Wednesday, April 25, 2018

:: Suami Saya ::

Macam ko sorang je ade suami kan..muahahaha..

Tah la tetibe macam biroh pulop arinie nak bercerita pasal suami aiii..hikhikhik..ini bukannye entry "ade makna" hokeyh..bukannye nak bodek sebab nak ape2..xyah nak suspicious sangat..laki kite xbaca pun blog kite..and plus, kalau kite nak sesuomething, xyah letihkan jari2 duk menaip kat sini..aiii direct luahkan dengan kata2 jew..aauuuwwwwwmmmm!..hahaha..

Kite kan bersyukur sangat dapat seorang hasben macam hasben kite..as for now die masih lagi okayh..xberani nak puji melambung2..in future xtau cemana lagi..that's why kite mentioned "as for now" kat situ..harap2 selama2nye la kan..amin...#tilljannah..gituuuwwww!!..hahahha..

Nak cite satu2 pasal suami kite, mau termuntah korang baca..cukup la kite tau cemana hasben kite..cukup la kite cakap yang i'm one lucky woman to have such an amazing man in my life!..and ya, kut la kan kalau ade scandals and exsss die duk stalk blog kite siap menjuihkan mulut sebab xsetuju kan..well girls, kate pun "i'm one lucky woman"..bersyukur sebab die datang dalam hidup kite bila die dah berubah 360..sebab penah ade ex die duk meroyan comment kat fb kate hasben kite dah berubah la dulu dengan die xmacam nie la, xlayan die cemana hasben kite layan kite la ape la..heheheh..lucky me and please don't envy me..muahxxxx..

Die sangatlah supportive..ape bende yang kite nak buat, semua die akan support..kite kate nak belajar membaking, pun die support..sampai nak hantar kite masuk kelas baking..kite kate nak belajar manjahit, pun die nak hantar kite masuk kelas menjahit..kite kate nak masuk kelas makeup, pun die support jugak..die suruh kite carik je kelas tuh kat mana, bila and berapa..and semua kelas tuh die kate die sponsor..tapi tuh la, bile pikir2 balik, macam semua tuh akan kite belajar sebab semangat tengah berkobar2..cer kalau semangat dah merundum, memang confirm akan merundum terus..and kite rase macam sia2 je duit yang hasben kite keluarkan..

Baru nie pasal fun run..pun die sangat supportive..xde pun kate nak menghalang..die mana la minat nak berlari2 nie..tp sebab kite, die masuk jugak (kite paksa..kihkihkih)..tapi tuh la, last minute kaki plak injured..tapi dengan kaki sakit, tetap jugak die drive sampai ke putrajaya..sabar menanti sampai kite habis berlari..nie nanti ade lagi fun run, tapi die xleh nak join..kite xbagi join sebenarnye sebab kaki die x fully recover lagi..tapi tetap die akan teman kite nanti..ade registration fees kite bayar sendiri..ade jugak yang kite mintak die belanja..kuang3..tapi xde pun die bising2 apatah lagi nak pertikaikan..ayat standard die, "demi domok aiiiii"..ngeeeeee..

ini la die suami kite..heart u tight2 domok!..
gambau nie diambil oleh anak dara..tetibe je ade dalam image..hehe..

Hasben kite nie ade la jugak kekurangan die..xde la perfect 100%..tapi tuh la, bile kelebihan die melebih kekurangan die, kite pejam je la mata terima kekurangan die..ape kekurangan die?..rahsiaaa!..sibuk je nak tau..hahahha..masing2 pun ade kekurangan dalam rumahtangga..kite pun ade kekurangan kite..macam u'olls jugak la kut..sebab tuh la kite suami isteri nie kene saling melengkapi..am i right?..

Tuesday, April 24, 2018

:: Dia Pun Dapat Jugak ::

Anak2 kite skang nie kalau beli ape2 mesti kene beli 2..xkisah la ape bende pun..makanan ke, minuman ke, barang ke, mainan ke, wajibulghunnah kene beli 2..xde istilah beli satu then share 2 beradik..end up mesti ade adegan cakar-mencakar, pukul-memukul, tarik rambut, tolak-menolak, gigit-menggigit..dan pengakhiran dari adegan tuh semua akan berakhir dengan tangisan dan juga jeritan..dan of course la yang menangis dan menjerit tuh si kakak..bile dapat adik yang ganas dan kasar dan garang, haruslah la kakak yang merasa sakit..qisya die melawan tapi melawan die dalam kategori lembut..adik memang xbagi chance punye..die bagi memang sekuat hati..mana la kakak xsakit..

Dan end up jugak, mak 2 beradik nie akak jadi mak ko hijau!..grrrrrr!!..

Qisya kan dah ade basikal..so bobot lately suka sangat main basikal qisya..memula kite la jadi mangsa kene tolak basikal tuh bagi bergerak..last2 kite macam xlarat nak layan..hahahaha..mana xnye, selagi die xpuas, selagi tuh la die nak main..then last week dalam hari isnin ke selasa tah, bobot bawak keluar basikal qisya, tetibe je die dah boleh kayuh dah basikal..memang la kayuhan die tuh xperfect tapi bergerak la jugak basikal dikayuhnye..happy sungguh die..and kite pun of course la happy jugek coz xyah nak tolak dah basikal untuk die..muahahahahahha..

Then as usual, berebut basikal dengan kakak die.. “it’s mine bobot”..yang adik plak menjawab, “mine!”..haiyooooo!!..pening mommy nak oiiii!!!..

Jumaat lepas kite pun usulkan la dekat hasben kite “proposal untuk beli basikal bobot” since bobot pun dah boleh kayuh basikal..kihkihkih..proposal approve atau tidak?..heyyyy, come on!!..this is falsya hokeyh..of course la approvedddd!!..*fliphair*..bab2 goda suami nie memang aiii is champion..ape caranye?..rahsia!!..muahahahhaa..

“Okay, esok (sabtu) kan nak kelur..boleh la kite pegi carik basikal bobot”, kate hasben kite..ngeeeeee..kite x expect sebenarnye secepat itu..tapi xpe la, dah hasben kite kate gitu..aiii okayh jewww!!..

Sabtu pegi putrajaya dulu collect race kit..then singgah kajang collect crunchy brownie..dah alang2 kat kajang, hasben kite ajak makan satay kajang..kite suggest makan satay willy tapi hasben kite dah terlepas simpang..so teruskan je la perjalanan dekat haji samuri..habis makan, otw balik singgah kedai basikal samy dekat selayang..kite xkeluar sebab qisya dengan adam (nephew kite side hasben) tido..so hasben kite dengan bobot je keluau..

Bile dah beli, orang tuh hantar basikal ke kereta..kemain happy bobot..asyik “kal, kal (basikal)” je sepanjang jalan nak balik rumah.. “berapa harga basikal tuh?”..joyah kan nak tau..hasben kite sengih2 je..sengih2, tapi xmenjawab soalan jugak..2 kali kite tanye pun die sengih je..bile dah gitu asyik sengih je xnak jawab, paham2 sendiri sudah..

“Kenapa xbeli basikal yang biasa je?”..nak tau x hasben kite jawab ape..die jawab itu kire okayh la die beli basikal tuh..die dah nak amek basikal brand ape tah..giant ke apw nama tah..ade 2 brand la yang die sebut..tapi sebab basikal tuh kene order, so die xjadi nak amek..adoiii..

sampai2 rumah terus main..main dalam rumah je la tapi..apaknye risau nak bagi anak main luar dari pagar..redha je la ye anak2..bile apaknye xbagi anak main luar dari pagar, maka kete parked kat luar dulu..

berpeluh2 memasing main basikal..

Basikal bobot letak kat rumah nenek sebab die banyak habiskan masa die kat rumah nenek kan..kalau nak bawak derang main basikal kat memana taman, baru amek basikal bobot dekat rumah nenek..bobot nie die aggressive sikit..die suke explore new things..kadang xterpikir pun dengan umur2 gitu die boleh buat sesuatu bende..tu yang umur baru 2tahun 2bulan dah dapat basikal dah..

Monday, April 23, 2018

:: My 1st Time ::

Heyyyy, there’s always a first time for everything aight!..macam tuh jugak la kite dengan fun run..1st time masuk fun run..it was really fun!!!!..

1st fun run kite sabtu lepas dekat putrajaya..plan asalnye yang join adalah kite, hasben kite dengan best friend kite ikhwan..last minute hasben kite xdapat join sebab kaki die injured masa main futsal..hurmmmm..tapi xpe la nak buat cemana kan..bende dah jadik..sudahnye kite berdua je berlari dengan si botak tuh..hasben kite ikut jugak pegi putrajaya..tapi die duduk dalam kete dengan qisya..ngeeeee..

Kite berjaya habiskan 5km dengan masa 48minit..timing tuh kalau ikutkan macam xberapa nak cantik la, but for newbie macam kite, okayh la kut nyeah..gile wehhh, somput!!..memula lari okayh lagi, pertengahan tuh dah struggled dah, bile sampai ke finishing line, dapat je medal, nikmat sangat rase..

After berlari..

My very first medal..and many more to come..insyaAllah..hikssss..

This is the reason why gambar atas kite bagi gambar belakang je bukannye gambar depan..muka kite merah menyala terukkkkk!!!..ini dah kurang sikit dah sebab dah kene aircond kete full blast..kalau x lagi merah menyala dari nie..gambar nie no filter okayh..xde dibuat2 utk jadi merah..huahuahua..

Masa kite habis je dekat finishing line, ihkwan pun tegur, “apahal muka ko merah sangat nie weh!”..hahahahaha..adoiiiii..masalahnye bukan takat ikhwan je, ade few peoples kat sana duk pandang muka kite banyak kali..nak tegur xkenal, so takat pandang je la mampu..kite xrase pun annoying dengan orang2 tuh..sebab kalau orang lain yang muka merah menyala macam kite pun, kite mungkin akan curik2 pandang..curiosity very high u know!..hahahahhaa..

Kulit kite nipis..sebab tuh la kalau berdiri bawah panas terik muka kite cepat merah..inikan pulak la berlari 5km bawah matahari..nasib baik matahari pagi..kalau tengahari, lagi teruk merahnye..hehehe..

Ikhwan dah officially jadi kite punye running buddy..hasben kite die on off..hahahahah..skang nie kite dengan ikhwan duk gile mencarik fun run..now dah selamat registered untuk 2 events fun run..tazzaaaabaarrrr!!!!..bile dah ade yang melayan, maka makin berkobar2 nak berlari..hehehe..

Habis 2 events tuh then stop kejap..lepas raya sambung balik..hikhikhik..

Thursday, April 19, 2018

:: Hari-Hari Pun Boleh ::

U’olls ade x makanan feveret yang kalau hari-hari makan pun u’olls tadahal nak makan..

Kite???..of course la ade..gile xde..hahahaha..ikutkan macam banyak la sebenarnye..tapi yang paling paling paling paling on top of the list adalah bubur nasi berlauk..yeeee, bubur nasi berlauk..serious my favourite..my old time favourite!..

Yang paling tersedap adalah bubur nasi berlauk mak kite of course..bermangkuk2 kite boleh makan sekali hadap je..goshhh!!..sedapnye..lauknye simple je xyah beria pun..cukup sambal kering kacang ikan bilis, telur asin, sayur kangkung goreng..perghhh!!..itu je dah perfect dah..kalau kat luar, port kite selalu terjah kalau nak makan bubur nasi berlauk adalah dekat restoran kak mah kg baru..slurpppp!!..terbayang2 plak dah bubur nasi berlauk kak mah..adehhhh..

Kat rumah sendiri selalu teringin nak buat tapi tuh la, hasben kite xsuka makan bubur nasi..mulut nanti jadi geli2 katenye..cehhhh!!..nyampah!!..so bile dah xde geng, maka xyah la ko bersusah payah nak masak bubur nasi bagai..masak je lauk, tenggek je la nasi macam biasa..

Semalam sampai je rumah mak kite, ternampak anak buah kite tengah makan bubur nasi.. “nenek masak bubur nasi ke?”..aah katenye..nak tanye mak kite xleh sebab mak kite menyorok kat atas..hahahahhahaha..ye u’olls, mak kite terpaksa menyorok dari cucu die yang sorang nie (bobot)..sebab nanti kang kalau nenek tunjuk muka, bobot buat drama xnak balik rumah..padan muka mommy!!..tuh la, drama queen sangat kan..kan dah menurun ke anak dah..

Terus kite masuk dapur, bukak tudung saji, “ya Allah, sedapnye”..ape bawah tudung saji yang sedap sgt tuh?..sambal kering kacang ikan bilis..satu lauk je tapi cukup buat ailio kite kecur weeeyyyhhhhhh..terus kite mencarik tippuware untuk tapau buat bekalan berbuka puasa..hehehe..

Sampai rumah, bukak fridge, ade sayur kacang buncis..ade pulak telur asinnnnnnnn..apalaie, sinsing lengan, masak laaaaa..

Tadaaaaaaaaa..perfecto comboto!!!..inilah santapan kite untuk berbuka semalam..sayur kangkung xde, kacang buncis pun jalan..sedap je makan dengan bubur nasi..

Sumpah sedap gile..kalau hari2 makan cenggini pun memang serious xkan jemu..

Adehhh, lapar plak dah..huwaaaaa, balik kang nak ajak hasben kite pegi makan bubur nasi kak mah la untuk berbuka..nyumsssss!!!..kite rase kite beruntung sangat kalau berpuasa..kenapa?..mintak je nak makan ape, kompom hasben kite akan tunaikan..sedangkan kalau xberpuasa pun die tunaikan je ketinginan kite..inikan pulak la kalau berpuasa..

Macam isnin lepas teringin nak makan kuih lopez..si semu salah nana mia..sape suruh post kat Ig dengan FB..punca betul tau..kihkihkih..kite cakap la dengan hasben kite..die kate kat pasar malam penah nampak ade orang jual..sampai area rumah hujan lebat selebat2nye..sanggup die nak redah hujan pegi pasar malam semata2 nak beli kuih lopez sebab kite teringin.. “untuk isteri i yg teringin kuih lopez, i sanggup redah hujan”..halah halah suweet nau nau..tapi end up kite xbagi die pegi sebab nanti kang kalau demam ke sakit kepala ke canner?..haaa haaaa, cer kabo..dah la hasben kite kalau  redah hujan kompom without payung..lagi la kite xbagi die pegi..mengundang sakit je semua tuh..

Kite xdapat kuih lopez pun xpe janji hasben kite xsakit..kalau die sakit, macam mana kite nak bermanja2..hilang dah tempat bermanja buat sementara..wakakakkakaka..getisnye lahaiiii!!!..boleh berdarah mata orang yang baca nie tau x sya oiii..behave please!..

Pagi tadi punye sahur..serious sedappppp..layannnnzzz!!..

Takat satu mulut je nak sahur, malas rasenye nak tenggek nasi..roti je sudah..sudahnye bukannye habis pun..kalau hasben kite nak bawak bekal nasi goreng lain la cite kan..

*dah nak puasa baru terhegeh2 nak ganti puasa..haihhhh..hikssss..

Wednesday, April 18, 2018

:: Deghoyan Y'alls ::

Musim durian udoh tibe y'alls..kindly standby your ringgit!..hahaha..skema nau ayat ringgit tuh...hey, anak dara kite sebut duit tuh ringgit hokeyh..ko hado?..huahuahua.."mommy, i want ringgit..qisya xde ringgit la mommy"..kiut je tau..

Dah lama nak makan durian sebenarnye tapi masa tuh xde musim lagi..durian kat SS2 ade la tapi haruslah mahal rege die..so xpe la, kite tahan dulu nafsu nak makan durian..sampai la baru2 nie tetibe tengok durian merata2 dah orang jual..kene plak ade satu hari, hasben kite balik rumah tetibe bagi bau durian je kat kite..bile kite cakap ngan hasben kite, "makan durian ke?..sampai hati bagi i bau je kan"..terus serba salah orang tua tuh..bile dah serba salah, terus pegi carik durian untuk bini..muahahahaha..

Kami xmakan kat situ sebab nanti hilang nikmat nak makan durian..ngeeeee..susah nak makan sebab nanti anak bujang berlari ke sana ke sini..so baiklah tapau then makan kat umah..nak berlari ke nak terlingkup ke nak terlentang ke, silakan..muahahaha..

Tadaaaaaaa..let’s parteeeehhhhh!!!..party durian la tapi..muahahahaha..

Bagus la kedai yang jual durian tuh..siap sealed kan lagi bekas durian..so dalam kete xde la bau durian..semua tuh spec durian kite..lemak manis..ikutkan spec hasben kite yang pahit2 tapi kite xsuke yang pahit..so sebab kite xsuke yang pahit, hasben kite beli ikut spec kite..sebab die xkisah makan yang lemak manis ke pahit je janji durian..ngeeee..

Ini amoi memang hantu durian..berlawan2 kiteorang makan..asyik la suruh amek gambau die tengah makan durian..tapi kan tapi kan, bile die makan durian, boleh buat kite berhangin okayh..kihkihkih..

Mana xnye, makan seulas, “mommy, hand qisya dirty..i wanna wash hand mommy”..adoiiii..each and every ulas durian yang die makan mesti end up nak wash hand..

“Can u please eat ur durian first?..once u finish with the durian, then only u can wash ur hand”..haiyooooo..ini budakkkk..then qisya terpaksa la mengalah.. “ye la ye la..qisya cakap je”..cakap je lagik..hahahaha..memang xboleh langsung tangan tuh dirty..kadang kalau kite bagi guna water colour pun gitu jugek..tercalit sikit je pun dah ngajak nak wash hand..padahal nak sambung lagi tuh lepas wash hand.. “xde xde..habiskan dulu color..lepas tuh baru wash hand”..makan coklat pun gitu..ehhh, makan ape saje pun gitu la kekdahnye..sama la dengan si bobot..jenis xboleh tangan kotor..xkisah la makan ape pun..keropok ke, nasi ke, ape je la..xsampai 3 minit, "mmy, wash"..tapi lepas wash hand, sambung makan balik..pastu nak wash lagi..stress mak tau!..

Balance durian ade lagi dalam freezer..lagi lama letak dalam freezer lagi sedap rase durian..balik kang nak makan la..tetibe teringat durian..sedap la pulak..

Monday, April 16, 2018

:: Indeed! ::

What indeed indeed?!..hahahaha..tetibe je indeed kan..

Nie haaaaa sebabnye..

Ini haaa puncanye..

Indeed because the struggle is real..πŸ˜‚πŸ˜‚..

Nak kene pegi ikea tambah bende alah tuh..macam x cukup plak rase..muahhahahahaa..skang nie dah xde alasan dah nak hantar iron baju2 dekat dobi..so bertabahlah menempuh segala rintangan dan juga onak duri..😜

Start semalam kite dah mulakan satu hari gosok 3-5 helai baju..adoiiii..pengsan..nak buek camno..laki kak atul keje ofis..5 hari bekerja, 5 hari la pakai shirt..huntung ler isteri2 yang suami2 pakai t-shirt pegi keje..walaupun kene gosok jugak tapi xde la renyah mana pun takat gosok t-shirt..ye dok??..

Kite nie kalau missed menggosok satu weekend je, memang akan berganda la the next weekend..bile dah berganda maka jadik la macam dalam gambau di atas..itu dah berapa weekend missed yang jadik cenggitu tuh..ngeeeee..

Salah sendiri kan, so sila hadap ye sya..jangan banyak bunyik!..hehehe..

Tuesday, April 10, 2018

:: Mari Menggemokkan Badan ::

Kite rase kan, macam dah lama sangat xmakan coklat dengan penuh nikmat tau..kite nie hantu coklat sebenarnye..sangatttttt!!!..pffttt!!..tapi tuh la, sebenarnye dah bertahun2 kite xmenikmati rase nikmat coklat bile makan..kenapa bertahun??..sebab bertahun2 itu kite diet sugar..sampaikan nampak coklat pun dah xheran..cuma ade satu time baru nie yang kite gile makan milo nugget..tapi kejap le lepas tuh insofff sudey!..kihkihkih...

Kalau dulu2 masa muda remaja ye la boleh makan coklat dengan tanpa rase bersalah..makan cemana pun berat gitu jugak..43-45kg jugak duduknye..weyhhh, ringannye hakak dulu..😭..dah tuh, kadar metabolisma tinggi lagi kan..skang nie dah merudum teruk, so silalah berpada-pada ye..

Tapi semalam hasben kite saje nak bagi kite gemok tau..kenapa?..sebabbbbbb,

Die belikan coklat untuk kite..

Selalu dapat Godiva..tapi Godiva katenye macam dah xde kat situ so die belikan brand Lindt untuk kite..nak2 pulak promoter tuh kate lagi sedap dari Godiva..

Sedap jugak la sebenarnye coklat nie..siap berebut2 lagi dengan anak2...kihkihkih..maka semalam kite duk telan air bergelen2 dengan harapan dapat meneutralkan kandungan gula dalam badan..muahahahaha..

Balik kang sambung makan pulak..

Monday, April 9, 2018

:: Ye, Itu Adalah Saya ::


True facts bout me..πŸ™‹πŸ»‍♀️..anak no 4..πŸ˜‚..exactly the same weyh except yang no 7 tuh..gile ape..xkan la dah kawen pun xleh nak lupakan yang dulu2..now seluruh hati aiii adalah untuk suami aiii..hahahahhahahahakaktakpropa..

Thursday, April 5, 2018

:: Die Buat Hal Lagi ! ::

Adoiiii..geram betul kite dengan bobot nie tau..dah la tinggal mak die nie dari hari isnin lepas sebab ikut atok dengan nenek pegi terengganu..hari selasa dah balik, nak amek die, sekali die xnak balik rumah plak dah..buat hal la bobot!..tau x mommy nie rindu..haaaa, tau x????!!..

Huwaaaaaaa..masalahnye sampai ke hari nie die xnak balik rumah hokeyh..sedih betul..

Bobot nie memang la kalau die ade depan mata asyik nak bergaduh je dengan die..asyik buat mak die nie hilang sabar la ape la..selalu kene marah pun ye jugek..kihkihkih..tapi kalau die xde depan mata, rinddduuuuuuuuuuuuuuuuuuu..😫😫..

Walaupun bobot nie akal panjang, walaupun ade berbagai2 peel dah ragam yang kadang boleh trigger-ed sabar dan amarah mak die nie, die la yang paling terasa kalau xde..not to say kalau qisya xde kite xrindu..ape gile xrindu..anak kut..tapi boleh lagi nak tahan la rindu tuh sebab qisya kalau die tido rumah kakak long kite or mak kite jenis yang bukan 3-4 hari..and bile ajak balik, qisya akan balik..tapi bile dengan bobot nie lain macam betul penangan rindu kalau die xde..hahaha..

Bobot pandai beli jiwa weyhhh!!..qisya pun pandai jugak..tapi bobot beli jiwa then siap bermain dengan jiwa..haaaaaa gitchuuuu!!!..nak2 pulak die dah boleh bercakap dah skang kan..bile die panggil “mommy” tuh, alahahahahaiiiii, melting weyh..bile die bercakap tuh gerammmmm je..

Rindu bile saat datang geram die kat kite..masa tuh, die akan peluk leher kite kuat2, pastu gomol muke dengan puting die..hahaaha..ehhh, tetibe terindu lak..bobotttttt, balik la bobot..mommy rindu nie..sunyi betul rumah bile bobot xde..😒..

Puas pujuk die balik tau..semalam die xlepas langsung leher mak kite..kuat die paut..sampai tahap bobot dah bengang, die gigit bahu mak kite..hahahaha..

Skang nie kene pikir idea untuk pancing bobot balik..harap2 la menjadi dan harap2 la jugak die nak balik..amin3..

Wednesday, April 4, 2018

:: Fitness Wristband ::

Bertambah lagi fitness wristband..yang lama kite nak bagi sape2 dari family kite yang sudi terima..hehehe..

Skang nie kite duk gile nak mencarik strap bende alah nie kat lazada dengan shopee..hehee..

Semalam dapat la banyak tuh..jadik la kan janji lebih dari 10k steps..

Bile dah ade fitness wristband nie, dah xde dah nak pakai jam yang lain2..hehe..

Kite sebenarnye kan, hurmmm, malu la nak sebut..tahun nie kite nak start masuk fun run..kihkihkih..sebenarnye dah lama dah nak masuk..2-3 tahun lepas lagi..tapi xleh sebab kite mengandung..bile dah mengandung, maka terkubur la hasrat nak masuk fun run..lepas bersalin, anak pulak kecik lagi..lagi la susah nak tinggal..tahun nie anak kecik kite dah jadi anak tua, wakakakakaka, baru la kite boleh sambung hasrat dan juga hajat nak masuk fun run..dengan laki kite, kite heret sekali masuk fun run tau..no excuse!..

And haaa, kite dah register fun run hokeyh..ehh, bukan kite yang register..best friend kite tolong register kan..best friend yang mana??..yang botak tuh ler..ahahha..dengan die kite heret masuk fun run..dah alang2 die kate setiap hari die pegi jogging kan..hahaha..nasib baik jaja (bini ikhwan) ade reason kukuh..kalau x, kite paksa jaja masuk sekali fun run..at least kalau kene tinggal jauh kebelakang, ade la jugak geng..wahahahahaha..fun run mana?..rahsia..hehe..so skang nie kite tengah nak carik fitness..balik dari keje, lepas kite dah settle-ed kan dinner suami dengan anak2, naik atas, nun haaaa, kat treadmill la tempat kite..awal2 nie dapat lari 1-2km jadik la..xnak push lebih2 sangat..terkejut badan hakak nanti..so kite guna kekdah, pelan2 kayuh..

Nervous, seriau, takut semua ade la..boleh ke kite nak berlari sampai 5km nie nanti..lari 1km pun dah mintak nyawa..canner nak lari 5km..huwaaaaaa..

Tuesday, April 3, 2018

:: Madu Itu Manis..Tapiii ::

Tapi bermadu itu xmanis..itu mencarik nahas namanye..tetibe macam xberani nak cakap lebih2 pasal bende2 gini..semoga dijauhkan..

U’olls penah dengar x sarang madu shuib..yeee, shuib sepahtu tuh..die kan skang nie jual madu..bile tengok video2 sarang madu si shuib nie kat IG kan, ya Allah sokmo terliur..sampai tertelan2 ailio dibuatnye..tapi takat tuh yolah..xde la sampai terus capai phone and order..relax sisthur, sisthur relax..hahaha..

Then ade la one day nie mak kite tetibe cakap, “mak teringin nak rase sarang madu shuib..bile tengok video tuh nampak sedap betul”..ler, mak kite pun tengok video tuh ghopenye..kihkihkih..bile mak kite dah berkata begitu, terus kite capai phone and order..

Tah la, kalau mak kite yang cakap terus rase macam nak kene beli..selagi xbeli selagi tuh rase macam xsedap hati and teringat2..xkisah la pasal ape pun..kadang mak kite baru sebut je, xde pun niat die nak mintak suruh beli, tapi tah la, kite rase macam tanggungjawab kite kene tunaikan..kadang tuh mak kite xde pun menyebut..kite yang terasa nak belikan ape2 je la untuk mak kite..tau2 je dah sampai kat rumah..ape yang kite beli kadang tuh mesti kite beli 2..sebab satu tuh untuk mak kite..ye la, itu je la satu satunye mak kite..xde orang lain dah sebagai pengganti..xde mak kite, maknanye kite dah xde mak dah..sobsss..selagi ade nafas die, selagi ade nafas kite, insyaAllah kite akan cuba penuhi permintaan mak kite walaupun die xpenah mintak..alah, lagipun mak kite bukannye nyebut nak barang emas ke, kete ke, rumah ke..semua bende2 yang kite mampu untuk penuhi la..kalau kite xboleh, hasben kite akan penuhi (diulangi, mak kite xpenah mintak)..sebab bagi hasben kite, mak kite dah susah payah tolong jaga anak2 die (kiteorang tidak memaksa untuk jaga tapi mak kite insist nak jaga jugak), so itu la salah satu cara untuk die balas jasa mak kite..and for me, myself, inilah masanye untuk kite menyenangkan hati mak kite..hehee..kalau mak orang lain dari awal perangai semenggah, baik budi bicara dan percakapan, xmencarik salah orang, xmemerli xmenghina dan xmengeji orang, insyaAllah akan dapat ape yang mak kite dapat..ehhh, huahuahua..

Okayh sambung pasal sarang madu..

Pagi khamis kite order, jumaat dah sampai..kejap ke kan..balik keje kite pegi umah mak kite, punye happy mak kite dapat sarang madu tau..die yang rase rasmikan duu sarang madu nie..mak kite happy, kite lagi la happy.. “dapat jugak mak merasa”..ngeeee..

Packaging sarang madu..

Ini la rupa sarang madu..

Sedap..manis xmanis sangat..just nice je manis die..bile makan sarang madu nie, last2 sarang die akan jadi macam chewy..so of course la xleh nak telan dan kene buang ye..jangan pulak korang paksa telan..it's like korang makan chewing gum pastu korang nak telan..agak2 boleh telan x?..haaaaa, gitu lerrr kekdahnye..

Sarang madu nie kite beli yang 700gram..kut la ade yang tingin kan, and nak beli tapi xtau harga, kite beli nie dengan harga RM149 pastu postage seploh hengget..so totalnye adalah, RM159..beli kat mana?..taip je @maduoriginal_shuib kat IG..

Monday, April 2, 2018

:: Membeli Dan Belah Di Harvey Norman Warehouse Sale ::

Last weekend Harvey Norman buat sale dekat Citta Mall..before nak pegi tuh hasben kite tanye la ade ape2 barang nak mencarik x?..kebetulan kite tengah vacuum and vacuum pulak menunjukkan performance yang tidak cemerlang..dan dan sangat kan..muahahaha..terus kite jawab, “ade..nak carik vacuum boleh?..vacuum nie suction die dah xkuat la”..ngeeeee..and as usual my hasben will answer, “okayh..nanti kite tengok la”..mihmihmih..

Sabtu lepas after amek progress report card qisya, makan jap then terus ke citta mall..tazzaabaaarrrr tau nak sampai sana..hihihihi..

Tapi bile sampai sana, sale die xmeriah macam last time kiteorang pegi..tapi xpe la, lagipun bukan nak beria sangat mencarik barang pun..jalan2, usha2, akhirnya jumpa tempat jual vacuum..

Kite dah ade vacuum yang biasa..so buat ape nak beli vacuum yang sama..ye dok?..nak beli yang portable vacuum pun kite dah ade..again, buat ape beli portable jugak kan..so kite nak carik jenis vacuum yang kite xde..which cordless vacuum..promoter tuh recommend-ed dyson..wehhh, sape je xnak dyson..ikutkan hati nak tapi ikutkan akal, ishh, macam xsenonoh je..harga die, bapak la mahal..

So antara 2 nie jadi pilihan..yang biru tuh murah sikit tapi accessories xbanyak..takat brush satu je..yang pink tuh, mahal sikit je pun..tapi dapat 4-5 accessories..

Agak2 kite amek yang mana???..hurmmm..

Bile dah pilih vacuum, kiteorang berjalan2 lagi tengok barang..dapat la rembat lagi satu 2 barang..hahaahha..

Hasben kite pun ade jugak beli barang tapi barang ape tuh biarlah rahsia..and kite pun dapat jugak ape yang hasben kite beli tuh..dah tuh, sape suruh offer..memang sokmo nak je la..ahahahhaa..

Inilah hasil tangkapan..ofkos la kite beli yang ade accessories banyak..tambah berapa ringgit je pun..kannn..hasben kite siap tanye promoter tuh, “memang ini je ke color yang ade?..xde color lain ker?”..hahahahaha..geleng je kepala hasben kite.. “memang kalau color yang berkait dengan perkakas rumah nie kene color yang macam nie nyeah”..waakkaakkaaka..masa nak beli garment steamer pun soalan sama jugak die tanye.. “xde color lain nyeah”..sebab color garment steamer tuh color pink..huahuahua..

Radio tuh dah lama dah mencarik..untuk letak kat dapur...ikutkan kite nak carik yang biasa2 je kat lazada..yang murah2 jadik la..brand pun kite xkisah janji boleh dengar radio..nak letak kat dapur je pun..tapi biasa la bile dah bercerita dengan hasben kite, die kalau boleh nak carik bende yang ade kualiti sikit..reason die, TAHAN LAMA/BOLEH PAKAI LAMA..memang semua bende la die akan cenggitu..hasben kite kalau boleh, biar bayar lebih sikit janji boleh pakai lama and ade warranty..haaaa, itu yang punca lama baru nak dapat tuh..haishhh!!..

Mini chopper tuh saje je miang nak beli..hahahaa..

Balik rumah assemble-d vacuum..saje la nak try dulu..alih2, adoiii, berebut lak dah dengan si bobot..stress mak!!

Asyik2 die, asyik2 die.. “emmyyyy..bot bot..nak nak!”..adoiii..

Geram betul kite dengan bobot nie tau..kite off die on..kite on, die pulak buat rampasan kuasa..ikut bobot la..dah besar xnak tolong mommy buat keje rumah, mommy libas dengan vacuum tuh..kihkihkih..

Ade satu je lagi yang kite tengah mencarik..satu lagi nyeah..macam sentiasa satu lagi je..hahaha..
chest freezer..

Tapi macam xperasan pulak masa kat sale harvey norman baru nie..kite xnak yang besau2..nak carik yang 80-100L je..sebab nak letak kat dalam bilik stor..ruangan dah xde dah dalam bilik stor..hehehe..nak beli kat lazada tapi macam hurmmmmm, xmeyakinkan la..

Itu je la buat masa nie..xtau la esok lusa tetibe ade bende yang kite tingin kan..alaaa takat tingin je pun..tingin tuh xsalah, tapi kalau dapat, lagi la xsalah...wakakakakakaka..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...