Friday, August 18, 2017

:: Memang Selalu Begini ::

Salah satu fridge crisper kite, mmg xakan dan susah nak kosong..hikhikhik..why is the because?...

this is the because is why..hahahahahha..1 daripada 2 fridge crispers kite adalah utk letak buah2an..huahuahua

Ape?...xbeli sayur ker?..ehhh, sape kate kak atul xbeli sayur2an..kak atul beli laaaaa..alaaaaaa, selamba je tau korang nie..kan kat atas kak atul ade mentioned 1 daripada 2 fridge crispers..satu fridge crisper tuh kak atul letak buah2an..lagi satu, kak atul letak la sayur2an..mana mungkin kak atul xbeli sayur2an..kak atul suka hokeyh makan sayur..am a veggie junkie u know!..

Ruangan buah tuh mmg xpenah kosong sebab anak2 kite suka makan buah..qisya asyik request, "mommy, nak orange", "mommy, nak epal"..tuh yg asyik penuh je tuh..plus, buah2 tuh utk kite buat infused water sebenarnye..hikhikhik..

Epal hijau qisya xmakan..itu bekalan breakfast kite setiap hari..bukan takat breakfast je la, malam kalau x dinner pun kite duk balun makan epal hijau tuh..dulu kite sensorang je yg kongker epal hijau tuh..tapi skang nie dah ade fighter u'olls...qisya xmungkin la sebab die xsuke masam2..hasben kite pun sama..kalau qisya bukan, hasben kite pun bukan, sapo laie yg ado kek umah tuh..anak bujang esei la..ishh, die tuh kan, jeruk mangga kite pun die hantam..siap dh habis, boleh mintak lagi nak..mmg taklah kite nak bg..kite smp tahap kalau nak makan jeruk mangga ke ape jenis jeruk la, kene makan sorok2 u'olls..kalau x, dengan bekas jeruk tuh die bawak larik nak makan sorang..*urut kepala*

Okayh, itu je la bebelan kak atul utk hari nie..esok dh weekend dh..soooooo, happy weekend korang..;D

Thursday, August 17, 2017

:: Nicely Cooked! ::

Malam tadi kite rebus siap2 quinoa..then bile dah sejuk, masukkan je dalam fridge untuk buat bekalan lunch hari nie..

tadaaaaaaaaa...nicely cooked!...

Cara2 nak rebus quinoa nie, 1 cup quinoa + 2 cups water..masak dalam api yg medium pada awalnye, then bile dh menggelegak air, decrease api tuh..masak selama 10-20minit..agak2 quinoa tuh dah absorb air, tutup api, then tutup periuk dengan lid..steam for about 5 minutes, then open the lid, let the quinoa rest..

Ade yg tanye mcm mana rasenye quinoa nie..hurmm, canner nyeah nak bgtau..rase mcm kekacang..lembut2 gitu...masih boleh la kalau nak telan..mcm makan baked beans without gravy..hurmmm nak terangkan pun mcm susah..u'olls try la baru tau..huahuahuahua..

Kite beli yg mcm nie..
brand yg sama..harga???...hurmmm, dalam 30lebih kut..lupa dah..tp gitu la regenye..

So pagi2 tadi lagi kak atul dah bersilat dekat dapur nak masak salmon pulak..melotup2 dapur kak atul..garang betul salmon nie..hahaha..
Inilah bekalan lunch kite utk hari nie..ehhh, tapi nie hasben kite punye..kihkihkih..

Bilas pulak dengan infused water..
healthy x healthy x???..healthy sggtttt kan...hahaha..

Semoga kak atul istiqomah..skang nie pun tgh pikir esok nak masak ape pulak..kalau xbuat, nanti kang hasben kite perli2..mesti die akan ckp, "mana salmon??..mana ikan ape tuh?..ayam mana?..kate nak masak..poyo je domok..semalam beria2"..hahahhahahaa..

Wednesday, August 16, 2017

:: Resepi Sandwich Tuna Melt ::

Kali nie kite nak share resepi sandwich tuna melt pulak..a very simple recipe for a very simple dish..ewahhhh..berpantun 2 kerat kew???..hahahaa..

Bahan2nye..

Tuna dalam tin tuh transfer kan ke mangkuk..letak dalam 2 sudu besar mayonnaise, then kacau bg sebati..

Letak mozzarella cheese mcm tuh dekat roti..then letak salad atas mozzarella cheese yg dh disusun tadi..pastu letak tuna, letak slice tomato dengan timun..pastu susun mozzarella cheese..

Like this..

Then tutupkan dengan roti..panaskan pan, sapu planta dekat roti belah atas..then bile pan dh panas, letak roti belah yg dh disapu ngan planta tadi dekat belah bawah..sambil nak menunggu roti garing, sapu planta dekat side yg atas..agak2 belah bawak dh garing, terbalikkan roti tuh..

Jangan lama sgt janji garing je..lepas tuh angkat then sambung bako lak dalam oven..agak2 mozzarella cheese tuh dh melt-ing, kuaukan..

Tadaaaaaa..

Hasben kite bile makan, "sedapnye domok, dh mcm makan kat O'Briens"..bezanye xde chips je..😅..kihkihkih..alaaaaa, xde la sedap sgt smp bersinar mata hitam, tapi boleh la kalau nak bg kenyang...ngeeeee..

Tuesday, August 15, 2017

:: Weekend Yang Menyakitkan! ::

Weekend lepas semua plan xjadi..lari semua segala plan..heheh..plan nak pegi Medan Mara hantar sehelai dualai kain pasang yg berpasang2 kat umah tuh utk dijahit..bukan nak hantar kain pepel yg ade ORANG LUAR sorang nie bagi utk kenduri kawen anak die hujung tahun nie..sebab mcm xpenting kan so yg itu kendian la..ikut kan malas nak hantar..rase mcm nak buat alas kaki je kat dapur umah..ye la xpenting sebab kenduri tuh kenduri orang yg xsetaraf dengan kite yg hina keji nie..golongan menumpang suami je u'olls..tp kan, yg duk mengata mengeji mengutuk kite tuh pun asal orang kampung..hulu2 kampung lagi..koya2 orang kaya pun hasil dari menumpang suami jugak..soooo xsedar diri!..opppssss!..byk weh kain pasang kite..smpkan nak beli lagi kain pasang pun xleh sbb nanti hasben kite bebel2..kuang3..yg sedia ade pun xbuat2 lagi baju, nak bukak kedai kain ke katenye..bertahun2 dh duk elok je berlipat duk dlm lemari bilik belakang..wahahhaa..

Pastu, plan nak pegi market nak carik salmon, ayam, few types of ikanssss, spaghetti, quinoa, brown rice and bla bla bla..hahahahaha..plannye start this week nak makan healthy food..so nak masak la utk bekalan lunch kt ofis..poyoooo je kan..sbb before nie kite ade la plan (plan lagi) nak beli this so called "healthy food" for the whole week..tp bile kite usha mana2 page yg buat healthy food nie kan, mcm, "ehh, i can cook this..senang je"..wahhh, befelafagakfak lafa pufulakfak difiyefe..kuang3..

Tapi tuh la, plan yg hanya plan je la sebab ma boo xsihat..dedua ma boo..sobsssss..

Qisya jumaat malam tuh dh start dedo dh badan..dah bg makan ubat..esoknye masih lagi panas badan die..hasben kite bangun2 tido pun kate die xsihat mcm nak demam..puncanye, tonsil bengkak..check suhu badan qisya dh 38.6..adoiii, kite ckp ngan hasben kite, "jom la ke klinik..tinggi sangat suhu badan qisya nie..u pun nanti boleh jumpa sekali doctor"..

Maka ke klinik la kami 4 beranak..dah balik dari klinik, dah lunch, terus melepet 2 beranak..
Punye la xlarat si qisya, sambil makan boleh tertido..;(

Bentang toto depan tv, maka beradu la apaknye merehatkan diri..peliknye tv panel kite..ade tercongek plak kat situ..hiksss..biasalah u'olls..tangan pengkau ade hati nak snap panorama..mmg punah ler...kihkihkih..

Ahad esoknye, kite sambung badan rase nak demam..ketidaklaratan melanda diri..sobssss..so, there goes my weekend..

Monday, August 14, 2017

:: Resepi Ayam Hurmmmm, Tiada Nama ::

Serious kite xtau nak letak tajuk ape dekat resepi ayam kite nieh..ketandusan idea..ngeeee..

Since, hurmmm, xde la ramai but ade la yg request resepi ayam nie, so kite pun share la..

Okayh, kite start ngan ayam dulu..

Xkisah la korang nak guna part ayam ape pun..kalau kite, ofkos la thigh or drumstick..tp disebabkan kite on diet xmakan malam, maka part chicken breast jadi pilihan utk kite masak sbb hasben kite die mmg makan part chicken breast..

Ayam tuh korang sebatikan dengan paprika, black pepper and garam..gaul2 bagi sekata rase ke keseluruhan ayam..

Then panaskan pan, letak butter, masukkan ayam tadi..
Cenggini la caranya..

Goreng smp ayam tuh masak..then bile dh masak, angkat letak tepi..

Part kuahnya..

Itula bahan2nya..chicken stock tuh bancuh dengan air panas..dalam 2-3 sudu besar pun dh cukup..secawan je pun dh okayh..kalau xde chicken stock boleh tukarkan ngan chicken cube..ooo jap ade satu bahan xde dlm gambau..bawang putih 4-5 ulas yg dh dicincang2..huahuahua..

Guna pan yg sama menggoreng ayam tadi..gorengkan bawang putih..agak2 dh garing sikit, masukkan cooking cream..nak guna susu biasa pun boleh..kite guna cooking cream tuh sbb mmg dh ade dlm fridge..sukatan?..ikut la korang nak letak byk mana..kalau nak kuah byk, letak lebih..xnk kuah byk, letak sikit je..ikut rase memasing..kite selalu agak2 je..

Then masukkan air chicken stock tadi..letak pulak parmesan cheese dlm 2-3 sudu besar..kacau bg sebati then masukkan broccoli dgn capsicum..korang nak letak sayur lain yg korang rase sesuai pun boleh..kite asalnye nak masukkan bayam tp gie market, bayam xde..kihkihkih..tuh sudahnye letak broccoli dengan capsicum..

Letak la black pepper sikit..letak dried thyme..kite ade la jugak letak dried rosemary sikit..kite xde letak garam ke or ape2 perasa sbb rase die dh okayh..rase tuh dtg dari parmesan cheese ngan chicken stock..tp boleh je kalau nak tambah perasa atau garam..tekak memasing kan..

Jangan kacau lama sgt sebab nanti nak kene bakar dalam oven..then letakkan ayam yg dh digoreng tadi atas kuah nie..

Mcm nie..

Kalau ade minyak dari ayam tuh, curahkan sekali..lagi sedap..pastu masukkan dlm oven, bakar selama 20minit with temperature 180degrees..

Dah masak then keluarkan la..
Siap!!!..bile dah siap apo laie, dig innnn!!!!
Nie first time kite masak..hasben kite puji die kate sedap..tp kalau kuah tuh dipekatkan sikit lagi sedap..so maybe lepas nie kite boleh kurangkan cooking cream and air chicken stock..or maybe letak air tepung jagung dlm sesudu dua sudu kecik kut..

Makan dengan ape?..hurmmm, tah la..hasben kite makan gitu je..hehee..

Friday, August 11, 2017

:: Cara Menghilangkan Kesan Turun Warna Pada Baju ::

Keje2 men-laundry adalah keje hasben kite..basuh baju, jemur baju, angkat baju mmg keje die..kite just lipat and gosok baju je..dulu gosok baju xyah sebab hantar gosok kat dobi..ngeeee..tp sebab gatal sgt nak iron mahal ko ingat boleh hantar lagi ker baju ke dobi utk digosok..amboiiii, laki ko dah invest seribu lebih utk satu iron lagi mau hantar dobi..banyak cantik muka ko..padan muka..ehh, muka kite kan mmg cantik so mmg la padan dengan muka..wakakakkaka..*muntah ijo*..

Satu hari tuh, kite tengah kemas dapur kut..sekali, "domokkkk, habis baju putih i kene kaler biru"..kite pun stop la keje kite then tengok baju hasben kite..adoiii, kene kat baju jalan die plak tuh..baju putih lak tuh.."u campur baju ape yg sampai turun color nie?..ke shirt p*l* biru i yg turun color, ehhh, mcm bukan je..nie biru pekat nie"..

"Jangan2 jeans biru i..haaa, betul la tuh..i basuh jeans i nie..lupa yg jeans nie jenis turun color..adehh, canner nie domok..t-shirt baru pakai sekali je nie..shirt keje i pun kene"..hurmmm, sadis betul..sedih nau bunyik nada tuh.."xpe la nanti i try la buat canner"..

So kite pun duk la meng-google-ed kat internet macam mana cara nak hilangkan warna yg turun tuh..banyak la cara2 die tp kite mcm malas nak buat..muahahahah..buat ape nak susahkan diri utk buat bende susah dan renyah padahal ade bende simple..am i right?!

Memula kite duk la tadah air panas dari water dispenser yg gabak besar tuh..sekali mcm, ehh, susahnye..sudahnye kite keluarkan periuk air yg dh lama xpakai yg duk betapa dalam bilik stor kite..jerang air, air dah berbunyik, kite tuang dlm besen..
Terus nampak air tuh dh bertukar color biru kan..t-shirt nie yg kene lama sikit rendam..shirt keje putih hasben kite sekali rendam dah hilang dh..degil nau t-shirt nie.."kuda" marah sebab panas ke canner..ye la kan die kene rendam dalam air panas kan..kahkahkah..okayh, dh start mengarut..sya, cut the crap will ya..ngeeeee..

So method rendam baju dengan air panas yg menggelegak utk menghilangkan kesan color yg turun dari baju lain adalah berkesan..lagi elok kalau masa kene tuh, korang terus buat..lagi senang and cepat effect die..nak lagi berkesan korang rebus baju tuh..kite xrebus sebab takut baju tuh shrinking..nangis hasben kite nanti sebab rosak baju die..and kite lagi double menangis sebab kene ganti balik baju die..baju mahal woiiiii!!!..matilanak mak nak ganti!..muahahahaha..

Wednesday, August 9, 2017

:: Gaduh Je Keje! ::

Kite skang nie ade kawan gaduh yg setia..hahahaha..hari2 bergaduh..setiap petang setiap hari..kalau ade hari yg xbergaduh tuh kire rare la..hihihi..

"Mommy xnk hello kitty", "syisya xnk fren mommy"..eleh, sebut nama sendiri pun xbetul, ade hati nak fren mommy..huuuh!!..

"Xheran pun..malam nie sleep with daddy..jgn sleep dengan mommy"..itu je la ayat kite kalau nak bg qisya lagi menjadik2 marah die..wakakakakkaa..ko pun kuat menyakat kan..ngeeee..

Kalau keluar je ayat tuh, qisya akan jawab, "tanak, nak sleep mommy"..and setiap kali tuh la kite akan balas, "no, qisya sleep daddy"..and qisya yg xnk kalah tuh pun menjawab jugak, "haaaaaa, sleep mommy!"..ngan nada2 marah..muahahahaha..

"Qisya marah mommy ker?..kenapa marah mommy"..haaaaa, time nie la qisya selalunye akan tone down her voice and buat muka mcm bersalah gile sbb marah kite..not to say marah la, tertinggikan suara je..ehh, consider marah la tuh kan..urghhh!!, confuse..pffttt!..

Kadang qisya akan cakap, "syisya cakap je"..cakap je nyeah..hurmmmm..and kadang qisya akan datang kat kite and peluk kite, "sorry mommy, qisya xsengaja..sayang mommy"..mulalah duk gomol2 muka kite nak cium..alolololoh..tp kadang, die akan pegi satu tempat, pastu die menangis sambil merajuk..ewah ewah, sape yg marah sape tah..

Pastu kalau kebetulan die tgh merajuk tuh, hasben kite turun dari floor die ke lobby, dan2 je berlari terus ke daddy..pastu propa..so drama queen!..daddy qisya pun nanti tanye la, "who did?..sape buat anak daddy nie?"..and xyah korang teka mesti dh tau dh qisya jawab ape..yes, she said, "mommy did..mommy marah syisya"..hamboii hamboiii hamboiii.."ehh pikir marah die..marah mommy nie xnk pikir ke?..kang mommy marah kang..nak?"..yg si daddy kengkonon nak amek hati anak at the same time, "haip mommy nie, marah anak daddy kenapa"..and every time he said that, i will stare at him with this one kind of evil's look..wahhh, sama naik nampak daddy nie.."nak kene jentik ke.?"..yg xtahan hasben kite buat muka miang2 gatal2, "jentik???..nak!!!"..ehhh, hahahhaahhahaha..bengong je..😂

Tapi xde la every time hasben kite side ke anak2..tgk gak la anak2 yg dh buat ape yg sampai kite bising2..kalau salah anak2, die akan explain balik kenapa kite marah..tp kalau die tgk kite bebel2 biasa je, die sendiri yg ckp ngan anak2, "qisya, mommy tuh kenapa bebel2 tuh"..and qisya lak menjawab tanpa rase bersalah, "ntah, biarlah mommy tuh..yg si anak bujang pulak duk "haaaaa haaaaa" sambil mengangguk tanda setuju..grrrrrrrrrrr!!!..tag team nyeah korang..geram betul..

Excuse my eyebag..lately nie kite keletihan tido xcukup..so itu la makan die..hahahaha..

"Mommy, amek gambar syisya cepat"..asyik suruh amek gambar die..haishh, itu la die my daily routine setiap hari while waiting for my "raja" dari tingkat 23 turun bawah utk bertemu "permaisuri" dan juga "puteri" dekat lobby..hasben kite tuh amek waktu anjal paling lambat, keluar ofis paling lambat, pun lambat jugak nak tunggu die turun..😒🙄..

Haishhh, penah sekali kite kene tunggu smp pukul 7.15malam kat bawah ofis die..ehh, bukan sekali la dah byk kali..tp time tuh tah kite mcm berhangin gile..awak dh la penat, ngantuk, xcukup rehat xcukup tido, serba serbi xcukup, ngan nak peot lagi..mmg die turun bawah, muncung sedepa la kalah muncung itik, muka xyah cite la, muka sombong habis..dah la muka kite nie mmg ramai ckp muka sombong, lagi la boleh nampak.."i kat atas tuh buat keje bukan buat ape pun"..time tuh terus sszzaaappppp, kepala mcm valcano meletop.."habis tuh i kat ofis xde keje ke..berlambak2 keje i"..ayat2 selepas tuh xyah tau la..kihkihkih..ayat penutup bebelan kite, dan terus senyap smp ke rumah mak kite dan membawak smp ke rumah sendiri, "bulan depan tukar waktu masuk keje mcm biasa pukul 8.15 kalau mcm nie gayanye"..huahuahua..

Tp sama je bulan nie amek waktu anjal sama jugak.."i terlupa nak mintak so maintain waktu sama"..🙄

Tuesday, August 8, 2017

:: Bila Bobot Tiada ::

Bile bobot anak bujang kite tuh xde, baru la boleh masak u'olls..adoiiiyaiii!!!..ngeeee..

Semalam kan kite MC..irsyad kite hantar umah mak kite..mmg xlarat sgt dah rase badan..my body need to rest..inipun rase lemau lagi badan..

Tapi dalam pada lemau, habis la jugak baju2 hasben kite yg nak digosok..kalau x, mulalah hasben kite propa, "sian i xde baju keje dh..canner nak pegi keje esok..sobsss"..haishhhh, baju keje kemain byk tergantung dalam wardrobe closet..3bulan punye baju keje..pun xcukup lg katenye..ngade tau!..selalu kite gosok je tp tah la sebulan dua nie letih lain mcm..mcm xcukup rehat..agaknye sbb kt ofis kite bizi for the whole day kut..mmg bizi yg supe bizi..nk gie toilet pun tunggu ujung2..tsktsktsk!

So utk dinner malam tadi gagahkan la jugak masak utk hasben kite..masak simple je korang..xrenyah pun..masak ape??..jap2 nyeah..
Mula2 goreng dulu chicken chop nie..nie kite beli yg frozen punye..mmg dh sedia ade jual..not bad jugak ayamnye..
Sos..bukan utk cicah2 ye..
Tadaaaaaa..jadik la chicken parmigiana..

Bila chicken chop dengan sos tuh dh masak, letak sos atas chicken chop tadi, letak mozzarella cheese on top of the sauce..kite x sagat mozzarella cheese tuh..kite potong keping2..letak la berapa byk pun korang nak letak mozzarella cheese tuh..kite yg buat die..dh letak, masuk dalam oven pastu bakar..agak2 mozzarella cheese tuh dh melt-ing gitu, angkat la..

Hasben kite makan xtoleh kiri kanan..offer kite pun tidak hokeyh..bile kite cakap, "hamboii domok..sedap sgt ke sampai nak makan sensorang je..xde offer i pun"..terus die buat muka sambil cakap, "alaaaaaa kene offer kee?..domok i masak kan mmg sedap"..hahahhaha..

Hasben kite mmg suka makan rumah..tuh yg makan kalau boleh nak menyorok dalam selimut..kahkahkah..tp tuh la, selagi irsyad mcm tuh, mmg kene bersabar je la makan makanan yg dh siap2 ditapau sebelum balik umah..

Kite xbuat utk kite sbb kite dh xnk makan malam..i is diet!..badan dah naik dah nie..dh la kalau badan naik, pipi naik dulu..exercise?..nak harapkan berlari setempat and berzumba kat umah dengan anak2 mana boleh kalau makan minum xjaga..ye dok?..
Spegeti kosong utk anak2..

Ini sampingan je..ikutkan jarang kite masak frozen food sebenarnye..ehh, jarang sgt la..tp sebab malam td rase mcm xcukup je kan, tuh yg keluarkan jugak fries dengan sausage..ngeeeee..

So itu la die dinner kami anak beranak malam tadi..skang nie tgh pikir nak masak ape utk malam kang..dengan harapan si bobot xbuat drama..hikhikhik..

Monday, August 7, 2017

:: Bila Kau Seorang Pelupa & Rumah Kau Adalah Mini Tesco ::

Between parents and teacher dekat nursery qisya, ade communication book..kat buku tuh la tempat teacher2 qisya tulis dieorg punye activities, tulis info2 about everything and anything, example like, date of concert, the dress code and whatnots..haaaa gitu la..message-message utk parents pun tidak ketinggalan ye mcm "puan, sila buat pembayaran yuran untuk bulan ini"...hahahhahaa..

Actually, yuran dah lama dah hasben kite transferred kan, dan hasben kite dah email principal right after transferred..agaknya principal terlepas pandang kut..plus, maybe jugak sebab hasben kite transfer hari yg die dpt gaji..hurmmm, xpe la bende kecik je pun..no biggy!

So baru nie hari jumaat lepas bile kite kemas beg nursery qisya, nampak la buku tuh terbukak..bile dah terbukak, haruslah kite baca..
Oooo, toiletries dah habis rupanya..ngeee..

Kite baru terdetik nak tanya teacher qisya pasal toiletries..ape bende yg xcukup nak kene tambah ke..sekali dpt "message in the book", terus mcm okayh la..
Weekend lepas plak kite xde umah..asalnye plan nak mintak tolong hasben kite belikan or ingatkan kite ari ahad pasal toiletries qisya..sudahnye lupe wehhhh..😰..kite ngan anak2 xde sebab pegi #bestiesgetaway #bestiesonenightvacay..suami2 tinggal kt umah..huahuahua..alaaah, one night je pun..hasben kiteorg masing2 okayh n kebetulan ade yg xde..what???..where to???..

Nah teaser dulu..esok baru keluar cite..arinie baru nak karang karangan bahasa melayu..😂

Pagi nie baru la pulek teringat pasal toiletries qisya..aduhaiiii!..canner nieh?!..

Tapi tuh la, umah aiii kan "mini tesco"..si #besties kite la duk panggil "mini tesco" tuh..diah la yg paling latest, "sya, dekat tesco ko tuh ade baked beans x?..kalau ade nanti bawak sekali"..bile kite ckp ade terus kene gelak dengan memasing kat dlm group..kuangajo tau!..🙄😒..dengan tenangnye kite masuk dlm "mini tesco", godek2 section "toiletries"..sekaliiiii hadeeeeee la wehhhh barang2 yg teacher qisya mintak..hahahaha..phewwww!!!..fuhhhhh, lega mak!..xyah pening2 nak pikir..😅

Inilah barang2nye..heehe..

Bilik stor kite mmg dh mcm kedai runcit dh..masa beli groceries saje je beli extra..kadang tuh mmg xrugi la berguna masa nak memasak and barang dah habis or xde..zaaaaaassss, menyelinap masuk dlm bilik stor, sapppp terus amek barang..settled!..kihkihkih..

Okayh la korang, kite arinie on MC..xberapa nak sihat..tp tuh la, kite as mak2 kepada anak2, isteri kepada suami, mana boleh duk diam kat umah walaupun sakit kan..😔..
Kite mmg jenis suka menggosok dekat living hall..sebab dpt tgk tv sambil2 gosok baju2 yg bertimbun2..ngeeee..lagi satu sebabnye, pasal anak2 la..kihkihkih..biasalah i kan ade anak kangaroo, anak koala yg nak berdakap, yg nak kene ade depan mata die..hikssss..

Tengok la..baju2 kat hanger2 yg tergantung tuh nak kene gosok..itu balance dari activity penggosakan semalam..bongoknye ayat..wakakakka..semalam dh selamat dh gosok 15helai..😭😭..nangis!!.

Baju sebakul sebagai penambahan keje..itu baru part baju je..belum dapur lagi, bilik tido kite, living hall..huwaaaaaa, tetibe banyak plak keje yg xsengaja di-list-kan..jap, nak nangis tepi bucu couch sambil tarik nafas mintak nyawa nak selesaikan semua household chores..

Friday, August 4, 2017

:: BUAH ::

Kite suka gile makan buah..xkisah la buah2an tempatan ke, buah2 international ke..mmg suke gile dengan buah..bile tiba musim sesuatu buah, mesti menggelupur kite suruh hasben kite mencarik..

Baru nie manggis..kite mmg hantu manggis..berkilo2 kite boleh hadap sorang je..nasib la xyah nak berebut ngan hasben kite sbb die xberapa suka buah..suka la tp milih buah..haaa gituuuu..hiksss..

Weekend lepas kite merengek2 kat hasben kite nak durian..oleh itu, demi utk menjadi suami yg baik dan selalu menunaikan permintaan si isteri maka ke SS2 la kami utk tapau durian..nak makan sana anak dara tgh tido..

Tapi tetibe elok kete benti je, anak dara dah bangun..🙄..choii sgt..hahahha..tp bile mikirkan si anak bujang pulak, hurmmmm, tapau lagi better..so turun la hasben kite ngan anak dara die je..

Tengah sabar menanti hasben kite settle tapau durian, ternampak ade org yg makan kat sana duk bukak mangggis..ya Allah, sumpah kite terliur nengok..kene plak cara org tuh makan manggis dengan rakusnye..sampai tertelan2 ailio kak atul..🤤..demyu!!!!!..hahahhahaa..

Niat dalam hati je masa tuh nak tepon hasben kite xleh sbb anak bujanb tgh pegang henfon kite..mau dari elok senyap terus mengamuk..bile mengamuk mulalah merajuk..susah nak pujuk lak tuh..grrrrrr!!!

Sekali bile hasben kite dh settled tapau durian xnmpk pun plastik lain..😭..sobbbsss..alih2 tgh qisya kat sebelah tgh struggle-d hangkut plastik..berbunga rase hati sebab dlm plastik itu adalah manggiiiisssssss..#lurvelurvelurveyuverystrongdomok..ngeee..

"Cukup x satu bag tuh je..org tuh kate manggis xmanis tuh yg i xberani nak beli lebih"..

Terus cargas kite rase..

"Okayh je manis je nie..tp mcm xcukup je..hikhikhik"

Then hasben kite beli lg se-bag..kuang3..
Sedapnyeeeeeee..

Double sedapppp wehhh..nak lagi nak lagi nak lagiiii..

Sedih sebab kite dah ade fighter baru..si qisya..siap duk berebut lagi ngan die..wakakakkakaka..

Thursday, August 3, 2017

:: Bila Bapak Seorang Cyclist Tunaikan Permintaan Anak Yang Nak Basikal ::

Qisya hari2 duk berzikir nak basikal kaler nak basikal kaler pink kat kite ngan hasben kite..die mintak die sendiri cakap, "nanti daddy beli okayh"..hhaahahhaa..

So apaknye pun dah cair la dengan kata-kata anak dara die..one day tuh, masa cuti raya yang lama tuh, die bawak anak dara pegi kedai basikal Sammy kat batu caves..kite xikut sebab anak bujang tido..

Bila dah balik 2 beranak, "xde xde, basikal xde"..pape tah laki hakak tuh..sekali die bawak masuk umah basikal anak dara die..

Mata kite duk pandang je basikal tuh..solid basikal tuh, berapa la gamaknye..

"Berapa basikal nie u beli?"

Hasben kite sengih2 je..

"Ade la"

Aik, nak berahsia plak dah..

"Berapa?"

Terkejut kite bile hasben kite bgtau harga..

"Mahalnyeeeee"

Pastu hasben kite jawab,

"Okayh la tuh..kukuh sikit basikal nie..boleh tahan lama..blah blah blah"

Itu la die hasben kite..

"Kalau nk tahan lama kenapa beli kaler pink..xkan turn bobot nnt die nk kayuh basikal kaler pink nie..dah la siap ade bakul bagai"

Ye u'olls siap ade bakul bunga2 kat depan..itu pun hasben kite cakap nasib baik die xletak loceng..

"Nanti time bobot, spray la kaler lain pulak"

Hacooooo..

Nak tgk ke badikal qisya..

Nie haaa basikal die..

Siap basikal ade brand hokeyh..crossmac..haishhhh..

Kalau kite, pasar malam punye sudah..tp sebab hasben kite yg beli, maka melayang la duit..xingat berapa..299hengget ke 399hengget tah..tapi gitu2 la rege die..hurmmmm..

Wednesday, August 2, 2017

:: Misteri Kehilangan Orang ::

Semalam topik kiteorg laki bini..aduuuhaaaaiii, malu wehhhhhhhh..😫😫😫..

Semalam ade kete parked kat depan umah kite..xkisah la pun..tapi yang kite kisah, boleh x kite terjatuh depan rumah masa tengah berjalan nak bukak gate..sumpah maluuuu..depan 2 org laki plak tuh..huwaaaaaaa sobs..malunyeeeeeeeeeee!!!!!

Kun Fayakun - Be, and it is!

Tapi xpe la nak buat macam mana dah memang tertulis yang kite akan jatuh depan rumah malam tadi..maka jatuh la kite masa tuh..sape nampak tuh lantak lah..jiran mana nampak pun xkisah la..😅..move forward and no turning back!..kihkihkih..

And plus, bile kau sejenis manusia yang clumsy, grumpy mmg itu la makan die..grumpy tuh hasben kite selalu ckp kat kite..pastu ade ape "py" tah yg die duk panggil kite..suke2 die je tau..

And as expected, hasben kite masuk je umah, kite tengok muka die macam nak gelak tapi die tengok keadaan kite dulu..lutut kite berdarah, tapak tangan luka sikit..😔..dengan muka menahan nak gelak, hasben kite cakap yg die xperasan mulanye..tapi sebab qisya tergelak then cakap, "hahahaha, mommy jatuh"..cissssss!!!..tuh yang hasben kite toleh tuh..

"Pegi la cuci luka tuh pastu tampal plaster"..hasben kite ajet2 concern lettew..lepas dah settled buat semua tuh, haaaaa, memang jaga baik la..bile kau dapat laki yang jenis kuat menganjeng, memang mendapat la kau..tahan telinga dan perasaan je la..😒

Tetibe hasben kite bersuara, "nak dengar cerita x?..cerita misteri kehilangan orang"..pastu die gelak macam org gile..kite sambil2 gelak tuh terus grab leher die..tergantung2 la kite kat leher die sambil bergelut2 ngan die..bukan bergelut ganas tau..bergelut2 manja sambil gelak2 dan menunggu ayat2 yang akan keluar dari mulut die..hahahaha..

Nie cerita "misteri kehilangan orang" dari suami kite..😒

"Perasan x tadi ade orang hilang..mula2 nampak lepas tuh xnampak dah..hampir2 i nak pegi buat report polis pasal kehilangan orang..tup tup, ehhh, timbul balik la orang tuh..terus xjadi buat report..wahahahhaahhaahhaahhaahahhahaahaa.."

Hamboiiii seronok betul gelak kan i..tapi masalahnye kite pun gelak sekali canner..hahahahahhahaa..sambil hasben kite bercerita tuh, gigi kite tengah buat cubaan utk menggigit "muffin top" hasben kite..geram betul..bergelut2 sambil gelak2..memang main wrestling kami laki bini malam tadi..xpasal2 exercise..😅..sentap hakak tau!!!..si anak bujang kat atas basikal dah menangis2 ingat kiteorg bergaduh betul2..hhahahhahaha..

Panjang lagi la cerita hasben kite pasal "misteri kehilangan orang" tuh tapi kite xleh nak recall..cissss!!!..

"Sampai hati domok gelakkan i..bukannye nak concern i jatuh ke hape..dah la dengan lutut i luka segala..huuuhhh"

Tau x hasben kite jawab ape?..

"Ehhh, sape kate i x concern..i concern tau..kan hampir2 i nak buat report polis tadi..hahahahhahaahha"..

Huwaaaaaaa..mencik!!!!..

"U tau x betapa seksanya i nak menunggu masa utk gelak..lepas u dh okayh baru boleh i gelak..wakakakakkaakkakakakaa"..

Ehh ehhh orang tua nie..makin2 pulak die tau..🙄..

"Risau i tau..ingat i dah kehilangan domok i dah tadi..tapi nasib baik i cuma kehilangan domok i selama beberapa saat je..lepas tuh muncul balik..lincah betul domok bangun balik..hahahaha"..

Hacooooo kadawale..dey, xhabis lagi ke macha!...😓

Hahahhahaahhahaa..

Memang sampai ke hari nie hasben kite duk menganjeng kite pasal kejadian semalam..cisssss!!..

Ikutkan banyak lagi ayat2 menganjeng die..tp malas la nak cite..kak atul sentappppppp!!!!!!..
Tuh haaaa die orang yg kuat mengajeng..hahahaha..gerammmmmm jer..jgn tertipu..itu gambau lama..hehehe..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...