Thursday, September 27, 2018

:: Pais Patin Tempoyak ::

Ade la one weekend tuh hasben kite request(ed) nak makan pais patin tempoyak..asalnye, day before kite tanye die nak lunch ape..buntu xtau nak masak ape..gaya buntu tuh macam setiap hari masak sampai xtau nak masak ape dah kan...hahahah..then die saje petik "kang kalau i mintak pais patin tempoyak kang..haaaa haaaa"..sekali kite pun terus jawab, "boleh, tapi kene carik barang2 la"..terbuntang mata hasben kite sambil sengih2, "sedapnyeee"..hehee..

Hari yang sama jugak pegi carik ikan patin segala bagai..certain barang2 sambung carik esok kat pasar sebab kat market Aeon xde..tapi bukan kite la yang mencarik kat pasar, hasben kite yang pegi..ngeeeee..

Senang je nak buat pais patin tempoyak nie sebenarnye..xde la susah sangat..

tumbuk segala bahan2..

cantik betul kejadian tempoyak nie..

dan selepas itu satukan ikan dan jugak tempoyak kat atas daun pisang..

Lepas tuh balut daun pisang then letak dekat dalam pengukus..

tadaaaaaa...kite amek seketul hasben kite makan berketul3..

Kite xberapa suka sangat masak tempoyak2 nie..kalau ikan patin kite suka masak asam..tempoyak kalau buat sambal tempoyak makan dengan ulam2, haaaa itu kite suke..tumbuk cili padi, gaulkan dengan tempoyak, cicah dengan timun ke, petai ke, makan pulak dengan ikan goreng garing panas2, nasi panas2, perghhhhh!!!..makan itu je pun dah boleh bertambah2 nasik u'olls..adehh, dah lama xmakan cenggitu..wekeend nie nak buat la..

Untuk hasben kite, kite masakkan ikan patin tempoyak..kite pulak, goreng ikan garing2, cicah ulam2 dengan sambal tempoyak..anak2 buat sup ayam je..

Ehh, hari nie baru ari khamis nyeah...ingatkan hari jumaat..kemain dah mikir nak masak ape untuk weekend..tapi hari ahad la baru masak..sabtu kite ade run..so kompom xmasak punye..kihkihkih..

Wednesday, September 26, 2018

:: Sandwich O’Domok..πŸ™„ ::

Bukan sandwich o'briens nyeah...tapi sandwich o'domok..hasben kite la nie..suka2 je tau..πŸ˜’..

Ehh jap..tetibe semalam terbaca something dekat dalam salah satu group wassap hasben kite..kite xcurik2 tengok hokeyh..kite pun xpernah nak bukak2 tengok ape jadik dalam group tuh..nak baca ape jadik apotah laie..memang tidak la weh..buang masa!..oo haaa, nombor kite xde dalam group tuh sebab kite sendiri yang keluarkan diri kite dalam group..2 kali sebenarnye dengan sengaja..eehh, xde pun xpe la dalam group tuh...buat semak je..kisahnye, hasben kite tunjuk ape tah dalam tuh, so dengan tidak sengaja ternampak la punye panjang berjela perihal sombong2 nie..beberapa perangai sombong yang tidak masuk ke syurga?..haaaa, gitu gitu la..dan bile tengok sape yang send, tergelak2 kite..wehhhh, like seriously???..u are talking about urself, aren't u?..kihkihkih..sebab setiap ayat dari no 1 sampai la ke nombor berapa (don’t care), sama dengan perangai si sender..sejibik weh!..haish, tapi rasenye si sender xsedar perangai die sejibik macam ape yang diperkatakan..sebab typical si sender selalu rase die la yang terpaling baik dan ramai orang suka die (tapi hakikatnye, ramai yang suke ke?..huahuahuahua)..bluwek!..sebab kalau die sedar, mungkin die xkan send ayat2 tuh..ye lah kan sebab ibarat diri sendiri mengutuk diri sendiri!..shame on u!!!..rugi rasenye x copy..kalau la copy, boleh kite send dekat beberapa orang yang tau sangat perangai die cemana, and orang2 yang pernah terkene dengan perangai die..kompom semua orang tuh akan gelak besau..dan akan pikir ape yang kite pikir, akan cakap bende yang sama dengan kite cakap..mau jadik perbualan hangat untuk hari ini..wahahahahahhaahhahaha..kesian..lagi satu kan, selama nie banyak kate2 yang die duk share and keluarkan sebenarnye semua tuh terkene dekat batang hidung die sendiri..konon nak mengenakan orang, tapi sebenarnye terkene dekat diri sendiri..

Okayh dah dah..sambil2 je ko kan sya!..tah la korang, when it comes to that makhluk kan, i is cannot la..okayh dah dah..cite balik pasal sandwich o'domok..

Skang nie dah 3 malam dah kite buat sandwich untuk hasben kite..xde la berturut2 3malam  tuh..sandwich biasa2 je u’olls..janji perut hasben kite kenyang..

Telur yang telah dihancurkan dan digaul dengan 2 bahan2 kat situ..

Then,

Toast kan roti, letak telur yang dah dihancur2 tadi atas roti, letak wild rocket salad, taruk sikit roasted sesame..then letak se-slice dua smoke turkey, taburkan sikit hot spicy dressing atas smoke turkey, letak wild rocket salad and taburkan roasted sesame..

Begini kejadiannye bile dah close-up..

Serve pulak dengan chips..disebabkan ade chips la hasben kite bagi nama sandwich nie sandwich o’domok..kengkonon sebab sandwich nie ala2 sandwich o’briens..domok tuh sebab kite yang buat..kan die panggil kite domok..

satu nie je kite guna tortilla wrap sebab roti dah habis..hehe..

Try la u'olls...sedap..adehhh, terliur plak dah..

Tuesday, September 25, 2018

:: Quality Time ::

Kengkonon quality time la..hehe...sementara anak2 lupa jalan nak pulang ke rumah, moh la pekene makanan yang susah nak pekene kalau anak2 ade..

Contohnye,

seperti ini..nyumssss..

Nasi daun pisang nirwana, bangsar..

Nak makan sini bawak anak2 memang idok ler..bukan sebab ape tau..nak dapatkan table pun kene beratur..beratur pulak dalam 10-15minit..kalau ramai orang, silap2 lebih dari tuh...so kesian dekat anak2..and kite pun xde la jadik mak kau hijau..hahaha..

Sedapnye peria goreng tuh..hasben kite pulak jenis kuat menyakat..saje je nak amek kite punye peria goreng..bersilang2 tangan kite semata2 nak menyekat tangan hasben kite dari masuk territory daun pisang kite..muahahahaha..orang sebelah table siap gelak2..haish, buat malu je tau..

Friday, September 21, 2018

:: My Favorite Running Shoes ::

Skang nie kite ade 3 running shoes..gile tamak haloba kan..muahahaha..1 kasut yang selalu kite pakai masa running adalah kasut kite yang brooks tuh..

Yang ini..

1 lagi kasut bernama under armour yang beli masa under amour punye warehouse sale..

Gambau sebelah kasut jer..hehe..

1 lagi kasut selepas kasut under armour adalah yang bernama new balance..

Ini haaaa..hari nie kite pakai kasut nie pegi ofis..xpenah2 kite pakai sport shoes pegi ofis..hari nie pakai semata nak bagi kasut nie kembang sebab esok punye run ingat nak try kasut nie..

And my favorite running shoes is of course brooks la..masa beli running shoes new balance, kite mencarik kasut brooks sebenarnye..tapi sedih xde yang berkenan di hati..skang nie kasut brooks punye design dan colour adalah sangat x menepati citarasa kite..tuh yang sudahnye beli kasut new balance..

Kasut under armour tuh kite nak let go sebenarnye..sebab bile pakai masa berlari atas treadmill, kaki kite jadi kebas..hasben kite kate kasut tuh xsesuai dengan kite..itu yang sudahnye dapat new balance tuh..kihkihkih..

New balance nie ringan..tapi xleh lawan ringan brooks kite la..nanti dah barai salah satu kasut, nak try brand lain pulak..sebab banyak je running shoes yang ringan..ringan tuh memang kriteria penting la dalam mencarik running shoes..asalnye nak ade 2 je running shoes..kire boleh la tukau2 kasut kalau ade run..alih2 kaki kite xngam dengan under armour..tuh yang carik lagi satu..

Pasal running shoes pun jadik ko nak buat entry kan sya..huahuahua..so ade sape2 nak beli kasut under armour kite?..eehhh, tiberrrr!!!..ngeeee..

Thursday, September 20, 2018

:: 1st Time Merendang ::

Sebelum tuh kan, oven kite yang dah lama sangat xberasap, akhirnya berasap jugak malam semalam..kite bakar pizza untuk dinner hasben kite..kang kalau asyik beli makanan kat luar je kang kene kecam pulak..nanti kang ade pulak orang yang doakan "dieorang tuh xlama la tuh" just because kononnye si isteri "malas" nak masak je..kenapa xmasak???..dengan orang2 spesis hati busuk macam manusia sorang tuh, xyah bazirkan tenaga dan masa untuk terangkan..

Haih..ape punya spesis manusia la yang suke sangat mendoakan keruntuhan rumahtangga orang..setahu kite syaitan je yang happy/suke nak meruntuhkan rumahtangga orang nie..jaga rumahtangga sendiri dulu makcik..sebab dengar cerita rumahtangga sendiri pun x harmoni kan..ehhh, hiks..so xyah nak duk "parkinson" sangat dengan rumahtangga orang lain..


tadaaaaaaa..

Alaaa u'olls..senang je nak buatnye pun..xrenyah mana lah..kite pakai instant pizza base..xyah nak susah2 uli doh segala bagai..just letak2 topping je then bakar dalam oven..yang bagusnye bile buat sendiri, korang boleh letak ape yang korang nak letak, lebihkan ape yang korang nak lebihkan and kurangkan ape yang korang nak kurangkan..macam kite, kite lebihkan beef pepperoni dengan mozzarella cheese sebab hasben aiii tuh penggila cheese dan juga beef pepperoni....and seriously bile gigit je pizza, bertali2 cheese u'olls..kite makan 1 slice je..pastu kesian kat hasben kite sebab macam x daya nak habiskan, kite tolong makan lagi satu slice..slice yang kecik je la tapi..kihkihkih..lepas makan, relax jap, pastu rase bersalah lak dah..time tuh terdetik, "andai dapat ku undurkan masa, xkan ku makan pizza itu"...mihmihmih..apalagi, terus berlari atas treadmill setengah jam..kihkihkih..

Okayh nuff bout pizza..nie kite nak cerita pasal rendang..1st time kite merendang sebenarnye..terasa malu pulak...orang lain dah bertime dah buat rendang..but ya, there's always a first time for everything kan..ngeeee..

Punca kite merendang sebab rendang kat lemang to'ki dah habis and yang ade serunding je..masa balik dari kuantan, kiteorang singgah jap bentong beli lemang to'ki..dah tuh mana sedap makan lemang dengan serunding..kalau dah namanye lemang, partner-nye of course la rendang..so kite cakap dengan hasben kite, xpe la i masak la rendang..hasben kite pandang kite with this one kind punye face expression..like, "boleh ke u masak rendang?"..gitchuuu..tapi xterkeluar dek kata2 kang takut bini sentap...hahahaha..

Ape susah..noxxa kan ado..campak2 yolah semua dalam tuh..sekejapan je dah siap..kemudahan dah ade..mengelat pun mengelat la..bile lagi nak guna piuk noxxa tuh..dari duk bertapa je dalam "gua str" xkeluar..huahuahua..

taraaaaaaa..sedapnye lemang to'ki..

Untuk 1st time masak rendang, kite lulus la..mana x lulusnye, anak buah kite 3 kali tambah nasi kut makan rendang ayam kite..bertambah2..sekor ayam habis dalam satu hari..hehehe..

Wednesday, September 19, 2018

:: Semoga Wajahku Flawless La Hendaknye ::

Kulit kite kan tersangatlah sensitive..so kalau kite nak pakai ape2 face product, kite kene carik face product yang dibuat dari bahan2 organic dan no chemical and no bahan2 terlarang..hikss..

Sebab tuh la kite xbeli product2 yang jual kat kedai2 jamu ke atau product2 yang jual kat FB atau IG..senang cite product2 buatan Malaysia la..tapi kalau yang jual dekat drugstore, itu lain cite..bukan nak berlagak and bukan xnak support product orang melayu..tapi skang nie, product orang melayu la yang banyak menghancurkan muka dan jugak sistem dalam badan orang melayu..dok gitu?..

So macam2 face product yang kite trial and error..dari yang murah sampai la ke mahal..mahal pun xde la mahal mana..mahal yang masih boleh kite beli pakai duit sendiri la..ade yang memula okayh..tapi lelama k.o..yang x ok tuh terus kite stop sebelum lebih melarat..ade la dekat 5bulan kite xpakai ape2 kat muka..takat sun block je..

Skang nie kite nak try lagi satu product..okayh, ini memang mahal..serammmmm hakak tengok rege die..berbulan kite duk usha and duk baca2 review sebenarnye..last weekend dah alang2 kami berjalan2 ke mid valley, saje la mencuba nasib dekat hasben kite mintak die topup kan duit kalau xcukup..dan semestinye memang banyak yang die kene topup..hikssss..

Memula hasben kite xde kate “yes” or “no”..die duk bizi menganjing2 kite sebab asyik tergeliat lidah nak menyebut nama product tuh..bile sampai je depan kedai, kite tunjuk la kat hasben kite.. “itulah kedainye”..tapi die duk sambung lagi menganjing kite..so i assumed die xnak topup la..sekali die tolak stroller masuk dalam kedai.. “eh, boleh ke domok topup?”.. “masuklah”, kate hasben kite..berbunga rase hati ini..huahuahua..

Telan2 ailio kak atul tau tengok setiap harga tapi kak atul control ayu je depan promoter..bile dah tanye2, bile dah dapat jawapan, jadi kite dah decide dah nak yang mana..tapi sebelum tuh kene la tanye hasben kite okayh ke idok..hasben kite pun jawab, “amek la..i okayh je”..yeayyyyyy!!!!...terus kite cakap dengan promoter tuh, “so okayh la, i’ll take this one”..

Kite skang nie nak try product, πŸ‘‡πŸΌ

Yezzaaaa..this one..L’0occitane..harga memang tersangatlah potong leher..3 botol belah kanan tuh dapat free gift sebab purchased more than RM*80..botol putih belah kiri tuh pun free gift jugak..botol putih tuh botol cleanser..texture cleanser die mcm ala2 mousse..2 botol serum yang depan kotak tuh yang kite purchased..serum2 die gile mahalllll..nangis tengok harga..

More and more free gifts..sample toner, sample cream and jugak sample cream..hihihi..pastu ade lagi satu free gift..dapat tote bag..

Dengan harga yang begitu, semoga muka kite flawless la hendaknye..auwwww, hehehe..dan semoga xde orang yang mana hatinye sudah hitam, duk menyihir kite dengan alasan sebab kite pakai duit suami untuk beli face product nie..mana la tau kan..hati manusia nie xleh nak jangka..kadang mak sendiri pun boleh sihir anak menantu..haish, dunia dunia..ehh, jangan pulak pikir mak kite tau..mak kite hati tidak busuk dan tidak juga hitam..jenis yang memang xde pun nak sihir2 orang apatah lagi nak menyihir anak menantu sendiri..mak kite jenis yang anak2 happy, lagi die happy..anak2 bahagia, die pun tumpang bahagia..jenis mak yang sayang menantu macam anak sendiri..kadang lebihkan menantu dari anak pun ade..xde pun nak ber-iri hati, berdengki segala bala..and xde pun kate nak mengutuk menantu dekat orang macam anak die je la yang terpaling baik dan menantu la yang terpaling buruk..bagi mak kite, anak2 die la yang buruk, menantu2 die yang baik..wahahahhaa..terbalik kan...

Seriously, kite xboleh nak hadam la kalau seorang mak sanggup sihir anak menantu untuk kepuasan hati sendiri..i kenot brain this..serious!..

Tuesday, September 18, 2018

:: Hot & Cold Run 2018 ::

Dah berminggu kite xberlari..ade la dekat 3minggu or maybe ade sebulan jugak rasenye..patutnye ade satu minggu tuh kite berlari dekat sepang..tapi bile kite nie adalah sejenis pelupa yang tahap teruk, maka terlepas run yang patut kite pegi dekat sepang..hasben kite dah book-ed hotel baru kite teringat yang kite ade run sebenarnye..sigh..

Nak adjust time pun xleh nak adjust..bile kite mintak gerak lambat sikit, hasben kite cakap, “boleh, tapi meh bayar ***hengget duit hotel”..sobssss..

So selepas berminggu2 cuti berlari, ahad lepas kite ade run event dekat UM..Hot & Cold Run nama diberi..kali nie kite cabar diri kite sendiri untuk berlari 10km..memula nak register tuh macam seram la jugak dengan 10km..tapi, selagi xcube, selagi tuh la xtau tahap kemampuan kite cemana kan..ye dok?..kite berlari dengan si ikhwan..dah tuh, dengan sape lagi..nak tunggu hasben kite join sekali berlari, kene tunggu lagi 4-5bulan..hurmmm..

Tapi tapi sebelum tuh, nie kite nak cite..sehari sebelum run, kite nak carbo loading..plan asalnye nak makan nasi daun pisang nirwana..adehh, teringat2 peria goreng kat situ..sedapnyeeeee...hahaaaiiiii..peria goreng yang memang sentiasa akan mintak extra..nyumss!!!..hasben kite pun melayan la kerenah bini die nie sebab die tau bini die nak carbo loading..bawak la bini ke bangsar..sekali bile lalu depan nirwana, ramainye lahaiii orang tengah beratur..haish!..potong la..orang dah terbayang2 dah peria goreng die..huwaaaaa..last2 hampa..xsanggup kite nak beratur sekali dengan bobot..mau xsampai 5 minit beratur, die dah ajak balik rumah dah..so cancel nasi daun pisang..sudahnye kiteorang pegi makan,

Iniiiiii..kari kepala ikan kampung attap..xdapat nasi daun pisang, peria goreng kegilaan hamba, dapat kari kepala ikan pun jadik la..hiksssss..malam pulak makan kat teppanyaki kat mid valley..betul2 pulun carbo loading kite sehari sebelum run..

Okayh, now back to the story..

Route dalam UM memula okayh lagi..then dalam 2km gitu, tetibe nampak bukit..nama bukit tuh bukit cinta..mereka kate la..ishhh, memang bercinta nak mendaki bukit cinta..walaupun xmencanak macam bukit dekat taman botanic shah alam, tapi tetap terasa “kecintaan” mendaki bukit cinta tuh..kihkihkih..haaa, speaking of which..sabtu nie kite berlari dekat taman botanic..skang nie dah kene start kuatkan kekuda untuk hadap bukit kat situ..adoiii, boleh nangis weh bukit die..mencanak-canak..

Masa berlari rase lain sangat badan..dah tuh beberapa minggu xberlari langsung..terkejut la badan..dada rase ketat sangat..and kene pulak hadap bukit cinta..kompom sangkut la kat situ..memang xmampu nak berlari..sudahnye berjalan je la sampai atas..

2 kali kite berjumpa dengan bukit cinta..sebab habis je 5km, kene sambung balik route yang sama..kite kan masuk yang 10km punye..itu la sebab kene sambung balik route yang sama..

Alhamdulillah, kite survived sampai ke finishing line..

Route xsampai pun 10km..and itu la masa yang kite mampu..xpe la baru 1st kan masuk 10km..kire halal la..hihihi..

Medal Hot & Cold Run

We did it..weeeehuuu!!..our 1st 10km run..more and more to come..naik sikit2..dari 5km naik ke 10km..dah selesa dengan 10km, kite try HM (half marathon) pulak..wahhhh, cita2 ko sya..half marathon katenye..21km tuh..mampu kah???..

InsyaAllah..tapi kalau tetibe ter-pregnant, kite kejar anak2 sampai 21km yolah..ngeeeeee..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...