Thursday, April 13, 2017

:: Cara Memilih Buah Oren Yang Manis ::

Dulu2 kan kite mmg failed betul bile pilih buah oren nie..of course la semua org nak yg maniskan..tp dh kalau buah tuh sebijik2 gitu dan kene plak tmpt yg kite nak makan tuh dh ditutup dengan kulitnye, mcm mana la kite nak tau manis ke masam ke kan..kite pulak mmg hantu buah oren..hurmmmm, not only orange je laaa..ikutkan kite mmg hantu segala buah..baik local fruits mahupun international fruits..

Kadang bile hasben kite pegi pasar malam, ade jugak la kite duk pesan2 buah nie..ikutkan kite xsuke kalau hasben kite yg belikan buah..ngeeee..sebab die xreti nak pilih buah and akan mintak penjual tuh pilihkan buah utk die..hahahahha..nak buat canner kan..xsuke pun kene la jugak suke dengan harapan buah2 yg die bawak balik tuh molek la isinye...nak harapkan kite yg beli mmg idok ler sebab boleh kire la berapa kali je kite jejak pasar malam kat area umah kite tuh..walaupun pasar malam kat area umah kite 2 kali seminggu dekat tapak yg sama..bukan ngada xleh masuk pasar malam tuh..tp nak berhangkut anak2 dengan bersesak2 lagi, ishhh, xsuke la kite..kihkihkih..

Abah kite pandai pilih buah so die la yg ajar kite kalau nak beli buah oren jgn tgk rupe cantik je..kuang3..dh tuh lumrah manusia suka tgk bende cantik, mesti la pilih yg cantik2 je kan..mcm suami aiiii la pilih aiii sebab aiii cantik..okayh seriously, kite pun rase mcm nak muntah ijau skang nie bukan korang je..jom kite muntah ijau secara berjemaah..muahahahahaha..

Abah kite kate, kalau nak pilih buah oren yg manis, tgk pada bontot buah oren tuh..kalau lopong ade lubang maknanye manis la buah tuh..kalau lobang tuh tertutup maka masam la iye..kite penah test and it's true!!!!..
 
Nie haaaa contoh die..nmpk mcm pusat manusia pun ye jugak..kihkihkih..org tua2 kate kalau pusat terkeluar mcm nie kawen ngan org dekat, kalau pusat ke dalam, kawen ngan org jauh..mitos je tuh u'olls..jgn la percaya sgt..sebab pusat kite ke dalam kawen ngan org dekat je..seberang longkang je pun haaaa..ehhhh, dh kenapa ko melalut pasal pusat nie sya oiiii..tuh belum lagi korek pusat pastu KKC..apakah maksud KKC?...korang google la sendri..hahahahhahaha..enough sya..cut the crap will ya..huahuahua..

So kalau korang nak beli buah oren yg manis, carik buah oren yg bontotnye lopong ade lubang..hurmmm jap jap..kenapa ayat kite mcm xkene je..haipppp!!!..korang jangan pikir yg bukan hokeyh..ngeeeee..tapi kalau xbetul, sorry in advance..😬🙏..

Itu kalau korang nak beli buah oren yg longgok2 la..tp kalau nak beli kat market yg mmg dh di-pack-ed, lagi senang..hehhee..kite kalau nak beli buah oren nie kite hanya akan beli kat Aeon..and kite hanya akan amek,
 navel orange..sahaja..mmg inilah buah orange yg kite akan beli dan hanya kat Aeon je tmptnye..kadang gie Aeon semata2 nak beli buah oren nie je (kejap orange kejap oren..ahhh gasak laaaa..same je..haha..)..selalu kite akan beli terus 2 beg yg ade 15 bijik tp tah kenapa last yg kite gie baru2 nie, semua yg 15 bijik tuh dh habis..so amek je la mana yg ade..5 bijik pun 5 bijik la..tp amek terus 4 beg la kan..kihkihkih..
 serious buah orange navel nie manis sgt..xpenah lagi kite beli dpt yg masam..qisya kemain suke makan..sebab tuh la buah nie akan sentiasa ade dlm fridge umah kite..
buah kundang nie feveret kite..dulu kalau dh smp musim senang je nak carik kat pasar malam..semenjak diviralkan susah betul nak jumpa..dh viral baru la org semua nak beli..padahal buah ie dh lama sesgt kut..

Dalam fridge kite kemain penuh ngan buah2an..mcm2 jenis ade..nak2 plak skang nie kite tgh duk rajin buat overnight oat..mmg lagi penuh la fridge ngan buah2an..hehehe..

4 comments:

  1. Kundaaaang sedapnya. Nani suka yang muda lepas tu buat colek. Hehehe.

    ReplyDelete
  2. Ok.. Boleh try tips pilih buah oren tu. Mahal betul buah kundang ni kan.

    ReplyDelete
  3. Akak tak kisah.. janji dapat makan buah.. anyway tq share tips tu. Walau dah tahu tapi asyiklah lupa.
    Kalau buah kundang, akak lebih suka yang 'kampung' yang masam tu.. perghhh.. tertelan-telan air liur masa taip komen ni ha..

    ReplyDelete
  4. Akak ni Jangan kata oren buah lain pun tak pandai pilih..acanne ni ?

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...