Thursday, June 22, 2017

:: "Tapi Ade Bende Lain Utk Domok Aiii" ::

Semalam hasben kite wassap kate die gie jalan tar..dh alang2 kite pun mintak tlg belikan brooch..asyik la duk "ish" kan kite byk kali..ish hasben aiii nie, susah betul kalau terlampau lelaki sgt..ehhh, hahahahahaha..bgs la kan lelaki..kalau hadik2 mmg dh lama kak atul rejected..mihmihmih..

Sudahnye mmg die xbelikan pun brooch sebab die xtau mcm mana rupe, xtau mcm mana nak pilih and whatnots..haiyoooooo..ape nau yg susah sgt pun xtau..last2 tuh kite mcm bengang la jugak..ngeeeee..sekali ayat last tuh buat kite mcm cool down sikit..kuang3..ehhh, xde la nak marah beria sgt..xmarah pun cume geram sikit je..hiks..

Ayat last tuh adalah tajuk utk entry kite hari nie..hehhe..bile tanye ape die, "tunggu la..tgk la nanti"..die xtau ke yg bini die nie jenis xleh nak tunggu2..hahaha..tp disebabkan kite bizi kat ofis nie, terlupa dh pasal tuh..kalau x, rasenye mesti kite duk harrased hasben kite suh die bgtau jugek..

I don't like surprise..ehhh, kite suke surprise tp kite xsuke surprise yg dh bgtau tp xnk bgtau ape..pastu suruh tunggu..haaaa, that kinda surprise la yg kite xsuke..

Sampai je ofis hasben kite semalam, tgk die pegang plastic..elok je die bg kite plastic2 tuh, terus mencarik bende ape yg die belikan utk kite tp kemahen suh tunggu la ape la..

Nak tau x nak tau x?..xnk tau pun kite nak bgtau jugak..bluwekkk!!!..#saiko..hahahaha..
 
Nie la "bende" tuh..alolololo..thank u domok..mangiiiiii ngattttt..muahx..

Jarang2 terjadik mcm nie sebenarnye..sebab tuh gelenya lebih smp ke belog bagai..hahaha..

Kayh la, bizi nie..tp dlm bizi2 jap lg nak kuar collect kasut..wakakakaka..terbayang2 termimpi2 wehhh dari semalam..
 
Kasut nie haaaa..cantiknyeeeee uuuuu..jap lagi i amek u okayh..hihihihi..semalam kat C&K KLCC size kite dh habis..so mintak die tlg reserved kan kat memana outlet..nasib naik la satu mall nie ade size kite..tuh yg jap lagi lunch nak gie collect tuh..arghhh!!..tazzabarrr!!!!..

Wednesday, June 21, 2017

:: Kepada BestFriend Seluruh Dunia ::

 
Photo credit to NanaAflianaz..hahahaha..

So kepada u'olls yg ade best friend, xyah susah2 nak mintak maaf..kiteorg xyah nak tunggu besok lusa..skang mintak maaf, seminit dua lepas tuh dh mcm cilake dh perangai masing2..katepun masing2 mulut puaka kan..wakakkakakakakaka..

Sebab tuh la kiteorg boleh bertahan berkawan selama berbelas tahun smp skang..sebab masing2 mulut puaka tp jenis x simpan dlm hati..
 
Nie la die mulutt2 puaka sekalian..haks..

Mulut2 puaka nie la kawan sejati kite..kawan susah senang kite..kawan yg terima baik buruk perangai kite..mcm mana teruk perangai kite, mcm mana buruk pun kisah silam kite, they always there for me..always accept me for who i am..i love u gurls to infinity..

Tuesday, June 20, 2017

:: 20 June 2017 ::

"Merahnye domok arinie"..

"Merah mak ngah domok aiii"..

Itu hasben kite..xhabis2 duk merah2 mak ngah..bibir merah la ape la...nasib baik bulan pose tau..kalau x mmg penuh muka laki hakak dengan merah mak ngah tuh..ehhh, hahahahaha..

Itu hasben kite..sampai ofis ngan dak2 ofis pulak...kuang3..

"Merahnya arinie"..

Pastu kalau ade isu berbangkit je mulalah nganjing..

"ye laaaa, tau la merah arinie bla bla bla bla bla"..

Sikit2 merah, sikit2 merah..hahahahahhaha..

"Dah tuh, bende dh beli..pakai ler...xkan bile dh beli nak pakaikan kat laki kut"..menjawab lak tuh ko kan sya..butul ka tara butul..butul la kan..wakakakakakakaka..

Belum kite pakai liptip matte kite yg kaler merah menyala..yg merah striking tuh..yg kalau pakai sebatu boleh nampak bibir kite dulu..muahahahahaha..
ikutkan lagi merah dari gambau nie..tp dalam nie xberapa nak merah plak kaler die..kontroversi sungguh liptip nie..hihihi..

Kayh laaaa..saje je melalut2 dlm nie...xde intipati penting pun..tapi kan, cume nak bagitau yg scale kite rosak..so skang nie kite xtau berat kite berapa..stress tau kak atul..nak bukak website lazada carik penimbang la cenggini..ngeeeeee..

Monday, June 19, 2017

:: Semoga Cantik Seperti Nealopak ::

Semoga je la..nk cantik mcm nelopak mmg xlah..walaupun aii dh mmg cantik (dimata suami) kan..hahaha..semalam hasben kite ajak buka luar..sambil2 tuh kite ckp la yg kite nk carik tudung raya..dpt tudung nelopak jadik ler..why tudung nelopak?..coz bg kite tudung die cantik n harga masih affordable and reasonable..

Nelopak???..sorry lofa, itu nama manja my hasben to u..hihihi..

Maka ke butik nelopak ler kami..kat ttdi jer..smp2 je, dari luar kite tgk, makngaiiiii ramainye manusia..itu baru tgk dari luar..belum masuk lagi..dh masuk xyah cite la..beratur nk bayar je pun dh 20-25minit..ape gilersss..kite masuk sorang je..hasben ngan anak2 kite tunggu dlm kete..nak jalan pun berlaga segala anggota badan dengan org2 kat dlm tuh, kalau bawak anak2 xtau la ape jadi..
 
Tgk je la kasut2 tuh..ini baru belah belakang..belum belah depan lagi..

Mmg xleh la masuk kedai nie..berhantu weh..asalnye nak beli satu dua je..tp bile masuk je dlm kedai tuh, beranak pinak smp 6-7 helai..sambil2 beratur nak bayar tuh sempat lagi sambar anak2 tudung ngan tudung lagi..goshhhh!!!..tp ye ker last????..knowing u sya oiii, mcm xjer..;p

Time nak bayar, terkedu tengok harga..sobs..mementang ler laki ko dh bg green light pakai credit card, kemahen lagi ko kan sya..main amek je..ngeeeee..kite mana ade credit card sendiri u'olls..phobia dh nak pakai..credit card yg ado nie pun hasben kite bg..supplimentary credit card from the loved ones to the loved ones..hahahahaha..kalau supplimentary nie okayh sikit la..beragak sikit la bile nak pakai..sbb bile nak swipe je terbayang muka laki hakak..hakhakhak..tp semalam bile die sendiri dh bg green light, tuh yg hakak berani tuh..huahuahua..
 
Arinie aiii dh siap resmikan tudung nelopak u'olls..falsya kan..xmenyempat tuh adalah perkara biasa..xmenyabau mmg normal behaviour die..hiks..

Actually, best jugak la pakai tudung nelopak nie..kain die sedap pakai..kain ade kualiti..cantik pun cantik..harga pun affordable..satu shawl itik yg ade gambau klcc tuh, boleh beli 10 tudung nelopak..

Thursday, June 15, 2017

:: Semalam Bawak Balik Hasil ::

Semalam kite berbuka dekat Hilton KL Sentral..antara byk2 hotel, ingatkan One World Hotel yg bg gift ramadhan rare..dpt mcm small mug ala2 tequilla shot yg dlm tuh letak ape tah xingat..rupenye Hilton Hotel lagi rare..ehhh, ke ade yg lagi rare dari One World Hotel tp kite terlupe..wakakakaakakaka..i is ter-forgotten..mihmihmih..tapi ade jugak hotel yg xbg ape2..ngeeee..
Nie haaaa..dpt curry laksa paste..ngeeee..

Dpt paste ko..xpenah2 lagi berbuka mana2 hotel dapat paste..first time dpt..huahuahua..

Bagus jugak idea cenggini..lain dari yg lain..kotak anyanan dlm isi kurma dh biasa sgt dh..xpernah terpikir pun akan dpt curry paste nie..hurmmm, weekend nie boleh la buat curry laksa..hehehe...

Arinie kan kite xde mood betul..lemau rase badan..kenapa lemau????..nah baca caption kat bawah..xde daya nak taip balik satu2..
 
Lantakkan kat situ..malas nak membeger2 tudung..
and ya, kite xheran pun kalau muka xde makeup..

Tuesday, June 13, 2017

:: #AnakDaraIwan ::

Anak dara iwan yg sorang nie skang boleh tahan..dah keluar perangai gegurl die..nak kaler pink la, nak princess la..tp masih lagi boleh control la tahap gegurl die..xberapa nak girlish sgt..hehee..

Lepas tuh asyik laaaa "hello kitty kaler pink"..heheh..baru nie kite ade belikan luggage bag hello kitty utk qisya..mikirkan skang nie kalau berjalan jauh xkan ade masalah ruangan dekat bonet, tuh yg beli tuh..kebetulan masa tuh ade friend kite dekat FB duk jual..xcite byk terus je beli..sampai je luggage bag tuh, kemain happy qisya.."syisya munye..yeayyyy!!..shape beli?..mommy beliiii??"..comel..
 
Nie haaaa luggage bag-nya..happy smpkan nak senyum pun xtau mcm mana dh..hahaha..

Lepas tuh duk berebut ngan adik die..si bobot tuh pun satu..mana yg kakak die pegang, itu yg die nak..mana yg kakak die punye, itu yg die nak..xkisah la ape pun..mmg skang nie kalau nak beli ape2, kene beli 2..xleh beli satu..start umur setahun dh pandai nak berebut2 barang..kemain garang lagi plak tuh..haiyoooo..tp xkan la si bobot tuh pun nak ber-luggage bag segala bagai..baru setahun 3bulan kut..hamboiiii, dh mcm besau nau plak die..

 
Tah apo peshen tah..toleh2 tgk dh bersarung dh..dengan stokin mommy disarungnye sebelah..dh mcm org tua yg duk kampung kat jepun nun dh gayanya..amek aura ke sayang???..hahahaha..

Friday, June 9, 2017

:: It's Friyayyyyyy!!!!! ::

 
Yeayyyy!!!!..hey u, why u so cute haaaaa!!..gerammmm..feels like wanna hug u tight-tight..hahaha..

But that yeay won't last long because the household chores is waiting for me this weekend..huwaaaaaaa..

Kayh fellas, till then..enjoy your long weekend and take a very good care of yourself aight..and happy shopping too..hikhikhik..

Yeayyy, shoppinggggg!!!!..bubuiii fellas..xoxo..

Thursday, June 8, 2017

:: Keneneng ::

Mesti ade yg xpelik ape tuh keneneng..hehehe..keneneng tuh mcm, hurmmmm, mcm hape nyeah..nak terangkan susah..xdpt plak ayat yg sesuai..pepagi nie otak x berfungsi lagi..ngeeeee..

Keneneng mcm blur..ehhh, ye ker blur tuh ayat yg sesuai..haaaa, mcm pening2 lalat..lebih kurang la..huahuahua..

Kite xsihat lately nie..dari hari ahad hasben kite suruh gie klinik, tp kite berdolak-dalih..sebab badan kite xpanas..kang pegi kang doctor ingat saje je sebab nak MC..seram sejuk tuh jgn cite la, lain mcm sejuknye..sakit2 sendi..siap mencucuk2 badan semua cukup..badan lemah, rase nak tido je..skang nie tgh batuk lak dh..

Selasa lepas after balik keje, masuk2 je kete (hasben i fetched i kat ofis minggu nie..ketidaklaratan yg melampau) hasben kite tanye lagi nak pegi klinik ke x..kite jawab tgk la nnt cemana..pastu xsedar kemende dh sebab kite dh tido..alih2 die kejut tau2 je kat depan klinik..hurmmmm, nak xnk kene gak la pegi klinik..kang kene marah..takuttt!!!..hahahaha..

Dah checked darah, alhamdulillah xde ape2..viral fever je doctor kate..tp semalam xlarat sgt dh..MC sudahnye..;(

Harinie kite okayh sikit tp keneneng..batuk masih lagi ade..sakit dada i dibuatnye..huahuahua..

Korang dh pegi shopping raya ker?..kite baru nak start minggu nie..carik baju, , kasut anak2..bajet utk kite, hasben kite dh bg siap2 dh..bajet baju raya kite tahun nie dh kurang sebab byk bajet dh ke handbag siap berlebih2 lagi dari bajet..handbag kalau satu xpe la..nie smp 3..gile tamak haloba nau..

Yg satu beli kat butik, yg 2 lagi beli dekat biras kite punye kawan yg ade bukak order beli terus dari Paris..best betul kawan biras kite..duk kat UK..lepas tuh nak jenjalan Paris..tuh yg bukak order kut..biras kite kate boleh percaya la handbag tuh original sbb kawan die yg jual..tuh yg terus kite order smp 2 tuh..asalnye nak pakai duit sendiri..alih2 hasben kite kate die belanja..fuhhhh!!!..selamat duit kite..kahkahkah..selalunye time order mmg rase mcm okayh masa nak bayar nnt..siap rambang2 mata lagi masa nak pilih kaler..time nak bayau tuh tetibe parkinson lak tangan..nasib baik laki hakak offer nak bayaukan..kuang3..

Hadiah birthday and anniversary in advance selama 5 tahun katenye..terkejut kite 5 tahun..hasben kite gelak2 je.."saje je cuba nasib 5 tahun tuh..mana la tau setuju..alih2 xsetuju plak dah.."..pape tah domok..mcm baru nie beli iron steam pun duk ckp hadiah in advance la ape..xde hadiah utk tahun nie la..tp sudahnye dpt jugak hadiah lain..hihihi..

Handbag ape?..hurmmm, handbag ape yg famous dekat Paris?..agaknye sendiri boleh agak kut..kuang3..baru beli handbag tuh dh ade yg sebuk2 bizibodi nak tau harga berapa..belum lg LV ker, Hermes ke, Fendi ke, Prada and so on..nasib baik la kawan weh, nasib baik la kenal..

Moral of the story, kalau aku beli handbag LV baru aku bagitau ko harga berapa okayh..takat handbag tuh xyah la beria nau nak korek berapa harganye..

Ye ye, tau ko masih lagi xpuas hati selagi xdpt tau berapa harga..
 
Meh hakak belanja dulu gambau hakak yg hakak rase mata hakak besau sgt (org mata kecik yg bile senyum asyik kene nganjing sebab xnmpk mata mmg biroh sikit kalau mata nmpk besau) baru hakak bgtau berapa harga handbag hakak..wakakakkaa..

Ehhh, xyah tau la..kalau nak tau jugak meh pm tepi hakak meh..pffttttt!!!

Tuesday, June 6, 2017

:: Bile Mak Pak Koya-Koya Jadi Kanak-Kanak Riang ::

Nie cite lama nie..tadi scroll2 gambau ternampak pulak..terus jadik entry sudahnye..hakssss..

Kejadian adalah dekat rumah kakak kite no 3..die buat house warming  + kenduri doa selamat..rumah die nun haaaa kat Alam Impian..belah2 shah alam sana..cantik rumah die..tp tuh la, kalau pegi sana mmg masalah sgt..masalahnya playground betul2 depan rumah die..kalau pegi sana, mmg si qisya merengek, and asyik la berzikir, "mommy, playground..mommy, playground"..adeeehhh..kalau petang xpe lagi..tp kalau tengahari buta yg matahari atas kepala, camno nak bawak main..hehe..

Nasib baik la masa sampai tuh qisya mendengar kate..kite kate if qisya nak pegi main playground boleh but wait until petang okayh..mengangguk je die...and petang elok habis je doa selamat and whatnots, cousin2 qisya la yg melayan die kat playground..hehe..

Then xlama tuh, menyusul kite ngan hasben kite..ngeeee..silalah jamu mata dengan gambau2 mak pak riang yg xsedau diri tuh...mihmihmih..
 please excuse my naked face..lepas solat zohor, malas nak touch up balik muka..lantak kan kat situ...xde kite nak heran pun muka togel..kihkihkih.. 
okayh dh selesai..

Ehhh jap jap, kite belanja video si dobot main scooter..kemain lagi suke die..mementang la rumah maklang kat depan tuh lengang xde kete..happy sungguh iye tau!..

video
hmmmm..kite xtau la u'olls boleh view ke idok video nie..sbb kite try tgk mcm xleh...kalau xleh, sorry in advance..for those yg follow kite kat IG or FB, mesti ade yg dh tengok kan..kalau xtgk lagi, gi la carik kalau nak tgk..huahuahua..


Kiteorg laki bini nak make sure whether that swing sturdy or not..itu je..and setelah di-QC oleh kami, dengan ini kami berani mengatakan yg buaian itu adalah sturdy yakni kukuh..masa tuh la..tp kalau lagi sekali pegi tgk dh barai, hakak xjamin..wakakakakakakaka...

Cantik umah kakak kite...kite paling suke dapur die..kenapa la masa kite renovate umah xtau pun wujudnye tiles jenis subway segala bala..
yg paling kanan tuh tmpt letak washer..tersorok situ..bgs kan..nape la kite xterpikir cenggini...huahuahua..

Berkenan sungguh kite dgn kitchen kakak kite nie...ehhhh, kite bersyukur je rupa bentuk dapur kite..dapur kite pun cantik dh..tp kakak kite punye lagi cantik la...hehehe..

Monday, June 5, 2017

:: Turn Mommy Pulak ::

Anak2 dh beransur pulih..tinggal batuk je..now turn mommy pulak take over..semalam kite melepet je kat umah seharian..hasben kite ajak buka kat luar tp serious kite xlarat sgt semalam..badan seram sejuk plus mencucuk2..sakitttttt sgt..jalan pun dh mcm org mabuk dh..terhoyong-hayang..

Nie pun ikutkan kite xlarat tp paksa diri pegi ofis..

Kite nie susah nak demam..kalau sekali demam mmg teruk tahap boleh turun berat smp 6-7kg..itu kalau demam terus yg badan panas la..yg xtahan bile nak demam tp mcm xnk demam..tuh yg buat badan lagi sakit..badan nak demam, tp at the same time, mcm ade bende yg halang..nak pegi klinik pun mcm buang masa je sbb mmg kompom2 la doctor xkan dpt boleh detect kite demam sebab badan kite xpanas..ehhh, susah la nak terangkan..korang pun mesti mcm, "ape je la si falsya nie bebelkan"..

Kayh la u'olls..kite xlarat sgt nie..bubuiiii..

Friday, June 2, 2017

:: Alarm-i-Lah Hidup Ini ::

 
Haaaa kau..banyak nau jam yg kite set alarm..hahahha..

Waktu yg 2 dari atas tuh masa anak2 kite demam..kite set alarm sebab takut tertido then xsedar temperature badan anak tinggi..sebab anak2 kite demam panas masa nie..

Started with qisya then irsyad continued..dari khamis last week smp hari selasa this week kite xtido dari malam sampai la ke pagi..tido pun tido2 ayam..tido yg xsampai 5 minit pastu terjaga..yg sorang merengek, yg sorang mengigau..bile dedua dh okayh, dh dpt pejam mata, baru nak terlena jeeee, alarm utk bangun siapkan sahur dh berbunyik..time tuh kite nak nangis rase..

Kalau tido balik kompom xkan terjaga..sudahnye bgn masak utk sahur jugak..lepas sahur nak kene basuh segala perkakas..habis je pukul 6pagi..kite xterus tido..kite solat subuh dulu..lepas tuh mmg mata xtahan dh..elok terlena 15minit, alarm bunyik lagi..itu petanda kene bangun siap utk pegi keje..Allah, mata mmg xleh nak bukak betul..

Hati mak mana la yg xrisau bile anak2 sakit kan..nak2 pulak bile dedua anak sakit serentak..lagi la risau hati nie..nak2 pulak kite penah ade history anak penah kene sawan tarik..lagi la risauuuuuuuu..

Mmg kite pegi ofis mata bengkak, lebam semua cukup..eyebag xyah cite la..
 
Time nie badan qisya panas sesgttttt..every 5minutes kite check suhu badan die..siap muntah lg atas katil..tp xpe, biau la die muntah keluarkan lendir kahak tuh dari kahak tuh berkampung dekat dalam..

Dak dobot nie kalau die sakit, mmg xleh wat satu ape bende pun..sebab die nak melepet jer..

Kesian nenek la..nenek smp xleh nak masak..

2 beradik nie demam jenis yg suhu turun naik..kejap naik kejap turun..turun xbyk, naiknye mendadak..hari selasa mmg kite dh up to the max..bukan sebab kite xsuke, xboleh jaga anak2 sakit..don't get me wrong here..

Kite penat, penat keje lagi, dengan xcukup tido 6 days in a row, risau dengan health condition anak2 lagi, tah la..betul2 mentally, emotionally and physically exhausted/breakdown/tired/drained..hari selasa tuh mmg kite burst into tears..up to the max dh tuh..smpkan kite ckp ngan hasben kite, "kalau esok (rabu) still mcm nie..beli sahur dekat luar..i xlarat sgt..i penat, i letih, i mengantuk"..itu bukan pertanyaan tau..

Masalahnya, smp kat ofis kite boleh sambung lagi menangis..i was just too tired..and now, today, kite EL coz anak2 kite masih lagi xsihat..memasing badan dedor plus batuk..tsk tsk tsk..get well soon anak2 mommy..😔

Wednesday, May 31, 2017

:: "Kekasih Pertama I Dah Pergi" ::

"Hamboiii hamboiii hamboiiii..habis tuh i nie ape?!"

"U isteri hati i yg pertama"

Tah pape tah hasben kite..

Sian die..semalam yg kengkonon "kekasih hati pertama" die tuh dh dibawa pergi..to be more precise, dh selamat dijual..ngeeee..
 
Babai awak..jodoh kite xpanjang..

Orang yg xde kene-mengena xyah nak tumpang bersedih sekali nyeah..mana la tau kan ade yg sedih jugak sebab kete kenangan katenye..kalau ade yg bersedih mmg hakak sumpah die 7 keturunan..ehhh, hahahahhaha..

Kenapa jual???..rahsia..huahuahua..

Yg pasti skang nie kite akan carpool ngan hasben kite setiap hari..dan setiap hari jugak la kite akan naik train pegi ke kl sentral..huwaaaaaaaa..

Xpe la..kite anggap itu senaman petang kite la..brisk walk dari megan avenue II ke Avenue K..tsk tsk tsk..

Mmg la penat..but just look at the bright side..save duit banyak wooooo..sebulan kite boleh save dalam 120hengget sebulan sebab xyah bayar parking..tambang train plak, pakai touch n go yg mmg sah2 la hasben kite akan topupkan..so kite pegi ofis, keluar duit semata utk beli makanan je masa lunch..hehehe..

Monday, May 29, 2017

:: Bulan Puasa Nie Memang Dia Sangat Berguna ::

Ade few things la sebenarnye yg sgt berguna masa bulan puasa..satu, microwave yg duk terletak dlm kabinet dapur kite tuh..wakakakakka..kadang night before kite masak dulu then sahur panaskan je..in future, tapau dari umah mak kite then sahur panaskan je..in future katenye..ye lah in future la sebab hari nie baru bermula hari di mana kite buka puasa umah mak kite masa weekdays..ngeeeeee..

Kalau bukan bulan puasa mmg xde pun nak ber-on-nye microwave tuh..oven plak mcm xde kepentingan kat situ..sekadar perhiasan je skang nie..dulu rajin la guna duk bakar ayam la, bakar ape2 je la..skang nie xguna dh sebab xde masa nak guna..sebab nnt ade anak bujang duk tolak2 kite suruh keluar dari dapur sambil menjerit2 menangis2 mcm baru lepaa kene dera..stress makkkkkk!!!..tunggu si dobot tuh besau sikit baru boleh guna oven balik..

Yg kedua, bende alah nie,
 
Nie haaaa die..apo tah namo ehhh..den lupo..

Berguna masa weekend utk tenggek nasi masa lunch..haip, bukan utk hakak, tp utk anak2 hakak..senang..time sahur pun kite guna jugak bende nie..senang takat nak tenggek nasik sepot sengah je..malas nak kuarkan rice cooker yg gabak2..takat 2 mulut je pun kan..hehehe..

Yg ketiga, ofkos la piuk noxxa aiii..hahahahahha..senang..semalam semua org buka kat umah kite..saje ajak mak kite ngan adik badik kite buka kat umah..lauk2 xsempat nak amek gambar..lagipun kite nak cube utk tidak post kan entry yg ade gambar makanan sepanjang bulan puasa nie..

Lauk semalam, 

Sup tulang (40minit masak pakai noxxa..campak2 je settled) + ayam masak tomato + sambal sotong + sayur brokoli masak oyster + ikan goreng (ade lebih 2 ketul terus buat ikan sambal utk sahur)..all that masak by me..yours truly..ngeeee..

Suka kite tgk memasing makan bertambah2 nasi..hikss..

Rumah pun dh settled dh segala repair2..dinding dh cantik dh..xsakit mata memandang..huahuahua..langsir raya pun dh selamat order..kihkihkih..

Friday, May 26, 2017

:: Tips Minum 8 Gelas Air Di Bulan Puasa ::

 
Try your best okayh!

Selamat berpuasa semua!!!..

Thursday, May 25, 2017

:: Makcik Nak Pegi Mana Tuh Makcik ::

Hari nie kak atul bawak kete manual pegi ofis..dh lama kak atul xbawak manual..alhamdulillah, masih boleh lagi handle the car stick..tp lepas tuh nangis wehhhh..sampai je parking lot ofis, kak atul dh xleh nak rase dh kaki kiri kak atul..left leg nerve kak atul terkejut gamaknye..rasenye skang nie tgh menggigil lagi kut nerve kak atul tuh..hahhaha..

Dah tuh, keje dekat "heart of kl" kan..yg mmg dh sinonim dengan jammed..mmg mendapat la..
 
Kak atul respect dekat driver2 yg bawak kete manual pastu keje plak dekat tengah2 kl, yg kompom2 kene redah jammed super hectic hari2..wa tabik spring sama lu org!!..hiks..

Hasben kite drive kete kite..die ade bengkel kat putrajaya..kete die xleh dh nak bawak merata2 dah sebab nanti takut kete tuh merajuk..merajuk kenapa???..rahsia..mihmihmih..plus, roadtax plak dh mati..hurmmmm..tuh yg kite pinjam kete mak kite tuh..maka ber-manual lah kite 2 hari nie..huwaaaaaa..nangis!!!..

Okayh dh..sambung cite makcik makcik..

Kite kan mmg menyampah tau kalau pakai spec dpn hasben kite..hehehe..

Adeeeee je nanti die kuarkan ayat nk membahan..

"Makcikkkk, makcik buat ape tuh makcik", "makcikkkkk, makcik nak pegi mana tuh makcik"..urghhhh!!!..panggilan makcik tuh maintain la..kata kerja je yg berubah..ahahahahhaha..

Nasib baik la kite nie jenis xbergantung harap 100% dekat spec..kirenye kalau xpakai spec tuh xyah la nak bersusah payah pakai contact lens ke ape ke..masih lagi boleh nmpk jelas dan terang..spec nie bile malam nak drive je sebab silau..

Kalau kite mmg jenis pakai spec, xtau la laki hakak tuh cemana..huahuahua..

Sabar je la..nasib baik sayang..kihkihkih..
 
3-4 hari nie kite sakit kepala..tuh yg try pakai semalam seharian..mana la tau kan kut2 la sakit kepala sebab mata ke..tp mcm sama je..hahahahahaha..

Makcik2 pun makcik2 la..makcik2 pun isteri u jugek..makcik2 pun, u sayang jugak..makcik voguesssssss..huahuahua..

Wednesday, May 24, 2017

:: Sebelum Puasa ::

Dah nak puasa dh kan..sabtu nie je pun..xsabar and at the same time nervous pun ade..nervous sbb boleh ke nak bgn kul 4lebih sediakan sahur..kite skang nie tido dh xde mcm dulu dh..dulu bunyi sayup2 pun boleh dgr..skang nie kim salam yolah..alarm sekuat2 alam pun xdgr padahal tepi telinga je..hehe..

So sebelum puasa mari lah pekene banana leaf Nirwana, Bangsar..ngeee..
Sedapnyeeee..

Peria goreng tuh sedap..dah mcm makan kentang goreng..xpahit langsung..hehehe..

Tuesday, May 23, 2017

:: 1st Trial Kuih Seri Muka ::

First time y'alls kite buat kuih seri muka semalam..plannye nak buat masa weekend..tp weeekend umah kite xsiap lagi repair..ahad petang baru settled repair..canner nak buat..dapur, hall bawah, hall atas dh mcm tongkang pecah..sakit pinggang kemas umah smp malam..hehe..

So semalam baru berkesempatan buat kuih seri muka nie..

Pakai noxxa la u'olls..asalnye malas nak pakai noxxa..malas nak bawak keluar..nak pakai steamer kite, lonjong dan kecik..mmg kompom ler xmuat..nak pakai periuk multipurpose cooker kite, mcm xreti..menggoreng ke, merebus ke, buat ala2 steamboat ke reti la..nak mengukus tuh yg x confident..dh bawak keluar dh semua2 tuh sebenarnye..steamer ngan periuk multipurpose cooker..sudahnye dedua simpan balik dlm bilik stor, last terpaksa keluarkan noxxa jugak..

Motif nak cerita semua nie???..saje je..padahal boleh je nak straight to the point je..tp kan kite kuat bebel..tuh yg berjela2 panjang tuh..kuang3..
Maka terjadilah kuih seri muka kite..nebes hakak tau takut xjadi..nasib baik jadi..tp kene prektis lagi..xperfect lg nie..heheh..

Yg belah atas warna hijau tuh by right kene letak santan..tp disebabkan santan dh abis maka menderhaka lah kite dengan resepi asal..kite letak susu full cream..kite buat die kan, bukan die buat kite..hiks..
Rupa buruk..xpe la xkisah janji anak2 ngan hasben kite suka..berebut2 anak2 kite mintak suap..huahuahua..ape?..nak puji diri sendiri ckp sedap..ehhh, aii xpuji diri aiii sendiri tp hasben aiii yg puji..die kate, "isteri i masak ape pun sedap"..beli jiwa sangat tau..muakakakakkaka..

Resepi mana dapat??..kite google-d je..hehehe..

Monday, May 22, 2017

:: Yang Tua Tuh Patut Disalahkan!! ::

Kite kan dh smp tahap mcm menyampah meluat pun ade..tahap yg kalau tgk muka pun mcm xnk dh..best betul bile berasal dari family berada and berduit nie kan..yg haram boleh jadi halal terus..boleh plak dengan dalam keadaan sedar tinggalkan anak dan tunang anak berdua je dlm rumah tanpa ada ikatan sah..kalau bini lain la cite kut..manusia jenis ape la gamaknye kan cenggitu..kalau xtau lain cite..nie tau and terang2 lagi boleh tinggalkan..hurmmm, what kind of mother are u?!..

To be honest, kite xsalahkan yg muda, kite salahkan yg tua..yg tua tuh patutnye mainkan peranan..mata yg asyik nak pandang pangkat dan harta tuh sila simpan dulu..jgn sebab pangkat dh harta terus jadik mak moden kengkonon..sebelum kau ajak org tuh masuk duduk dlm umah tuh, xboleh ke nak pikir panjang..owh lupa pulak..kuasa duit kan..mmg sgt besar kuasanya!!..boleh butakan mata si mata duitan..

Jangan la nak kate diri tuh xsalah langsung ye..kau tuh mmg semua bende yg kau buat betul..org lain yg tegur semua salah..

Tolong la ye do something..jiran2 dh ade yg bertanya nie..terserempak dengan jiran kat kedai, sekali, "bila si polan tuh kawen???"..kite mmg berterus terang je la yg mana kite tau.."xkawen lagi..bertunang baru kabarnye"..si jiran, "ooo ye ker?..ingat dh kawen..duduk sekali ke tuh"..kite pun jawab la, "aah dh duduk sekali"..si jiran pun sambung bertanya, "habis tuh kalau mak die xde, duk berdua je la dlm umah tuh"..kite pun dgn jujur, "aah, duduk berdua je la dlm umah tuh..nak kate ade org teman, xde pun nampak..boleh menimbulkan fitnah org je dieorg nie"..si jiran mcm xpuas hati, "mak dieorg okayh je ke tinggalkan dieorg duduk berdua dlm tuh"..kite pun jawab la, "sebab mak dieorg okayh la boleh tinggalkan berdua je..selama nie pun duk tinggalkan berhari2 dh pun..mcm xde bende je..biasalah la bile kuasa duit dan pangkat dh mengaburi mata..yg haram boleh jadi halal"..

Dari elok2 dh plan nak kawen cara elok, jangan smp kawen free je..ingat, byk mata memandang..mana tau kalau salah sorang dari byk2 mata yg memandang tuh tetibe kol JAIS, kompom mendapat la nnt..kawen free terus...time tuh mmg aku gelakkan je..ehh bukan gelak, senyum yg senget sebelah pastu usha atas bawah dengan hujung mata..mcm mana org mata duitan tuh pandang org2 yg hidup sederhana nie..ehhh, jgn ckp xde and xpenah buat..sbb ramai je yg perasan pandangan hina dan jelik tuh..

Ikutkan hati mmg nak je kol JAIS..tp sebab kite pikir ade sorang nie..kalau xpikir yg sorang nie, dh lama dh kol JAIS..tp xpe la, let others do the rest..dengan harapan kut la ade yg xtahan mata and xnk bersubahat kan..mana tau dh smp up to max, terus kol JAIS..masa tuh jgn salahkan sape2..jgn nak tunding jari dekat sape2..kene ingat, 1 jari kite tunjuk org, 4 jari tunjuk kite balik..

So, semoga selamat la smp ke jinjang pelamin dengan cara yg elok..gud luck!..menyampah dengan perangai manusia macam nie..nak kate xde otak, otak ade je..or mungkin la otak tuh letak kat lutut..plus, mak budak perempuan tuh tau ke yg anak perempuan die ditinggalkan dengan tunang (lelaki) die je berdua2 dlm rumah..berhari2 dekat seminggu pun ade kadang..ehhh, mcm menyirap pulak..jangan smp aku sendiri kol JAIS or panggil org2 masjid!!!..

Friday, May 19, 2017

:: Jom Menari Goyang Aster ::

Lately nie ramai yg duk share video goyang aster nama diberi..kite dh lama tgk dh..memula tgk tuh mcm ehhh best pulak..

Nie haaaa video nie..

I love the steps, love the song..ala2 reggae gituuuu..tetibe nak nyanyi lagu "no women no cry"..terbayang bob marley yg berambut dreadlock nyanyi lagu tuuh sambil smoke weed then asap berkepul2..wahahhahahaa..steps pulak mcm ala-ala mcm poco-poco..

Weekend nie boleh exercise menari2 ngan apaknye..ehhhh, ngan anak2 la..hahahhahaa..nak2 plak steps nie mmg my kinda steps..relax, smooth and simple..;D

Dah lama xmenari maka badan pun dah jadi keras..dah bertahun2 tinggalkan zaman tuh..so, moh kite exercise bagi lembutkan badan balik..sambil2 tuh boleh exercise kuruskan badan..walaupun ramai yg kate kite xyah kurus lagi dh sbb skang nie pun dh nampak ketara kurus..kalau kurus lagi dh mcm papan dah..agaknye kalau dieorg tgk kite dulu masa berat 43-44kg ape la gamaknye die kate..hiksss..

Bukan kite nak kurus zaman kite kurus dengan berat yg dh di-state-d kat atas..bukan jugak utk self satisfaction needs..canner nyeah koi nak ngabo..kite nak yg sampai tahap kite rase badan kite ringan dan selesa..ehhh, tapi itu pun can be considered as self satisfaction needs la kan...muhaahhahaha..sebab sekarang nie masih rase berat badan tuh..ape???..sekarang nie berat kite berapa???..tah la kite pun xtau sebab kite xtimbang2 lagi..mcm takut pulak nak timbang..takut nnt berat tuh masih di takuk lama ke, atau naik dari berat yg last kite timbang ke, atau turun sekilo dua je ke..takut nanti frust..very the psychopath..ngeeeee..

Wednesday, May 17, 2017

:: Murah Tapi Saya Suka! ::

Nk ngadu nie..skang nie terdetik suatu penyesalan..penyesalan penyesalan penyesalan..

Timbul penyesalan sebab pakai henfon besau2..huwaaaaaaa..hamek ko, pakai tujuh biasa je sudah..gatal kemahen nak pakai tujuhtambah..xde beza ape sgt pun dengan tujuh biasa..cume camera je slightly different..ade satu penambahan je pun..ade "potrait"..tuh je..

Kenapa menyesal?..sebab tangan yg kecik dan comel mmg xsesuai pakai yg ade tambah2 nie..susah weh!!..i ain't bluff y'alls when i say it aint't easy nak guna henfon gabak besau whereby ko punye tangan dan jari yg comel..wakakakaka..satu tangan hasben kite boleh grip dedua wrist kite dengan tenang tanpa ade halangan..

Nak pakai satu tangan je utk control henfon gabak??..gud luck la!!..berapa kali henfon himpap muka??..countless!!..lost count dy..bukan takat muka kite je..anak2 kite pun penah merasa..kesian derang tau..kihkihkih..

Juggling phone??!!!!..alwayssss!!!!..ini mmg memalukan!..pagi2 ko nak naik lif..sambil menunggu lif ko scroll ape segala bala apps kat fon ko..xsedau diri henfon gabak ade hati nak control dengan satu tangan..tangan dedua plak penuh dengan handbag la, paper bag la, plastic bag yg dlm tu ade brekfes la..sekali tah mcm mana tersalah pegang, nak terjatuh..so bile henfon nak terjatuh, ko sehabis baik, sehabis boleh nak selamatkan henfon ko..nangis woiiii kalau jatuh..tuh yg pepagi ko dh wat show sarkas men-juggling henfon..kene lak ko sensorang without any companion, xker malu..dengan tetibe dgr suara halus yg nak gelak tp xnk gelak tuh..cis!!!!..mencik!!!!..

Yg mana kene bende sama je yg boleh paham..sobsss..nie sebab baru lepas kene la punca keluar bebelan penyesalan panjang lebau nie..

Haiyooooo...mukadimah entry je dh panjang..sorry ye korang!..

Kite ade beli 2barang kat lazada..ehhh, sebenarnye dh berbarang2..xterkira rasenye..hahaha..tau2 smp je..sebenarnye lagi bahaya shopping online nie tau..asyik nak membeli je..mmg la menyenangkan but at the same time, membahayakan..eleh, kau tuh yg xleh nak control jari, control hati, lagi nk salahkan online shopping..kihkihkih..
 
nie haaaa..hand vacuum..punca beli sebab malas nak berhangkut vacuum yg sedia ade kat bawah tuh naik atas..pastu lepas guna kene pulak berhangkut bawak turun bawah..lecehnye lahai!..tuh yg beli jugak tuh hand vacuum nie..lagipun xnk beria sgt sebab utk vacuum belah atas je..yg selalu kite nak guna pun utk master bedroom..

Murah je kite beli..70lebih kut..okayh la hand vacuum nie...tp kalau korang nak guna utk satu umah mmg not recommended la..sebab hand vacuum nie sesuai utk space yg kecik2..takat nak vacuum bilik tuh okayh sgt la..umah yg besarnye 600sft-700sft rasenye sesuai la kalau nak guna..

Cable wayar die quite panjang jugak la..bunyik agak bising tp boleh handle punye bising..standard bunyi vacuum ler..lepas tuh kite siap belikan untuk mak kite..hehehe..

Lagi satu spray mop..


 
nie haaa rupe spray mop tuh..comel..hehe...

Spray mop tuh kite beli sebab utk letak kat hall atas jugak..malas nak berhangkut mop ngan bekas mop naik atas pastu kene bawak turun bawah balik..sama je reason dgn hand vacuum..

Okayh ke x gunanye?..kite rase okayh la..senang la..just letak air and floor cleaning sikit dlm container air tuh, then spray pastu lap..senang kan

nmpk x hasben kite tuh tgh mop tangga..kotor tuh sebab kan ade org dtg umah repair bumbung..so lepas dieorg balik, hasben kite mop la tangga sbb ketara nau kotornye..

Hasben kite siap ckp, "bagus la domok punye mop nie..senang..pandai domok"..pandai domok katenye..mihmihmih..murah je korang..kite beli 33hengget berapa sen tah..dpt free die punye refill pads..tp kat lazada ade yg lagi murah..29hengget gitu kut..kite xperasan yg 29 tuh masa beli..hiks..

Kite mmg ade plan nak belikan utk mak kite jugak tp kite nak try dulu la cemana peginye bile pakai..address utk received parcel kite letak umah mak kite..ye ler, skang nie kan kite masih lagi naik train masa balik, cemana pulak la nak berhangkut bende alah tuh naik train..susah ke pe tah..

Parcel dh smp, kite pun bukak la parcel..mak kite tanye, "beli ape pulak kali nie?..mcm2 la adik nie"..wakakakaa..

Kite pun test la spray mop kat umah mak kite..mak kite ckp, "mcm senang je nak mop?..alang2 tuh test la smp ujung"...hahahahhaa..hamboih..smp ujung katenye..nape xcakap tolong mop kan satu umah je...kahkahkah..

Kebetulan plak kak long kite ade..die pun, "ehh, mcm best je..nak beli jugak la..mak nak ker?"..bende nak beli, belikan je..jangan ditanye..kihkihkih..dan2 tuh jugak kak long beli spary mop nie kat lazada.."adik baru nak belikan utk mak lepas cube mop nie okayh ke x..along dh belikan dh xpe la"..ngeeeeee..

Tuesday, May 16, 2017

:: Selamat Hari Guru - Hadiah Qisya Buat Cikgu2 ::

Before kite membebel panjang lebau..kite nak ucapkan Selamat Hari Guru buat guru2 di seluruh Malaysia..terima kasih atas ilmu yg dicurahkan..hanya Allah s.w.t sahaja yg dpt membalas segala jasa2 semua cikgu..;D

Before hari guru hari nie, mak2 dekat taska qisya ade plan nak buat jamuan utk celebrate hari guru nie..thru email la semua tuh and kite di-CC sekali..nak join mmg harapan la kan sebab ofis kite bukan kat situ..ofis kite nun nie haaaaa dekat megan avenue II nie..lagipun, masa jamuan tuh katenye dlm pukul 4petang..mmg kompom2 ler lagi xleh nak join..but ya, its okayh..kite hanya reply email tuh yg kite akan chip in money utk jamuan and xdpt join..

Katenye hadiah utk teacher2 kat nursery tuh sendiri2..terus otak laju berpikir nak bg ape la nie..ahad lepas kami sekeluarga dinner dekat The Curve..after dinner, jenjalan dlm tuh sambil2 pikir nak beli ape..kite plan nak beli something dekat body shop then letak dalam jar je..ape2 je la yg ade jual bundle..

Sekali tgh jenjalan ternmpk besau2 kedai Bath & Body Works..aik, bile masa pulak la ade kedai nie..mana kedai bag?..bungkus dh ker?..alih2 dh lain dh kedai yg take over..masuk dlm nak carik barang sekali ternampak this one cute thing..nampak ape???..cer scroll bawah..alah sikit je pun scroll-nye..silap2 xyah scroll pun dh nampak..hikhikhik..

kite beli nie haaaaa..pocketbac sanitizer...comelllll..wangiiiii tuh ofkos la kan..kebetulan pulak ade jual bundle..terus kite ckp ngan hasben kite, "bagi nie je la kat teacher2 qisya"..mcm biasa hasben kite akan ckp, "okayh je"..as expected..kuang3..

Dah beli barang dekat Bath & Body Works (panjang nau nama nak kene taip), naik atas pegi Daiso..nak carik jar..tetibe bile masuk daiso terambik kotak..pastu xjadi amek kotak..last minit letak balik kotak amek jar..stress staff dekat Daiso..dh la nak tutup dh masa tuh..kihkihkih..
 
tuh haaaa jar-nye..drinking jar with straw..pastu letak je pocketbac sanitizer tuh dlm jar..
settled!!...
 
kite beli paper cushion tuh dekat daiso...letak2 dalam jar..semenggah sikit la kut..sebab kan nak letak pocketbac sanitizer dlm jar tuh..

Kite ingat nak tulis tangan je utk kad..tp tetibe mcm, "ehhh, letak la gambar qisya..pastu taip je caption kat gambau tuh"..
 
tadaaaaaaaa!!..maka terjadilah pressie utk teacher2 qisya..kihkihkih..simple yet nice!..that's what i want..ngeeeee...
Ingat utk teacher2 qisya je ke yg dpt..ehhh, mana boleh..kite pun nak jugak..dh la kiut, comel, wangi lak tuh..hikssss..

Cume kite punye extra sikit la..kite beli pocketbac punye holder..huahuahua..getis kan..
Tuh ha holder-nya..skang nie bersangkut je kat handbag kite..senang..xyah meraba2 dlm handbag bile nak pakai..chumelll je gantung kat situ..hehehe..

Sekali-sekala kan..ape salahnye..mesti ade yg terdetik, "beria nau bg hadiah gitu dekat teacher..teacher nursery je pun kut"..ehh, xbaik tau..consider derang pun teacher jugak la..bukannye dieorg kat nursery tuh xde ajar2 anak2 dlm tuh..ade je activity yg derang sediakan..

In fact, qisya mcm happy je kat situ..and kite tgk teacher yg amek qisya masa smp pun okayh je..xde pun kate nak buat muka bengang ke ape ke..kalau ade, mesti kite dh mcm melantun2 dh..sejenis manusia kepala hangin kan..agak2 hari2 cenggitu, mmg kite tegur..tp nie xde..masing2 yg dtg amek semua manis muka..belakang2 lain cite la sbb kite xtau..yg penting masa nak hantar tuh je..masa amek qisya (kalau hasben kite xleh amek) pun okayh je..nmpk dieorg layan qisya pun okayh..mmg la korang boleh ckp, depan2 mmg la..ye betul..tp budak2 xreti nak hide their emotions..walau mcm mana baik pun teacher2 nie dpn2, kite mesti boleh rase that sense yg xbest everytime hantar anak pegi nursery kalau belakang2 derang ade piat2, marah2 anak kite..ehhh, majority mak2 rasenye ade that sense kut..

Actually kite nie bukan la jenis parents yg fussy sgt..and not to say kite x concern about my daughter..it just that, i don't want my daughter to "pay" the "price" causes by her mother je..sebab kite xnk kalau kite jadi fussy melampau2 sgt, teacher2 mcm berdendam and then anak kite jadi mangsa..mana tau disebabkan bengang dgn kite yg asyik complain itu ini, itu xkene, ini xkene, bende kecik nak dibesarkan, buat dieorg mcm malas nak layan anak kite n pulaukan anak kite..hati manusia nie xsama..itu kite la..kite bukan ckp pasal org lain..

Sebab tuh kite xamek port pasal bende2 kecik..takat "momok2" kan sbb xnk bg anak2 masuk dlm toilet ke ape ke, bg kite itu kecik..ehhh, come on la..kat rumah xkan la korang xde buat mcm tuh..mmg la xde mentioned momok..but at least mesti ade, "pegi la situ..masuk la..ade lipas/cicak/buaya/beruk dlm tuh..eeeee takutnye"..and korang masa kecik xkan la xde terdedah dengan bende2 mcm nie.."pegi la keluar maghrib2 nie..kene sorok ngan hantu kopek baru tau"..xkan la xde..hahahha..

Tapi, kite hanya akan mengamuk bile anak kite, berdarah2, luka, lebam sana sini..patah riuk ke ape ke smp masuk hospital..senang cite kene dera la..itu jam, teacher2 tuh patut berdoa la yg dieorg xmerasa makan/minum ikut "straw" hospital..

Mcm qisya kene HFMD baru nie, xde pun kate kite nak make a scene/drama/havoc..sebab nak buat mcm mana..xleh nak buat ape..sedih mmg sedih tgk anak sakit..who doesn't kan..tp xde la smp nak hentam sana sini..bg kite, disease tuh mmg one of the common disease when u send ur child to the nursery..sbb dh ramai2 dh kan..nak buat mcm mana..

Kite xde masalah dengan teacher2 kat nursery qisya..cumenye ade one time tuh kite mcm bengang la dengan principal die..ngeeee..mmg one time tuh je pun..hehehe..actually bende kecik je..tp smp mcm tegang pulak dh dlm wassap group nursery..the way she handle the issue tuh yg buat kite mcm, "ehhh, u can just say a simple word yg boleh pendek kan conversation dlm tuh..why so defensive"..haaa gitu la..sbb die handle the issue dengan emosi die..tuh sebabnye..tp xde la smp bengang tahap gaban yg smp sekarang nie bengang..xde pun..biasalah, dh nama pun manusia, some more perempuan..ade berbagai2 jenis emosi..

Kite x expect pun yg teacher2 nie akan layan anak kite perfect..ehh helloooo, sedangkan kite mak sendri yg jaga anak pun xperfect tau..ade je yg angkat tangan, marah2, jerkah anak sendiri, so don't la expect outsider nak jaga anak kite perfect pulak..janji xdera and pukul dh bersyukur sgt dh..yes kite bayar dieorg, tp dh kalau ko bayar pun xsmp 200hengget sorang (the rest subsidi), jgn nak expect jugak yg dieorg akan layan anak kite mcm kite bayar seribu lebih (nie utk kat nursery qisya la nyeah)..even nursery yg kite bayar seribu pun belum tentu akan layan/jaga anak kite perfect serba-serbi..

Itu kite sendiri la..kite yg pikir mcm tuh..org lain kite xtau la mcm mana..sebab lain anak, lain la mak2 punye expectation kan..ehhh, sorry la terpanjang lak entry kali nie...thanks la kalau ade yg baca smp habis...i love u lah!!...hehehe

Monday, May 15, 2017

:: Persediaan Sambut Raya ::

Puasa belum lg, ade hati nak cite pasal persediaan nak sambut raya nyeah..hehehe..

Actually, bukan la persediaan nak sambut raya sangat pun..more to nak repair rumah sebenarnye..biasalah u'olls..rumah second hand org kate, walaupun dh buat major renovation, mestilah ade masalah here and there..kene plak salah pilih contractor kan..gitu la gamaknye..

Bumbung rumah kite mmg dari awal ade masalah..bocor..haih..master bedroom dengan bilik belakang..dh bertahun dh problemnye pun..panggil few org utk repair pun sama jugak peginye..

Sampai sakit2 mata kite tgk bilik kite ngan bilik belakang..teruk i tell u..dh mcm rumah tinggal dh..kite duk la ckp ngan hasben kite, bile nak settlekan bumbung nie..dh mcm hape dh..qisya dh 4 tahun dh kut..gitu jugak je..kite xde la nak salahkan hasben kite pun..paham je sbb die pun dh buntu nak panggil sape yg betul2 expert and tau pasal perihal bumbung rumah nie..

Kebetulan pulak kenalan kiteorg ade buat kerja2 renovation and repair rumah..bukan exactly die yg buat la..kawan kiteorg tuh yg jenis mcm carik job..then kawan die yg buat all those works..tuh yg hasben kite deal ngan die je..lagipun kawan kan, kalau lepas nie ade lagi problem, boleh terus roger je..potensi nak lari mmg susah la..huahuahua..banyak bende nak kene repair kat rumah nie..

Dh deal harga and whatnots, hasben kite terus setuju..skang nie rumah kite tgh dlm proses pembaikian..dinding dekat tv panel pun problem..don't know what went wrong..mana punca pun and ape punca pun xsure..xsemena2 dinding kat situ jadi menggelembong and terkopak2..

Bumbung belakang dh buat kut..bumbung bilik kite je belum lagi..belah hall bawah yg kat tv panel tuh dh buat dh tp xhabis sepenuhnye lagi..sementara dieorg settlekan problem kat bawah, kiteorg kene lepak kat hall atas..nasib baik la kat hall atas mmg dh ade tv..okayh la sikit xde la sengal ubi duk kat umah..hasben kite suruh check in hotel..tp mcm bazir je..tuh yg sudahnye berkumpul la kami 4 beranak kat atas..
 
2 bakul baju menanti utk dilipat..20helai shirts hasben kite menanti utk digosok..bykkknyeeeee!!!..

Tapi smp sudah x lipat lagi baju..sebab mcm rase hall atas ruangan die kecik so terasa mcm krem sgt..ngan anak2 duk main2 kat situ..sempit nau rase..heheh..shirts je dh selamat gosok 8 helaissss..ngeeee..

By right semalam dh siap dh ruangan hall bawah tp semalam org tuh ade emergency..so skang nie mmg hall bawah dh macam hape dh..hihihi..
 
Habis tv panel dieorg bukak..ye la kalau xbukak, cemana nak repair dinding tuh..
 
Mintak2 la menjadik kerja2 derang nkie..kalau dh okayh, boleh la pasang wallpaper kat area tv panel tuh..
 
Buat masa nie semua podok2 kat tepi tuh dulu..anak2 aii kemain nau happy sebab rumah luas..bergelak ketawa memasing main scooter..hehe..feature wall tuh nnt akan tukar kaler..kaler ape???..rahsia..huahuahua..
 
Tampal bang jangan xtampal..kuang3..

Settle je semua kerja2 pembaikian nie, mcm2 bende nak buat..nak panggil org dtg cuci the whole house, nak panggil org curtain dtg rumah..bg die tgk rumah kite mcm mana and bg idea, ape kaler yg sesuai..ehhh gaya mcm byk kan tp kite dpt senaraikan 2 je..wakakakakaka..

Ade la lagi bende2 nak buat..tp itu kene tunggu hasben kite say "Yes" and "okayh" la..ngeeeee..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...