Thursday, November 26, 2020

:: Pinkish Katanya ::

Kite sebenarnye xberapa suka sgt pink pink nie..rasa mcm gediknye lahai bila semua nak kene pink..ehhh, itu kite tau..korang yang mana obses dengan kaler pink nie silakan la dengan obsession korang..sumpah kite xkecam pun..am talking about me myself..

Kite ada la baju pink..tipu la kate xde..tapi xde la kaler pink je yang mendominasi wardrobe kite..kire pink nie bukan my feveret kaler la..kalau pakai baju pink pun mesti kite akan kontra-kan dengan kaler lain..contoh kalau baju pink, seluar kite akan pakai kaler biru ke hitam ke..xde la kata nak sedondonkan dari atas sampai ke bawah semua pink..

Tapi tuh la, kata2 tuh ibarat sumpahan yang memakan diri sendiri..padan muka..hahaha..sebab arinie xtau kenapa, seluar, baju, tudung kite semua pink..nasib baik kite xpakai kasut pink dengan bawak handbag pink..kalau tidak, penampilan kite hari nie mmg bertemakan kaler pink la..bila dah masuk kete baru macam, “weh, dah kenapa semua pink nie”..hahahahaa..nak tukar memang xboleh la kan, so hadap yolah..😂😂

Pinkkkkishhh sangat kan..wakakakakaka..bajet2 keperempuan sangattttt..hahahaha..

Ayuuuu ler kengkonon tuh..wekk!!..

 Ehhh jap jap..kate xsuke pink...tapi background blog kite sendiri penuh kaler pink...so suke ke xsuke skang nie..wakakakakakka..

Tuesday, November 24, 2020

:: Kesayangan2 ::

Yuuhuuuuu..halluuuu halluuuu..;D

Inilah kesayangan2 kite..

Gegau gambau..biasalah kan bila snap gambau dengan anak2..mana maunya nak dpt decent photo..hehe..
 
Mommy sayang anak2 mommy walaupun sorang2 ada peel masing2..xoxoxo..

Monday, November 23, 2020

:: Merayau Je Keje Dia ::

 Sape yang merayau??..anak bujang kite yang bongsu tuh ler..

Makin meningkat bulan nie makin makin peel dia..bulan nie genap 10bulan dah dia..cepat betul masa berlalu kan..lagi 2 bulan dah nak setahun dah..nasib baik la mommy pun dah kurus sikit..ehhh, terselit pulak..tiber!!..huahuahua..

Irfan nie dia jenis lasak yang bahaya..bahaya sebab mulut dia xbising tapi pergerakan dia amat lincah dan laju ye..hahahaha..kadang kakak dia la selalu tenangkan dia kalau dia macam melasak2.. “ifan relax ifan relax”..kakak dia sebenarnye takut kite marah adik dia..itu yang beria duk “relax relax” kan adik dia xsudah2..kite pun xde nak marah mana haih si baby kecik kite tuh..bukannye dia tau mende pun..

Baru 10bulan tapi boleh tahan peel ifan nie..boleh tahan garang dia hokeyh..nak2 kalau amek bende yang dia tengah pegang..itu jammmm, memang dia akan hamuk kat orang yang amek barang kat tangan dia..selagi xdapat balik, selagi tuh la dia duk nangis, duk jerit..pastu bila dah dpt barang tuh, dicampakkannye..hurmmm..kadang, even dah tido pun, bila nak amek barang kat genggaman tangan dia, dia boleh bangun mengamuk nak amek balik barang tuh..bila dah bagi, sambung tido balik...anak oiii anak..

Kakak tengah memerut dalam toilet..dia merangkak sampai la ke depan toilet..bila panggil, dia pandang and bagi senyuman je kat kite..bertuah punya anak..
Kite duk perhati je awak dari jauh tau..time nie dia duk gelak2 lagi sebab kakak duk main chak chak dengan dia..

Within a split second, badan dia dah separuh toilet..itu pun sebab kite dengar qisya duk jerit, “ifan, gooooo!..leave me alone!”..wakakakakakaka..kan kakak dah kate leave me alone..

Ifan ifan..
 
Gigi bawah dah tumbuh dah..sejak dua menjak boleh sedut air dari tumbler kakak dia, kemain lagi dia asyik duk menyedut je air masak..last month pegi cucuk ifan 9bulan..doctor dah ckp dah..next appointment berat kene naik at least 500gram..sebab berat dia time timbang masa tuh xturun xnaik..8kg lebih sikit je kut..yang naik hanyalah tinggi dia je..hahahaha..since then, memang kite suap dia bubur nasik je..sebelum nie bukan la xbuat bubur utk dia..buat je..tapi tah la, sebelum nie ifan xberapa nak makan sangat..susu pun xberapa nak minum..lately nie je yang tetibe dia berselera nak makan..pastu susu pulak xcukup dah kene tambah 1oz dari biasa..alhamdulillah..xde la risau sangat nak jumpa doctor bila next appointment..hopefully naik la kan..ngeeeee..ifan paling slim la antara kakak dengan abang dia..kakak dengan abang sejenis hantap badan..ifan selim melim je..nak buat cemana, gen mommy kan..ehhh, hahahaha..
 
Mengutip tuh xyah cite la..memang kehebatan dia..pffttt!!..hari2 kene vacuum rumah..tapi bila dah vacuum pun, tetap jugak dia jumpa tah mende2 tah..nampak jeeeeee tau..tau2 je mulut tuh dah mengunyah2 dah..kalau dulu dia redha je mulut kene korek..skang nie, dah pandai nak melarikan diri bila nampak kite nak gie ke dia utk korek ape yang ada dalam mulut..eeeiii, geram je..
 
 Rambut si ipanzuzuzu nie pun lain dari kakak and abang dia..kakak dengan abang dia ikut rambut kite..nipis, lurus, halus dan lembut..wahh, claim rambut sendiri lembut nampak..betul la lembut..xde la jenis rambut yang keras kejung macam berus dawai..rambut ifan ikut rambut apaknye..jenis kinting2..
berpintal2 rambut ipanzuzuzuzu haaaa..
pintal pun pintal la ye ifan..tetap comelllll di mata mommy..

Si rambut kinting nie pun boleh tahan kuat jelesnye..bila kakak/abang duk memeluk kite ke, baring dekat kite ke, dan2 dia yang tah mana merayapnye, akan datang kat kite pastu mengepak2 tangan suruh angkat..kalau kite xangkat dia, tengok la dia duk bebel2 xbenti..bila dah angkat dia, dia tolak2 kakak/abang ke tepi..kalau kakak/abang x ketepi, haaaa itu jam, jaga baik la..memang dia tarik2 rambut la, dia lepuk2 muka la..

Now dah boleh berjalan dah..walaupun xluas perjalanan ifan, jalan pun masih gegek2 dah macam gaya pak maun menari, but sokayh mai boi..prektis mek perfek..hahahaa..eehhh, tiber pulak rindu kat si rambut pintal lesung pipit nan sebelah nie..

Tuesday, November 17, 2020

:: 37 ::

Alhamdulillah syukur..masih lagi diberi pinjaman nafas dari Yang Maha Esa..

Terima kasih suami saya!!..semoga dimurahkan lagi rezeki u..
anniversary kite bulan depan tau..saje je la nak ingatkan..ehh, macam ler dia baca..wahahahaha..

37tahun pada hari ini..alhamdulillah.

Terima kasih mak atas pengorbanan mak melahirkan adik 37tahun lepas..xterbalas segala jasa dan pengorbanan mak...hanya Allah yang dapat membalasnya..semoga mak diberi kesihatan yang baik2 selalu, dan semoga dipanjang usia, dimurahkan rezeki..love u mak!..


Monday, November 9, 2020

:: Happy Birthday Qisya - 7Nov ::

 7Nov genap umur anak dara kite yang ke 7tahun..hehehe..xleh nak beria sangat celebrate sebab covid and pkpb kan..tapi tuh la, even xberia2 pun, daddy qisya awal2 lagi dah belikan anak dara dia birthday present..tapiiiiii, dah dekat 2 bulan kut xsampai2 lagi..

 Ini la dia anak dara tuh..happy birthday pretty mommy!..doa mommy untuk kakak sama je bila mommy tadah tangan mommy untuk berdoa untuk anak2 mommy..so doa tuh biar la mommy je tau..xoxoxo..

Small celebration je pun..7/11 kan sabtu lepas..so kite panggil mak dengan adik beradik kite datang rumah..xsemua adik beradik kite ada..2 kakak kite xleh nak join sebab pkpb kan..derang duk jauh so xleh nak cross daerah..

Kebetulan kite ada beli perencah oden by cekyana..so jamu dengan oden je la..kali ke 4 ke, kali ke 5 tah kite beli perencah oden tuh..sedap weh..tah la, ikut selera kite memang sedap..xtau la u’olls cemana kan..sekali beli, kite beli 10peket terus..nie dah tinggal 3 peket..mau lagi seminggu dua nie kite order lagi..muahahaha..

Fake nails..hadiah dari ayahchik and aunty faten..

Jumaat malam, qisya tanya ada ke tidak birthday cake utk dia..kite jawab la xde sebab xsempat nak beli..then qisya tanya lagi, xde sape ke yang nak bake cake utk dia..kite jawab xde sebab xsempat jugak nak order..then xpuas hati lagi, qisya tanya lagi, “sebelah mcdonald kan ada kedai bakery..kenapa mommy xbeli dekat situ?”..so kite jawab, covid so xleh keluar..hihihi..nampak dia frust la tapi qisya kan..bila tanya okayh ke xde kek, dia okayh kan aje..tapi deep inside, dia x okayh pun..pagi esoknye, hasben kite bising dengan kite sebab main2kan perasaan anak..muahahahhaa..actually kek tuh akan ada..tapi biasalah kan kalau dapat mak sejenis yang kuat propa..saje je nak tengok akal qisya..

Hasben kite cite malam semalam qisya xboleh tido..hasben kite turun bawah, dia pun ikut sama..bila tanya kenapa x sleep lagi, dia jawab, “i cannot sleep”..agaknye kepala dia ligat duk mikir ada ke tidak kek..kenapa xde kek..kenapa itu kenapa ini..hehehe..

Qisya nie anak yang sangat baik..manja..soft-hearted..contoh macam kes kek la, actually dia nak kek..tapi bila cakap kek xde sebab itu sebab ini, dia xde pun nak membentak2 kata nak jugak ke ape..bila tanya, “qisya okayh ke xde kek?”..dengan senyuman qisya jawab, “kakak okayh je”..kakak kakak, mana mungkin mommy dengan daddy xbelikan kek ke present ke untuk kakak..

So on her birthday, tanya la dia nak makan ape..pizza dengan pancake katanya..pizza dah dapat (of course la dapat sebab order je kan..hahaha), pancake je xsempat nak buat on that day..so malam semalam baru kite sempat nak buat..selagi xbuat, selagi tuh dia tanya mana pancake..so settled hutang pancake kite dengan qisya..

Kemain happy qisya dapat pancake..asyik duk sebut “thank you mommy” je..
Cantik kejadiannye kan..bancuh pakai tepung pancake Nona je..hehe..
Sekali hadap sampai habis separuh botol qisya kerjakan..banjir qisya letak maple syrup nie kat pancake dia..

Skang nie xhabis2 tanya kite bila present dia yang lagi satu nak sampai..haih la anak..cepat la sampai hadiahnye pun..jenuh ler hari2 nak kene menjawab soalan anak..

Last but not least,

Mommy, daddy, bobot and ifan and semua semua2 laaaa, semua sayang qisya..

Wednesday, November 4, 2020

:: Happy Birthday Hasben ::

 Semalam birthday hasben kite..memula macam nak senyap je sampai ke balik keje..kengkonon dah balik keje nanti baru nak seperais ler gitu..sekali xjadi gais!..biasalah kan kalau sejenis perempuan yang susah nak menahan perasaan gemuruh dan excited, mana maunye dapat bertahan lama..dok gitu..so pepagi semalam otw hasben kite nak hantar kite ke ofis, dalam kete dah wish dah..pastu dia berdrama-drama..sampai hati katanye xingat birthday dia..ewahhh eewahhh, dia la yang sampai hati sebenarnye sebab tuduh2 kite xingat la ape la..

Lagi satu xleh nak beria sangat seperaisnye pun sebab tengah pkpb kan..so agak susah la nak plan2 nie..plus, nasib baik la dah belikan present utk hasben kite in advance..kite kan dah belikan birthday present in advance untuk hasben kite..ingat x ingat x???..

Nie haaa birthday present in advance tuh..sepanjang beli, ada la 3-4 kali je berfungsi bende alah tuh..ðŸĪ­

Even though dah bagi present, tapi tah la rasa lain pulak bila xbagi ape2 on the actual day..macam nak jugak bagi something tapi xnak la yang dahsyat dahsyat sangat sebab yang dahsyat tuh hasben kite dah dapat..so pikir punye pikir, dapat idea sudah..kite decided untuk bagiiiii, bagiiii, bagi kasih sayang je..ehhh, wakakakakkaa..itu xyah tunggu birthday pun dah memang tengah berkasih sayang..plus minus dah 10-11tahun dah berkasih sayang tuh..muahahahaha..

Halah halah halah korang nie nak bagi entry nie bersemut semut sikit pun xboleh..tiberrrhhh!!..ðŸĪŠ

Sudahnye kite belikan perfume je..typical sangat kan!..hehe..

Ini haaa perfume-nye..paco rabanne nama diberi..beli kat zalora dapat gift worth of 150ringgit..dapat shower gel, miniature perfume and laptop bag..actually dah ada dah jenama perfume lain yang kite nak beli..tapi xtau cemana kite duk search2, sekali terbaca review orang ramai pasal perfume paco rabanne nie..ramai yang bagi good review so macam membuak2 pulak nak try..ehhh, bukan kite try..bagi hasben kite try..ngeeee..

Nak pegi mall semata untuk nak beli perfume, memang tidak la di kala covid tengah teruk nie..so kite beli online je..beli kat shopee?..owh tidak tidak..kite macam skeptical sikit nak beli perfume dekat shopee..takut bukan original..hehehe..maybe ada yang betul2 jual hat yang original kat shopee tuh, tapi tah la, kite xnak amek risiko..so kite beli kat Zalora..kalau Zalora kite percaya sikit..plus, perfume nie sold by paco rabanne punye official store itself katanye..so xde la rasa tertipu sangat ke ape ke kan..

Perfume yang kite beli tuh ngam2 soi sampai semalam jugak..so balik dari ofis, singgah rumah mak kite sebab kite guna alamat mak kite untuk delivery..sampai je rumah kiteorang, as usual, hasben kite bawak keluar semua barang2 yang ada dalam kereta untuk dibawak masuk ke dalam rumah..memang itu selalunye kerja hasben kite la every time sampai rumah..then dia bawak masuk kotak tuh..siap tanya kotak ape..so kite cakap la itu dia punye so bukak la..muka dia macam suspicious gile..sambil bukak sambil buat muka suspicious dia tuh..pastu pandang2 kite..puas la jugak duk menyakinkan dia yang itu untuk dia..bila dah bukak parcel pun, dia xpercaya..macam ada hidden agenda katanye..yang lagi kite bengang, dia cakap, “ke u guna credit card beli perfume nie..pastu i sendiri yang kene bayar untuk present i sendiri”..sampainye hatiiiiiii.. “i guna duit i sendiri laaaaa..sampai hati tau!!”..ggrrrr!!!..

Memang la hasben kite ada bagi kite supplementary credit card..and memang la dia yang bayar..and memang jugak la kadang kite ada guna credit card tuh untuk shopping, ðŸĪŠ, tapiiiiii, kite xde la teruk sangat nak guna credit card tuh untuk beli hadiah “pembayar supplementary credit card” itu sendiri..

Sampai kite suruh dia google perfume tuh untuk lelaki kalau xpercaya sangat..sekali bebetul dia google weh..eeeiiii, orang tua nie..mende tah yang susah benau nak caya..

Bau perfume paco rabanne nie diawalnye memang agak strong la..tapi lelama, ehhh sedap pulak bau dia..bau yang diawalnye strong, jadi soft bila dah lama pakai..kite tanye jugak okayh ke bau perfume tuh..wangi ke?..kene ke idok dengan dia..hasben kite jawab, “ape saje yang isteri i bagi semua kene..semua wangi”..jawapan menjaga hati sangat..pastu kite sambung, “tapi kalau u nak beli perfume untuk i, jangan beli sebarangan pastu nak seperais seperais..i ada preferred bau perfume..dengan i ada migrain kang kalau beli xkene dengan taste i, takut i xpakai nanti”..ehh tiber2 pulak nak jusfity cenggitu kan..gitu la kalau orang yang ada migrain..nak buat cemana..yang xtahan siap tanya perfume preferred kite perfume ape..dah orang tanye so kite pun jawab la..katanye senang dah dia sebab dah dapat jawapan..17/11 kan dah nak dekat katanye..so xyah susah2 nak pikir..

Tapi kan tapi kan, kite sebenarnye dah tau hasben kite nak bagi kite birthday present ape, sebab kite dah nampak..tapi kan tapi kan, kite buat2 xnampak je..kantoi paperbag dalam bonet kete masa kite nak letak kotak semalam..yang pasti, ape yang kite nampak tuh adalah yang kite idam2kan..yeayyyy!!!..eeeiiii, xsabar nak tunggu 17/11..apekah itu???..rahsiaaaaaaaa!!!!!...huahuahua..

Last but not least, 

Happy birthday domok aiiiii..143..and i know u will say 1433!..😘ðŸĨ°ðŸ˜..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...