Monday, October 30, 2017

:: Spend A Weekend With Them At Lexis Hibiscus ::

Last weekend kite spend time dengan kawan2 susah senang kite..itu vacation last untuk tahun ini..hujung tahun depan pulak sambung ber-vacation sebab nak kene tunggu "2 orang bakal ahli baru" besau sikit utk memudahkan ibu2 utk berjalan..siapa yg ibu2 yg bakal melahirkan itu, jeng3, rahsia..harap2 ibu2 tidak berjangkit dengan 2 lagi ibu2..ahahahaha..

Sebab kiteorg 4 orang kan bile bab2 mengandung nie kompom akan berjangkit..sorang mengandung, dah habis semua pun follow..cume beza bulan je..kihkihkih..

Silalah layan gambau2..macam malas and xde mood nak menaip..

blue theme..



ape comel sgt nieeeeeee..

yeayyyy!!..bobot dah berani floating hanya dengan bantuan pelangpung kecik dekat tangan tuh jer...pasnie boleh buat alasan nak tido "rumah hotel"..kihkihkih..

alolololo comelll qisya dengan amie..

kemain anak dara posing tau..

kenapa muka tuh..hehe..

eh ehhh amie..kaki bersilang2..

kami bukan "bersih"..hahaha..

nape terjelir2 lidah tuh bobot..

comelnyeeee korangggg!!!!!..

good bye!...

Tahun depan dengan  bertambahnye ahli, xtau ler cemana peginye..kihkihkih..

Thursday, October 26, 2017

:: Kami x Gayat ::

Gambau lama dh sebenarnye..scroll2 image kat phone baru ternampak..hehe..

Gambau ape?...sabau ler..
gambau nie haaaa..amek kat nunnnnnn atas Menara KL..masa nie kite tengah gemokkkk..sebab selang beberapa hari je akan makan buffet dekat hotel...masa nie bulan puasa..

Kalau korang nak tau, inilah satu2nye perfect family photo, family kite..serious xtipu...tuh tuh yg paling besau tuh palinggggg palingggg laaaaa selalu xberi kerjasama...adeeeeee je reaction, expression muka yg die buat..stress hakak tau!!..

Skang nie dah menurun ke anak2..everytime nak amek gambau sefamily, tiga2 beranak buat muka xsemenggah..urghhh!!, lagi bertambah2 stress..sampai tahap kite redho je dah skang nie..hahaha..

Wednesday, October 25, 2017

:: Ngada Je Lebih ::

Kite skang nie rase mcm gile jam plak dah..asyik nak membeli jam..sampai ade kawan kite cakap, "ko nie banyak2 jam, bile je masa nak pakai semua"..wahahahaha..jawapannye adalah tengok pada baju, tengok pada mood, tengok pada occasion..alahhhh, bukannye banyak pun jam kite mcm orang lain..sebelum nie ade 8 je tapi semalam dah tambah lagi satu...muahahahaha..

Hurmmm, speaking of which, ade satu jam kite nak kene hantar repair..erghhhh!..terforgot!..jam fossil kite fragile nau..sebelum nie problem..pastu skang nie pun problem jugek..button yg nak adjust masa tuh tercabut sudah..xtau la mmg fragile atau kite yg ganas..

Semalam ade sampai satu jam..not really jam semata la..
nie haaaaa..N108 Smart Bracelet nama diberi..yg bulat2 tu semua adalah function wristband N108..

Dah ramai dah yg pakai health monitoring wristband nie..kite je baru terhegeh2..dah tuh kite bukan jenis orang yg bersukan, jenis asyik berlari je..kalau bersukan pun, takat berzumba, ber-cardio, ber-aerobic, ber-workouts je ngan anak2 kat umah..hehe..

Sebab tuh kite cakap ngengada je lebih..saje nak jugek bende alah nie..lama jugek la duk survey nak beli brand mana..hasben kite suh usha Garmin..hamboiii Garmin terus haaaaa..xde la sampai nak ke Garmin..nak beli yang biasa2 je pun..xde la beria nau nak monitor-nye pun..kalau kite jenis sports punye orang, baloi ler jugek nak beli Garmin..nie takat ngengada je, biasa2 punye je sudah..dah la mahal lak tuh..

Hasben kite suh amek Xiaomi..tapi macam tah la..xberkenan pulak..kihkihkih..scroll2 lazada sekali mata ternampak N108 nie punye wristband..baca2 review and whatnots, hurmmmm, mcm hokeyh je benda alah nie..terus aiii ngendeng hasben aiiii...maka semalam sampai laaaaa wristband ituuu ke tangan aiii..huahuahua..amek masa 2 minggu jugak nak sampai sebab shipping from overseas..

Ikutkan hati nak Apple Watch, tapi mcm hurmmmm, xyah laaaa..nak beli boleh je..dapat bonus boleh la beli..kire reward utk diri sendiri la penat keje setahun..tp mcm hurmmmmm, mcm hurmmmmmm, xyah la..tuh yg sudahnye N108 je..kihkihkih..aiii is okayh je pun..janji ade..

And not bad jugek N108 nie..but how good is the wristband nie pun kite xboleh nak cakap..coz nie baru 1st time ade kan..nak compare dengan brand ape je..accurate ke x pun kite xberani nak cakap..ngeeeeee..tapi yg kite baca review, semua bagi good review..ade yang cakap accurate, but tah laaaa..susah nak cakap..ehhh, xyah cakap la..kan ker tengah menaip nie..cakap dalam hati je la...cakap cakap cakap..xnak cakap, taip, xnak taip, lukis je..hahahaa..
hensemnye awak..tapi awak xleh lawan suami saya...suami saya lagi hensem walaupun rambut makin lama makin beruban..berpikir banyak katenye..muahahahha..
 wassap and call reminder..akan appear dekat screen..
screen akan gelap tapi kalau twist sikit tangan, akan keluar jam..so senang nak tengok jam pukul berapa..

Tapi kene install apps die utk sync and pairing kan dengan wristband tuh..
nie haaaa apps nye..Hye Band..ape???, tulisan cina...ehh taklah..ade je english version..

So bile dah sync and pairing, baru boleh keluar reminder sape yg kol, sape yg wassap...boleh ubah setting, bolehhhh, ehhhh, boleh mcm2 la..nanti korang go thru la nyeah..kang kalau kite explain kang, mau sampai esok baru korang habis baca entry kite..hahaha..

Okayh dah itu je..skang nie kite nak scroll lazada or shopee..nak carik watch box pulak..chioassssss!!!!..

Tuesday, October 24, 2017

:: Kisah Mekap Lagi ::

Ehhh jap jap..ade pembetulan..semalam yang pecah bukan botol concealer kite..botol foundation kite sebenarnye..muahahahaha..sya sya..what were u thinking..wakakakaka..kepala asyik duk menyebut concealer je..but at the same time kite xsalah la jugek..sebab ape?..sebab dekat penutup foundation tuh memang ade concealer..

Xcaya???..cer tengok gambau..sebijik sebijon macam kite punye yang pecah tuh..kan concealer tuh yg kat belah atas tuh..so xsalah la kalau kite sebut botol concealer kite yg pecah semalam instead of botol foundation..ade je bende yg ko nak ngelat kan..bahahahaha..

Okayh sambung balik...ngeeeee..

Xde nak cite ape pun..pagi tadi la otw nak ke ofis, borak2 ngan hasben kite..pasal muka fake nie la..tetibe die cite la ade kawan die cakap yg die tertipu dengan ex wife die..sebelum kawen muka mekap tebal, lepas kawen baru tau muka mcm mana lepas xde mekap..kirenye cantik sebab mekap tebal je..ehhh, korang jangan kecam2 pulak..nanti kang makcik2 bawang duk bebel2, kawen sebab rupe la, tengok luaran la, pastu mula buat conclusion yg dieorg cerai sebab kawan hasben kite tuh tgk luaran je bukan dalaman..haihhhh..xkan la kite nak cite from a to z ape conversation kite ngan hasben kite..xkan la jugak kite nak cite kat public sebab ape dieorg cerai..sape salah sape betul..jangan pasal ayat pendek gitu korang nak kecam2 pulak..itu cuma ayat utk nak relate kan dengan cite kite jer..

Kite pun cakap la kt hasben kite yang nasib baik masa kite ngan hasben kite sebelum kawen dulu memang kite jenis x mekap..so xde la hasben kite tertipu..ehh, serious la korang..kite memang xmekap..takat pakai eyeliner je..sebab mata kite kalau xpakai eyeliner, memang nampak sepet nau mata..

Then hasben kite,

Suami, "sebab tuh la i dengan u..sebab u kan natural beauty..tapi lepas kawen pulak yg nak mekap2 bagai"..

Ehhh ehhh domok nie..

Isteri, "dah kawen la kene mekap..kang kalau xmekap kang tetibe u carik lain pastu bagi alasan yang i xjaga muka la, muka sememeh la ape la..haaaa haaa..cemana"..

Suami, "isteri i kan memang natural beauty..sebelum kawen dah cantik, lepas kawen lagi cantik..xmekap pun cantik je..tapi lepas kawen baru nak mekap, rabak aiiiii"

Ooooo sebab tuh la beria benau duk kate kite nie natural beauty, xyah mekap la ape laaaa..itu ghopenye..pape tah domok..

Ikutkan panjang lagi conversationnye..tapi takat tuh je la..malas na re-call balik and malas nak menaip..ehhh, xde sape pun paksa ko cite la sya..perasan..ngeeeee..

Tetibe,

Isteri, "domokkkkk, mekap i dah habis..pecah pulak tuh"

Suami, "ehhhh laaaaa..kan i baru je cakap tadi yg isteri i xmekap pun dh cantik sangat dah..isteri i kan natural beauty"..

Ececececehhhh..bile nak ngelat, ade je ayatnye tau..huwaaaaaaa, masih sedih mengenangkan mekap yg pecah itu hari..hurmmm..

Kayh la, kite pun xtau ape yg kite melalut skang nie..korang layankan je la nyeah..bubuiiiii..

Monday, October 23, 2017

:: Pecah Hati Dibuatnye ::

Sabtu lepas kite bertiga je dengan anak2..hasben kite balik lambat sebab die ade sukan hari sabtu tuh pastu membawak sampai ke malam..malam ade dinner katenye..

Bile kite sorang nak melayan anak 2 orang, memang xterlayan la..bile sebuk ngan kakak, si adik pulak ade buat something..bile sebuk ngan si adik, si kakak pulak take over..

Bile kite tengah sebuk ngan qisya, sekali dengar bunyik pecah..bile toleh tengok ape yang pecah, rase macam nak nangis je..

Huwaaaaaaaa..korang rase???....sobsssss..😭😭😭😭😭😭

Macam mana pecah botol kaca foundation tuh, macam tuh la pecah hati kite..huwaaaaaa..

Anak bujang punye keje..bukan takat foundation kite pecah..compact powder kite pun pecah dikerjakannye..tsk tsk tsk..kalau mekap2 mommy jenis yang murah xpe nak oiiii..silalah jahanam kan..iniiiiii, huwaaaaaaa, habis Lancome mommy..😒😒😒..

Kite terus wassap hasben kite bgtau mekap kite jahanam..sekali, selit ayat, 

Isteri, “domok ganti balik..huwaaaaaa”
Suami, “aik, kenapa pulak i kene ganti..suh la bobot ganti sebab die yg buat”
Isteri, “bobot kan bin kan u..so u la yg kene ganti”
Suami, “boleh..i ganti dengan brand yang ade dekat Watson (gelak jahat)”

Wahahahhahaa..macam bongok sgt alasan “bin kan u” tuh tau..ehem ehem, lagipun birthday aiii kan dah nak dekat dah..xyah susah2 nak pikir nak bagi hadiah ape..kan kan kan domok kan (macam ler laki ko baca blog ko nie)..😏😏😏..

Haihhhh, petang sabtu baru je sebut2 ngan hasben kite yang mekap kite dah nak habis..sekali malam sabtu dah pecah..memang betul2 habissssssss dah mekap kite..😭😭😭😭😭..

Kite suka pakai Lancome..suka texture foundation die..very light..tapiiiii tapiiiii skang dah pecahhhhhh..huwaaaaaaaa..

Nie haaaaa suspeknye..gerammmmmmm..jangan tertipu dengan wajah lembut innocent die tuh..disebalik wajah lembut itu terdapat 1001 akal..

Thursday, October 19, 2017

:: Ikan Patin Tempoyak ::

Jadik jugek semalam masak ikan patin tempoyak..first time weyh masak..nebes hakak..wakaakkaa..

Ahh, propa la ko sya..xyah nak nebes nebes sgt..drama je lebey kan!!..ngeeee..

Rupanye senang sesgttt nak masak ikan patin tempoyak nie tau..serious weh xtipu..

Bahan2 pun x complicated sgt..cili padi, daun kesum, kunyit hidup, ikan patin, tempoyak dengan serai..itu je bahannye..

Tadaaaaaaa..gambau xberapa nak jadik..kihkihkih..

Alhamdulillah, hasben kite kate lulus..hahahaha..bertambah2 nasi hasben kite makan semalam..first suapan, terus terdiam hasben kite..kepala duk mengangguk2..macam tengah menikmati like that..tetibe die buat thumbs up..hahaha..

“Sedapnye domok..ini baru betul ikan patin tempoyak..macam makan dekat temerloh..bukan macam kedai yang kat prima tuh..boleh hirup kuah..nie kalau nak hirup, mau terbelahak nie”..kihkihkih..

Memang semalam menu lunch kiteorg simple je..memang simple sesangat simple..ikan patin tempoyak, petai cicah sambal tempoyak dengan ikan goreng..itu je pun dah cukup dah..bertambah2 hasben kite makan..siap meratah2 lagi..haaaaa, tuh la, before nie macam underestimate i..bile dah makan, terbuntang mato..wahahaha..

Tuesday, October 17, 2017

:: 2 Beradik Punye Keje ::

Semalam kite MC..memang xsihat sesangat..demam selesema n batuk..pagi kite mintak hasben kite hantar irsyad pegi umah nenek..nak rehat kejap..qisya pegi skul macam biasa..

Lepas balik dari klinik, amek ubat, MC and whatnot, kite singgah umah mak kite..relax kejap makan, makan ubat, relax lagi, then pegi amek qisya dekat skul..hasben kite ade training bola tampar petang semalam..so better la kite amek qisya..macam takut plak nak lepaskan hasben kite bawak qisya sekali ikut die pegi training..

Qisya nie die xmelasak..tapi die suka merayap..melilau ikut suka die je..kang dibuatnye hasben kite xperasan, duk asyik training je, tah memana qisya pegi..ishhh, biaulahh kite gagahkan diri pegi amek die dari jadik bende yang bukan2..

Dah amek qisya, kite singgah umah kite jap..duduk dalam 20minit, kite balik umah..xlarat la, kepala pusing..nak balik nak baring je..irsyad kite bawak balik..dah alang2 kite xkeje, bagi la mak kite relax2..qisya plak nak mengempel kite je, memang la nak ikut balik sekali walaupun kazen2 die semua ade kat umah nenek..

Sampai umah, kite cakap ngan qisya, ngan irsyad, "qisya main dengan baby okayh..mommy nak tido kejap..mommy xsihat..qisya tengok2 bobot okayh"..maka beradulah kite..tapi xlena sangat pun sebab hati nie risau jugak nak bagi dieorg main berdua je without any supervision from adult..memula je xberapa nak lena..lepas tuh terlena jugak tapi xlama la..dalam 10-15minit..

Sekali bile bukak je mataaaaa, terussss, "what????..kakak, what happened?..ade kapal karam ke?"..huwaaaaaaa..qisya static je pandang kite..takut kene marah..ahahaha..

korang tengok ler..nasib baik la mainan derang banyak kat hall atas..kalau semua ade kat hall bawah, boleh tertutup carpet tuh..hahahhaa..

Tapi xde la kite marah anak2 kite..kite macam xde perasaan..alih2 si kakak, "mommy!!..who did?!..nape sepah2 nie..kemas!"..hamboi hamboi hamboiiiii..kebetulan depan mata ade batang belon, terus kite capai, "ape sepah2..ape kemas2..ape who did..nampak nie (sambil tunjuk batang belon)..kakak denga bobot yg sepah2, mommy pulak yang kene kemas..kakak kemas..sebelum mommy libas, baik kakak kemas"..terus qisya cebik2..wakakakakakakaka..xde pun kite jerkah or tengking or jerit kat die..nada suara tertinggi 10% je pun..tp sebab kite pegang batang belon kan, tuh yg takut tuh..kuang3..

Monday, October 16, 2017

:: Saya Orang Kampung Yang Suka Makanan Kampung ::

Walaupun kite nie memang xpernah menetap kat kampung, yang memang dari kecik sampai besar memang membesar dekat bandar kl (tolak la few years yang kite berpindah- randah dekat sabah dengan perak..dah tuh, father aiii soldier u’olls..asal naik pangkat je posting, asal posting je naik pangkat), parents pun memang ade dekat kl, tapi kite tetap rase kite orang kampung..

And to be honest, kite suke sesangat makanan kampung..nak2 kalau makanan belah2 pahang..haruslah belah2 pahang..kate pun nombor ic tengah2 tuh 06..walaupun koi lahir je kat temerloh, masih boleh dikategorikan as orang temerloh la jugak kan..membesar kat mana tuh lain cite..kuang3..yg penting kite bukan orang perak la..xpaham ape yg hina sangat orang pahang nie..kalau ko tuh mmg spesis yg berperangai teruk, xyah la nak pangkah sangat org pahang..sebab bile berdepan dengan orang mcm ko, datang la dari negeri mana pun, resultnye tetap sama..melainkan kalau org tuh anak ongkaya (xde la kaya mana pun sebenarnye) la..ehhhh, 😏 ..

Kat temerloh, family belah2 mak kite adalah orang kampar..“wakang”, “kelian”..hahahhaa..tapi kalau nak diikutkan, bahasa kampar yg pure punye, memang langsung2 xpaham..kalau dengar pakcik2 kite, mak kite, sedara2 kite bile berborak, dialek derang mcm orang minang pun ado..haaaa pening kan..hiks..

Okayh laaa, kite xnak pun cite pasal salasilah family..kite nak cite pasal makanan..makanan dan falsya berpisah tiada..wakakaka..baru2 nie mak ngan abah kite balik temerloh sebab ade wedding..pagi2 dah bergerak balik temerloh, sampai2 terus singgah pekan sari..awal2 bile tau mak kite nak pegi pekan sari, kite dah pesan barang dah..ngeeee..

Nak tau x ape kite pesan..kite pesan jeruk maman..dah lama weh kite teringin nak makan jeruk maman..kat kl nie memang xlah nak jumpa..ke ade???..kite xpenah jumpa lagi orang jual jeruk maman kat kl..kalau korang tau ade yg menjual kat kl, silalah drop a comment..boleh hakak terjah..πŸ˜…..

Sebelah kiri tuh rebung dan sebelah kanan tuh adalah jeruk maman..they are so sexy, aren’t they?..😍

Jeruk maman tuh, makan ngan ikan goreng garing panas2 cicah ngan sambal tempoyak, nasi panas2, perghhhhh, sodap wehhhhh..makan gitu pun dah sedap dah..bertambah2 menyenduk nasi ke dalam pinggan..serious xtipu..

Hasben kite stress je tau bile setiap kali mulut kite menyebut nama jeruk maman..😬..sebab setiap kali tuh la kite akan tanye die, “u penah makan x jeruk maman?”..dan setiap kali tuh jugak la die akan jawab, “memang u kene tanye i soalan yg sama nyeah setiap kali u bercerita pasal maman”..muahahahaha..relax la sayang..i kan bersalin 2 kali..urat ingatan masa bersalin anak first pun belum nak bercantum lagi nie haaah..urat ingatan yg putus masa bersalin yg no 2 tuh jangan ditanye la..xtau la bile tahun akan bercantumnye..πŸ˜‚πŸ€£..

Rebung tuh masak lomak cili api pastu letak perut lembu..astaga, makan la ngan ikan goreng garing panas2, nasi panas2..perghhhh!!!..pun boleh buat makan bertambah2..

Huwaaaaaa, aiii is dah lapar and dah terliur..

Mak kite bagi..ikan salai, tempoyak, jering, petai, daun kesum..ikan patin ade jugak mak kite bagi tapi ikan patin xde gambau sebab penuh dengan darah..huahuahua..ape ape, xyah la nak euwwww kan sgt petai jering tempoyak ngan ikan salai tuh..ingat kite xmakan ker semua bende tuh..πŸ˜‹πŸ˜œ..

Perghhhhh!!!!..happynye kiteeeee..rabu nie cuti deepavali kan...kalau x pegi umah aci, besar kemungkinan kite akan masak ikan patin tempoyak.. “reti ke u masak ikan patin tempoyak”..owhhh hasben, don’t you ever ever evahhhh, underestimate your beautiful lovely wife..nampak je i macam perempuan yg xreti masak, nampak je macam perempuan yg kengkonon, “owh no, i just broke my nails”, tapi bile masak, haaaaaaa, terus yours truly tau..

Ewahhh masuk bakul angkat sendri sangat..kihkihkih..ehhh, tetibe xsabar nak masak..sedapnyeeeee lahai..makanan kampung nie kan, xyah beria2 sangat pun..kadang lauk yg simple je dah boleh makan bertambah2...kalau korang jenis yg suka makan makanan kampung, korang mesti paham ape yg kite maksudkan dengan lauk yg simple..πŸ˜‰..

Haihhh, tetibe terbayang2 pekan sari..kite suke pegi pekan sari..rambang mata..semua bende nak beli..pastu kalau pegi pekan sari, mesti beli kopi yg dah siap di-grind..sedap weh kopi kampung..sebelum sampai dekat orang yg menjual kopi, bau kopi tuh itself dah semerbak dah..mangiiiiiiiiinyeeeee!!!!..

Kite siap plan ngan mak kite..carik one weekend yg memasing free utk balik temerloh..hanyalah semata2 nak shopping dekat pekan sari je..alah, takat kl - temerloh - kl..ape laaa sangat..ye dok?...

Thursday, October 12, 2017

:: Can't Wait For November ::

Melampau sungguh kan..october belum lagi habis dah menggedik2 dah "can't wait for november"..bulan depan banyak hal nak arrange sebenarnye..banyak date penting..ngeeee..

Skang nie kite tengah nak arrange utk birthday qisya..plan-nye nak buat dekat nursery..xsampai sebulan je lagipun weh..now tengah duk pikir nak bagi door gift ape, birthday cake cemana, nak bagi anak2 nursery makan ape..semalam kite dah tanye dah ticher qisya..die kate selalu kalau nak buat birthday nie, dieorg akan start pukul 4 petang masa minum petang..hurmmm, so maknanye mommy qisya kene amek cuti la..ofis kite jauh u'olls..kalau ofis kat atas nursery je mcm daddy qisya, senang la..cukup time turun je bawah..

Nak harapkan daddy qisya memang xkan jadi la..memang awal2 die akan tolak kat kite suruh kite yg buat jugak.."mungkin kalau ticher dengan mak2 senang nak bercerita kut..kalau dengan bapak2 nanti akan jadi awkward"..itu je ler alasannye..but common sense la kan..bende2 gini memang selalu mak2 yg excited lebey..kihkihkih..

Kite dah dapat idea dah nak buat ape..tapi kene consult jugak dengan principal nursery tuh..what is the do's and don'ts..ye laaa, kene la consult die, sebab kite kan plan nak buat meal pack utk anak2 dekat nursery..kang takut end up principal kene hentam dengan parents..kesian die..opsssss!..

Meal pack cemana?...tunggu la next month..sure kite akan update punye..so no worries aight..cake kite akan mintak tolong kakak kite buatkan..kat situ dah xyah pening2 dah..nanti pandai la qisya sendiri request die nak cake ape dekat mama die...ngeeeee..

Now tengah pikir door gift pulak..decoration kat nursery kite kene tanye ticher qisya whether dieorg dah ade all the props, atau kite kene bawak sendiri..kite suka tau sebenarnye arrange bende2 cenggini..and yg jadi mangsa kat situ adalah hasben kite..sebab die kan the minister of finance..die adalah dalam phase, pasrah dan berserah je skang..wakakakaka..


At the same time, kite tengah mencarik barang2 utk concert qisya..xde la barang ape sgt..takat kasut dengan accessories je..ngeeeee..

Nampak x nampak x sape yg lebih2 skang nie..anak2 relax je..mak2 yg kemain excited..tazabarrrrr nak tunggu novemberrrr!!!..

Wednesday, October 11, 2017

:: We’re Floating! ::

Gambar dah lama..masa nie kami 4 sekawan dan anak2 pergi bercuti dekat area2 sungai buloh..suami2 pulak kiteorg bagi derang  “me time”..elehhhh, xde nak “me time” sangat pun..mcm kalau xbagi pun memang suami2 sentiasa ade “me time”..mak2 je susah benau nak dapat “me time” nie..am i right?????..

BFF’s One Night Trip nama diberi..typical punye nama trip kan..x awesome langsung nama trip-nya..ngeeee..xsempat nak buat entry pasal trip kiteorg..haihhhh..maka dengan itu kite belanja gambau anak2 jer..comel sesgt memasing tau..

Kemain memasing..nak fire sape la tuh gamaknye..πŸ˜‚..awish kengkonon abang2 lettew..xnk buat..berdiri static jer..hahahahaha..

semua melompat..cer tengok awish..bercekak pinggang hokeyh..macam, "melompat je keje..macam budak2 la"..wakakakaka..

ayang xreti nak melompat..berat puting..wahahahahaha..

alololo..kenapa comel nau..ayang xbelakang tuh tengah pikir cemana nak join lompat sekali ke ape tuh...hihihihi..

adam kemain tinggi lompatnye..ayang masih lagi berpikir di situ..masih lagi xdpt step cemana nak melompat nampaknye..

amie tuh melompat ke idok tuh?...hahaha..ehhh ayangggg, dah kenapa menggaruk kepala..betul pening pikir tuh..wakakaka..

hamboi qisya..hehe..okayh, ayang dah dpt dah cara cemana nak lompat..mungkin die dah malas nak pikir so die main redah je cemana gaya..kihkihkih...

semua lompat..tapi ayang, "ahhhh pening aaaaa..cemana nyek nak lompat"..wakkakakakakaka..ayang2, geram tau...gigit kang tau ler..

semua dah settled melompat and dah penat melompat but ayang, masih lagi nak pikir cara cemana nak melompat....hahahaha..simpan je la ayang cara melompat tuh utk trip kite xlama lagi..time tuh baru keluaukan idea tuh okayh..mommy can wait!..wakakakakaa..

Xsabar nak pegi trip bersama2 bffs xlama lagi..

Tuesday, October 10, 2017

:: Suka Menaikkan Darah Orang ::

Chill chill hokeyh..nothing serious pun pasal entry nie..heheh..
Yumsssss..bak kate qisya, “ermmmmmmm, yummeehhhh!!..this is good mommy”..wakakakakkaa..

Bende nie la yg menaikkan darah orang ramai..kite upload dekat FB ngan IG..kemain ramai yg marah..kihkihkih..

Sorry y’alls..kite sendiri yg upload pun terliur gak..canner?..hahahaha..

Buat sendiri je lagi senang..bukan susah pun nak buat..beli kt luar seploh hengget, limabelas hengget..buat sendiri xsmp 5hengget pun cost die..kan kan kan..xsabar nak balik umah nak makan..slurpp!!!!

Monday, October 9, 2017

:: Mereka Suka Melayan ::

Ooooooo...ingatkan duk kl nie sebatang kara jer..rupenye idok ler jugek...ade jer tempat nak menginap sebenarnye..boleh pulak mencarik tempat nak menginap sepanjang ketiadaan kekasih hati..nampak sangat kat situ siapa yg beria2 mengajaknye..now i understand la..

Mesti korang mcm ape je la yg si falsya nie duk bebel sensorang..korang skip je la part tuh..boleh gitu?...nak skip cemana kalau tu yg kluau dulu..ye dok??..hahahaha..bengong..

Anak bujang kite yg sorang tuh kan, setiap hari, setiap petang suka nau perkosah atok die ngan ayah chik (adik kite) die round2 naik motor..ermmm jap jap..perkosah tuh korang penah dengar x?..bukan perkosa tau..ahahaha..perkosah tuh lebih kurang macam "paksa", "memaksa"..haaa gitu laaaa..sebab ramai kengkawan kite bile baca ayat perkosah tuh, memasing macam, "what??..perkosah???..apakah"..ngeeee..

Atok ngan ayah chik die rajin melayan..tuh yg makin menjadik2..kalau kat umah sendiri memang xmerasa la nak naik motor..apaknye mana ade motor..usahkan xde motor, motor pun xpenah bawak..cemana nak bawak anak2 jenjalan naik motor..huahuahua..kat umah sendiri, kalau anak bujang nak naik sangat motor, die la yg bawak sendiri motor die..scooter mainan le mengkome..ate, xkan ler budak umur setahun 8bulan nak bawak motor org dewasa..alahaiii, mengkome mengkome..kihkihkih..bayangkan hari2 accept weekends, die naik motor, sampaikan si anak bujang kite dah pandai control handle scooter die..dah pandai nak belok ke kiri or ke kanan cemana, dah pandai nak mengelak bantal2 kat carpet, dah pandai nak reverse cemana..sebelum setahun 8 bulan wehhhh dah pandai..adehh..
ini gambau lama nie..kete lama daddy bobot pun ado laie tuh haaa...

Itu lah scooternye..sebenarnye scooter tuh scooter kakak tapi si bobot nie tetibe buat jadi harta die...kihkihkih..nasib baik la kakak die jenis beralah..masa nie umur die baru setahun 3bulan kut..dah pandai dah menekan "pedal" scooter..
tadaaaa..itu die yg tekan sendiri pedal sccoter tuh..scooter nie xde remote control yg boleh control..besau sikit nanti mommy and daddy belikan motor scrambler yg kecik tuh..xpun pocket bike..huahuahua..bertuah la kalau daddy nak beli..tp xpe, mommy pujukkan utk bobot..mommy kan champion bab2 pujuk-memujuk nie..wkakakakakaka....tp xtau ler korang boleh view ke idok video nie..haksss..

Scooter nie beli masa kat penang..kemain jauh ko import dari penang..macam ler kat kl xde jual..dah tuh, anak dara pandai mujuk daddy die..bile daddy dah cair, maka terbelilah scooter merah tuh kat penang..
ini video si kakak bawak scooter kat depan hotel grand lexis penang..

Setiap petang, tengok la sape balik dulu..kalau atok balik dulu, atok la kene layan kerenah cucu..kalau atok xde, ayah chik la jadi mangsa..salah sorang sampai je umah, bukak2 je grill, si bobot dah standby dengan kasut kat tangan dah..xsampai hati punye pasal, layankan je la..sebenarnye bukan xsampai hati, tapi more to xtahan dengar bobot merengek2, mengamuk2..wakakakaka..

Anak bujang kite kalau dah start naik motor jenjalan pusing satu taman, kalau xsampai sejam memang xsah..selagi die xpuas, selagi tuh la jangan sesekali balik umah..die xnak balik weh..mengamuk2, menjerit2 kalau x puas di hati tuh tetibe je dah sampai depan umah..
time nie kite baru sampai umah..dari jauh dah nampak kelibat motor merah atok depan umah..ke depan sikit kete, nampak ade kepala kecik kat depan..kite siap cakap ngan hasben kite, "tuh mesti bobot tuh"..sekali betul..kihkihkih..

Tapi nasib baik la adik lelaki kite jenis yg bukan macam orang lain when it comes to melayan anak2 buah..nasib baik la jugak adik lelaki kite melayan anak2 buah die dengan IKHLAS..kadang adik lelaki kite bawak anak2 buah die pegi main bowling la, pegi tgk wayang la, pegi makan la, pegi petrosains la..bukannye kene ade girlfriend or tunang kat sebelah baru nak melayan anak2 buah dengan penuh mesra, penuh sincere, penuh dengan kasih sayang..like sooooo fake-nye lahaaiiii!!!!!!!!..yg pada asalnye, ko pandang anak2 buah ko pun mcm jelik (menurun perangai sape tah gamaknye kan), anak2 buah depan mata pun ko buat xtau, badan static je..anak2 buah panggil pun buat pekak..apatah lagi nak melayan mesra anak2 buah..memang hare la idok dilayan mesranye..

Alih2 bile girlfriend or tunang ade sebelah, dan2 perangai change 360 u'olls..konon mcm before nie ko layan anak2 buah ko baik sangat la..girlfriend or tunang ade, duk la asyik memanggil2 anak2 buah ko xhabis..tp elok girlfriend or tunang dah xde, ehhh ehhh, bertukar balik..terus mcm, "korang nie semua anak2 sape nie..aku xkenal la korang..i hate kids!"..

Perangai gitu memang kite cukup pantang gile tau..sakit je hati tengok bile orang cenggitu tetibe berubah je perangai fake die yg kengkonon "mesra" nau ngan anak2 kite bile tunang or girlfriend ade..memang kompom kite akan panggil anak2 kite datang dekat kite duduk dengan kite..jangan duduk dengan orang2 yang fake!..najis!..kite xsuka anak2 kite dilayan cenggitu..dah macam kain buruk ko buat anak2 aku..time ko nak lap meja, ko guna kain buruk tuh..time ko xnak lap meja, ko campak kat tepi..budak2 tuh pun siap buat muka blur, muka pelik sebab tetibe je boleh jadi mesra nau..

Ehhh, dah melalut dah nie..wakakakkakaa..layankan je la ye korang..dah laaa, kang banyak pulak yg terkeluar kang..

Bubui korang..

Friday, October 6, 2017

:: I'm Sucks! ::

Yes, i'm sucks when it comes to caption...adehhh, xterkeluau idea nak letak tajuk ape..haihhhh..

Alhamdulillah dah Jumaat..xsabar nak tunggu habis keje..nak cutiiiiiiiii...hehe..xde gie memana pun..kalau ade pun gie aeon beli barang2 dapur..pegi carik props utk concert qisya nanti..mana laaa nak carik payung cina merah tuh...adehhh..crack otak mikir..
last weekend punye "hi-tea"..fondue haagen dazs..

Weekend nie nak ajak hasben kite pegi makan eskrem kat Baskin Robbins pulak laaah..nyumsssss..

Okayh dah...itu jer..hikhikhik..till then..see y'alls next week..bubuiiii..

Thursday, October 5, 2017

:: MAK MERTUA JAHAT! ::

Salam admin. Haritu ada klien kes cerai. Menantu perempuan gaduh dgn mak mertua, si suami tak tahan lalu ceraikan isterinya. Iyelah, nak ceraikan mak mmg tak boleh la kan. Tak psl2 dpt status anak derhaka pulak nanti. Tapi nak buang 1, maka buanglah isteri.
Mereka dah kawen 12 tahun, ada 3 anak. Sejak kawin mereka mmg tinggal bersama parent lelaki sbb si lelaki adalah anak tunggal. Masa nak balik, si suami sempat cakap "kenapa lelaki boleh hidup dlm keluarga mertua tapi perempuan tak boleh? Sebab perempuan cerewet! Semua nak menang," katanya sambil berlalu pergi meninggalkan pejabat kami dgn riak kesal.
Terfikir jugak. Memang betul apa yg dia kata. Jarang kita dengar menantu lelaki berselisih faham dgn mertuanya kalau tinggal bersama. Tapi selalu kita dengar menantu perempuan berselisih faham dgn mak mertua mahupun ipar duai jika tinggal bersama. Hmmmm...... Di mana silapnya? Menantukah? Mertuakah? Suamikah? Isterikah? Lelakikah? Atau perempuankah?
Tapi kalau difikirkan sedalamnya, menantu lelaki nak berselisih faham dgn mertua mengenai apa? Potong bawang salah? Masak nasi lembik sgt? Masakan masin? Kopi tawar? Tak pandai masak? Tak pandai lipat kain? Tak pandai jaga anak? Tak pandai jaga isteri? Tak pandai kemas rumah? Tak pandai itu? Tak pandai ini? Takde satu pun menantu lelaki terlibat dlm hal ni. Cukuplah andai dia boleh bekerja & menyara hidup anak isteri.
Sedangkan kalau menantu perempuan, terlalu banyak perkara remeh yg nak dipertikaikan. Itu tak betul, ini tak betul. Sentiasa nak menantu tu ikut cara famili suami sedangkan dia dibesarkan dlm keluarga yg lain, yg mungkin dari cara hidup yg tak sama. Nak pula ada ipar duai yg ada perasaan cemburu kerana ada perempuan lain masuk dlm familinya.
Suami pulak, bila isteri mengadu, marahkan isteri. Dikatakan isteri tanak bertolak ansur. 12 tahun masih lagi isteri tak bertolak ansur??? Mulalah ungkit. "Dulu masa belum kawen, saya dah kata bahawa kita akan tinggal dgn mak saya dan awak setuju. Skrg kenapa tak boleh pulak?" haaa...... siapa kata lelaki tak pandai mengungkit? Tapi suami lupa bahawa masa nak kawen dia pun berjanji takkan abaikan isteri walaupun tinggal dgn maknya?
Bila isteri berselisih faham dgn mak, suami keluar rumah. Lepak dgn kawan. Malas masuk campur dgn harapan nanti ok la tu. Lepas tu kata serba salah, dua2 pun sayang. Tak tau nak back up siapa. Huh!
Sebab tu digalakkan pasangan yg dah berkawen, tinggallah berasingan dari keluarga. Bukan nak buang keluarga tapi demi menjaga keharmonian keluarga. Biarlah susah, makan nasi dgn kicap je . Takpe, asalkan hati tak susah. Jika anak tunggal, carilah rumah yg dekat. Ziarahlah ibubapa selalu. Mula2 akan ada bunyi sbb sanggup tinggalkan mak ayah lepas kawen. Lama kelamaan akan ok bergantung kpd bagaimana layanan kita pd mak ayah. Itu lebih baik dari mula2 manis tapi lama2 jadi pahit.
Cuba selidik balik kenapa Hawa dicipta? Adalah utk menemani Adam. Bukan menemani org lain, bukan menemani anak Adam sekalipun. Perempuan dicipta dgn hati yg halus. Agar hatinya penuh kasih sayang. Kenapa lelaki boleh kawen 4 tetapi perempuan tak boleh? Kerana mereka dicipta sbg pemimpin yg mampu melindungi. Mereka sepatutnya mampu berlaku adil. Tapi perempuan tak mampu lakukan apa yg lelaki mampu kerana ciptaan dan tujuan ciptaan perempuan tak sama.
Jika semua insan faham kenapa setiap ciptaan Tuhan itu begitu dan begini , tiada perkara yg tak boleh diselesaikan. Bahkan poligami pun akan jadi manis. Lelaki pasti senyum kalau cakap begini kan?
Kpd para lelaki, sila baca sejarah.
Sekian....#copypaste
Yn Allabiu
#micdrop
#hatsoff
#rasemcmbacakisahsendiriacceptforhecerai
#alhamdulillahmyhusbandisonmyside
#menumpangkasihmakmertuakakaksendirilagibagus

Wednesday, October 4, 2017

:: It Has Been Done ::

Ape yg done??..done send borang dekat tadika tempat qisya nak belajar next year..hehehe..
hehe..

Alololo comelnyeeeee gambau anak dara..kemain susah nau orang tuh nak amek gambau die..peace la, lentok2 kepala la..bergerak2 la..ngeeeeee..

Kite dah start cakap ngan die yg next year die pegi skul kene pakai tudung..skang nie bile siapkan die nak pegi skul (nursery), setiap kali tuh la die akan tanye "mana tudung qisya"..hikhikhik..sabau sabau sayang..jangan next year dah start skul, xnk lak dah pakai tudung..itu jam pening kepala mommy...hahahahaha..

Tuesday, October 3, 2017

:: Cheongsam Merah Untuk Si Dia ::

Untuk siapa cheongsam tuh?..ofkos la untuk anak dara aiii..kihkihkih..

Pening kepala mana nak carik cheongsam untuk qisya..sampai pegi ke mid valley mencarik..ade memang ade, tapi bapak mahal wehhhh..seratus lebih..ape gile sampai mahal cenggitu sekali...kalau boleh pakai selalu xpe la jugak..nie pakainye tentu2 la sekali je..rugi rugi rugi..xjadi beli..

Cheongsam tuh adalah untuk concert nursery qisya next month..umur 4 tahun. temanye adalah dari negara China..so kalau dari China mesti la cheongsam..

Tengah duduk2 bersantai2, saje2 la scroll shopee..search cheongsam..sekaliiiii adeeee..murah gile hokeyh..way wayyyyy more cheaper than mid valley..xpikir panjang, terus order..2 minggu jugak la baru sampai sebab shipping for China..alah, lagipun, i'm not in a rush..so 2 weeks tuh okayh je..

Bile sampai je terus pakaikan kat qisya..masa tuh kat umah mak kite..kemain xnak bukak dah..balik umah pun ber-cheongsam..kihkihkih..
alololololo..cantiknye anak mommy..

Kite beli 7hengget lebih je kut..tapi tuh la..bajunye 7hengget lebih...tapi shipping die mahal..lagi mahal dari baju..8hengget lebih kut..xpe la, xkisah pun..ikutkan still murah lagi tuh...ngeeeee..

Semua pakat xsabar nak tunggu concert qisya..nenek atok beria tanye bile concert qisya..kakak2 kite pun sama..kalau orang luar boleh pegi, dieorg pun nak jugak pegi tengok concert qisya nanti..ngeeeee..i is okayh je..the more the merrier....

Monday, October 2, 2017

:: Bila Jiran Pun Dah Start Menyampah! ::

Bila jiran pun dah start menyampah dan xnak bersekongkol dan bersubahat, maka pandai2 la ko nak buat macam mana lepas nie..kalau anak ko kene tangkap khalwat dengan tunang die, jangan pulak ko ketuk pintu umah aku sebab ingat aku yang kol JAIS..kalau nak dah lama aku kol JAIS..lagi la senang aku nak kol JAIS sebab aku tau bile masa yang ko xde dekat umah..

Jiran : “dik, akak nak tanye sikit..@£$ adik tuh masih biarkan tunang anak die duduk dekat dalam rumah tuh ke?”

Kite : “ehh, itu bukan @£@ saya kak..xpenah mengaku @£@ pun..@&£ saya xberperangai buruk sampai macam tuh sekali..aah kak..masih lagi duduk situ”

Jiran : “akak bukan ape, bukan nak masuk campur, tapi xmanis la biarkan yang bukan muhrim duduk satu rumah sekali..baru tunang bukannye isteri..tapi xde ke anak2 die yang tegur perangai mak dieorg?”

Kite : “ikutkan saya pun xsetuju kak tunang anak die duk satu umah sekali..menyampah jugak tengok masing2..tapi saya nie orang luar..sedangkan anak2 die pun macam xde nak cakap ape, xkan saya yang nak pandai2”

Jiran : “suami die xkan xde nak cakap ape2?”

Kite : “tah la kak..saya xamek tau sangat ape yang jadi kat umah depan nie”

Jiran : “akak kalau boleh xnak bersubahat..ye laaa, kite kan duduk dekat kawasan orang2 yang majoriti-nya melayu..beragama islam..nie kire akak pun berdosa sekali sebab bersubahat”

Kite : “saya faham kakak..saya pun berdosa sama..dah la sejak biarkan tunang anak die duduk sekali makin kerap die laki bini outstation..konon bile xde tuh, tunang anak die bawak kawan la..tapi kalau ikutkan sama je sebab kalau kawan pun, semua dalam umah tuh bukan muhrim pun”

Jiran : “lama lagi ke anak die nak kawen?..sampai bile tunang anak die nak duduk rumah tuh?”

Kite : “bulan 12 nanti baru kawen..bile tuh saya pun xingat sebab saya malas nak amek tau sangat wedding anak die..nak menolong pun macam xde hati..sampai kawen la kut perempuan tuh duduk kat umah die gamaknye”

Jiran : “2 bulan tuh lama lagi tuh..mak ayah perempuan tuh xkan biarkan je”

Kite : “mak ayah die tau je anak perempuan die duduk mana..tapi tuh la, mak ayah die pun biarkan je”

Jiran : “xmanis rasenye sebelum kawen dah duduk sekali”

Kite : “memang la kak..2 bulan sebelum kawen tuh macam2 bende boleh jadi..harap2 jadi la sampai kawen..kalau xkawen, hurmmmm, xtau la..

Jiran : “kenapa nyeah mak die benarkan tunang anak die duduk sekali?..hajah kan mak die..dengar dah ke mekah tuh banyak kali..xkan xtau hukum hakam agama..suami akak pun dah bertanye dah pasal dieorg..xpenah2 die amek tau..tetibe die tanye akak..jiran2 sini pun dah mengata2 dah..xsedap la kan macam tuh”

Kite : “tah la kak..orang yg mata duitan cenggitu kut kak..buta terus hukum hakam agama..padahal family perempuan tuh xde la kaya sgt pun..agaknye kalau anak menteri ke anak datuk ke, terus boleh dapat lesen tido sebilik rasenye..hahaha”

Jiran : “akak tegur nie bukan ape dik..sebab ade jiran2 yg memang dah keluar ayat nak kol JAIS”

Kite : “saya faham perasaan akak..macam nie la kak..kalau akak atau sape2 pun la dah xtahan, xnak bersuhabat, bile kene masa yg sesuai nanti, akak tolong la kol JAIS..kalau lah one day betul2 anak die kene tangkap khalwat dengan tunang die, saya xkan salahkan akak..langsung2..yang patut disalahkan adalah mak die..bukannye akak..sebab saya tau mesti ade jiran2 yang panas mata tengok..masa tuh kalau die nak tunding jari kat orang, memang die betul2 confirm mak yg xguna la..kalau akak nak kol JAIS malam kang pun xpe sebab die laki bini xde rumah rasenye”

Okayh dah..itu je yg aku ingat..ikutkan panjang lagi conversation tuh..tapi takat tuh je la..kut ye pun mata duitan, sila simpan tepi sikit..kete besar umah besar tuh bukan milik ko pun..jiran2 dah berkata2 dah nie..dah boleh2 kut suruh tunang anak tuh carik umah lain..2 bulan je lagi..jangan sampai anak ko kene tangkap khalwat sebelum tarikh nikah idoh ler ye..memang aku senyum je la..

Jangan bilang kak atul x kabo..ade otak kan, pikir2kan la..aku menyampaikan je kate2 jiran yg dah menyampah tahap maximum..

*comment box untuk entry ini akan ditutup..entry ini hanya untuk tatapan orang2 yg terlibat*

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...