Friday, September 29, 2017

:: Baru Terjumpa Bracelet Ex-Boyfriend Bagi..Sobssss ::

Ehhh, jangan bagitau hasben kite tau yang kite baru terjumpa bracelet yang ex-boyfriend kite bagi..kang marah die..kemain lama menghilang tah mana duduknye..tetibe je boleh terjumpa..terus mengimbau kenangan lama masa ex-boyfriend kite nak bagi bracelet tuh..hurmmm, such a sweet memory..come, join me..i'm taking u fellas for a trip down to my memory lane..ehhh sya, marah hasben ko kang..
bracelet thomas sabo siap dengan charms..

Xingat masa ex-boyfriend kite bagi nie masa birthday kite ke atau masa anniversary kiteorang..kite rase masa birthday kite kut..balik from dinner..dah sampai depan umah, tetibe je gaya macam mencarik barang.."tolong carik barang i dalam dashboard tuh..tolong bukak jap..mana tah i letak"..kite pun dungu2 la pegi bukak nak carikkan barang untuk boyfriend pun pasal..hahahaha..

Sekali nampak paperbag Thomas Sabo..ex-boyfriend kite pun tetibe macam xbersalah, "haaaa, tuh die..jumpa dah"..elehhhh, berlakon..nyampah i..hahahaha..

"Untuk u..happy birthday sayang"..and i was sooooo surprised at that time..who doesn't aight.."alaaaaaaa..thank u sayang..thank u for the dinner and present"..wink wink wink..ngeeeeee..

Haihhh..6-7 tahun lepas punye cite..masih segar lagi..sorry hasben sebab terkenang memory i dengan ex-boyfriend i..*tsk tsk tsk*

Mesti ade yang macam, "teruknye perempuan nie..dah kawen pun nak ingat2 lagi ex-boyfriend..xpikir ke perasaan hasben die..isteri xguna betul..berdosa tau x"..so what??..xboleh ke kite nak kenang kenangan lama kite dengan ex-boyfriend kite..salah ke???..ape yangberdosanye..

Kenapa nak berdosa dah kalau ex-boyfriend kite tuh adalah hasben kite sendiri..die lah ex-boyfriend kite, die lah ex-fiance kite..betul laaaa..sebab bracelet tuh die yang bagi..haaaa, abis tuh kenapa takut hasben kite marah and jangan bagitau die?..

Mesti la takut..mesti la kene bagitau korang jangan bagitau hasben kite..kang die propa sebab baru terjumpa bracelet die..baru beria nak pakai bracelet die..die memang la xkan marah tapi kang mulalah keluar ayat, "sampai hati domok hilangkan hadiah yang i bagi..sedihnye i"..haaaa, gitu la lebih kurang ayat die..suka nau propa..suke nau berdrama..hikhikhik..

Jangan marah haaaaaa..peaceeeeee..huahuahua..

Thursday, September 28, 2017

:: Bila Suami Dibilang Bapak! ::

There was one weekend, xingat bile..rasenye weekend yang hasben kite kene pegi tepen tuh kut..ade jiran kite buat majlis dekat umah die..biasalah kalau ade majlis, memang keramaian..bile dah keramaian, kete pun berselirat sana sini..itu kite xkisah pun..and kebetulan pulak ade motor parking kat depan umah kite..itupun kite xkisah sebab kite paham..

Kiteorang nak keluar..hasben kite keluarkan kereta and kite pulak check2 umah..tengok lampu tutup ke idok, ekon off ke idok, kipas dapur dengan kipas hall tutup ke idok, ehh, check semua la..bile dah check-ed, nak tutup pintu sekali dengar bunyik kuat..gedengannngggg!!!..kite dah terpikir nie mesti hasben kite terlanggar motor orang yang parking kat tepi umah kite..sekali bile kite menjenguk kat luar pagar, ade aunty nie dah tergolek dah..ahhh sudah, hasben kite terlanggar aunty tuh ker..

Cepat2 kite lock pintu, kunci grill, lock solex padlock, terus kite keluar tengok aunty yang terjatuh tuh..time tuh dah ramai dah orang2 yang pegi majlis jiran kite kerumun aunty yang jatuh tuh..and jiran kite sendiri pun dah ade kat situ..

Kite pun tanye la, "aunty okayh ker?"..die kate die okayh.."i terkejut sebab tengok u punye bapak reverse..i takut die xnampak i"..haaaa bapak??..kite dah tergelak2 dalam hati..aunty jiran kite betul kan balik kat aunty yang jatuh tuh kate itu hasben kite bukan bapak kite..hakkkssss..

Bile dah settled dengan aunty tuh, dah say sorry and whatnots, masuk je kete, kite duk gelak besau sebab aunty tuh ingat yang hasben kite adalah bapak kite...bahahahahhaa..selalu orang akan ingat yang hasben kite adalah abang kite..tapi yang aunty tuh kate hasben kite adalah bapak kite memang sangat rare la..ape nampak tua nau ke hasben aiii tuh..atau kite nampak muda nau..tapi muda sesangat la pulak kalau gitu..wkakakakakakaka..

Ramai yang duk ingat kite nie umur 25-26tahun..tapi xkan la sampai jauh sgt gape dengan hasben kite..kesian hasben kite tau..hahahaha..ye korang, terpulang la nak muntah ijo ke ape..ramai yang duk ingat kite nie umur2 gitu..ramai yang duk teka umur kite 25-26 tahun..paling tua pun 27-28tahun..siap pelik bile ade orang panggil kite kakak..tanye lagi kat orang yang panggil kite kakak tuh, kenapa panggil kite kakak padahal sebaya yang xtahan tuh..adehhhh..hakak dah tua la wehhhh..

Hasben kite bengang je bila kite gelak2 kan die.."i syak kepala aunty tuh terhentak masa jatuh sebab tuh die xboleh beza bapak dengan suami"..bahahahahahahahahahahahahaha..tetibe terkeluar ayat dari mulut kite, "kesian aunty tuh..sakit tau jatuh gitu"..pastu hasben kite pulak gelakkan kite, "talking from the experience ke?"..hahahahaha..cissss!!!..
haiii bapakkkkk...u kan daddy domokkk aiii....hahahahaha..

Sampai skang kite duk gelakkan die..bengang je die kite panggil die bapak..sorry la sayang...i still cannot move on la..hahaha..

Wednesday, September 27, 2017

:: I'm A Proud Mommeh!! ::

Jap jap..sebelum tuh kan, kite xpaham kenapa skang nie baru nak viral lagu baby shark..padahal lagu baby shark tuh kemain lama dah..kepala kite nie dah lama dah duk terngiang2 lagu baby shark..and kalau baby2, bebudak nak menari lagu baby shark, memang nampak comel sesangat..geram je nengok..kalau mak bapak yang melayan anak menari2 lagu baby shark nie pun kite xde masalah sebab kengkadang ade parents yang kene paksa dengan anak2 untuk nari lagu baby shark nie (kite la parents yg kene paksa tuh..wakakaka), and kengkadang nak bagi anak2 lagi excited, mak bapak pun menari sama..tapi kalau anak2 xde, xde pun kate nak buang tebiat nak menari sesuka hati je gitu..

Tapi yang kite xleh nak terima, orang2 yang dah tua bangka duk menari lagu baby shark yang xde langsung kelibat anak2 kecik..ade kite tengok video pengantin nari lagu baby shark..adehh..masalahnye, bukan kite je yg menyampah tengok bile orang2 tua nie duk menari baby shark..ramai kengkawan kite pun sama..malam tadi, hasben kite ade bagi tengok video orang2 ofis die duk menari baby shark masa ape bende tah..astaga, ape jadah nari lagu baby shark..korang nie keje kat corporate company kut..sangat la tidak kene..kalau nak sangat nari, silalah nari lagu chicken dance..semenggah ler jugek walaupun memang xkene pun..banyak je lagi movement yang nak bagi semangat sebelum start sesuatu majlis..but why baby shark???!!!!!!!...

Okayh dah..terluah dah isi hati..

Qisya nie kan, senang nak influence die (harap2 kalau berkekalan sehingga ke besau, biau ler senang di-influence dengan perkara2 yang baik..amin), senang nak motivate die..example, masa memula masuk nursery dulu..hari2 kene cheer her up, hari2 kene motivate die, hari2 kene brainwash die, hari2 kene cakap yang die dah big girl..big girl cannot cry..qisya good girl..hari2 okayh..ade la jugak sebulan dua..then lama2 die dah okayh dah..
masa nie die tengah marah sebab kite xbagi die bergerak..hahahahha..tengok la tangan kemain genggam menahan marah..tengok muka die pun dah tau ade bende yang die xpuas hati masa nie..kihkihkih..tapi tapi tapi kenapa yang belakang tuh buat muka mcm nak kene gomol...gerammmm je..suka nau merosakkan gambau..haishhhh..believe me when i say that until now we don't have a decent family photo..*sigh*..bile anak2 dah okayh, apaknye buat pangai..bile apaknye buat pangai, anak2 pun ikut buat pangai muka xsemenggah...hahahaha..

Skang nie kite dah berjaya diaperless kan qisya..yeayyyyy..bukan 100% la tapi..90% je..skang nie siang dah xpakai pampers dah..malam nak tido je pakai..belum ade kekuatan nak bagi die xpakai pampers masa malam..kalau nap sekejap masa petang ke tengahari ke xpe lagi..malam tuh je xberani..tilam kite tebal dan berat weh..xdaya nak hangkut turun bawah jemur kat luar pastu nak angkat balik naik atas..memang xterangkat..

Sebelum2 nie kite ade cubaan nak potty train die..selalunye akan buat masa weekend la..nak amek cuti semata2 untuk potty train anak macammmmm hurmmm, xpe la kut...weekend je sudah..tapi xberjaya sangat..kalau nak berak, mengamuk2 nak pakai pampers..letih mulut ajak berak dekat toilet pun xnak jugak..kite siap belikan ,

potty training seat lagi utk qisya..

Pun xnk juga..letih mujuk..kesabaran kene penuh di dada..die terkencing kat carpet pun hanya mampu tarik mafas panjang2..dah la carpet kite tebal..jenuh nak mencuci wehhhh.."sorry mommy..qisya x sengaja"..hurmmm, "xpe mommy xmarah"..adehhh..

Skang nie tidak lagiiii..yeayyy!!..hahahah..weyhh, rasenye mak2 yg dah berjaya potty train anak mesti die punye happy lain macam..bangga die lain macam..macam anak tuh dah graduation je gayanye..kihkihkih..

Kite potty train qisya memang drastic..memang betul2 cuti 3 hari lepas kite train-ed die..sebelum cuti kite dah psycho die, dah brainwash die, dah motivate die..hari2 setiap masa setiap jam..hasben kite pun sama gitu jugek.."qisya dah big girl..big girl xboleh pakai pampers..mommy xpakai pampers pun..kan mommy dah big girl..semua xpakai pampers..baby je pakai pampers..baby tuh kecik lagi"..

Cuti start hari jumaat, lepas mandi pagi tuh, memang kite xpakaikan qisya pampers dah..setiap masa kite ingatkan die.."qisya nak kencing cakap tau..cakap, mommyyyy, qisya nak kencing..okayh?" and setiap setengah jam and setiap sejam kite akan tanye..alhamdulillah kat umah kite berjaya..tapi bile kat umah nenek, die kebocoran sekali..umah mak lang qisya hampir2 kebocoran..ahahaha..masa kebocoran kat umah nenek yg kelakar..kakak kite cite, tau2 je nampak qisya nyorok bawah meja makan sambil pegang singlet atok..bile tanye buat ape kat bawah meja, "qisya nak kencing"..rupenye die sempat capai singlet atok buat alas nak kencing..wahahahhaa..bertuah punye anak..then bile die nampak atok pakai singlet, die gelakkan atok sebab ingat atok pakai singlet yang die buat lapik untuk kencing tuh..adehhhh..anak oooo anak..hehehe..
qisya qisya..hehe..

Part kencing dah berjaya..bile die kencing kat toilet, settled je, kite ngan hasben kite bersorak2.."wahhh, power la qisya...anak mommy dah big girl laaa"..wakakaka..memang setiap kali hokeyh..kene bagi semangat sikit..kihkihkih..part nak berak tuh kite pening kepala..camner leeee lahai..tetibe ternampak qisya berdiri kat belakang couch..itu memang port die nak berak tuh.."qisya nak berak ker?"..aah katenye..meloncat kite amek qisya bawak die pegi toilet..mulanye die xnk..nak pampers.."ehh, tapi qisya kan dah big..big girl xberak dalam pampers..big girl berak kat toilet..kan mommy dah belikan seat untuk qisya..cantikkkkk"..die pun melayan.."cantik ke mommy..mommy beli untuk qisya?..thank u mommy..qisya nak bawak ipad boleh?"...comelnye lahai..haaa, berak nak bawak ipad?..bawak la qisya oiii, janji nak berak kat toilet..mihmihmih..

Skang nie dah pandai dah..nak kencing ke nak berak ke semua kat toilet..pegi nursery pun dah xpakai pampers dah..semalam amek qisya kat nursery tanye ticer die ade kebocoran x..xde katenye..qisya sendiri cakap nak kencing..yeayyyy!!!..mommy is happy!!!..
am so proud of u baby girl..muahhhxx..

Lega dah hati sebab qisya dah diaperless..skang nie tengah mencarik cadar plastic untuk nak potty train anak tido malam..ade kite ternampak dekat fb tah sape tah yang jual..kene tanye balik..ngeeeee..

Tuesday, September 26, 2017

:: Bila Cuti Kak Atul xCuti ::

Aah la korang..kalau cuti mana mungkin mak2/isteri2 akan cuti..mesti akan kemas umah la, basuh baju la, lipat baju la, gosok baju la, cuci toilet la, u just name it la..kan kan kan..and satu bende yang mak2/isteri susah nak cuti adalah memasak..am i right???..kalau xcaya, cer scroll fesbuk masa weekend..berderet gambau lunch yg dimasak oleh sang isteri kat news feed..and i’m one of them tho..ngeeeee..

Kite skang nie kalau boleh akan berusaha masak..utk weekend je la..weekdays memang banyak xmasak dari masak..xsempat la korang nak masak..pukul berapa nak siap masak, pukul berapa nak makan, pukul berapa nak mandi, pukul berapa nak tido..tuh yang hasben kite suruh beli je dinner kalau weekdays..

So cuti 3 hari lepas kite masak..jumaat ngan sabtu masak, ahad xlarat sebab kite duk mengemas bilik stor..re-organized balik perkakas2 yang ade dalam bilik stor tuh..

Menu hari jumaat..

Nasi lemak sambal ikan bilis petai + kangkung goreng..nyumsssss..kite suka makan nasi lemak dengan sayur kangkung..

Menu hari sabtu..

Mesti korang dah dapat agak kan kite nak masak ape..hehe..

Tadaaaaaa..asam pedas ikan merah..hasben kite siap cakap xyah dah pegi melaka makan asam pedas..ngeeee..resepi mak kite..and nak tau x, first time kite masak asam pedas..xde la susah mana pun tp xtau nape kite xpenah masak..dulu2 penah nak masak tapi hasben kite tukau menu..hikhikhik..

Satu je yang kurang kat situ..telur asin..kalau ade telur asin dah perfect dah..ikan goreng sepotong yang tengah buat acrobatic tuh adalah untuk anak kite..

Diet u’olls..nasi segenggam je..itupun dan kenyang macam makan dua pinggan nasi..xcaya???..silalah percaya sebab kite xtipu..πŸ˜‚

This weekend kuali gantung kut sebab weekend nie ade ofismate hasben kite kawen..so makan nasi kenduri la kite weekend nie..

Monday, September 25, 2017

:: Baby Nor Bobot

Kihkihkih..sesuka hati je namakan anak baby bor bobot..nie hasben kite punye keje la nie duk memanggil anak dengan nama penuh yang bukan nama sebenar iaitu, baby nor bobot..πŸ˜‚..

Kite pun xtau la nak start cemana cite pasal anak bujang kite nie..

Nie haaaa dia baby nor bobot tuh..😘😍

Peel bobot nie memang totally different from kakak die..merajuk seawal umur 9bulan..ye korang, kite xtipu..kite pun terkejut..sebab kakak qisya merajuk yang betul2 merajuk masa umur die 3 tahun lebih..yang si adik punye merajuk memang kalah kakak..berguling2 menjerit2..nak amek die guling, nak pujuk die guling, nak dukung die keraskan badan, xpujuk die datang, nak pujuk sekali lagi, die berguling lagi..bile kite dah fed up pujuk, memang kite buat xtau terus..time tuh la baru die akan datang menyerah diri..habis terus adegan guling2 ala2 hindustan..hahaha..skang nie kalau merajuk dah pandai peluk tubuh pastu mulut muncung..eiiiii gerammmmm jeeeee..

Siapa yang follow fb ngan ig kite boleh tengok video die mengamuk/merajuk..nak terkeluau anak tekak meneran nangis..haihhhh..

Garang..tah ikut sape tah perangai garang tuh..semua kate ikut perangai mommy tapi sebenarnye bukan..ikut perangai daddy..huahuahua.."ko xyah la nak kate ikut perangai wan..kalau ikut perangai wan si bobot nie xgarang pun..nie ikut perangai ko la garang2 sangat nie"..itulah kate semua orang bile kite kate yang perangai garang tuh ikut hasben kite..cissss!!!..


Kalau kite haip die, die haip kite balik..pakej dengan pukul sekali hokeyh..kalau kite lepuk tangan die, die akan lepuk balik kite..tapi kat muka nyeah..bukan kat badan..huiii, itu memang pantang gua main tang muka..dah kene sepuk kat muka, memang automatic angin ribut taufan naik ke kepala yang siap tembus punye..memang tangan tuh kite jentik, kite pukul..and haaa, kite kalau jentik and pukul tangan bobot nie bukan yang ala2 manja tau..bukan jenis yang jentik angin je..kalau jentik angin tuh hasben kite..dengan kite memang tiada maaf la..

Mesti korang macam, "ehh, ko nie dah kenapa..anak kecik lagi pun sampai nak kene jentik pukul tangan kuat2 ke"..tah la, itu kite no comment..dengan qisya kite memang penuh dengan kesabaran..tapi bile dengan bobot nie kite kalah..sebab tuh kalau anak bujang kite nak buat something yang notty kan, kite just cakap, "buat la, mommy jentik nak tangan tuh"..terus xjadi buat..sebab die tau kalau dengan mommy, kene jentik tangan sakit..kalau dengan daddy, siap gelak2 lagi bile daddy kate nak jentik tangan tuh..tapi kalau nak jentik tangan bobot, jangan bagi nenek nampak..silap2 kang mommy yang kene jentik dengan nenek.."depan mak jangan sesekali pukul atau marah anak nyeah"..yeee, kite penah kene sound gitu dengan mak kite..ngeeeeee..
nie manja atok nenek nie hokeyhhhh..

Suke menarik rambut..and pandai aimed plak tuh..tempat yang bisa ditariknye..uiiiii, berpinar mata wehhhhh..jenis yg tarik rambut xnak lepas..haaaa, itu la die anak bujang kite..kalau dengan orang lain mmg die susah nak lepas..tapi kalau die tarik rambut kite, xsempat nak genggam, kite cakap je, “let go my hair”, terus die lepas..sebab ape???..sebab takut kene jentik..πŸ˜‚..

Suke membuli kakak die..ape yang kakak die pegang, itu yang die nak..padahal sebelum berebut tuh, barang tuh depan mata die je..x die heran..elok kakak die amek, dan2 die nak..kuat drama, kuat propa pun ye jugak..hahaha..die yang buat kakak, so bile kakak nangis, die pun nangis jugek kengkonon kakak die yang buat..macam ler mommy xnampak yang bobot buat kakak dulu..sebab tuh kalau qisya duk marah ke pukul adik die ke, kite buat xnampak je.."haippp bobot..jangan naaaaaa..haaaaa, kan kakak dah marah...kakak garang nie"....wahahahahaha, yeee korang, gitu la ayat qisya kalau die marah adik die..

nie haaaa budak bobot tuh..

When he wants, he wants..when he says no, means no..no compromised and cannot compromised!..die die also want..hahaha..haaaa gitu..itu lah die anak bujang kite nie..

Ikutkan banyak lagi la sebenarnye..tapi cukup la sampai situ je..tapi tuh la..walaupun gitu peelnye, si bobot nie memang terror bab2 beli jiwa..pandai sangat beli jiwa..kadang cair hati terus..nak marah terus xjadi...haks..

Pandai dah nak makan sendiri..xnak disuap..bobot nie die paham ape yg orang cakap cume die xboleh nak bercakap je..quite surprised jugak la kadang tahap pemahaman die nie..panjang akal pun ye jugak..dah boleh diharap bile mintak tolong amekkan barang..pandai buat face expression..kadang kan gerammmmmm sgtttttt tengok muka die tuh..kuat makannnnn...tersangat kuat makan tapi badan kecik je..xmacam qisya..qisya badan die solid..sampai sekarang la solidnye..nak dukung tuh xsampai 5 minit dah surrender..tapi si bobot dukung berapa lama pun xpe..hehehe..
manja mommy..

And walaupun bobot nie garang, sometimes cold-hearted, tapi die sangatlah manja..aloh aloh aloh..suke sangat kite main2 jari2 die, usap2 die, cium2 die, peluk2 die, gomol2 die..hehe..skang nie sementara boleh buat semua tuh, buat la..kang dah besau esok, xmaunye die semua tuh...hehehe..

Qisya suke menggentel telinga orang, yang si adik suke menolak pampers ke bawah..kadang sampai terbukak pampers dibuatnye..huahuahua..

Mommy sayang bobot muchy muchy..

Thursday, September 21, 2017

:: Baru Ambik Borang Je Mommy Oiii ::

Hati kak atul xkuat, hati kak atul lembik when it comes to anak2..kak atul garang and kak atul adalah sejenis yg kepala hangin but when it comes to anak2, kak atul terus jadik cengeng/cembeng...air mata tuh senang sgt nak mengalir..huwaaaaaaa..sobssssss..ehhh, tapikan, air mata kite memang senang mengalir pun..dengar lagu pun boleh nangis, nyanyi pun boleh nangis...adehhh, susah betul..kite nie garang2, kepala hangin tapu bluwekkk xmalu sebenarnye ko nie adalah seorang yg cengeng/cembeng..

Kami husband and wife dah decide-d nak hantar qisya kat mana..plan awalnye mmg nak hantar kat tadika tuh tapi katenye tadika tuh nak pindah and xtau mana pindahnye..that's why kiteorg laki bini carik option tadika lain untuk masukkan qisya..tadika mana??..rahsia..hehe..nanti la korang nyeah kite bgtau..

Alih2 last 3 days, masa tengah2 buat keje, hasben kite wassap kate tempat yang kiteorang plan nak masukkan qisya pada awalnye pindah kat area situ jugak..and kebetulan ade kawan ofis hasben kite dah register-ed anak die kat situ..xsure la cemana memula conversation hasben kite ngan kawan die..yg kite tau hasben kite kate kawan die akan try akan tanyekan kat ustazah tadika tuh kut2 ade kekosongan lagi ke idak..boleh slot in kan qisya ke idak..

Punye la kite berdoa supaya ade rezeki qisya masuk situ..sekali last 2 days, hasben kite wassap, kawan die kate ade lagi kekosongan..alhamdulillah..syukur..happy sungguh la kite..hehehe..then kite ngan hasben kite pun pegi la kat situ untuk register qisya..dah masuk2, tengok tempat tadika tuh terus mcm terdetik dalam hati, "ya Allah seronoknye lahai dengar budak2 yg tadika kat situ mengaji"..terus hati kite sebak sangat..masalahnye bukan takat sebak je tau korang...siap dah bertakung air mata..mata ngan hidung dah start merah...alah alah..ngape wehhhh...ahahaha..

"Anak mommy dah besarrrrr!!!"..sedihhhhh...

Dah tanye ustazah tuh segala2 bende, dah tulis nama qisya untuk booking, ustazah tuh kate, borang boleh bawak balik isi, next week baru hantar sekali bayar registration fees..masalahnye, sambil kite nak tulis nama qisya kat buku tuh, air mata xsemena2 keluar....weyyhhh!!, ko dah kenapa sya!!!..wakakakkaa..ape yg sedih nau..baru amek borang je kut..belum hantar anak bebetul lagi..
ini lah bakal tadika qisya nanti..

Agaknye la kan, kalau kite hantar qisya pegi tadika next year xtau la cemana kan..adehhh..inipun sambil menaip, sambil bertakung air mata sebab tetibe terbayang situation tuh nanti..

Mommy xkuat la nak oiii...huwaaaaaaaaaaaaa...astaga sya, ko nie kan..buat malu je tau...adehhhh....kihkihkih..kite memang xboleh la..hati nie bak tisu je rase bile dengan anak2..sobssss..si adik pulak tahun depan kite plan nak hantar kat nursery yg qisya pegi skang..harap2 la ade slot lagi utk masukkan si adik..itupun kite risau jugak tuh..cemana la si bobot tuh nanti..mau 5-6 bulan ade drama pepagi hari..

Wednesday, September 20, 2017

:: Ku Suka Merabamu..Aummmm!! ::

Weyhhh syaaaaaa...ape tajuk kau pervert nau...come on sya, u can do better than this..u can think of something good to say!..but nahhhh, i'll stick with that..sorry fellas, tajuk kene gempak la sikit kan pepagi nie..biau segar sikit mata tuh..like, "what, serious shit!..falsya meraba???..damn!..berani die nyeah"..haaaaa kan, dah segar dah mata tuh..adrenaline mencanak2 naik..wahahahaha..tapi ape2 pun baca la dulu..sebab orang Malaysia nie suke baca tajuk, xsuke baca intipati (vavavavoommm, intipati kate kau..kurlas kak atul..huahuahua) lepas tuh terus nak memaki hamun, kecam-mengecam padahal xde bende pun..kadang sebab tajuk la ramai yg akan click link tuh..kan kan kan..ngaku cepat!

Korang dah brekfes??..kite??..ofkos la udah..ya udak ibuk ibuk sama bapak sekalian..
brekfes nie je haaaa..gigih berhangkut susu dari umah sebab mikir esok tarikh susu nak expired..kite kalau beli groceries and kalau nak amek susu, kite suke susu Farm Fresh nie..selalu beli yg besau tapi sejak asyik xhabis minum then asyik tuang dalam lubang sinki, terasa membazir sgt..tuh yg kite beli botol kecik je skang..dan selebihnye topup ngan susu dutch lady yg kotak2..kalau kotak lambat sikit expiry date die..

Owh haaaa, termelalut plak pepagi hari nie..ape yg meraba tuh???..sape yg meraba sape???..

Haihhh korang, xkan la kite nak sembang hal raba-meraba kami laki bini dekat public..melampau sesgt tuh..sembang bikin orang bimbang je nanti..kite nak kite pasal anak2 kite..xyah risau la gais..xde ape2 sangat pun..

I know that some of u might notice or aware yg qisya nie suke meraba telinga..not only her ears, but others also..kihkihkih..kalau dulu2 masa die sorang je xde adik lagi, telinge kite ngan telinge hasben kite jadik mangsa rabaan die..gentelan die..hihihi..skang nie dah ade mangsa baru which is adik die la ofkos..adik die kadang layan, but most of the time more to rimas..lagi adik die mengelak2, mengamuk2, menepis2 tangan die, lagi galak si qisya duk nak menggentel telinga adik..hahaha..qisya qisya..
 nampak tak nampak tak..ahahahhaa..nak amek gambau pun masih sempat meraba2 telinge adik die..
bukan setakat meraba okayh, siap cium lagik...wakakakaka..kelakar la qisya..adehhh..kalau kene dengan masa nie adik pasrah dan redha..kalau xkene dengan masa, itu yg rambut qisya kene tarik, muka kene cakar, badan kene gigit dengan si bobot nie...kesian kakak kene buli dengan adik..adik nampak je muka lembut, tp adehhhh, peel tuh mmg typical peel anak no 2 la..

Nak bercerita pasal si bobot nie xberkesempatan lagi...kalau xde yg nak baca pun xpe la..kite mmg tetap akan tulis utk kenang-kenangan..hehehe..

Okayh la korang, i gerak dulu hokeyh..chiousssss..muahxxx..xoxo..

Monday, September 18, 2017

:: "Nak i Teman Ker?" ::

Ehhh, i teman somi i jeeee...bukannye teman semua orang...ngeeeeeee..

Last week, hasben kite dah bgtau yg most probably die akan ke tepen (taiping) on weekend but x confirm lagi sebab email xkuau lagi katenye..ade event ofis die la..dengan xmalu terus kite cakap, "nak ikut!!"..kihkihkih..tapi lepas dipikir2, "xjadi la domok i nak ikut u..mcm byk bende nak kene buat kat umah nie"..

Sekali ari khamis gitu die kate mmg confirm kene pegi..at first ade kaum2 (kawan die..huahuahua) hasben kite yg akan pegi naik sekali satu kete ngan die..sabtu pagi kite pun tanye la nak gerak pukul berapa..lepas tengahari katenye..kite tanye lagi, pegi ngan sape sudahnye nie..sorang dijawabnye..kawan die xjadi follow sekali..anak die yg baru lahir admitted sebab kuning..

Kite, "Nak i temankan ke?"

Hasben, "Boleh ker?"

Kite, "Boleh la..ape x boleh pulak..kalau gitu i packing baju2 jap la"..

So, off we gooooo!!!!!...hehehee..
masuk kete, xlama lepas tuh terus lena memasing..nampak x basikal kat belakang kete nun..hasben kite pegi mengayuh..
Iced latte buat penyegar mata laki bini...haruslah costa coffee..gigih hasben kite mencarik shell yg ade machine costa coffee nie..setiap rnr yg ade pam station, mesti hasben kite akan masuk..kalau bukan shell, keluar balik rnr...hahahaha..

Satu malam je pun..ahad dalam pukul 6lebih dah sampai dah umah..patutnye sampai awal lagi tp kiteorg singgah tg malim jap masa otw balik..kalau singgah tg malim tuh buek apo laie, makan pau yikmun ler..nyumssssssss..

Okayh dah..itu je cite utk hari ini...till then...bubuiiii...

Friday, September 15, 2017

:: Normal Routine Setiap Kali Checked-in Hotel..Jeng3 ::

Sesuatu je kan tajuk tuh...wahahahahha..

Dari dulu sampai la sekarang, kalau checked in memana hotel kan, mesti mesti, wajib akan beli maggie cup..walaupun checked in hanyalah utk satu malam..mmg wajib!..pastukan pastukan, tengah2 malam dalam pukul 11 lebih ataupun 12tengah malam, ataupun ataupun lagi lewat dari tuh, mesti nak kene makan maggie cup..mesti tau mesti..sesuatu yg wajib dilakukan kalau checked in hotel..kat memana pun sama la..even dulu pegi honeymoon kat gold coast pun, tetap gak carik maggie cup nie kat market..gold coast australia tau bukan gold coast morib..wakakakakaa..ade je jual maggie cup yg halal kat sana..even halal market itself pun ade..so kalau pegi gold coast memang xde masalah when it comes to halal food..

Xpaham betul!..serious kite x paham..padahal kat umah xde pun cenggitu..maggie cup mmg ade utk standby tp xberusik la..duk la kau ontok2 dalam bilik stor tuh...ngeeeee..

Tapi kalau checked in hotel, menggelupur beli maggie cup sebab tengah2 malam nanti nak kene buat "upacara wajib semasa checked in"..bilas pulak dengan nescafe..nescafe utk hasben kite, tea utk kite..hiksssssss..


Makanan wajib!!!

Kite ade post dekat FB dengan IG..rupenye bukan kite sorang..ramai jugak yg cenggituh ghopenye..kihkihkihkih..

Pelik betul..so not healthy tau..makan pastu tido..ngeeeeee..

Thursday, September 14, 2017

:: Innalillahiwainnailaihirrojiun ::

Innalillahiwainnailaihirrojiun..

Kite kat ofis nie dah menangis2 dah..Allahuakbar..pagi2 dikejutkan dengan kejadian yg menimpa sekolah tahfiz dekat keramat..more than 20students meninggal dunia..ya Allah, sesak nafas, senak dada menahan sebak..tertengok pulak video masa kejadian..luluh hati kite dengar suara anak2 tahfiz menjerit2..Allah Allah Allah..😭😭😭😭😭..

Sedih, kite sedih sesangat..ya Allah, xde kate2 dah..kite tengah tengok live dekat fb..harian metro punye page..sedih..Allah..kecik2 lagi semua..Allah.. 😭😭😭😭😭😭😭😭😭😭..

Wednesday, September 13, 2017

:: Kite Xde Harta ::

Dari segi kebendaan, kite mmg xde harta, ehhh, adeee..kete..wakakakakka...tapi, kite ade harta yg nilai die sgt xternilai dalam hidup kite..
nie die harta2 yg kite ade..excuse my kusam face..ini adalah gambau lama..ngeeee..

Okayh dah tuh je..malas nak membebel..katepun wordless wednesday kan..huahuahuahua..

Tuesday, September 12, 2017

:: When Falsya Cook-ed ::

Kite jarang masak..tp xde la xmasak langsung..masak ler jugek..since anak bujang kite skang dah makin okayh peelnye, baru la boleh masak..kalau nak masak, kene ade syarat..syaratnye, kene ade org lain dalam umah tuh..kalau kite berdua je dengan die, mmg die akan back to normal..akan mengamuk, akan menangis, akan tolak2 kite suruh keluau dari dapur, and selagi kite x keluar dari dapur, selagi tuh la ade drama air mata..tapi kalau daddy die ade kat depan tv dekat living hall, die akan bertenang sikit..haishhh..

So bile kene pada masa dan hari, kite pun masak la..hasben kite ikutkan jenis xsuke makan luar..lagi prefer kalau kite masak..lagi sedap katenye..asyik la, "domok aiii masak ape pun kan sedap"..bukan takat masak, air pun gitu..kan kite beli iced latte costa coffee tuh..kite cakap la sedap air tuh..dan2 je hasben kite, "ishhh, xsedap laaaa..sebab bukan dari tangan isteri aiii..isteri i buat air lagi sedap...ermmmm, sedapnyeeeeeeee"..wakakakakaka..suke tau propa..

So, last week kite masak nasi ayam..saje je buat lebih utk makan smp ke malam..at the same time kite kol mak ngan abah kite datang umah makan..ape???..mak abah kite je kite ajak??..mak org lain xajak?..xpe la..mak orang lain xmakan nasi..family kite jenis makan nasi punye orang..sebab tuh gemok..lagipun xleh ajak mak orang lain sebab nanti die gemok...so bile die dah gemok, die dah xboleh la nak kutuk, nak keji, nak hina, nak kecam orang yg gemok..lepas tuh compared-kan ngan die..kire die sorang je la yg kurus kat situ..yg lain semua gemok gedempol..tapi bagi kite, biar gemok jangan leher kedut pastu tunjuk kat orang..wakakakakakakaka..ehhhh, macam terluahkan perasaan pulak rase..larikkkkkkkkk..

 tadaaaaaaa..mak ngan abah kite siap makan bertambah2..abah kite siap puji lagi sedap...mihmihmih...
tomyam untuk bihun tomyam...kite ratah je..ratah pun sodap weh...duk hirup2 kuahnye...bak kate qisya, "uurmmmm, yummehhhh!!!..this is nice mommy"..this is nice katenyeeeee...kadang, "that's good"..siap thumbs up lagi...comel je tau...wahahahahha..

Tetibe nampak tomyam macam lapau lak dah..adehhhhh..kite dah gemok dah skang...ahhhhh!!, gasak laaaa..gemok ke gedempol ke, lantakkan..nak kutuk ke nak hina ke nak keji ke nak compared kan ngan ko ker, silakan la..yg penting leher aku xkedut..kalau kedut pun aku xkan tunjuk kat orang..sebab aku pakai tudung jenis yg pakai pin xtunjuk leher...

*sakit x kalau baca ayat cenggini..jangan ingat awak sorang je ade perasaan..jangan ingat awak sorang je tau marah..sebab bende nie semua berpunca dari awak..dari mulut awak dan dari perangai awak..so kalau rase mulut tuh lantang lagi lajak, kene la terima yg sebaliknye..vice-versa omputih kate..idok gitu awak??..awak awak???..patut awak nie jadi awak-awak lagi bagus*

Monday, September 11, 2017

:: Costa Coffee Baybeh ::

1st of all, i wanna declare that am not a coffee junkie..
But fellas, let me tell u this..this costa coffee is really the bomb..mouth-watering coffee drink even when u're ain't no drink coffee regularly..

Ya'lls should try this..u can never go wrong with this coffee..the flavor, the taste, the smell are superbly superb!!!!..

Like seriously, kalau korang jenis yg boikot Starbucks but sometimes u feel like wanna try their coffee, korang boleh try yg ini..yg xpenah terpikir nak try pun boleh try Costa Coffee nie jugek..no harm!..bagi kite coffee die nie se-level dengan Starbucks..

Yg kite beli nie nama die Iced Latte..

Where can u get this?..owh haaa, dekat pam station Shell yg ade mentioned Costa Coffee nie..

Like this..source from here

And for the first time-er, korang jangan pulak terkejut bile nak beli tau..sebab nak beli costa coffee nie, bukan mcm korang masuk coffee shop yg ade barista utk buatkan utk korang..ngeeee..

Masa kite first time nak beli coffee nie, kite dah mcm bengong sekejap..coz at first i thought like, dalam shell tuh, ade counter, then order drinks and then just collect drinks je mcm starbucks..but no no no..guna machine hokeyh..

Kite tanye la staff dalam shell tuh macam mana nak purchase coffee nie..coz seriously, i have no clue at all on how to make the machine works..sekali rupenye staff tuh adalah insan istimewa..sebab die bg "signal" yg he cannot talk and cannot speak..he kept on apologized on his disability..with a big sincere smile, i said, "it's okayh..am sorry too"..die buat signal sorry, kite pun buat signal sorry..kite serba salah pun ade..but he's a very nice guy..senyuman xpenah lekang dari mulut die..sambil2 tuh die ajak kite ikut die pegi counter utk tanye cashier shell tuh mcm mana nak guna..

And xtau la, kite salah dengar kut..sebab kite bengong pegi beratur dekat cashier ingat kene bayar kat situ dulu then baru boleh buat coffee..sekali, kene pegi machine tuh, pilih ape air nak, amek resit, pegi counter, then baru la buat air..rasenye ini la kut steps nak beli costa coffee nie..

Nie haaaa coffee machine tuh..

Tapikan, kite xikut steps yg kite mentioned kat atas tuh..tah la, sebenarnye kite pun xtau mcm mana flow nak beli coffee nie..huahuahua..first time weyh, maafkanlah kite..kite xtau..seriously xtau..

Okayh, this are the steps, opppssie daisy, sorry, my bad..wrong phrase, not "this are the steps" but "this are my steps", kuang3..kite pilih drinks ape yg kite nak..boleh choose dekat screen yg bawah tulisan costa..then akan keluar resit..kalau korang pilih yg ais, cup die kat machine right hand side..and itu adalah ice machine as well..kalau hot, cup die dekat machine on your left hand side..then letak cup dekat machine on your left hand side..situ tempat bancuhannye..nak tekan ape xingat tp xde la complicated sgt pun coffee machine nie..boleh je nak tau die punye steps..and kalau korang pilih ice, lepas dah habis bancuhannye, boleh la letak ais lepas tuh..simple as that..*and rase la sikit coffee tuh canner..agak2 xmanis, tambah la syrup yg dah disediakan kt situ..but xtau la syrup tuh mmg akan ade dekat each and every shell yg ade machine costa nie ke idok..kt shell yg kite beli costa coffee masa tu ade..but kat shell penang la tapi..πŸ˜‚*

Wahhhh, simple as that katenye..padahal starting nak beli, sampai la ke ending yg dah ade iced latte dekat tangan, terbangak2 ko kat depan machine sensorang kan sambil mikir canner la nak dptkan se-cup kopi..hahahahaha..

Friday, September 8, 2017

:: Color Blocking Sangat! ::

Hari nie terbangkit lewat..so terkelam-kabut sikit..ngeeeee..dah capai baju warna hijau, then bile nak pakai tudung, kite capai la tudung hitam..sekaliiiii bile sarung, "lah, kaler pepel ker"..adehhhh..disebabkan kite malas nak mencarik balik tudung, so sarung je la tudung kaler pepel tuh..
amek ko..baju ijo, tudung pepel..color blocking sangatttttt...

First time weh pakai baju ijo tudung pepel..sampaikan nak pakai kasut kaler beige pun xkesampaian sebab rase mcm pelik nau plak dah..ape je baju ijo, tudung pepel, kasut kaler beige..dah mcm badut ke pe tah..wakakkakakaa..

Kite send gambau nie kat group bff kite..sekali si naha puji hakak laaa u'olls.."ko pakai ape pun cantik pashah"..auwwwww...jarang2 sekali berlaku tuh..selalu dapat makian je..muahahahaha..i love u naha..now and forevah..sayang bukan sebab die memuji..tapi sayang sebab die kawan dunia akhirat kite..muahxxxx..ehh, rodhi dengan banana pun kite sayang jugak..kang majuk lak kang..xoxo..

Thursday, September 7, 2017

:: Mak Kau Hijau! ::

Kasau nau bahasa tajuk entry kite kali nie..ehhh, baca dulu..don't assume, don't judge and don't jump into conclusion so easily..tapi kalau nak pun boleh je..ehh, hahahahaha..

Cuti baru nie, kite teringin sesangat nak makan puding jagung..so kite pun mintak la hasben kite belikan barang2 utk buat puding jagung sebab dah alang2 hasben kite kene beli barang utk masak lunch kan..

So after masak and after makan, kite pun start la buat puding jagung nie..alang2 dapur tgh kecah, kang kemas la sekali harung..kite start pelik masa kite masukkan serbuk agar2..hurmmmm, "kenapa merah kaler die nie"..tapi tetap kite teruskan jugek..bile dah siap, dah masukkan dalam bekas and tengah tunggu puding jagung tuh sejuk, tetibe kite macam xpuas hati..masih lagi xpuas hati kenapa puding jagung kite kaler merah instead of kuning..urghh!, what went wrong nieeee!!...

Kite terpandang peket serbuk agar2 tuh..kite amek, then kite pun belek2 la..sekaliiiiiiiii, "domokkkkkkkkk, ngape u beli serbuk agar2 warna merahhhhh!!!....patut la puding jagung i warna merah!!"..ehhh, kite xmarah hasben kite tau...kite siap gelak2 lagik..

"U xtulis pun kaler ape..i time tuh siap tengah confuse lagi nak amek kaler merah ke kaler hijau..tapi sebab i pikir pewarna yg u suh beli tuh warna kuning telur, so merah la yg paling dekat..nasib baik tau i amek merah..i dah terpikir nak amek hijau dah"

Huwaaaaaa, xtau la nak marah ke nak teriak ke nak sedih ke nak ape..mix feelings betul...wakakakkakaka..kalau warna hijau time tuh dah xde dah nama puding jagung dah..harus tukau nama, memang mak kau hijau..wahahahahahahaha..

Adeh laaa, hasben hasben..suami suami..huahuahua..
tengok ler kaler puding jagung kite nie..hahahhaa..nasib baik la berasa..kite ngan anak bujang kite je yg makan..qisya memang xmakan makanan gini..ikut hasben kite la jenis xsuke makan kuih2 cenggini..
nie haaa puncanye..serbuk agar2 kaler merah..pfftttt...

Hilang feel nak makan puding jagung..sebab dah set dekat mind yg puding jagung kaler kuning...not red!..hahahahahha..

Wednesday, September 6, 2017

:: Silalah Download Apps Ini ::

Kite ade download satu apps nie..itupun selepas tertengok post kat fb banana (nana mia)..

Apps ape??..

Truecaller..

Yup, nama apps tuh adalah Truecaller..memula download memang kite xde nampak function apps nie..tapi bile one day, kite ade dapat satu call nie, terus macam, "ehh, bagusnye apps nie"..lantas (wahhh, lantas katenye..hahaha) kite pun suruh hasben kite download sama apps nie..hikhikhik..
Start ini la yang kite baru tau what this Truecaller is all about..ngeeee..terus decline call tuh..jadah hape nak accept kalau dah tau itu adalah Spam..ye dok??...huahuahua..

Kire kalau nombor itu adalah Spam, automatic akan keluar cenggini..like, "beware girlfriend, it is a Spam"..kekdahnye...red alert gituuu..hihihihi..

Kalau yang mana belum download, boleh la download..some times berguna jugak la..so that kite boleh aware pasal nombor2 Spam nie..

Tuesday, September 5, 2017

:: Kite Nak Share Barang Baekkkk!!! ::

Lama nau cuti kan..ade yg cuti lagi ker?..hehehe..cuti lepas kite stucked dekat jammed for about 9-10 hours..dari penang - kl..gile kematu bontot weh..adehhh..kalau 9-10 jam tuu xde rase nak ke toilet xpe..tapi bile ko kene menahan nak kencing dekat sejam, mmg bercelaru emosi..dan2 tuh la qisya suruh tukau CD minions..xnak tengok trolls..dan2 tuh la si anak bujang memanjat sana memanjat sini..kejap kedepan kejap ke belakang (memula mmg duk dalam car seat..masa jammed pekat tuh baru kite keluarkan die)..bersabarrrrr je..mak ko nie dah la tengah menahan kencing yg dh hujung2..kalau kene tahan sikit lagi, dah ibarat macam dam nak pecah dah..wakakakkaka..lepas dah settled membuang, baru la boleh bertenang..kihkihkih..

Haaaaaa, whatttt???..say againnn???..ape bende yg barang baik yg kite nak share tuh..owh laaa, sorry, my bad!..terbebel psl jammed plak dah..ngeeee..

Kite sebenarnye dah lama dah nak beli barang nie..tapi sebab mahal rasenye kut sebab tuh kite hold dulu..ehhh ke sebab lain..lupe dah..

Dan tgh scroll-ed lazada, tetibe mata kite tertancap dekat barang nie.."ehhh murahnyeeeee..betul ke nie?"..bile tgk harga mmg wayyyyyyy more cheaper dari yg penah kite tengok dulu..

Apalagas, terus beli la..nak tunggu ape lagi..hiksss..

Nie haaa barang baek tuh..

Radio with AL-Quran 30 juzuk..

Best sesgttt..speaker pun not bad..kuat..

Nie antara surah2 yg ade..

Dan ini juga..

Best..serious best..kite suka..hehe..kite share untuk orang yg xtau pasal barang nie..and i pretty sure yg ramai antara korang dah ade..kalau yg mana dah ade, mmg best kan radio nie..worth for money sangat..hikhikhik..

Kite beli sebab anak2 kite..dalam kete, kalau si anak bujang nak tido, mmg kite akan pasang zikir kat youtube..same thing kalau tido kat memana hotel, mmg kite akan pasang surah2 kat youtube..nak2 bile dh malam kan..lagi la kite akan pasang..selalunye hotel memang ade wifi..tp kalau xde?..haaa haaa cer kabo?..data internet kite mmg la banyak..40GB sebulan..tapi kalau duk pasang je youtube, data 80GB pun boleh habis..hahahahaha..

Sebab tuh la kite mencarik radio nie..

Owh haaa, kite beli kat lazada..dalam 44hengget gitu la..ade yg lagi murah rasanye..so korang boleh la pilih mana yg bagi good deal, good price..and happy shopping!..hehehe..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...