Wednesday, February 28, 2018

:: Small Gift - Big Thought ::

Baru2 nie hasben kite ade cakap, “kak pah ade beg nak bagi kat u..souvenir dari jepun”..wahhhh, bestnyeeeee.. “untuk u kak pah bagi ape?”, soalan kite kepada hasben kite.. “mana ade..kire itu sekali la kut..tah pape tah..untuk i xde, tetibe untuk u ade”, jawab hasben kite..owh haaa, mesti pelik kan kak pah tuh siapa..kak pah tuh, colleague hasben kite..dulu penah sesama department..now dah “berpisah” department..hehehe..

Tapi tuh la, 2-3 hari baru beg tuh sampai dekat kite..

Comellll..kualiti beg pun okayh..cantik!..me loike!..

So pagi tadi kite wassap la kak pah say thank u and whatnots.. “alaaa, only small gift je”, kate kak pah..

Terharu sangat..ye laaa, memang la kami kenal..kenal, penah jumpa, in fact kalau kite pegi ofis hasben kite and happened to be terserempak dengan kak pah, memang kami akan borak2..sampaikan orang yang memandang pelik..mesra nau boraknye..hahahahhaa..tapi tetap la terharu, sebabnye, kami bukannye selalu jumpa pun, and plus, kite hanya wife kepada colleague die je..but when she has a thought of giving me a souvenir, it was big man!..

Sama macam ade sorang colleague hasben kite la..die pegi negara india untuk sembahyang kat sana, balik2 malaysia je kite dapat sari satu..hehehehe..

Terharu sebab they have me in their thoughts..aoooooowww!!..it’s a thought that counts aight!..

Again, thank u kak pah!...xoxo..

Monday, February 26, 2018

:: DocMart Pujaan Kini Milikku ::

Vavavavavava..berbunga sangat tajuk..hehehe..

Kite memang dah lama dah berkenan dengan satu kasut doc mart nie..oooo, doc mart tuh Dr Martens..hehehe..kut la ade yang xtau..ngeeee..kasut pujaan kite tuh, nama die Mary Jane..kasut Mary Jane nie, ade yg 1 buckle, ade yg 2 buckles, ade jugak 3 buckles..kite suke yang 1 buckle..nampak oldskool sikit..

Tapi disebabkan harga die yang hilang akal untuk satu kasut, itu yang terkubur je hasrat di hati..masa dapat bonus baru nie, kite dah nekad dah nak beli..sebenarnye kan, every time ade duit lebih, every time dapat bonus, every time tuh la terdetik “nekad nak beli”..tuh memang normal, tapi bile lalu depan butik doc mart, dan dan macam, “hurmmm, xpe la..nanti la..macam nak buat bende lain je”..haaa gitu..rase macam hurmmmm, gigil rasenye nak keluarkan duit sedepuk banyak tuh untuk satu kasut..kalau 200lebih ke xpe la lagi..sekaliiiiiii, there was one fine day, hasben kite yang terchenta kate, “xpe la, docmart tuh i belanja la”..ehhh, adakah aku bermimpi di siang hari..katakanlah bahawasanya aku tidak bermimpi..owhhh!!!!..drama queen sangat ko kan sya!..wahahahaha.

Haaaaa, serious ker domok nak belanja?..wahhhh, bestnyeeee”..bersinar terus mata kak atul u’olls..kihkihkih..then ade la one weekend singgah mitsui sebab kebetulan dah ke cyberjaya kan..masuk kedai doc mart, carik2 xde pulak kelibat Mary Jane nie..ade la tapi jenis yang bercorak2, berbunga2..aiii is don’t want..kite pun tanye la staff kat situ xde ke Mary Jane yang plain color hitam.. “xde la kak..yang hitam tuh xmasuk outlet..yang ade dekat butik je..sebab pattern tuh hot selling bla bla bla, sampai ade waiting list, yada yada yada”..adoiii..sedih gua!..sobsssss..

Hasben kite suruh amek mary jane yang bercorak2, or pattern lain selain dari mary jane..rare katenye..memang la rare, tapi kite tidak mahu..kite nie bukannye reti nak berpesyen2 sangat..pakai ikut suke kite, ikut dan kite je mana nak sarung..and plus, kite bukannye artis pun yang kalau pakai bende2 rare/pelik nie dijanjikan akan nampak cantik..kalau cantik, kalau kene, then okayh la..kalau pelik canner, haaa haaaa cer kabo...

Balik je dari mitsui, kite amek mak kite, then bawak mak kite jenjalan kat mid valley/the gardens..sampai je singgah makan kat gardens dulu..dah habis makan, berjalan2 la dalam gardens jap..tetibe hasben kite, “tuh kedai docmart, jom la masuk jap”..senyum sampai telinga aiii tau masa hasben aiii offer.. “boleh ker?”, kite tanye.. “jom la tengok”, hasben kite jawab..

Dah masuk, dah carik, dah dapat, dah test and whatnots, “okayh ke?..boleh ke?”, kite tanye hasben kite.. “size semua dah okayh ke?..xnak amek kaler lain?..kaler maroon pun cantik jugak”, kata hasben kite.. “hurmmm, xnak la..maroon tuh 2 buckles, i nak yang 1 buckle je..plus, i memang nak hitam”, kite jawab.. “ikut u la...dah okayh tuh, amek la”, balas hasben kite..sengih je kite, “okayh la..i amek yang ini la”, ayat kite dekat staff docmart...

Thank u domok..😘”..hikhikhik..

Finally..milikku..dapat jugak..woot woot!!..anak bujang selit sekali boot die kat tengah2 tuh..shibuk je bobot..

Sebelum nie anak2 je dapat doc mart, mommy ushaaaaa tepi hujung2 mata je..nak hint2 macam xsampai hati sebab mahallll gileeee weehhhh untuk harga satu kasut..sayang pulak duit..tapi disebabkan hasben kite tengah masyuk, and die plak dah meng-offer, tuh yang dapat tuh..haks..

Kite pun xsure kasut nie birthday or anniversary present in advance..tapi xde nak advance sangat la..bak kate hasben kite, “u tuh kalau ikutkan setiap bulan pun birthday u”..kuang kuang kuang..

Thank u again domok..me heart u so muchy muchy..😘😘

Friday, February 23, 2018

:: Khidmatmu Kuperlukan ::

Sebelum tuh, haishhh.. pipi kite belah kanan nie xtau la ape jadik..tetibe je merah..xyah pakai blusher..pakai blusher belah kiri je..kang pakai belah kanan kang, yang kanan kemain menyerlah blushernye..

Kadang2 memang akan naik la merah cenggitu..xtau la ape silap..nak kate face product yang kite pakai, macam mustahil..salah makan maybe..hurmmm..sebelum2 nie kalau naik, kakak kite sampai tegur, "kemain tebal blusher ko pakai kat pipi tuh"..wahahaha.."itu bukan blusher la..tah nape merah tah"..
merah kan merah kan..dalam nie xberapa nak merah sangat sebab lighting terang nau but actual memang terang menyala..maafkan la kening kite yang dah kehilangan brow liner..hasil dan juga kesan daripada kite letak minyak cap kapak..so skang nie, minyak cap kapak boleh hilangkan makeup korang..cer la try jadikkan minyak cap kapak as korang punye makeup remover..pijoooo muka weeeehhh..wakakakaka..

Okayh, back to the "khidmatmu kuperlukan"..

Skang nie kite dah start panggil orang datang kemas umah every 2 weeks..kite xlarat la nak kemas satu rumah sensorang..xmampu rasenye..kemas rumah without ade yang mengacau xpe lagi..nie kang bile ade 'tukang tolong' tp xberapa nak menolong, lagi penat kite dibuatnye..hasben kite takat mop, cuci kipas, cuci filter aircond boleh la diharapkan..yang lain kite xharap sebab kang end up kite sakit hati..wakakakakaka..

Kite tanye hasben kite, boleh ke panggil orang cuci rumah 2 kali seminggu..then hasben kite macam biasalah akan menjawab, "boleh je..panggil la..u carik la orang"..yeayyy!!..baikkkk!!..sebenarnye dari dulu lagi masa qisya kecik die dah suruh panggil orang datang kemas umah..tapi tah la, bukannye xpanggil, panggil je..ade la 4-5 orang tapi kite xberapa nak berkenan la..kite nie sebenarnye bukan la perfectionist sangat..fussy sangat pun tidak..and bile kite sendiri cuci rumah, xde la sampai berkilat segala-gala..tapi kalau tetibe mood nak mengemas rumah tuh datang, memang masa tuh tah saka maid mana tah, dah masuk badan kite..habis segala2 kite cuci, habuk2 semua kite bersihkan..kire lepas cuci tuh, mata nie tenang je tengok rumah dah bersih..and bile panggil orang datang cuci rumah and die cuci ala kadar janji buat je, xseronok betul rase..

Memang la xleh nak expect orang tuh buat sama macam kite buat, but at least, hurmmm, tah la..susah la nak cakap..hehehe..so baru nie memang kite dah nekad, nak panggil jugak orang datang kemas rumah..janji lantai die mop, bilik air semua die cuci..bile hasben kite pun dah agreed, cargas kite mencarik agent yang buat house cleaning service..dapat la satu agent nie..2 org terus kite mintak sebab sebelum nie yang datang kemas rumah kite, sorang sokmo xcukup 4 jam..tetibe macam confuse kat situ..rumah aku nie rumah banglo ke yang 4 jam xcukup..memang la sebab sorang..tapi dah kalau 4 jam bawah saje dengan cuci toilet atas sahaja, apo nak jadik..siap mintak sambung lagi untuk habiskan mop belah atas dengan lap2 segala bende..aduhaiii, memang idok ler kite nak panggil lagi..
kite sendiri pun kemas rumah xde sampai gulung kapet..ahahahha..

So far 2 orang maid yang kite panggil, nak kate kite puas hati sangat pun idok ler jugek..yang bagusnye, dieorang buat keje cepat and dieorang tau ape nak buat..tapi okayh la..nak kate bersih sangat pun idok ler jugek..ade yang kite jugak kene bersihkan dekat certain2 tempat sebab die xbersihkan..satu la masalah kite..kite xreti and xsuke nak mengarah2 orang buat itu ini..padahal memang itu la yang sebenarnye kan sebab kite bayar die..tapi tah la, kite jenis orang gitu..padahal memang keje die pun kan..xtau la ape yang susah sangat..kuang3..2 orang maid boleh siapkan rumah kite dalam masa 2jam setengah..

Ingatkan nak continue je dengan agent yang hantar 2 orang maid arituh..tapi semalam kak ekin (akak yang makeup kite masa tunang, nikah dan juga reception), ade kol kite tanye kut2 kite nak guna orang untuk cuci rumah.."ehh akak nie macam tau2 je falsya tengah mencari"..kak ekin recommend ade sorang maid yang duduk dekat area rumah die, die kate maid tuh cuci rumah bersih and whatnots..and kak ekin jugak kate, xkan la die nak recommend kalau xbagus kan..plus kak ekin cite, die dah xkeje dah..so harapkan keje2 cleaning nie nak sara hidup die dengan anak die yang masih kecik lagi..

Bile dengar ade anak kecik lagi la buat kite setuju nak guna khidmat die untuk cuci rumah kite.."boleh la kak..panggil die datang rumah falsya..kire jadik la..kalau die okayh, memang falsya akan panggil die je..silap2 panggil die untuk cuci rumah mak falsya sekali"..dah set date and time, so tengok la nanti hasil keje die cemana..xperlu pun untuk puaskan hati kite 100%..janji cukup untuk mata kite nampak yang die kemas tuh bersih..itu je..hehehe..

So skang nie lega sikit sebab every 2 weeks akan ade orang datang rumah cuci/kemas rumah..hehe..nanti nak try cuba nasib la bodek hasben kite..kut2 dapat seminggu sekali ke kan...wakakakakaka..

Thursday, February 22, 2018

:: Makin Bertambah ::

Haippp, bukan makin bertambah bilangan anak tu..ngeeee..cadangan untuk tambah tuh masih ade..tapi bukan sekarang..hehe..

Yang bertambah tuh adalah bilangan mainan anak2 kite..haiyoooo..pening kite..mana nk "dicampakkan" kan lagi toys2 yang sedia ade nie..kite ade beli trofast dekat ikea..trofast tuh toys storage..
cengini haaaa ghopenyeeee..basket tuh xde la kaler putih semua..kite amek yang berkaler2..baru la ceria hidup penuh dengan kaler..hihihihi..itupun dan penuh dengan dengan toys 2 beradik nie..

Khamis lepas pegi kami ke mid valley..alang2 fetched hasben kite kat ofis..asalnye nak mencarik barang lain tapi bertambah dengan barang lain pulak dah..huahuahua..bertambah barang lain tuh, toys anak2 le..dah tuh, terlalu depan toy's r us kan, bile dah ade depan mata, memang kene tarik masuk la sudahnye..kebetulan pulak hasben kite tengah masyuk, kihkihkih, ikutkan yolah..kene plak birthday anak bujang lagi few days, carik sekali la present die..

Every time masuk toy's r us, kite akan pening..masalahnye apaknye pun sama naik..haiyoooo..setiap kali masuk hokeyh, mesti nak dekat 2 jam..haishhhh!..apaknye pun sibuk tengok toys, dengan anak dara lagi, campur plak dengan anak bujang, mau x dekat 2 jam..masing2 semua rambang mata..xtau mana satu nak amek..macam2 drama la kirenye kalau kiteorg kat dalam tuh..

Sete;ah berejam2 dalam toy's r us, maka inilah hasilnye..
 anak dara kite memang akan nampak pony je..obsession anak dara kite skang nie..memang segala2 pony je..kire okayh la jugak sebab die takat confuse nak pilih antara pony yang mana je..
 cantik pony nie..hehehe..
 asyik la duk menyikat2 rambut pony tuh..
 ini pulak pilihan anak bujang..anak bujang punye kasik chance la mahal sikit sebab birthday present die..kihkihkih..lepas nie memang akan beli hot wheels je la..nasib baik la hot wheels punye track boleh sambung2..
after assembled..

Besar2 tuh mana nak simpan mana tah..dengan thomas punye track lagi..hadoiiii..

Wednesday, February 21, 2018

:: Anak Bujang Kite ::

Anak bujang kite nie memang lain dari yang lain..bak kate mak kite, “cucu nenek 5 org, ini yang paling lain sekali..tapi bile die xde, rindu pulak”..hahaha..tapi memang betul..bile die ade, adoiiii, mencabar kesabaran je..bile die xde, rindunye lahaiiii..

Garang tau anak bujang kite yang sorang nie..tah menurun pangai sape tah..die kalau salah sikit, xkisah la sape yang salah, even die sendiri yang salah pun, tangan cepat nau nak memukul orang..dengan kite memang xde bagi chance la..die pukul kite, kite pukul die balik..kadang kite ngan anak bujang kite nie, berbalas2 pukul memukul..masing2 xnak mengalah..last2 kite geram, kite gigit tangan die..huahuahua..

Die tarik rambut kite, kite tarik rambut die balik..walaupun rambut die ciput je, pun jadik u’olls..macam mana kuat die tarik, macam tuh kuat jugak la kite tarik rambut die..hahahahahaha..adoiii..macam budak2..die tuh sah2 la memang budak..kite nie haaaa, dengan anak pun xnak mengalah..huahuahua..dah tuh, sakit tau..pandai pulak die aimed..nak tarik tempat yang bisa je..haaa, memang kene la..

Dengan anak bujang nie la yang kite selalu bergaduh2..tapi die nie jugak la yang pandai beli jiwa..kadang kalau die buat hal yang xdpt dibendung, cara nak stop kan die senang je..at least buat masa nie la..in future xtau jalan ke idok..ngeeee..

Cara die, kite akan cakap, “mommy xnak friend bobot..huuuhhh”..pastu kite kalihkan muka kite dari pandang die..haaaaa, die kalau dengar ke ayat gitu, die akan slowdown..die akan datang kat kite, dengan muka macam, “hek eleh, merajuk lak mak aku nie..potong ahhh..xpasal2 kene pujuk”..boleh imagine x muka cemana..macam muka annoying sebab dah tua bangka pun nak merajuk2 lagi..

Nanti die akan berdiri betul2 depan muka kite..seboleh2 kite akan cuba xpandang muka die..bile kite xpandang muka die, die akan tolak la tarik la muka kite mengadap muka die..suruh pandang jugak muka die..bile muka kite dah mengadap muka die, kite saje je pejam mata..die pulak akan bukakan mata kite smp la mata kite pandang mata die..hahahahahhahaa..

And sepanjang kite buat pangai merajuk dengan die, die senyap je xcakap ape, tapi tangan die je yang bergerak2..kihkihkih..
Nie haaaa nie haaaa budak tuh..gerammmm je..

Anak bujang kite nie boleh kate keras hati..sebab kalau ade bende yang buat die marah, die akan buat xtau je dengan orang yang die marah tuh..macam kalau die marah dengan kite, kite pujuk la cemana pun, kite agah2 die ke, jadik clown depan die ke, ehhh, buat je la ape pun, die xakan gelak, xakan senyum..even geletek2 die..serious wehhh memang die xakan gelak!..die akan senyap je, and buat expression muka, “kau buat ape nie..xkelakar lah..ade nampak saya ade masa untuk gelak?!”..haaaa gitu..serious wehhh..

Atok nenek pun penah kene..dari gombak sampai la melawati mall, yang jarak tuh ade la dlm 15-20 minit or maybe more, depends on speed, die akan buat xtau je..muka die selengge je..sebab ade bende yang buat die marah/xpuashati dengan atok nenek..geram kadang tau..baru 2 tahun dah pandai dah tunjuk keras kepala keras hati..kadang kalau die buat keras hati die, kite lagi la buat keras hati kite..

Ade penah die buat ape tah..die yang salah then nak marah2 kite, pukul2 kite..migrain tengah naik pulak tuh, memang mendapat la kan..kite buat xtau je dengan die..die menangis2, mengamuk2, tidaklah kite heran..die datang kat kite, kite tolak2 die..lagi la die hangat hati..lama gak la kite ignore die..agak2 menangis yang sampai terbatuk2 nak termuntah2, baru la kite pujuk die..tapi masa kite nak pujuk die, jual mahal plak dah..sambung lagi mengamuk.. “nak mengamuk lagi ke?”..die geleng2 kepala die.. “dah habis mengamuk dah?..ke nak mengamuk lagi?..nak mengamuk, pegi mengamuk dulu puas2..dah habis mengamuk baru datang kat mommy”..then die akan cakap, “dah dah..mmyyy mmyyy..dah dah”..anak bujang kite dah boleh cakap dah sikit2..dah boleh sebut mommy..walaupun bukan sebutir mommy, mmyyy je, but still, dah boleh la dengar mommy tuh..

Selalunye kalau die mengamuk memang itu yang kite akan buat, ayat sama yang kite akan cakap..kite akan buat xtau je kalau die mengamuk2..sepanjang die mengamuk memang kite akan cakap, “dah, dah habis mengamuk dah..nak sambung lagi?..haaa, mengamuk dulu puas2”..sampai la die dah penat, and die sendiri akan cakap “dah dah”..masa tuh baru la die akan datang kat kite peluk kite..in between die tengah mengamuk, jangan la pegi kat die nak pujuk2 ke ape ke, makin teruk jadiknye..

“Pikir keras hati keras kepala die je..pikir garang die marah die je..abis tu keras kepala , keras hati, garang dengan marah mommy nie nak campak mana?..ingat mommy xleh tunjuk ke semua bende tuh”..ayat nie jugak la yang kite selalu cakap kat die..
Penah die mengamuk pukul 1pagi ajak keluar..sekali dua kite melayan la jugek..pukul 1 pagi round2 kl berdua je dengan anak..anak bujang tido baru balik..kali ketiga, hasben kite bising.. “xyah la keluar..dah pukul berapa nie..dah penah melayan, biasa dah die asyik nak ajak keluar je..sampai bile nak gitu”..hurmmm, kite pun terpaksa la guna cara “ignore bobot sampai die surrender”..mengamuk2 nak keluar..kite buat xtau je.. “mmyyy mmyyy, dah dah”..haaaa tau pun penat..kite peluk die, tepuk2 die, seminit dah lena..kihkihkih..
Tapi tuh la..cemana garang pun kite dengan anak2, bile nak tido, memang kite gak yang dieorang akan carik..

Nak tau x, kite sampai skang nie nak berry susah, nak mandi susah..memang kite nie xleh hilang dari pandangan anak bujang..kite naik atas kejap je pun..sekali dengar, "mmyyyyy, mmyyyy"..xlama tuh muncul je die..haiyooooo...bile kite berlari atas treadmill, mesti mulut kite bising2 sebab anak bujang pun nak naik sekali..terpaksa bagi die berjalan dulu atas treadmill sampai die puas, baru kite sambung..haishh..

Anak bujang kite nie xberapa gemar gadget macam kakak die..die xberapa nak heran sangat dengan ipad, henfon semua nie..ade la die tengok2 jugak tapi die more to physical thingy..die suke bergurau, bergumpal2, main2 dengan die..die suke orang bergurau kasar dengan die..sebab tuh la die suke umah nenek sebab kat umah nenek ramai yang tukang layan..kat umah sendiri, takat dengan kite je la yang melayan die..apaknye mana?..ade je kat umah..xde gie mana pun..

"Biarlah die lasak2, kang xmelasak kang risau pulak"..itu je la ayat nenek..mak kite bukannye xde cucu lelaki lain..ade je..tapi cucu lelaki die yang sorang tuh cembeng, cengeng sikit..jenis lembik xmelasak..dapat pulak cucu yang melasak yang memang betul2 namanye anak jantan, xterlayan terus mak kite..hahahaha..macam kite la..anak 1st perempuan..jenis yang behave, xmelasak, dengar kate..senang la nak jaga.so bile anak no 2 lain machiammmm melasak die, memula tuh macam cultural shock gak la..tapi lama2 dah boleh adapt..

Itu lah die anak bujang kite..but yaaa, macam mana pun perangai die, anak kan..anak2 nie xsama..xsemestinye anak2 semua sama perangai..dah namanye anak perempaun, ade la sikit lembut die..and dah namanye anak lelaki, memang melasak la..anak lelaki dengan melasak kan dah sinonim tuh..ngeeee..

Kite xde pun kate xsuke..ape gile xsuke anak sendiri..suke sayang cinta semua ade..sebenarnye, anak bujang kite nie la yang paling banyak ajar kite erti kesabaran..kihkihkih..lasak cemana pun, sayang tuh xpenah pudar..makin sayang ade la..

Tuesday, February 20, 2018

:: Susah La i Nak Bosan Dengan U ::

Ehhhhh, tajuk xde kene-mengena dengan hasben i hokeyh...dengan hasben i for eternity, i will never get bored..ngeh3..

Tajuk macam sesuatu kan tapi xde bende pun sebenarnye..falsya kan..tajuk nak bagi orang pikir lain je..muahahahaha..sebenarnye kite nak cite pasal lemang je pun..lemang??...nak raya dah ke???...puasa ganti pun baru je start semalam ade hati nak pikir raya dah..kuang3..

Memang serious lemang to'ki nie, antara yang paling sedap penah kite rase..kalau kiteorang naik genting, xpenah la xsinggah kat lemang to'ki nie..memang kompom akan singgah..tapi kalau x naik genting pun, kalau kite tetibe miang nak ajak hasben kite beli pegi lemang to'ki nie semata, insyaAllah hasben kite akan turutkan..selalunye die akan jawab, "boleh je, weekend nanti kite pegi nyeah"..kihkihkih..

Xpenah lagi makan kat situ sebab keramaian orang..selalu akan tapau je makan kat umah..kite xsuke la ramai2 orang nie..kalau berdua je ngan hasben kite xpe lagi..kalau bertiga je ngan qisya pun boleh lagi nak pegi..tapi kalau berempat dengan bobot, hurmmmm, i is surrender..kang mau tetibe ade staff baru kat situ duk membalikkan2 lemang yang tengah masak kat tengah2 bara api tuh karang..jenuh la weh..anak bujang kite tuh die jenis suka meng-explore..xlarat nak layan kadang...huahuahua..

Selalu kalau pegi sana akan beli 3 batang..2 batang xbukak, sebatang dah bukak letak dalam bekas..
 macam nie haaaaa..sebab apetau, sebab hasben kite cakap, "kang isteri i teringin nak makan lemang dalam kete kang cemana..sebab tuh sebatang nie bukak siap2..kang terliur2 isteri i..kesiannnnn domok aiiiiii nanti kempunan"..pape tah hasben kite tuh..pastu gelak miang...kihkihkih..

Selalunye lemang yang dah dibukak nie, anak bujang kite lah yang akan habiskan separuh dalam kete..anak bujang kite sorang nie bab makan memang die champion..badan die kecik je u'olls..xmacam kakak die dulu jenis solid, tegap..tapi bab makan, kalah kakak die..
 dah ade lemang mesti la ade rendangnye...sedap rendang nie..tapi tetap la xleh lawan rendang mak kite..hehehe..
selalu makan dengan rendang ayam/daging..kali nie try makan dengan rendang paru nana mia..sedapppppp..layan je..kene pulak rendang paru masa nie tengah fresh baru lepas keluar dari kuali..lagi la double sedap..

Senang cite, memang lemang to'ki nie kite xkan penah bosan la..makan selalu pun xpe..sedap and cukup rase segala2..so sape2 yang terlalu dekat area bentong tuh, boleh la singgah..mana tau kene dengan tekak u'olls ke kan..hehe..

Wednesday, February 14, 2018

:: Ingat Tapi Lupa ::

Hahhhh!!..cemana tuh ingat tapi lupa..so, mana satu nie?..ingat ke lupa?..ngeeeee..

Before tuh, korang dah brekfes???..saya sudah!..huahuahua..arinie kite brekfes lontong y’alls..beli kat kedai Kita kat ofis hasben aiii tadi..

Sedap tau lontong nie..sebelum sampai ofis hasben kite, memang dah niat nak beli lontong dah..wahhh, niat kate kau..kihkihkih..sampai2 je kedai kita, tengok lontong tinggal satu je..alhamdulillah rezeki kite untuk hari nie..hehe..

Lepas tuh kan, skang nie ade satu bende yang kite tengah ketagih, ketagihkan cintaaaaaaaaa..wakakakakkakakakaka..weyh sya, tau la hari nie valentine’s day..toksah la nak ketagihkan cinta sangatlah..hah, cite pasal valentine’s day kan..tanjat gegurl tadi sebab tetibe dalam kete hasben gegurl cakap, “esok 15 haribulan nyeah..so maknanye hari nie 14 la..happy anniversary domok iiii..love u”..hikhikhik..kite sebenarnye ingat tapi tah la tetibe je lupa..nasib baik la hasben kite xberperangai macam kite..yang kalau mentioned ayat “ingat tapi lupa” tuh je pun boleh buat sentapan jiwa raga dan kerohanian selama sehari suntuk..

Ehhh jap, kang ade makcik/pakcik bawang duk kate kite celebrate valentine’s day pulak..tidak hokeyh tidak..aii is masih waras lagi..xde pun balik nie nak terus balik rumah dress up cantik2 makeup lawa2 pastu pegi dinner menunggu jambakan bunga dari cinta hati aiiii..sebenarnye 14 Feb nie adalah hari di mana hasben kite approached kite 7tahun lepas..tapi kenapa nak kene approached masa valentine’s day?..okayh la okayh la..nie untuk yang baru2 nak mengenali kite..ewah wah wah..hasben kite ade masalah dengan date..susah nau nak ingat date2 nie..so kebetulan masa die nak approached tuh, valentine’s day was around the corner..so untuk senang die nak ingat, maka die pilih date tuh..kan kalau valentine’s day kecoh sana sini..orang bercerita la, orang kecam mengcam la, promotion itu ini la, discount sana sini..ehh bagai2 la..so bende2 tuh semua boleh tolong die untuk remind kan die, trigger kan die, “ehhh, anniversary aku la”..haaaaa gituuuu..paham ke idok.. 

Kemain nau panjang meleret2nye..padahal nak cite ketagih,

Nie je..huahuahua..tah la kite pun xtau kenapa duk ketagihan bende nie skang..padahal kite bukannye yang jenis minum milo..stock milo kotak ke, milo serbuk ke memang xkan penah ade..kalau ade pun untuk kite buat kek batik..itu je la pun masanye yang peket milo akan "visit" umah kite..tapi yang milo nugget nie, setiap hari wajib makan sepeket..dengan harapan air 3liter yang kite minum seharian boleh cover sugar dalam badan kite..hihihi..

Dinner semalam kite masak chicken cordon bleu with creamy spinach gravy..kemahen lagik tajuk makanan tuh...kite try masak pakai air fryer..sebab hasben kite kate, die nak live a healthy lifestyle skang nie..so no oil..kononnnn..poyo je..macam la yang gravy tuh healthy sangat..kihkihkih..lagi satu, kene la guna u’olls..kang marah laki i kang..nak air fryer, bile dah beli, xguna langsung..

Saje je kite banjirkan gravy tuh cenggituh..

Nie haaaa gravy-nye..dah lama xmasak nie..makan dengan salmon yang di-grill pun sedap..

Seronok sekali sekala dapat masak..walaupun banyak “gangguan” kat dapur tuh, tapi puas..hehehe..

Tuesday, February 13, 2018

:: Salted Egg Squid & Fried Oyster Mushroom ::

Hamboih jah!..kemahen lagik tajuk entry ko kan..omputih sangat!..entry pulak berhabuk dengan bahasa melezia..kihkihkih..

Orang melezia yang makan western cenggini la..koya lebih..huahuahua..weekend2 biasalah kan, ade weekend yang kite masak, ade weekend yang kite xmasak..banyak yang xmasak dari masak la..puncanye kenapa???..allow me to refresh u..i kan ade 2 orang anak yang sangat comel..dua2 anak yang baik..beza antara anak no 1 dan no 2 nie adalah, yang kakak type, “mommy cook i don’t care”..yang adik pulak type, “mommy cook i do care”..haaaaaaa, paham takkkkk fellas..so dari situ nampak takkkkkk jawapan kepada soalan “puncanye kenapa”..

Tapi kite akan cube jugak la untuk masak..lauk simple pun boleh buat hasben kite makan bertambah2 tau..nak2 pulak hasben kite jenis suka makan kat umah yang kite masak..macam weekend baru nie kite masak ayam masak kicap (letak cili padi..slurppp!!) + sambal sotong + telur dadar je pun..“hurmmmm, nasi ade lagi ker?..macam sedap pulak isteri i masak..isteri i kan masak memang sedap..u punca nie semua (sambil tunjuk perut die..hahahaha)”..

Kalau nak simple lagi, lauk ikan/ayam goreng makan dengan kicap je..xpun sambal ikan bilis dengan telur dadar makan pulak dengan kicap..kene pulak tabur cili potong dalam pinggan gaul sekali dengan nasi yang dah letak kicap tadi..perghhhh, superbly superb i tell u..ehhh, dah kenapa sambil taip nie sambil terliur nie..ishhh, kadang lauk simple gitu la yang paling sedap sekali tau..

Ade one weekend tuh hasben kite request sotong goreng telus asin..bile hasben kite dah request-ed, memang kite akan masak jugak..

simple je bahan2 nak masak sotong goreng telur asin nie..itu je pun bahannye..

serious rangup..crunchy crunchy gituuu..campuran 2-3 tepung..

inilah hasilnye...kemain suke hasben kite..

Untuk anak2 kite masak sup cendawan tiram..beli sepeket tapi kemain banyak pulak cendawannye...nak simpan bile minggu pulak nak masak..mau membusuk je dalam fridge..kite xsuke sebenarnye nak simpan2 sayur nie..tau2 kang berair la, membusuk la..sebab tuh kalau nak masak baru beli..

itu adalah campuran untuk buat celupan cendawan..hehehe..

tadaaaaaa..tangan kecik tuh yang tolong kite gaulkan..asyik la, "qisya nak tolong mommy"..tolong la nak..kang dah besau xnak tolong memang tangan tuh mommy "titik" dengan senduk, sudip, pisau..

Ready to fry..

After fried..

Hasben kite kate, “sedapnye domok..rase macam tengah makan kat terengganu”..hahahaha..

Monday, February 12, 2018

:: Ordered Sticker From Mamisticker ::

Qisya kan dah masuk tadika..so barang2 die semua kene berlabel..of course la kan kene label..durghhh!!..ngeeee..

Barang2 die as in segala2 la..toiletries die, susu, botol susu, botol air, baju2, ehh segala2 la..baru2 nie tengah browse IG, ternampak page “sponsored” keluar..tengok2 page sticker..nampak pulak video yang sticker tuh jenis kalis air la hape la..joyah kan, kene pulak tengah mencarik..bukan falsya la kalau x click page tuh..muahahaha..

Disitulah puncanye kite terjumpa “Mamisticker” nie..

Sekali bile dah “belek” page mamisticker, terus macam nak order..bila dh terdetik nak order, memang xde cite banyak la kan, order je terus..xyah nak berbelah bagi sangat la..lagipun memang tengah mencarik sticker yang kalis air..yang kalau bile basuh xkan tertanggal..

Kite suke cara nak order sticker nie..xyah nak wassap “mamisticker” untuk order pun..start from order sticker till payment, semuanye online..ala2 macam beli barang online la cite die..and after order, mamisticker yang bahasakan diri die mami, akan wassap for validation before die proceed with the order..

Bagi kite process order sticker kat mamisticker memang senang la..xyah pun nak kene tunggu die reply berapa harga sticker, nak kene deal lagi order, nak kene screenshot payment and send kat die as a prove and whatnot..

Okayh, masa nie parcel dah sampai..

 so cute die punye plastik kan..
 nak bukak2 parcel, eh eh, ternampak pulak sticker nie..bile betul2 parcel dapat lambat, nampak sticker nie terus xjadi nak marah..muahahaha..
 packaging die sangat cantik..kite suke gile..
comel sesangat kan..ade x yang pelik kenapa macam2 corak ade tuh..bulat la panjang la pendek la..kite x bayar extra for that..all inclusive dalam price yang die bagi..baloi kan..bayar RM29 (exclude postage), dapat macam2 corak..

Kite xtau la kalau ade mana2 orang yang buat sticker cenggini jugak kan..ini kite first time order sticker yang ade banyak jenis dalam satu harga..

Kalau ade sape2 yang berminat, boleh terjah website mamisticker.com..kite pun nak terjah website die jap..nak order sticker untuk nak label barang2 dapur..ngeeeee..

Friday, February 9, 2018

:: Bila Teringin Makan Makanan Manis, Maka....... ::

Assalammualaikum korang..dah brekfes ke pagi2 nie..hari nie kite brekfes heavy sikit..hari2 egg sandwich pun muak jugek kan..hehehe..

Pulut dengan rendang ayam..serious sedap u’olls..pagi tadi beli kat kedai kita kat ofis hasben kite..berapa banyak kite daaaaa!!..hahaha..

Ehhh serious sedap..1st time rase sebenarnye..selama nie beli nasi lemak bungkus kecik tuh je..jangan jap2 lagi nie mata layu sebab santan pulut dengan santan rendang dah naik kepala sudey..kihkihkih..hasben kite tanye beli pulut kuning nie sempena nak celebrate ape?..“sempena nak celebrate ofis i bagi full day off khamis depan”..bengang je pakcik dengar..hahahahahahhahaha..jumaat depan kan cuti CNY..ofis kite selalunye akan bagi early release day before..half day je la tapi..sekali semalam dapat email from HR, management bagi full day off on that particular day..weeehuuuuu!!!..

Kite kan kan kan kan kan, 1st time buat pudding caramel..sebab tetibe macam nak makan bende manis2..ngeeee..so kite pun mintak la resepi kat kakak kite..antara banyak2 puding caramel, kite paling suke yang kakak kite punye..sebab manis die just nice je..xmanis sgt..bak kate hasben kite la, ayat yang die selalu guna kalau kite cakap air nescafe die xberapa nak manis ke hape ke kan, mesti nanti die akan repy, "xpe, xmanis pun xpe..pandang muka isteri i sambil minum pun dah boleh buat air yang tawar jadi manis..sebab isteri i kan manis orangnye"..wakakakakakakakaka..tergelak besau kite setiap kali die cakap gitu..sebab die cakap dengan expression muka orang tua miang..hahahahaha..

Nak beli pudding caramel boleh je tapi gile mahal kut..sepotong 4hengget..ape gile la mahal benau gitu..4hengget tuh boleh beli bahan buat sendiri dapat seloyang lagi..makan ler sampai terbelahak korang anak beranak..

pudding caramel version derhaka..sebab kakak kite bagi resepi suruh letak susu cair..tapi susu cair xde, nak beli terlupa, maka kite guna susu dutch lady yang memang sentiasa ade stock kat umah tuh..kite kan memang suke menderhaka dekat resepi..sebab istilah masakan kite, "kite buat die, bukan die buat kite"..kihkihkih..

Masa memula keluarkan dari periuk kukus, neves kite takut xjadi..sebab lain macam rupenye..tanye kakak kite die kate okayh dah tuh..so bile tuan punye resepi kate okayh, okayh la it is..

Semalam letak dalam fridge..sebab pudding caramel nie sedap makan masa tengah sejuk2..soothing jeeee tekak..

sedapnye lahai..serious sedap..rase manis tuh just nice je..

Ingat  nak bawak pegi ofis harinie..tapi macam hurmmm xpe la..malam kang nak enjoy makan pudding caramel yg super sedap nie dengan suami dengan anak2..nyumsssssssssss!!!..tazabarrrrr nak balikkkkkk makan malam nie..

Monday, February 5, 2018

:: Dah Cuba Pasti Xnak Cuba Lagi ::

Dubuyo..ye, itulah yang pertama kali kite mencuba dan xakan mencuba lagi dah..janji dapat rase je..πŸ˜‚..sama la cite dengan dakgalbi..tertipu dengan kaler kemerahan menyala..kite kan hantu pedas..so bile nampak merah sos tuh, terbayang tahap kepedasan samyang..tapi bile makan, nan hado..macam pelik pulak bile makan..paling sedap masa tuh adalah air die..peach tea!..hahaha..ehh, kat dubuyo pun sama..peach tea die je yang kite rase sedap..kihkihkih..

Kat mana2 pun la, kalau dalam menu ternampak peach tea, memang itulah yang kite akan order..kite sangat suka dengan air peach tea..xpandang yang lain dah..

Sabtu lepas kiteorg sefamily pegi GPO..hasben kite nak carik running shoe..

Seketul mak bersama 2 ketul anaknye..hahaha..kak atul dah gemok!..seminggu nie makan xberjaga langsung..main bedal je makan dan minum ape saje xkene masa..

Dah lepas hasben kite beli running shoe die, kami jenjalan lagi..dapat la sambar seluar dan baju jogging..ingat nak pow under armour tapi xpe la, nike pun hakak okayh aje..hakhakhak..

Dah lepas dapat ape yang kite nak, baru la terasa lapar perut..usha2 kedai nak makan, hasben kite sebut dubuyo.. “kate nak try..nak try jom la”..

Terus kite macam, “hurmmmm, dubuyo nyeah..boleh jugak”..

Jangan ditanye ape nama makanan2 di bawah..haram kak atul xhengat..wakakakaka..cuci je la mata..nak tau ape nama menu, gie gugel..ngeeeee..

Kite makan satu je..

Nie untuk anak2..tp kuah die agak pelik..memang pelik la kan sebab ginseng..kite just amek ayam je..

Xtau la ape yang bermain difikiran hasben kite..ikutkan die, die xnk pun makan dubuyo nie..tapi die pegi jugak semata nak bagi isteri die yang cantik ini merasa..owhhh, so sweet!!!..

Antara banyak2 nie, kite hanya boleh terima yang sup tuh je..boleh terima pun sebab rase die pedas and macam rase makan megi kari..kihkihkih..

Yang lain, hurmmmm, overall, hurmmmm, ai is kenot la..macam xkene dengan tekak..ke sebab kite nie jenis xlayan langsung and xheran langsung dengan korean movie, so kite xleh masuk jugak dengan makanan korea?..ntah la..xtau la relevant ke idok fakta tuh..saje je mandai buat andaian sendiri..hahahahaa..

“Dah makan sekali dubuyo nie dah la..nak repeat balik memang xlah kut”..gile, makan cenggitu je habis 140hengget..baik la makan dekat absolute thai..lagi sedap..boleh makan miangkam yang ade seploh helai daun kaduk..kak atul makan itu je pun dah boleh kenyang..

But one thing for sure, antara korean food dengan japanese food, kite lagi prefer japanese food..80kali ganda lagi sedap..hehee..

“Memang kalau makan kat restoran korea, lagu dalam restoran nie pun kene pasang lagu kpop nyeah”..hasben kite duk mengomel..hahahahaa..die memang anti sikit dengan lagu2/movie2 kpop/korea nie.. “nasib baik isteri i xgile nak tengok cite kpop..kalau x, (kite lupa dah ape yang die cakap)”..wahahahahahaaha..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...