Tuesday, February 26, 2019

:: Tidak Berkesudahan ::

Tak sudah2 lagi..hehehe..ape yang tak sudah2???.
Iniiiiii yang tak sudah2 tuh..hehehe...
Nampak macam geli kan bile tengok ade bijik2 pastu color pulak color coklat more to hitam2..tapi xkisah la..sebab sedapppppp..huahuahua..layannnnnssssss..ikutkan xleh pun makan coklat kalau nak diet..tapi xpe la..once in a while makan coklat won’t harm right?..ngeeee..dah alang2 ramai tegur kite dah kurus, so kite makan la chocojar nie as a reward..ececececeh..*ayat penyedap hati sebab tetibe terasa nak balun chocojar..

Satu badan kite sakit skang nie..sakit ya amat..mengharapkan pain killer yang kite baru makan tadi untuk mengurangkan sakit2 badan..of course, mengharapkan keizinan dari-NYA jugak untuk kite kembali sembuh..😘😍
Rase macam tengah berpantang..wakakakkakaka..

Sakit badan macam ini memang tidak kelakar..but neway, Alhamdulillah atas segala nikmat yang Allah berikan dekat kite..ade la tuh Allah nak “jentik” sikit kite yang hina-dina nie dengan bagi sakit yang macam nie..syukurrrrr alhamdulillah..😍

Monday, February 25, 2019

:: Sakit Tapi Tidak Bermakna Akan Serik ::

Skang nie satu badan kite tengah sakit..from head to toe..nak batuk pun xleh beria sangat..kalau tidak, sakit batuk akan tangkap dada dengan perut..tahap xleh beria sangat tuh adalah kene batuk2 manja..batuk ala2 berdehem..gittuu!..hehehe..sebab kalau batuk macam biasa, mau perut kite terus ade six packs rasenye..huahuahua..

Bila mengadu dengan hasben kite, asyik la tanye nak pegi klinik ker tidak..haiyoooo...ape saje sakit yang kite mengadu, memang itu yang akan ditanyanye.."nak pegi klinik x?..jom la pegi klinik"..ngeeeeee..

Kenapa sakit2 badann?...sakit carik sendiri..hahahaha..

Semalam kite ade run..KL City Day Run 2019..masuk pulak yang 15km..dah kalau starting point-nye dekat depan DBKL jalan raja laut, so xyah nak susah2 pikir route larian la kan..kompom punye akan lalu bukit tunku..itu sudah semestinye..korang penah lalukan bukit tunku..so for sure korang tau cemana peginye jalan2 kat situ..dengan kite yang dah 2bulan lebih xberlari langsung, stamina out, strength harems xde..hikhikhik..maunye xsakit2 satu badan..

But alhamdulillah, kite managed untuk habiskan that 15km..
itu adalah timing kite berlari untuk 15km..

Okayh la untuk orang yang dah lama xberlari then terus nak berlari yang jaraknye 15km..tapi tah la,  at that time, eo young living peppermint mmg banyak membantu kite dari segi breathing..wehhh, 2 bulan lebih xberlari, ko ghase, breathing xkan ade problem ke?..confirm saluran pernafasan sempit punye..bile kite rase breathing kite out, dada ketat susah nak bernafas and saluran pernafasan macam sempit, kite just sniffed eo peppermint, then terus terasa breathing lancar sangat..saluran pernafasan pun boleh rase dah xsempit..itu yang kite boleh push sikit masa berlari..

Memang akan rase lain la sebenarnye..sebelum2 nie penah jugak kite dah lama xberlari..even lari untuk 5km je pun, confirm akan pancit..nak bernafas susah sebab nafas xsampai..saluran pernafasan macam ade something block..that's why kite boleh rase that perbezaan..
 
medalnye..

To be honest, masa dapat goody bag after kite sampai finishing line kan, kite marah betul..dah tuh, kau dah la baru lepas berlari 15km, mengharapkan dalam goody bag ade la air mineral..botol kecik pun jadik laaaaa..bile tengok dalam goody bag, xde weh..banyak brochure and leaflet pastu sepeket serbuk teh dengan medal..uurrgghhhh!!!..marah betul kite..dah la masa tuh kite dengan ikhwan sehelai sepinggang..dan2 pulak masa tuh dedua terlupa nak bawak purse and wallet..IC pun xbawakkkkk!!..

1st time berlari 15km..route pulak haremsss jadehssss..mental kene kuat sebenarnye..kalau 10km okayh lagi, tapi kalau 15km memang kene kuatkan mental..maksud kite, untuk newbie macam kite la..yang dah pro, mental dah sah2 kuat..lalu bukit tunku pun dah berhazabedah..ingatkan bile dah lepas bukit tunku, dah terlepas la seksaan bukit..lalu depan parlimen, dah happy dah sebab dah xjauh je pun nak sampai ke finishing line..elok simpang dekat bukit tugu, ehhhh, kene melencong masuk dalam tuh plak lagi..wahhhh wahhh, bukit lagi ke?..adoiii, bukit bertemu bukit, bertemu lagi bukit hingga ke jannah...dah "berjalan2" dalam kawasan bukit tugu, tengok2 keluar balik dekat padang merbok..masa tuh sumpah xkelakar..

Mental almost crack wehhhhh..dengan panas..huwaaaaaaaaaaaaaaa..sampai2 finishing line, terus carik tempat yang kosong sikit nak buat stretch after running..nak cool-down kan badan kite..

Walaupun skang nie badan kite sakit, sumpah xtipu..nak berjalan, naik naik tangga waima satu atau 2 anak tangga, tetap kite xkan serik untuk berlari lagi..bulan 3 nie, ade trail run pulak..pun 1st time nak cuba..10km je..try dulu 10km..xyah nak terus2 nak pegi lebih dari 10km..adapt-kan diri dengan trail run..after dah biasa, kau nak masuk 21km pun silakan..hehehe..so skang nie, kite kene carik trail running shoes..tengah usha2 brand mana yang helok...hikhikhik..kayh la korang..nak lunjur kaki jap..jap lagi masa lunch nak pegi carik cream untuk muscle pain..

Monday, February 18, 2019

:: Anak Bujang Mommy Dah 3 Tahun ::

Hari nie 18Feb19, genap umur anak bujang kite yang ke 3tahun..ya Allah sekejapan je rase..dah 3tahun dah si bobot..so semalam, celebrate birthday die dah alang2 semua orang ade..alaaa, celebrate biasa2 je..
double celebration..birthday anak buah kite pun bulan feb jugak..22Feb, so dah alang2 die ade, sekali harung je la..asalnye hasben kite nak beli kek eskrem braskin robbins..sebab qisya asal kek utk birthday die je mesti beli kek kat situ je..kire nak bagi fair la dengan anak bujang la..kite yang xbagi sebab mak dengan adik kite demam, so better beli kek lain je..and kite plak memang particular bab2 kek nie..

Tah la, kite memang memilih sikit kek2 nie..itu yang beli kek secret recipe..
tapi kenapa yang birthday bulan november ke depan..dah macam birthday die je tau..kihkihkih..bobot masa nie die malu..die xnak berdiri betul2 depan kek..pelik2 la bobot nie..
masa nak suruh bobot potong kek nie pun kemain susah..tapi sebab kakak2 die ade kiri kanan, plus dengan ayah duk paksa, pasrah je la pegang pisau..hihihi..
sonok betul die dapat hadiah..menggedik2 kaki sementara nak tunggu mak lang tolong bukak wrapper hadiah..lagi xkeruan bile nampak feveret toy die skang which is Tobot..
suke die duk membege2 tobot die..
ini haaaa tobot bobot..
happy birthday sayang mommy..sekejap je anak mommy dah 3 tahun..mulut tuh jangan macam orang tua sangat..asyik membebel je..doa mommy masih sama dengan doa setiap kali mommy tadah tangan bile berdoa untuk anak2 mommy..mommy sayang bobot..daddy sayang bobot..kakak qisya sayang bobot..semuaaaaaaa orang sayang bobot..

Hari nie 1st day bobot school after almost 2 weeks xpegi school..kakak die cuti sebab kene chicken pox, die pun cuti..nenek pegi umrah, die cuti jugak..hari nie, mata x celik lagi dah menangis2 xnak pegi school..adoiiii...sampai school, menjerit2 die xnak..momy kentalkan jugak hati..once aunty amek je bobot, terus mommy dengan daddy angkat kaki..less than 10 minutes, aunty send gambau dekat WA kate bobot dah senyap..sekejap je nangis..hurmmmmm, drama la bobot nie tau..propa sungguh..bak kate daddy, "memang anak lelaki xsuke pegi school kut"...wakakakakaka..

Friday, February 15, 2019

:: I Love Yoo! ::

Pagi nie kite breakfast lain dari yang biasa..kite breakfast,
iniiii..pagi tadi kite naik train pegi ofis dari kl sentral..so bile lalu tepi kedai nie, ehhh, singgah jap la beli bubur..lain macam selera pagi nie..xpenah2 breakfast makan bubur..hehehe..

Petang semalam as usual, kite ke ofis hasben kite..standard timing kite sampai situ selalunye dalam pukul 6.10 ke 6.20 petang..baru nak duduk je, hasben kite dah mucul..nak joyah nie nak joyah nie..dekat lobi ofis hasben kite kan dah tukar kusi baruuuuu u’olls..phewitttt!!!..onion aunty much haaaa!!..haks..

Kiteorang xterus balik rumah..tapi kiteorang pegi detim sat..kengkonon celebrate declaresary yang ke 9tahun..ishh, poyonye lahaiiiiii..πŸ™„πŸ€ͺ..kami ke One Utama..dah alang2 ke One Utama, hantar sekali la stroller qisya pegi service..so sebelum hantar stroller qisya pegi service, kami pegi soru sapedek dulu..hasben kite ajak makan kat Kfry..aii is okayh je..memana pun buleh..semalam tuh kire 2nd times la makan dekat situ..

Elok duduk xsampai 5minit, tetibe staff Kfry bagi bunga ros sekuntum..sempena Valentine’s Day la gamaknye..
Rabaknyeeeee mataaaaaaa..xcukup tido beberapa hari dah nie..xtau la kenapa skang nie kite susah nau nak tido..
 Bingsoo bonauuu..hahaha..
 sexy betul cheese tuh..
 nyumssssss...ayam tuh pedas kalau nak ikutkan..penah dulu masa 1st time makan, kiteorang makan ayam tuh semata tanpa salut dengan cheese sebab masa kite pegi cheese dah habis..pedas die makngaiiii, salah cara telan boleh tersedak..
 and nie tah ape nama tah..

Lepas makan, hantar stroller dekat Mamours jap, then terus singgah toys r us sebab nak beli present utk bobot..isnin depan birthday die..skang nie bobot die suka katun Tobot..banyak dah menan tobot die..kalau nak beli toy, itu yang die akan piih..minat betul die dengan toy yang boleh transform2 nie..
nie haaaa hadiahnye..harga die wehhhh, mahalnye..nasib baik la guna member price..beza la 30hengget..harga asal die RM302..member price, RM272..hurmmmm..huntung ler jadik anak daddy..kalau jadik anak mommy xde de la nak beli menan kemain mahal gitu..
 boleh jadi ini..
pastu gini..
 boleh transform jadi 3 bende alah nie haaaaaa..mesti suke bobot nie nanti ble dapat tobot..feveret die kut..

Kalau ade untuk bobot, mesti la ade untuk qisya..kalau bobot sorang je yang dapat, kompom merajuk berendam air mata si qisya nanti..
 untuk qisya daddy belikan ini..xleh beria sgt sebab bukan birthday qisya..birthday qisya nanti baru boleh cite..hahahaha..

Xsabar nak tengok reaction memasing..siap berbalut lagi 2 hadiah ni untuk derang..tapi tuh la, makin bertambah2 la toys derang nie...toys yang ade sekarang nie dah xtau nak kemas cemana dah..banyak weh..bilik qisya kat belakang tuh sudahnye jadi bilik untuk letak menan2 derang..bilik untuk derang main toys..nak selerak biar selerak dalam bilik tuh je..tapi kalau selerak bilik tuh, kite pening tengok..nak kemas pun xtau nak mula dekat mana..sudahnye kite tinggalkan je..sekali lagi naik atas, tengok dah kemas dah..rupanye hasben kite yg kemas toys anak2 die..hahahahahaha..

Thursday, February 14, 2019

:: Too Many Stories To Tell ::

Dah macam xde hari esok je kan semua bende nak cerita hari nie dalam satu entry..kihkihkih..

Pagi nie kite breakfast nasi goreng separuh bilas dengan hot americano..pagi2 dah breakfast nasi kan..ehhh, bukan ke ade quote, “breakfast like a king, lunch like prince and dinner like a pauper”..ngeeee..itu la yang kite tengah praktik kan sekarang..kalau nak kurus, nak diet, don’t u evah evah skip your breakfast..nevah hokeyh!..no good..
Tadaaaaaaa..but hot americano with no sugar..bile send gambau dekat hasben kite, die tanye, “boleh minum ke without sugar?..xpahit ke?..boleh telan ker?”..hihihi..ye laaaa, hasben kite tau je yang bini die nie bukannye coffee junkie macam die..hasben kite ye la, minum la ape bende yang ber-caffeine pun, the bitter the better..gittuuuuu..

Eleh, takat kopi stabak, boleh la nak poyo-poyo minum yang xde sugar..cer kalau gloria jeans punye hot americano, or san francisco ke, or mana2 coffee shop yang americano die kaw, mau terbeliak mata seharian xberkedip..rasenye one sip je lepas tuh tolak tepi sebab xleh nak telan..itu kalau xletak sugar la..kalau letak sugar, boleh je telannye..hehehe..

Pastu kan, kan kan kan kan..hari nie kan, anniversary kite dengan hasben kite..bukan wedding anniversary, tapi declare anniversary...ecececeh..getissssnyeeeee lahai nak ber-declare-anniversary..kuikuikui..
hasben kite kan ade masalah nak ingat date2 nie..semua date penting2, semua die save dalam calendar henfon die..calendar kat henfon die memang die akan selalu tengok pun..sebab nak check schedule meeting2 die..pastu pagi tadi saje la ngada..kite WA hasben kite dengan ayat, "selamba lupa..πŸ˜’"..padahal pakcik tuh tengah meeting..hahaha..then itu la ayat2 yang die replied balik..huahuahua..xkisah la save kat mana pun semua important date as a reminder, dari xingat langsung2 kan..ye dok???..

Pastu kan, semalam SCKLM dah bukak registration untuk new runner..
Woot woot!!!!..seram betul tang category tuh..Half Marathon kau!..timing pulak amek timing yang paling lama..mampu ke wehhh 21km???..hehehe..insyaAllah boleh..ganbatte kudasai!!!!..chaiyokkkkk!!!..ehhh, tapi kan, jangan nak woot woot sangat la sya oiiii..belum confirm lagi registration ko tau..sobsssss..

Ini baru register je tau..belum confirm lagi..ape???..xpaham?..
Nah, kalau xpaham sila baca ini..

Semoga ade rezeki nak berlari nanti..insyaAllah..

Pastu pagi tadi, adoiii, banyak kali terjadi dah sebenarnye..jangan la pikir kite nie perasan ke ape nyeah..serious xde nak perasan2..macam kelakar lagi ade la..ngeeee..muka kite nie kan selalu menempek dekat ofis hasben kite pagi dan petang..dah tuh, carpool kete kan, memang akan selalu la menempel kat situ..pagi tadi kite withdraw duit kat atm machine..atm machine plak betul2 sebelah pintu nak keluar masuk dekat lobi..bile kite kat atm machine, ade la satu group staff laki lalu..then one of them duk kate, “ehhh jap2, korang naik dulu laaaa..aku rase macam duit xcukup..nak withdraw jap”..kite buat biasa je..sekali ade yang sambung, “ehhh kau jangan macam2..bini orang nie..nie bini iwan &;(@ la”..simbol tuh kire macam refer kepada hasben kite la..ye la, bukannye hasben kite sorang yang nama iwan dekat ofis die tuh..terus terkedu yang sorang tuh, krik krik krik..berlalu pergi terus..sambil2 tuh terdengar, “laaaa, bini iwan ke?..mana aku nak tau”..hahahahha..kat atm machine tuh 2-3 kali gak la terkene bende sama..

Pastu kalau petang2 pulak, kite akan lalu belah belakang untuk ke lobi..kadang ade la staff2 laki duk berkumpul kat situ..pun few times terkene jugak la..skang alhamdulillah xkene dah sebab derang dah tau kut..wakakakaa..dulu bile lalu ade la yang duk menyakat2, duk bagi salam la, pastu cakap ape tah xingat..then mesti akan ade salah sorang yang akan cakap ayat, “weh, itu bini iwan la”...pastu terus, “ye ker?”..ayat seterusnye kite xdengar sebab kite dah berjalan ke depan dah..huahuahua..alah, biasalah laki kan, bukannye derang beria pun, bukannye derang ade niat ape2 pun..more to nak menyakat sebenarnye..yang bagusnye, setiap kali kite terkene gitu, mesti akan ade orang yang cakap, "itu bini iwan la"..kihkihkih..dah tuh, kate hari2 kat sana..itu belum cite kalau pegi wedding kawan2 ofis hasben kite, or terserempak2 dekat luar dengan kawan2 ofis die ke..and kebetulan ade pulak derang dalam salah sorang group tuh kan, so of course la derang tau yang kite nie "bini iwan"..huahuahua..and haaaa, untuk kite nak perasan memang tidak laaaaaa..jauhhhh sekali..ehh helloooo, kite bukan type perempuan yang senang and cepat sangat nak perasan nyeah..mungkin sebab dulu2 kawan2 kite majority lelaki kut..so in a way, kite boleh paham peel/perangai lelaki nie..

Pastu kite ade la  cerita dekat hasben kite..sebenarnye kite cerita sebab saje nak tengok ape respond and reaction die je..sebab hasben kite cool die melampau sgt la..sekali-sekala nak try trigger cool die tuh..xde masalah saje nak carik masalah kan..nak tau x ape respond die??..xnak tau pun kite nak cite jugak..wekkk..hahahaha..hasben kite cakap, “hah, sape2?..bgtau i sape yang kacau domok i..tumbuk muka die kang tau la..berani die kacau bini i”..wakakakakakkakakakaa..kelakar!!..tapi berbunga la sikit hati sebab suami kite at least ade la jugak perasaan gitu dalam diri die..huahuahua..dulu masa time tunang kite kene kacau, boleh x die gelak2 je bile kite cerita..cheh!..

Okayh, skang nie cite pasal CleanHero..panjang nau sembang2 ko kan sya..hikhikhik..

Lepas habis tengok concert Dewa19, lepas habis makan dekat ss2, kiteorang pun bergerak balik rumah..sampai rumah dalam pukul 2.30pagi..kite bukak je pintu rumah, dah bagi salam and bukak lampu, sekali kene "cak" daaaaaaa..punye la terkejutnye kite bile tengok air menitik2 dalam rumah..kat bawah tangga habis banjir..sofa yang kat bawah tangga memang xyah cite ahhhh, basah habis..kapet pun terjejas jugak tapi suku je la..suku tuh sebab berdekatan dengan tangga..first thing yang kite buat adalah alihkan sofa bawah tangga..nak nangis rase..sofa tuh baru je jadi penghuni dalam rumah xsampai pun sebulan..huwaaaaaaaaaaaaa..sofa lagi satu nasib baik xkene sebab jaraknye jauh sikit dari percikan limpahan air tangki..belah atas xyah cite la..lagi teruk kejadiannye..sampai pukul 6 pagi kite dengan hasben kite duk mengelolakan "banjir" dalam rumah..ini kali kedua jadi..sobssssss..sampaikan menarik perhatian para jiran laaaaaa..menyampah betul duk nak mengintai2 dari tirai kamar..ingat xnampak ke canner..

Long story short, kite pun suggest la dekat hasben kite panggil orang yang buat cleaning service cuci sofa, cuci kapet..sofa nak cuci sebab sofa kite yang duduk kat bawah tangga, dah tinggalkan stain watermark yang ketara..so sakit mata, sakit hati semua ade..kapet tuh pulak nak cuci sebab bau..dah tuh, basah kan..nak cuci sendiri kapet tuh, adoiiiii, xmampu rase..sebab kapet kite tuh dah la besar, tebal dan berat..kapet2 yang lain gigih la lagi nak cuci sendiri..lagipun xpe la cuci kapet tuh pun..segala macam tumpah kat situ..

Hasben kite xmembantah, in fact die suruh kite carik lagi..search kat fb, sekali jumpa page "CleanHero"..yang like 30klebih..review2 pulak semua satisfied dengan service CleanHero nie..ye laaa, ikutkan ade je ypage2 yang delete unsatisfied punye comment sebab nak jaga nama company die..tapi tuh la, tawakal je la..bagi kite, amount yang like tuh kemain banyak, so insyaAllah okayh..

So kite pun WA la CleanHero..bile die dah replied, dah mintak quotation, dah dapat quotation, dah transfer-ed duit booking, dah set hari segala bagai, maka sampai la ke hari yang di-set..tah mende-mende tah ayat..hihihihi..oooooo haaaa, dah alang2 panggil utk cuci kapet dengan sofa, cuci sekali seat kete kite..kete hasben kite xpe, x teruk..seat kete kite je yang berbagai2 jenis/macam makanan/minuman tumpah/berterabur..nasib baik la seat kaler hitam, terlindung la jugek..kalau kaler beige, tah cemana rupa tah..

Crew cleanhero yang datang rumah kite 2 orang..kemain baik, sopan dan cakap pun lembut je..serious xtipu..laki ye bukan perempuan..so before derang start with the cuci2 thingy, ade sorang tuh die akan explain pasal product yang derang akan guna and whatnots..lepas habis explain-ed, maka bermulalah sesi cuci ape yang nak dicuci..
derang start dengan sofa dulu..tapi tuh la before derang start, dah cakap awal2 dah yang derang hanya boleh tolong kurangkan stain watermark tuh dala 60-70% je..hurmmm xpe la, janji xketara sangat stain-nye..
2 orang mengerjakan satu sofa..sorang macam ala2 brush sofa, sorang lagi cuci..


 
cuci kapet pulak..

Cuci kapet sorang je sebab yang lagi sorang dah start cuci seat kete..bile habis yang yang cuci kapet, die tunjuk air kotoran kapet yang dah dicuci..hitam nau nau..kotor..ngeeeeee..sama jugak la dengan air kotoran dari seat kete selepas dicuci..yg itu kite xtengok sebab kite tengah masak..hasben kite je tengok..hasben kite kate berganda kotor dari air kotoran kapet..kahkahkah..abudennnn, 5 tahun lebih kut kete tuh, ade pulak 2 orang anak kecik, kau ghase????..masalahnye bukan takat 2 anak2 kecik je yang bagi tumpah air la makanan la..orang2 tua umur yang dah berabad nie pun sama jugek peginye..xberadab sungguh!!..hahahhaha..

Buat masa nie kite xberani nak letak dah sofa kat tempat asal die which bawah tangga..takut kejadian berulang kembali..so sementara nak tunggu wingchair kite sampai, dudukkan la die dekat tepi sliding door dulu..ape punca banjir???...paip untuk air tangki keluar dah bocor/pecah..paip untuk air masuk okayh..mana tau???..sebab esoknye jugak hasben kite panggil plumber datang rumah betulkan..and nasib baik la jugak esoknye adalah hari cuti..

Owh haaaa lagi satu, susah betul dapat jiran yang suke nau kepochi2 nie..duk tanye2 ape yang budak2 tuh buat kat depan rumah kite la, berapa harga untuk cuci setiap satu la..sumpah annoying..sorry la nyeah, dengan jiran kite tuh, kite sceptical sikit..ehhh, bukan sikit tapi banyak..cuba untuk husnozon, tapi susah sangat sebenarnye sebabbbbbbbbb, hurmmmmmm, xpe la..biar kite je la yang tau kenapa..

Kayh la korang..baik la kite stop menaip..kalau sambung lagi menaip, tah ape2 ayat yang kite akan taip kang..

Monday, February 11, 2019

:: Bile Bobot Mengemas ::

Anak bujang kite tuh kan, adoiiiii, memang peel lain macam sungguh lahaiiiiiii..dengan die memang selalu sesangat kite hilang sabar, tapi dengan die jugak la hati kite selalu sangat cair..bobot nie pandai beli jiwa tau..kadang nak marah, terus xjadi marah..eeeiii gerammmmmm..

Pastu mulut die tuh..rase macam nak cubit2..petah dalam pelat..pelat tuh pun xde la pelat sangat..pelat2 budak2 umur 2-3 tahun..ade je bende nak menjawab..mulut macam orang tua..serious weh, dengan die korang boleh bawak berborak tau..ayat2 yang keluar dari mulut die, kadang xleh nak jangka..xterpikir dek akal la yang budak umur2 si bobot boleh cakap gitu..ade jeeeee tau..bobot nie kalau die xde, semua orang akan tanye..hahahaha..sebab tuh nenek paling rindu dengan bobot kalau dah lama xjumpa..rindu yang sampai boleh nangis okayh..masa pegi jepun 9hari dulu nangis..nie skang nenek dekat Mekah 2 minggu, xtau la cemana..insyaAllah okayh la kut nyeah..kat Mekah lain la kut kalau nak compared macam dekat Jepun..hehe..

Dengan bobot, memang xleh nak berkompromi..A die cakap, maka A la..jangan harap la nak ke B, apatah lagi C..D xyah cerita la memang langsung2 xnampak bayang dah..lepas tuh, die memang tersangat unpredictable..sebab susah nak jangka tau perangai die..kadang ikut mood die pun ye jugak..pastu lasaknye lahaiiii..memang anak jantan sungguh la..hahahaha..die suke bergurau yang kasar..die suka kalau kite hempas2kan badan die, tolak2, angkat die pastu tonggengkan die then campak die atas couch..haaaaaaa, itu memang feveret gurau die la..ganas yang kadang xlarat kite nak layan..hahahahaha..ye laaaa kalau kat rumah, dengan kite je die akan bergumpal..masalahnye bile dah start bergumpal, die susah nak berhenti..kite dah penat, die xpenat lagi..sabar je laaaa..

Ooooo part mengemas..bobot nie buat masa nie, boleh la kalau nak diharap kemas2 toys die yang bersepah..walaupun ikut mood jugak la sebenarnye..mood x okayh, bile kite suruh kemas, “bobot entih(letih) la mommy..mommy xtau ker?”..eeeiiii, boleh pulak die xtau kan kite..geram betul..tapi kalau die nakkan sesuomething, then kite suruh die kemas toys die, terus die akan kemas.. “ye la ye la..bobot emash(kemas)”..

Memang la die kemas..kat carpet kat sofa memang la kemas xde toys die yang berterabur..tapiiiiiiiii, hahhhh, tengok la gambar nie..then u’olls akan paham..
Tengok la die podok menan2 die kat mana..atas tv panel die susun semua menan dan segala macam bende..haiyooooo..

Lepas settled kemas kat belah bawah, “mommy, bobot dah emash(kemas) dah..antik(cantik) x mommy bobot emah(kemas)”..kite pun balas laaaa dengan nada2 yang ala2 excited gitu.. “haah la..cantiknye bobot kemas..pandainye bobot kemas..thank you bobot”..and bobot pun balas, “welkem mommy”..kihkihkih..xpe laaa bobot, xkisah la bawah bersih, atas tv panel sama je seleraknye..janji bobot kemas..hehehehe..

Nak cerita pasal bobot nie, memang panjang u’olls..boleh buat buku cerita yang tebalnye tuh standard2 tebal buku berita kanak2..ye laaaa tebal2 buku cerita kanak2 la, xkan tebal2 novel pulak kan..nampak nau membongaknye..hahahaha..dah tuh, anak baru nak masuk 3 tahun 18Feb nie, memang kisah hidup tuh baru senipis buku cerita kanak2 la..kalau kite yang dah setengah abad nie, baru la betul setebal novel kisah hidup kite..ye dok???..heheehe..okayh itu je la bacaan u’olls dari kite untuk hari ini..till then..chiooaaussss..

Friday, February 8, 2019

:: Concert Reunion Dewa19 2019 ::

Sabtu lepas ade concert dewa..cannie alkisahnye..ikutkan hasben kite beli tiket pun dah lambat..ehh, lambat sangat dah kalau nak ikutkan..concert ari sabtu, tapi hari isnin ke selasa tah baru die beli tiket..sebelum beli die tanye kite, "nak gie tengok ke concert dewa?"..alaaaa, jangan la tanye soalan yang sendiri dah tau jawapan..ngeeeeee..

Of course la jawapannye adalah, "NAK"..ehhh, Dewaaaaaaaa kuttttttttttt..gile xnak pegi tengok..hikhikhik..then hasben kite tanye lagi, "nak duduk kat seat yang mana?"..kite pun jawab la, "ehhhh, ade lagi ke tiket?..bende sabtu nie je kan?"..and when hasben kite kate tiket ade lagi, terus kite jawab, "ikut u la nak duk seat kat memana pun..i xkisah"..ehhh, serious kite xkisah la..sebab kite tau hasben kite akan beli seat yang xkan mengecewakan la...huahuahua..

Tetibe, "okayh done!..dah beli tiket"..wooowwwieeeee, cargassss!!!..

Hari yang dinanti2 sudah mariiiii!!!..anak2????..anak2 kite xbawak..kalau nak bawak pun memang xkan lepas nak masuk..budak2 above 12tahun ye baru boleh..at first anak2 kite nak hantar dekat rumah kakak kite yang kat saujana putra nun..die menerima dengan hati terbuka je..hahaha..sekali mak kite xbagi..mak kite kate xyah la hantar jauh2, tinggal je dekat rumah nie..lagipun ramai je orang yang boleh melayan anak2 kite..plus, bobot pun bukannye nak balik rumah masa tuh..asyik nak nenek je..kite kan kalau ape2, lagi prefer mintak tolong family side kite..senang and insyaAllah xkan ade ungkit-mengungkit, caci-mencaci di kemudian hari..lagipun bukannye selalu and sesuka hati je kite nak tinggal anak2..once in a while je..kalau concert tuh boleh heret anak2, memang dah heret dah..tapi kalau boleh heret pun, mak kite kompom xkan bagi..wahahaha..

Belah hasben kite, ipar2 biras2 kite jauh..kalau derang insyaAllah akan boleh tolong..cumanye yang mana dekat nie la yang masalah..walaupun xpernah terpikir langsung nak mintak tolong and kalau boleh lagi nak dielakkan untuk mintak tolong pun..untuk nak mengelakkan dari ungkitan dan dapat cacian dan cercaan in the future..sebab tuh even qisya nak ke sana pun kite xbagi..yup, kite ngaku memang kite yang xbagi..kadang kalau terlepas tuh, adalah masa2 yang kite xde di tempat kejadian..samada kite tengah mandi kat atas ke, keje ke, keluar ke, haaaaa, itu jam baru qisya terlepas ke sana..qisya pun ade je mintak nak ke sana tapi memang kite akan berkeras xbagi..sebab tuh qisya berani cakap dengan daddy die je..and qisya akan cakap masa kite xde kat situ..kalau kite ade, even though die cakap dengan daddy die, the answer is still NO!..hahaha..kate pun kite control suami kite kan..mesti la suami kite akan dengar cakap kite..and kalau nak tau, memang itu la ciri2 isteri control suami and suami yang dengar sangat cakap isteri..dah alang dituduh control suami, so buat la betul2..sama macam menumpang suami la, alang2 dah kene tuduh, ehh, tumpang betul2 la..walaupun sebenarnye xde istilah pun isteri menumpang suami kan..tapi cemana pulak kalau suami menumpang isteri..rasenye itu yang baru ade istilah kut and itu baru la patut untuk dipandang serong..ehhh, opppsssyyy daissyyyy..😏..

 But once kite dapat tau qisya terlepas ke sana and hasben kite balik without qisya, memang kite akan berzikir dekat hasben kite suruh pegi jugak amek qisya..sounds like kite nie kejam and jahat sangat kan..but yaaaa, say la what u wanna say..u're not in my shoes..malas nak cerita kenapa dan mengapa kite berkelakuan cenggitu..yang xtau tuh teruskan la xtau..yang dah tau tuh, tau laaaa..yang tau tapi buat2 xtau tuh, xleh nak buat ape la kan..muahahaha..

Ehh, termelalut plak dah..sambung sambung meh..

Lepas hantar anak2 kite dekat rumah mak kite, kiteorang terus ke stadium malawati shah alam..tempat dimana concert dewa akan berlangsung..
the tickets..seremsssssss nengok rege untuk satu tiket..thank u sayanggggg!!!...

On the way nak ke sana, tetibe hasben kite singgah kat shell selepas tol duta..bile tanye kenapa stop, tingin kopi katenye...yolah, padahal benti nak beli rokok..kopi tuh asbab je..ahahaha..
dah di-offer, sape je yang xnak..hahahaha..
geram betul tau bile mintak hasben kite amekkan gambau..pengkau nau nau tangannye..xberseni langsung..tengok la ape jadik..blur habis..haiyooooo..
while waiting for the concert to start..selfie seround duluan dong!!!..hhahahaha..bile gambau dah okayh, hasben kite plak buat muka..tengok la dagu die xde curve..muka pastu straight turun terus ke leher..ish, spoillllll laaaaa..
ari lasso..

Ramai kan baladewa and baladewi kat bawah tuh..
once..
once lagi...love love love..
ari lasso and once..serious la, vocal derang xberubah..langsung2 xberubah..once tuh suara dieeee, adoiii, suara santaaiiiii je..xberubah i tell u even nyanyi sejam lebih..gitu je suara die..powerrrrrr gilak!!!!..

Mesti korang wondering kan mana Ahmad Dhani..die xdapat datang sebab die kene hurmmmm, yang mana xtau cite tuh, tanye la pakcik gugel..pakcik gugel boleh tolong jawabkan..Ahmad Dhani xde, so digantikan dengan anak die Dul..Duljaelani..muka sebijik sebijan muka bapak die..kesian die..nangis die kat concert masa tuh..rase lain sangat ahmad dhani xde..when it comes to Dewa, kite membesar dengan lagu2 derang dari suara ahmad dhani..Once dapat merasa sekejap masa die dah hujung2 nak digantikan dengan ahmad dhani..ari lasso lagiii la..itu zaman2 hasben kite..hahaha..kalau ari lasso, kite kenal die as a solo singer..overall memang best laaaaaaa..

Cuma yang xbestnye adalah dari side organizer..lighting, sound semua hancur..even bassist dengan drummer dewa pun complaint..sound system macam main dekat "kerja kawen kampung"..and sound system dekat indonesia jauh lagi bagus katenye..memang xdinafikan la yang masa tuh sound system hancur teruk..ehhh hellooo, derang bukan cikai2 punye band..itu kite pelik, normally kalau band2 yang ade nama macam derang, derang akan bawak sound engineer derang sendiri..coz derang kene jaga kualiti muzik derang kut..tapi xtau la maybe ade la perjanjian2 between band and the organizer..and kalau baca kat fb, ramai gile orang yang complaint sebab xpuas hati dengan organizer especially vvip ticket's holder yang ade meet and greet dengan Dewa..nak cite panjang so korang search sendiri boleh???...hehehe..

Concert habis pukul 12.30tengahmalam..more or less la..lepas tuh pegi makan sebab hasben kite lapar..so kiteorang singgah la kat murni ss2..
a must!..loh shi fun..sedappppssssss..
air kite..apo tah nama die..

Food hasben kite xsempat nak amek gambau..hehe..sampai rumah dah pukul 2.30 pagi...masuk2 rumah je kene "cak"...huwaaaaaaaa nak nangis rase..hurmmmm..ape die????..nanti2 la story..panjang sangat dah nie..kayh la chu'ollssssss..till then..bubui...

Thursday, February 7, 2019

:: Demi Anak ::

Demi anak2, mak ayah sanggup buat ape saje kan..malah sanggup hilang nyawa pasal anak2..ye ye, kite la salah sorang dari “mak ayah” tuh..

Alhamdulillah, Allah murahkan rezeki buat family kite..dalam rezeki kami suami isteri, ade rezeki untuk anak2..dan dalam rezeki suami, ade rezeki untuk isteri..alhamdulillah jugak, hasben kite jenis yang xkedekut la..ehhh, hiks..ustaz kate, “banyakkan sedekah kepada isteri, insyaAllah rezeki akan semakin lapang”..😍..kadang bile kite mentioned gitu ke hasben kite, muka annoying yang die bagi...hahaha..
Last week qisya kene chicken pox..shian anak dara kite sorang tuh..memula start dengan demam..kite xhantar die pegi school sebab qisya demam..mintak tumpang dekat mak kite..sebelum tuh kite tanye la dulu takut mak kite ade plan dah ke kan..nak cuti xleh sebab kite tengah busy..hasben kite plak asyik duk busy dengan meeting2 die..so memang xleh nak cuti..

Then petang tuh mak kite kol kate qisya kene chicken pox..adoiii, xkeruan kite tau..
 balik je dari keje, sampai je rumah mak kite, terus bawak qisya pegi klinik..shiannyeeee..
 and confirm..chicken pox..
 malam tuh kite tepek calamine lotion..kite xsuke la nak tepek calamine lotion..bile dah mandi pun melekat lagi..tapi tuh la, tepek dulu sementara nak dapat daun semambu..sebab daun semambu kan antara rawatan alternatif untuk chicken pox..
masa nie dah start naik dah..kulit qisya dah la putih melepak, so bile naik merah2 chicken pox, sangat3 ketara merahnye..naik takut kite..

Bile dah dapat daun semambu, kite pun tepek la kat badan qisya..nampak la qisya xselesa..die punye xselesa, sampaikan kite nak letak lagi daun semambu dekat die, die menangis..nak cakap xberani takut kene marah, tau2 meleleh je air mata..hehehe..sian die..dah tuh, dapat mommy garang kan..huahuahua..

Last2 kite xsapu dah daun semambu..terus kite DM kawan kite yang jual eo young living tanye eo ape yang sesuai nak letak untuk chicken pox..ade la satu eo nie kawan kite suggest-ed tapi kite xde eo tuh..eo Melrose nama diberi..bile xde eo Melrose, dah alang2, kite terus la order eo Melrose dengan diluted thieves..kawan kite dah siap2 buat diluted thieves untuk kite..nak beli eo thieves, kawan kite xde stock in hand..so sementara nak tunggu eo yang kite order sampai, kite lumur eo lavender..but of course la yang dah dilute dengan v6 oil..then kite letak eo oregano dekat tapak kaki qisya..lagi elok diselang2 dengan eo thieves..tapi eo thieves kite tah mana2 tah duduknye sebab anak2 kite main..masa nak guna,xjumpa, bile xnak guna, dan2 boleh pulak jumpa..baru je jumpa 2 hari lepas..menyorok bawah tangga celahan kaki meja..haihhhhh..then sepanjang masa kite akan diffuse eo oregano letak dekat2 dengan qisya..malam pulak kite akan diffuse eo lemon + eo lavender + eo peppermint..terus lena qisya tido..

Alhamdulillah dengan izin Allah, bile kite lumur diluted lavender dekat badan qisya, gatal2 xde, bijik chicken pox dah mengecut..bile eo Melrose sampai, terus dilute eo Melrose + eo Lavender..bile lumur diluted Melrose + lavender, lagi cepat kecutnye..gatal2 of course la xde jugak..sebab kite kerap la jugak tanye qisya, ade gatal2 x?..manjang jawapan qisya, xgatal..malam pun qisya xde terjaga2..
Bertambah lagi eo young living kite..

Skang nie kite tengah kumpul duit nak beli eo frankincense..dah lama sebenarnye nak beli eo frank nie..tapiiiiiii hahaaaaiiiiii, mahallllllnyeeee....eo frank 15ml rege die 3ratlebih wehhhh..ehhh, kite sebenarnye dah ade list2 eo ape nak beli..tapi xleh la beli sedepuk gitu...laki gua kalau kaya yang tahap nak keluarkan 10k macam 10hengget, memang skang gak gua dah borong semua eo yang ade..hahahaha..

Ehhh, tah kenapa tetibe je terasa nak ngendeng hasben kite untuk topup kan yang mana xcukup untuk kite masuk jadi member terus sebab dengar cite skang nie hasben kite tengah "masyukkkkkkkkk"..kahkahkahkahkahkah..nak buat cemana chuollsssss, kate pun menumpang suami kan..orang yang menumpang suami memang gini la perangainye..ehh, mauhahahahahaha..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...