Wednesday, May 30, 2018

:: Wajib! ::

 Bulan puasa nie kan, barang2 dapur rumah kite cepat betul habis..beras, telur, segala jenis bawang, sayur, ayam, ehh, segala2 la cepat habis..cer kalau bukan bulan puasa, sampai rosak2 semua tuh..sebab jarang masak kan..gitu la kekdahnye..
 
kurma tuh memang kite saje beli banyak..kurma sesaje dah dekat seratus setengah wehhhhh..tapi xpe la sebab memang akan makan and buat minum pun kan..so kalau beli banyak yang sampai seratus setengah die saje pun, xpe sebab kalau habis kene beli lain jugek (ayat penyejuk hati...haks)..ye dok?..and susu kotak pun kite akan borong..kite lagi prefer susu kotak kecik2 dari yang besar sebenarnye..lama sikit boleh simpan..expiry date pun lama..kalau kotak susu besau or kalau beli yang botol, once bukak paling max 4 hari tahan..se-eloknye minum sebelum 3 hari la..bile xminum lama, pastu dah xelok dah..sudahnye lobang sinki yang minum..xker rugi tuh..kalau tinggal sikit xpe lagi..kalau masih berbaki banyak..rugiiiiiiiii betul rasenye..

Kurma tuh kite beli banyak sebab everyday masa sahur kite akan blend susu + kurma..everyday wajib minum susu kurma..penah la sekali termissed xminum susu kurma sebab kurma dah habis..lain betul rase system badan sementara nak menunggu waktu berbuka..elok je lepas berbuka, kite terus keluar mencari kurma..ehh, of course la keluar lepas dah settled solat maghrib..kut2 la ade yang terdetik, "xsolat maghrib ke die nie terus keluar je"..kihkihkih..

nie kite pakai kurma safawi..selalu kurma wasem tapi masa tuh kurma wasem dh habis belum tambah stock lagi..kurma mariami tuh untuk makan masa berbuka..memang xakan digunakan untuk blend buat susu kurma sebab kite suka makan kurma mariami..kenyal2 sedap gitu..ngeeee..7bijik kurma kite akan rendam malam before tido..esoknye after sahur masa imsak baru kite minum..

bahan2 untuk nak blend susu kurma..kalau nak guna kurma safawi, dinasihatkan supaya tidak letak madu dengan byk..letak sikiiiiiiiiiiiittttt je..sebab kurma safawi itself memang dah manis..even kalau letak sesudu 2 madu dalam tuh kompom potong kaki punye..manis letingggggg..

selepas disatukan semua bahan2..kenapa 2?..because one for the husband and another one for the wife..hehehe..

maka kite "kahwin" kan mereka..huahuahuahua..xsia2 kite terpengaruh dengan wow shop masa admitted dekat hospital dulu..serious kite suka sgt personal blender sharp nie..

tadaaaaaaaaaaaa..siap sudah!..

And ade lagi satu bende wajib ade masa bulan puasa..penting sangattttt..penyelamat untuk lauk pauk sahur ku..untuk berbuka pun sama..hehehe..

nie haaa die..cili boh..ini kalau bukan bulan puasa pun wajib ade ini..xboleh kalau xde..sekali buat, buat banyak2..org kuat pedas kan..mana boleh buat then letak dalam botol kecik..xsampai seminggu dah boliao..hehehe..

Okayh dah itu saje cerita untuk hari nie..hehehe..

Wednesday, May 23, 2018

:: Sila Ambil Angka Giliran Masing2 ::

Nak beratur kat mana and untuk ape yang kene amek angka giliran nie??..kihkihkih..

Xde kene beratur pun sebenarnye..saje je..huahuahua..

Bulan puasa nie, on weekends mak kite dah cakap awal2 yang die xnak masak..so kiteorang adik-beradik, akan rotate la every weekend rumah sape yang akan diserbu untuk berbuka..so last weekend, rumah kite jadi tempat semua adik beradik dengan mak abah kite berkumpul untuk berbuka..pagi2 dah pegi market beli barang2 nak masak y’alls..gile ahhhh..dah bertahun2 rasenye xbuat gitu..selalu hasben kite yang akan pegi beli..tapi sebab hasben kite “patah kaki”, so terpaksa la kite menggalas kerja yang selalu hasben kite buat.. ewah wah wah..

Kan selalu orang duk share post yang kalau orang perempuan bila masuk market asalnye nak beli susu dengan roti (contoh) je..tapi bile keluar, tetibe ade telur, sardin, tembikai,  kicap, and etc (contoh jugak)..pastu lelaki pulak katenye, kalau nak beli satu barang, satu barang je la yang dibelinye..hamboiii3..selamba je salahkan kaum wanita yang tangannye bisa menggoncang dunia..kihkihkih..saya bangkang yang arif!!..sebab, orang laki pun sama la..hasben aiii gitu jugek..kalau die pegi beli barang2 yang kite pesan, mesti akan beranak pinak barang2 tuh..selalunye yang beranak pinak tuh adalah barang2 jajan anak2 die..kadang2 barang2 dapur..tengok la mood die and ape barang yang terlintas depan mata..

Okayh mengarut dah..back to our topic..

So on that day, kite masakkkkkkkkkkkk

Ikan goreng garing, sambal sotong, gulai nenas ikan masin talang, telur dadar, sayur kacang panjang goreng (mak kite masak), sambal belacan (mak kite buat), dengan ulam2an..

Lauk2 simple je u’olls..tah la, kite lagi suka makan lauk2 cenggini..terus habis diet aiii tau..weekend nie xtau lagi rumah sape..tapi kalau duk nak ulang rumah kite every weekend pun kite okayh je..lagi kite suke..tapi mak kite la..sebab nanti die susah nak balik..kene menyelinap keluar rumah dengan gaya merangkak semata-mata nak larik dari cucu die yang sorang tuh..sape lagi..si bobot la..hahahahaha..adoiiiihaiii..penangan cucu sampai nenek kene merangkak keluar pintu..πŸ˜‚πŸ˜‚..

Monday, May 14, 2018

:: 3rd Run | Last Run Before Ramadhan ::

Sabtu lepas adalah 3rd run kite..event last before menjelangnye ramadhan...hehehe..

Event 3rd run kite dekat Maeps, Serdang..sejenis kegigihan kan pegi jauh2 ke nun Serdang sana semata2 untuk berlari..kihkihkih..tah la kite xkisah pun jauh ke mana2, sebab dah biasa berjalan, dah biasa travel sampai jauh2 gitu gamaknye..ngeeeee..dah tuh, tapak kaki kiri kanan ade tahi lalat kan..ko ghase??.huahuahua..

By right hasben kite pun join sekali run nie tapi kaki die masih lagi injured..so slot untuk hasben kite masa run tuh, kakak kite ganti..macam rugi plak dah nak biarkan je..mahal kut..sudahnye, kite, ikhwan, nana mia dengan kak long kite berempat berlari dekat Maeps, Serdang..hasben kite jaga anak2 dekat rumah..hiks..

Masa memula sampai..amek gambar dulu..hehehe..

Belum “Start” dan “Finish”..acanner?..propa je lebih memasing..hahaha..

Masa nie dah habis run..habis kotor masing2..the whole attire kotor kut sebab organiser lempar color powder..sampaikan stokin dalam kasut pun kotor..dah la stokin color putih..stokin baru plak tuh..huwaaaaaaaaa..

Medal..cantik kan..

Kasut dah siap basuh..maka dengan ini kite akan gantung kasut selama sebulan..lepas raya baru start balik..dengan harapan badan xberat dengan lemak2 yang disumbangkan dari lontong, rendang, lemang, dan segala juadah yang dihidangkan pada bulan ramadahan mahupun syawal..

Dan harap2 sepanjang bulan ramadhan nanti, kite rajin la naik treadmill selepas selesai sudah berpuasa seharian..tapi kite rase itu hanyalah harapan dan janji2 kosong je..sebab nanti macam biasa akan sebuk dengan anak2 yang xboleh maknye hilang dari pandangan..huahuahua..

Berlari atas treadmill tuh second option la..first option of course la kalau boleh kite nak pegi solat terawih..dah lama xberkesempatan nak ber-terawih dekat masjid..insyaAllah..

Monday, May 7, 2018

:: My 2nd Fun Run ::

Ahad lepas fun run ke 2 kite..event tuh kat taman botanic shah alam..by right kite berlari dengan ikhwan tapi last minute ikhwan xdapat berlari sebab die xsihat..speedy recovery my running partner!..ade lagi satu event menanti kite xlama lagi nie..hehehe..

So bile ikhwan dah xjadi, kiteorang satu family tido dekat rumah kakak kite kat shah alam..dekat sikit nak ke taman botanic, compared to bergerak dari rumah kite kan..gile jauhhhhhh gombak ke shah alam..30-40minit xlari..

Patutnye hasben kite teman kite pegi taman botanic..tapi bile memikirkan yang bobot akan mengamuk bile die bangun dari tido pastu tetibe nampak muka mak lang ngan pak lang je tanpa mommy ngan daddy, terus hasben kite xjadi ikut, die jaga anak..tapiiiiii, tapiiiiiiiiii..xde beza pun kalau daddy ade..muahahahhahahaha..

Boleh pulak bobot terjaga pukul 6.10pagi..adoiiiii..masa tuh kite dah bersiap..nak susu, dah bagi dah susu..bile die tengah minum susu, kite solat subuh dulu kat luar..tengah solat die mengamuk duk panggil “mmmyyyy mmyyyy”..tetibe die keluar dari bilik..kakak kite pujuk pun xnak jugak..berdiri je sebelah kite sambil menangis..kite habis je solat, terus die peluk kite then sambung minum susu..haiyooooo..lepas bobot habis minum susu, baringkan die dalam bilik, terus kite cabut..

Taman botanic tuh, 15-20minit je dari rumah kakak kite..flag off pukul 7.15pagi..pukul 7 kite dah sampai..bile event dah start, and dah start berlari, ya Allah, nak nangis rase..route kat taman botanic tuh challenging gile..starting je dah berbukit2..bukit pulak bukan yang anak2 punye bukit..curam betul bukit die..menegak!..masa tuh kite hampir give up jugak la..xlarat betul nak mendaki bukit..rase macam nak stop tepi tapi alhamdulillah kite x stop pun..xlarat kite berjalan, bile energy dah recharge-d, kite berlari..

Masa part nak kene mendaki bukit, tetibe kite dapat tips baru buatan sendiri..hehe..tips die jangan jalan pastu mata pandang ke depan..mata pandang bawah je..sebab kalau pandang bawah, xtau berapa jauh lagi nak sampai atas..sooo kite akan keep on jalannnn je nanti tau2 dah sampai..kalau pandang depan, rase macam jauuuuuhhhh je nak sampai..asyik la, “adoiii jauh lagi, adoii, bile nak sampai nie, adehhh, xsampai2 lagi ke”..it’s all about psychology y’alls!..ngeeeee..

Alhamdulillah, kite berjaya habiskan run tuh..antara yang terawal walaupun xde la awal sangat..ramai lagi dekat belakang..hehehe..

Nie baju untuk fun run itu hari..sebelum event dah berebut dah dengan anak dara.. “it’s mine mommy..nie qisya punye”..qisya memang feveret die pony/unicorn nie..kalau masuk toys r us, pony je yang die akan nmpk..kat rumah nie banyak gile toys pony die..

Sementara nak menunggu flag off..kite okayh je pegi sensorang, lari sensorang..xde masalah pun..so lepas nie kalau nak register fun run sensorang pun aiii is okayh je..hehehehe..

Route xsampai 5km..itu je la masa yang kite mampu..janji dapat break masa 48minutes (fun run putrajaya)..for me kire okayh la kan masa tuh..dengan route yang berbukit2..

Yesss!!..kak atul berjaya habiskan run yang boleh dikatakan mencabar jugak la..lagipun kak atul nie newbie diknon..baru nak berjinak2..

Kite terpaksa filter gambar kite kalau x nanti u’olls xboleh beza mana kite mana Hellboy..πŸ‘ΉπŸ˜‚..kalau xfilter, lagi merah menyala muka kite..

On the way balik kite kol hasben kite..tanye la bobot okayh ke?..die kate skang dah okayh..pagi tadi dekat sejam die mengamuk nak mommy..sampai termuntah2..penangan amulan bobot pagi tuh, semua orang dalam rumah kakak kite bangun pun 6.15pagi..as in semua tau..adoiiii la bobot..hahahahaha..

Nie haaaa budak tuh..haihhhh..nak kene mommy jugak..daddy ade pun xjalan..

Sampai je rumah kakak kite, tunjuk medal dekat qisya..kemain happy die.. “yeayyy!!..it’s unicorn!!..untuk qisya?..thank u mommy”..aikkk, mommy xcakap pun untuk qisya..suka2 je declare itu die punye..memang die pegang sepanjang masa xbagi orang amek..kite amek die marah..heheh..

So skang nie medal kite dah officially jadi hak milik qisya..πŸ˜…..ade lagi satu fun run sebelum bulan puasa..tazzabaarrrr!!!..

Friday, May 4, 2018

:: Sejak Keluar Hospital ::

Awal2 kite keluar hospital, badan kite naik mendadak betul..walhal kite control makan kite tau..tapi die punye naik, dah macam kite melantak makan ape saje..perut xyah cite la..dari kempis (xde la kempis mana tapi kalau pakai baju tuh xde la nampak buncit nau) terus membuncit perut..macam pregnant 3bulan dah rase..

Stress kite masa tuh..asyik la duk ngadu kat hasben kite..jawapan die setiap kali, “u bukannye tebuk perut je..u kan buat endoscopy sekali..kan doc masukkan angin dalam usus u..angin dalam perut u xhabis keluar lagi kut”..xtau la betul ke idok statement hasben kite tuh..mungkin nak bagi sedap hati kite je kut..tapi kut ye pun nak bagi sedap hati, dah nak dekat 2 bulan kut..ngeeeee..

Gilew scawry muka kite..dah macam muka bomoh..muahahahahaa..gambar nie masa dalam proses penurunan berat badan..

Tembamnye lahaiii..pipi tuh memang xleh nak buat ape la..sejak azali memang sejenis pipi kembung..kurus pun pipi kembung, kalau gemok lagi la pipi kembung macam tertelan baking powder..wakakakakkaka..pastu asyik la duk merengek kat hasben kite, “i dah gemok la domokkkkk..susahnye nak turun berat lepas kuau hospital nie”..nak tau x hasben kite jawab ape.. “u penah kurus ke?..sebab u kan foreverrrr domokkkkkkk aiiiiii”..cissss!!!..kuangasam!!..jeles lettew..

Ubat yang doctor bagi tuh buat kite gemok rasenye..sebab doctor ade bagi ubat hormon (sedapkan hati)..ntah la..ye la kut kan..skang nie dah rase badan ringan sikit..perut pun dah mengempis banyakkkkkkkkkk..okayh la walaupun xmacam dulu..tapi xtau la turun berapa kilo..takut nak naik penimbang lagi..setiap hari after balik keje, kite akan paksa diri kite berlari atas treadmill at least la untuk 20minutes..dapat la dalam 1.2km..kalau kite push lagi, boleh pegi sampai 2.5-3km..macam jauh nau je kan..ehhh, nak dapatkan 2.5-3km tuh bapak struggled wehhhhh..nafas tercungap2 mintak udara u know..

Kite skang nie kan dah kemaruk nak masuk fun run..huahuahua..kene plak dalam masa terdekat nie ade event..so kene la carik fitness..fun run before nie untuk 5km, masa kite 48minutes..kite nak try break that time..maybe 5km in half and hour..hurmmm..sounds like impossible kan, but ya, it can be possible also..hehehe..but then tengok jugak la route die cemana kan..kalau route banyak kene mendaki bukit, itu jam, that half and hour tuh akan dijadikan sebagai tambahan masa untuk 48minutes..kihkihkih..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...