Thursday, December 12, 2019

:: Tanamera - Loose Items ::

Baru nie pegi the gardens..ternampak tanamera punye kedai..not to say kedai la..more to small shop yang kat luar2 tuh..so kite menuju ler ke situ..asalnye nak beli herbal massage oil je..alih2 terberanak pinak..ngeeee..

Kite pakai tanamera nie masa zaman bersalin ke bobot..tidak la pakai semua bende..dulu masa lepas bersalin bobot, kite ada beli set tanamera punye post natal and few other things la..punca kite beli sebab biras kite text tanye nak beli ape2 x produk tanamera sebab tanamera bukak booth kat ofis dia..bila nampak segala gambau2 terasa teruja gile..kihkihkih..tapi lepas tuh xsemua kite guna sebab xde masa nak guna pun..xde masa nak manja2kan diri..maunye xde masa..nak berry pun susah, nak mandi pun 3minit je janji mandi, so agak2 kite ada masa ke untuk manja2kan diri nie..memang tidak la jawapannye..anak 1st dengan anak second kan kite pantang sensorang kite je..end up, ada yang sampai kene buang sebab dah expired..so lesson learnt!!..now kite beli yang loose items je..

Kite nak beli herbal massage oil sebab kaki kite for the past few months nie asyik lenguh je..xsuke betul kite..kadang xleh nak tido sebab kaki lenguh..lenguh yang sampai kene kepak2kan kaki baru rasa lega..itupun setelah beberapa jam..macam2 hasben kite bagi krim panas..terpaksa la letak jugak kalau tidak macam xbest rasa kaki..tapi dalam pada guna semua krim panas tuh, terbit perasaan risau di situ..itu yang bile dah nampak tanamera terus kite nak beli herbal massage oil..at least tidak la risau sgt ada effect ke xde effect nak guna herbal massage oil tanamera compared to pakai krim panas yang hasben kite bagi..
Tanamera loose items yang kite purchased..lemon grass and ginger herbal tea kite beli utk persediaan next year..skang nie xleh nak minum lagi..ingat nak beli next year je tapi tuh la, kebetulan masa kite beli semua nie, tanamera ada buat sales..20% off for each items..lemon grass and ginger tuh ada jugak promo..kire buy 1 free 1 la..

Terbeli pulak untuk anak..kite kan selama nie pakai barang2 baby berjenama Tropika..memang sesuai dengan anak2 kite dari baby sampai la skang..tapi dah alang2 ada discount, beli je la..ecececeh, alang2 ada discount kunun, padahal terjebak dengan kata2 manis promoter tuh...hahahahaha..kalau kite nak terjebak, macam2 bende promoter tuh promote..scrub la, mandian herbs la, feminine wash la ape la..tapi tidak dapat memenangi hati kite..sebab kite sedar diri..sedar diri yang kite sebenarnye xrajin pun nak buat gitu..atau mungkin kite sedar diri yang sebenarnye kite x akan ada masa pun utk buat semua tuh..huahuahua..

Bengang je hasben kite tengok banyak bende atas kaunter..bila nak bayau tuh kite saje je la jeling sambil tanye dia, "nak belanja ke?"..cuba nasib u'olls..wakakakakakakaka..dia jawab, "i bayau utk minyak je..kata nak carik minyak je..nie dah beranak-pinak nie..u bayau ler sendiri"..kite xreply ape2 pun..cuma kite pandang dia dengan pandangan "tah pape tah" sambil mencebikkan mulut..sekaliiiii, bila nak keluarkan purse, tetibe ade tangan yang menghulur duit..terusssssss dalam hati, "alhamdulillah"..wakakakakakakakakkakaa..

Lepas bayau, sambil berjalan, selamba je hasben kite perli, "so dalam banyak2 barang tuh, yang mana satu bakal dibuang sebab xpernah guna"..wahhhh, awak perli kite nampak..kite pun jawab, "semuaaaaaa"..bengang je muka laki gua..ahahahahha..

Yeayyyyy!!..hari nie ofis bagi half day..esok pulak ofis bagi cutiiiiiiiiii..sebab malam nie ada annual dinner..so sape2 yang attend annual dinner, esok dapat cuti..woot woot!!!..annual dinner tahun nie adalah annual dinner yang kite rase kite xbersiap langsng..xpe la xbersiap pun..x bersiap ada reason okayh..janji pegi sebab esok nak cuti punye pasal...hahahahaa..

Tuesday, December 3, 2019

:: TrueNatureCo ::

Last week tetibe je teringin nak minum cold-pressed juice..puncanye sebab muncul kat "DahMakan" punye iklan..skang nie kan memacam brand dah yang ada dekat market..tinggal pilih nak yang mana je..nak list kan banyak sangattttttt..antara cold-pressed juice yang kite suka ada yang yang bernama True Nature Co..sedapppp gile..

Bila dah teringin, terus kite ngoder..skang nie kan semua di hujung jari je..bende boleh order online, so buat ape nak susahkan diri pegi mencarik..ye dok..

Kite beli yang ini,
 Ini actually adalah dari pakej energy booster..ehhh ye ker nama dia..ye la tuh kut..macam malas pulak nak ke website dia untuk check..

Serious sedappp..kecualiiiiiiiii, haaaa, ada kecuali tau..yang paling kite xsuke flavor beetroot dengan kale & green apple tuh..kale & green apple kite boleh telan lagi la..tp yang beetroot tuh serious memang kite xleh nak telan..rasa dia xtau la cemana nak cakap..macam minum jus rumput + lumpur + lumut..hahahaha..itu ikut taste kite la..org lain maybe la boleh telan tapi tidak kite..paling sedap watermelon & flaxseed, second passion fruit & pineapple and last but not least, orange & goji berry..tapi yang ada campur pineapple tuh kite xminum banyak pun..takut nak minum lebih2..kenapa??..rahsia..hahahahaha..
Datang dengan packaging yang cenggini je..hehe..6 botol nie berharga RM69.90..

Masa dapat air2 nie kite ingat nak letak je kat ofis..sebab kalau letak kat rumah, lambat habis..tapi before tuh tanye la dulu hasben kite nak ke idok..dah tuh, dah la kawan tuh yang belanja, xkan la xnak bagi dia rasa..macam xpatut pulak..hahahaha..so as a courtesy, kite tanye la hasben kite nak ke idok..sekali dia reply nak la pulek..haks..air yang mana ber-pineapple tuh kite minum sikit2 je selebihnye kite bagi hasben kite suruh dia habiskan..

Nanti nak order lagi la..ðŸĪĪ😋..tapi kite xnak amek yang ada beetroot tuh...xsedappppp..

Monday, December 2, 2019

:: #17November

17 November lepas birthday kite..hehe..nak jakun sekejap..sebab ape tau..sebab kite dapat bunga dari hasben kite..hahahaha..dulu bila tengah propa2, or bila ternampak ada lelaki bagi bunga kat their loved ones, saje la cakap dengan hasben kite yang dia xpernah pun bagi bunga kat kite..and jawapan dia bagi sangat laaaaaaaaa jawapan yang very kejantanan.. “u ingat i nie mat bunga ke canner?”..tah pape tah..ibarat kalau dia bagi bunga tuh macam jiwang benau laaaaa bagi dia..hahahah..and nasib baik la kite nie pun bukannye jenis minah bunga yang very into bunga..xberapa sangat nak heran la dengan bunga2 nie..xdapat pun xpe..cuma saje je gedik2 nak propa..

Kisah bunga nie start hari yang kite duk shopping barang2 sekolah qisya..16November to be exact..kan kami ke One U..alang2 nak carik selipar bobot sekali..tengahari membawak la sampai ke malam kami kat situ..so malam tuh, before we make a move untuk balik rumah, singgah minum2 kat starbucks jap..sekali hasben kite kate dia nak pegi toilet xtahan nak berry..tapi tah la, kite macam dapat rasa hasben kite saje je ckp nak ke toilet pastu mesti ada bende yg die nak buat nie..instinct perempuan nie jangan main2 hokeyh..nak2 isteri..tapi sebelum jadi isteri pun instinct dah kuat dah cemana tuh..itu yang satu masa dulu ada perempuan called dia meroyan2, meraung2 bagai orang gile kite dapat rasa..sumpah xtipu..sebab esoknye hasben kite cite..and kite pun, "ooo no wonder la i rase macam xsedap hati..itu kisahnye..at that time i macam nak call u tapi at the same time x nak kacau tido u"..tuh yang hasben kite cakap,"lah, kenapa x call je..xde la i nak melayan perempuan tuh morayan2"..nasib u la domok..xsuke cakap xsuka, yang bagi harapan sape suruh..hah hadap la..haks..

Okayh, sambung..

Dalam half and hour gitu hasben kite muncul..dalam hati kite masa tuh, ape je la yang orang tua nie buat..ape je la yang dia beli..long story short, dah sampai rumah..tengah relax2 kat kusi alih2 hasben kite panggil si bobot keluar..konon suruh betulkan basikal..tapi dari dalam dah dengar yang bobot duk kate, "untuk mommy ke daddy"..xkuat pulak la suara si bobot cakap masa tuh..hahahaha..kite standby je la..tau ada surprise tapi xtau ape bende..

Si bobot masuk rumah je, "nah mommy, untuk mommy"..nak tau x ape bende yang bobot bagi..eleh, konon nak tanye2 ape yang bobot bagi..dah sah2 la kat paragraph atas itu awal2 kau duk mentioned sya oii..durgh!!!...ekekeke..
ini haaaa..bunga u'ollsssss..tanjat gegel tau..haahahaha..1tahun6bulan bercinta, 8bulan bertunang, 8tahun berkahwin, hari ini dalam sejarah dapat bunga daripada ex-bf, ex-tunang dan suami..wakakaka..

Serious nyeah..bunga adalah bende yang xpernah terlintas pun akan wujud dalam list surprise hasben kite..tapi yang xleh blah, lepas dah bagi bunga tuh, dia duk la bising.."sekarang nie baru i tau betapa mahalnyeeeeee harga bunga nie"..itu la kata2 orang yang xpernah beli bunga..hahhahhahaha..tuh yang kite jawab balik, "memang la mahal..u ingat 70-80hengget ke?..ini mesti 200lebih xlari kan"..mengangguk je hasben kite..walaupun kite xpernah dapat bunga tapi kite tau je market harga bunga berapa..lepas tuh xhabis2 la duk berzikir, "mahalnye bungaaaaa, mahalnye bunga, mahalnye bunga"..bengong je..hahaha..

Sebenarnye kan, kite xberapa suka sangat tau bunga..bila dapat bunga tuh, dalam hati, "alaaa bunga ke?"..kihkihkih..bagi kite rugi beli bunga..banyak lagi bende lain boleh beli dengan harga se-bouquet bunga..bunga berapa hari je dah layu..at least kalau beli barang ke, boleh pakai lama..sebenarnye hasben kite xtau nak belikan ape..nak belikan hadiah, masa dia pegi jepun baru nie, macam2 dah yang dia belikan..handbag la, jam la, baju la, ehh banyak la lagi..tuh kire hadiah anniversary merangkap hadiah birthday sekali..tapi masa birthday kite baru nie, dia nak jugak bagi something..itu yang muncul idea bunga tuh..

Kite siap cakap dengan hasben kite ape tau, "next time xyah la belikan i bunga..baik belikan i perfume ke ape ke dengan harga 200lebih tuh"..hasben kite pun bersetuju..dia kate "tau xpe..masa nak bayar tuh i dah terpikir, baik la i beli perfume..xpe la at least sekali seumur hidup u merasa la dapat bunga dari i"..pastu gelak2 miang..tah pape tah..hahaha..

Ada kaum seofis hasben kite duk cakap, "sempoi la bini lu der..lu duk bising2 pasal harga bunga, tapi bini lu relax je boleh gelak2 lagi..ini kalau aku buat kat #$%^&, mau sebulan bergaduh xhabis"..hahahaha..nama bini terpaksa di-sensore-d kan..sebab bini kawan hasben kite tuh pun se-ofis dengan derang..hahahahaha..chill la..nak marah buat ape..sebab bukannye hasben kite beli pakai duit kite pun..pakai duit dia..kalau kite kat tempat hasben kite pun kite akan bebel sebab mahal..masa dapat bunga seronok sehari dua je..lepas tuh dah layu...rugi 200hengget lebih..hahahahahahaha..

Friday, November 29, 2019

:: Persiapan Persekolahan Qisya ::

Kite dengan hasben kite awal2 dah beli baju sekolah and kasut sekolah qisya..kiteorang beli seminggu sebelum orang gomen dapat gaji..hehe..beli masa orang xramai, lagi tenang..xde la nak bersesak2 bile milih baju sekolah anak..

Kiteorang beli dekat Aeon One U..baju sekolah 5 pasang, kasut 2 pasang, stokin, dengan baju simis (singlet sebenarnye..zaman sekolah dulu kite panggil simis.hahaha), 5 helai..ingat nak beli sekali baju untuk KAFA qisya tapi ikhwan cakap baju KAFA jangan beli lagi..katenye sekolah nak tukar kaler baju..iman anak ikhwan yang bagitau so okayh, hold dulu la beli..masa orientation nanti mesti cikgu bagitau..iman satu sekolah dengan qisya..tapi iman dah kakak2 dah masa tuh..dah darjah 3 dah kakak iman..senang bile anak best friend sendiri sama sekolah dengan qisya..hehe..sekolah qisya belah petang ada KAFA lepas habis sekolah..xde la petang sgt..dlm pukul 2lebih gitu start la kelas KAFA..so teruskan je la KAFA dekat sekolah..lepas KAFA pulak, sambung mengaji..habiskan semua dekat sekolah senang..so balik rumah buat kerja sekolah je..tido pun boleh tido awal..

Total untuk beli semua di atas tuh habis almost 400hengget..itu baru baju sekolah 5 pasang, stokin, kasut 2 pasang dengan simis 5 helai je nyeah..belum campur baju kelas KAFA, tudung, baju sukan, stationery, buku2 and whatnot..nasib baik la beg sekolah dah ada..baru darjah 1 beg sekolah Roxy u'olls..huntung ler...beg tuh beli dah lama dah tapi xpernah pakai..so pakai je beg tuh since dah ade..nie qisya dah berzikir nak lunch box pulak dah..haiyooo..mau dekat seribu belanja tuh nanti..

Hasben kite memang suruh beli terus 5 helai baju sekolah..senang kate dia..memang senang pun...kite xrajin nak basuh baju masa weekdays..sebab sampai rumah dah malam..of course la lepas tuh banyak bende nak buat kat rumah..dengan penat lagi..
halah halah comel..baju tuh ingatkan nak biaukan je..alih2 nenek suruh potong sebab labuh benau..bile nenek dah bersuara, baiklah, kami potong la panjang kain dengan baju..ngeeeeee..

Kite memang xde nak pakaikan qisya pinafore..ikutkan comel je kan budak2 darjah 1 pakai pinafore..kite dulu masa darjah 1 sampai la form 1 duk pakai lagi pinafore..selang2 la dengan baju kurung..itu kite..so bila dah ada anak perempuan nie xde rasa pun nak pakaikan dia pinafore..satu sebab sekolah campur lelaki dengan perempuan..wehh, sorry to say, zaman skang nie budak2 kecik pun dah pandai bende yang bukan2 tau..nauzubillahiminzalik..

Kedua sebab petang qisya ada KAFA..so lagi memudahkan qisya untuk tukar baju since kain sarung maintain kain sekolah..aduhhh, kite risau sebenarnye nie..sebab qisya nie manja..manja sangat..kite risua betul dia kene buli kat sekolah..huwaaaaaaaaa..budak2 skang darjah 1 pun dah ada pembuli..kawan2 kite ada je anak baru darjah 1, dah kene buli..sigh..insyaAllah xde ape2 la kan..akan sentiasa mommy doakan utk qisya..semoga iringan doa mommy jadi pelindung qisya dekat sekolah tahun depan..

Wednesday, November 27, 2019

:: SABTU - Qisya's Convo & Bobot's Concert + Siti Di Alam Fantasi ::

Sabtu lepas seharian jadual kami sekeluarga betul2 occupied..pagi sabtu kami ke cyberjaya untuk anak2 punye year end concert + qisya punye convo..hehe..convo weh..mcm best pulak dengan ayat convo nie..hahahah..tapi kan, tuh la, xpaham kenapa ada orang nak bingit sangat pasal convo anak di zaman tadika..sebab rasanye convo masa tadika nie dah berpuluh tahun dah ada..masa kite tadika dulu pun ada convo..mungkin zaman derang dulu xde gamaknye convo2 nie..ye laaa, lagi satu kalau ikut harga memang la mahal dari dulu..dulu2 jangan cite la..kalau dalam setiap hal nak dibezakan dengan "dulu2", susah la..contoh mcm ayat2 orang anti-vac la.."zaman mak bapak atok nenek kite dulu xyah vaksin pun hidup lama je derang..sihat je"..gituuu..dulu pembangunan cemana, dulu udara cemana, dulu teknologi cemana..skang nie zaman dah canggih..serangan virus dari udara pun dah boleh dah skang..haih..

Okayh dah..nuff bout yuran2 convo tadika nie..coz for me simple, kalau kau boleh bayau yuran tadika anak kau lebih 400hengget sampai seribu lebih sebulan, kau mesti boleh bayau extra 100lebih untuk setahun sekali punye convo fees..full stop..

Patutnye atok dengan nenek nak ikut sabtu lepas tapi xjadi sebab ada kenduri sedara..kakak kite je follow..pagi2 lepas subuh dah bergerak dah..sebab nak kene ada kat sana pukul 7.15pagi..so sampai2 je terus pass-ed qisya dengan bobot dekat aunty derang utk concert punye preparation..

 opening show utk campus qisya..kemain enjoy-ed qisya..masa show dia yang beria terkinja2..hahaha..tetibe rasa macam nak masukkan qisya kelas teater untuk kanak2..ngeeee..

 ini show untuk play-school..ya Allah masa nie tergelak2 kite dengan muka bobot..muka masam, dahi berkerut, mulut asyik muncung tapi tangan je duk bergerak2 ikut steps..serious nampak sgt muka terpaksa buat tarian2 nie semua..adoiiii..hahahahha..

Anak bujang kite mana la suka bende2 nari2 nie..macam x macho la laki nari2..wakakaka..usahkan nari2, dia dari dulu jenis xsuka nak amek2 gambau nie..susah betul nak amek gambau or dia punye video..kang mulalah dia bising, "mommy jangan la amek gambar bobot..bobot xsuka"..tah pape tah..

Masa nie part bobot dah settled..kat situ pun jadik nak bergumpal..haiyoooo bobot, bobot..

Dulu lepas show je kiteorang terus gerak..tapi sabtu lepas kiterang kene stay-ed sebab qisya punye convo ceremony..

baru kindergarten dah dapat masuk Forbes..hahaha..

halah halah halah..comelnyeeeee lahaiii..
dah besau dah anak dara mommy..manja tuh masih lagi ada..baru je masuk 6tahun 7November baru nie..sekejapan je rasa..sobssss..

Kurangkan sikit nangis tuh sayang..next year dah masuk real school..dah xde dah orang nak pujuk2 qisya cemana aunties pujuk qisya tau..
 
memory qisya bersama Brainy Bunch..

Kite kagum dengan student2 masa concert baru nie..umur derang baru berapa tahun kut..dah boleh recite surah2 yang diberi siap dengan terjemahan in english lagi..power x power la aunty2 ajar student2 nie..hehe..masa concert yang kite xpuas hati kan dengan parents2 yang datang..ada la 2 orang mak yang bodoh sombong..xreti bahasa..emcee dah inform dah..even the CEO BB pun dah inform..nak take video or photos kat depan stage boleh but jangan berdiri and block the view..tapi ada jugak yang bebal..naik darah betul kite..memang kite jerit suruh seat down..tapi pekak xdengar..2 kali kite jerit, last2 staff yang jaga tuh perasan kut, dia pegi cuit kat mak2 yang bebal nie suruh duduk..macam anak kau sorang je la yang atas stage..masa tuh macam nak baling je batu kat lutut dia..kenapa kat lutut???..sebab otak dia xde kat kepala tapi kat kepala lutut duduknye..

NAK EDUCATE ORANG TUA LAGI SUSAH NAK EDUCATE BUDAK2 SEBENARNYE..SEBAB ORANG TUA NIE OTAK DAH BEBAL TAHAP MAKSIMA..

Sedih aunty2 nak berpisah dengan "anak-anak" derang..aunty kat sana dah anggap student2 derang macam anak2 derang dah..ye lahhh, derang jaga dah berapa lama la pulak kan..hari2 duk melayan segala kerenah "anak-anak" kat school..kene pulak yang derang dah jaga start dari school tuh bukak kat prima sri gombak..macam qisya la..alih2 sorang2 "anak-anak" pegi, terasa kehilangan sangat kata aunty..

Sebenarnye at first kite pun berat jugak nak transfer-kan bobot kat campus lain..tapi disebabkan hal2 logistic issue next year, itu yang terwujudnye keputusan gitu..bagi kite tempat sekarang nie memang bagus sgt dari segala segi..xde pun kate ada yang xpuas hati ke ape ke..aunty semua baik..jenis yang mengajar sebab passion bukannye semata sebab nak dapatkan gaji bulanan..qisya xyah cite la..byk dia belajar kat sana..lagipun qisya dah 2 tahun kat situ..bobot yang play-school half day je pun dah macam2 dah yang dia belajar..dengan banyak montengnye lagi..kire banyak la improvement bobot..aunty2 kat situ jenis yang bukan ajar ala kadar okayh..

Macam campus yang kite plan nak tukarkan bobot nie, dengar review parents yang pernah hantar kat situ, anak dah masuk situ 2-3 tahun pun xleh membaca lagi..umur 6 tahun xreti ape..kene keluarkan duit extra lak dah untuk masukkan tuisyen luar..ada yang hantar anak kat situ tapi hari2 kene ngadap peel xnak pegi school..pastu macam xde belajar ape..bile keluarkan anak dari situ then masuk school lain, eh eh, okayh pulak sampaikan xde masalah dah nak pegi school..siap dah belajar macam2 kat tempat baru..

Belum cite yang jenis pilih bulu..kalau takat parents yang bawak kete buruk berjenama perodua ke proton ke, even honda sekalipun, memang layanan tuh layanan kasta paling rendah la..even kalau hasben kite bawak kete dia parking depan pintu pun tidak derang heran..sebab kete2 yang hantar anak kat situ lagi besau2 lagi gempak2..siap ada yang ber-driver bagai..haihh, gitu pun ada ke..mungkin la ada review yang okayh..tapi dah kalau 4-5-6 review yang x okayh, xpe la..kite xnak amek risiko..bayau yuran dekat 800hengget kut sebulan, tapiiiiiiiii, dah kalau gitu la citenye, baik xyah la..so xyah la nak bangga sangat dengan bayaran 800 hengget tuh kalau gayanye macam bayau yuran 80hengget sebulan..like i used to mentioned before, "i don't mind to pay more but make sure worth it".lepas dengar cite2 gitu la terus kite transfer-kan balik bobot kat campus lama..

After settled je hal2 concert and convo anak2, kiteorang terus balik xde singgah memana sebab masing2 dah weng..kihkihkih..dengan mikir malam nak keluar lagi..malam kiteorang anak beranak nak pegi tengok teater pulak..teater Siti Di Alam Fantasi..hehe..upah kene tinggal dengan hasben kite 8 hari baru2 nie masa dia pegi jepun..kahkahkah..ada kisah disebalik sebenarnye..selalunye kalau kite ajak hasben kite pegi tengok teater, mesti ayat yang dibalas, "nanti kite pegi nyeah"..bagi harapan je..tapi untuk teater nie, xde pun keluar ayat gitu dah..dah tukau dah.."i okayh je..beli la tiket tuh..i kan sehabis boleh akan cuba untuk ikut segala kemahuan dan kehendak isteri i"..ecececeh..masa kite cakap nak pegi tengok teater nie, dia masih dekat jepun...itu yang ayat kemain menjaga hati bini..wakakakaka..

Puncanye, malam sebelum kite ada la merajuk sikit dengan hasben kite..itu yang esoknye ape je kite nak semua xde bantahan..bising pasal air paip sinki dapur slow pun dia xde nak bising2 balik..terus suruh panggilkan plumber..memang tidak la kite nak panggil jam2 tuh sebab dah la hasben kite xde dekat rumah..masih dekat jepun lagi..and bukannye masalah xde duit nak bayau, duit lebih dari cukup sebab sebelum hasben kite pegi jepun, dia ada je tinggalkan duit yang terlebih2 untuk belanja kite anak beranak selama 8 hari dia xde..kalau ikut kite, itu 5bulan punye duit belanja kat ofis..hahaha..siap suruh pakai dulu duit yang dia bagi, nanti dia akan bayau balik duit plumber kat kite..tapi masalahnye, bukan sebab duit..kite xselesa sebab dah sah2 la plumber tuh lelaki..so lagi sanggup kite tunggu hasben kite..kihkihkih..
thank u dedi..hikhikhik..nasib baik seat anak2 dapat 10% discount..hehehe..
barisan pelakon..ada lagi sebenarnye..tapi macam malas nak upload gambau bebanyak..hihihihi..ada johan, issey titan, ozlyn..

Masa break 15 minutes, kite keluar dari hall..selalu xkeluar pun dari hall tapi sebab nak jumpa kawan kite ili punye pasal, so kite keluar la jugak..ili pun kebetulan ada skali malam tuh..sama pulak timing tengok teater nie..hehe..
qisya with naurah (anak dara ili)..

Anak2 bujang kami xyah cite la..masing2 dah berlari ke sana ke sini dah..suruh amek gambau takmo..
menyorok pulak bobot..kan kite dah cakap yang dia xsuke orang amek gambau dia..bukan baru2 nie je..masa umur dia awal2 3 tahun dah start dah xsuke orang amek gambau dia..haihhh..

Kite xtau la anak2 enjoy-ed ke tidak tengok teater Siti Di Alam Fantasi nie..tengok pada gaya macam enjoy-ed..hahahaha..otw balik ingat nak singgah la pegi makan sup dorai..sekaliiiii, baru half way, qisya dah tido..bobot lak merengek nak go home, nak go home..sudahnye tapau je makan dekat rumah..ngeeeeeee..

Bulan depan orientation sekolah qisya pulak...kenapa la cepat sangatttt..sobsss..

Tuesday, October 29, 2019

:: Jiwa Dibeli Oleh Pembeli Jiwa ::

Kemain berbelit tajuknye..boleh je kalau nak pendekkan tajuk tuh..letak “Beli Jiwa” je sudah..nak jugek korner sana sini bagi panjang tajuk tuh..hehehee..

Minggu lepas kami ke Mid Valley..hasben kite nak tukau duit, pastu dia nak beli barang sikit2..sempat gak la anak2 kite duk main wall climbing kat dalam kedai urban adventure..

Qisya memang dah biasa climb kat situ..bobot la yang baru 1st time..by right umur bobot xlepas sebab umur kene 5tahun ke atas baru boleh panjat..tapi hasben kite tanya jugak la staff kat situ boleh ke kalau umur 3tahun9bulan nak panjat sekali..sebab bobot beria sangat nak manjat masa tuh..staff kat situ kate kalau dia berani boleh je..so kite pun duk la tanye bobot banyak2 kali..bobot boleh ker?..bobot xnangis ke?..bobot jawab, “bobot xtakut mommy, bobot kuat”..okayh la dah kalau dia sendiri jawab gitu kan..tapi dalam hati kite risau jugak la..

Tengah menunggu nak climb..qisya streching dulu kaki..

Tengah prepare2 tali..
Okayh, gooooooo!!..

Surprisingly bobot okayh je all the up and all the way down..hahahaha..mommy pulak yang teruja..kihkihkih..bobot xtakut langsung2..power la bobot..qisya xyah cite la..qisya steady..2 kali qisya panjat..sebab hasben kite bayar 20hengget..so dapat 3kali climb..bobot sekali, qisya 2kali..

Quite impressed la untuk budak umur 3tahun9bulan boleh habiskan that wall climbing..untuk derang kire tinggi okayh wall tuh..sebelum bobot ade sorang budak nie dah besar dah..umur dalam 7-8tahun..dekat 10minit nak habiskan manjat sampai la turun..at the same time kite kesian sangat dekat budak tuh..memang nampak sangat dia scared of heights..kite kat bawah siap boleh dengar dia menangis tapi jenis menangis yang xkeluar air mata..but ya, anyhow dia berjaya habiskan jugak la..
Nah kite belanja video bobot dengan qisya manjat..

Nanti boleh pegi putrajaya cuba wall climbing kat sana pulak..since anak2 suka kan..hehehe..

Okayh, sambung pada beli jiwa segala..suka nau ler nak beriklan2 bagai..ngeeeee..

Dah settled segala hal dekat mid valley, kiteorang pegi gardens sebab nak balik..dah alang2 parking pun kat parking the gardens, so otw tuh singgah jap la starbucks untuk minum petang..dah settled minum petang then kite singgah toilet dulu before nak naik ke floor parking..elok keluar toilet hasben kite offer-ed something yang susah untuk kite resist-ed.. “kate nak beli barang dekat l’Occitane”..alaaahhhh dia tanye pulak..nak jawab ape nie nak jawab ape nie..nervous sis..hahahhaa..okayh saje propa..x nervous pun..kite jawab, “boleh ker?”..bile hasben kite duk balas, “jom la”, terus kite bergerak ke kedai l’occitane sebelum orang tua tuh ubah fikiran..hahahaha..

Kite nak beliiiiiii,
Iniiiiiii..dah lama dah nak beli tapi lupa sebab orang rumah x ingatkan..or maybe orang rumah xde nak offer sebab tuh kite buat xtau jer..huahuahua..sekali itu hari dia offer laaa u’ollss..apolaie, orang dah offer kan..xbaik menolak..ðŸĪŠ

Bila dah keluar dari kedai, kite dah say thank you and whatnot, tetibe terkeluar ayat, “nak beli jiwa ke nie..beli jiwa i sebab i kan bakal ditinggalkan selama 8-9 hari”..tapi hasben kite jawab, “xde laaa..ape la salahnye i berkongsi rezeki lebih untuk isteri i..kannn..kalau bukan untuk domok i, untuk siapa lagi”..hurmmmm, ape pun alasannye, kite okayh je..siap kite balas, “kalau tau tadi i amek lagi satu barang untuk cukupkan nak dapat free gift”..wahahahahaha.. “too bad..not my fault, i dah offer dah tadi..u tuh yang xnak”..xpe la, plus free gift yang katanye kite akan dapat kalau cukupkan that certain amount tuh, kite dah ade dah pun barangnye..so sebab tuh kalau xdapat pun kite okayh je (ayat penyedap hati)..hehehe..

Kite nak beli barang2 tuh sebab this time kite kene jaga betul2 kulit kite..kite xnak perkara yang pernah jadi pada satu masa dulu, jadi balik skang nie..i is phobia u know..kenapa nak kene jaga??..apasal phobia???..biarlah rahsia..sooner or later, u’olls akan tau jugek..huahuahua..skang nie pemakanan pun kite duk jaga, duk control..bukan permakanan utk diet purpose la tapi..jaga pemakanan supaya perkara yang kite phobia kan tuh tidak akan muncul..padahal kite teringin sangat nak makan kat shell out tau skang nie tau..hurmmm..

Xpe la..teringin tuh xde la sampai teringat2 ke ape ke..masih okayh je lagi..xde la sampai terbayang2, terigau2 ke kan..ewahhhhh, terigau2 katenye..hahahahha..

Previous entry kite kan, kite ade bgtau yang kite nie seorang yg sgt gilakan buah2an..so kat mid valley terlalu pulak depan kedai MBG..bila dah terlalu, makan ter-usha buah2 kat situ..hiks..dah usha xkan takat usha je kan..of course la ada hasilnye..hehe..buah yang kite beli adalah buah biasa2..tapi kite nak tunjuk satu buah nie..
Tadaaaaaaa..apa ke tah nama dates nie..arab dates?..dates palm-fruits..ahh gitu2 la namanye..kite beli sikit je sebab kite sorang je pun yang akan hadap buah nie..hehe..

Sedapppp..ranggupppppp..manissssss..kadang2 ade kelat2 manja sikit rasa dia..sumpah sedap..asalnye kite ada nampak sorang brader nie menjual kat bawah ofis..nak beli tapi masa tuh cash in hand cupul2 je..biasalah kan, bila seorang falsya yg malas nak pegi atm untuk withdraw duit, pastu bile withdraw pulak, withdraw amount duit cukup2 je utk belanja seminggu kan, memang xbeli la sudahnye..takat pandang je..nasib la, sape suruh withdraw duit ngam2 je..haks..

So bila dah ternampak ada jual dekat MBG, haruslah grab..hehe..

Okayh dah itu je la..nnt kite jumpa lagi..rasa macam dah panjang dah nie..till then..☺️

Friday, October 25, 2019

:: Buah Yang Susah Nak Carik ::

Buah yang susah nak carik adalah buah yang rare dan bermusim..of course la buah2an tempatan kan..hehe..

Last weekend adik lelaki kite tunang dengan orang batu gajah, perak..maka ke sana la kami sudahnye..selalunye mak abah kite yang menerima kunjungan rombongan..kali nie kami yang jadi rombongan untuk berkunjung ke rumah orang..kihkihkih..

bakal adik ipar..

Ramai yang follow masa adik kite tunang..mak mentua kakak kite yang no 3 pun follow sekali..mak mentua kakak kite nak follow kami xkisah sebab kami memang rapat pun..sebab mak mentua kakak kite baik..baik sangat..friendly sangat..kire boleh ngam la dengan family kite..kalau ada apa2 occasion/event dari side family kite, mak/pak mentua kakak kite nie akan selalu join..kiteorang satu family pun xkan rase macam, "adoii, kenapa bawak dia sekali"..tiada tiada..kami lagi suka sebenarnye..biasalah korang..orang baik2 kan..mesti la ramai yang suka..ye dok?..kate pun orang baik2 (eh, mcm familiar je ayat nie cuma ditukarkan je..hahaha)..kalau orang xbaik memang jangan harap la nak join ape je ativiti kiteorang sefamily..buat ape bawak orang yang xbaik semata nak bagi modal dekat orang xbaik tuh untuk kutuk semua family kite, kutuk mak abah kite, sedara-mara kite pun ada terkene tempias sekali..ye dok????...hahahaha..

So bile dah settled dengan majlis tunang adik lelaki kite, otw balik tuh hasben kite tanye nak ke buah tampoi..puncanye masa otw nak pegi batu gajah, wazw bagi direction suruh masuk sungkai sebab jalan jammed teruk..lalu bidor so ternampak la buah tampoi...bila dah nampak, kite pun menyebut la pasal kesedapan buah tampoi nie..mak kite duk tanye nak patah balik ke..tapi masa tuh macam dah lambat so xpe la, ada rezeki nanti otw balik beli la..itu yang bila otw nak balik KL hasben kite tanya nak ke idok buah tampoi....gile xnak..nak laaa..hehe..mak kite naik dengan kite..tuh mak kite cakap dengan hasben kite, "ikutkan je la wan selera adik skang nie..kang dah sampai rumah, teringat2 kang, satu keje pulak nak datang bidor carik buah tampoi"..ahahahahaha..

Hasben kite xikut highway..die ikut jalan lama..semata nak singgah bidor carik buah tampoi..

nie haaa buah tampoi..sedapnyeeee masyaAllah..ada 2 plastik beg buah tampoi nie..dedua plastik tuh kite hadap sorang..kihkihkih..dalam kete dah start makan dah..hasben kite xreti makan buah tampoi..mak kite pun xmakan..adik lelaki kite yang bertunang tuh pun xreti makan buah tampoi nie..selamat..kihkihkih..dalam kete kite dengan abah kite je la yang makan tapi abah kite makan sikit je..agaknye takut nak makan banyak2 kut..takut kite xcukup nanti..hahahaha..

inilah isi dalam buah tampoi..sedapnyeeeee..

Kite sebenarnye penggila buah2an..xkire la buah2an tempatan ke, buah2an international ke..ehh, asal namanye buah la..kalau pegi masuk supermarket, kene plak lalu kat section yang menjual buah2an, adoiii, rasa macam dirasuki hantu buah2an..belum pegi kedai feveret kite yang menjual buah..kedai mana?..MBG laaaaa..kalau pegi MBG, menggelepar rase badan...semua buah kite nak beli..rambang mata u'olls..tapi rasanye asal mana je kedai buah, kite akan jadi rambang mata kut..nak2 kalau pegi belah2 utara..mesti akan singgah RNR tapah..situ kan banyakkkkkkkk kedai2 buah..sanggup singgah tuh semata nak beli buah..

Tapi kalau compared buah2an tempatan dengan international, kite lagi prefer buah2an tempatan..nak sebut satu2 macam banyak..kire semua buah2 la kite suka..now tengah rasa macam nak makan buah kundang..tapi buah kundang susah la nak dapat dekat KL nie..hurmmm...

Tuesday, October 22, 2019

:: Clingy ::

Sape yang clingy???..anak2 kite yang clingy..hehehe..

Qisya tuh memang clingy la..sejak azali gitu..tah laaaa, anak 1st gamaknye mmg gitu kut..nak2 perempuan pulak tuh..lagi double clingy..hahaha..tapi kadang macam kesian ke qisya sebab setiap malam kite xdapat nak melayan clingy die tuh..malam2 kan bile nak tido qisya suka mengendeng2 dengan kite..main2 telinga la, duk usap2 tangan kite la, ape la..dulu melayan la jugak tapi buat masa skang nie kite xterdaya nak melayan..kite jadi rimas sangat..sebab skang nie kite nak bergerak ke kiri ke kanan kadang pun terhad sgt movement tuh..

Pastu dengan xcukup nafas lagi, lagi terasa rimasnye lahai..pastu kalau qisya mengendeng kite, space kite nak tido jadik makin kecik..sebelah kanan dah hasben kite, sebelah kiri pulak qisya..kite dah macam terhempet macam sandwich dah kat tengah sampai xleh nak bergerak..pastu kadang dedua beranak duk memeluk kite..kanan apaknye, kiri anaknye..walaupun skang nie kat dalam bilik kite katil masih lagi bercantum 2, tetap kite xleh bernafas tau..cantum la katil super-king sekali pun, tetap space kite gitu jugek..haluih amat..

Start 3-4 bulan lepas memang kite akan paksa qisya tido jauh sikit..xde la jauh sangat perginye..masih lagi sebelah kite tapi tido kat betul2 tempat die la..lepas tuh apa lagi, mulalah drama air mata keluar..kesian memang kesian tapi kite buat keras kite..elehhh, buat keras kunun, sudahnye xsampai hati jugek nak buat keras..last2 bagi tangan je kat qisya..bagi tangan je pun dah cukup buat qisya lena..janji ade sentuhan dari mommy die..hehehe..kadang kite sampai kene ugut qisya..kalau xtido betul2, kite kate kite akan heret die gie tido dalam bilik sendiri..si bobot lagi la suke kalau kite cakap gitu..sebab ape tau, sebab die boleh main toys dalam bilik kakak die..haishhh..

Kite nie kan duk kate anak dara kite cengeng la, hati tisu la, sikit2 nangis sikit2 nangis..kau sedau x sya yang qisya tuh menurun perangai kau..hahahaha..baiklah kite ngaku..kite nie sejenis yang cenggeng sebenarnye..senang betul nak keluar air mata..kadang dengar lagu pun x semene2 air mata akan jatuh..tetibe je xtau kenapa..nak kate menghayati bait2 lirik lagu tuh tidak la jugak..nyanyi lagu negaraku pun mata boleh bertakung..wakakakakakaa..kite memang senang sangat nak menangis..paling senang kite nak nangis adalah pasal anak2..macam baru nie qisya grading taekwondo..air mata sis bertakung hokeyh..masa tuh kite dengan sedaya upaya menahan diri supaya air mata yang bertakung tuh xmeleleh..adoiii, kronik betul..shame on u la sya..baru anak pegi grading taekwondo kut..durghhhh!!!!..anak masuk kindy pun kite nangis..anak ade concert graduation pun kite nangis..eehh, macam2 situation la yang boleh buat kite menangis..super kronikkkkk betul!!!..hahahahaha..

December nie ade orientation untuk sesi persekolahan qisya..and chances yang air mata kite bertakung nanti amat3 tinggi..tahun depan qisya masuk darjah 1 memang kompom meleleh air mata kite..dasar cengeng!!!..air mata tuh murah sangat la sya oii!!..buat malu je..patut kau tuh yang masuk taekwondo nak bagi tough sikit hati..hahaahahahaha..kite nie kan even air mata bertakung pun boleh buat muka kite jadik merah, hidung kite jadik merah..menguap pun air mata keluar macam air terjun..cemana tuh..hurmmm..
eeeii, geram betullll dengan 2beradik nie..skang nie bukan qisya je yang clingy..4-5 bulan lepas, bobot pun tetibe je jadi clingy sangat dengan kite..hati tuh tetibe je sensitive sangat..xleh orang tegur ke, tertinggi suara ke, kang mulalah menangis..kuau ler ayat2, "mommy marah bobot"..

Walaupun kite nie cengeng, tapi at the same time kite nie bengkeng..sejenis kepala angin ye jugek..tah la, perangai kite nie memang tersangat laaaaaa unpredictable..jenis xleh nak jangka..bile perhati betul2, perangai kite banyak menurun dekat anak2 kite 2 orang nie sebenarnye..qisya dapat part cengeng, hati tisu, sensitive and yang seangkatan dengannye..bobot pulak menurun perangai kite yang unpredictable..perangai yang susah nak jangka and susah nak baca..pastu dapat perangai kite yang, jangan la dipaksa kalau dia xnak..kalau xnak, means xnak la..paksa la cemana pun, memang xkan dibuatnye..gituuuuu..hurmmmmm..

Harap2 anak no 3 nanti ikut la pulak perangai apaknye yang relax, cool dan penyabar..insyaAllah..ngeh3..

Monday, October 21, 2019

:: "Macam Kapal" ::

"U nampak x ade kapal kat luar tadi"
"Kapal ape?"
"Nie la kapal tuh (sambil jari duk tunjuk bini)"

Cissss!!..dah ade nama baru dah kite skang nie u'olls..panggilan dari yours truly..ðŸ˜Ī..dialog kat atas rasenye kalau x mentioned part sape yang menanya dan part sape yang menjawab, mesti korang sendiri pun boleh tau sape yang menanya itu dan sape yang menjawab itu..kan kan kan..

Macam2 gelaran dah kite dapat..xsabau nak tunggu bulan 1 tahun depan..tunggu la domok, lepas tuh i kurus balik, kite tengok nanti sape kapal, sape michelin, sape kenderaan berat, sape domok..huuhhh!!..doakan semoga kak atul istiqomah la hendaknye..muahahahahahaha..

Jangan la pulak ade sesetengah reader yang berpendapat bahawasanye saya mempunya suami yang kejam..kononnye body shaming isteri sendiri..hahahaha..jangan tau cenggitu..suami saya baik je..kite xde pun rase suami kite body shaming kite sebab lepas tuh pun kite body shaming die balik..ngeeeee..itu cara kami untuk bergurau..suami sendiri yang bergurau dengan cara mengutuk fizikal kite xpernah pun la nak amek hati..and die pun xpernah nak amek hati dengan kutukan kite jugak..sebab masing2 tau kut itu hanyalah gurauan..tah la, kutuk mengutuk nie actually tengok keluar dari mulut sape la sebenarnye..ade yang keluar dari mulut seetengah org kite xleh terima, tapi ade jugak yang kalau keluar dari mulut sesetengah orang kite boleh terima.. that is why kite kate tengok keluar dari mulut siapa..and make sure la lepas kau kutuk aku, kau boleh terima la kalau aku kutuk kau balik..fair what!..

Baru nie kan, hasben kite ade la cite pasal satu bende nie..actually die nak cite lama dah tapi kite sokmo je masam muka die kate..tanye berpatah2 jawab sepatah..jawab pulak mulut tuh nak muncung je..hahahaha..dah tuh, sape suruh buat kite tunggu kat ofis sampai pukul 7.30 petang setiap hari..
Dan disebabkan kite merajuk dengan hasben kite la kite dapat makan ABC AhChengLaksa nie..dah la merajuk pastu siap main ugut2 lak tuh..konon nak balik sendiri..macam2 la peel ko nie sya..haks..masa nie kite sorang je..layan sensorang pun i is hokeyh..sedapnyeeee..kite suka ABC yang cenggini..simple je..bahan dalam tuh pun xmengarut..yang penting, topping-nye hanyalah, sirap, gula merah dan jugak susu..perghhhh, my all time favorite..kite xsuke ABC yang terlampau sarat..ade eskrem la ape la..not my kinda of ABC kalau gitu..hehehe..

Tapi tuh la..dalam pada ugut2 nak balik sendiri, deep inside kite nak jugak  hasben kite datang fetch kite sebenarnye..wakakakakakakakaa..haih, sebab tuh la women are soooo damn complicated..agaknye kan kalau hari tuh betul2 hasben kite terus balik, mesti kite lagi sakit hati..pastu mulalah duk pikir yang hasben kite x concern pasal kite la, take things for granted la, ehhh, macam2 laaa..padahal kite yang beria suruh hasben kite balik sebelum tuh..nampak x nampak x kenapa perempuan nie complicated..even perempuan sendiri pun xtau ape yang perempuan nak..kene pulak perempuan tuh adalah falsya..lagi la complicated..dengan skang nie hormon tengah xmenentu..asalnye dah memang sejenis perempuan yang sensitive, skang nie lagi double sensitive tuh.. hahahahhahaa..adoiiiiii..kesian hasben kite nak kene melayan peel kite yang tah mende2 nie..ngeeee..

Mesti korang macam, “so ape mende yang laki kau nak citekan tuh”..ye ye sorry..terpanjang pulak la iklan..maafkan saya maafkan saya..huahuahua..

Pasal bobot la..ikutkan next year, kiteorg plan nak tukarkan bobot ke BB kl sentral..qisya kan next year dah start sekolah darjah 1..dapat pulak sekolah kat kl..so dengan timing ofis hours hasben kite yang xnormal setiap hari, yang sudahnye kite jugak yang akan berkejaran untuk menguruskan anak2, baik la letak anak2 semua satu tempat..tapi, bile hasben kite cerita pasal hal2 kat BB branch tuh, terus kite macam ade doubt nak hantar bobot kat situ..kalau takat dengar dari sorang je kite mungkin la boleh consider..tapi dah kalau 4-5 orang kawan hasben kite yang pernah hantar anak kat situ duk bagi bad review, lagi la kite ade doubt..xnak la cite ape bad review tuh, kang kate menjatuhkan pulak kan..so xpe la..biar yang mana tau, tau la..

Tanpa berfikir panjang, terus kite cakap dengan hasben kite untuk tukarkan balik bobot kat tempat lama..xpe la biar la die kat situ..since next year pun bobot akan kiteorang masukkan as a full program student, so ramai je yang boleh tolong amekkan bobot waktu petang..kite xkisah untuk bayar mahal tapi biar berbaloi la dengan bayarannye..dengan bobot nie dah la lain sikit peel die..dan sebab knowing peel anak sendiri cemana la kite tukarkan balik bobot kat tempat lama..hari yang sama jugak kite text manager kat school bobot tanye boleh lagi x nak maintain kan bobot situ..tanye cemana  procedures nak transfer balik since hasben kite dah bayar registration dekat tempat baru for next year..

Dekat tempat skang nie xde masalah ape pun..aunties semua okayh..semua baik..bobot pun dah okayh dengan semua aunties, and aunties yang jaga bobot pun dah tau peel bobot cemana..mesti korang macam, so kalau semua okayh then kenapa nak pindahkan bobot?..sebab itu yang akan memudahkan kite untuk uruskan anak2..tapi tuh la, bile dah dengar macam2 hal about tempat yang kiteorang plan nak transfer-kan bobot tuh, xpe la..biar la bobot remain je kat BB lama..walaupun bobot baru 3tahun 9bulan, macam2 dah yang die belajar kat situ..banyak la jugak progress-nye..dengan bobot kadang pegi kadang xpegi school, dengan half day je skang nie, tapi macam2 yang die belajar..
nie haaa budak bobot yang banyak peel..mulut macam orang tua..tapi dengan yang die familiar je la die akan gitu..kat school aunty kate bobot behave..baik je, senyap jer..kalau la aunty tau the true colors of bobot, xtau la..hahahahaha..

Nampak x muncung tuh..xsanggup kite nak melayan muncung die nie kalau dah masukkan die kat tempat baru..mana tau aunty and environment tempat baru xkene di hati die, satu hal lak nak melayan drama di pagi hari setiap hari..sedangkan dapat aunty2 yang baik, yang melayan la jugak peel die nie pun, amek masa almost 9bulan nak okayh..so xpe laaa, biau ler bobot maintain je kat BB skang nie..nak2 pulak dah dengar macam2 cerita yang kurang enak pasal tempat baru tuh kan, lagi la buat kite nak maintain kan bobot kat tempat lama..

Monday, October 14, 2019

:: GV Punya Pasal ::

GV???..gegar vaganza la..hehe..kan semalam dah start dah GV utk 2019..so kite pun layan la sebab yang masuk tuh semua penyanyi zaman2 kite kut..

Semalam kan semua peserta nyanyi lagu masing2..mostly memang kite tau la..hasben kite muka macam pelik je pandang kite sebab kite tau lagu2 yang peserta2 GV nyanyi..die kate, die xpernah tau pun wujudnye lagu2 yang sesetengah peserta GV nyanyi semalam..then bile sampai je turn naqiu (boboy), lagi pelik muka die..siap cakap ape tau, “kalau i tau la u layan lagu2 macam nieh sebelum kawen, i potong duit hantaran”..hahahahaha..bongok je.. “bagi i duit hantaran pun banyak tuh je, ade hati nak potong pulak lagi”..kihkihkih..mana boleh bagitau berapa hantaran yang hasben kite bagi..xsikit dan xbanyak..ðŸĪŦ

Then bile hasben kite dengar lagi kite duk layan lagu2 yang die xpernah dengar, tetibe die sambung lagi cite pasal nak potong duit hantaran.. “betul la..patut dulu i potong je duit hantaran u..jadi 3k je”..amboiiih, terus turun 3k je..semata sebab kite tau lagu2 jiwang zaman 80’s & 90’s je..pape tah..

Die xtau ke semua genre lagu kite layan..nak listkan semua kategori jenuh sebab seriously semua genre lagu kite layan..weh, lagu skin head pun gua layan, lagu hardcore punk, metal, raggae, ehh, macam2 la..sampai la ke dangdut, irama kontempereri segala bala..apatah lagi la lagu2 jiwang..cheh..kan kite kate semua genre kite layan..hahahahahhaa..

Kayh la u’olls..kite nak berehat sat..sambil melayan cite katun yang xsudah2 dari tadi..
Now tengah layan cite barbie..

Dah tuh anak2 anak kan..xgie school..dari start turun dari bilik, sebelum pegi klinik, lepas balik dari klinik, katun je la..tapi nasib baik la xberebut sape nak tengok cite sape dulu..sebab kite amalkan konsep gilir2..semalam dah layan cite kakak, hari nie turn layan cite bobot pulak..habis cite bobot, sambung pulak lagi cite kakak..itu yang skang nie duk layan cite barbie..abis tuh cite mommy bile pulak..😒

Wednesday, October 9, 2019

:: Jalan Macam Jantan ::

*Entry yang dah lama bertapa dalam draft..kahkahkah*

Adakah korang salah seorang seperti di bawah???..
 kalau ye then kite geng..kihkihkih..kata2 nie sangat kene dengan kite..memang betul sgt..

Sebab tuh kite xsuka berjalan beriring dengan orang yang jalan slow..kecuali dengan hasben aiii la...hahahahaha..bila jalan berdua dengan hasben aiii, jalan berpegangan tangan, memang akan gedik2 sikit..boleh pulak ko nak jalan slow nyeah..dasar betul!..

Tapi kalau kite sorang, kite memang sejenis yang xreti nak jalan slow2..even tengah pregnant pun xreti nak jalan slow..sampai member2 ofis duk tegur suruh jalan pelan2..seriau masing2 bile tengok kite jalan..huahuahua..try jugak jalan pelan2 but sekejapan je la..lepas tuh laju balik..tah la xreti la nak jalan lemah gemalai lenggang kanggung nie..sebab tuh kite cukup pantang berjalan dekat belakang orang yang jalan macam kura2..jalan belakang perempuan yang nak control2 cantik nie rase mcm nak "tackle" je keting die bagi jatuh...sounds mean right??..tp tidak la kite nak buat betul2..kite pun tidak la jahat sgt sampai sanggup nak buat orang gitu..

And lagi satu jalan belakang orang yang duk tengok henfon pastu jalan macam orang mabuk duk ke kiri ke kanan..adoiii kepantangan betul..bile kite potong die, terlanggar la bahu, dah tuh jalan tah pape..eeh eh, kau sound aku suruh jalan elok2..memang kene sound balik la.."kau tuh nak jalan ke nak tengok henfon"..belum lagi kene dengan orang yang jalan bertentangan dengan kite sambil tengok henfon..sampai terlanggar2 kadang sebab mata tuh duk ralit tengok henfon je..mencik betul..

Tah la..xtau nak adjust cemana cara kite jalan..dari dulu zaman muda remaja, mana la kite nie ade kawan sangat dengan perempuan..semua jantan2 je..itu yang gaya pun dah macam jantan..sebab berkawan dengan jantan2 nie, mana mau derang nak layan kau macam perempuan walaupun kau perempuan..xkose aih derang nak cakap lemah lembut, layan kau lemah lembut..mulut tuh main lepas je masing2..kalah perempuan weh..dicaruti dan mencaruti tuh perkara biasa..hahahaha..itu yang hati kite agak kental sikit walaupun kite nie sebenarnye adalah perempuan yang amat cengeng..kental yang bertempat dan cenggeng yang bertempat..ggiiituuuu!!!..even yang lelaki pun ade tegur kite suruh kite jalan ayu2..ex ofismate kite..kebetulan time tuh ade event hari raya kat ofis so kite pakai baju kebaya..muda lagi kan masa tuh..masih ade shape, figure badan masih cantik, berat 44kg je masa tuh..bile pakai kebaya nampak terletak cantik la..bukan kite cakap tapi orang2 sekeliling yang cakap..salah sorangnye abang ex ofismate yang tegur pasal jalan kite tuh la.."sya, cuba la awak jalan macam perempuan sikit..abang tengok awak dah cantik berkebaya tapi tang jalan failed..jalan macam jantan..macam gangster2..cer ayu sikit jalannye tuh"...wakakakakakakaka..sekejap je jalan ayu-nye pun..lepas tuh jalan balik macam jantan...weyhhh, serious kite xreti laaaaa nak jalan molek2..hahahaha..

Ade kawan rapat perempuan pulak semua pun macam jantan..
 
Nie la kawan2 perempuan kite yang xberapa nak perempuan sangat perangai masing2..hahaha..adoiii, gambau nie berat kite masih lagi maintain kurus..skang nie xyah citela..tapi xpe..kite sikit pun xkisah kite gemok skang nie..nanti pelan2 kurus la balik..nanti start lari balik, insyaAllah kurus la..hehe..

Kalau sape kenal diah dengan 2 orang nana(s) tuh, tau lah masing2 punye mulut puaka cemana..jenis kalau typical perempuan tuh mmg xkan lama la kalau masuk geng kiteorang..mesti terasa hati la, sentap la ape la..sekejapan je jadik kawannye..mulut masing2 xde insurance..nak maki nak hamun suka hati je..kalau orang yang xkenal kiteorang, mesti macam takut dengar kiteorang bile berborak..berborak dah macam nak bergaduh..

Monday, October 7, 2019

:: Pusat Taekwondo Wangsa Maju / Koryo Taekwondo Wangsa Maju ::

Start awal tahun ke pertengahan tahun nie tah, hasben kite masukkan qisya kelas taekwondo..kite yang suggest-ed sebenarnye..anak dara kite nie manja..manja sesangat..hati tisu, dalam hati ade taman, hati tuh sensitive sgt..qisya nie xboleh orang tinggi suara sikit ke, sergah sikit ke, kang mulalah bergenang air mata..plus, tahun depan kan qisya dah nak masuk sekolah darjah 1..so kite nak bagi die tough sikit..kite nak bagi hati tuh keras sikit..next year bukan macam dekat kindergarten dah..skang nie aunty2 boleh lagi nak manjakan qisya, boleh lagi nak memujuk qisya..next year memang no more dah..jangan harap la cikgu nak memujuk cemana aunty2 pujuk..kat school skang nie memang la qisya ade kene marah jugak dengan aunty kalau buat salah..tapi lepas tuh aunty yang akan pujuk balik..hahahahaa..kite memang bagi green light dekat aunty2 marah qisya kalau qisya ade buat salah..even bobot pun sama..nak marah kalau derang ade buat salah, silakan..janji jangan sampai patah riuk, berdarah je..

Kebetulan pulak tempat untuk kelas taekwondo tuh, ofismate hasben kite yang bukak..die yang owner, die yang mengajar..so lagi la senang..and sebenarnye kite bersyukur juga la sebab qisya masuk kelas taekwondo kat situ and dapat Sir Adib as tenaga pengajar..bagi kite die tersangatlah penyabar..bukan senang okayh nak mengajar budak2 umur start 5 - 7 tahun taekwondo..umur lain pun maybe ade la jugak susahnye..tapi xsama dengan mengajar budak2 kecik umur 5-7 tahun..sabar tuh kene double triple up dari mengajar budak2 yang dah besar..xyah cite pasal anak orang lain la..kite cerita pasal anak sendiri..

Sir dekat depan tengah mengajar nie..qisya kat belakang duk terlentok-liuk kepala dengan badan..belum lagi qisya duk main2 kuku la, duk gigit belt die la, kepala duk mandang kakak2 dengan abang2 yang tengah practice dekat belakang la, korek hidung la (ini xleh blah..buat malu je..hahaha)..itu belum lagi kalau qisya hilang focus..pastu qisya pulak jenis yang kalau xnampak daddy ke mommy ke depan mata, hah, start la die menangis..dah satu hal plak dah Sir kene pujuk..pernah satu hari tuh, kite tinggalkan qisya kejap je sebab nak alih kereta..kebetulan hari yang sama hasben kite xde sebab die ade appointment doctor kat hospital..so memang xde orang la yang tunggu qisya..kite dah bagitau qisya dah pun yang kite nak pegi alih kereta jap..dan2 pulak terlama nak mencarik parking..ade la dalam setengah jam..dah hagak dah ini mesti ade adegan air mata nie..naik2 atas je, salah sorang mak kat situ duk bagitau kate qisya nangis..sudah ku jangka..kihkihkih..Sir pujuk xjalan, sampai terpaksa mintak pertolongan salah sorang mak yang ade kat situ untuk pujuk qisya..hahahaha..adoiii qisya qisya..bikin malu je tau..

Kalau masuk kelas teakwondo dekat luar, rasenye xkan dapat Sir cenggini..mau terabai rasenye..korang nak ikut ke xnak ikut ke korang punye suka..janji step dah bagi..nak follow xnak follow ikut la..gituuuu..tidak la semua Sir gitu tapi kalau kene Sir yang cenggitu cemana..haaaa haaaa cer kabo..

Sir adib nie pandai melayan anak2 didik die..selalunye memang die melayan je..and ade jugak time yang die rase die kene strict, die akan strict..time kene marah, kene marah jugak..tidak la kate every time melayan je..kire pandai balance-kan la..dengan budak2 yang umur 5-7tahun yang white belt nie so far xde la die nak marah..hehe..sebab Sir pandai melayan la qisya suka2 hati die je duk berpaut dekat kaki Sir..adoiii..

 tuh la Sir Adib..comel je memasing ber-taekwondo..

So few weeks back ade grading utk naik belt taekwondo..qisya salah sorang la yang dapat untuk grading tuh..white belt ke yellow belt..masa hasben kite bagitau pasal grading, kite dah macam hurmmmm, boleh ker?..hahahahaha..even hasben kite pun sama duk rase gitu..few days before grading, hasben kite cite, "i terserempak dengan adib kat ofis tadi..adib confident qisya boleh buat"..so bile Sir pun dah cakap gitu, kami pun ade la confident sikit..hehee..

Kite xberapa sangat nak ikut qisya bile die pegi kelas taekwondo..selalu yang bawak hasben kite je dan ditemani oleh bobot..hehehe...kite tinggal rumah je..bermalas2an kat atas katil..xlarat la nak ikut..kalau ade hal yang jadi on the same day je baru kite follow..

Tempat grading taekwondo buat dekat sekolah gurney..masa nak pegi tuh hujan lebat sesangat..alhamdulillah..setelah berapa lamanye xhujan kan..qisya dah risau2 dah..sebab qisya dengar daddy die cakap dengan kite yang grading dah nak start..pastu duk la berzikir, "faster daddy..qisya late already"..die xtau yang Sir die pun belum sampai lagi and still on his way..hahahahahaha..

Sampai2 je sekolah gurney, terus qisya kene beratur..
kite kene duduk dekat2 dengan qisya..sebab die akan mencarik..takut nanti kalau die xnampak kite kang, dibuatnye menangis, memang ke laut la masa grading nanti..tuh haaaa ade bukti..nampak tak nampak tak kepala die..duk menjenguk2 kite..

Serious weh kite nervous betul bile dah sampai turn qisya..nervous banyak bende sebenarnye..bukan x confident kat anak sendiri..tah la..sebab kite tau anak kite cemana kan..itu yang nervous lebih tuh..hahahaha..untuk white belt nak naik yellow belt katenye x sesusah yang lain2..sebab Sir masih akan tunjuk steps..yellow belt ke atas yang kene memorize all those steps..and luckily, masa grading nie, Sir sendiri yang conduct-ed..by right orang lain tapi Sir hijack-ed..hehee..
nah kite belanja video..sorry la agak gelap sikit video..upload dekat FB boleh la nak edit2 "effect"..masa nie tengah hujan lebat lagi..pastu pulak kite berdiri dekat tempat yang menghalang lighting..so paham2 yolah ye..hehe..
ini kelas teakwondo last week..kite follow pun sebab lepas tuh nak ke hospital..ade appointment dengan doctor..masa nie Sir bagitau result masing2..alhamdulillah qisya lepas grading untuk naik yellow belt...point yang qisya dapat average katenye..so skang nie anak dara aiii dah officially yellow belt dah hokeyh..mommy is so bangga..hahahaha..

Semua anak2 murid Sir lepas masa grading taekwondo..syabas bete, syabas!!!!...kihkihkih...
qisya tuh baru la nak focus dekat Sir..itu pun sebab kite yang duk tunjuk2 kat qisya, "pandang Sir, pandang Sir"..sebelum tuh siap kepala melilau2 tah mana2 die tengok tah..haihhh..

So korang yang mana rumah dekat Sri Rampai dan juga kawasan2 yang sewaktu dengannye, kalau ade yang berniat nak hantar anak kelas taekwondo, and kalau ade anak yang berminat nak masuk kelas taekwondo, boleh la consider untuk hantar kat Pusat Taekwondo Wangsa Maju/Koryo Taekwondo Wangsa Maju..cemana nak contact, boleh carik dekat FB..search je nama Pusat Taekwondo Wangsa Maju/Koryo Taekwondo Wangsa Maju..Sir Adib katenye bukan kaleng-kaleng orangnye..ade nama jugak dalam Koryo Taekwondo nie..oopsssie daisie, sorry bukan Sir Adib tapi Master Adib..dah terbiasa sebab qisya duk panggil Sir..hahahahaa

Bobot bile dah cukup umur, kite nak masukkan die taekwondo kat situ..kat rumah asyik nak bergumpal, nak menumbuk orang, nak berlawan dengan orang, nak menghenyak orang je kejenye..tapi bile tanye bobot, jawapan die, "bobot don't want"...hurmmmmmm..

Thursday, October 3, 2019

:: Senangnya Terjebak ::

*Tetibe terperasan post nie..kemain lama die duduk kat dalam draft..hehe*

Senang terjebak?..sebenarnye xde la senang sangat..tapi tengok la jugak ape bende yang nak terjebaknye pun..and tengok la jugak pada mood masa tuh nak terjebak ataupun tidak..kihkihkih..

Terjebak ape??..terjebak dengan "hari tua"..ahahahhaa..saje je la masa tuh tetibe terasa nak try..semua orang duk post masa derang tua, so kite pun try la..time try tengah berbaring-baringan kat atas katil tengah amek mood nak tido..hehe..dengan muka2 hasben kite, kite jadikan tua..anak2 kite kemain gelak derang tengok muka mommy dengan daddy derang tetibe jadik tua.."eeiiii, nie atok mana nie mommy?", "haahahaha, mommy dah tua"..hahahahha..kemain gelak sakan anak2 kite..geli hati nau nau..hasben kite lagi la muka pelik je yang die bagi..huahuahua..
nie haaaa hasilnye..so amacam????..masih mengancam x walaupun dah tua..hahahaha..tetibe teringat si nana kbob ade comment kat gambau nie..die kate ape tau, "dah tua pun muka nak riak je dah kenapa"..kohaja naha..hahahahhahahaha..

Itu la huntungnye muka babyface nie..xmakan dek usio..dah tuo pun nampak mudo laie..wakakakakaka..muka kite ramai kate macam mak kite..dah tuh, anak kepada mak kan..mesti la dapat muka mak..kite nie kan ibarat mak kite la..nenek2 sedara kite bile tengok kite, majority akan cakap yang muka kite sama masa mak kite muda..so dah tua nanti kite tau la muka kite lebh kurang cemana..hahahaha..

Pastu ade pulak yang post kate nanti ade pihak yang akan curik details kite la, gambar2 kite la ape la..apooo..tah mende2 tah..xsemestinye faceapps je la yang terdedah dengan orang nak curik details nie..xpikir ke korang punye IG, korang punye FB, twitter, ehhh segala jenis apps la yang korang ade pun boleh terdedah jugak dengan perbuatan khianat manusia..kesian orang2 gitu, selama pakai smartphone dengan berpuluh2 apps yang ade dalam henfon tuh, xpernah tau ke yang orang boleh ceroboh henfon korang kalau derang nak?..kesian..even blog nie pun sama..selagi henfon korang tuh smartphone, selagi tuh la orang boleh ade access nak curik segala mak nenek korang punye details..so xyah la nak menggelabah bedah kate apps ini, apps itu sengaja di-create semata orang tuh nak curik details and gambau korang..cepat nau nak melatahnye pun..

Tuesday, October 1, 2019

:: CubaLagiTahunDepan ::

Ahad lepas kan ade event KLSCM (Kuala Lumpur Standard Chartered Marathon)..by right kite masuk category HM (Half Marathn) iaitu 21km..tapi disebabkan keadaan badan tidak mengizinkan, maka terpaksalah kite undur diri dari event tuh..it's okayh..cuma a bit jealous la tengok orang duk post pasal KLSCM nie..ngeeeee..hopefully next year ade rezeki kite nak merasa masuk KLSCM..kalau xdapat join KLSCM next year pun xpe..masuk la event lain kan..ape susah..hehehe..

Nasib baik la masa registered, kite ade purchased tudung as a merchandise..masa purchased tuh dah plan nak pakai masa berlari..excited nie..tapi apakan daya, xkesampaian..kihkihkih..so alang2 ikhwan pegi collect race pack KLSCM die, kite mintak tolong la ikhwan collect kan sekali merchandise kite..

Bile dah collect ikhwan send gambau dekat wassap..
ini haa tudung yang kite beli..xpe laaa xdpt berlari dekat event KLSCM, dapat tudung pun jadiklaaaa..walaupun berbayar, hehe, ahhh, lantak la..janji ade something dari KLSCM..

Tudung nie masih lagi ade dekat si botak.."ko peram la dulu tudung aku nie..1st run aku next year baru ko bagi"...hahahaha..

Neway, congratulations to my very best friend sebab dapat habiskan HM before COT..next year aku pulak menyusul..settle kan ape yang tergendala tahun nie..insyaAllah..semoga sis istiqomah la hendaknye..hahaha..

Friday, September 27, 2019

:: J U M A A T ::

Ye ye..semua orang tau hari nie hari jumaat..sebab memang semua orang looking forward pun hari jumaat nie..kan esoknye sabtu..so sabtu kan cutiiiii..heehehe..

Pagi2 sampai je ofis, ternampak sesuomething atas meja..sesuomething suangat..ahahahha..apo dan sapo pulak la yang letak atas meja kite..ini mesti mek belakang kite yang letak nie..ngeeeee..
pagi2 dah dapat nasi lemak dalam bekas hitam..halahalahalah

Bila nampak je nasi lemak atas meja, rase macam "alaaa susah2 je..kenapa la beli"..Ooo,  ko belanja orang tuh macam2 xpe, bile tang orang tuh nak belanja ko, macam2 la yang ko rase kan.. ðŸĪŠ anyway, alhamdulillah rezeki kite pada hari jumaat yang penuh barakah ini..syukur..hiks..

Pagi tadi kite dah beli dah nasi goreng dekat ofis hasben kite..so bile nampak je ade nasi lemak, terus jadi confuse yang mana nak makan untuk breakfast, yang mana nak makan untuk lunch..hakhakhak..last2 nasi goreng kite makan untuk breakfast, nasi lemak untuk lunch..

So hari nie breakfast dengan lunch kite makan nasi..skang nie breakfast dengan lunch kan kite memang kene makan makanan heavy..kalau pagi takat makan kuih je, memang kul 10.45 pagi dah rase kebulur sangat..macam 3 hari xmakan..lunch pulak kene makan nasi..jangan la mandai2 nak makan mee goreng ke, kuey teaw goreng ker..kang kul 5 petang dah rase perut tuh lapar teruk yang macam dari pagi xmakan ape2 gayanye..lapar yang xboleh nak bawak bincang pulak tuh..mulalah rase nak muntah semua ade..huahuahua..

Sebab tuh badan kite skang nie sudah membesar dengan jayanye..terlebih jaya pun ye jugek..hahahaha..adoiii xpe la..now kite dalam phase untuk enjoy every single moment..xkisah la dari segi ape pun..especially dari segi makan la..hurmmmm, tahun depan la pikir kurus..dan tahun depan jugak la baru kite akan start berlari balik..few ofismate kite ada la duk cakap, “ko xpe sya gemok pun..ko senang kurus..sebab ko kan kaki suka berlari”..hiks..memang la berat kite senang nak turun..tapi ramai yang xtau the struggle in between tuh..betul2 the struggle is real hokeyh..hopefully tahun depan ade kerajinan la nak start balik berlari, nak start balik jaga makan minum macam sebelum2 nie..kalau kene time malas, alamatnye memamg bertahun la kite akan gemok..hahahaha...

So baut masa nie, biarlah ayat diet tuh tersimpan dengan rapi kat dalam peti besi hasben kite..tahun depan baru kite suruh hasben kite keluarkan balik ayat diet tuh..😂..

Yang xleh blah hasben kite la..suka nau menyakat..kadang tuh kalau die nak suruh kite berganjak, tau x die cakap cemana.. “move fat move”..ehhhh orang tua nie..xsedar ke die tuh pun penyumbang kepada kegemokan kite skang nie..kuangasam betul..😒..

Friday, September 20, 2019

:: Amazin’ Graze Granola ::

Hari nie kat ofis, Amazin’ Graze ada buat jualan..so kite pun menyebukkan la diri jugak kat situ..dapat la mask free..ngeee..
Nie haaa mask free itu..haks..

Dah menyebuk2 xkan la xde nak beli ape2 kan..
Kite terbeli ini semua..wahhh terbeli nyeah..kihkihkih..

Dah la memang dari dulu masa zaman kite berdiet brand ini je yang kite duk pulun..buat overnight oat la, makan gitu je la, makan dengan yogurt la, makan dengan susu letak honey sikit..pastu add on la strawberry ke, segala jenis berries laaa, letak banana, letak kiwi..nyumsssss..and sometimes kite makan dengan eskrem..sedap oiiii makan dengan eskrem..layan giler..tapi xleh la selalu makan dengan eskrem..kau nak berdiet mende makan dengan eskrem..huahuahua..

Maka ternoda la purse kite hari nie..untuk kite, total nie semua adalah cost seminggu lebih punye belanja breakfast dan jugak lunch..hahahhaa..ape susah, seminggu lebih tuh kau makan la granola je untuk breakfast dengan lunch..ðŸĪŠ..

Saturday, September 14, 2019

:: “Abis Tuh U Takut Ker?” ::

Ade la satu malam tuh, tengah scrolled fb tetibe ternampak satu post nie..tergelak2 kite..kite pun tunjuk la dekat hasben kite..tetibe hasben kite mengangguk sambil senyum.. “betul la tuh..nak hindarkan isteri dari  perasaan takut kene la buat..abis tuh u takut ker?”..eh eh orang tua..terpaksa la kite jawab, “xtakut”..hahaha.. “kalau xtakut bagus la..tapi kalau takut terpaksa la i pun buat jugak..xbaik tau biarkan isteri dalam ketakutan”..🙄😒

Ewah ewah orang tua nie..kemain lagi kan..nak kene himpap ke.. “i xnak tapi dah kalau u takut..i nak buat macam mana..kene la i hilangkan takut u tuh”..aik, xhabis lagi?..🙄😒

Menyesal pulak rase tunjuk..
Nie la post yang kite tunjuk dekat hasben kite..bikin onar betul la..nyesal tunjuk tau..

Okayh habis pasal takut ke tidak tuh..sabtu lepas, hasben kite belanja anak2 tengok wayang..so tempat yang selalu kami pegi kalau nak tengok wayang adalah one utama..tah la kiteorang lagi prefer kat sana compared to tempat lain..so bile dah sampai sana, kiteorang dinner dulu la siap2..and everytime lalu nyonya colors, mesti akan stop tengok ade x kuih feveret kite..setiap kali stop mesti frust sebab setiap kali tuh la kuih tuh akan habis..

And sabtu lepas memang rezeki kite la..sebab kuih feveret kite ade u’olls..
Kuih lepat ubi..sedapnyeeeeeeeee..

Kite beli 3..sekali kene paw dengan anak la pulak kan..bile dah kene paw dengan anak, terpaksa la hasben kite beli lagi 3..hahahahahhaa..hah makan la kau sampai lebam..4 lepat ubi kite sorang je..satu anak makan, satu lagi hasben kite makan..puasssssssss dapat makan lepat ubi..sedapnye lahai lepat ubi nyonya colors nie..manis semua cukup..

So ya, lepat ubi???..checked..kihkihkih..

And kite ade beli satu binatang yang amat2 comel..binatang ape?..
Nie haaaa binatang tuh..hahahahahaha..

Comel gile..before beli kite dah cakap dengan hasben kite..hasben kite cakap xyah beli sebab dah ade diffuser buat ape nak beli lagi diffuser..baik duit tuh buat beli minyak eo u katenye..tapi sejenis falsya kan..kalau nak tuh nak jugak..hahahaha..

Senyap2 kite beli tau2 runner dah hantar kat depan rumah.. “lah, beli jugak ke?”..kate si suami bile nampak si isteri bukak kotak wrapping..si isteri hanya mampu senyum dan si suami hanya mampu menggelengkan kepala..wakaakkaakkaa..

Kite suke diffuser owl nie sebab ade macam2 bunyik..lagi syahdu bunyik, lagi senang la anak2 nak tido..kite try sekali je pastu masuk kotak balik..dah sampai masa baru keluarkan..comelllll..owl nie dah kehabisan stock dah..hujung tahun baru re-stock balik..mujur la kite dah booking aiap2 dekat kawan kite... “rezeki kau betul la nyah..kawan aku ade extra stock..kalau tidak memang hujung tahun la baru ko dapat diffuser nie nyah”..alhamdulillah..

Ehhh jangan salah paham tau..kawan kite tuh perempuan..bukannye ahpond..hahahahahaha..wanita tulen hokeyh...kihkihkih..memang kiteorang berborak gitu...

Okayh dah itu je untuk hari nie..rajin pulak lately nie kite menaip..kihkihkih..

Friday, September 13, 2019

:: Mooncake - Checked ::

Dua tiga menjak nie kite teringin nak makan mooncake..since now mooncake festival kan..tapi macam xtau nak beli kat mana..iktukan online ade je yang menjual..tapi tah la kite macam malas nak contact seller tuh la, malas nak ber-chatting bagai untuk beberapa bijik mooncake..ada la terbaca kat starbucks jual mooncake nie tp bile kite pegi starbucks kat ofis kite nie macam xde..pastu rasenye flavor mooncake tuh kite xsuke kut..tah la xingat..hahahaha..

Alih2 semalam ofismate kite tanye kite, "falsya makan mooncake x?"...mmg ye la jawapannye..kite suke kut makan mooncake..bila cakap, memang tengah teringin mooncake, ofismate kite cakap, esok die bawak..sebab wife die dapat banyak mooncake..

Xnak mengharapkan ape2 takut frust..dah la kite skang nie teringin nak makan laksa..nak makan laksa pulak siap ade specific laksa daripada sape yang masak pulak tuh..alih2 bile bagitau kate teringin nak makan die punye laksa, ehh ehhh, kene reject weh..sibuk nak settledkan hal &*@#$ katenye..and guess what??..instinct kite mengatakan bukan tuan punye wassap yang reply..ade orang lain yang replykan..jeng jeng jeng..hangin gua..sampai hati main2kan perasan gua yang hormon tengah x menentu nie..

Itu yang macam malas nak mengharap pasal mooncake nie..alih2 pagi tadi sampai ofis, "nah makcik..mooncake..rezeki makcik hari nie..makan la"..hahahahaha..sis happy terus bile tengok mooncake depan mata..berseri muka..senyum sampai telinga..
yeayyyyy!!!!...nyumssssss...

Makaseh pakcik sebab bawak mooncake kat ofis!!!..happy tummy happy me!!!...

Thursday, September 12, 2019

:: Jangan Pandang Enteng Perihal Meroyan ::

Hari nie news feed kite kat fb "dibanjiri" dengan berita kat bawah nie..
yup..berita nie..

Before nie sebelum kawen, sebelum ada anak, kalau terbaca berita macam nie kan, mesti akan terdetik, "sampai hati mak dera anak sampai mati..baby lagi kut", "mak jenis ape nyeah campak anak dari tingkat 5" and so on so on..semua yang buruk2 la dekat "MAK" tuh saje..dan simpati hanya dekat baby yang menjadi mangsa..

Actually, itu adalah kata2 orang yang xpernah ada dekat tempat "MAK" tuh..xpernah rasa ape yang "MAK" tuh rase..xpernah cuba nak selami perasaan ape yang "MAK" tengah hadapi..ehh, segala2nya la..tapiii, bila dah pernah ade dekat tempat "MAK" tuh, and bile dah pernah rasa ape yang "MAK" tuh rase, baru kite akan faham dan bersimpati dengan "MAK" dan juga baby yang menjadi mangsa kepada "MAK"..

Serious korang, jangan pandang enteng bab2 meroyan nie..kadang bukannye orang yang xberkahwin and yang belum ade anak nie je yang mengecam mak2 yang meroyan nie..perempuan yang dah beranak pinak pun akan ikut sama kecam mak2 meroyan yang sampai tahap ragut nyawa anak..sebab ape???..sebab orang2 nie Allah hindarkan dieorang dari terkene sakit meroyan selepas bersalin..patutnye orang2 nie bersyukur sebab Allah jauhkan derang dari terkene sakit meroyan..

Kite salah seorang yang dipilih Allah untuk merasa sakit meroyan tuh..alhamdulillah xseteruk yang disangka..syukur sangat Allah beri kite rasa dalam 10% gitu je..xseteruk yang macam orang2 lain kene..

Kite kene masa lepas bersalinkan qisya..cinta pertama kite..betul la orang kate, suami kene mainkan peranan yang penting untuk isteri selepas isteri tuh bersalin..and bukan takat suami kepada isteri nyeah..orang2 sekeliling pun kene main peranan penting jugak..xboleh bagi ibu2 yang berpantang nie stress..tapi kite xde masalah pun dengan hasben kite..jangan salah faham kat situ..cuma kite ada masalah dengan sorang manusia nie yang dari kite start kenal hasben kite, sampai la ke saat sekarang nie, memang mulut dia xhabis2 nak mengeji, menghina, mengutuk, memerli kite..bukan takat kite je kene..family kite pun kene jugak..ade je bende yang xkene..segala2..especially when it comes to money..bile spesis betina yang mata duitan, so die akan anggap, perempuan lain pun mata duitan jugak macam die..sebab tuh kalau perihal duit2 nie die yang menggelepar lebih..hasben kite beli kete, nama kite yang naik..kite yang dikejinye..dikatanye kite macam2..dihinanye kite macam2..itu baru pasal kereta..banyak lagi la kalau nak diikutkan..kalau nak cerita satu2, xtau la entry nie sampai jilid berapa baru habis cerita..

Kalau dulu, ape je yang betina tuh kata kite, keji kite, perli kite, kite akan diam je..kite xcerita langsung dekat hasben kite..tapi tidak sekarang..sekarang nie semua bende kite akan cerita, kite akan luahkan..no more simpan2, no more pendam2..biar hasben kite tau ape yang betina tuh cakap yang buruk2 belakang kiteorang, mengungkit ape yang betina tuh pernah buat untuk anak2 kite, ehh semua benda laaa..semua benda kite cerita..walaupun masa kite cerita tuh, hasben kite akan diam je..kite xkisah janji kite dapat luahkan, and kite xpendam..elok je lepas kite habiskan luahkan, time tuh hasben kite akan main peranan..tapi main peranan untuk tukar topik lain la..or mengusik kite untuk bagi kite gelak2 ke..

Kite start all out semua bende masa terjadinye satu kejadian dekat betina tuh..kereta die kene pecah kat traffic light and handbag die kane ragut..die kene waktu pagi..selepas die kene, die carik hasben kite..kite yang tengah siap nak pegi keje masa tuh, dengar2 gitu je..elok je hasben kite letak tepon, hasben kite cerita ape yang jadi..kite memang xde respon ape..kite cuma tanye hasben kite die keje ke tidak..hasben kite cakap xkeje.."kalau macam tuh i pegi keje dulu la"..dah salam cium hasben kite, kite terus bergerak tanpa tanye betina tuh okayh ke tidak..cemana boleh jadi..noooo..tiada..

Petang tuh, rupanye die mengadu kat hasben kite kate kite xde langsung tanye die ape2 pasal kes die kene ragut..ye korang, memang kite ade bertentang mata dengan betina tuh..memang xde langsung soalan yang keluar dari mulut kite pasal kes die kene ragut..kite just pegi sana untuk amek anak then kite terus masuk kereta..

Mesti korang macam, heartless gile ko nie sya..yeee, memang kite heartless sangat masa tuh..cuma ayat, "itu sebenarnye kifarah Allah untuk kau", je yang terdetik dalam hati kite..setahun sebelum kejadian, betina tuh pernah perli kite masa kite kene ragut..depan hasben kite kemain concern bertanye macam2..konon risau sgt la..puiii!..elok je hasben kite xde, start la perangai syaitan die..tanduk dah keluar..dan2 bercerita, "aku dulu pernah tertinggal purse dalam teksi masa pergi outstation dekat perlis..call sana call sini, akhirnya jumpa balik purse aku tuh"..and disambungnye dengan ayat, "biasalah kalau barang HALAL kan..kalau barang HALAL nie, hilang la kut mana pun..tetap akan jumpa..ye laaa, barang HALAL kan..kate pun barang HALAL"..dengan nada suara die masa tuh yang amat celaka, lagi celaka dengan duk tekankan tang ayat HALAL, kau ghase??..kite macam, aku baru lepas kene ragut nie..kau masih lagi boleh amek kesempatan nak memerli dengan musibah aku masa tuh kan..kite xmendoakan die terima bende sama tapi kite cuma ingat, kite serahkan dekat Allah je untuk membalas setiap kata2 die..

As expected, hasben kite duk tanye kite kenapa kite xtanye ape2 dekat makcik tuh pasal die kene ragut..ayat pertama kite, "kalau u nak tau, itu kifarah Allah utk die"..terkejut hasben kite, "kenapa u cakap mcm tuh?"..masa tuh kite cerita apa yang jadi..terkedu hasben kite, "makcik tuh cakap mcm tuh ke?"..kite sambung, "masa tuh i tengah mengandungkan qisya..kalau nak dijadikan cerita pasal ragut tuh i gugur..ibarat makcik tuh cakap anak yang i kandung tuh anak haram la..bukan dari benih u"..terus lagi tersenyap hasben kite..and lepas tuh baru hasben kite faham kenapa kite xtanye ape2..baik la kite xtanye ape2 pun masa tuh..sebab betina tuh kene ragut sehari sebelum die nak ke umrah..kite takut kite xleh nak control mulut kite nie..sebab duit and segala dokumen penting die hilang masa kene ragut..so halal ke semua yang hilang tuh?..ehh, hahaha..

Sebab dulu kite pendam, sebab dulu kite xluahkan la, kite meroyan selepas bersalinkan qisya..tidaklah sampai tahap kite dengar bisikan2 suara yang suruh kite terkup muka anak dengan bantal ke, suruh campak anak kat dinding ke, ya Allah, nauzubillahiminzaliq..mintak dijauhkan la..kite cuma rase kepala berat sangat, pening semua cukup..bukan takat kepala je..bahu pun terasa berat..badan seram sejuk..nak demam tapi xnak demam..bila anak menangis, kite biarkan je anak menangis dengan pandangan yang kosong..hati nie berdebar2 je, jantung memang lajuuuu masa tuh..

Tapi syukur sebab Allah jentik iman kite, jentik hati kite..ada suara yang cakap, "kau xboleh selamanya macam nie sya..kau kene kuat..demi anak kau please do something"..masih lagi x luahkan dekat hasben kite..kite guna method, karang status xpuas hati dekat fb..but bukan untuk bacaan kawan2 kite or public..status tuh hanya untuk tatapan dan bacaan betina tuh je..bile kite click button “post” je, ya Allah, sumpah nyeah, segala bebanan, segala bende2 yang “berat” yang duk atas kepala dengan bahu kite nie, rasa ringan gile..pening semua hilang, hati rase tenang sangat..sumpah..selama nie kite hanya dengar orang sebut, “rase macam bebanan batu besar jatuh dari bahu” nie..even mulut kite pun pernah cakap ayat yang sama tapi xpernah betul2 rase bende tuh, perasaan tuh..at that time, elok je kite click button "post", baru kite betul2 rase bebanan yang amat berat jatuh..ringan sangat badan..and lepas tuh alhamdulillah, kite dah kembali normal..

Sebab tuh jangan dikecam mak2 yang meroyan nie..kite xde kat tempat dieorang..kite xtau besar mana beban tanggungan dan dugaan die..si ibu tuh sediri pun xmintak untuk dapat sakit macam tuh..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...