Tuesday, January 30, 2018

:: 90% Siap ::

No no no..rumah kite x renovate tau..ngeeee..yg 90% siap tuh adalah bilik qisya..hikhikhik..

Qisya dah 2 malam tido kat dalam bilik die..so far berjaya la tido sampai ke masa yang die kene bangun..in between tuh ade la terjaga then menangis..“qisya nak mommy, qisya nak mommy”..mencicit2 kite berlari pegi ke bilik qisya..

Nampak x kegigihan seorang bapak yang nak merealisasikan hasrat seorang emak yang tau nak beli barang tapi yang bersusah payah assembled adalah si bapak..hehehe..

Nie haaaaa kite selit sekali gambau budak yang masa nie baru balik rumah..3 hari die xnak balik rumah hokeyh..so bile die balik rumah walaupun dengan paksaan, dengan terpaksa jugak kite bagi die buat ape yang die nak buat..

Beli jiwa weyhhhh!!!..takut die merajuk balik sampai yang xnak balik rumah..die nak main air kat sinki, kite xmarah..padahal dah basah2 dah segala tempat..die nak kite mandikan, pun kite layankan jugak..nak main air dalam bilik mandi, pun kite layankan jugak..nak pakai pampers xnak pakai baju, pun kite layankan jugak..semua la kite layankan senang cite..macam raja..tinggal x suapkan anggur dalam mulut je..πŸ™„..

Kalau tidak, mana mungkin apaknye akan biaukan anak2 die berpampers je tanpa seurat benang..cemana pun, seluar baju kene pakai..xkan dibiarkan anak2 die boleng2 gitu walaupun dalam rumah..kihkihkih..

Penat kemas toys derang..rase macam nak buang je..bile mengemas toys2 2 beradik nie baru perasan yang dieorg ade banyak toys..

Gelung putih tuh sebenarnye mosquito net..tp gelung tuh besau nau macam xsesuai pulak..so baru nie setelah puas memikir, kite dah dapat idea baru cemana cara nak letak mosquito net nie..tapi tuh la, tunggu apaknye drill baru boleh letak..

Nantikan hasilnye..huahuahua..

Bilik simple je u’olls..

90% dah siap..lagi 10% tuh untuk mendeco2..cuti2 nie baru nak mencarik bende2 untuk deco..ape tuh kite pun xsure..

Nantikan hasilnye..ewahhhhh..gaya macam hape je..ade yang nak menanti ape yang dinanti ker..ape je la ayat..cemana la masa spm bm ko dpt A1..ayat tunggang langgang cenggini pun dapat A1 in bahasa..hahaha..

Bilik qisya simple je..xde la segah mana..janji qisya happy bagi kite dah cukup dah..biasa la anak dara sorang tuh..pandai betul amek hati.. “qisya suke la mommy bilik qisya..pandai mommy buat..awesome!”..haaa nampak x?..awesome hokeyh..ye korang, die yang cakap awesome tuh, bukan kite tambah ayat bagi penyedap..ngeeee..

Gambar di malam hari..masa nie 1st night qisya tido bilik sendiri..

Bile qisya dah lena, baru la kite menyusup masuk bilik kite..

Alolololo, dah besau dah anak dara mommy..4tahun2bulan baru tido bilik sendiri..sedih pun ade sebenarnye..sebab selama 4tahun2bulan die tido berpeluk dengan kite kan..mau x sedih..terasa la jugak bile die dah xde tido dengan kite lagi dah..

Pukul 3 pagi tadi, tetibe dengar sayup2 suara orang menangis sambil cakap “qisya nak mommy”..ingatkan kite bermimpi, rupenye memang qisya menangis kat bilik die..hahaha..

Bile kite dah masuk bilik die, memang sudahnye kite pun terlelap sekali dengan qisya..tau2 je kene gerak ngan hasben kite..huahuahua..

Monday, January 29, 2018

:: Philips Garment Steamer (Stand Iron) ::

Garment steamer nie adalah salah satu dalam wishlist kite sebenarnye..tapi xde la kate kene nakkkkkkk jugak..sebab kite kan dah ade steam iron dah..

Last weekend hasben kite ajak pegi Harvey Norman punye sales kat Citta Mall..die nak usha dryer and few other things..i menurut perintah je..sebab i tau, bile kat sana nanti, mesti ade habuan untuk i..ngehngehngeh..

Masuk je entrance nampak airfryer..huaarghhh!!!, nextttttt!!!..wahhhh, berlagaknyeeeee..mementang dah ade airfryer, menguap lagi ko kan..kihkihkih..bukan berlagak, bende dah ade buat ape nak usha2 lagi..dibuatnye nampak pulak harga yang di-offer lagi murah dari yang kite beli, xker akan sakit hati..tuh yang buat xnampak je tuh..sekaliii bile jalan depan sikit, nampak pulak garment steamer nie..hahhh, ini kite kene stop nie..ini kene stop!..usha2, belek2, sekali hasben kite tanye, “nak ke?..nak amek la”..bersinar mata hitamku..“ehhh nak..hehee..boleh ker?”..hasben kite pun jawab, “amek la”..ngeeeeeee..sebab die tau yang kite memang mencarik garment steamer..

Garment steamer nie kite nak hanyalah untuk menggosok tudung2 kite je..tudung kite banyak shawl dan banyak jugak yang instant..kene pulak hasben kite baru nie die borong tudung instant si lopa untuk kite..then part nak menggosok instant shawl lah yang sangat paling kite menyampah sebab instant kan..renyahnye lahai..sebab tuh la lagi buat kite nak usha garment steamer nie..nampak takkkkk alasannnnn..nampakkkk takkkkkkk..haks..

Baju sekolah qisya jadi perasmi garment steamer mommy..

Isi air dalam bekas tuh..maka terjadilah wap untuk disteamkan..hahaha..bengongnye lahai..guna ayat tah pape..;D

Kite sendiri tau yang garment steamer nie sangatlah xsesuai nak gosok baju2 keje hasben kite..yang kainnye lembut boleh la..tapi yang keras dan tebal tuh memang jangan harap la nak dapat hasil yang bagus..kalau kain chiffon ke silk ke crepe ke satin ke okayh la..

Lagipun kegunaan garment steamer kat umah kite nie bukannye untuk menggosok baju2 keje hasben kite pun..bukannye dibeli untuk kegunaan heavy duty..beli setakat untuk menggosok tudung2 dan baju2 kite yang mana kainnye sesuai untuk digunakan dengan garment steamer je..

Sebenarnye kan, boleh je kalau kite nak pakai philips steam iron untuk menggosok tudung2 kite..boleh je buat sama macam garment steamer..katepun function lebih kurang..tapi tuh la, sebab kite dah lama nak sebenarnye..bile dah nak kan, tuh yang tetibe boleh jadik xsama function steam iron dengan garment steamer nie..ngeeeeeeee..

Kite hampir nak beli dekat lazada sebenarnye garment steamer nie..dah usha lama dah..asal bukak lazada ke shopee ke, mesti tengok garment steamer..tapi tah la, kite bukannye kedekut xboleh nak keluarkan duit sendiri..duit bukannye xde..ade je duit sebenarnye..and xsemestinye semua bende nak kene hasben kite jugak yang kene keluarkan duit..tapi tah la, kite macam was2 nak beli barang2 letrik kat lazada yang harganye lebih dari RM150 ke atas..dengan harga yang dijual kat lazada, boleh dapat harga yang sama kat kedai letrik..so might as well beli kat kedai letrik..warranty pun kompom2 ade..kan kan kan..

Memang kat harvey norman punye sales baru nie, membeli barang kite sesaje..haks..selain dapat garment steamer nie, kite dapat salah satu dari wishlist kite..mini fridge..yeayyyyyy!!!..khamis nie kene pegi collect kat harvey norman paradigm mall..tapi kalau boleh kite mintak dieorang hantar kat harvey norman mid valley..harap2 la boleh kan..malas nak ke paradigm..sebab macam xde ape..

Aiii is happy!..thank u hasben!..xoxo..

Friday, January 26, 2018

:: Jangan Penah Hina Kete Kecik ::

Semalam kite dengan hasben kite ke ikea..lagiiiiiii..hahaha..selagi xsiap bilik anak dara, selagi tuh la akan berulang alik ke ikea..kihkihkih..plan asalnye nak pegi dengan biras kite weekend nie tapi biras kite xjadi..ade yang lagi penting yang die kene settle kan this weekend..

So far barang2 besau untuk bilik qisya semua dah settled..kire settled la kut nyeah..sebab bilik kecik je pun..nanti qisya dah besau sikit, dah pindah bilik yang skang nie jadik "office" daddy, boleh la nak buat memacam..bilik kecik, so limited sikit la barang2 yang besau2..cumenye skang nie nak carik bende2 kecik je la untuk men-deco..urghhh!!..xsabau nak tunggu weekend..

Sebenarnye mommy qisya yang lebih2 nak men-deco-nye..yang pening kepala daddy qisya sebab die yang kene keluarkan dana..wahahahaha..qisya relax je..yang die tau cume, "feel the excitement" je.."wahhhhh, cantiknye mommy..pandai mommy beli..thank u mommy..qisya sayangggg mommy"..alolololo, meltingnyeeeee lahaiiii..ngeeeee..

Semalam ke ikea, kiteorg berdua je laki bini..sebelum pegi, kite tanye hasben kite.."muat2 ke barang2 nak masuk kalau bawak kete i nie nanti..xnak bawak kete u?..besau sikit..macam u besau"..wakakakaka..sempat lagi ko kan sya nak ngajing laki ko..huahuahuahua..hasben kite kate muat..so muat la it is..sebab kalau bawak kete die, boleh masuk dengan tenang je..die sebenarnye sehabis boleh akan cuba xakan bawak kete die pegi ofis..biasa la kan kalau keje company yang ramai melayu nie..kang adeeee je laaaaa bende yang dikate, diperli, diwar2kan..dari orang xtau terus jadik tau..sebab ade kawan2 die yang kene, tuh die xnak tuh..ehhh, hahaha..

ini je barang yang kiteorg beli semalam...ehhh, i've tried my very best untuk behave hokeyh..itu semua memang banyak barang2 qisya je tuh..i ain't lie u know!

nampak takkkkk!!..muat hokeyh..siap ade orang usha barang2 kite then usha kete..usha barang2 usha kete..wakakakaka..kite xrase menjengkelkan pun..dari pandangan die tuh macam die tengah calculate space dalam kete kite dengan barangan yang kite beli..atau dalam erti kate lain, "masyaAllah sisthur!!!!..muat ke barang2 nie masuk dalam kate ko?!..ko sedau x ko bawak myvi je"..wakakakaka..

Ehhh, even kete civic lama hasben kite pun xleh nak buat cenggini hokeyh...kete je panjang tapi ape pun xboleh..beli kete mahal2 tapi seat belakang xboleh recline..nasib baik dah jual..tuh yang bile semalam ade kete civic parking belakang..tengah loading barang2..kene pulak bini brader tuh beli barang panjang2..brader tuh siap menggaruk kepala..tengah pikir cemana nak masukkan barang2 yang panjang2..masuk kete hasben kite cakap, "i feel u brother..been there..pening kepala nak pikir cemana nak setting kan barang2 panjang dalam kete..dapat lak bini sama macam u, beli barang  nak besau2 panjang2..mau x menggaruk kepala"..wakakakakakakka..

ehhh, jangan penah hina kete sisthur hokeyh!!..can fit u know!..tapi cemana sisthur duduk dalam kete, jangan pernah cuba2 untuk tanye..sisthur starlite dahi tuh kang!..hhahahaha..nasib baik la sisthur dah kurus..so xde masalah pun ruangan sempit ke ape ke..wakakakakakaka..

Masa nak loading barang baru la terasa, kalau bawak kete besau, tenang dah hidup..ngeeee..itu la die betapa untungnye beli kete besau2..itupun ade jugak orang yang bermulut puaka yang xpuas hati bile hasben kite nak beli kete besau..macam2 dikatenye..macam2 dihamburnye..cite belakang2 buat hape..xpuas hati meh cite depan2..ayat yang aku akan cakap, "kenapa???..hati tuh panas, hati tuh bengkak ke sebab xdpt nak beli kete idaman..bengang sebab xdpt guna nama laki aku untuk beli kete ko ke?"..itu ke puncanye yang nak marah sangat nie..itu ke sebabnye yang nak cakap ayat2 yang menjengkelkan nie?..banyak sgt ke duit, mampu ke nak pakai kete besau, perlu ke kete besau..kalau kite ade masa die cakap semua tuh, satu bende je kite akan buat..pegang cermin depan muka die..hahhh, tanye la soalan tuh dekat diri sendiri..patutnye soalan tuh yang die kene tanye kat diri die bile die kate die nak tukar kete lain..bukannye tanye soalan tuh dekat orang yang ade anak 2 and dedua anak tuh kecik2 lagi..

Xyah la susah2 nak buat kire2 gaji kami laki bini..berapa gaji kami dapat sebulan, berapa expenses kami kat umah..ko tau ke ape yg kiteorang belanja, ape yang kiteorang beli..loser!..xyah la..ko bukan tau pun..bizibodi sangat pangai..orang cenggini xde life langsung..ko ingat ape, laki aku xmampu sangat ke?..kalau ko mampu sangat, kalau ko banyak duit sangat, ko beli la kete merc ko tuh dengan duit cash!..sembang kencang tp habuk takdak!..bodoh!

Ehh, kalau laki aku xmampu nak bayau installment every month, ko ingat akan keluar ke kete tuh..ko ingat prinsip hidup laki aku nie, "biar papa asal bergaya" ke..jenis yang xukur baju kat badan sendiri nyeah..die mampu dan die pikir keselesan ANAK BINI die la die beli kete tuh..ade la jugak keperluannye kan..dari orang yang mengata tuh, lagi la xde keperluan nak beli kete die..kerap xkerap kete bergerak, berapa panjang umur boleh merasa pakai kete tuh belakang kire janji boleh menunjuk kat orang yang die ade kete mewah..

Tapi tuh la, duk ngata bagai2, duk cakap macam2, sudahnye bile nak hangkut barang besau2, tau pulak mencarik orang yang ade kete besau..hilang sudah segala tomahan yang penah ditomahnye..bile ade keperluan baru nak sedau ke yang betapa perlunye ade kete besau..

Geram bengang sakit hati dengan orang cenggini memang ade, tapi xpe la..pikir je la yang die bengkak hati xdapat kete yang die nak (janji kite dapat kete yang kite nak..wakakakakakakakakaka)..sebab tuh semua bende nak dihamburnye..kesian!..pity u!..pathetic!..

Thursday, January 25, 2018

:: Saya Rindu Awak..2 Hari Awak Tak Balik Rumah...😭 ::

Ye betul, saya rindu awak sangat2..dah 2 hari awak xnak balik rumah saya..saya ajak awak balik, awak xnak..awak menangis2 xnak jugak balik..2 hari saya tido tanpa awak..selalu setiap malam bile nak tido awak mesti nak berpeluk dengan saya..2 hari awak xde, saya terasa sangat..saya betul2 rindu nak gomol2 awak..
awak, bile awak nak balikkkkkk..saya rindu...malam nie balik la dengan saya, awak..

Huwaaaaaaaaa...rindunyeeeeeeeee...;(

Wednesday, January 24, 2018

:: Ketam Manis Seafood Restaurant, Cyberjaya ::

It’s a chinese cuisine restaurant..

Sabtu lepas mak kite datang umah..risau ke cucu die si bobot tuh.si bobot yang kuat mengamuk tuh..eeeiii geram je..then bile borak2 ade la borak pasal satu isu nie..so kite macam dapat rase mak kite mesti nak jumpa pakcu kite..so kite pun ajak la mak kite pegi umah pakcu kite kat puchong..

Otw nak ke puchong, sekali pakcu kite kol kate jumpa kat cyberjaya terus..makan kat sana..haiyoooo, pakcu kite memang selalu gitu..kalau datang mesti die akan belanja makan..padahal kiteorang nie nak jumpa die je..kadang kalau kite tersesat kat IOI Mall puchong pun, kite kol pakcu kite kate ade kat situ..kalau die datang, kompom dapat makan free..muahahahaha..

Yang xleh blah, kiteorang yang dari gombak nie boleh sampai dulu..die baru nak kuau umah..hamboiii mentang2 ler umah dekat..take things for granted ye pakcu..hehhee..

Pakcu kite selalu makan kat situ..regular customer katenye..bile dah regular customer, die orderkan so kiteorang makan je..haks..

Right after pakcu kite settled dengan order, tetibe die cakap, "nanti makanan sampai bagi henfon adik "makan" dulu"..muahahahahaha...bagusss..paham pun pakcu dengan anak sedara die yang gojes nie..wakakakakakaka..

front page menu
nasi goreng cina for bobot..

chilli crab...serious sedap..isi padat..ketam fresh..

chicken swwet and sour..xtau ape rase sebab kite muak la ngan ayam skang nie..sekali sekala je makan ayam...

salted egg squid..sedappppp..

tomyam ayam..

telur dadar..

our finisher...salah percaturan nie..patutnye ini kene makan masa starter nie..ngeee..

ketam2 di dalam aquarium..

Not bad la sebenarnye...makanan die sedap..so bile dah sedap boleh repeat lagi..hehe..total bill for lauk2 untuk semua di atas termasuk dengan nasi putih dah jugak air, dalam RM200++..lebih tuh xsure berapa sebab pakcu kite yang belanja..xkan la kite nak sebuk2 bizibodi tanye exact amount berapa..macam xsenonoh je pulak kang..

Tuesday, January 23, 2018

:: Kalau Tak Kurus Jugak Tak Tau La ::

Now umah kite dah ade treadmill skang..bagi kite ade treadmill pun dah cukup dah..and kalau xkurus jugak, xtau laaaaa..muahahaha..

Malam semalam first time naik treadmill tuh..huntungnye lahai ade treadmill kat umah nie..sebab ape tau..sebab bile ko nak berlari, ko pakai baju ape pun xkisah..xyah pening kepala nak pikir..ko pakai baju kelawar pun jadik dah wehhh..muahahaha..pakai seluar pendek yang pakai kat umah je pun jadik jugak..kihkihkih..janji sarung kasut, settled!..

Skang nie dah boleh bawak keluar semua seluar2 and baju2  jogging kite yang xsenonoh dulu..alah, xde sape yang nak tengok pun..kalau ade pun hasben kite je la..jangan kang tetibe die ikut kite berlari sekali atas treadmill udah..ehhhhhh, hahhaaha..ye laaa, dulu2 zaman free hair ko nak pakai baju ape, nak pakai seluar pendek ke seluar 3 quarter ke boleh la..dah bertudung litup nie buang tebiat ke hape nak pakai gitu bile jogging kat public..sebelum keluar rumah lagi dah kene libas ngan hasben kite..hahahaha...

Alhamdulillah, sepanjang pakai tudung nie, xpenah lagi la kite buang tebiat pakai singlet je keluar dari umah walaupun pegi kat car porch je untuk jemur kain..xpenah lagi la keluar rumah pakai seluar pendek pegi kat car porch untuk amek surat dalam mailing box..semua dalam umah je..kalau nak keluar memang kite akan sarung baju ala2 macam kelawar tutup segala2..kalau xdibendung dari sekarang, xnak nanti sampai ke tua ganyut pun nak keluar umah pakai singlet pakai short lagi..apo nak jadik..buat malu suami dengan anak2 je nanti..dah tua2 buat pangai xsenonoh..

Ishhh budak ituuuu!!!..die yang ke depan dulu..

Hasben kite suh letak bawah..ape la nak letak kat bawah bende alah nie..size kecik xpe lagi..kat bawah xde ruangan dah domok oii..kat bawah ade tv, sambil2 tengok movie boleh berlari kate hasben kite..lorrrr, abis tuh tv kat atas nie untuk perhiasan ke canner..tv atas kan ade, boleh je bukak youtube then pasang je lagu..nak pasang ape pun boleh..

Moh ler kite berlari..masa nie pakai seluar keje pun jadik..sebelum mandi, berlari dulu..

Tapi satu je la cabaran nak berlari kat treadmill nie..“bayang2” kite asyik mengekori kite je..terpaksa la kite berjalan dulu atas treadmill dengan “bayang2” kite tuh..kalau tidak, “bayang2” kite akan mengamuk..bile “bayang2” dah mengamuk, memang satu ape bende pun xkan jalan..

Semoga saya istiqomah!..chaiyokkkkkk!!!..

Monday, January 22, 2018

:: Qisya Dah Boleh Tido Bilik Die, Tapiiii ::

By right skang nie qisya dah boleh tido dah bilik die..aircond dah pasang..kite cukup xsuke bende yang menjalar kat dinding..itu tempat tutup cable and hose aircond..

Isteri, “bilik kite xde pun bende alah tuh”..

Suami, “memang la..bilik kite dieorang hacked dinding..dalam dinding..memang la xnampak”..

Isteri, “ooooo..ishh, sakitnye mata..besau lak tuh”..

Kihkihkih..byk complain plak tuh nyeah..muahahahaha..

Bilik qisya..siap pasang dah..qisya besau sikit boleh pindah bilik yang skang nie jadik ofis daddy..

Bilik tengah selerak lagi..katil diterbalikkan takut berhabuk, sebab dieorang kene drill dinding kan..

Banyak yang xsiap lagi bilik qisya nie..tp tuh la, nak tido dulu boleh jer..aircond tuh yang penting sebenarnye..deco mendeco nie sambil2 pun boleh..

Semalam pegi One Utama..macam xde tempat lain je kan nak pegi..asyik la One U..ngeeee..semalam keluar pegi KL Convex..ade renovation fair..tapi hampeh, bende yang dicarik tiada..hasben kite ajak pegi KLCC sebab sebelah je..kite yang xnak..tah la kite xsuke la pegi KLCC..semak!..tuh yang hasben kite ke One U tuh..alang2 boleh amek pony qisya yang tertinggal kat kedai mamours..

Sambil jenjalan ternampak kedai Akemi uchi tengah sale..masuk la jap sebab memang ade plan nak carik quilt untuk qisya..alang2 carik sekali la bedsheet untuk die sekali..sekali bile masuk rambang mata pulak dah..niatnye nak beli quilt ngan bedsheet..sudahnye terjebak membeli bagai2 barang dalam tuh..huahuahua..

So quilt dah ade, bedsheet nanti la tunggu homedec..pakai dulu la bedsheet kite..tuh yang kite cakap dengan qisya yang die dah boleh tido dah kat bilik die..

Qisya, “xnak..nanti qisya nangis nak tido dengan mommy”..

Mommy, “bilik qisya kan dah pasang aircond..dah boleh la tido situ..qisya kan dah big girl..mana boleh tido dengan mommy”..

Qisya, “ehhh, no no no..bilik qisya xsiap buat lagi..mommy xpasang lampu qisya lagi”..

Hooii, pandai nyeah qisya..tergelak2 kite..ade la lagi sambungannye tapi kite lupa..adoiii..ade je alasan die tau..gerammmmmm..dah siap bilik qisya mommy deco, kalau xnak tido jugak, siap qisya!..kihkihkih..

Sekali dengan bilik sebelah, hasben kite pasang aircond..kite cakap la kenapa nak pasang jugak aircond kat bilik nie..bukannye ade orang duduk pun..dah alang2 pasang kat bilik sebelah, pasang sekali kat dedua bilik kate hasben kite..hurmmm, ikut u la domokkkk..u’olls jangan la terkejut pulak bile nampak banyak cpu kat situ..pening kepala kite tengok..dengan cpu dengan hard disk dengan motherboard dengan desktop dengan cable2 computer..hadoiiii..ngeeeee..

Bile tengok langsir tuh, sakit pulak hati kite..habis rosak langsir kite kat dedua bilik belakang nie..ggrrrrr!!!!!.terpaksa la ngendeng hasben kite pasang langsir baru..ehhhh, hahahahahahahha..

Haih, bile la si qisya nie nak tido bilik die sendiri nie..hurmmmmm..

Friday, January 19, 2018

:: Thank U Domok..😘 ::

One day dalam kete on the way balik umah..

Tetibe tangan suami kite menyeluk something kat belakang..haipppp, u’olls jangan macam2 pikir seluk bukan2 nyeah..seluk plastic bag la kat belakang..

Suami, “Nah, untuk domok i”

Isteri, “Ehhh, ape nie???..wahhhhhh, serious ke nie?”

Suami, “Ye la serious la..xnk xpe la”

Si isteri terus peluk cium suami yang tengah drive..huahuahua..
Thank u domok..πŸ˜˜πŸ’‹πŸ˜˜πŸ’‹

Birthday present dah dapat..rasenye anniversary punye present kut..tah la kite pun xtau present tuh untuk ape punye occasion..

Kite xde pun hint2 kat hasben kite nak tukar phone..buat ape nak tukar sebab kite baru je tukar phone setahun lebih yang lepas kut..tetibe je dapat..hasben kite dah bagi, kite pun terima je la..kang merajuk plak orang tua tuh..muahahahahhahaa..henfon kite dah naik satu nombor ke atas..

Ingatkan dapat yang X..ehhh, hahahahha..hasben kite kate hilang akal la harga iphone X..rugiii..eh eh, orang tua tuh sedau x yang rege phone die belikan untuk kite tuh pun hilang akal jugek..kalau kite la, memang idok ler nak beli wehhh..tapi kalau dapat free, i terima je..πŸ˜‚

Again, thank u domok..i heart u..πŸ’‹πŸ˜˜πŸ’ž

Thursday, January 18, 2018

:: Homestay At Ampang Jaya ::

Hi korang..kalau ade sesiapa yang berminat nak sewa homestay dekat area Ampang Jaya, u can check this out..;)

Kojaya Homestay Ampang + wifi 
(7-8pax)  
MUSLIMS  ONLY

Kojaya Condominium, Jalan Memanda 11, Ampang Jaya, Selangor, 68000
Block Putri, Level 10, Unit 1

RM 250 per night 
(prices may be exacted to reduction the longer the stay, 5 nights and above)

Contact No : 012-300 8300

*4 room unit*

*Master Bedroom* 
-1 queen bed
-toilet

*Double room*
-2 single beds

*Single room*
-1 single bed

*Living room*
-Sofa
-2 Bean bags
-Television (njoi)
-Coffee table

*Amenities room*

*OTHER ROOMS*

- Dining area
- Kitchen (light cooking)
- Laundry room
- Balcony

*AMENITIES*

- Fully air-condition rooms
- Parking Provided
- Swimming pool and playground
- Poolside restaurant
- Extra floor matttress 
- Iron and ironing board
- Washing machine
- Refrigerator
- Rice cooker 
- Kettle
- Plates, bowls and cutlery










Tuesday, January 16, 2018

:: Wishlist 2018 ::

Wishlist je la..i wish to have that and this is the list..hehehe..

1. Mini fridge
Ini untuk letak dekat, its either hall atas or dalam master bedroom (bilik kite)..kes malas nak turun bawah bile dah naik atas..huahuahua..

2. Treadmill
Ini hanyalah sekadar contoh..brand ape, xkisah..janji elok janji murah..hehehe..dah ade anak 2 nie, nak ke gym, memang nan hado laaa..nak pegi gym ofis pun, hangat2 chicken shit je..hahahahaha..sempat pegi sekali je..kene plak skang nie qisya dah skul, memang lagi la xde nak pegi..rushing nak amek die lagi..maka berkubur la hasrat nak berlari atas treadmill..

Nak pegi jogging, apotah laie..2 tahun lepas beli kasut jogging jenama yang xnak kalah..sebab masa tuh tengah enthusiast nak ber-jogging..sekali pregnant daaaaa..kihkihkih..tapi skang nie silap2 kasut tuh dah mem-Burooks dan mereputkan diri dalam lemari kasut..seiring dengan nama kasut tuh sendiri...Brooks..hahahhaa..

3. Food processor
Dah 3 tahun mengusha food processor nie..xbeli2 lagi sebab terasa macam rugi pulak..why???..sebab skang nie kite masih lagi xdapat nak memasak dengan tenang..and skang nie kite masih lagi jarang memasak..anak bujang masih lagi dengan peel die..masih lagi masihhhhh..dengki nau kalau kite masuk dapur..kang mulalah ber-drama air mata..haiyooooo..nasib baik la apak hang relax and steady je bobot ooiii..boleh memahami kenapa mommy xmasak..hurmmmm..

4. Dryer

Ini sebenarnye dah lama ade dalam wishlist..tapi xde la beria nak sebenarnye..kalau dapat okayh, kalau xdapat pun okayh je..sebab bukan kite yang mengelolakan laundry..kite hanya lipat dan gosok je..lepas gosok, susun baju kat dalam lemari pun hasben kite..kihkihkih..kalau lah kite yang mengelolakan laundry, rasenye kat dapur nie dah bertindih dah washer dengan dryer gamaknye..haks..macam kes steam iron la..disebabkan kite yang menggosok baju2 lah kite dapat sebijik steam iron philips yang menjadik idaman kolbu kebanyakan para ibu..bile diri sendiri yang buat kerja tuh, maka senanglah nak pujuk en suami..bab2 nak pujuk suami, aiii memang champion..nak belajar?..mana boleh..sebab suami korang, mesti la korang sendiri tau weakness die, tau cemana nak pujuk..hehehe..

Ikutkan banyak lagi wishlist..biasalah kan kalau perempuan..wishlist tuh xkan penah habis..ade je yang orang2 perempuan nie terpikir nak beli..terpikir nak barang2 tuh ade dekat rumah..tapi bende2 yang perempuan terpikir nie kebanyakannye adalah untuk kepentingan bersama, untuk kegunaan bersama..

Itu hanyalah wishlist je..xbermakna semua tuh kene dapat on the same year..kate pun wishlist..memang “how i wish i could have that” je la kan..gitchuuuu!!..

Monday, January 15, 2018

:: Kisah Stroller ::

Stroller anak2 kite ade 2..satu yang bapak gabak, satu lagi anak gabak..kalau keluar memang akan keluarkan satu stroller je which for adik la since kakak dah besar and of course la boleh berjalan dengan terror sekali kan..selalunye stroller yang akan keluar dari kereta untuk kegunaan anak2 adalah stroller yang bapak gabak..

Lately nie qisya die jadi macam malas nak bergerak, malas nak berjalan..sokmo, “qisya xnak jalan la mommy..qisya tired..qisya nak seat down stroller”..adoiiii..si bobot pulak bile dengar kakak nak duduk dalam stroller lagi laaaaa die menggelupur nak duduk jugek dalam stroller..hurmmmm..selalu laaaaa bergaduh2 dengan adik die sebab berebut stroller..haishhhh!!!..nak dukung qisya, die bukannye ringannnnnnnn..badan die hantap walaupun die dah kurus dah sekarang..sape yang penah angkat die tau ler cemana berat die..huahuahua..

Walaupun ade 2 stroller tapi masih tetap akan keluar satu stroller jugak..bukannye stroller lagi satu ade kat umah, dedua stroller bawak je kehulu-kehilir dalam kete..tapi tuh la, masih jugak satu stroller yang keluar..muahahahahaha..

Sebabbbbbbbbbb, kite nie ade masalah dengan stroller..hikhikhik..kite takut part nak naik escalator..weyhhh, scary!!..die punye nervous, bukan gedik2, bukan main2 punye nervous..kalau terbalik stroller tuh cemana..haaaa haaaaa cer kabo!..ape???..bahaya naik escalator???..kenapa xnaik lift???..easy to say..tapi setiap kali nak naik lift, mesti sakit hati..sebab couple2 yang berdating lagi macam jilake die punye penat..die punye berebut tuh macam die bawak 10 strollers..kadang brother2 (bapak2 orang) yang duk menolak stroller nie siap sound dekat mangkuk2 couple yang sama naik nak berebut masuk lift sekali dengan kiteorang, suruh guna escalator..terpaksa la jugak blah walaupun muka mencuka sebab dah kene sound..serve u right!..booooo!!..ye, memang lift tuh untuk public..but be considerate la..kalau salah sorang dari couple tuh ade health issue ke, xpe la jugak..nie sihat walafiat kut..siap boleh bermesra2, berpeluk2, bergurau bergelak ketawa..ape la salahnye bagi laluan dekat yang memerlukan..kite dulu zaman bercinta dengan hasben kite xpenah terpikir pun nak guna lift kalau detim kat mall..lagi mencarik escalator sebab panjang sikit laluan perjalanan tuh..auwwww!!..wahahahhaa.

Bukan sekali dua okayh..banyak kali..penah kite pun sound/perli orang2 gini..kejadian yang selalu terjadi adalah dekat KLCC..dan selalu tuh jugak la kite dengar mangkuk2 yang bercouple2 nie kene sound kat lift KLCC..“yang bercinta pun sama naik nak berebut dengan orang yang tolak stroller..ape yang penat sangat pun xtau la..kaki sihat guna je la escalator..acah2 romantic konon..buat semak lift je..otak simpan kat umah ke?”..time tuh mmg dah up to the max weyh sebab 3-4 lift dah terlepas sebab xleh nak masuk..and lagi bengang bile nampak couple2 yang tengah berpeluk2, kepala melentok2 dalam lift..WTFcuk??!!..itu yang mulut pun dah xreti nak tapis tuh..memang xde insurance langsung2 masa tuh..

Okayh, back to my story..

So sabtu lepas kami sekeluarga pegi One Utama..qisya masih lagi dengan peel mengamuk die xnak berjalan, nak duduk dlm stroller..then teringat bumprider/buggy board yang untuk attached dekat stroller..terus kite beri cadangan kat hasben kite..so instead of qisya berjalan, die just berdiri je..

Suami, “Kan kat sini ade kedai Mamours..nanti usha la ade ke x?”..

Isteri, “Ado mmg ado tapi mahal murah yolah”..

Dah tuh..Mamours kan..jangan nak expect harga die 100-150hengget la kan..


Nie haaaaa bumprider tuh..

Dah nak beli dah pun bumprider tuh, sekali orang tuh kate stroller quinny yezz ade promo..harga sebelum gile mahal..selepas discount pun ikutkan a bit pricy la tapi kalau nak di-compared-kan dengan yang before sangat2 jauh beza..ade la dekat 700-800 bezanye..sekali pikir2, hasben kite tanye nak ker?..kite just angkat bahu, “u la..don’t ask me”..ahahhahaha..

Memang la bile try that stroller, sangat super best..very light and very smooth..berat stroller tuh 5kg je u’olls..senang gilak kalau nak bawak untuk travel naik flight..and to cut the story short, hasben kite beli jugak stroller tuh..sayang anak katenye..xsanggup tengok qisya setiap kali menangis and berebut dengan bobot..more to xtahan sabar sebenarnye..kihkihkih..

Masih pilih colour gelap..xsanggup nak amek colour pink..lepas qisya pakai, of course la bobot yang akan pakai..circle of life gittewww..xkan la kite sanggup nak bagi anak bujang kite naik stroller kaler pink..stroller nie xsesuai sgt untuk infant sebab seat xboleh recline..umur2 macam qisya sesuai la..even umur2 bobot pun kite rase macam xsesuai lagi sebab walaupun die dah jadi baby tua skang tapi masih kite rase xsesuai..satu, susah bobot nak minum susu..dua, kesian bile bobot nak tido..qisya kalau keluar memang dah xde dah minum susu botol..nak tido pun masih okayh sebab seat stroller nie walaupun xboleh recline tapi masih comfortable..ala2 hammock die punye seat..pakaikan die travel pillow je untuk support neck die..untuk dijadikan 2nd stroller bagi anak yang dah besar macam qisya, okayh la..plus, kiteorang xkisah pun yang 2nd stroller nie cemana sebab kami dah ade stroller yang sesuai untuk infant..janji 2nd stroller nie ringan dan qisya xkan mengamuk, menangis, berebut stroller dengn bobot lagi dah..

Terus assembled, terus try, terus duduk and terus guna..hahahahaha..kemain happy qisya..

Kite tolak la stroller tuh..hasben kite tolak stroller lagi satu..kite pun happy jugak sebab bile tolak tuh serious ringan gile walaupun yg kat dalam tuh xde ringan mana..hahahaha..

Sampai part escalator..

Pegi masuk parkson sebab nak belikan qisya beg sekolah pony die..sekaliiiiii, kene turun guna escalator kan..demmit!..nervous jangan cakap la..kuatkan semangat..“i can do this!!”..sekali bolehhhhh..yeayyyy, “i did it”..wakakakkakaa..mesti ade yang akan cakap kite poyo..lantak la nak cakap ape pun..sebab sepanjang kite ade anak2 and sepanjang anak2 kite guna stroller, xpenah lagi kite tolak stroller guna escalator..kalau kite keluar dengan anak2 without hasben kite, memang lift la yang kite akan guna..so part nak turun guna escalator dah berjaya..

Now part naik escalator pulak..

Dengan gaya confidentnye kite pegi tolak stroller naik escalator..sebab masa turun tuh berjaya dengan cemerlang kan..hiks..sekali dah half way thru, nervous tetibe weyhhh!!!..nak patah balik xboleh..kite hanya mampu, “ehh ehhh ehhh” jer sambil nak mem-balance-kan stroller..hasben kite xleh nak buat ape sebab die kat belakang tengah pegang stroller jugak..then out of nowhere, datang seorang hero tolong kite kat sebelah..terkejut kite..die la yang tolong pegang stroller sampai la kat atas..berbelas kali kite berterima kasih dekat die..*malu..tutup muka*

Hasben kite duk gelakkan kite, “tuh la, selama nie xnak tengok i buat cemana..lepas tuh gaya confident macam terror nau”..adoiiiii..bengong la..then kene naik lagi satu escalator nak pegi ke parking..ahhh sudah..hasben kite dah naik dah..ade la dekat 10minit kite ngan qisya kat bawah..sekali hasben kite wassap, “nak tunggu salji turun baru nak naik ke canner?”..hahahahhahahaa..

Dengan lafaz bismillahirrahmanirrahim, kite pun tolak la stroller tuh ikut ape yang hasben kite ajar..sekali alhamdulillah, it went well..adoiiiiii..nasib baik la stroller yezz tuh super ringan..itu jadi punca kite berani..kalau kite yang kene tolak stroller buzz yang bapak gabak tuh, memang hasben kite akan dapat wassap dari kite yang berbunyik, “i jumpa u dekat kereta..nak carik lift jap”..wakaakakkaakkaaka..

Terus hasben kite suruh jual stroller esprit..dah tuh anak 2, buat ape je nak kene ade 3 stroller..send kat group besties before kite open to public..kut2 ade yang nak kan since ade 2 ahli yang preggy dalam tuh..sekali diah menyahut..menggelupur die suruh hold jangan post lagi kat public..sebab die tau kalau post kat public kompom sekejapan je ade buyer..nak2 plak at the same time kite mintak tolong nana mia..lagi la xkeruan rodhi..hihihihi..xde pun plan nak post malam tuh jugak..tengah sibuk menghangkut barang2 kat ikea, diah kol tanye pasal stroller..die kate okayh la die beli la..xsampai 5 minit die wassap kate dah bank in..gile cargas..kihkihkih.

Sold to diah..hehhee..

Suami, “hurmmm, memang xkan nampak la duit jual stroller nie..i rase dah banyak bende jual, tapi macam xpenah nampak bayang duit jualan tuh..senyapppppppppp je..duit claim dental 400hengget pun i rase dah berganti banyak tahun dah tapi masih xnampak jugak bayangnye”..

Wahahahhaahhahahahahahhahahaa..wakakakakakka..itu je la ayat hasben kite kalau kite kate nak jual barang2 mana yang xakan pakai dah..yang keluar modal die, yang dapat hasil jualan kite..hahahahahaha..tapi kan, rasenye ade sesetengah isteri yang macam kite..ngaku cepat!!..sebab teringat best friend kite pun penah cakap ayat yang lebih kurang sama macam hasben kite..and disebabkan kite pun lebih kurang je ngan bini die, of course la kite backing bini die, “ahhh ko, ngan bini sendiri pun nak berkire”..dan pepatah ade mengatakan, “a happy wife, makes a happy home”..ewahhhhh..hahahahaha..

Thursday, January 11, 2018

:: Cantik Tapi Menyeksakan ::

Ade one time tuh, kite scroll news feed kat FB..banyak kali ternampak orang post status cubaan amek gambau di balik langsir..pastu ade pulak viral post hasben kantoikan bini yang tengah amek gambau di balik langsir..bawah seluar tido ke kain batik tah (baju rumah), tapi muka mekap kemain cantik..comelll..hahahahhaha..

So bile diri ini adalah seorang yang getis, dan nak mencuba jugak, maka terjadi la jugak cubaan nak amek gambau di balik langsir..kihkihkih..

Memang kite xnafikan gambau akan jadik sangat cantik sebab ade “original lighting” kan..xyah pakai filter, xyah pakai apps nak bagi muka jadi ploles, and xyah nak pakai ape2 je la yang fake nie..hahahaha..

Tapiiiiiiiii, nak dapatkan shot yang cantik tuh bapak seksa weyhhhh!!!!..muahahhahaha..serious seksa i tell u..

Mata kite xleh bukak!!!..mata yang kecik makin kecik jadiknye..huahuahua..

Ini je helok sikit..itu je yang hakak mampu dik..tapi tetap berkerut dahi hakak tuh..kihkihkih..

Berair mata okayh..salute la korang yang boleh snap gambau di balik langsir dengan cantik tanpa dahi berkerut, mata terbukak macam biasa..

Memang itu first and the last la kite cuba..no more!..hahahahhaa..berpinau mata..kihkihkih..

Monday, January 8, 2018

:: Hampir Meroyan ::

Ehhh jap jap..hahahahah..terasa macam bangang pun ade..dah kenapa breakfast jadik breakfirst..adehhhhh..tongong nau..xtau nak salahkan sape so salahkan diri sendiri je la..wakakakakaka..ahhh lantakkan kat situ..itu lah die bile taip entry pakai henfon..kero mata..sedangkan bahasa melayu pun kadang salah ngeja, apetah lagi la english..kihkihkih..

Sabtu lepas kite dengan hasben kite mengerjakan 3 bilik dekat atas and hall atas..ehhhh sorry, hasben kite setengah jam sejam je..kite dari pagi sampai ke petang kemas sensorang sambil ditemani anak bujang..anak dara xde, die tido umah kakak kite..hasben kite duk sebuk settle kan hal2 kindy qisya..bayar fees la ape la, pastu jemur kain lagi..sudahnye, sampai sudah xnaik2 even die dah settled-kan hal2 die..

Dah lama gile xkemas belah atas..alang2 nak men-deco bilik qisya, kemas sekali semua..then lepas maghrib kiteorg pegi ikea..pegi sebab nak survey barang2 untuk men-deco bilik qisya..it’s about time dy..dah boleh2 dah pisahkan tido dengan anak dara..but before that, kene la deco cantik2..xde la cantik mana but at least dapat menarik minat anak dara untuk tido bilik sendiri..

Bilik baru siap kemas..phewwww!!!..terjulur pulak cable aircond..cable aircond tuh hasben kite dah siap2 suruh orang wiring buat masa tengah renovate umah..senang xyah nak hack la ape la bile nak pasang aircond nanti..ngeeee..

Bilik qisya xsiap lagi..tapi dah pikir dah nak buat cemana..tuh yang kami ke ikea tengok2 barang..now dah tau nak beli ape, so nanti bile pegi ikea, cuma beli je..buat masa nie bagi qisya duduk bilik yang kecik sikit..sebab die sorang je kan buat ape nak duduk bilik yang besar..

Xtau la bile dapat beli barang2 untuk mendeco bilik qisya..sebab at least kene standby dekat seribu lebih duit untuk beli barang2 tuh semua..so that’s why la kene amek masa sikit..itu mungkin dah campur sekali dengan barang2 kite kut..haks!..dari start masuk sampai ke counter nak bayar macam susah je nak behave kan tangan nie dari mencapai2..xleh nak control..kadang tuh sambil lalu je pun jadik..kihkihkih..

Weyhhh, maunye xcecah seribu lebih..sedangkan beli frozen food kat ikea tuh pun dah habis 120hengget..inikan pulak barang untuk mendeco..

Ye korang..betul!!..kite beli nie je pun dah 120hengget..nasib baik la jugak kite ternampak hasben kite dah terpacak kat tepi counter sambil dukung bobot dengan tangan penuh hotdog dan cawan dan donut..level meroyan terus turun..hahaha..sebelum orang tua tuh bagi jelingan maut kat kite, baik kite stop dan bayar je ape yang ade dekat dalam bakul..mihmihmih..

Tapi kalau dah siap mendeco pun qisya xleh tido lagi dalam bilik tuh..kene tunggu apaknye pasang aircond dalam bilik tuh dulu baru qisya boleh move in..ngeee..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...