Thursday, November 23, 2017

:: Oooo, Berlagak Nyeah! ::

Sape berlagak???..tuh tuh anak bujang kite tuh..nyampah!!..skang nie die dah beralih arah..dah xberapa nak dekat kite dah..nak kat daddy je..

Ade time nak dekat kite..ade time nak dekat daddy..time nak susu, time nak pakai pampers, time nak tido, baru carik kite..kalau let say die nak “hmmm hmmmm (bahasa isyarat bobot kalau die nak susu)”, and daddy yg buatkan susu, die akan mengamuk2 xnk daddy yg bagi..nak kene kite yg bagi botol susu tuh kat die..

Ade time, datang ngengade die, die nak daddy die yg pegangkan botol tuh..

Macam nie haaaaa..beria nak daddy pegang..sebab tangan die nak pegang henfon tengok didie and friends..haiyoooooo..

Kalau kat luar, mana nak ngan kite sangat..kite xkisah pun..lagi bagus, lagi mommy suke..wakakakakaka..

Nie masa graduation and concert nursery qisya..nanti2 la kite cite pasal tuh..belum nak tapis lagi gambar2..hehe..

Mak kite ikut sekali time nie..nak tengok cucu menari2 atas stage..hahahaa..memang sepanjang masa kat situ, si bobot nie xnak langsung2 ngan kite..dah tuh, nenek ade kan..semua orang pun kalah..memang nak nenek je la..

Masih lagi xnak dengan kite, nak dengan daddy..nyampah!..kengkonon anak daddy, manja daddy lettew..xpe2, like i said, mommy xkisah pun..pegi lah kat daddy..boleh mommy bersenang-lenang sikit..ngeeeee..masa graduation dengan concert qisya tuh, si bobot mengamuk sebab nak pegi dekat kakak die..nak naik pentas jugak..asal boleh je bobot..bile xbagi, tuh yang die kejap kat nenek, kejap kat daddy die..haihhh, memang xboleh duk diam..sampaikan member hasben kite yang duduk sebelah boleh tegur, “boleh tahan jugak anak ko bang”..hahahaha..

Anak kawan hasben kite yg tegur tuh pun lelaki tapi hasben kite cakap jenis yang behave je duk atas riba..tuh yang bile kawan hasben kite tengok bobot, die tegur gitu..kihkihkih..

Kalau nak hantar bobot dekat umah nenek, memang die xnk langsung duduk ngan kite..kadang sampai tertido2 kat daddy..

Macam nie la setiap pagi..nasib baik la jarak umah kite ngan umah mak kite 3-4 minit je..comotnye bobot..dengan ailio basi penuh mulut..kuang3..

Kite amek jugak die bukan xamek..sebab xnak nanti kene kecam dengan netizens dan makcik2 bawang..😏..tapi die akan mengamuk2, menangis2, lembik2kan badan xnak..haih, nasib baik la jalan nak ke umah nenek memang ikut jalan perumahan..kalau x, jangan harap la nak duk gitu tau..kang xpasal2 orang amek gambar pastu viralkan..orang sekarang nie bukannye boleh..asal nampak point, terus amek gambar pastu viralkan..pastu dengan satu gambar yang xtau kesahihannye, pakcik2 makcik2 bawang pun mulalah kecam mengecam..typical!..

Dah sampai umah nenek, nak daddy jugak yang bawak die masuk dalam umah..xnak langsung2 dengan kite..sekali lagi, mommy xkisah pun..biau daddy pulak yang merasa buat gitu..selalu duk je dalam kete menunggu..huahuahua..

Yang xtahan, bile nak balik dari umah mak kite, pun nak daddy jugak dukung..masalahnye, dah sampai umah pun gitu..nak keluar dari kete pun memilih sape yang nak keluarkan die..masih lagi xnak kite..berkalih2 badan..asyik, “no no” je everytime kite nak amek..bile tanye, “nak daddy?”, “haaaaa” dijawabnye sambil mengangguk..

Masa makan pun xnak kite yang suap kalau daddy ade..ditolaknye tangan die..pastu tunjuk2 daddy..nak daddy yang suapkan xnak mommy yang suap..buat kali yang berkali2, hahahaha, mommy xkisah..nak daddy suap??..go ahead..am okayh with it..selalu daddy dapat makan dengan tenang..this time round, mommy pulak boleh makan dengan tenang..hikhikhik..

Ngengada bobot tuh..skang nie nampak la yang die rapat dengan hasben kite..qisya je yang sampai sekarang semua bende nak mommy..setiap kali, “qisya nak mommy..qisya sayang mommy..qisya xsayang daddy”..wahahahha..tapi bile daddy ugut xnak belikan toy, beli ke bobot je, terus qisya sengih2, “ehhhh, qisya sayang daddy la”..huahuahua..

Monday, November 13, 2017

:: Kasih Atok Terhadap Cucu ::

Minggu lepas 3 hari qisya xpegi nursery..3 hari lah jugak die duduk dekat umah nenek..hari jumaat nenek dengan atok qisya balik temerloh sekejap sebab ade urusan..semua cucu2 dihangkutnye balik sekali..hehe..

So on the way balik kl, lalu bentong, qisya nampak org jual durian..terus qisya bersuara, “atok, qisya nak duwian boleh?”..hurmmm bile cucu dah bersuara, atok kol adik die dekat perak nun tanye durian udoh luroh ke belum yob..wakakakaka..bile, “ye” dikabornye, malam tuh jugak atok balik kuale (kuala kangsar) gie amek durian..

Semata sebab cucu cakap nak durian hokeyh..memang qisya pun selalu duk menyebut “nak duwian mommy, nak duwian daddy”..memang hasben kite nak beli tp tunggu weekend la..and xsangka pulak atok yg cepat bertindaknye..ate, deme sayang cucu..kihkihkih..

Pegi jumaat malam, balik sabtu tengahari..dalam pukul 5 gitu mak kite kol suh datang umah makan durian..

Antara durian2 yg dibawak balik..ade la dalam 15-17 bijik katenye..

Rambutan kuning..feveret kite..ini xbeli tp petik dari umah arwah opah kite..

Mangga muda pun ade u’ollssss..slurpppp..

Dah selamat buat jeruk mangga..

Semata nak buat jeruk mangga nie, 2-3 kecederan kite dapat..dengan jari2 terpotong sekali..terpotong tuh bukan yg manja2 punye terpotong..kecederaan yg terakhir tuh paling teruk..dalam gile wehh lukanye..isi jari tuh boleh main cak2 lagi..sobsss..tapi tuh la bila jari dah terpotong teruk pun masih lagi teruskan potong buah mangga..xserik!!..hanya sebab jeruk mangga!!!..kebetulan pulak kite baru lepas asah pisau..hurmmm..

Terima kasih atok!!!..

Thursday, November 9, 2017

:: Demam Beralih Tahun ::

Selalu dengar kalau baby2 nak beralih bulan akan demam kan..nie anak dara kite, baru je celebrate birthday die yang ke 4 tahun selasa lepas kat nursery, esoknye flu, and today demam pulak..sobssss..

Malam tadi qisya banyak kali terjaga..kite terjaga dari pukul 2.30 pagi sampai skang nie xtido2..huwaaaaa..die dengan batuk, dengan stuffy nose lagi..kesian manja mommy sorang nie..qisya memang dari baby sampai la skang tido jenis nak berpeluk dengan kite..bile die xsihat nie lagi la kuat nak berpeluk je..berpeluk sambil menggentel2 telinga kite..itu pakej!!.hahahaha..tuh yang kite susah nak tido..sebab bile die pun asyik terjaga2 dari tido, maka kerap lah tangan die duk meraba2 telinga kite..adehhhh..

Bile tido dah berpeluk dengan qisya, lagi la buat kite xleh nak tido..sebab tetibe kite rase tangan die panas, dada die turun naik, jantung die berdengup laju gile, sama laju dengan nafas die..risau betul hati...tsk tsk tsk..then pagi tadi, lepas bersiap, kite dah turun bawah dah..nak kemas beg qisya la, nak buat air minum hasben kite and whatnot, sekali hasben kite turun bawah sambil dukung qisya..selalu hasben kite yg akan siapkan qisya pagi2 untuk ke nursery..tapi hari nie die bawak turun qisya dengan qisya masih lagi berbaju tido..

"I rase qisya nie demam..badan die macam panas je..cuba u rase"..

Hasben kite nie ade masalah nak rase badan anak die panas ke idak dengan tapak tangan die..sebab tapak tangan die sendiri memang dah panas..kadang kite menyirap jeeee ngan hasben kite..ngeeee..mana taknye, kite sentuh dengan tangan kat badan anak kite memang rase panas, bile die pulak sentuh, die kate macam biasa je..last2 kite suruh die sentuh dahi anak pakai lengan die, baru la die akan bersetuju dengan kite, "aah la panas la"..huahuahua..

Qisya xpegi nursery arinie..tumpang umah nenek..nasib baik la anak buah kite dah start cuti sekolah so boleh la die tengok2 kan qisya..and qisya pulak memang rapat dengan die so senang la..
kesian la baby girl manja mommy nie..

Speed recovery kayh sayang..kalau x elok jugak malam kang mommy and daddy balik dari keje, kite pegi klinik kayh..meanwhile, take care kakak!...mommy sayang kakak..

*plannye nak buat entry pasal qisya punye birthday celebration tapi nanti la dulu...hati risau sebab die tengah xsihat skang nie*

Tuesday, November 7, 2017

:: 4 Years Ago Today ::

7 November 2013..
When she was 1 day old..

And now, 

7 November 2017
she's already 4..

Time flies soooooo fast..sobssss...boleh x jangan besar2..maintain macam nie sampai bebile boleh x?..huwaaaaaa..next year dah nak sekolah dah manja mommy nie..ehhh, dah kenapa sedih plak tetibe nie..urghhhh!!!...

Happy birthday sayang manja mommy..mommy doakan semoga anak mommy dipanjang umur, diberikan kesihatan yang baik, semoga menjadi anak yang baik, anak yang solehah, anak yang mendengar kata mommy daddy, semoga anak2 mommy sentiasa berada di dalam lindungan-NYA..be a good sister to your brother okayh..kurangkan sikit kuat merajuk tuh..hehehe..

Once again, happy birthday my baby girl..

Mommy, daddy and bobot loves u so much kakak!...hugs and kisses!..

Monday, November 6, 2017

:: Harijadi Suami Saya ::

Bukan hari nie harijadi die..tapi last friday..hehe..

Berbulan kite duk pikir nak belikan hadiah ape untuk hasben kite..susahnye lahai nak pikir wehhhh..kenapa la payah nau nak carik hadiah untuk orang laki nie..urghhhhh!!!..tetibe one day masa dalam kete on the way nak ke ofis, kite tertengok tangan hasben kite..time tuh idea sampai..hurmmm, belikan jam je la..sooooo, jam it is..

Bile dah tau nak belikan jam, pening plak dah kepala nak belikan jam brand ape..hahahaha..sebab hasben kite nie kalau bab jam, die ade spec2 die..automatic la, crono la, ehh, bagai2 la..setelah ditolak, dibahagi, didarab dan ditambah, akhirnya kite tau dah nak belikan die jam brand ape..

Tuh yang khamis lepas gigih kite pegi KLCC masa lunch semata-mata nak belikan hadiah untuk hasben kite..aiii jalan kaki hokeyh..mulanye terpikir nak naik grab or uber..sekali mcm, xpe la, bagi bakar sikit lemak2..lagipun xde la jauh nau..berjalan kaki tuh ade la dalam 15minit..ke xsampai 15minit..itu kalau ikut speed jalan kite la..kite jenis yang jalan laju..aiii is xreti nak jalan slow2..

Few days before birthday hasben kite, kite ade wassap kawan ofis die..wassap untuk ajak bersekongkol..muahahahah..kite plan nak buat la surprise ke suami aiii tuh..sekali lift ofis die rosak la plak kan..terus dengan plan kite pun rosak sekali..terpaksa tukar ke plan b..

Nasib baik la kawan ofis hasben kite tuh sama2 hantar anak2 die dekat taska yang sama dengan qisya..so lebih memudahkan plan kite dengan tidak menyusahkan kawan hasben kite..khamis petang masa amek qisya, kite passed kat teacher qisya utk tumpang letak kat taska..then the next day ari jumaat, bile kawan hasben kite hantar anak2 die kat taska, die akan collect hadiah tuh dari teacher..

Kite mintak tolong kawan hasben kite utk letakkan hadiah tuh kat atas meja hasben kite..

Kawan hasben kite send gambar nie lepas die dah letak..hehehe..tapi kan, kite dah agak dah mesti ade kaum2 hasben kite akan amek gambau hadiah nie pastu send kat group wassap/telegram derang..sekali betulllll sebab petang nak balik tuh hasben kite cite..cis!!!..potong steam la korang..die dah tau before die patut tau..*sigh*..patut la masa hasben kite bukak hadiah nie, muka die macam xde perasaan..control2 gitu..

Mana kite tau muka hasben kite macam xde perasaan?..kawan hasben kite yang bersekongkol dengan kite ade send video...wakakakakaka..

Nie haaaa jamnye..simple je u'olls..;D

Alaaaaa sekali sekala ape salahnye kite belikan hadiah untuk suami mahal sikit..selalu hasben kite yang banyak kali “invest” duit belikan barang2/hadiah2 yang mahal untuk kite..sebab tuh la kite macam xberapa nak berkira sangat..ade duit lebih kan ape salahnye..poyo je ko sya..kang hujung bulan nak menyampai ke gaji, ko xcukup duit belanja, sudahnye ngendeng laki ko jugek..wakakakakakka..

Ehhh, xselalu okayh kite gitu..kadang2 tuh duit ade tapi saje je mintak duit belanja kat hasben kite..alasan xsempat nak withdraw duit..ngehngehngeh..duit sendiri sayang nak keluar, pastu duk la pow laki sendiri..kuang3..dah tuh, kate pun kite menumpang suami kan..so kene la pow suami..

Ayat yg sampai mati aku akan ingat..“kau kene ingat kau tuh menumpang iwan!”..

Tapi memang bile dah kawen, automatic kite semua yang bergelar isteri akan menumpang suami..abis tuh, xkan kite sebagai isteri yang kene bagi nafkah, sediakan makan pakai tempat tinggal utk suami..jeles lettew sebab kau xleh nak menumpang suami kau skang..sebab skang nie kau yang kene TANGGUNG HIDUP suami kau yang xkeje kan..hahahahhahhaahahahahahahahhaha..kesian kau tau, sebab dapat suami yang langsung2 x tergolong dalam spec2/syarat2 "calon suami" yang kau hajati dan ingini..aku ingat lagi dengan bongkak, dengan sombong, dengan meninggi diri kau berkata2, "kalau laki tuh xde duit banyak, xde harta, xde kereta mewah, xde rumah besar yg banyak bilik, jangan harap la nak jadik suami aku..awal2 aku akan reject"..kahkahkah...

Lain kali kalau diri tuh sendri yang mata duitan dan materialistic, jangan babitkan orang lain..jangan ingat semua perempuan sama macam kau mata duitan, yang pandang nak mewah je..aku nie kalau mata duitan macam kau, yang letak syarat nak kawen dengan aku kene jantan kaya yang macam kau letak syarat, bukan laki aku sekarang yang jadik laki aku...kau ingat dulu sebelum aku pilih laki aku as pasangan hidup aku, aku xde pilihan lain ke..ape kau ingat aku nie hodoh sangat???..laki aku tuh salah sorang dari bebebebebeberapa pilihan utk aku pilih..dan bukannye laki aku yang jadikan aku nie pilihan utk die pilih pasangan hidup die yang mcm kau pikir..sebab aku xkan terkejar2 terhegeh2 dekat jantan..dan jangan kau ingat antara bebebebeberapa pilihan tuh, laki aku yang paling3 berduit la..kalau aku nie betul3 nak kawen atas dasar duit atas dasar orang tuh kaya macam kau, skang nie aku dah jadi menantu "somebody" dah..dah kompom2 senang hidup aku lepas kawen dah xpayah kene keje lagi..duk umah jaga anak je..siap laki tuh penah offer nak bukakkan bisnes ape yang aku suke so aku just manage je kalau aku kawen dengan die..

Dan disebabkan spec aku adalah lelaki yang boleh jaga aku, yang boleh sayang aku, yang boleh terima aku seadanya, yang boleh bertahan dengan segala kerenah aku, yang boleh bersabar dengan mood aku yang xmenentu plus dengan kepala angin dan panas baran aku nie, yang boleh happy kan aku, yang boleh bagi aku keselesaan bile aku dengan die, yang boleh buat aku ketawa, yang tidak memeningkan kepala aku, yang sudi manjakan aku, maka sebab itu lah aku pilih suami aku sebagai pasangan hidup aku dan bukannye lelaki yang menjanjikan harta dan duit..hidup mewah, hidup kaya tapi kalau xbahagia pun xguna..

Sila ingat asal usul masa kecik2 sampai la sebelum kau kawen yang kaki tuh berpijak dekat lantai yang berpapan dan bukannye lantai yang ber-tiles ye makcik..

Sorry la tetibe jadi luahan perasaan pulak..sakit hati bile difitnah bagai2..

Wednesday, November 1, 2017

:: Anak-Anak ::

Lately nie keletihan yang melampau sesangat..gue capek bangattt!!!..

Hari nie kite nak hilangkan penat dengan menatapi gambau anak2 kite..

Kite xtau dah penah upload ke x gambau nie dekat blog..nak mencarik malas..ngeeee..

Geram betul tengok 2 beradik nie..yang kakak jenis sensitive/manja..kite tegur sikit je pun, xmarah xtengking xape..cakap2 biasa je..alih2 tersentap la pulekkkkkk..tetibe je dah kembang2 hidung, bibir dah cebik2, air mata dah bertakung, “mommy jangan marah qisya”..adehhhh..kadang tuh mulalah keluar ayat, “mommy xsayang kite”..sambil2 cakap tuh die pegi satu sudut tekup muka..hurmmmm..hati tisu nau..

Eeiii geram..jelmaan daddy sungguh muka tuh..masa nie kite cakap dengan die, “next year qisya pegi school kene pakai tudung tau”..tuh yang terus die amek tudung die pastu pakai..

The next day bile nak pegi school (nursery), die mintak tudung sebab die nak pakai..ternganga kite kejap..mana xnye, awak dah la ber-skirt..alih2 nak pakai tudung..hehe..then kite pun explained la die yg bukan sekarang die kene pakai tudung..next year masuk school baru yg qisya kene pakai..kihkihkih..

Nie pulak jelmaan mommy..mulut tuh nak muncung je..gigit kang tau ler..

Dengan anak bujang nie memang kite super geram..selalu triggered kepala hangin mommy tau..selalu cuba nak bagi mommy hilang sabar..memang anak lelaki betul..die nak bergurau tapi bergurau die tuh jenis kasar..kalau kite tengah baring, suke betul main landing je kepala tuh..xtengok langsung mana landingnye..feveret spot nak landing-kan kepala die adalah dekat muka atau kepala orang..kite la yg selalu kene..berpinar mata..terus naik darah kite..memang lepas tuh kite menjerit kat die sekuat hati..sakitttttttt wehhh...bergegar otak..itu kalau kat kepala, bayangkan kalau dekat muka die landing..double sakitttt i tell u..tapi die relax je xsakit..hasben kite bile tengok kite lain macam je marah, lain macam je menyinga-nye, cepat2 die amek anak bujang die..sebab die tau, kalau die biarkan anak bujang die dekat dengan kite, end up anak bujang akan sakit sebab kene lepuk dengan kite..

Anak bujang kite memang langsung xboleh tengok kite tido sebelum die tido ataupun bile die tengah berjaga..kadang kite sakit kepala ke, xlarat ke, letih ke, nak la tido kejap..bile kite tertido dekat couch, tau2 je dapat tamparan sulung dekat muka..memang confirm kite akan mengamuk la kan lepas tuh..tampar bukan manja2 punye tampar..setepek die bagi..sekuat hati xde speed limit punye..lepas tuh memang die pun dapat la tamparan dari mommy..bukan dekat muka la tapi..ape gile nak lempang anak..macam mana meroyannye kite bile marah ngan anak bujang kite, masih boleh berpikir lagi nak pukul die kat mana..selalu kene dekat tapak tangan dengan tapak kaki la..

Anak bujang kite pandai main dengan jiwa mommy die..pandai buat muka sampai mommy boleh melting..pastu bile die tau die dah buat salah, dah buat kite marah, tetibe die akan datang dekat kite dengan muka yang sangat syahdu, then mintak hug..hiks..

Die sebenarnye xbagi kite tido..sama la dengan qisya tapi qisya jenis xmemukul..paling kuat pun die akan nangis sambil cakap, “mommy qisya dah tido”..ape saje la korang 2 beradik nie..mommy nak tido pun xboleh..jeles sungguh..kalau daddy tido xpe pulak..this is not fair!!!!..hahahaha..

Monday, October 30, 2017

:: Spend A Weekend With Them At Lexis Hibiscus ::

Last weekend kite spend time dengan kawan2 susah senang kite..itu vacation last untuk tahun ini..hujung tahun depan pulak sambung ber-vacation sebab nak kene tunggu "2 orang bakal ahli baru" besau sikit utk memudahkan ibu2 utk berjalan..siapa yg ibu2 yg bakal melahirkan itu, jeng3, rahsia..harap2 ibu2 tidak berjangkit dengan 2 lagi ibu2..ahahahaha..

Sebab kiteorg 4 orang kan bile bab2 mengandung nie kompom akan berjangkit..sorang mengandung, dah habis semua pun follow..cume beza bulan je..kihkihkih..

Silalah layan gambau2..macam malas and xde mood nak menaip..

blue theme..



ape comel sgt nieeeeeee..

yeayyyy!!..bobot dah berani floating hanya dengan bantuan pelangpung kecik dekat tangan tuh jer...pasnie boleh buat alasan nak tido "rumah hotel"..kihkihkih..

alolololo comelll qisya dengan amie..

kemain anak dara posing tau..

kenapa muka tuh..hehe..

eh ehhh amie..kaki bersilang2..

kami bukan "bersih"..hahaha..

nape terjelir2 lidah tuh bobot..

comelnyeeee korangggg!!!!!..

good bye!...

Tahun depan dengan  bertambahnye ahli, xtau ler cemana peginye..kihkihkih..

Thursday, October 26, 2017

:: Kami x Gayat ::

Gambau lama dh sebenarnye..scroll2 image kat phone baru ternampak..hehe..

Gambau ape?...sabau ler..
gambau nie haaaa..amek kat nunnnnnn atas Menara KL..masa nie kite tengah gemokkkk..sebab selang beberapa hari je akan makan buffet dekat hotel...masa nie bulan puasa..

Kalau korang nak tau, inilah satu2nye perfect family photo, family kite..serious xtipu...tuh tuh yg paling besau tuh palinggggg palingggg laaaaa selalu xberi kerjasama...adeeeeee je reaction, expression muka yg die buat..stress hakak tau!!..

Skang nie dah menurun ke anak2..everytime nak amek gambau sefamily, tiga2 beranak buat muka xsemenggah..urghhh!!, lagi bertambah2 stress..sampai tahap kite redho je dah skang nie..hahaha..

Wednesday, October 25, 2017

:: Ngada Je Lebih ::

Kite skang nie rase mcm gile jam plak dah..asyik nak membeli jam..sampai ade kawan kite cakap, "ko nie banyak2 jam, bile je masa nak pakai semua"..wahahahaha..jawapannye adalah tengok pada baju, tengok pada mood, tengok pada occasion..alahhhh, bukannye banyak pun jam kite mcm orang lain..sebelum nie ade 8 je tapi semalam dah tambah lagi satu...muahahahaha..

Hurmmm, speaking of which, ade satu jam kite nak kene hantar repair..erghhhh!..terforgot!..jam fossil kite fragile nau..sebelum nie problem..pastu skang nie pun problem jugek..button yg nak adjust masa tuh tercabut sudah..xtau la mmg fragile atau kite yg ganas..

Semalam ade sampai satu jam..not really jam semata la..
nie haaaaa..N108 Smart Bracelet nama diberi..yg bulat2 tu semua adalah function wristband N108..

Dah ramai dah yg pakai health monitoring wristband nie..kite je baru terhegeh2..dah tuh kite bukan jenis orang yg bersukan, jenis asyik berlari je..kalau bersukan pun, takat berzumba, ber-cardio, ber-aerobic, ber-workouts je ngan anak2 kat umah..hehe..

Sebab tuh kite cakap ngengada je lebih..saje nak jugek bende alah nie..lama jugek la duk survey nak beli brand mana..hasben kite suh usha Garmin..hamboiii Garmin terus haaaaa..xde la sampai nak ke Garmin..nak beli yang biasa2 je pun..xde la beria nau nak monitor-nye pun..kalau kite jenis sports punye orang, baloi ler jugek nak beli Garmin..nie takat ngengada je, biasa2 punye je sudah..dah la mahal lak tuh..

Hasben kite suh amek Xiaomi..tapi macam tah la..xberkenan pulak..kihkihkih..scroll2 lazada sekali mata ternampak N108 nie punye wristband..baca2 review and whatnots, hurmmmm, mcm hokeyh je benda alah nie..terus aiii ngendeng hasben aiiii...maka semalam sampai laaaaa wristband ituuu ke tangan aiii..huahuahua..amek masa 2 minggu jugak nak sampai sebab shipping from overseas..

Ikutkan hati nak Apple Watch, tapi mcm hurmmmm, xyah laaaa..nak beli boleh je..dapat bonus boleh la beli..kire reward utk diri sendiri la penat keje setahun..tp mcm hurmmmmm, mcm hurmmmmmm, xyah la..tuh yg sudahnye N108 je..kihkihkih..aiii is okayh je pun..janji ade..

And not bad jugek N108 nie..but how good is the wristband nie pun kite xboleh nak cakap..coz nie baru 1st time ade kan..nak compare dengan brand ape je..accurate ke x pun kite xberani nak cakap..ngeeeeee..tapi yg kite baca review, semua bagi good review..ade yang cakap accurate, but tah laaaa..susah nak cakap..ehhh, xyah cakap la..kan ker tengah menaip nie..cakap dalam hati je la...cakap cakap cakap..xnak cakap, taip, xnak taip, lukis je..hahahaa..
hensemnye awak..tapi awak xleh lawan suami saya...suami saya lagi hensem walaupun rambut makin lama makin beruban..berpikir banyak katenye..muahahahha..
 wassap and call reminder..akan appear dekat screen..
screen akan gelap tapi kalau twist sikit tangan, akan keluar jam..so senang nak tengok jam pukul berapa..

Tapi kene install apps die utk sync and pairing kan dengan wristband tuh..
nie haaaa apps nye..Hye Band..ape???, tulisan cina...ehh taklah..ade je english version..

So bile dah sync and pairing, baru boleh keluar reminder sape yg kol, sape yg wassap...boleh ubah setting, bolehhhh, ehhhh, boleh mcm2 la..nanti korang go thru la nyeah..kang kalau kite explain kang, mau sampai esok baru korang habis baca entry kite..hahaha..

Okayh dah itu je..skang nie kite nak scroll lazada or shopee..nak carik watch box pulak..chioassssss!!!!..

Tuesday, October 24, 2017

:: Kisah Mekap Lagi ::

Ehhh jap jap..ade pembetulan..semalam yang pecah bukan botol concealer kite..botol foundation kite sebenarnye..muahahahaha..sya sya..what were u thinking..wakakakaka..kepala asyik duk menyebut concealer je..but at the same time kite xsalah la jugek..sebab ape?..sebab dekat penutup foundation tuh memang ade concealer..

Xcaya???..cer tengok gambau..sebijik sebijon macam kite punye yang pecah tuh..kan concealer tuh yg kat belah atas tuh..so xsalah la kalau kite sebut botol concealer kite yg pecah semalam instead of botol foundation..ade je bende yg ko nak ngelat kan..bahahahaha..

Okayh sambung balik...ngeeeee..

Xde nak cite ape pun..pagi tadi la otw nak ke ofis, borak2 ngan hasben kite..pasal muka fake nie la..tetibe die cite la ade kawan die cakap yg die tertipu dengan ex wife die..sebelum kawen muka mekap tebal, lepas kawen baru tau muka mcm mana lepas xde mekap..kirenye cantik sebab mekap tebal je..ehhh, korang jangan kecam2 pulak..nanti kang makcik2 bawang duk bebel2, kawen sebab rupe la, tengok luaran la, pastu mula buat conclusion yg dieorg cerai sebab kawan hasben kite tuh tgk luaran je bukan dalaman..haihhhh..xkan la kite nak cite from a to z ape conversation kite ngan hasben kite..xkan la jugak kite nak cite kat public sebab ape dieorg cerai..sape salah sape betul..jangan pasal ayat pendek gitu korang nak kecam2 pulak..itu cuma ayat utk nak relate kan dengan cite kite jer..

Kite pun cakap la kt hasben kite yang nasib baik masa kite ngan hasben kite sebelum kawen dulu memang kite jenis x mekap..so xde la hasben kite tertipu..ehh, serious la korang..kite memang xmekap..takat pakai eyeliner je..sebab mata kite kalau xpakai eyeliner, memang nampak sepet nau mata..

Then hasben kite,

Suami, "sebab tuh la i dengan u..sebab u kan natural beauty..tapi lepas kawen pulak yg nak mekap2 bagai"..

Ehhh ehhh domok nie..

Isteri, "dah kawen la kene mekap..kang kalau xmekap kang tetibe u carik lain pastu bagi alasan yang i xjaga muka la, muka sememeh la ape la..haaaa haaa..cemana"..

Suami, "isteri i kan memang natural beauty..sebelum kawen dah cantik, lepas kawen lagi cantik..xmekap pun cantik je..tapi lepas kawen baru nak mekap, rabak aiiiii"

Ooooo sebab tuh la beria benau duk kate kite nie natural beauty, xyah mekap la ape laaaa..itu ghopenye..pape tah domok..

Ikutkan panjang lagi conversationnye..tapi takat tuh je la..malas na re-call balik and malas nak menaip..ehhh, xde sape pun paksa ko cite la sya..perasan..ngeeeee..

Tetibe,

Isteri, "domokkkkk, mekap i dah habis..pecah pulak tuh"

Suami, "ehhhh laaaaa..kan i baru je cakap tadi yg isteri i xmekap pun dh cantik sangat dah..isteri i kan natural beauty"..

Ececececehhhh..bile nak ngelat, ade je ayatnye tau..huwaaaaaaa, masih sedih mengenangkan mekap yg pecah itu hari..hurmmm..

Kayh la, kite pun xtau ape yg kite melalut skang nie..korang layankan je la nyeah..bubuiiiii..

Monday, October 23, 2017

:: Pecah Hati Dibuatnye ::

Sabtu lepas kite bertiga je dengan anak2..hasben kite balik lambat sebab die ade sukan hari sabtu tuh pastu membawak sampai ke malam..malam ade dinner katenye..

Bile kite sorang nak melayan anak 2 orang, memang xterlayan la..bile sebuk ngan kakak, si adik pulak ade buat something..bile sebuk ngan si adik, si kakak pulak take over..

Bile kite tengah sebuk ngan qisya, sekali dengar bunyik pecah..bile toleh tengok ape yang pecah, rase macam nak nangis je..

Huwaaaaaaaa..korang rase???....sobsssss..😭😭😭😭😭😭

Macam mana pecah botol kaca foundation tuh, macam tuh la pecah hati kite..huwaaaaaa..

Anak bujang punye keje..bukan takat foundation kite pecah..compact powder kite pun pecah dikerjakannye..tsk tsk tsk..kalau mekap2 mommy jenis yang murah xpe nak oiiii..silalah jahanam kan..iniiiiii, huwaaaaaaa, habis Lancome mommy..😢😢😢..

Kite terus wassap hasben kite bgtau mekap kite jahanam..sekali, selit ayat, 

Isteri, “domok ganti balik..huwaaaaaa”
Suami, “aik, kenapa pulak i kene ganti..suh la bobot ganti sebab die yg buat”
Isteri, “bobot kan bin kan u..so u la yg kene ganti”
Suami, “boleh..i ganti dengan brand yang ade dekat Watson (gelak jahat)”

Wahahahhahaa..macam bongok sgt alasan “bin kan u” tuh tau..ehem ehem, lagipun birthday aiii kan dah nak dekat dah..xyah susah2 nak pikir nak bagi hadiah ape..kan kan kan domok kan (macam ler laki ko baca blog ko nie)..😏😏😏..

Haihhhh, petang sabtu baru je sebut2 ngan hasben kite yang mekap kite dah nak habis..sekali malam sabtu dah pecah..memang betul2 habissssssss dah mekap kite..😭😭😭😭😭..

Kite suka pakai Lancome..suka texture foundation die..very light..tapiiiii tapiiiii skang dah pecahhhhhh..huwaaaaaaaa..

Nie haaaaa suspeknye..gerammmmmmm..jangan tertipu dengan wajah lembut innocent die tuh..disebalik wajah lembut itu terdapat 1001 akal..

Thursday, October 19, 2017

:: Ikan Patin Tempoyak ::

Jadik jugek semalam masak ikan patin tempoyak..first time weyh masak..nebes hakak..wakaakkaa..

Ahh, propa la ko sya..xyah nak nebes nebes sgt..drama je lebey kan!!..ngeeee..

Rupanye senang sesgttt nak masak ikan patin tempoyak nie tau..serious weh xtipu..

Bahan2 pun x complicated sgt..cili padi, daun kesum, kunyit hidup, ikan patin, tempoyak dengan serai..itu je bahannye..

Tadaaaaaaa..gambau xberapa nak jadik..kihkihkih..

Alhamdulillah, hasben kite kate lulus..hahahaha..bertambah2 nasi hasben kite makan semalam..first suapan, terus terdiam hasben kite..kepala duk mengangguk2..macam tengah menikmati like that..tetibe die buat thumbs up..hahaha..

“Sedapnye domok..ini baru betul ikan patin tempoyak..macam makan dekat temerloh..bukan macam kedai yang kat prima tuh..boleh hirup kuah..nie kalau nak hirup, mau terbelahak nie”..kihkihkih..

Memang semalam menu lunch kiteorg simple je..memang simple sesangat simple..ikan patin tempoyak, petai cicah sambal tempoyak dengan ikan goreng..itu je pun dah cukup dah..bertambah2 hasben kite makan..siap meratah2 lagi..haaaaa, tuh la, before nie macam underestimate i..bile dah makan, terbuntang mato..wahahaha..

Tuesday, October 17, 2017

:: 2 Beradik Punye Keje ::

Semalam kite MC..memang xsihat sesangat..demam selesema n batuk..pagi kite mintak hasben kite hantar irsyad pegi umah nenek..nak rehat kejap..qisya pegi skul macam biasa..

Lepas balik dari klinik, amek ubat, MC and whatnot, kite singgah umah mak kite..relax kejap makan, makan ubat, relax lagi, then pegi amek qisya dekat skul..hasben kite ade training bola tampar petang semalam..so better la kite amek qisya..macam takut plak nak lepaskan hasben kite bawak qisya sekali ikut die pegi training..

Qisya nie die xmelasak..tapi die suka merayap..melilau ikut suka die je..kang dibuatnye hasben kite xperasan, duk asyik training je, tah memana qisya pegi..ishhh, biaulahh kite gagahkan diri pegi amek die dari jadik bende yang bukan2..

Dah amek qisya, kite singgah umah kite jap..duduk dalam 20minit, kite balik umah..xlarat la, kepala pusing..nak balik nak baring je..irsyad kite bawak balik..dah alang2 kite xkeje, bagi la mak kite relax2..qisya plak nak mengempel kite je, memang la nak ikut balik sekali walaupun kazen2 die semua ade kat umah nenek..

Sampai umah, kite cakap ngan qisya, ngan irsyad, "qisya main dengan baby okayh..mommy nak tido kejap..mommy xsihat..qisya tengok2 bobot okayh"..maka beradulah kite..tapi xlena sangat pun sebab hati nie risau jugak nak bagi dieorg main berdua je without any supervision from adult..memula je xberapa nak lena..lepas tuh terlena jugak tapi xlama la..dalam 10-15minit..

Sekali bile bukak je mataaaaa, terussss, "what????..kakak, what happened?..ade kapal karam ke?"..huwaaaaaaa..qisya static je pandang kite..takut kene marah..ahahaha..

korang tengok ler..nasib baik la mainan derang banyak kat hall atas..kalau semua ade kat hall bawah, boleh tertutup carpet tuh..hahahhaa..

Tapi xde la kite marah anak2 kite..kite macam xde perasaan..alih2 si kakak, "mommy!!..who did?!..nape sepah2 nie..kemas!"..hamboi hamboi hamboiiiii..kebetulan depan mata ade batang belon, terus kite capai, "ape sepah2..ape kemas2..ape who did..nampak nie (sambil tunjuk batang belon)..kakak denga bobot yg sepah2, mommy pulak yang kene kemas..kakak kemas..sebelum mommy libas, baik kakak kemas"..terus qisya cebik2..wakakakakakakaka..xde pun kite jerkah or tengking or jerit kat die..nada suara tertinggi 10% je pun..tp sebab kite pegang batang belon kan, tuh yg takut tuh..kuang3..

Monday, October 16, 2017

:: Saya Orang Kampung Yang Suka Makanan Kampung ::

Walaupun kite nie memang xpernah menetap kat kampung, yang memang dari kecik sampai besar memang membesar dekat bandar kl (tolak la few years yang kite berpindah- randah dekat sabah dengan perak..dah tuh, father aiii soldier u’olls..asal naik pangkat je posting, asal posting je naik pangkat), parents pun memang ade dekat kl, tapi kite tetap rase kite orang kampung..

And to be honest, kite suke sesangat makanan kampung..nak2 kalau makanan belah2 pahang..haruslah belah2 pahang..kate pun nombor ic tengah2 tuh 06..walaupun koi lahir je kat temerloh, masih boleh dikategorikan as orang temerloh la jugak kan..membesar kat mana tuh lain cite..kuang3..yg penting kite bukan orang perak la..xpaham ape yg hina sangat orang pahang nie..kalau ko tuh mmg spesis yg berperangai teruk, xyah la nak pangkah sangat org pahang..sebab bile berdepan dengan orang mcm ko, datang la dari negeri mana pun, resultnye tetap sama..melainkan kalau org tuh anak ongkaya (xde la kaya mana pun sebenarnye) la..ehhhh, 😏 ..

Kat temerloh, family belah2 mak kite adalah orang kampar..“wakang”, “kelian”..hahahhaa..tapi kalau nak diikutkan, bahasa kampar yg pure punye, memang langsung2 xpaham..kalau dengar pakcik2 kite, mak kite, sedara2 kite bile berborak, dialek derang mcm orang minang pun ado..haaaa pening kan..hiks..

Okayh laaa, kite xnak pun cite pasal salasilah family..kite nak cite pasal makanan..makanan dan falsya berpisah tiada..wakakaka..baru2 nie mak ngan abah kite balik temerloh sebab ade wedding..pagi2 dah bergerak balik temerloh, sampai2 terus singgah pekan sari..awal2 bile tau mak kite nak pegi pekan sari, kite dah pesan barang dah..ngeeee..

Nak tau x ape kite pesan..kite pesan jeruk maman..dah lama weh kite teringin nak makan jeruk maman..kat kl nie memang xlah nak jumpa..ke ade???..kite xpenah jumpa lagi orang jual jeruk maman kat kl..kalau korang tau ade yg menjual kat kl, silalah drop a comment..boleh hakak terjah..😅..

Sebelah kiri tuh rebung dan sebelah kanan tuh adalah jeruk maman..they are so sexy, aren’t they?..😍

Jeruk maman tuh, makan ngan ikan goreng garing panas2 cicah ngan sambal tempoyak, nasi panas2, perghhhhh, sodap wehhhhh..makan gitu pun dah sedap dah..bertambah2 menyenduk nasi ke dalam pinggan..serious xtipu..

Hasben kite stress je tau bile setiap kali mulut kite menyebut nama jeruk maman..😬..sebab setiap kali tuh la kite akan tanye die, “u penah makan x jeruk maman?”..dan setiap kali tuh jugak la die akan jawab, “memang u kene tanye i soalan yg sama nyeah setiap kali u bercerita pasal maman”..muahahahaha..relax la sayang..i kan bersalin 2 kali..urat ingatan masa bersalin anak first pun belum nak bercantum lagi nie haaah..urat ingatan yg putus masa bersalin yg no 2 tuh jangan ditanye la..xtau la bile tahun akan bercantumnye..😂🤣..

Rebung tuh masak lomak cili api pastu letak perut lembu..astaga, makan la ngan ikan goreng garing panas2, nasi panas2..perghhhh!!!..pun boleh buat makan bertambah2..

Huwaaaaaa, aiii is dah lapar and dah terliur..

Mak kite bagi..ikan salai, tempoyak, jering, petai, daun kesum..ikan patin ade jugak mak kite bagi tapi ikan patin xde gambau sebab penuh dengan darah..huahuahua..ape ape, xyah la nak euwwww kan sgt petai jering tempoyak ngan ikan salai tuh..ingat kite xmakan ker semua bende tuh..😋😜..

Perghhhhh!!!!..happynye kiteeeee..rabu nie cuti deepavali kan...kalau x pegi umah aci, besar kemungkinan kite akan masak ikan patin tempoyak.. “reti ke u masak ikan patin tempoyak”..owhhh hasben, don’t you ever ever evahhhh, underestimate your beautiful lovely wife..nampak je i macam perempuan yg xreti masak, nampak je macam perempuan yg kengkonon, “owh no, i just broke my nails”, tapi bile masak, haaaaaaa, terus yours truly tau..

Ewahhh masuk bakul angkat sendri sangat..kihkihkih..ehhh, tetibe xsabar nak masak..sedapnyeeeee lahai..makanan kampung nie kan, xyah beria2 sangat pun..kadang lauk yg simple je dah boleh makan bertambah2...kalau korang jenis yg suka makan makanan kampung, korang mesti paham ape yg kite maksudkan dengan lauk yg simple..😉..

Haihhh, tetibe terbayang2 pekan sari..kite suke pegi pekan sari..rambang mata..semua bende nak beli..pastu kalau pegi pekan sari, mesti beli kopi yg dah siap di-grind..sedap weh kopi kampung..sebelum sampai dekat orang yg menjual kopi, bau kopi tuh itself dah semerbak dah..mangiiiiiiiiinyeeeee!!!!..

Kite siap plan ngan mak kite..carik one weekend yg memasing free utk balik temerloh..hanyalah semata2 nak shopping dekat pekan sari je..alah, takat kl - temerloh - kl..ape laaa sangat..ye dok?...

Thursday, October 12, 2017

:: Can't Wait For November ::

Melampau sungguh kan..october belum lagi habis dah menggedik2 dah "can't wait for november"..bulan depan banyak hal nak arrange sebenarnye..banyak date penting..ngeeee..

Skang nie kite tengah nak arrange utk birthday qisya..plan-nye nak buat dekat nursery..xsampai sebulan je lagipun weh..now tengah duk pikir nak bagi door gift ape, birthday cake cemana, nak bagi anak2 nursery makan ape..semalam kite dah tanye dah ticher qisya..die kate selalu kalau nak buat birthday nie, dieorg akan start pukul 4 petang masa minum petang..hurmmm, so maknanye mommy qisya kene amek cuti la..ofis kite jauh u'olls..kalau ofis kat atas nursery je mcm daddy qisya, senang la..cukup time turun je bawah..

Nak harapkan daddy qisya memang xkan jadi la..memang awal2 die akan tolak kat kite suruh kite yg buat jugak.."mungkin kalau ticher dengan mak2 senang nak bercerita kut..kalau dengan bapak2 nanti akan jadi awkward"..itu je ler alasannye..but common sense la kan..bende2 gini memang selalu mak2 yg excited lebey..kihkihkih..

Kite dah dapat idea dah nak buat ape..tapi kene consult jugak dengan principal nursery tuh..what is the do's and don'ts..ye laaa, kene la consult die, sebab kite kan plan nak buat meal pack utk anak2 dekat nursery..kang takut end up principal kene hentam dengan parents..kesian die..opsssss!..

Meal pack cemana?...tunggu la next month..sure kite akan update punye..so no worries aight..cake kite akan mintak tolong kakak kite buatkan..kat situ dah xyah pening2 dah..nanti pandai la qisya sendiri request die nak cake ape dekat mama die...ngeeeee..

Now tengah pikir door gift pulak..decoration kat nursery kite kene tanye ticher qisya whether dieorg dah ade all the props, atau kite kene bawak sendiri..kite suka tau sebenarnye arrange bende2 cenggini..and yg jadi mangsa kat situ adalah hasben kite..sebab die kan the minister of finance..die adalah dalam phase, pasrah dan berserah je skang..wakakakaka..


At the same time, kite tengah mencarik barang2 utk concert qisya..xde la barang ape sgt..takat kasut dengan accessories je..ngeeeee..

Nampak x nampak x sape yg lebih2 skang nie..anak2 relax je..mak2 yg kemain excited..tazabarrrrr nak tunggu novemberrrr!!!..

Wednesday, October 11, 2017

:: We’re Floating! ::

Gambar dah lama..masa nie kami 4 sekawan dan anak2 pergi bercuti dekat area2 sungai buloh..suami2 pulak kiteorg bagi derang  “me time”..elehhhh, xde nak “me time” sangat pun..mcm kalau xbagi pun memang suami2 sentiasa ade “me time”..mak2 je susah benau nak dapat “me time” nie..am i right?????..

BFF’s One Night Trip nama diberi..typical punye nama trip kan..x awesome langsung nama trip-nya..ngeeee..xsempat nak buat entry pasal trip kiteorg..haihhhh..maka dengan itu kite belanja gambau anak2 jer..comel sesgt memasing tau..

Kemain memasing..nak fire sape la tuh gamaknye..😂..awish kengkonon abang2 lettew..xnk buat..berdiri static jer..hahahahaha..

semua melompat..cer tengok awish..bercekak pinggang hokeyh..macam, "melompat je keje..macam budak2 la"..wakakakaka..

ayang xreti nak melompat..berat puting..wahahahahaha..

alololo..kenapa comel nau..ayang xbelakang tuh tengah pikir cemana nak join lompat sekali ke ape tuh...hihihihi..

adam kemain tinggi lompatnye..ayang masih lagi berpikir di situ..masih lagi xdpt step cemana nak melompat nampaknye..

amie tuh melompat ke idok tuh?...hahaha..ehhh ayangggg, dah kenapa menggaruk kepala..betul pening pikir tuh..wakakaka..

hamboi qisya..hehe..okayh, ayang dah dpt dah cara cemana nak lompat..mungkin die dah malas nak pikir so die main redah je cemana gaya..kihkihkih...

semua lompat..tapi ayang, "ahhhh pening aaaaa..cemana nyek nak lompat"..wakkakakakakaka..ayang2, geram tau...gigit kang tau ler..

semua dah settled melompat and dah penat melompat but ayang, masih lagi nak pikir cara cemana nak melompat....hahahaha..simpan je la ayang cara melompat tuh utk trip kite xlama lagi..time tuh baru keluaukan idea tuh okayh..mommy can wait!..wakakakakaa..

Xsabar nak pegi trip bersama2 bffs xlama lagi..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...