Wednesday, August 30, 2017

:: Happy Looooonnnggg Holiday! ::

Eeeeeeeiiiii, xsabaunye lahai nak tunggu 5.45pm..aiii is nak cutiiiiii...woot woot!!!!..

U'olls balik kampung ke?..ehhh, mesti lah balik kan..kate pun raya..kite macam biasa ler..raya di KL..biasalah u'olls..kite ikut mak kite..die kate balik kampung, maka balik la kami..kalau die kate raya KL, maka di KL la kami beraya..parents kat KL kan..gitu ler..

Tapi tapi tapi, haaaaa, mesti la ade tapiiii..tapi, kite dan keluarga kecil kite akan pergi bercuti..saje nak menyibuk2 jugak bersesak2 dalam jammed atas highway sekali dengan u'olls yg balik beraya..kuang3..

Pegi mana??..kami pegi ke penang je..colleague hasben kite kawen kat penang, so bende tuh jadi penyebab ler kami ke sana..dah alang2 katenye...kihkihkih..

Selamat hari raya, selamat menyambut hari kemerdekaan dan selamat bercuti panjang..yeayyyy!!!..semoga selamat perjalanan pergi dan balik..amin..

Do take care aight..have a safe journey!..bubuiiiii..

Tuesday, August 29, 2017

:: Menumpang! ::

Morning u'ollsss..dah breakfast ker?..
kite breakfast nie je..nie je nyeah..kihkihkih..breakfast kan kene like a "King"..hehe..bihun goreng, kentang goreng dengan peria goreng..peria???..falsya???..peliknyeeee...haaaaa, jangan la pelik..mmg kite xsuka peria..tp hanya sesetengah tempat yg jual peria je kite makan..huahuahua..satu dekat nirwana bangsar..itu mmg every time akan mintak extra sebab sedapppppnyeee makngaiiiii..yg lagi satu, kedai makcik dekat LG ofis kite..setiap hari without failed akan beli masa breakfast..ketagihan!..

Okayh, where were we?..oowwhh, menumpang..

Ehhh, kite bukan nak cerita pasal menumpang suami..menumpang suami tuh hari2..dah alang2 ade manusia yg kate kite menumpang suami kan, kasi tumpang la bebetul..wakakakakaka..

Nie haaa, menumpang nie kite nak cite pasal menumpang tido..last weekend kite menumpang tido dekat Dorsett Putrajaya..hasben kite ade keje kat situ..so alang2 menumpang la sekali tido sana utk semalam dua..

Jumaat malam lepas habis kerja die utk that day, die terus shoot balik umah utk fetched kite ngan anak2..itupun dh lewat dah..kul 11lebih nak dekat pukul 12 tengahmalam baru die sampai..then pukul 1 lebih baru sampai putrajaya..

Esoknye (sabtu), hasben kite pegi wat keje die, so tinggal lah kami anak beranak je dalam bilik..melayan anak2 bergumpal..kihkihkih..plannye nak bawak anak2 beriadah dekat dataran putrajaya..tapi tuh la, plan je la yg kite mampu..nak keluar macam, hurmmmm, pikir2 jugak nak keluar..sebabnye satu, nak keluar masuk parking dorsett tuh dah la narrow..kete plak jenis besau, kalau bawak kete comel kite xpe la jugak..kang kalau tersagat kang, camno hakak nak menjawab ngan laki hakak tuh..ngeeee..

Sebab yg kedua, kalau keluar, kite akan keluar bertiga je dengan anak2..kalau berdua je dengan qisya xpe lagi..nie sekali ngan anak bujang, hurmmmm, xpe la..kang kite jadik raksasa gorgon kang..wakakakaka..

Sedangkan jenjalan dekat mall yg same building dengan hotel pun xmampu nak jenjalan lelama..beli barang pastu terus masuk bilik..penat wehhhh!..

So duduk dalam bilik yolah kite ye anak2..hakhakhak..

Itu peace ye..hahahaha..

Petang sabtu tuh, hasben kite break kejap..haaa, time tuh la boleh melayan anak2 pegi pool..

Kemain suka lg bobot..

#mybrownsugarbaby

Qisya xhabis2 dengan pistol die tuh..

Xnak keluar masing2 hokeyh..kemain seronok lagi..kene paksa baru keluar..

Lambat jugak anak2 kite tido malam tuh..kite biaukan je ape yg dieorg nak main..janji xpecah cawan, xrosak barang hotel, main la ape korang nak main..sekali sekala termenjerit jugak sebab si bobot anak bujang koi tuh masuk toilet..hehe..

Bile memasing dh tido, bosan pulak..kite lak xleh nak tido..hehehe..

Kite stayed kat sana sampai hari ahad je..but before balik, kiteorg gie makan dulu..makan kat depan hotel je..ade tempat food truck..

Nie haaaaaa..

Kiteorg makan nie je..

Nak kate best sangat tuh idok ler..makanan biasa2 je..jenis yg senang dapat..hehehe..

Okayh dah...itu je..bubuiiii..

Monday, August 28, 2017

:: Am Super Excited Weyhhhh!!! ::

Eeeiiiii xsabau xsabau nak tunggu 5 September..sebab, sebab, sebab, horror movie yg kite paling terkesukaan nak kuau..yeayyyyy!!!!..

IT..

Korang pernah x tengok cite IT..alaaa lupa zaman bile..stephen king punye cite..dulu2 masa kite budak2 lagi rasenye movie IT nie..nie nak kuau lagi cite IT yg baru..alaaaa cite pasal badut yg muka scary tuh..

Nie haaaaa..does it rings any bell???..yes???..no????..

Part nie mcm nervous je..tetibe muncul dari dalam longkang..

I is xsabau!..tapi tuh la, nak tgk wayang mcm hurmmmm, tah la susah nak cakap..sebab ade askar2 kan..ehhh, tapi boleh je kalau nak pegi tengok..tengok kat MBO starling mall laaa..boleh bawak askar2..ngeeee..

Tapi kalau x sempat nak tengok kat wayang pun, boleh ke tengok kat umah..tapi kene tunggu movie IT kat exodus clear la baru boleh tengok..tuh la huntungnye ade android box..nak tengok segala movie pun boleh..baru lama semua ade..tapi kalau movie baru kene tunggu clear la..

Ishhh, xsabauuuuuuuu sungguh la!!!..

Friday, August 25, 2017

:: Kesian Perempuan Itu! ::

Ade la sorang perempuan nie dah 5-6 tahun kut jenis xberputus asa nak add laki orang dekat IG..ehh, 5-6 tahun nyeah..xingat la tapi since IG ade la..FB pulak xtau cuba ke idok..dh kene blocked gamaknye..hasben kite semak sebab berkali2 duk add pastu removed..kesian..hasben kite delete, tau2 nanti die add balik..πŸ˜‚..

Tuh la dulu dah elok2 duk kat dalam friendlist die, ko removed then add die berkali2..agak2 jeles tgk ko removed, agak2 nak tau perkembangan hidup, ko add balik..cer buat mcm ade sorang perempuan yg patah hati, meroyan meraban dulu, haaaaa, die pandai..dah removed laki aku tapi bile nak stalk laki aku, pakai fb best friend..siap suruh cousin die add laki aku lagi...xtau ape motif..so kat situ xyah nak susah2 add removed mcm ko buat..

Pathetic?..or psycho?..or desperate?..u urself choose la..

Peace y'alls..

Aku tau ko baca nie so sila hadam..

Thursday, August 24, 2017

:: Dah Lama Mengidam ::

Kite nie segala bende nak mengidam..bukan takat makanan je kite mengidam..bau sabun, bau beras, makan beras pun kite ade mengidam masa pregnant..wakakakakaka..bengong kan..jangan diikut weh perangai pelik2 kite..hikhikhik..

Masa pregnant ke anak bujang kite si bobot tuh, kite mengidam sesgt nak makan lemang periuk kera..ini semua salah upin ipin...punca ternampak dekat dalam cite upin ipin la yg buat kite mengidam..hahahahaha...lagi double bengong kan..upin ipin je kut...si kembar yg dah bertahun2 masih tadika lagi sampai sekarang..yg sorang tuh kepala masih lagi botak xtumbuh2 rambut die, and yg sorang lagi tuh rambut secoet yg hidup segan mati xmahu tuh..terpacak gitu je mcm xcukup benih nak berkembang..muahahaha..

Nie cite lama sebenarnye tapi baru ternampak gambau..ngeeeee..

Kak long kite kol tanye, "ko nak lagi ke x lemang periuk kera..kalau nak kak long hantar kat umah"..wehhh, sape xnk wehhhh...haruslah nakkkkkk..dah lama tingin kut..anak bujang kite dah setahun nambulan kut xdpt2 lagi merasa..bile dah ade yg offer, gile nak tolak..
sedapppp sesgttttt...berlemak2..makan lak ngan rendang daging..sedapnyeeee lahaiiii..

Bile dah dpt rase, mmg puas betul hati..dah tuh, lama tunggu kut..hehe..

Wednesday, August 23, 2017

:: Melepet Kiddos ::

Dedua anak2 kite adalah kaki melepet..ngeeee..kalau kat umah tuh, kite xleh nak relax, baring2 waima sekejap je pun..boleh la nak relax tp istilah "xleh nak relax and baring waima sekejap" tuh adalah kite xleh nak relax sendirian tanpa ade gangguan..huahuahua..baru landing 5 minit, nanti sorang2 datang melepet dekat kite..

Nanti, "syisya nak lay down mommy"..itu kate kakaknye..yg adiknye xde kate ape2 terus landing je atas badan kite..dalam hati je bobot berkate2, "action speaks louder than words mommeh"..kihkihkih..

Rimas???..xde la..xrimas pun..tp kalau kite tengah migrain, haaaa itu jam memang kite rase rimas..mulalah, "qisya pegi lay down with daddy la..mommy headache la sayang"..pastu sentap dah si kakak.."alaaaa, nape mommy..syisya donwan lay down daddy"..urghhhh!!..kang suruh pegi tempat lain lebih2 kang mulalah si qisya berdrama, "syisya sedih"..bile tanye kenapa sedih, "sebab mommy marah syisya"..Allah, bile je la mommy marah..itu satu ayat die, kang kalau keluar ayat, "mommy xsayang kite", lagi haru..πŸ˜‚..

Si adik memang lagi la xmakan saman..suruh pegi tempat lain, kite yg dimarahnye..kite yg dijeritnye balik..hamboiii hamboii hamboiii, jentik tangan tuh kang tau la..ehh, kite kalau ngan bobot, mmg jentik kaw2 xbg chance..sebab tuh kalau kite kate, "mommy jentik tangan tuh nak..nak kene jentik?"..kemain laju die geleng kepala die sambil sorok tangan..😏
memang lain mcm peel anak nombor 2 kite..nanti la kite cite pasal die..kalau nak cite pasal die kene bertenang and tarik napas pepanjang..πŸ˜…..
\
Kite nie mak2 macam ade magnet when it comes to anak2 kan..mana mak2 pegi2, ade je bayang2..pegi toilet ade bayang2, pegi dapur ade bayang2, wat keje kat living hall pun ade bayang2, ehh, semua tempat la ade bayang2..macam hasben kite, dua beradik nie xde nak heran pun..gie la keluar umah isap rokok ke, nak on the phone ke, ape ke, berapa lama pun xde de derang nak heran..tapiiii, kalau daddy derang nak keluar, baru pasang niat and baru je bisik2 ngan kite slow2, dua beradik nie dah dapat rase dah..wakakakaka..mmg good instinct sesgt..terus hasben kite ade bayang2..hehe..

Nie haaa sedikit contoh..
kite baru je duduk nak rehatkan pinggang..datang si qisya menyelinap dekat tepi tuh..xlama pastu, datang si bobot duk menyondol2 muka kat perut  kite..pastu tau2 dah tido dah..
nie kite tengah duduk kat bawah..tgh menutip ape tah kat carpet...sekejap je pun..sapppp, datang si kakak terus baring atas peha..
Bile dah xlarat nak duk bawah, nak melunjur2 kan badan plak, kite sambung la baring atas couch.."syisya nak lay down mommy"...hurmmmm, yolah nak oiii..mari2..hahaha..
si adik pun sama je..xleh tengok mommy nak baring2 berehat2..hehe..
perkara cenggini mmg setiap malam akan berlaku..qisya sampai skang yg umur dah nak masuk 4 tahun nie (ehh, hapenye 4 tahun..tahun nie 4 tahun..tahun depan 5tahun..durghh!..hahaha) tido mesti nak berpeluk2..bile dah lena. angkat die kat katil daddy die, tau2 nanti, die akan menyelit tengah pastu sambung peluk kite..

Bobot tuh xyah cakap la..tido kompom nak gitu punye..atas perut la, atas badan la..celah kangkang la..asal boleh die je..mcm qisya kalau adik die dah berpeluk ngan kite, yg mmg dh xde ruangan utk die mencelah, tapi nak jugak berpeluk dengan kite, die akan panjat pastu tido atas badan kite..senak perut mommy..awak tuh badan dah la hantap..ahahahha..
mcm nie la peel deme 2 beradik bile malam masa tido..hehe..

Tapi xpe..xde pun kite kate kite xsuka..skang nie la boleh nak tido berpeluk cenggini ngan anak2..ye dok?..kang dah besau kang, rindu nak berpeluk..ngeeee..kite skang nie tgh dalam proses utk deco bilik qisya dekat belakang..nak bagi tido asing dah..tgh confuse nak bagi bilik yg mana utk die..kang kalau dah deco kang dah xleh nak tukau2 lagi dah..boleh la tapi mcm leceh laaa..sebab kit eplan satu bilik nak buat playroom utk derang..satu bilik lagi bilik tido utk qisya..bobot nanti dulu la kut..kecik lagi..dah besau sikit boleh la nak asingkan..

Kene tunggu hasben kite pasang ekon kat bilik2 belakang baru boleh nak start asingkan qisya tido..selagi xpasang ekon, selagi tuh la xde istilah pengasingan tido..huahuahua..

Tuesday, August 22, 2017

:: Pening Aaahhh! ::

Semua bende nak dipeningkan kite nie kan..kihkihkih..hidup x berdrama, and xde propa, bukan falsya la weyh!..aii kan drama queen..hahahahha..

Kite skang nie tengah pening nak masukkan qisya kindy mana untuk intake next year..hasben kite ade la bagi list2 kindies yg die preferred..out of 10, kite dah narrow down kan list2 tuh jadi 2 or 3..

Kindy yg dekat2 dengan rumah je u'olls..kalau ade sediakan transportation lagi la bagus..so far kite mcm berat ke Genius Aulad..2nd Brainy Bunch..at first kite suka Brainy Bunch tp Brainy Bunch nie kite baca byk sgt bad reviews..mmg la xsemua tp because of certain2 franchise yg buat hal, habis semua Brainy Bunch affected..ikut jugak kut nyeah franchise mana yg okayh..tp kan, kene franchise yg xokayh, masak!..mana boleh nak memain tukar sekolah sesuka hati..registration fees mahal oiiii!!!..😫

Haih, kene buat pilihan cepat sebenarnye..takut nanti utk registration intake 2018 dah full..smp skang masih xboleh nak decide lagi kindy mana nak masukkan qisya..huwaaaaaa, pening wehhhhh!!!..baru nak masukkan anak kindy..belum lagi start masuk darjah 1..adehhh!!..

Hari2 kite survey-ed, hari2 kite google-ed pasal kindy nie..ade satu yg kite suka..Real Kids..siap ade swimming class..and mmg kat situ ade swimming pool as facilities derang..xyah susah2 nak carik swimming class utk qisya dah..sebab mmg kite ngan hasben kite ade plan nak hantar swimming class..hasben kite kate die xnak anak2 die jadi mcm kite yg xpandai berenang..ehh, helloooo, says who??!!..i pandai berenang hokeyh..tp dengan syarat after swim, kaki kene cecah lantai..i is cannot floating..wakakakakakaka..kalau ikut hasben kite, macam2 class die nak hantar anak die..haishh!..tp tuh la, part makan tuh yg mcm hurmmmmm..ade sikit was2..

Kite ngan hasben kite kene amek day off utk jalan2 melawat tadika, usha2, survey2, tanya2 ape yg patut..then baru buat keputusan..

Anak first nak masuk tadika u'olls..kite mana la ade experience lagi..tuh yg cuak, gelabah lebih..sesuai ke xsesuai, qisya happy ke x, qisya boleh get along dengan syllabus kindy ke x, die enjoy belajar ke x, teacher2 okayh ke x..semua tuh kite risau..hahaha..nanti kite sama2 tgk la mana kindy yg sesuai utk qisya..skang nie boleh la cakap nak masukkan kindy itu la kindy ini la..ye dok?..nanti dah bayar registration fees baru boleh cite..
nie haaaa budak yg nak masuk kindy dah next year..

Sekejapannye lahaiiii..dah besau dah anak dara mommy..sobsssss..

Monday, August 21, 2017

:: Penjagaan Rambut Kak Atul ::

Hari nie kite xtau la kenapa..kelemauan teruk melanda diri..xsabau nak cuti lama next week..4days y'alls..korang balik kampung?..ye la, kan raya haji..hehe..ke ade yg pegi bercuti2?..hasben kite mcm ade plan tp xtau la jadik ke idok..tgh mengusha hotel yg available..pegi mana??..rahsia..kihkihkih..

Alah, dalam2 Malaysia je u'olls..tahun nie hasben kite kate xde holiday jauh2..bajet dah larik sebab die baru "angkat" kete lain..baekkkk, tahun ini saya behave..huahuahua..tapi dalam pada behave2 tuh, duk la merengek2 kate nak bercuti la, nak rest la ape la, dekat2 pun jadik la..hikssss..tuh yg hasben kite kate nanti die tengok hotel tuh...yes!!!..so maknanye tahun nie bercuti la kami dalam2 Malaysia..kalau luar pun takat negara2 jiran yg 2jam lebih dah sampai..xpe la, ado2, xdo redho..ngeeeee..

Okayh, back to our topic..nak cite pasal lain, tp mukadimah bebel pasal lain..huuhh!!

For my daily hair treatment, kak atul pakai Ellips..itu dulu la tapi..zaman kite bujang, membawak ke kawen..pastu bile ade anak, kurang pakai sebabnye kak atul pun xtau nape..busy dengan anak, busy dengan hal2 rumahtangga, serabut nak melayan wanita psycho..ehh, hahahahaha..

Bila keadaan dah back to normal, baru consistent balik penggunaan hair treatment nie..rambut kite jenis lurus, halus dan nipis..anak2 kite dedua ikut rambut kite..lurus, halus dan nipis jugak..xlebat..itu yg qisya walaupun dah 4 tahun, tp rambut takat tuh je..sama la jugak dengan irsyad..trim rambut boleh kire berapa kali je..wakakakka..

Tapi xpe nanti dh besar, rambut cantik..xyah buat rebonding utk nak luruskan rambut..haks..tetibe teringat dulu masa nak potong rambut, saje je la tanye hair-dresser tuh, kalau nak rebonding kat situ berapa dieorg charge, "haiyaaaa, u punye rambut sulah lurus cantik ma..u mau rebonding kenapa..kalau u mau lagi lurus, u blow u punye rambut dengan hairdryer saje ma"..relax la brother..tanye rege je kut..hahaha..

Skang nie kite dah xpakai Ellips dah..kite dah curang dengan Ellips..sorry Ellips..ngeee..skang nie kite pakai Elseve by L'Oreal.. 
yang nie haaaa..

Bau die wangi..lepas pakai, rambut jadi lembut sangat..best betul la sebenarnye..kite pakai dah 4-5 bulan kut..ke lebih..ke kurang..urggghh!!..i is forgot!..maafkan kite..urat ingatan kite yg putus masa beranak x habis sambung lagi..kihkihkih..kite beli kat Watson..harga xingat la berapa..tapi range in between 30-50ringgit la..nampak x kite play safe kat situ..so it can be, RM39.90, RM43.90 or RM49.90..wakakakaka..

Tuh yang susah sebenarnye kalau Watson sekangkang kera je dengan ofis..kadang lari2 jap pegi beli barang itu la, barang ini la..kadang xtau nak beli ape tapi saje je masuk..tah la, kite suka la..kadang nak beli bende lain, terbeli bende lain..puncanya sebab bile dah masuk Watson, dan2 terus lupa barang yg first2 nak beli tadi tuh..bile dah naik ofis, baru teringat..so esok repeat balik...adehhh..kite je ke yg berperangai mcm tuh?...korang pun gitu ke canner?..hakhakhak..

Friday, August 18, 2017

:: Memang Selalu Begini ::

Salah satu fridge crisper kite, mmg xakan dan susah nak kosong..hikhikhik..why is the because?...

this is the because is why..hahahahahha..1 daripada 2 fridge crispers kite adalah utk letak buah2an..huahuahua

Ape?...xbeli sayur ker?..ehhh, sape kate kak atul xbeli sayur2an..kak atul beli laaaaa..alaaaaaa, selamba je tau korang nie..kan kat atas kak atul ade mentioned 1 daripada 2 fridge crispers..satu fridge crisper tuh kak atul letak buah2an..lagi satu, kak atul letak la sayur2an..mana mungkin kak atul xbeli sayur2an..kak atul suka hokeyh makan sayur..am a veggie junkie u know!..

Ruangan buah tuh mmg xpenah kosong sebab anak2 kite suka makan buah..qisya asyik request, "mommy, nak orange", "mommy, nak epal"..tuh yg asyik penuh je tuh..plus, buah2 tuh utk kite buat infused water sebenarnye..hikhikhik..

Epal hijau qisya xmakan..itu bekalan breakfast kite setiap hari..bukan takat breakfast je la, malam kalau x dinner pun kite duk balun makan epal hijau tuh..dulu kite sensorang je yg kongker epal hijau tuh..tapi skang nie dah ade fighter u'olls...qisya xmungkin la sebab die xsuke masam2..hasben kite pun sama..kalau qisya bukan, hasben kite pun bukan, sapo laie yg ado kek umah tuh..anak bujang esei la..ishh, die tuh kan, jeruk mangga kite pun die hantam..siap dh habis, boleh mintak lagi nak..mmg taklah kite nak bg..kite smp tahap kalau nak makan jeruk mangga ke ape jenis jeruk la, kene makan sorok2 u'olls..kalau x, dengan bekas jeruk tuh die bawak larik nak makan sorang..*urut kepala*

Okayh, itu je la bebelan kak atul utk hari nie..esok dh weekend dh..soooooo, happy weekend korang..;D

Thursday, August 17, 2017

:: Nicely Cooked! ::

Malam tadi kite rebus siap2 quinoa..then bile dah sejuk, masukkan je dalam fridge untuk buat bekalan lunch hari nie..

tadaaaaaaaaa...nicely cooked!...

Cara2 nak rebus quinoa nie, 1 cup quinoa + 2 cups water..masak dalam api yg medium pada awalnye, then bile dh menggelegak air, decrease api tuh..masak selama 10-20minit..agak2 quinoa tuh dah absorb air, tutup api, then tutup periuk dengan lid..steam for about 5 minutes, then open the lid, let the quinoa rest..

Ade yg tanye mcm mana rasenye quinoa nie..hurmm, canner nyeah nak bgtau..rase mcm kekacang..lembut2 gitu...masih boleh la kalau nak telan..mcm makan baked beans without gravy..hurmmm nak terangkan pun mcm susah..u'olls try la baru tau..huahuahuahua..

Kite beli yg mcm nie..
brand yg sama..harga???...hurmmm, dalam 30lebih kut..lupa dah..tp gitu la regenye..

So pagi2 tadi lagi kak atul dah bersilat dekat dapur nak masak salmon pulak..melotup2 dapur kak atul..garang betul salmon nie..hahaha..
Inilah bekalan lunch kite utk hari nie..ehhh, tapi nie hasben kite punye..kihkihkih..

Bilas pulak dengan infused water..
healthy x healthy x???..healthy sggtttt kan...hahaha..

Semoga kak atul istiqomah..skang nie pun tgh pikir esok nak masak ape pulak..kalau xbuat, nanti kang hasben kite perli2..mesti die akan ckp, "mana salmon??..mana ikan ape tuh?..ayam mana?..kate nak masak..poyo je domok..semalam beria2"..hahahhahahaa..

Wednesday, August 16, 2017

:: Resepi Sandwich Tuna Melt ::

Kali nie kite nak share resepi sandwich tuna melt pulak..a very simple recipe for a very simple dish..ewahhhh..berpantun 2 kerat kew???..hahahaa..

Bahan2nye..

Tuna dalam tin tuh transfer kan ke mangkuk..letak dalam 2 sudu besar mayonnaise, then kacau bg sebati..

Letak mozzarella cheese mcm tuh dekat roti..then letak salad atas mozzarella cheese yg dh disusun tadi..pastu letak tuna, letak slice tomato dengan timun..pastu susun mozzarella cheese..

Like this..

Then tutupkan dengan roti..panaskan pan, sapu planta dekat roti belah atas..then bile pan dh panas, letak roti belah yg dh disapu ngan planta tadi dekat belah bawah..sambil nak menunggu roti garing, sapu planta dekat side yg atas..agak2 belah bawak dh garing, terbalikkan roti tuh..

Jangan lama sgt janji garing je..lepas tuh angkat then sambung bako lak dalam oven..agak2 mozzarella cheese tuh dh melt-ing, kuaukan..

Tadaaaaaa..

Hasben kite bile makan, "sedapnye domok, dh mcm makan kat O'Briens"..bezanye xde chips je..πŸ˜…..kihkihkih..alaaaaa, xde la sedap sgt smp bersinar mata hitam, tapi boleh la kalau nak bg kenyang...ngeeeee..

Tuesday, August 15, 2017

:: Weekend Yang Menyakitkan! ::

Weekend lepas semua plan xjadi..lari semua segala plan..heheh..plan nak pegi Medan Mara hantar sehelai dualai kain pasang yg berpasang2 kat umah tuh utk dijahit..bukan nak hantar kain pepel yg ade ORANG LUAR sorang nie bagi utk kenduri kawen anak die hujung tahun nie..sebab mcm xpenting kan so yg itu kendian la..ikut kan malas nak hantar..rase mcm nak buat alas kaki je kat dapur umah..ye la xpenting sebab kenduri tuh kenduri orang yg xsetaraf dengan kite yg hina keji nie..golongan menumpang suami je u'olls..tp kan, yg duk mengata mengeji mengutuk kite tuh pun asal orang kampung..hulu2 kampung lagi..koya2 orang kaya pun hasil dari menumpang suami jugak..soooo xsedar diri!..opppssss!..byk weh kain pasang kite..smpkan nak beli lagi kain pasang pun xleh sbb nanti hasben kite bebel2..kuang3..yg sedia ade pun xbuat2 lagi baju, nak bukak kedai kain ke katenye..bertahun2 dh duk elok je berlipat duk dlm lemari bilik belakang..wahahhaa..

Pastu, plan nak pegi market nak carik salmon, ayam, few types of ikanssss, spaghetti, quinoa, brown rice and bla bla bla..hahahahaha..plannye start this week nak makan healthy food..so nak masak la utk bekalan lunch kt ofis..poyoooo je kan..sbb before nie kite ade la plan (plan lagi) nak beli this so called "healthy food" for the whole week..tp bile kite usha mana2 page yg buat healthy food nie kan, mcm, "ehh, i can cook this..senang je"..wahhh, befelafagakfak lafa pufulakfak difiyefe..kuang3..

Tapi tuh la, plan yg hanya plan je la sebab ma boo xsihat..dedua ma boo..sobsssss..

Qisya jumaat malam tuh dh start dedo dh badan..dah bg makan ubat..esoknye masih lagi panas badan die..hasben kite bangun2 tido pun kate die xsihat mcm nak demam..puncanye, tonsil bengkak..check suhu badan qisya dh 38.6..adoiii, kite ckp ngan hasben kite, "jom la ke klinik..tinggi sangat suhu badan qisya nie..u pun nanti boleh jumpa sekali doctor"..

Maka ke klinik la kami 4 beranak..dah balik dari klinik, dah lunch, terus melepet 2 beranak..
Punye la xlarat si qisya, sambil makan boleh tertido..;(

Bentang toto depan tv, maka beradu la apaknye merehatkan diri..peliknye tv panel kite..ade tercongek plak kat situ..hiksss..biasalah u'olls..tangan pengkau ade hati nak snap panorama..mmg punah ler...kihkihkih..

Ahad esoknye, kite sambung badan rase nak demam..ketidaklaratan melanda diri..sobssss..so, there goes my weekend..

Monday, August 14, 2017

:: Resepi Ayam Hurmmmm, Tiada Nama ::

Serious kite xtau nak letak tajuk ape dekat resepi ayam kite nieh..ketandusan idea..ngeeee..

Since, hurmmm, xde la ramai but ade la yg request resepi ayam nie, so kite pun share la..

Okayh, kite start ngan ayam dulu..

Xkisah la korang nak guna part ayam ape pun..kalau kite, ofkos la thigh or drumstick..tp disebabkan kite on diet xmakan malam, maka part chicken breast jadi pilihan utk kite masak sbb hasben kite die mmg makan part chicken breast..

Ayam tuh korang sebatikan dengan paprika, black pepper and garam..gaul2 bagi sekata rase ke keseluruhan ayam..

Then panaskan pan, letak butter, masukkan ayam tadi..
Cenggini la caranya..

Goreng smp ayam tuh masak..then bile dh masak, angkat letak tepi..

Part kuahnya..

Itula bahan2nya..chicken stock tuh bancuh dengan air panas..dalam 2-3 sudu besar pun dh cukup..secawan je pun dh okayh..kalau xde chicken stock boleh tukarkan ngan chicken cube..ooo jap ade satu bahan xde dlm gambau..bawang putih 4-5 ulas yg dh dicincang2..huahuahua..

Guna pan yg sama menggoreng ayam tadi..gorengkan bawang putih..agak2 dh garing sikit, masukkan cooking cream..nak guna susu biasa pun boleh..kite guna cooking cream tuh sbb mmg dh ade dlm fridge..sukatan?..ikut la korang nak letak byk mana..kalau nak kuah byk, letak lebih..xnk kuah byk, letak sikit je..ikut rase memasing..kite selalu agak2 je..

Then masukkan air chicken stock tadi..letak pulak parmesan cheese dlm 2-3 sudu besar..kacau bg sebati then masukkan broccoli dgn capsicum..korang nak letak sayur lain yg korang rase sesuai pun boleh..kite asalnye nak masukkan bayam tp gie market, bayam xde..kihkihkih..tuh sudahnye letak broccoli dengan capsicum..

Letak la black pepper sikit..letak dried thyme..kite ade la jugak letak dried rosemary sikit..kite xde letak garam ke or ape2 perasa sbb rase die dh okayh..rase tuh dtg dari parmesan cheese ngan chicken stock..tp boleh je kalau nak tambah perasa atau garam..tekak memasing kan..

Jangan kacau lama sgt sebab nanti nak kene bakar dalam oven..then letakkan ayam yg dh digoreng tadi atas kuah nie..

Mcm nie..

Kalau ade minyak dari ayam tuh, curahkan sekali..lagi sedap..pastu masukkan dlm oven, bakar selama 20minit with temperature 180degrees..

Dah masak then keluarkan la..
Siap!!!..bile dah siap apo laie, dig innnn!!!!
Nie first time kite masak..hasben kite puji die kate sedap..tp kalau kuah tuh dipekatkan sikit lagi sedap..so maybe lepas nie kite boleh kurangkan cooking cream and air chicken stock..or maybe letak air tepung jagung dlm sesudu dua sudu kecik kut..

Makan dengan ape?..hurmmm, tah la..hasben kite makan gitu je..hehee..

Friday, August 11, 2017

:: Cara Menghilangkan Kesan Turun Warna Pada Baju ::

Keje2 men-laundry adalah keje hasben kite..basuh baju, jemur baju, angkat baju mmg keje die..kite just lipat and gosok baju je..dulu gosok baju xyah sebab hantar gosok kat dobi..ngeeee..tp sebab gatal sgt nak iron mahal ko ingat boleh hantar lagi ker baju ke dobi utk digosok..amboiiii, laki ko dah invest seribu lebih utk satu iron lagi mau hantar dobi..banyak cantik muka ko..padan muka..ehh, muka kite kan mmg cantik so mmg la padan dengan muka..wakakakkaka..*muntah ijo*..

Satu hari tuh, kite tengah kemas dapur kut..sekali, "domokkkk, habis baju putih i kene kaler biru"..kite pun stop la keje kite then tengok baju hasben kite..adoiii, kene kat baju jalan die plak tuh..baju putih lak tuh.."u campur baju ape yg sampai turun color nie?..ke shirt p*l* biru i yg turun color, ehhh, mcm bukan je..nie biru pekat nie"..

"Jangan2 jeans biru i..haaa, betul la tuh..i basuh jeans i nie..lupa yg jeans nie jenis turun color..adehh, canner nie domok..t-shirt baru pakai sekali je nie..shirt keje i pun kene"..hurmmm, sadis betul..sedih nau bunyik nada tuh.."xpe la nanti i try la buat canner"..

So kite pun duk la meng-google-ed kat internet macam mana cara nak hilangkan warna yg turun tuh..banyak la cara2 die tp kite mcm malas nak buat..muahahahah..buat ape nak susahkan diri utk buat bende susah dan renyah padahal ade bende simple..am i right?!

Memula kite duk la tadah air panas dari water dispenser yg gabak besar tuh..sekali mcm, ehh, susahnye..sudahnye kite keluarkan periuk air yg dh lama xpakai yg duk betapa dalam bilik stor kite..jerang air, air dah berbunyik, kite tuang dlm besen..
Terus nampak air tuh dh bertukar color biru kan..t-shirt nie yg kene lama sikit rendam..shirt keje putih hasben kite sekali rendam dah hilang dh..degil nau t-shirt nie.."kuda" marah sebab panas ke canner..ye la kan die kene rendam dalam air panas kan..kahkahkah..okayh, dh start mengarut..sya, cut the crap will ya..ngeeeee..

So method rendam baju dengan air panas yg menggelegak utk menghilangkan kesan color yg turun dari baju lain adalah berkesan..lagi elok kalau masa kene tuh, korang terus buat..lagi senang and cepat effect die..nak lagi berkesan korang rebus baju tuh..kite xrebus sebab takut baju tuh shrinking..nangis hasben kite nanti sebab rosak baju die..and kite lagi double menangis sebab kene ganti balik baju die..baju mahal woiiiii!!!..matilanak mak nak ganti!..muahahahaha..

Wednesday, August 9, 2017

:: Gaduh Je Keje! ::

Kite skang nie ade kawan gaduh yg setia..hahahaha..hari2 bergaduh..setiap petang setiap hari..kalau ade hari yg xbergaduh tuh kire rare la..hihihi..

"Mommy xnk hello kitty", "syisya xnk fren mommy"..eleh, sebut nama sendiri pun xbetul, ade hati nak fren mommy..huuuh!!..

"Xheran pun..malam nie sleep with daddy..jgn sleep dengan mommy"..itu je la ayat kite kalau nak bg qisya lagi menjadik2 marah die..wakakakakkaa..ko pun kuat menyakat kan..ngeeee..

Kalau keluar je ayat tuh, qisya akan jawab, "tanak, nak sleep mommy"..and setiap kali tuh la kite akan balas, "no, qisya sleep daddy"..and qisya yg xnk kalah tuh pun menjawab jugak, "haaaaaa, sleep mommy!"..ngan nada2 marah..muahahahaha..

"Qisya marah mommy ker?..kenapa marah mommy"..haaaaa, time nie la qisya selalunye akan tone down her voice and buat muka mcm bersalah gile sbb marah kite..not to say marah la, tertinggikan suara je..ehh, consider marah la tuh kan..urghhh!!, confuse..pffttt!..

Kadang qisya akan cakap, "syisya cakap je"..cakap je nyeah..hurmmmm..and kadang qisya akan datang kat kite and peluk kite, "sorry mommy, qisya xsengaja..sayang mommy"..mulalah duk gomol2 muka kite nak cium..alolololoh..tp kadang, die akan pegi satu tempat, pastu die menangis sambil merajuk..ewah ewah, sape yg marah sape tah..

Pastu kalau kebetulan die tgh merajuk tuh, hasben kite turun dari floor die ke lobby, dan2 je berlari terus ke daddy..pastu propa..so drama queen!..daddy qisya pun nanti tanye la, "who did?..sape buat anak daddy nie?"..and xyah korang teka mesti dh tau dh qisya jawab ape..yes, she said, "mommy did..mommy marah syisya"..hamboii hamboiii hamboiii.."ehh pikir marah die..marah mommy nie xnk pikir ke?..kang mommy marah kang..nak?"..yg si daddy kengkonon nak amek hati anak at the same time, "haip mommy nie, marah anak daddy kenapa"..and every time he said that, i will stare at him with this one kind of evil's look..wahhh, sama naik nampak daddy nie.."nak kene jentik ke.?"..yg xtahan hasben kite buat muka miang2 gatal2, "jentik???..nak!!!"..ehhh, hahahhaahhahaha..bengong je..πŸ˜‚

Tapi xde la every time hasben kite side ke anak2..tgk gak la anak2 yg dh buat ape yg sampai kite bising2..kalau salah anak2, die akan explain balik kenapa kite marah..tp kalau die tgk kite bebel2 biasa je, die sendiri yg ckp ngan anak2, "qisya, mommy tuh kenapa bebel2 tuh"..and qisya lak menjawab tanpa rase bersalah, "ntah, biarlah mommy tuh..yg si anak bujang pulak duk "haaaaa haaaaa" sambil mengangguk tanda setuju..grrrrrrrrrrr!!!..tag team nyeah korang..geram betul..

Excuse my eyebag..lately nie kite keletihan tido xcukup..so itu la makan die..hahahaha..

"Mommy, amek gambar syisya cepat"..asyik suruh amek gambar die..haishh, itu la die my daily routine setiap hari while waiting for my "raja" dari tingkat 23 turun bawah utk bertemu "permaisuri" dan juga "puteri" dekat lobby..hasben kite tuh amek waktu anjal paling lambat, keluar ofis paling lambat, pun lambat jugak nak tunggu die turun..πŸ˜’πŸ™„..

Haishhh, penah sekali kite kene tunggu smp pukul 7.15malam kat bawah ofis die..ehh, bukan sekali la dah byk kali..tp time tuh tah kite mcm berhangin gile..awak dh la penat, ngantuk, xcukup rehat xcukup tido, serba serbi xcukup, ngan nak peot lagi..mmg die turun bawah, muncung sedepa la kalah muncung itik, muka xyah cite la, muka sombong habis..dah la muka kite nie mmg ramai ckp muka sombong, lagi la boleh nampak.."i kat atas tuh buat keje bukan buat ape pun"..time tuh terus sszzaaappppp, kepala mcm valcano meletop.."habis tuh i kat ofis xde keje ke..berlambak2 keje i"..ayat2 selepas tuh xyah tau la..kihkihkih..ayat penutup bebelan kite, dan terus senyap smp ke rumah mak kite dan membawak smp ke rumah sendiri, "bulan depan tukar waktu masuk keje mcm biasa pukul 8.15 kalau mcm nie gayanye"..huahuahua..

Tp sama je bulan nie amek waktu anjal sama jugak.."i terlupa nak mintak so maintain waktu sama"..πŸ™„

Tuesday, August 8, 2017

:: Bila Bobot Tiada ::

Bile bobot anak bujang kite tuh xde, baru la boleh masak u'olls..adoiiiyaiii!!!..ngeeee..

Semalam kan kite MC..irsyad kite hantar umah mak kite..mmg xlarat sgt dah rase badan..my body need to rest..inipun rase lemau lagi badan..

Tapi dalam pada lemau, habis la jugak baju2 hasben kite yg nak digosok..kalau x, mulalah hasben kite propa, "sian i xde baju keje dh..canner nak pegi keje esok..sobsss"..haishhhh, baju keje kemain byk tergantung dalam wardrobe closet..3bulan punye baju keje..pun xcukup lg katenye..ngade tau!..selalu kite gosok je tp tah la sebulan dua nie letih lain mcm..mcm xcukup rehat..agaknye sbb kt ofis kite bizi for the whole day kut..mmg bizi yg supe bizi..nk gie toilet pun tunggu ujung2..tsktsktsk!

So utk dinner malam tadi gagahkan la jugak masak utk hasben kite..masak simple je korang..xrenyah pun..masak ape??..jap2 nyeah..
Mula2 goreng dulu chicken chop nie..nie kite beli yg frozen punye..mmg dh sedia ade jual..not bad jugak ayamnye..
Sos..bukan utk cicah2 ye..
Tadaaaaaa..jadik la chicken parmigiana..

Bila chicken chop dengan sos tuh dh masak, letak sos atas chicken chop tadi, letak mozzarella cheese on top of the sauce..kite x sagat mozzarella cheese tuh..kite potong keping2..letak la berapa byk pun korang nak letak mozzarella cheese tuh..kite yg buat die..dh letak, masuk dalam oven pastu bakar..agak2 mozzarella cheese tuh dh melt-ing gitu, angkat la..

Hasben kite makan xtoleh kiri kanan..offer kite pun tidak hokeyh..bile kite cakap, "hamboii domok..sedap sgt ke sampai nak makan sensorang je..xde offer i pun"..terus die buat muka sambil cakap, "alaaaaaa kene offer kee?..domok i masak kan mmg sedap"..hahahhaha..

Hasben kite mmg suka makan rumah..tuh yg makan kalau boleh nak menyorok dalam selimut..kahkahkah..tp tuh la, selagi irsyad mcm tuh, mmg kene bersabar je la makan makanan yg dh siap2 ditapau sebelum balik umah..

Kite xbuat utk kite sbb kite dh xnk makan malam..i is diet!..badan dah naik dah nie..dh la kalau badan naik, pipi naik dulu..exercise?..nak harapkan berlari setempat and berzumba kat umah dengan anak2 mana boleh kalau makan minum xjaga..ye dok?..
Spegeti kosong utk anak2..

Ini sampingan je..ikutkan jarang kite masak frozen food sebenarnye..ehh, jarang sgt la..tp sebab malam td rase mcm xcukup je kan, tuh yg keluarkan jugak fries dengan sausage..ngeeeee..

So itu la die dinner kami anak beranak malam tadi..skang nie tgh pikir nak masak ape utk malam kang..dengan harapan si bobot xbuat drama..hikhikhik..

Monday, August 7, 2017

:: Bila Kau Seorang Pelupa & Rumah Kau Adalah Mini Tesco ::

Between parents and teacher dekat nursery qisya, ade communication book..kat buku tuh la tempat teacher2 qisya tulis dieorg punye activities, tulis info2 about everything and anything, example like, date of concert, the dress code and whatnots..haaaa gitu la..message-message utk parents pun tidak ketinggalan ye mcm "puan, sila buat pembayaran yuran untuk bulan ini"...hahahhahaa..

Actually, yuran dah lama dah hasben kite transferred kan, dan hasben kite dah email principal right after transferred..agaknya principal terlepas pandang kut..plus, maybe jugak sebab hasben kite transfer hari yg die dpt gaji..hurmmm, xpe la bende kecik je pun..no biggy!

So baru nie hari jumaat lepas bile kite kemas beg nursery qisya, nampak la buku tuh terbukak..bile dah terbukak, haruslah kite baca..
Oooo, toiletries dah habis rupanya..ngeee..

Kite baru terdetik nak tanya teacher qisya pasal toiletries..ape bende yg xcukup nak kene tambah ke..sekali dpt "message in the book", terus mcm okayh la..
Weekend lepas plak kite xde umah..asalnye plan nak mintak tolong hasben kite belikan or ingatkan kite ari ahad pasal toiletries qisya..sudahnye lupe wehhhh..😰..kite ngan anak2 xde sebab pegi #bestiesgetaway #bestiesonenightvacay..suami2 tinggal kt umah..huahuahua..alaaah, one night je pun..hasben kiteorg masing2 okayh n kebetulan ade yg xde..what???..where to???..

Nah teaser dulu..esok baru keluar cite..arinie baru nak karang karangan bahasa melayu..πŸ˜‚

Pagi nie baru la pulek teringat pasal toiletries qisya..aduhaiiii!..canner nieh?!..

Tapi tuh la, umah aiii kan "mini tesco"..si #besties kite la duk panggil "mini tesco" tuh..diah la yg paling latest, "sya, dekat tesco ko tuh ade baked beans x?..kalau ade nanti bawak sekali"..bile kite ckp ade terus kene gelak dengan memasing kat dlm group..kuangajo tau!..πŸ™„πŸ˜’..dengan tenangnye kite masuk dlm "mini tesco", godek2 section "toiletries"..sekaliiiii hadeeeeee la wehhhh barang2 yg teacher qisya mintak..hahahaha..phewwww!!!..fuhhhhh, lega mak!..xyah pening2 nak pikir..πŸ˜…

Inilah barang2nye..heehe..

Bilik stor kite mmg dh mcm kedai runcit dh..masa beli groceries saje je beli extra..kadang tuh mmg xrugi la berguna masa nak memasak and barang dah habis or xde..zaaaaaassss, menyelinap masuk dlm bilik stor, sapppp terus amek barang..settled!..kihkihkih..

Okayh la korang, kite arinie on MC..xberapa nak sihat..tp tuh la, kite as mak2 kepada anak2, isteri kepada suami, mana boleh duk diam kat umah walaupun sakit kan..πŸ˜”..
Kite mmg jenis suka menggosok dekat living hall..sebab dpt tgk tv sambil2 gosok baju2 yg bertimbun2..ngeeee..lagi satu sebabnye, pasal anak2 la..kihkihkih..biasalah i kan ade anak kangaroo, anak koala yg nak berdakap, yg nak kene ade depan mata die..hikssss..

Tengok la..baju2 kat hanger2 yg tergantung tuh nak kene gosok..itu balance dari activity penggosakan semalam..bongoknye ayat..wakakakka..semalam dh selamat dh gosok 15helai..😭😭..nangis!!.

Baju sebakul sebagai penambahan keje..itu baru part baju je..belum dapur lagi, bilik tido kite, living hall..huwaaaaaa, tetibe banyak plak keje yg xsengaja di-list-kan..jap, nak nangis tepi bucu couch sambil tarik nafas mintak nyawa nak selesaikan semua household chores..

Friday, August 4, 2017

:: BUAH ::

Kite suka gile makan buah..xkisah la buah2an tempatan ke, buah2 international ke..mmg suke gile dengan buah..bile tiba musim sesuatu buah, mesti menggelupur kite suruh hasben kite mencarik..

Baru nie manggis..kite mmg hantu manggis..berkilo2 kite boleh hadap sorang je..nasib la xyah nak berebut ngan hasben kite sbb die xberapa suka buah..suka la tp milih buah..haaa gituuuu..hiksss..

Weekend lepas kite merengek2 kat hasben kite nak durian..oleh itu, demi utk menjadi suami yg baik dan selalu menunaikan permintaan si isteri maka ke SS2 la kami utk tapau durian..nak makan sana anak dara tgh tido..

Tapi tetibe elok kete benti je, anak dara dah bangun..πŸ™„..choii sgt..hahahha..tp bile mikirkan si anak bujang pulak, hurmmmm, tapau lagi better..so turun la hasben kite ngan anak dara die je..

Tengah sabar menanti hasben kite settle tapau durian, ternampak ade org yg makan kat sana duk bukak mangggis..ya Allah, sumpah kite terliur nengok..kene plak cara org tuh makan manggis dengan rakusnye..sampai tertelan2 ailio kak atul..🀀..demyu!!!!!..hahahhahaa..

Niat dalam hati je masa tuh nak tepon hasben kite xleh sbb anak bujanb tgh pegang henfon kite..mau dari elok senyap terus mengamuk..bile mengamuk mulalah merajuk..susah nak pujuk lak tuh..grrrrrr!!!

Sekali bile hasben kite dh settled tapau durian xnmpk pun plastik lain..😭..sobbbsss..alih2 tgh qisya kat sebelah tgh struggle-d hangkut plastik..berbunga rase hati sebab dlm plastik itu adalah manggiiiisssssss..#lurvelurvelurveyuverystrongdomok..ngeee..

"Cukup x satu bag tuh je..org tuh kate manggis xmanis tuh yg i xberani nak beli lebih"..

Terus cargas kite rase..

"Okayh je manis je nie..tp mcm xcukup je..hikhikhik"

Then hasben kite beli lg se-bag..kuang3..
Sedapnyeeeeeee..

Double sedapppp wehhh..nak lagi nak lagi nak lagiiii..

Sedih sebab kite dah ade fighter baru..si qisya..siap duk berebut lagi ngan die..wakakakkakaka..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...