur2 ubat tuh keluar..lepas bagi bobot makan ubat memang kompom kite kene bilas badan tukau baju balik..habis jeleket dibuatnye..masalahnye bukan takat kite je yang kene tukau baju bilas badan..bobot pun sama..

Lepas bagi bobot makan ubat, die punye la marah sebab kite bagi makan ubat..sambil nangis duk marah2 kite, “mymy nie..bot nanak bat..nanak bat mymy..bot nak mymy satu je”..hahahaha..die kate die xnak ubat die nak mommy die je..satu tuh maksudnye nak mommy sorang je..kire ubat tuh yang  no dua la..so die xnak yang no 2..muahahaha..kite pun pujuk la balik si bobot..selagi xpujuk, selagi tuh la die akan bebel xhabis pasal “nanak ubat”..

Perangai konon2 garang nau nau..nak marah nak debik orang sesuka hati die je..tapi tang makan ubat takut..hahahahaha..

Bile bobot dah bertenang, kite cakap ngan hasben kite yang kite nak tido bawah..atas sejuk sebab pasang ekon..sekali tah nape tetibe hasben kite cakap, “tido bawah??..turun la la suhu ekon, and pasang la u punye wap2 tuh..yang minyak2 tuh”..adoiiii..wap2, minyak2 katenye..hahahaha..

Yang minyak2 tuh hasben kite duk refer dekat essential oil..wap2 tuh die suruh kite diffuse essential oil..hiks..bile kite jawab “e.o dah habis”..nak tau x hasben kite jawab ape.. “kalau dah habis order la..u beli la lain”..hamboi hamboi hamboiii.. “u beli la lain" tuh dah macam suruh beli sayur taugeh sekilo 3 hengget pulak..

Essential oil young living nie bukannye 20-30hengget harga die..ade e.o yang nak sampai seribu pun ado..tapi tengok pada jenis e.o ape la..kalau yang biasa2 yang basic2 murah je..walaupun xde la murah sangat pun..yang jenis nama pun pelik, xyah la nak main order je..kang bile nak bayau, tengok2 harga die 600hengget..dah la e.onnie ade 2 jenis sukatan je..satu 5ml, satu 15ml..tuh kite cakap, "aah kalau i yang beli memang i makan pasir la sampai hujung bulan"..

Sebenarnye tau je yang hasben kite menyakat suruh kite beli..bile die dah sebut gitu, kite macam tau je yang die suruh kite order and die bayau.. “domok order la..kalau boleh cod malam nie lagi bagus..nanti i bayau ler”, kate hasben kite..haaaaa kan betul..ngeeeee..

Tapi nak cod malam tuh jugak memang taklah sebab masa tuh pukul 10.30malam..sambil2 tuh kite wassap kawan kite yang jual e.o..dah cite2, and die pun ade suggest e.o mana yang sesuai, memula kite tanye total berapa dulu..once member kite dah bagitau harga, kite tunjuk kat hasben kite amount e.o tuh semua..die kate “okayh” je, baru kite confirm order..sebab totalnye bukannye 200-300hengget..sikit lagi nak dekat sebelah tangan..so kene la tanye dulu baru confirm order..

Esoknye minyak e.o sampai..runner hantar kat ofis..

Tadaaaaa..ini die minyak2 yang member kite suggest-ed..v6 tuh fungsi die untuk dilute minyak2 yang ade..

Alhamdulillah after 2 days, dengan izin Allah, suhu badan bobot dah turun..kite start guna and percaya dengan keberkesanan e.o2 nie masa qisya kene hfmd..kite lumur e.o lavender dekat tapak tangan, kaki dengan private part die..alhamdulillah bintik2 hfmd tuh xjadi naik lebih teruk, melepuh and terus kering..

Kalau invest duit banyak2 untuk beli e.o nie pun bukan untuk sesiapa..untuk kesihatan anak2 jugak..kite orang dewasa pun boleh guna sebab e.o2 nie banyak kegunaan die..and plus duit boleh carik kan..janji anak2 sihat..

Thursday, August 9, 2018

:: Shell Out, Publika ::

Dah lama dah kite macam teringin sangat nak makan kat Shell Out..tapi sebab kami laki bini memang xleh nak makan seafood, itu yang macam berat je nak makan kat situ..nak buat cemana laki bini allergic seafood kan..sebab tuh jugak udang, ketam and certain seafoodssss di”haram”kan masuk dalam freezer..ngeeee..ade satu jenis seafood je la yang dibenarkan masuk iaitu sotong..ikan?..ikan boleh la..maksud kite selain ikan..ikan pun tengok ikan jugak..ikan pari pun di’haram”kan masuk..and plus kite memang xsuke makan ikan pari sebenarnye..

Tapi kan, kite sendiri adalah penggila seafood..paling kite suka adalah ketam..tapi xleh nak beria makan..kang mulalah naik balik kegatalan..

Tapi disebabkan kite nak jugak makan kat Shell Out, so hasben kite pun turutkan je la ketinginan bini die nie..kalau x nanti asyik la merengek je “nak makan shell out”, “teringin nak makan kat shell out”, and etc..kihkihkih..

So last weekend hari ahad, kami dinner dekat sana..mak ngan abah kite pun ikut sekali..kiteorang pegi makan shell out kat publika..1st time nak ke sana kiteorang macam a bit lost la sebab xtau kat mana duduknye kedai shell out nie..sudahnye hasben kite pegi information counter then tanye staff kat situ..huahuahua..

Bile dah tau direction, maka berjalan kami sekeluarga ke situ..adoiiii, jauh nau nau..hujung2 kedai haaaa..kesian mak abah kite kene jalan jauh2..

Kite ingatkan ramai orang sekali xde orang weh..am so happy sebab kite nie sebenarnye xsuke la bile crowded sangat dengan manusia..contoh macam family mart yang baru bukak dekat area rumah kite nie..sampai sekarang penuh dengan manusia..dan sampai sekarang la kite xde keinginanan nak menjenguk family mart kat area umah kite tuh..tunggu la lagi 6-7 bulan..orang dah xramai baru boleh cite..and sama la jugak kisahnye dengan kedai2 yang viral ke ape ke..xsanggup haih kite nak terpacak berdiri beratur panjang2 semata nak merasa..kalau xramai orang then baru kite pegi..tah la, rase macam semak bile orang ramai..

Okayh, sebelum kite melalut dengan lebih panjang lebau pasal semak dengan keramaian orang, baik kite stop..lusa pun belum tentu habis kite punye cerita..

So where were we????..

Masa nak order tuh macam blur kejap..nak order ape nie..banyaknye jenis2 seafood..rase mcm nak amek semua..huahuahua..

Sudahnye kami order combo set..mak ngan abah kite kate jangan order banyak2 sebab derang dah makan..so hasben kite order combo set yang untuk 2-3 pax..tambah ketam sekor..

Staff situ bagi apron tapi idok ler kite nak pakai..hihihi..

untuk kids ade apron lain..so kite pakaikan dekat anak dara..hiks..mesti ade yang curious kenapa mata qisya ade bijik2..hurmmmm, mata qisya terkene infection..bijik2 tuh tumbuh selepas die sakit mata awal2 tahun nie..berjangkit dengan orang2 kat rumah depan..

Itu pun kurang sikit sebab dah few times jugak la ulang-alik hospital untuk pecahkan bijik2 kat mata die..kite xpenah pegi lagi sebab bobot ade..kalau bobot xde, kite pulak pegi belari..haks..susah betul doctor nak pecahkan bijik2 kat mata qisya..baru pegang xbuat ape pun lagi, dah mengamuk2 menjerit2..hurmmm..

Bobot buat perangai..berebut toys dengan kakak die..ape yang kakak die pegang, ape yang kakak die main, itu la yang die nak..geram betul..yang kesiannye qisya sebab dipaksa and terpaksa untuk beralah..kadang kesian jugak dengan qisya tapi disebabkan xtahan nak dengar bobot bising2, so terpaksa lah kite paksa qisya untuk bagi toys kat adik die..apo laie, bertakung air mata si kakak..

Nenek ngan atok geleng kepala je dengan cucu derang yang sorang nie..semua bende nak kene ikut cakap die..A maka A la..xleh B apatah lagi C..D jauh sekali nak jumpa..

Our dinnahhhhh!!..nampak sikit tapi banyak sebenarnye..

Serious sedap..punah diet aiiii malam tuh tau..puas sebab ape yang kite nak makan, kite dah dapat..tapi tuh la, makan kat shell out sekali sekala boleh la..selalu macam xsenonoh..sebab harga die tersangatlah mahal..total bill untuk makan kat shell out last weekend was RM303..so nampak x kenapa kene sekali sekala je makan kat situ..*pengsan*

Bobot malam tuh asyik la nak melekat ke dengan nenek..xnak langsung dengan kite..sepanjang jalan nak berpimpin dengan nenek..bile kite suruh pengang tangan kite, meronta2 sambil cakap “bot nak nek”..haih..

ngengada tau bobot..bulan 9 nie nenek nak pegi jepong..bende yang die paling risau adalah nak tinggalkan cucu die si bobot nie..nenek takut nanti tetibe bobot nak nenek ke hape kan..sebab bile bobot nak nenek, bukannye die cakap "nak nek" je tau..selagi xbawak die pegi rumah nenek, selagi tuh die akan menangis and mengamuk2..penah dekat sejam lebih die mengamuk sampai hilang suara and bengkak2 mata..last2 kite kene marah dengan mak abah kite.."kenapa biarkan bobot menangis lama sangat, kenapa xbawak je kat rumah"..

Ingat playground ke ape tuh..

main bende alah nie pun boleh buat budak2 happy..hehe..

Thank u dydy coz belanja mymy shell out!..xoxo

Thursday, August 2, 2018

:: Kak Atul Suka ::

Suka la sebab strap fitbit kak atul dah sampe..suke sebab cantikkkkkk..

Cantiknye..kaler rose gold..

Hari tuh sampai, hari tuh jugak tukar strap nie..

Cantik kan kaler die..excuse my urats urats hijaus..ngeeeee..

Strap nie jenis magnetic..lekat lekat je gituuuu..

Kite beli dekat aliexpress..harga die kut2 la ade yang nak tau kan, dalam rm23++.. 

And and and, kite ade order lagi strapsssss untuk fitbit kite..πŸ˜¬πŸ‘‰πŸ»πŸ‘ˆπŸ»..tengah otw..strap untuk berlari katenye..alaaaa, xsemestinye untuk berlari je..kalau xberlari pun boleh je pakai..

Macam2 kaler..memula kite beli 7..kihkihkih..tapi hasben kite bising apasal banyak sangat katenye.. “tukau sehari satu ker?”..so sudahnye kite buang 2 straps..maka jadi la 5 je..haks..

Murahhhhh sebab tuh kite beli banyak..5 straps nie dalam rm30++ kut..alaaaa, exact price xingat la..kire kalau beli 7, masih lagi below 50..hehehehe..xkan nak beli satu je..pastu bile beli satu nyesal plak dah..xkan nak beli berkali2..alang2 dah sekali order, order terus 5..huahuahua..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...