Friday, May 26, 2017

:: Tips Minum 8 Gelas Air Di Bulan Puasa ::

 
Try your best okayh!

Selamat berpuasa semua!!!..

Thursday, May 25, 2017

:: Makcik Nak Pegi Mana Tuh Makcik ::

Hari nie kak atul bawak kete manual pegi ofis..dh lama kak atul xbawak manual..alhamdulillah, masih boleh lagi handle the car stick..tp lepas tuh nangis wehhhh..sampai je parking lot ofis, kak atul dh xleh nak rase dh kaki kiri kak atul..left leg nerve kak atul terkejut gamaknye..rasenye skang nie tgh menggigil lagi kut nerve kak atul tuh..hahhaha..

Dah tuh, keje dekat "heart of kl" kan..yg mmg dh sinonim dengan jammed..mmg mendapat la..
 
Kak atul respect dekat driver2 yg bawak kete manual pastu keje plak dekat tengah2 kl, yg kompom2 kene redah jammed super hectic hari2..wa tabik spring sama lu org!!..hiks..

Hasben kite drive kete kite..die ade bengkel kat putrajaya..kete die xleh dh nak bawak merata2 dah sebab nanti takut kete tuh merajuk..merajuk kenapa???..rahsia..mihmihmih..plus, roadtax plak dh mati..hurmmmm..tuh yg kite pinjam kete mak kite tuh..maka ber-manual lah kite 2 hari nie..huwaaaaaa..nangis!!!..

Okayh dh..sambung cite makcik makcik..

Kite kan mmg menyampah tau kalau pakai spec dpn hasben kite..hehehe..

Adeeeee je nanti die kuarkan ayat nk membahan..

"Makcikkkk, makcik buat ape tuh makcik", "makcikkkkk, makcik nak pegi mana tuh makcik"..urghhhh!!!..panggilan makcik tuh maintain la..kata kerja je yg berubah..ahahahahhaha..

Nasib baik la kite nie jenis xbergantung harap 100% dekat spec..kirenye kalau xpakai spec tuh xyah la nak bersusah payah pakai contact lens ke ape ke..masih lagi boleh nmpk jelas dan terang..spec nie bile malam nak drive je sebab silau..

Kalau kite mmg jenis pakai spec, xtau la laki hakak tuh cemana..huahuahua..

Sabar je la..nasib baik sayang..kihkihkih..
 
3-4 hari nie kite sakit kepala..tuh yg try pakai semalam seharian..mana la tau kan kut2 la sakit kepala sebab mata ke..tp mcm sama je..hahahahahaha..

Makcik2 pun makcik2 la..makcik2 pun isteri u jugek..makcik2 pun, u sayang jugak..makcik voguesssssss..huahuahua..

Wednesday, May 24, 2017

:: Sebelum Puasa ::

Dah nak puasa dh kan..sabtu nie je pun..xsabar and at the same time nervous pun ade..nervous sbb boleh ke nak bgn kul 4lebih sediakan sahur..kite skang nie tido dh xde mcm dulu dh..dulu bunyi sayup2 pun boleh dgr..skang nie kim salam yolah..alarm sekuat2 alam pun xdgr padahal tepi telinga je..hehe..

So sebelum puasa mari lah pekene banana leaf Nirwana, Bangsar..ngeee..
Sedapnyeeee..

Peria goreng tuh sedap..dah mcm makan kentang goreng..xpahit langsung..hehehe..

Tuesday, May 23, 2017

:: 1st Trial Kuih Seri Muka ::

First time y'alls kite buat kuih seri muka semalam..plannye nak buat masa weekend..tp weeekend umah kite xsiap lagi repair..ahad petang baru settled repair..canner nak buat..dapur, hall bawah, hall atas dh mcm tongkang pecah..sakit pinggang kemas umah smp malam..hehe..

So semalam baru berkesempatan buat kuih seri muka nie..

Pakai noxxa la u'olls..asalnye malas nak pakai noxxa..malas nak bawak keluar..nak pakai steamer kite, lonjong dan kecik..mmg kompom ler xmuat..nak pakai periuk multipurpose cooker kite, mcm xreti..menggoreng ke, merebus ke, buat ala2 steamboat ke reti la..nak mengukus tuh yg x confident..dh bawak keluar dh semua2 tuh sebenarnye..steamer ngan periuk multipurpose cooker..sudahnye dedua simpan balik dlm bilik stor, last terpaksa keluarkan noxxa jugak..

Motif nak cerita semua nie???..saje je..padahal boleh je nak straight to the point je..tp kan kite kuat bebel..tuh yg berjela2 panjang tuh..kuang3..
Maka terjadilah kuih seri muka kite..nebes hakak tau takut xjadi..nasib baik jadi..tp kene prektis lagi..xperfect lg nie..heheh..

Yg belah atas warna hijau tuh by right kene letak santan..tp disebabkan santan dh abis maka menderhaka lah kite dengan resepi asal..kite letak susu full cream..kite buat die kan, bukan die buat kite..hiks..
Rupa buruk..xpe la xkisah janji anak2 ngan hasben kite suka..berebut2 anak2 kite mintak suap..huahuahua..ape?..nak puji diri sendiri ckp sedap..ehhh, aii xpuji diri aiii sendiri tp hasben aiii yg puji..die kate, "isteri i masak ape pun sedap"..beli jiwa sangat tau..muakakakakkaka..

Resepi mana dapat??..kite google-d je..hehehe..

Monday, May 22, 2017

:: Yang Tua Tuh Patut Disalahkan!! ::

Kite kan dh smp tahap mcm menyampah meluat pun ade..tahap yg kalau tgk muka pun mcm xnk dh..best betul bile berasal dari family berada and berduit nie kan..yg haram boleh jadi halal terus..boleh plak dengan dalam keadaan sedar tinggalkan anak dan tunang anak berdua je dlm rumah tanpa ada ikatan sah..kalau bini lain la cite kut..manusia jenis ape la gamaknye kan cenggitu..kalau xtau lain cite..nie tau and terang2 lagi boleh tinggalkan..hurmmm, what kind of mother are u?!..

To be honest, kite xsalahkan yg muda, kite salahkan yg tua..yg tua tuh patutnye mainkan peranan..mata yg asyik nak pandang pangkat dan harta tuh sila simpan dulu..jgn sebab pangkat dh harta terus jadik mak moden kengkonon..sebelum kau ajak org tuh masuk duduk dlm umah tuh, xboleh ke nak pikir panjang..owh lupa pulak..kuasa duit kan..mmg sgt besar kuasanya!!..boleh butakan mata si mata duitan..

Jangan la nak kate diri tuh xsalah langsung ye..kau tuh mmg semua bende yg kau buat betul..org lain yg tegur semua salah..

Tolong la ye do something..jiran2 dh ade yg bertanya nie..terserempak dengan jiran kat kedai, sekali, "bila si polan tuh kawen???"..kite mmg berterus terang je la yg mana kite tau.."xkawen lagi..bertunang baru kabarnye"..si jiran, "ooo ye ker?..ingat dh kawen..duduk sekali ke tuh"..kite pun jawab la, "aah dh duduk sekali"..si jiran pun sambung bertanya, "habis tuh kalau mak die xde, duk berdua je la dlm umah tuh"..kite pun dgn jujur, "aah, duduk berdua je la dlm umah tuh..nak kate ade org teman, xde pun nampak..boleh menimbulkan fitnah org je dieorg nie"..si jiran mcm xpuas hati, "mak dieorg okayh je ke tinggalkan dieorg duduk berdua dlm tuh"..kite pun jawab la, "sebab mak dieorg okayh la boleh tinggalkan berdua je..selama nie pun duk tinggalkan berhari2 dh pun..mcm xde bende je..biasalah la bile kuasa duit dan pangkat dh mengaburi mata..yg haram boleh jadi halal"..

Dari elok2 dh plan nak kawen cara elok, jangan smp kawen free je..ingat, byk mata memandang..mana tau kalau salah sorang dari byk2 mata yg memandang tuh tetibe kol JAIS, kompom mendapat la nnt..kawen free terus...time tuh mmg aku gelakkan je..ehh bukan gelak, senyum yg senget sebelah pastu usha atas bawah dengan hujung mata..mcm mana org mata duitan tuh pandang org2 yg hidup sederhana nie..ehhh, jgn ckp xde and xpenah buat..sbb ramai je yg perasan pandangan hina dan jelik tuh..

Ikutkan hati mmg nak je kol JAIS..tp sebab kite pikir ade sorang nie..kalau xpikir yg sorang nie, dh lama dh kol JAIS..tp xpe la, let others do the rest..dengan harapan kut la ade yg xtahan mata and xnk bersubahat kan..mana tau dh smp up to max, terus kol JAIS..masa tuh jgn salahkan sape2..jgn nak tunding jari dekat sape2..kene ingat, 1 jari kite tunjuk org, 4 jari tunjuk kite balik..

So, semoga selamat la smp ke jinjang pelamin dengan cara yg elok..gud luck!..menyampah dengan perangai manusia macam nie..nak kate xde otak, otak ade je..or mungkin la otak tuh letak kat lutut..plus, mak budak perempuan tuh tau ke yg anak perempuan die ditinggalkan dengan tunang (lelaki) die je berdua2 dlm rumah..berhari2 dekat seminggu pun ade kadang..ehhh, mcm menyirap pulak..jangan smp aku sendiri kol JAIS or panggil org2 masjid!!!..

Friday, May 19, 2017

:: Jom Menari Goyang Aster ::

Lately nie ramai yg duk share video goyang aster nama diberi..kite dh lama tgk dh..memula tgk tuh mcm ehhh best pulak..

Nie haaaa video nie..

I love the steps, love the song..ala2 reggae gituuuu..tetibe nak nyanyi lagu "no women no cry"..terbayang bob marley yg berambut dreadlock nyanyi lagu tuuh sambil smoke weed then asap berkepul2..wahahhahahaa..steps pulak mcm ala-ala mcm poco-poco..

Weekend nie boleh exercise menari2 ngan apaknye..ehhhh, ngan anak2 la..hahahhahaa..nak2 plak steps nie mmg my kinda steps..relax, smooth and simple..;D

Dah lama xmenari maka badan pun dah jadi keras..dah bertahun2 tinggalkan zaman tuh..so, moh kite exercise bagi lembutkan badan balik..sambil2 tuh boleh exercise kuruskan badan..walaupun ramai yg kate kite xyah kurus lagi dh sbb skang nie pun dh nampak ketara kurus..kalau kurus lagi dh mcm papan dah..agaknye kalau dieorg tgk kite dulu masa berat 43-44kg ape la gamaknye die kate..hiksss..

Bukan kite nak kurus zaman kite kurus dengan berat yg dh di-state-d kat atas..bukan jugak utk self satisfaction needs..canner nyeah koi nak ngabo..kite nak yg sampai tahap kite rase badan kite ringan dan selesa..ehhh, tapi itu pun can be considered as self satisfaction needs la kan...muhaahhahaha..sebab sekarang nie masih rase berat badan tuh..ape???..sekarang nie berat kite berapa???..tah la kite pun xtau sebab kite xtimbang2 lagi..mcm takut pulak nak timbang..takut nnt berat tuh masih di takuk lama ke, atau naik dari berat yg last kite timbang ke, atau turun sekilo dua je ke..takut nanti frust..very the psychopath..ngeeeee..

Wednesday, May 17, 2017

:: Murah Tapi Saya Suka! ::

Nk ngadu nie..skang nie terdetik suatu penyesalan..penyesalan penyesalan penyesalan..

Timbul penyesalan sebab pakai henfon besau2..huwaaaaaaa..hamek ko, pakai tujuh biasa je sudah..gatal kemahen nak pakai tujuhtambah..xde beza ape sgt pun dengan tujuh biasa..cume camera je slightly different..ade satu penambahan je pun..ade "potrait"..tuh je..

Kenapa menyesal?..sebab tangan yg kecik dan comel mmg xsesuai pakai yg ade tambah2 nie..susah weh!!..i ain't bluff y'alls when i say it aint't easy nak guna henfon gabak besau whereby ko punye tangan dan jari yg comel..wakakakaka..satu tangan hasben kite boleh grip dedua wrist kite dengan tenang tanpa ade halangan..

Nak pakai satu tangan je utk control henfon gabak??..gud luck la!!..berapa kali henfon himpap muka??..countless!!..lost count dy..bukan takat muka kite je..anak2 kite pun penah merasa..kesian derang tau..kihkihkih..

Juggling phone??!!!!..alwayssss!!!!..ini mmg memalukan!..pagi2 ko nak naik lif..sambil menunggu lif ko scroll ape segala bala apps kat fon ko..xsedau diri henfon gabak ade hati nak control dengan satu tangan..tangan dedua plak penuh dengan handbag la, paper bag la, plastic bag yg dlm tu ade brekfes la..sekali tah mcm mana tersalah pegang, nak terjatuh..so bile henfon nak terjatuh, ko sehabis baik, sehabis boleh nak selamatkan henfon ko..nangis woiiii kalau jatuh..tuh yg pepagi ko dh wat show sarkas men-juggling henfon..kene lak ko sensorang without any companion, xker malu..dengan tetibe dgr suara halus yg nak gelak tp xnk gelak tuh..cis!!!!..mencik!!!!..

Yg mana kene bende sama je yg boleh paham..sobsss..nie sebab baru lepas kene la punca keluar bebelan penyesalan panjang lebau nie..

Haiyooooo...mukadimah entry je dh panjang..sorry ye korang!..

Kite ade beli 2barang kat lazada..ehhh, sebenarnye dh berbarang2..xterkira rasenye..hahaha..tau2 smp je..sebenarnye lagi bahaya shopping online nie tau..asyik nak membeli je..mmg la menyenangkan but at the same time, membahayakan..eleh, kau tuh yg xleh nak control jari, control hati, lagi nk salahkan online shopping..kihkihkih..
 
nie haaaa..hand vacuum..punca beli sebab malas nak berhangkut vacuum yg sedia ade kat bawah tuh naik atas..pastu lepas guna kene pulak berhangkut bawak turun bawah..lecehnye lahai!..tuh yg beli jugak tuh hand vacuum nie..lagipun xnk beria sgt sebab utk vacuum belah atas je..yg selalu kite nak guna pun utk master bedroom..

Murah je kite beli..70lebih kut..okayh la hand vacuum nie...tp kalau korang nak guna utk satu umah mmg not recommended la..sebab hand vacuum nie sesuai utk space yg kecik2..takat nak vacuum bilik tuh okayh sgt la..umah yg besarnye 600sft-700sft rasenye sesuai la kalau nak guna..

Cable wayar die quite panjang jugak la..bunyik agak bising tp boleh handle punye bising..standard bunyi vacuum ler..lepas tuh kite siap belikan untuk mak kite..hehehe..

Lagi satu spray mop..


 
nie haaa rupe spray mop tuh..comel..hehe...

Spray mop tuh kite beli sebab utk letak kat hall atas jugak..malas nak berhangkut mop ngan bekas mop naik atas pastu kene bawak turun bawah balik..sama je reason dgn hand vacuum..

Okayh ke x gunanye?..kite rase okayh la..senang la..just letak air and floor cleaning sikit dlm container air tuh, then spray pastu lap..senang kan

nmpk x hasben kite tuh tgh mop tangga..kotor tuh sebab kan ade org dtg umah repair bumbung..so lepas dieorg balik, hasben kite mop la tangga sbb ketara nau kotornye..

Hasben kite siap ckp, "bagus la domok punye mop nie..senang..pandai domok"..pandai domok katenye..mihmihmih..murah je korang..kite beli 33hengget berapa sen tah..dpt free die punye refill pads..tp kat lazada ade yg lagi murah..29hengget gitu kut..kite xperasan yg 29 tuh masa beli..hiks..

Kite mmg ade plan nak belikan utk mak kite jugak tp kite nak try dulu la cemana peginye bile pakai..address utk received parcel kite letak umah mak kite..ye ler, skang nie kan kite masih lagi naik train masa balik, cemana pulak la nak berhangkut bende alah tuh naik train..susah ke pe tah..

Parcel dh smp, kite pun bukak la parcel..mak kite tanye, "beli ape pulak kali nie?..mcm2 la adik nie"..wakakakaa..

Kite pun test la spray mop kat umah mak kite..mak kite ckp, "mcm senang je nak mop?..alang2 tuh test la smp ujung"...hahahahhaa..hamboih..smp ujung katenye..nape xcakap tolong mop kan satu umah je...kahkahkah..

Kebetulan plak kak long kite ade..die pun, "ehh, mcm best je..nak beli jugak la..mak nak ker?"..bende nak beli, belikan je..jangan ditanye..kihkihkih..dan2 tuh jugak kak long beli spary mop nie kat lazada.."adik baru nak belikan utk mak lepas cube mop nie okayh ke x..along dh belikan dh xpe la"..ngeeeeee..

Tuesday, May 16, 2017

:: Selamat Hari Guru - Hadiah Qisya Buat Cikgu2 ::

Before kite membebel panjang lebau..kite nak ucapkan Selamat Hari Guru buat guru2 di seluruh Malaysia..terima kasih atas ilmu yg dicurahkan..hanya Allah s.w.t sahaja yg dpt membalas segala jasa2 semua cikgu..;D

Before hari guru hari nie, mak2 dekat taska qisya ade plan nak buat jamuan utk celebrate hari guru nie..thru email la semua tuh and kite di-CC sekali..nak join mmg harapan la kan sebab ofis kite bukan kat situ..ofis kite nun nie haaaaa dekat megan avenue II nie..lagipun, masa jamuan tuh katenye dlm pukul 4petang..mmg kompom2 ler lagi xleh nak join..but ya, its okayh..kite hanya reply email tuh yg kite akan chip in money utk jamuan and xdpt join..

Katenye hadiah utk teacher2 kat nursery tuh sendiri2..terus otak laju berpikir nak bg ape la nie..ahad lepas kami sekeluarga dinner dekat The Curve..after dinner, jenjalan dlm tuh sambil2 pikir nak beli ape..kite plan nak beli something dekat body shop then letak dalam jar je..ape2 je la yg ade jual bundle..

Sekali tgh jenjalan ternmpk besau2 kedai Bath & Body Works..aik, bile masa pulak la ade kedai nie..mana kedai bag?..bungkus dh ker?..alih2 dh lain dh kedai yg take over..masuk dlm nak carik barang sekali ternampak this one cute thing..nampak ape???..cer scroll bawah..alah sikit je pun scroll-nye..silap2 xyah scroll pun dh nampak..hikhikhik..

kite beli nie haaaaa..pocketbac sanitizer...comelllll..wangiiiii tuh ofkos la kan..kebetulan pulak ade jual bundle..terus kite ckp ngan hasben kite, "bagi nie je la kat teacher2 qisya"..mcm biasa hasben kite akan ckp, "okayh je"..as expected..kuang3..

Dah beli barang dekat Bath & Body Works (panjang nau nama nak kene taip), naik atas pegi Daiso..nak carik jar..tetibe bile masuk daiso terambik kotak..pastu xjadi amek kotak..last minit letak balik kotak amek jar..stress staff dekat Daiso..dh la nak tutup dh masa tuh..kihkihkih..
 
tuh haaaa jar-nye..drinking jar with straw..pastu letak je pocketbac sanitizer tuh dlm jar..
settled!!...
 
kite beli paper cushion tuh dekat daiso...letak2 dalam jar..semenggah sikit la kut..sebab kan nak letak pocketbac sanitizer dlm jar tuh..

Kite ingat nak tulis tangan je utk kad..tp tetibe mcm, "ehhh, letak la gambar qisya..pastu taip je caption kat gambau tuh"..
 
tadaaaaaaaa!!..maka terjadilah pressie utk teacher2 qisya..kihkihkih..simple yet nice!..that's what i want..ngeeeee...
Ingat utk teacher2 qisya je ke yg dpt..ehhh, mana boleh..kite pun nak jugak..dh la kiut, comel, wangi lak tuh..hikssss..

Cume kite punye extra sikit la..kite beli pocketbac punye holder..huahuahua..getis kan..
Tuh ha holder-nya..skang nie bersangkut je kat handbag kite..senang..xyah meraba2 dlm handbag bile nak pakai..chumelll je gantung kat situ..hehehe..

Sekali-sekala kan..ape salahnye..mesti ade yg terdetik, "beria nau bg hadiah gitu dekat teacher..teacher nursery je pun kut"..ehh, xbaik tau..consider derang pun teacher jugak la..bukannye dieorg kat nursery tuh xde ajar2 anak2 dlm tuh..ade je activity yg derang sediakan..

In fact, qisya mcm happy je kat situ..and kite tgk teacher yg amek qisya masa smp pun okayh je..xde pun kate nak buat muka bengang ke ape ke..kalau ade, mesti kite dh mcm melantun2 dh..sejenis manusia kepala hangin kan..agak2 hari2 cenggitu, mmg kite tegur..tp nie xde..masing2 yg dtg amek semua manis muka..belakang2 lain cite la sbb kite xtau..yg penting masa nak hantar tuh je..masa amek qisya (kalau hasben kite xleh amek) pun okayh je..nmpk dieorg layan qisya pun okayh..mmg la korang boleh ckp, depan2 mmg la..ye betul..tp budak2 xreti nak hide their emotions..walau mcm mana baik pun teacher2 nie dpn2, kite mesti boleh rase that sense yg xbest everytime hantar anak pegi nursery kalau belakang2 derang ade piat2, marah2 anak kite..ehhh, majority mak2 rasenye ade that sense kut..

Actually kite nie bukan la jenis parents yg fussy sgt..and not to say kite x concern about my daughter..it just that, i don't want my daughter to "pay" the "price" causes by her mother je..sebab kite xnk kalau kite jadi fussy melampau2 sgt, teacher2 mcm berdendam and then anak kite jadi mangsa..mana tau disebabkan bengang dgn kite yg asyik complain itu ini, itu xkene, ini xkene, bende kecik nak dibesarkan, buat dieorg mcm malas nak layan anak kite n pulaukan anak kite..hati manusia nie xsama..itu kite la..kite bukan ckp pasal org lain..

Sebab tuh kite xamek port pasal bende2 kecik..takat "momok2" kan sbb xnk bg anak2 masuk dlm toilet ke ape ke, bg kite itu kecik..ehhh, come on la..kat rumah xkan la korang xde buat mcm tuh..mmg la xde mentioned momok..but at least mesti ade, "pegi la situ..masuk la..ade lipas/cicak/buaya/beruk dlm tuh..eeeee takutnye"..and korang masa kecik xkan la xde terdedah dengan bende2 mcm nie.."pegi la keluar maghrib2 nie..kene sorok ngan hantu kopek baru tau"..xkan la xde..hahahha..

Tapi, kite hanya akan mengamuk bile anak kite, berdarah2, luka, lebam sana sini..patah riuk ke ape ke smp masuk hospital..senang cite kene dera la..itu jam, teacher2 tuh patut berdoa la yg dieorg xmerasa makan/minum ikut "straw" hospital..

Mcm qisya kene HFMD baru nie, xde pun kate kite nak make a scene/drama/havoc..sebab nak buat mcm mana..xleh nak buat ape..sedih mmg sedih tgk anak sakit..who doesn't kan..tp xde la smp nak hentam sana sini..bg kite, disease tuh mmg one of the common disease when u send ur child to the nursery..sbb dh ramai2 dh kan..nak buat mcm mana..

Kite xde masalah dengan teacher2 kat nursery qisya..cumenye ade one time tuh kite mcm bengang la dengan principal die..ngeeee..mmg one time tuh je pun..hehehe..actually bende kecik je..tp smp mcm tegang pulak dh dlm wassap group nursery..the way she handle the issue tuh yg buat kite mcm, "ehhh, u can just say a simple word yg boleh pendek kan conversation dlm tuh..why so defensive"..haaa gitu la..sbb die handle the issue dengan emosi die..tuh sebabnye..tp xde la smp bengang tahap gaban yg smp sekarang nie bengang..xde pun..biasalah, dh nama pun manusia, some more perempuan..ade berbagai2 jenis emosi..

Kite x expect pun yg teacher2 nie akan layan anak kite perfect..ehh helloooo, sedangkan kite mak sendri yg jaga anak pun xperfect tau..ade je yg angkat tangan, marah2, jerkah anak sendiri, so don't la expect outsider nak jaga anak kite perfect pulak..janji xdera and pukul dh bersyukur sgt dh..yes kite bayar dieorg, tp dh kalau ko bayar pun xsmp 200hengget sorang (the rest subsidi), jgn nak expect jugak yg dieorg akan layan anak kite mcm kite bayar seribu lebih (nie utk kat nursery qisya la nyeah)..even nursery yg kite bayar seribu pun belum tentu akan layan/jaga anak kite perfect serba-serbi..

Itu kite sendiri la..kite yg pikir mcm tuh..org lain kite xtau la mcm mana..sebab lain anak, lain la mak2 punye expectation kan..ehhh, sorry la terpanjang lak entry kali nie...thanks la kalau ade yg baca smp habis...i love u lah!!...hehehe

Monday, May 15, 2017

:: Persediaan Sambut Raya ::

Puasa belum lg, ade hati nak cite pasal persediaan nak sambut raya nyeah..hehehe..

Actually, bukan la persediaan nak sambut raya sangat pun..more to nak repair rumah sebenarnye..biasalah u'olls..rumah second hand org kate, walaupun dh buat major renovation, mestilah ade masalah here and there..kene plak salah pilih contractor kan..gitu la gamaknye..

Bumbung rumah kite mmg dari awal ade masalah..bocor..haih..master bedroom dengan bilik belakang..dh bertahun dh problemnye pun..panggil few org utk repair pun sama jugak peginye..

Sampai sakit2 mata kite tgk bilik kite ngan bilik belakang..teruk i tell u..dh mcm rumah tinggal dh..kite duk la ckp ngan hasben kite, bile nak settlekan bumbung nie..dh mcm hape dh..qisya dh 4 tahun dh kut..gitu jugak je..kite xde la nak salahkan hasben kite pun..paham je sbb die pun dh buntu nak panggil sape yg betul2 expert and tau pasal perihal bumbung rumah nie..

Kebetulan pulak kenalan kiteorg ade buat kerja2 renovation and repair rumah..bukan exactly die yg buat la..kawan kiteorg tuh yg jenis mcm carik job..then kawan die yg buat all those works..tuh yg hasben kite deal ngan die je..lagipun kawan kan, kalau lepas nie ade lagi problem, boleh terus roger je..potensi nak lari mmg susah la..huahuahua..banyak bende nak kene repair kat rumah nie..

Dh deal harga and whatnots, hasben kite terus setuju..skang nie rumah kite tgh dlm proses pembaikian..dinding dekat tv panel pun problem..don't know what went wrong..mana punca pun and ape punca pun xsure..xsemena2 dinding kat situ jadi menggelembong and terkopak2..

Bumbung belakang dh buat kut..bumbung bilik kite je belum lagi..belah hall bawah yg kat tv panel tuh dh buat dh tp xhabis sepenuhnye lagi..sementara dieorg settlekan problem kat bawah, kiteorg kene lepak kat hall atas..nasib baik la kat hall atas mmg dh ade tv..okayh la sikit xde la sengal ubi duk kat umah..hasben kite suruh check in hotel..tp mcm bazir je..tuh yg sudahnye berkumpul la kami 4 beranak kat atas..
 
2 bakul baju menanti utk dilipat..20helai shirts hasben kite menanti utk digosok..bykkknyeeeee!!!..

Tapi smp sudah x lipat lagi baju..sebab mcm rase hall atas ruangan die kecik so terasa mcm krem sgt..ngan anak2 duk main2 kat situ..sempit nau rase..heheh..shirts je dh selamat gosok 8 helaissss..ngeeee..

By right semalam dh siap dh ruangan hall bawah tp semalam org tuh ade emergency..so skang nie mmg hall bawah dh macam hape dh..hihihi..
 
Habis tv panel dieorg bukak..ye la kalau xbukak, cemana nak repair dinding tuh..
 
Mintak2 la menjadik kerja2 derang nkie..kalau dh okayh, boleh la pasang wallpaper kat area tv panel tuh..
 
Buat masa nie semua podok2 kat tepi tuh dulu..anak2 aii kemain nau happy sebab rumah luas..bergelak ketawa memasing main scooter..hehe..feature wall tuh nnt akan tukar kaler..kaler ape???..rahsia..huahuahua..
 
Tampal bang jangan xtampal..kuang3..

Settle je semua kerja2 pembaikian nie, mcm2 bende nak buat..nak panggil org dtg cuci the whole house, nak panggil org curtain dtg rumah..bg die tgk rumah kite mcm mana and bg idea, ape kaler yg sesuai..ehhh gaya mcm byk kan tp kite dpt senaraikan 2 je..wakakakakaka..

Ade la lagi bende2 nak buat..tp itu kene tunggu hasben kite say "Yes" and "okayh" la..ngeeeee..

Thursday, May 11, 2017

:: Boleh Mendatangkan Amarah ::

Kalau apaknye salah pakai baju anak mmg serious boleh mendatangkan amarah..hahahahaha..
 
Soooo true..Hahaha..

Rasenye semua mak2 cenggini kut..selalu kalau bab2 mandikan anak2 nie, hasben kite yg buat..time nak pakai baju tuh, mmg kite pandang kecik besau kecik besau je hasben kite kalau tetibe die salah pakai baju anak2..hehee..

Asal boleh je baju mana yg die nak pakai..baju duk umah jadi baju jalan, baju jalan jadi baju tido, baju tido jadi baju duk umah..ehh mmg asal boleh je la..hahaha..

Kalau kite ade situ mmg kite tegur la..kalau xde, then kite nmpk baju yg die pakaikan tuh xkene, mmg kite tukau balik..huahuahua..xleh la kalau xtukau..sakit mata tgk..wakakakaka..

Skang nie everytime lepas hasben kite mandikan anak2 mesti die akan tunggu kite bagi baju..especially kalau tgh siap2 nak kuau.."budak2 nie nak pakai baju ape nie..kang kalau i amek kang xkene pulak kat mata u"..muahahahhahaha..

Kayh la korang..kite blur la..xtau ape yg kite taip..kalau mengarut2 tuh sorry la..kite mengantuk sebenarnye nie..hehehe..

Tuesday, May 9, 2017

:: Warehouse Sale Philips ::

Mesti korang mcm, "die nie tau je kat mana warehouse sale"..kihkihkih..ade yg terdetik gitu ker?..sbb ade je kawan2 kite yg tanye soalan tuh..cume ayat "die" tukau ke "akak", "ko", "falsya", "sya" je..muahahahahaha..

Ingat kite tau ke pasal warehouse2 sale nie..yg selalu update kite pasal warehouse sale adalah hasben kite..tah mana die tau tah..tau2 je nnt die update, "weekend nie ade clarks warehouse sale", "weekend nie ade electrolux punye warehouse sale", and so on..

Actually kan, frankly speaking, kite xsuke pegi warehouse sale..huahuahua..sebab kite xsuke bersesak2, berebut2, beratur2..tp perasaan tuh semua terus hilang bile dh smp ke destinasi..hehhe..

So last weekend, hasben kite kate ade warehouse sale philips kat pj..sederet dengan tmpt futsal samba pj nun..memula kite xnak pegi..hiks..tp hasben kite kate tgk2 je la dulu mana tau ade bende nak beli ker..baekkkkk, saya yg menurut perintah..hehe..

Sekali bile sampai sana, kite yg sakan..terus dpt airfryer sebijik..mihmihmih..mmg dh lama dh kite nak airfryer philips..tp mahal nau nau..bile kat warehouse tuh philips marked down the price..byk gak la dlm 300-400 ade..tuh yg beli tuh..then nmpk rice cooker..murah je 89hengget dari 179 ke 189 tah..
 
Hasil rembatan di warehouse sale philips..kite kuaukan duit utk rice cooker tuh je..the rest hasben kite..pandai ngelat kan..hahahahahhaah..

Rice cooker tuh utk mak kite sebenarnye..tuh yg kuau duit sendiri tuh..hiks..sebab tetibe tingat mak kite ade ckp rice cooker kat umah die dh mcm menuju rosak..walaupun plug masih on tp nasi xpanas..so kite pun belikan la utk mak kite rice cooker..lagipun kite pikir dh nak puasa kan..plus kompom la nnt hari2 kite akan buka kat umah mak kite..so ape la salahnye kuarkan duit 89ringgit utk mak sendiri..berkat weh kuarkan duit utk bahagiakan mak sendiri nie..lagipun mak sendiri kan, ape la yg nak kedekut nau nak kuaukan duit belanja mak..
 
Nie haaa rupe rice cooker utk mak kite.

Kadang kalau kite beli barang electric kat lazada ke mesti mcm, "ehhh, belikan la satu utk mak..senang nnt mak nak guna"..haaa, gitu la..bile tgk mak sendiri senyum masa dpt and say thank u, time tuh mcm happy gile..walaupun yg kite belikan tuh xde la mahal mana..murah je pun..hehehe..

Privilege utk mak sendiri je la..sebab mak kite kan..itu je la pun sorang je mak kite..xde pengganti pun..lagipun, masa muda byk sakitkan hati die, byk peningkan kepala die, byk buat die sedih..so skang nie masa utk tebus balik la semua tuh..hihihi..

Monday, May 8, 2017

:: Shopping Without Paying A Penny ::

Ehh jap nak iklan..ape nombor tepon JAIS????..nak buat ape?..saje je la nak try kol..berfungsi ke idak..xberfungsi tuh xpe la..kalau berfungsi, alang2 nak buat report..mana tau boleh save kan bajet ape2 yg patut..ehhhh, hahahaha..

*ehh, ade yg merah muka ke..pegi mamp ler..kesah plak aku..nak kutuk, nak maki, silakan..mmg itu pun yg ko terror buat..*

#makinmeluat
#bilakuasaduitdapatbutakanmatasimataduit
#kuasaduitbolehbuatharamjadihalal

Okayh dh..

Yup!!!..it is soooooo true..last 2 weekends kut, kiteorg shopping without keluar any money kat homedec..ye, korang betul xtipu..

This time homedec dh boleh redeem point credit card..certain credit card kut..yg pastu credit card maybank included la..wahhhh!!, ini sudah best!!..hehee..

Mula2 masuk xtau pun..tp sebab kite ade ter-stop kat satu booth yg jual machine nescafe dolce gusto..haa kau nama..hihihi..hasben aii kan caffeine junkie..die suka la bende2 gitu..plus, mmg tgh mencarik pun kut2 ade yg murah..time tuh ade promotion 200lebih..sekali promoter tuh explained pasal boleh redeem point tuh..

Die suruh pegi check berapa point yg ade..bile tanye berapa point utk redeem machine tuh die kate dlm 50ribu points..ehh ke 55ribu..isss, xingat lak dh..but either one la..dh checked point sekali point hasben kite ade dlm 400ribu lebih..hahhh, molek sgt ler tuh..dh redeem pun masih ade byk lagi points..hehehe..

Apalagas, terus redeem la..
Nie haaa die..kite amek yg manual punye..hasben kite tanye xnk yg automatic ke..kite ckp xyah la, manual je sudah..sekali, skang nie mcm menyesal xamek yg automatic sbb xreti nak bajet sukatan die..adehhh!!..
Container tuh dpt free..yg lagi satu tuh bayar..not really bayar, bayar with money la..redeem points jugak..
Baru ingat nak sakau container nie utk letak perfume2 kite yg bersepah2 tuh..sekali dlm container tuh ade bende alah lobang2 utk isi capsules die la kan..tunggu habis baru boleh sakau satu container..hehehe..
Nie haaa rupe die..comel jer..hehe..
Kemain banyak capsules..weekend lepas kite asyik jadik barista je..asal offer je kat hasben kite, "u nak air panas?"..kompom hasben kite akan jawab, "boleh juge kalau dh dioffer..xkan i nak tolak pulak"..heheheh..

Dah redeem, dah berjalan2, sekaliiiiii, kite terpikir.."ehhh, blender kat umah dh la rosak..alang2 boleh redeem nie, might as well redeem je blender"..actually elok lagi blender kite..cume getah kat bawah blade tuh dh putus..dua2 blender kite brand philips, dedua dh barai dh getah die..stress betul bile nak blend cili air terkeluar2..mmg kite "pangkah" dh blender brand philips nie..

So kite pun ckp la ngan hasben kite hasrat dihati..and ofkos la hasben aiii will say okayh..hehehe..tp kite xnk carik blender yg beria2 nau..biasa2 punye je sudah..kebetulan plak sebelah booth yg jual machine nescafe tuh ade jual blender..pegi balik sana and nasib baik ade lagi blender..akak tuh kate blender die selling fast betul masa tuh..ngeee..
 
Brand tefal nie haaaa yg kite amek..

Hasben kite duk suruh tgk2 lain dulu kut2 ade yg lagi elok ke..kite yg xnk sebab tgk mcm okayh je..plus, murah kut blender tuh..89hengget..lagipun xyah bayau just redeem points..hehehe..

So itu je la yg kiteorg sempat rembat masa homedec..yg lain2 mcm xde keperluan skang kat umah..mcm semua dh ade je..kalau xde pun, sebab xde kepentingan..nak carik bed sheet tp xsmpt sebab ade budak dh berry pastu mengamuk2..rugiiiiiii xdpt beli bed sheet..sobsss..nak carik booth yg boleh offer curtain murah pun xde..frust!!..aah u'olls..nak raya kan, kene la tukau langsir satu umah..ngan blind dapur pun nak tukau sekali..big boss dh bg persetujuaan dh..yesss!!!..

Kiteorg mmg nak pegi MK curtain kat puchong nun..tp xjadi sebab last weekend keluar pegi fair My Home kat sunway piramid convex, kebetulan plak MK curtain bukak booth kat situ..xcite byk terus blocked harga promotion, bayau booking, now tunggu org settlekan repair bumbung umah, cat dinding bg cantik, baru boleh panggil org MK curtains tuh utk dtg umah tgk umah dan bg idea langsir cemana nak kaler ape yg sesuai..

Xsabar nak tunggu rumah kite habis repair..habis je repair and xde masalah lagi, memacam nak buat, memacam nak pasang..boleh proceed dengan segala bagai plan yg dh lama plan tp tergendala dek kerana masalah2 dalam rumah..hurmmmmm..

Tak sabarrrrr!!!!..

Friday, May 5, 2017

:: Kisah Saga Gold ::

 
Bahahahhahahaa..

Bungukssss tau..really make my day..hahahahha..kite dpt bayangkan situasi tuh..kite dpt bayangkan dgn jelas part boifren die gelak berdekah2..sebab tetibe terbayang muka hasben kite yg gelak berdekah2 tuh and kite jadi amoi yg salah masuk kete..mmg wajib, harus dan kompom hasben kite akan gelak sejam xbenti..hahahhaa..

Kire selagi hayat dikandung badan, selagi hidung masih bernafas, selagi jantung masih berdenyut, selagi buah pinggang masih berfungsi, selagi tuh la hasben kite akan nganjing kite pasal kejadian tuh..wakakakkakakakaa..

Salah masuk kete masa ngan hasben kite xpenah lagi..salah nak bukak kete penah..kebetulan kete sama ngan hasben kite park sebelah2..nak bukak pintu tp hasben kite xtekan lagi remote.."cepat la..i nak masuk nie..berkunci lagi pintu nie kenapa"..hasben kite dh gelak2.."mmg la berkunci..nak bukak kene ah tunggu owner kete tuh dtg"..pastu hasben kite sambung gelak smbl masuk kete.."ehhh, laaa..salah kete ke"..masuk kete xyah cite la ape jadi..korang pun mesti boleh agak..wakakakkaka..

Penah sekali kite jadi cinderella..ehh 2 kali..cisss!!!..benci betul masa tuh..malu je..hahaha..kali pertama dan tempat kejadian dekat tangga depan ofis hasben kite..not exactly kat building ofis die..tangga kat tmpt yg dulu penah wujudnye Malone's..sape yg tau tuh tau la..

Awak dah la tgh rushing nak amek anak..hasben kite dlm meeting/discussion yg xhabis lagi time tuh..tgh naik tangga, sekali ehhhh, kenapa mcm berangin je kaki..padahal kite pakai kasut sarung..rupenye, kaki kite ke dpn tp kasut tetinggal kat belakang..urghhhhhh!!!!..dah la ade 2 org budak perempuan kat tepi kite..kawan die dh bergerak baru turun satu dua tangga..boleh x yg lagi sorang tuh panggil kawan die yg dh bergerak tadi semata2 nak gelakkan kite tp xnk nmpk sgt so lagi sanggup die panggil kawan die utk patah balik..dh la panggil sambil gelak2 lak tuh..bongok tau!!!..

Dah amek qisya, dah masuk kete, terus kite cite ngan hasben kite peristiwa tetinggal kasut kat belakang..

"Benci tau..u tau x tadi masa nak naik tangga kat tengah2 tuh yg nak menghala ke ofis u, dan2 lak kasut i tertinggal kat belakang, pastu ade budak perempuan nie, bla bla bla, yada yada yada..bengong betul...benci laaa..kalau budak perempuan tadi lelaki, boleh la bajet2 nak buat mcm cinderella..dengan sengaja tinggalkan kasut tuh pastu berlari masuk dlm building ofis u..nieee x, bla bla bla bla bla, yada yada yada, buat malu je, dh la tgh rushing, bla bla bla bla bla"..kite cite ngan nada2 ngan suara2..

Hasben kite gelak gile babeng punye..gelak xhengat..xde kasik chance punye gelak..gelak smp merah2 muka..sambil2 gelak tuh hasben kite ckp,

"I dpt bayangkan muka u masa tuh..mesti macam dengan muka2 masam, mulut muncung, dahi berkerut, pastu pusing belakang pakai balik kasut, sambil "isshhh, urghhhh"..kan kan kan"..

Pastu sambung gelak..kite pun gelak sekali sambil ckp, "mana u tau..hahaa"..

Tapi hasben kite la gelak paling teruk..cisss!!!.."i nak carik kasut lain..xnk dh pakai kasut nie..sebab u gelakkan i mcm org gile, i xkire, u kene belanja i kasut baru"..terus hasben kite stop gelak, pandang kite, pastu sambung gelak balik..huwaaaaa..tp mmg dpt la kasut baru lepas tuh..kihkihkih..selagi xdpt kasut baru, selagi tuh hasben kite duk nganjing, "arinie jadi cinderella lagi x?", "arinie kasut tertinggal belakang lagi x?"..pastu gelak gile2..

Sayang wehhh kasut sarung kite tuh..kasut sarung tuh kite beli masa kite pregnant..so paham2 la bile pregnant kaki kembang mcm mana..ngan kasut2 ikut kembang sekali..lepas bersalin, kaki dh kecut, kasut tuh mustahil la ikut kecut sekali kan..nak nangis woiiiiii..selesa pun selesa..dah la kite beli mahal kasut tuh..200lebih kat charles and keith kut!!!!!!!..tapiiiiiiiiiiiiii, huwaaaaaaaaaaa..kembanggggg!!!!..mencikkkkkkk!!!!..T_T

Tuesday, May 2, 2017

:: Owh Anak Nombor 2, Anak Nombor 2 ::

Owhhh sebelum tuh..huntung leeeerrrrr..mementang ler kesukaan dan pilihan sebab dari keluarga orang berduit..dan2 semua bende xkisah semua bende okayh je semua bende baik di mata..yg xmanis jadi manis, yg haram jadi halal dan yg xelok jadi elok..huntung lerrr..satu je la nak ckp..GOOD LUCK la..ehhhh, tapi xpe kut..hanya org yg dari keluarga sederhana je akan dapat kutukan dan perlian..org dari keluarga yg ade duit nie dapat pujian dan layanan baik..sebab tuh laaaaaa, opsssss..ade yg terasa??..ehh, ade aku kesah..langsung taklah kan..kalau terasa bagus la..sila bukak mata..

Okayh, back to our topic..

Anak nombor 2 nie peel mmg lain machiaaaammmm aii tell yu..kebanyakan kawan2 kite kalau bercerita pasal anak nombor 2 memasing, mesti akan keluar ayat, "sama weehhhhhhh ngan anak aku" and "aku rase mcm skang nie ko tgh cakap pasal anak aku je"..ahahahahhaa..ye korang..haihhh..

Anak bujang kite (my no. 2), mmg opposite dari kakak die (my no. 1)..kakak die, kite pandang je dh boleh buat die menangis..belum start mukadimah lagi..sebab ape??..sebab die tau die buat salah..belum marah lagi..xde la marah betul2 marah2..voice tone tuh je yg tertinggi sikit dari biasa.."jangan arah2 (marah) qisya"..alolololo..terus xjadi nak marah..

Tapi yg anak bujang nie, bile die buat salah, mmg xde perasaan okayh..pandang la dengan pandangan macam mana pun..marah ke, dahi berkerut ke..sama je..xde perasaan..suara punye volume tuh naik 2 ke 3 ke 4 ke, pun xde beza..die akan buat muka seposen je..pandang kite, pandang bawah..then mmg pandai beli jiwa mommy..heiiii, sgt pandai..umur baru setahun 2 bulan weh dh pandai beli jiwa..dalam pada kite tgh bebel2 ngan die nie, die boleh senyum lepas tuh buat muka yg palinggggg kiut, then terus merangkak sambil gelak2 manja dtg kat kite terus peluk terus menggomol2 muka kite..ko rase???..eeeiiiii sumpah gerammmm..gerammmm teruk!!!..

Itu kalau he's in the good mood..kalau moody, kite haip die, die haip kite balik..kite beat die, die beat kite balik..melawan hokeyh..

And anak bujang kite nie..when he wants means he wants..when he says A, there is no such thing as B..mmg xleh nak berkompromi la senang cite..mcm qisya, kalau die nak toys la let say..kalau kite kate, "kite beli kat kedai depan okayh"..and terus die akan "okayh" walaupun dengan berat hati..kalau irsyad, mmg langsung2 xleh..then and then die nak jugak..die tunjuk itu, maka itulah die..selagi xdpt ape die nak, haaaaaa berterusan die akan mengamuk..

Even nenek pun kate irsyad nie cucu die lain dari yg lain..serba serbi lain..hahahahhahaah..

Kene lak skang nie dh boleh berlari, ya Allah, pongeh wehhh nak mengejau..sebab tuh die kalau dh duduk kan die dlm stroller, jangan ler keluaukan..sekali dah keluau, tuh diaaaa, penat nak mengejar..sebab tuh la kite boleh kurus dengan cepat kut..wakakakakakka..

Garang pun ye jugak..okayh, i raise my case..i'll take the blame..mmg garang tuh rasenye ikut kite la..sebab kite garang kut...hurmmmm..

Kuat jeles, kuat merajuk dengan kuat menggigit..dengan kakak sendiri pun jeles..hehe..hailah dobot dobot..dh paham ape org ckp cume xleh nak balas balik je..anak bujang kite puting mmg asyik melekat je 24jam..kalau nak mandi ke nak makan ke nak ape je la..kalau kite ckp, "take off your puting..go give daddy"..terus die akan bukak puting die then straight away akan pass kat hasben kite..dh boleh dh nak suruh2 amekkan remote, henfon..huahuahua..gerammmmm jeeeee tau ngan die nie...

Kalau nak cite pasal anak bujang kite aka anak no 2 nie mmg banyak tau..tp tuh la, smp sini je laaaaa ye..pepagi nie otak blur...xleh nak pikir...hehehe..

Nah belanja sekeping dua gambau anak bujang kite..
sebuk sgt nak panjat tangga kat umah nenek..tangga kat umah sendiri dh kene "pagar"...hehe..

alololololo..pak aji sorang nie laaaaa..

Love u my clingy boy..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...