Thursday, February 5, 2015

:: Restoran Haji Ramli VS Restoran Selera Lubuk Buaya, Langkawi ::

First night kiteorg gie dinner kat Haji Ramli ape tah namanye kat Pantai Cenang tuh..itu yg kite google-d antara restoran yg femes katenye kat situ..so gie la try..sekali mmg worst la service kat situ..maaf cakap la..walaupun restoran tuh di-recommend-ed tp kite x recommend la u'olls makan kat sana..selow sgt servicenye..nak bersangka baik sbb ramai org pun xboleh sbb org yg dtg 10-15minit after kiteorg dh siap makan dh..usahkan makanan, air kiteorg pun xsmp2 lagik..hurmmmm..

Ade foreigner nie lagik la kesian..dtg awal dari kiteorg..before dieorg beralih ke table sebelah kiteorg, dieorg duk table ujung belah belakang..ade la dekat 10minit xde pekerja dtg amek order org..tuh yg beralih kat sebelah table kiteorg belah dpn2..dh ade pekerja dtg amek order, sekali lama sesgggtttttttt order die smp..kiteorg dh nak abis makan dh baru makanan dieorg smp..padahal saing2 kiteorg jer..sian foreigner tuh..

Bukan nak menjatuhkan bisnes sesiapa..cume kesian utk org2 yg akan gie sana for the first time n xtau ape2..pegi hanya sbb kat website ramai org recommend kat situ..sudahnye nnt kuciwa <-- berdasarkan pengalaman sendri..

Nasib baik la time tuh kiteorg xde la kebulur sgt..kalau time tuh tgh kebulur mmg kite rase kite akan terus bgn n ca alip but..carik makan kat tempat lain..ade la dekat sejam nak tunggu kut..ke lebih..lauk2 pun biasa2 jer..kirenye dgn rase mcm tuh mmg xbaloi la tunggu lelama..ikan bakar pedas ya amat..kite yg mmg gile makan pedas pun xleh nak makan sbb pedas gileeeeeeerrssss..lagi satu harga mmg mahal..

Kiteorg order tomyam ayam semangkuk utk sorang makan, broccoli (sgt xfresh) sikit utk sorang makan, ikan bakar jenahak, nasi putih 3, sotong 3 ekor (sotong goreng tepung yg xbuang isi perut dlm sotong tuh..potong gile..pantang betul kite), air honeydew 1 ngan air mangga 1 (gelas biasa) = RM110.00..

*mmg itu je la pun first and the last kite akan gie*

So malam kedua kite siap cakap ngan somi kite, 

binik, "xyah la gie makan kat tmpt org recommend tuh..
sudahnye biasa2 je..xde la sedap mana pun..
kite gamble je la carik"..
lakik, "tuh la..mahal pulak tuh"

Kiteorg carik restoran2 tepi2 jalan jer..sudahnye try kat satu restoran nie..
SELERA LUBUK BUAYA nama restoran tuh..
gambar pinjam dari sini..

 tomyam ayam utk 2 org makan..
 telur dadar + kailan ikan masin..dedau nie utk 2 org makan..
 ikan jenahak masak 3 rase..size ikan kat sini lg besau dr yg kat Haji Ramli..
sotong goreng tepung (2 ekor)...sedappppp..bersih je isi perut sotong nie..krup krap bile makan..
 serious mmg berganda2 sedap dari Haji Ramli tuh..service pun sekejapan je..tunggu dlm 10-15minit je kut..ataupun lg sekejap sbb tau2 je mcm eh eh dh smp..nak kate xramai org, ramai je org makan kat situ..sebelum tunggu nasi dtg, kite ratah2 la sayur kailan tuh..sedapnye wehhh..

binik, "sedapnye domok".
lakik, "kan, abis tuh u ingat kenapa i duk amek je dr tadi"

Hahahahaha..tah pape tah domok..

Dengan makanan yg kat dlm gambau tuh, harganye adalah RM74 je ye u'olls..mmg very the recommended..

Restoran Selera Lubuk Buaya nie kalau nak gie, dari pantai cenang, straight je all the way smp jumpa T junction..belok kiri nak menghala ke Kuah, dpn skit after belok kiri tuh, belah kanan ade restoran mamak..tomato restoran ke pe tah nama nama restoran mamak tuh..lebih kurang gitu la..haaaaa, restoran selera lubuk buaya nie betul2 sebelah restoran tomato tuh..

*enrty pasal Langkawi kite nie akan jadi mcm caca marba skit xikut sequence..ikut dan mana je tau..kihkihkih*

9 comments:

  1. Itulah Falsya yg femes tak mesti sedap
    yg tak dikenal kadang lebih sedap
    yg femes biasanya mahal
    yg tak femes biasanya murah

    ReplyDelete
  2. sue jarang makan luar..hahahha..nak makan G umah makcik kat tanjung rhu sana..hahhahah...tp nampak ok ni..mana tau G sana boleh try sini ka

    ReplyDelete
  3. Haippp tadi blog mummydearie tunjuk tomyam jugak. Adehhh lapar tetiba plus craving for tomyam. Uhukkk :D

    ReplyDelete
  4. sya... akak biasa gak mkn restoren hj ramli tu.... ya benar service ala siput...slow sgt.... akak pegi dulu malam... smpi kami dh giveup... tguuu makanan lambt.... bayk menu kami cencel.... mkn apa yg ada...huhuuuu....

    ReplyDelete
  5. Rasa macam baca food review pulak, bukan entry jenjalan..hahaha..
    Apa apa pun, bagus bagitau info ni..
    Takde la org lain terkena..
    Banyak beza tu RM110 vs RM74..
    Memang korang saja order lauk yg hampir serupa eh utk dua2 malam tu? :P

    ReplyDelete
  6. Pasya, kita setuju sgt..kita dulu sma mcm pasya. byk bca review org kedai mkn mna yg best bila pergi langkawi. 1st night smpai terus pegi makan dkt haji ramli. kuciwa sungguh sbb apa yg org ramai dok gambarkan tu totally out dgn apa yg kita dpt, hoho. lps tu, siangnya pergi dkt laksa power pon samaaaa..biasa je bila makan. baru ni pergi langkawi pon ikut saranan org makan kt 2 kedai femes kt langkawi. hurmmmm....hasilnya?? samaa..tak sama seperti yg digambarkan orang ramai dlm blog...nampaknya, tekak ni memang tak sama dgn apa yg org rekomen. high taste sgt ke ape, tak taulah..haha. kitorang laki binik selalu je tak sama selera dgn org,. bila org kata sedap, tekak kami kata biasa. bila org kata biasa tulah yg kami kata sedap, hahahah

    ReplyDelete
  7. sotong tk buang isi perut..astaga..bengong kedai tu..nasibaik kedai lg 1 tu ok kn

    ReplyDelete
  8. Apsal gambar makanan lagi nih. Kejam tau.

    ReplyDelete
  9. akak jarang pilih tempat makan berdasarkan review dari orang lain.. just ikut instinct.. kalau akak rasa selesa dengan kedai tu, memang rezeki owner kedai tu lah dan bertambah rezeki dia kalau akak up dalam blog.. ;)

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...