Monday, January 28, 2019

:: Kangen Banget!!! ::

Gue kangen banget mau larik!!!..hahhahaha..adoiii, bahana suke sangat stalk-ed IG ifan seventeen setiap hari..😜..suke tengok video2 die dengan band die..ehhh, seventeen nie kire one of my fav indo band tau dari dulu..dari zaman kite muda2..skang pun muda lagi, tapi dulu lagi muda daripada “muda lagi” laaaaa..hikhikhik..so bile jadi satu kejadian tsunami masa die tengah performed dekat Tanjung Lesung, memang kite terkejut sesangat..😭..okayyh, nuff bout them..tamau sedih2 pepagi senin nie..

Serious kite rindu gile nak masuk running event..tahun nie x pecah telur lagi..januari dah lambat dah nak register so terpaksa la tunggu bulan 2..bulan 2 nie kite ade masuk running event..xingat bile tapi belas2 haribulan la..dah lama xberlari nie naik seram pulak..memang kompom akan pancit..
Medal2  last year..16 medals all together..akan bertambah lagi dan lagi dan lagi..adoiii lupa, patutnye kite nak carik medal hanger..sampai sudah xbeli2 lagi..

By right ade lebih.. ade event yang kite dah registered tapi kite xdapat pegi..kalau semua event kite pegi, ade la kut dalam 20 medals..

This week start jumaat sampai la next week rabu kite cuti..isnin depan kan patutnye keje tapi office bagi cuti..so direct la 6hari cuti..best gilerrr cuti panjang..tapi xde gie menana pun..hasben kite xnak bersesak2 dengan ramai orang, mengadap jalan jammed merata..ehh, usahkan hasben kite, kite pun xnak..6 hari cuti, kite rase memang occupied dengan household chores..ade 2 bakul baju2 keje hasben kite untuk digosok..nak kemas rumah atas bawah sikit2..hall atas dah macam tongkang pecah..sebab cabinet tv hall atas kite dah bagi dekat kakak kite yang no 2..after CNY nanti ade orang nak install tv panel dengan hantar wing chair kite..wing chair kaler ijo gelap..yeayyyyy!!!..tazabarrrr!!!..itu yang nak kene kemas sikit2..xde la beria mana pun nak mengemas sebab lepas derang install nanti pun kene kemas2 lagi..

Kite kan sebenarnye macam seram nak tunggu wing chair kite sampai..sebab masa beli, kiteorang hanya berpandukan pada size yang diberi..beli masa dekat MyHome Expo dekat Sunway Pyramid..so ade la satu booth nie kite tengok kusi die cantik2 tp kite xnak yang itu, kite nak wing chair..bile tanye yang derang xde ke jual wing chair..ade jawabnye tapi xbawak untuk display masa expo..kat kedai ade..nak pegi kedai derang, nunnnnnn haaaaa jauh di johor duduknye..dah tanye all the materials, siap ade warranty lagi 5 tahun, bla bla bla yada yada yada, maka kite pun berkenan la..sebab ade satu kusi yang derang display kat situ yang jadi contoh..cume kusi tuh punye tempat sandar rendah and wing chair tinggi..kirenye dari yang die bagi size, bile hasben kite duduk, kepala die xsampai atas la..ade lagi jarak dalam sejengkal 2 nak sampai ke atas..hurmmmm, tengok je la cemana rupanye bile dah sampai nanti..xsesuai letak dekat tempat yang kite plan nak letak, adjust la tempat lain pulak..kite buat die, bukan die buat kite..ye dok????..

Wednesday, January 23, 2019

:: Tips Selfie Di Dalam Kereta..😝 ::

Tips untuk mendapatkan lighting yang on point semasa ber-selfie di dalam kereta..tapi, lakukan hanya di waktu siang je..malam pun boleh tapi kene tengok pada keadaan cahaya cemana..mungkin kalau tengah jammed, boleh la kut try tips yang bakal kite bagi nanti..nak sahihkan xboleh sebab kite sendiri pun xpernah try tips kite sendiri di malam hari..sebab kalau dalam kereta di waktu malam, mesti la ade anak2..bile anak2 dah ade sekali, nak pegang henfon pun xleh..canner???..apatah lagi nak selfie amek gambar..kirim salan yolah..

U'olls try laaaa tips tuh di waktu malam..kalau result-nye turn out okayh, boleh la share dengan kite..kihkihkih..
 hasil menggunakan tips sendiri di dalam kereta pagi tadi..lighting on point x, on point x?????...wakakakakaka..

Tips-nye adalah, selfie semasa kereta tengah stop dan semasa kereta depan tengak brek...sebab lampu2 brek yang berwarna merah akan memberikan cahaya yang cantik dan jugak flawless untuk kulit muka anda..muahahahahahahahahahaha..

Itu sahaja tips untuk hari ini..semoga bermanfaat..hahahahahahha..marah professional photographer bagi tips ntah hape hape..xde la u'olsss..jangan la caya...saje jeeeeee gurau2..ngeeeee..

Pagi2 sampai je ofis, belum sempat nak on desktop, belum sempat nak simpan handbag dalam pedestal drawer, sekali ade sorang principal datang turun bawah pass-ed document..suddenly die tegur,

"Eehh falsya, you lose your weight quite a lot hoo..you look like anak dara..macam xkawen lagi"

Muahahahahha..malu pulak rase..hahahaha..perempuan nie satu je la..jangan complain badan derang naik..mau kemurungan berpanjangan..terus jadi amarah dendam kesumat segala bala dengan orang yang complain tuh..kihkihkih..tapi kalau puji badan derang kurus, terus orang perempuan nie akan jadik sejinak kucing parsi..hahaha..

Ape rahsia????..rahsianye adalah cut off sugar, control food intake, exercise..and bende2 basic untuk diet la..alah, korang mesti tau..perempuan dengan diet berpisah tiada..so mesti tau the do's and don't's kan..just follow tuh je..memula memang terasa lambat la..tapi buat xtau je and jangan pikir..the more u pikir, the more stress the lemakssss will be..just enjoy your life, do your daily activities routine macam biasa..kihkihkih..tau2 nanti, menderu2 sana sini orang akan tegur yang korang dah kurus..hehehe..

Tuesday, January 22, 2019

:: Setiap Tahun Kan Kau Buat Hal ::

Tahun nie kite buat hal lagiiii...hahahaha...

Adoi, kalau setiap tahun gini masak laaaaa..tahun nie ice watch masuk lagi ofis kite..dan seperti tahun2 yang sudah, aiii is tewas!!!!..hurmmmmm..
rembatan kite tahun nie..wahahaha..

Dengan ini maka bertambah la lagi collectionsss jamsss ice watchsss kitesssss..

Kite saje je la up dekat FB and IG hasil rembatan jam ice watch kite..setiap tahun memang gitu pun tapi biasalah takat upload je la..dah tuh, setiap tahun buat hal kan..and xde pun sape2 yang berminat nak order ke ape ke..just comment2 and like je..sekali tahun nie, ramai pulak yang PM/DM tepi nak kirim jam..takde la ramai sesangat sampai 10 orang..bagi kite kalau lebih 2-3 orang tuh kire ramai la..hahahaha..

So hari jumaat, disebabkan kiriman yang memberangsangkan, wakakakakaka, kite pun naik la tingkat 17..patutnye, derang start menjual pukul 10pagi, tapi pukul 9.30pagi kite dah naik dah..satu, takut nanti ramai orang, dua, sebab kite ade keje..sekali ade pulak stock yang dah habis..terpaksa la masuk booking list sebab stock jam akan sampai bile boss derang dah sampai..ngeeeeee..

Adoiii weyhhh, peningnyeee kite masa tuh..kihkihkih..orang xpernah and xbiasa jadi personal shopper kan..memang cramp otak kite jadiknye..sedar x sedar, dah 2 jam kite duk bertapa dekat tingkat 17..adehhhhhhh..
 hasil kiriman kaum keluarga, teman, sahabat, kawan dan jugak rakan taulan..huahuahua..total ade 12utas jam all together...sekotak weh...dah macam kuih pelita version kaler hitam je kite nengok...ahahahaha..
 ade jam2 yang dah siap masuk dalam paper bag sebab nak pass dekat tuan punye jam terus..
 dapat back-pack ice watch..memula kite pening cemana la nak hangkut 12utas kotak jam nak balik nanti sebab kite kan naik train..kalau kite drive xde pun nak pening2 kepala..okayh la tolak 4utas jam sebab otw balik tuh kite akan pass-ed-kan dekat kawan kite..siapa???..alaaaa, blogger jugak..balance ade lagi 8utas jam..adehhh..sekaliiii bile dapat back-pack, apo laie..sumbat semua 8utas kotak jam dalam back-pack..settled!!...nasib baik la muat...huahuahua..
haaaaaaa..kenal x kenal x?..yang kiri tuh laaaa..ehhh, itu kiteee..hikhikhik..yang belah kanan..kenal lagi x????...nama die zura..sampai 4 jam die kirim..tapi 4 jam tuh bukan untuk de la..zura punye satu je yang lain untuk kawan2 dan jugak boss die...hihihihi..

Dah lama sangat xjumpa zura..bile jumpa just pass-ed jam, membawang jap dalam 5minit, then, kite mintak diri untuk beransur sebab nak rushing nak amek qisya kat skul..
 cantik pulak kaler dark blue..hari khamis beli, pastu plan nak pakai masa hari jumaat..tapi sebab pikir kite akan beli lagi jam dekat situ, terus cancel pakai sebab nanti kang yang menjual jam ice watch kat situ ingat kite xbayar lagi...hahahahaha..semalam keluar baru rasmikan..
 ini color turquoise..cantikkan color nie..ramai yang macam pelik dengan color nie..ade yang seram nak pakai jam kaler gini sebab terlampau menyerlah, striking and whatnot..kite suka je..sebab tah la, kaler turquoise die kaler yang cantik..tapi nasib baik la hari khamis kite dah beli..sebab hari jumaat, dah habis stock..hiks..

Tahun depan tengok plak cemana..terjebak lagi ke tidak..hahaha..

Wednesday, January 16, 2019

:: Macam Tau-Tau Je Tau ::

Semalam kan kite ade post pasal hajat kite nak masuk Standard Chartered KL Marathon tahun nie..wahhh, kemain penuh nama kau bagi kan..hahahaha..dalam sejam gitu, tetibe dapat email..
bukti..heeee..

Alhamdulillah, management office kite willing to sponsor 50% of the registration fees..ehhh, itu pun ikutkan banyak dah kut..registration fees untuk setiap kategori adalah lain2..kalau xsilap kite, untuk HM dalam seratus lebih..rasenye la..exact amount kite xsure sebab xleh nak register lagi kan..so xtau la amount berapa..tapi bile office kite dah nak sponsor 50%, happyyyy gile rase..hehee..ehhh, tapi ini staff kat office kite je tau..staff kat office yang lain2 sila mintak dengan u'olls punye management..huahuahua..

Save duit hasben kite..ehhh, hahahahahaha..

Sebenarnye kan, masuk running event nie berhantu tau..orang lain kite xtau la..but for me, sekali dah start, akan ade kali ke 2, ke 3 dan seterusnye..itu yang berbelas medal bergantung dekat rumah tuh..masa berlari memang terasa macam, “weyh, ape aku buat nie?..apahal aku boleh terjebak dengan berlari2 nie weyh?..ape bende route die macam haram jadah nie?..bile nak sampai nie?”..haaaaaa, gituuu..haks..once kau dah start belari, kaki kau dah start melangkah from that starting point, kau dah xde any other choices dah..cemana pun, kau kene jugak habiskan sampai ke finishing line..xkisah la berlari ke, berjalan ke, merangkak ke, or tahan sweeper ke, hehe, and trust me, by the time kaki kau sampai dekat finishing line, by the time kaki kau pijak the finishing line, all the haram jadah’s questions sebelum2 nie akan hilang automatically..die punye self-satisfaction tuh lain machiam i tell u..kau akan rase bangga gile dapat habiskan run regardless la timing kau berapa and hancur sekalipun..hahahahha..

Itu yang last year asyik duk register-ed je running event..kalau sum-up kan balik all the running fees yang kita bayar untuk masuk all the events, mau dekat seribu lebih habis semata nak bayar fees saje..πŸ˜…..

Malam tadi tetibe hasben kite forward satu bende nie kat WA..kemain lagi laki hakak tuh, kite ade kat sebelah pun nak main forward2..pfftt!!...ehhh, tapi xde la betul2 sebelah..kite baring kat katil sebelah sebab nak tidokan anak bujang..hasben kite xnak kacau..kang kalau die bersuara kang, bukan kite yang menyahut, silap2 anak bujang kite yang menyahut, "ye daddy, ape daddy"..kihkihkih..nak tunggu sampai anak bujang tido, hasben kite takut die terlupa..so apa2 hal, die forward je dulu..

Hasben kite forward nie haaaaa..
xde la die forward gambau nie...die forward yang die SS kat FB..tapi tajuknye pasal nie la..KL Car Free..

Kan kite skang nie nak start training dah untuk HM..21km weyh..excited but at the same time serammmmmssssss...kene la training awal2..takat 5km, 10km, boleh lagi la nak ngelat2..21km kalu, haiyooooo...lemah otot bile mikir..hihihi..so hasben kite suggest la untuk masuk kl car free..boleh la kite berlari ahad nanti..kalau jadik, hasben kite kate, bawak la basikal anak2..die jaga la anak2 and kite pegi la berlari..oooooowwwwww, so sweet!..kan kite kate hasben kite very the supportive..ngeeeee..

Tuesday, January 15, 2019

:: JJCM Penang Sudahnye ::

Hujung bulan 11 tahun lepas, kite sekeluarga and ikhwan sekeluarga ke Penang..hajat ke sana sebab kite dengan ikhwan masuk Penang Bridge International Marathon..xde la masuk yang Half Marathon (HM)..apatah lagi Full Marathon (FM)..masuk 10km je..nak merasa berlari atas penang bridge la kirenye..so alang2 boleh bercuti2 sekali dekat penang..selalu kalau ke penang, memang kompom akan JJCM la..hehe..

Hari sabtu bergerak ke penang, hari isnin balik KL..run hari ahad..

Sabtu sampai dah malam...so kiteorang dinner dulu sebelum check-ed in hotel..bila dah ke penang, makan dekat kapitan is a must hokeyh!..
memang ini la menu wajib kalau ke sana..sedapnyeeeee..hahaaiiiiii..

After settle-d dinner, kiteorang terus ke hotel..kat penang kami check-ed in dekat hotel lone pine, batu ferringhi..ikhwan sekeluarga pun check-ed in dekat hotel2 area yang sama cuma atas sikit dari hotel yang kite duduk..so senang la ikhwan nak fetched kite ahad pagi tuh sebab satu jalan, xde la si botak tuh nak patah2 balik la..huahuahua..

Pagi2 buta hari ahad kite dah bangun..ikhwan suggest-ed untuk gerak awal sebab takut jalan jammed..dah tuh, big event kan..keramaian tuh dah mesti la..sebab tuh nak gerak awal..flag off pukul 6.30pagi ke 6.45pagi tah..tapiiii tuh laaaa, pukul 3lebihpagi dah hujan..pukul 4pagi masih lagi hujan..hujan yang lebat sangat tau bukannye yang manja2 punye..siap ribut petir kilat semua cukup..tapi tetap la pegi jugak dengan harapan by the time nak flag off, hujan dah berhenti..sekaliiiiiiiii, pukul 6pagi masih lagi hujan dan tidak langsung menunjukkan tanda2 nak berhenti..dah park-ed kete, dalam hujan kami bergerak jugak la ke starting point..pukul 6lebih masa nak flag off, hujan still hujan la tapi dah kurang sikit..then, organizer buat announcement untuk called off that event due to heavy rain and whatnot..hurmmmm, frust guaaaaaa...baru nak merasa berlari atas penang bridge..xkesampaian..haih..

So organizer kate boleh collect medal dekat je nanti..so sementara nak collect medal, ade pulak starbucks kat tepi mall..bukak pulak tuh..layan dulu americano se-cup..sejuk2 kalau dpt minum air panas2 memang nikmatttt..
 nak jugak masa tuh upload gambar cenggini..hahaha..ye laaaa, kite kan setiap kali after berlari, memang akan amek gambau berapa timing kite..so xberlari pun amek jugak la..bukti buki..wakakakaka..

Ingatkan hujan akan berhenti la.. sekaliiii, makin lebat plak dah..then kiteorang decide untuk pegi amek medal..sampai bile nak tunggu kan..timing beratur nak amek medal lagi lama dari timing kite berlari 10km...adoiiii, masakkkkk..hahahahaha..

Sudahnye ke penang jadi fully JJCM..hahaha..xde la pegi makannnnn je pun..lagipun kite memang dah biasa dengan penang..so xde la segala2 bende nak kene makan time2 tuh jugak..

Hari nak balik, kiteorang singgah area chowrasta..hasben kite pegi beli jeruk2 untuk dak2 ofis die..kite plak turun untuk beli samosa..ikhwan la bagi perhangat pasal samosa nie..itu yang terjah jugak tuh..
 tempat jual samosa nie betul2 sebelah balai polis, and berdepan dengan mydin kut kalau xsilap kite..memang senang je nak carik..
 borong2..hehe..untuk buat bekalan on the way balik kl..
 serious sedappppppp..

Selepas beli samosa, kiteorang dan juga family ikhwan dah plan nak singgah deen maju..apa laiee, nasi kandaq laaaa hampaaa..hahaha..bila sampai, xbukak lagi..tapi orang dah start ramai beratur..kite suruh hasben kite pegi beratur dulu..bile dah bukak, hasben kite call-ed then baru kami anak beranak bergerak ke sana..

  Setiap kali kalau kami ke penang, xpernah pun makan nasi kandar dekat deen maju..takat lalu je pun xde rase nak singgah..sebab setiap kali lalu, mesti keramaian sangat orang yang beratur..niat nak try memang ade la tapi terpotong bile nmpk volume manusia2 yang beratur..

Tapi xtau kenapa hari tuh macam nekad pulak nak makan dekat deen maju..even jaja, wife ikhwan pun baru first time makan kat deen maju..alasan kenapa adalah sama dengan kite..dah tuh, masing2 semua anak kecik2 lagi..kalau berdua je gigih lagi la nak beratur..nie sebab pikir nanti anak2 mengamuk, itu yang jadi punca xmakan2 kat situ..
Ini memang standard la rupa dan juga lauk2 kite kalau makan nasi kandar..tapi ade kurang satu kat situ..telur asin..hehee..tapi kannnn, kan kan kan, bile makan je first suapan, kite bersetuju 100% la dengan jaja.. “kalau macam nie la rase die, aku sanggup beratur”..hahahahhaa..serious sedappppp okayh..memang sedap..no wonder la ramai gile umat manusia sanggup beratur nak makan nasi kandar kat deen maju nie..superbly superb!!!!!!..nyumsssss!!!..
Lauk tambahan..kari kepala ikan..perghhhh, ini pun marvelessss i tell u!!!..

Serious berbaloi2..sedappppp gilossssss..harga pun reasonable dan xcekik darah..next time pegi penang boleh singgah kat deen maju..ramai pun ramai laaaaaaaa..i sanggup demi u!!!!..memang la sanggup even ramai orang pun sebab bukan kau yang beratur sya oiiii..dan tentu2 la laki kau yang beratur..wakakakaka..
Ini lagi satu yang sampai sekarang duk teringat2..goreng pisang ape tah nama die nie..alaaaa lupa plak dah kat mana ikhwan beli..tempat femes gak la..alaaa, goreng pisang je pun..ehhhh, rase duluuuu..serious sedappppp..garing, manis, pastu dengan biji bijan die kalau tergigit..perghhhhh!!!..eiii, kenapa la jauh nau duduknye goreng pisang nie..kalau kat kl memang setiap hari muka sama je yang akan beratur..kire selagi x muak, selagi tuh la kite akan beli..haihhh..

Pasal penang bridge run pulak, xpe la xde rezeki kan..this year 2019 ade lagi..kalau ade rezeki memang kiteorang plan nak masuk..tapi nak masuk bukan yang 10km..nak masuk yang HM..21km u’olls..😬..this year kite dengan ikhwan plan nak masuk run event yang 10km ke atas..5km mungkin rasenye ade la jugak tp xkan kerap macam last year..priority kami adalah 10km above..and now kiteorang tengah tunggu registration untuk Standard Chartered KL Marathon bukak..ehhh, hari nie dah start untuk registration previous runners for SCKLM..untuk new runner macam kite, 13Feb..harap2 la dapat slot nak masuk...hihihi..nak register untuk HM..21.1km kut kalau xsilap..adoiiii seramnye raseeeeeeeee..bulan 2 nie dah lock 2 run event..satu 10km and satu lagi 15km..yang 10km tuh insyaAllah okayh la sebab dah penah masuk..yang 15km tuh..seremssssssss hakak..nak kene start training..dah lama xbelari nie..

At the same time, kite bersyukur sangat sebab hasben kite sangat sangat sangat supportive..ye laaaa, masa nak masuk penang bridge run, die xde pun question-ed kite lelebih..tanpa berfikir terus jawab "okayh"..pastu nak masuk yang half marathon nie pun sama jugak..very supportive..baru nie kite ade cerita pasal trail run..ngeeeee..teringin sangat nak masuk trail run..last year xmerasa sebab registration dah full..sobssss..nak masuk trail run, kasut kene pakai trail running shoes..xleh pakai yang running shoes biasa..pastu kene ade hydration bag bagai..sebab nak masuk trail run nie ade checklist2nye..and pun hasben kite xde kate nak mengeluh ke ape ke..malah die lagi support kite dengan berjanji akan belikan kite trail running shoes..wakakakakaka..

Monday, January 14, 2019

:: Dah Lama xBerjumpa ::

Dah lama xberjumpa,
Rindu rasa hati,
Inginku bertemu dengan mu,
Biarpun hati ini,
Menyatakan benci,
Namun hakikat,
Kau masihku sayang......

Sape tau lagu ape, die terror!!!..hahahaa..

Tetibe terasa macam nak nyanyi pulak bile menaip tajuk entry nie..wakakakakaka..lagu jiwang plak tuh nyeah..biasa la u’olls, lahir tahun 80an kan..lagu2 jiwang la yang jadi lagu dodoian masa nak tido..huahuahua..

Yang dah lama xberjumpa tuh adalah kesayangan kite..my blood sisters from another mothers..memang dah lama dah xjumpa derang 3 orang..biasalah bile masing2 dah ade family nie kan, some more ade anak2 kecik2 lagi..dah xleh dah nak berhoye-hoye macam dulu2 kala..

Even kiteorang jarang jumpa, tapi kiteorang masih active contact each other..many thanks to WhatsApp coz merapatkan lagi hubungan yang kami..dalam group tuh kalau tengah rancak berborak, then terlepas “ketapi” waima utk 20minit, die punye panjang, mak aiiii, sampai 300lebih..kalau rajin kene scroll la dari atas ke bawah..kalau malas, mintak derang simpulkan je jalan cite ape yang jadik..selalunye memang malas nak scroll..huahuahua..

Jumaat lepas, kite lunch dengan derang bertiga dekat KL Convex..walaupun xlama, tapi jadik la..boleh berborak dengan tenang sebab anak2 masing2 xde..hahahahaa..

*Kesayangan*

From left:

Diah : 18years of friendship
Nana kbob : 20years of friendship
Nana mia : 12years of friendship

May this friendship last long forever and many years to come!!!..

Friday, January 11, 2019

:: Dia Mai Dah ::

Dia dah mai dah, dia dah mai dah..adoiiii..nasib baik esok sabtu so ade pasar malam..haihhhh..

Ape yang mai????..ketinginan ler..apolaie..hurmmm..ade one time tuh, kite macam ade satu kegilaan nak makan satu bende nie..every monday or sabtuday, mesti akan beli dekat pasar malam area rumah kite..ape die???..

Tadaaaaaa..ini haaaaa..once a upon a time, memang ini la kegilaan kite..setiap kali kalau pegi pasar malam, memang ini yang kite akan carik..sekali beli 2 balang..

Teringin nak makan chocojar nie dah lama dah..lama sangat..dah tuh, asal bukak IG, tengok dekat “explore”, asyik la keluar orang review pasal chocojar nie..demmit!!!..mencik betul..mencik sebab buat kite terliur2..tapi tuh la, tahap terliur kite xde la sampai nak mengoder terus..niat nak membeli tuh mesti ade punye..ngeeee..tapi bile mikir nak menunggu orang tuh pos la, nak menunggu sampai la, terus xjadi..kirenye, tahap keterliuran kite tuh xde la sampai ke level paling atas..wahhhhh..

Teringin kite nie bermusim..bile teringin makan satu makanan tuh, especially coklat laa, memang itu jeeee la yang akan kite carik..sampai la kite rase, "okayh, enuff is enuff sya!!", then baru kite akan stop..selalunye x sampai berbulan la, gile ape sampai berbulan teringinnye..hahaha..dalam 5-6 kali makan je..

Hasben kite as usual akan melayan je la setiap keteringinan kite..hikhikhik..setiap kali kalau die pegi pasar malam, bile die tanye nak makan ape, selain dari buah2an, chocojar nie laaaa yang kite akan pesan...hehehe..

Entry ini keluar sebab tetibe kite terasa macam nak makan chocojar..hurmmmmmmmmmmmm..

Thursday, January 10, 2019

:: Korset ::

Ehhh, bukan kite yang pakai korset..jangan salah paham..skang nie kite tidak memerlukan korset untuk mengembalikan bentuk tubuh kite..ecececeh..wakakakakka..ehhh, xnak cerita lebih2 pasal berat kang dichop riak pulak..kihkihkih..nanti bile dah timbang, kite cite..promise!!..huahuahua..

Xde, nie haaaa nak cite pasal kusi..bukan nak war2kan yang kite beli kusi ke ape..tapi sebab macam rare design die..itu yang nak cite nie..joyah kannnn..

Kan itu hari kiteorg pegi ikea mutiara..pastu bile nak bayar, kiteorg pegi dekat counter yang dekat2 dengan “as is”..selalunye kalau nak bayar barang2, counter yang berdepan dengan tempat jual hotdog, eskrem dan curry puff akan jadi pilihan kiteorang..tapi tah nape malam tuh tetibe troli ter-konar dekat belah2 “as is”..rupanye ade hikmah u’olls..ngeeee..

Sambil2 beratur, mata kite terpandang arm chair nie dekat “as is” section..ehhh, macam cantik je.. “dy, arm chair hitam tuh macam cantik je”..hasben kite replied, “gie la tengok”..apalagas, cargas laaaa kite berjalan ke situ..try la duk, “wahhhh selesanye”, kata2 kak atul di dalam hati..belek2 kusi tuh, tengok2 design, “hurmmm, design rare jugak”, ofkos la berkata2 dalam hati je..wekkk..hahahaa..

Lepas dah tengok2, usha2, belek2, test2, kite pun bergerak la ke hasben kite..terus, “dy, ape kate u pegi tengok..cantik and selesa la kusi tuh..some more leather u’olls..u gie la usha pulak”..so hasben kite pun pegi la..nampak la die bercakap2 dengan staff ikea yang ade kat situ..xlama tuh, hasben kite datang balik dekat kite..

“Cantik..selesa pun selesa..kalau nak, ade je stock baru yang dalam kotak belakang display tuh..tapi tuh la, kalau yang baru kene tambah seratus, yang display murah seratus”..kite pun tanye, “ade defect ke?..bukan ke “as is” nie barang2 yang defect derang letak kat situ”..rupanye hasben kite dah tanye dah kat staff ikea tadi, “xde defect ape pun..cumanye kusi tuh dah discontinued”..oooo haaaaaa, okayyhhh..paham paham..

Then bermula la perbincangan laki bini..selepas berbincang this and that, maka kami dah dapat kata persetujuan..sooooo “sold to falsya”..wakakaka..sebelum tuh hasben kite tanye nak amek baru ke nak amek display..elok je hasben kite habis cakap, ade amoi dah duduk kat kusi tuh..so disebabkan kusi itu dah ternoda dengan that amoi and mungkin ramai lagi orang sebelum2 itu, maka, baiklah amek yang ade dalam kotak..dah ternyata pasti xternoda lagi..hahahaha..

Nasib baik la queue nak bayar panjang jugak masa tuh..so sempat la terjadinye segala adegan2 dari start mengusha sampai la 2 kotak dah selamat naik atas troli..hehe..what??..why 2 kotak???..arm chair kalau beli satu nampak xkene and pelik..kalau 2 baru cantik..

Sebenarnye memang kiteorang tengah mencarik arm chair and wing chair..wing chair ade yang kite berkenan dekat ikea..memang itu kaler yang kite nak pun..tapi sebab kaki belakang wing chair sangat ketara pendeknye, so xjadi amek..hasben kite xberapa nak berkenan..macam arm chair nie, kaki belakang xberapa nampak sangat ketara pendek die..so itu salah satu sebab jugak kenapa kiteorang beli..andddddddddd, sebab design kusi tuh bagi kite rare..macam ala2 korset..

Cantikkan belakang kusi nie..tali2 tuh xker macam korset..tapi style tali korset yang loose..macam korset size XS tp yang pakainye bersize L..haaaaa gitu la kekdahnye..nampak xkegigihan suami kite nak memasang kusi..biasalah u’olls..dah kalau beli dekat ikea, memang semua la kene pasang sendiri..nak derang pasangkan boleh je tapi bayar laaaaa..ape ingat free ke?..nothing is free u know nowadays!..πŸ˜‚..
 side depan
side belakang..

Depan macam biasa je laaaaa..standard armchair kan..belakang tuh yang kite suke..style betul!..dah itu je laaaaa kut..tengah scroll images dekat henfon ternampak nie..maka sebab itulah wujudnye cerita pasal kusi nie kat sini..

Tuesday, January 8, 2019

:: Bobot Dah School ::

This year bobot dah start masuk kindy..but not as a full program student la macam kakak die..bobot pun baru nak masuk 3 tahun 18 Feb nie kut, so memang xnak lagi bagi die stress ke ape ke kan..sebab tuh la bobot masuk as a regular student which means class die dari pukul 8am till 12pm je..saje nak bagi die mingle dengan rakan2 sebaya, ececeh, adapt dengan situation dan juga environment kat kindy cemana..tapi the main reason why kami decided nak hantar bobot, sebab nak bagi die ade gape dengan nenek and atok..bukan la kate nak pisahkan tapi nak bagi space dekat nenek untuk nenek buat activity die..asalnye nak hantar full day sekali dengan qisya..tapi nenek xbagi..😬..

Nenek kate xyah hantar bobot sampai petang..nanti nenek boring xde kawan duk sensorang dekat rumah..lagi tambah sakit badan kate nenek sebab xtau nak buat ape dekat rumah..at least kalau bobot ade, die akan melayan and mengelolakan je bobot..bobot tuh la kawan gaduh die, kawan borak die..nenek xleh kalau bobot xde..rinduuuu sampai tahap boleh menangis..ahahahahaha..nangis tuh masa nenek pegi bercuti kat jepun 9 hari..asal sebut nama bobot, asal teringat bobot je kompom nangis...hehe..cemana la bulan 2 nie nenek nak gie buat umrah 2 minggu..bobot nangis, nenek pun nangis..hahahahaha..
Ahad malam dah siap dah prepared beg bobot, tumbler die..ehh, tapi memang setiap malam kite akan prepare kan beg untuk qisya..put aside siap2 uniform qisya..so xde la kelam-kabut di pagi hari..

ini bobot punye beg..

Semalam 1st day bobot pegi school..adoiii, pepagi je dah ade drama..expected dy!..hahaha..mengamuk2 xnak pegi school.."bot nanak gie skul, bot nak work je"..kemain gie work katenye..sekolah belum lagi, terus nak gie work pulak..kuat betul pengaruh cite "boss baby" tau..wakakakkaa..

dah sampai dah school..tapi xnak keluar kete..puas la duk pujuk..nasib baik la daddy tinggi kesabaran..so daddy banyak handle bobot..kalau mommy xtau laaaa...memula mungkin okayh lagi, angin dah naik kepala kalu, sendiri mau ingat la deyyy!!..hahahaha..kompom pagi2 dah menyinga dah rasenye..dah tuh "mommy monster" kan..hahahaha..

Tengah nangis2, mengamuk2, tetibe bobot cakap, "bot apar(lapar)", sambil usap perut die..haaa haaaa, dah start dah akal die..adeeeeee jeeeeee akal die nak mencarik alasan..bile cakap dekat school aunty ade breakfast, "bobot nanak akan(makan) situ..bobot nak akan(makan) kat empat(tempat) lain"..nampak x nampak x budak panjang akal nie..hahahahahha..adoiiii..itu bukan 1st time okayh die mencarik alasan nak lari daripada situation..dah banyak kali dahhh...haishhh!!..

Daddy ajak masuk kedai, bobot angguk..bile masuk kedai sebelah school, bobot kate nak lolipop..sekaliiii habis plak dah..grrrr!!...dan dannnn je kan...bile suruh amek lain die xnak..nak jugak lolipop..terpaksa pegi kedai lain..nasib baik lolipop ade..bile suruh pilih, bobot pilih lolipop yang paling mahallll..14hengget rege satu lolipop..pepagi dah ternoda wallet daddy..kihkihkih..

tuh hah lolipop 14hengget..layankan je laaaaaaaa..

Bile naik je die dah xkeruan dah..melalak2, mengamuk2, menangis2..suruh daddy masuk sekali...so alang2 masuk, kite pun masuk sekali nak ukur uniform bobot..xbeli2 lagi uniform kindy bobot..dalam pada sibuk dengan bobot, alih2 qisya keluar, dah menangis pulak dah si kakak..haiyooooo..bile tanye, "qisya, why are u crying"..she said, "i want mommy"..hurmmmmm..kebetulan masa tuh dah nak start solat dhuha, so kite tanye qisya, "qisya dah amek wudhuk ke belum?".."not yet mommy"..then kite suruh die pegi amek wudhuk dulu..at the same time nak distract die..

Then si bobot plak asyik la duk manggil daddy, "bot nak daddy"..hurmmm..xlama tuh aunty datang, bawak die masuk dalam..as soon je bobot masuk dalam, kite dengan hasben kite cepat2 cabut..

sampai bengkak2 mata haaaaa..adoi la anak bujang mommy nie..kat rumah kemain die hero..buli orang, henyak orang sana sini..xmacho la bobot nangis..hahahhaa..

gambar dari ihsan aunty shima..masa nie rasenye ala2 derang punye assembly..bile tengok gaya tangan, macam tengah baca pledge..hahaha..

12 tengahari hasben kite amek bobot..okayh jeee die..kemain laju nak keluar..ehh, memang la happy kan..dah balik..kite yang dah tua nie pun, kalau sampai time nak balik, dah sampai time habis keje, pun happy jugak..hahaha..

Daddy siap bawak pegi jalan2 kat melawati mall..beli jiwa anak katenye..siap daddy kene paw toy...hehehe..motivation untuk ke skool kate daddy..

tuh haaaa toy yang die paw daddy..bumble bee..

memula kereta..ini yang selepas di-transform-kan..huahuahua..

Petang lepas amek kite, kami bergerak ke ikea..beli2, usha2 barang sikit..sekali ternampak wing chair untuk kids..

yang nie haaaaa..comellllll kan kusi nie..nasib baik la harga kusi nie mahal..kalau 200hengget ke, mommy dah amek dah..kuang3..

Hari nie, bobot masih lagi buat drama..xnak pegi school..hurmmmm, xpe laaaa..awal2 lagi kan bobot..xbiasa lagi..katepun bende baru kan..tapi jangan la amek masa lama untuk biasakan tau bobot..pening kepala mommy..hehe..

Friday, January 4, 2019

:: Manja Mommy ::

Sebelum tuh sebelum tuh, kihkihkih..nak share nak share berita gumbira di pagi hari..haip, no no no..kite xpregnant laaa..hehe..hari nie kan hari jumaat so hari nie adalah hari yang ofis kite membenarkan staff pakai casual..so bile nak bersiap2, saje je la try satu jeans nie..sekaliiiiii boleh masukkkk laaaa u’olls..cer la teka cer la teka size ape???..okayh xyah teka, biar kite tolong jawab kan..size 25 weyhhhhhh!!!!..kak atul is so happy..wakakakakaka..

Okayh sambung..mana kite tadiiii???..ngeeeeee..

Sape manja mommy????..of course la qisya..hehehe..selalunye orang akan kate, anak perempuan akan rapat dengan ayah dan anak lelaki akan rapat dengan mak..kankankan..tapi tidak pada anak perempuan saya yang sorang tuh..hahahaa..

Qisya memang sangat close dengan kite..ape2 sikit je mommy, ape2 sikit je mommy..makan masih nak mommy suap, kalau pagi2 pegi school, nak mommy yang pakaikan baju, ehhh semuanye mesti ayat “i want mommy” la yang keluar dulu dari mulut die..qisya nie very soft-hearted..hati tuh tersangatlah sensitive dan sangat lembut orangnye..bile cakap suara tuh lembut je..senang cite anak dara koi nie cembeng orangnye..cembeng tuh dalam erti kate lain cengeng..

Air mata qisya nie memang murah sangat..senang gile nak keluarkan air mata..xboleh langsung orang tertinggi suara sikit dengan die..mulalah mencebik lepas tuh tau2 air mata dah laju dah mengalir..kadang kite xyah nak jerit2 marah2 kat die pun..in certain situation yang die tau kite marah, even kite xbersuara pun, cukup sekadar buat xtau je dengan die, pun dah boleh buat air mata die mengalir dengsn laju..selagi kite xpujuk die, selagi tuh la air mata akan mengalir sambil mata die duk ikut je pergerakan kite dengan harapan kite pujuk die..

Kadang qisya punye tahap manja, sampai kite naik rimas..wakakakka..ye ye, mesti ade yang cakap mak mende ler yang cakap gitu ke anak..hurmmm, xde la setiap masa kite nak rimas..kite pun reti penat..ade time lepas penat2 buat keje, nak la duduk berehat2..time tuh jugak la qisya akan datang sambil cakap, “i want to lay down with mommy”..huwaaaaaa, selalunye kite okayh je, layankan je qisya..tapi ade time bile kite terlampau penat, kite just nak seat down, laid back and relax..sebab qisya nie kalau lay down dekat kite, tangan die jenis merayap2..duk nak mencapai telinga kite then gentel, duk usap2 lengan, ehhhh, kire tangan tuh xreti nak duk diam la senang cite..bile dah terlampau penat, itu yang jadi punca rimas tuh..hehe..

Masih lagi ye, masih lagi tido nak berpeluk dengan kite..buat penat je mommy deco bilik qisya cantik2 tau..skang nie bilik qisya dah jadi guest room and bilik mainan anak2..mainan kemain banyak..sakit mata tengok..nak kemas pun xkemas2 lagi bilik qisya..qisya masih lagi dengan habit die kalau nak tido mesti kene menggentel2 telinga kite..masih..kadang part rimas tuh bukan takat bile die nak lay down dengan kite kat couch je, masa nak tido pun sama..huahuahua..sama macam tadi la, bile terlampau sangat penat, kite nak la baring dengan tenang..bile qisya datang dekat kite, kite cakap la, “qisya go lay down at your place..mommy tired sangat3 nie..please!”..sentap terus anak dara..tau2 je dah dengar sokseksoksek..nangis la u’olls apo laie..hurmmmm..kadang kite mengalah jugak, tapi kadang xsempat mengalah dah tertido..hiks..

Bukan jauh pun jarak kite dengan qisya..kan dah sambung 2 katil..kite satu katil dengan hasben kite..tempat qisya betul2 sebelah kite je walaupun berlainan katil..kire tangan kite memang sampai sangat la dekat qisya..tapi still die xnak jugak..die nak jugak baring berbantal lengan kite, and tido berpeluk dengan kite..itu la die peel anak dara kite..bobot tempat die memang dekat tepi sekali..macam dah besau sangat je si bobot tuh..kite memang akan letak bolster kat tepi die sebab takut die jatuh katil..ye la kan dah kalau tido dekat tepi katil..asyik la die sepak bolster tuh bagi jatuh..kite bising la, “bobot sepak lagi sekali, tido dekat tempat qisya”..pastu menjawab plak tuh.. “ini empat(tempat) bobot arrr..bot ido(tido) shini”..sambil tangan duk tunjuk2 “tempat bobot” tuh..gerammmm je..mulut dah la macam orang tua..then kite letak balik bolster tepi die.. “bobot jangan la sepak..mommy letak sebab xnak bobot jatuh..kang bobot jatuh kang cemana..haaaa haaaa..kang mommy bawak pegi klinik jumpa doctor nak?”..hahahaha..bobot die nie pantang dengar klinik ke ubat ke..memang die xnak and memang susah nak bawak die pegi klinik..haih..nanti la kite cite pasal bobot..banyak kalau nak cite pasal die nie..haks..

Ini la anak dara kite..si manja mommy!!..bile kite tertinggi suara sikit je, xmarah pun, tetibe qisya akan cakap, “mommy not love qisya ker?”..aik, adehhhh..

Mengelamun..itu mmg qisya la..kuat mengelamun sangat..kite geram bile die makan sendiri..si adik dah 2 kali tambah, die separuh nasi xhabis lagi..even aunty dekat school pun cakap bende sama..aunty pun xnyabau nak tunggu qisya habiskan makanan die..sudahnye aunty yang suapkan die..πŸ˜‚..

Qisya nie die jenis mendengar kata..anak yang baik (mudah2an sampai bebila..insyaAllah)..kadang kalau die terlanggar kite ker, tangan/kaki terkena kite ke, ehh ape2 je la, mesti die cepat2 and kelam kabut akan cakap sorry.. “oh oh sorry mommy sorry..im sorry..qisya xsengaja”..masih lagi boleh nak berkompromi la walaupun in between tuh ade adegan air mata..hahaha..adoiii, nasib baik la yang cengeng nie adalah anak perempuan kite..sebab cengeng dan perempuan adalah sangat sinonim..so xleh nak buat ape..kalau anak lelaki yang cengeng, mau kene sergah je dengan kite rasenye..cuba tanye anak buah kite yang laki tuh mesti die pun bersetuju part yang kene sergah..huahuahua..

Ini kalau bff's kite baca nie, mau dieorang komen nie..macam mana diah komen dekat FB kite.. “eleh mommy tuh pun cengeng ade hati nak ngata qisya”..wakakakakkaa..

Qisya dalam kete pun nak jugak berhempet dengan kite..bile suruh duduk belakang, “i want to seat down with mommy”..bile xbagi, as usual, mulut akan mencebek, and air mata akan mengalir dengan lajunye..hehehe..kete daddy ade 5 seats dekat belakang..2 dari 5 seats tuh siap boleh baring and boleh rest-kan kaki lagi..sambil2 baring, boleh tengok kartun lagi..kemain selesa kete daddy tau..and memang daddy beli kete tuh pun sebab nak bagi anak2 die selesa..lagi nak berhempet dengan mommy dekat depan..ape laaa qisya nie..

Tahun nie dah 6 tahun dah anak mommy..cepatnye lahai besau..2 hari nie qisya xsihat..demam dengan selsema..kesian die..so hari nie qisya absent..xgie school..rest well manja mommy..get well soon and speedy recovery sayang mommy..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...