Thursday, July 12, 2018

:: Thank U Ddy ::

Punye suami yang pemurah pun rezeki jugak kan..alhamdulillah..hihihihi..

Skang kan tengah musim durian..weekend lepas hasben kite nak belanja kite makan durian..serba salah lettew sebab dah makan durian awal2 tapi bini xmakan lagi durian..haaaa, tau xpe la kan..

Setiap kali kalau nak beli durian, mesti kiteorang akan terjah SS2..selalunye memang akan ramai orang kat sana tapi tidak la keramaian macam weekend lepas..hadoiiii, die punye ramai dah macam hape..jalan nak masuk ke tempat jual durian tuh jammed hokeyh..kiteorang xmakan sana sebab bobot ade..sebab kalau nanti bobot ade memang kite la yang xboleh makan dengan tenang..baiklah tapau pastu makan kat rumah..tenang sikit..haks..

Sekaliiii, sikit punye lama daaaa nak menunggu hasben kite membeli durian..orang terlampau ramai sangat, pastu staff kat situ pulak xramai, so xde orang nak layan hasben kite..ade la lebih setengah jam kut die berdiri kat situ..bile dah lama sangat, kite wassap hasben kite kate xyah la beli..balik je la..dah la dengan die kaki sakit..kesian die kene berdiri lama2..xlama lepas tuh hasben kite masuk kete..start la die mengomel2..kite pun apo laie, dengar je la ngomelan die..

On the way balik rumah, hasben kite singgah jap selayang semata2 nak mencarik durian..memang la ramai orang yang jual durian kat situ, tapiiiii durian semua dah licin.. “kite balik je la..esok u pegi la beli durian..u kan mc lagi..hehe”..kate isteri kepada suami..mesti sebab hasben kite duk ingat yang kite nak makan durian malam tuh jugak..itu yang sampai ke selayang peginye..sebab ye la, die tau perangai isteri die kan..kalau nak satu bende xmenyempat2, xmenyabau2..jam2 tuh jugak nak kalau boleh..hurmmmm, memang la kite nie kadang sejenis manusia yang cenggitu..but then, tengok la jugak pada situation and masa..and kite jugak adalah sejenis manusia yang boleh dibawa berunding..hehehe..

Sekali esoknye hasben kite wassap kate durian habis..tapi die ade surprise lain untuk kite katenye..eleh, macam la kite nak caya yang durian dah habis..itu maknanye die dah beli durian lettew..saje je nak berdrama tau!..pastu kite replied, “kalau xde manggis, maknanye x surprise la”..ehh, tetibe masuk cite manggis pulak..ngeeee..

Balik keje, sampai je rumah, terbau kuat bau durian.. “selamba je tipu kate durian habis..dah agak dah u dah beli durian”..hasben kite gelak je..kite pegi dapur tengok2 la ape die beli..then kite keluar pegi kat hall..sekali hasben kite cakap, “xnampak ke ape bende atas kusi bobot tuh..itu la surprise die”..haaaaa, terus cargas kite pegi balik dapur tengok ape bende yang surprise tuh..sekaliiiiiii, wahhhhh, manggis laaaaaa..happy sungguh kite..kite memang hantu manggis..and hasben kite pun aware pasal tuh cumanye xbajet la yang die akan beli..sekali die beli daaaaa..sayang domok ketat2..hahahahah..

Sedapnyeeeee..rosak diet kite..tapi xpe la..lepas makan durian, berlari je la kat treadmill..ape susah..dengan harapan terbakar la lemak2 durian..hahahahah..

Ya Allah sedapnye..durian dah jadi cenggitu rupanye sebab baru keluar dari freezer..durian kalau letak dalam freezer, then makan masa sejuk2, memang marvellous sesangat korang!..serious xtipu..

Cik manggis kesukaan dan kegemaran kak atul..hahahahha..

Puas makan manggis..hasben kite manggis die kurang..so kite la yang huntung kat situ sebab kite hadap manggis sorang2 je..huahuahua..

Monday, July 9, 2018

:: FutbalFanatixRun2018 ::

Sabtu lepas kite pegi berlari dekat dataran kemerdekaan shah alam..larian #futbalfanatixrun nama diberi..hehehe..

Seperti biasa, kite berlari dengan best buddy kite merangkap running buddy kite jugak..sapo laie, si ikhwan tuh la..kihkihkih..kite ajak hasben kite teman, tapi die xnak..bukan teman berlari, teman untuk pegi ke shah alam..xlarat katenye..kaki sakit..baik laaaaa..sila la rest dekat rumah..anak2 terpaksa transit dekat kakak2 dengan adik kite..dengan keadaan kaki hasben kite cenggitu, macam susah pulak die mengelolakan anak2 die nanti..

Larian sabtu lepas di malam hari..so petang sabtu kite fetched si botak dekat sentul, then terus shoot ke shah alam..

Sepanjang berlari, badan kite dah boleh menerima dah compared to last run kite..cumanye masa dekat km ke 3, tetibe dada kite sakit..sakit mencucuk2..adehhhhh..kite tried to push jugak berlari tapi makin sakit dibuatnye..sooooo, aii is pasrah yolah..bile dah start sakit, berlarinye sikit, berjalannye banyak..hehehe..

Bile sampai je rumah, kite cite la kat hasben kite pasal sakit dada, die kate breathing technique kite xbetul..next time kalau nak berlari, jangan bernafas ikut mulut..kene bernafas ikut hidung..sebab bile dah penat sangat, kite xboleh pikir nak control breathing..mesti end up akan bernafas ikut mulut..that’s why kene selalu ingat and set in mind, untuk bernafas ikut hidung..kalau tersedar bernafas ikut mulut, tukar balik bernafas ikut hidung..ape yg hasben kite cakap, sama dengan ape yg ikhwan cakap..cume hasben kite lebih details lagi la.

Route xsampai 5km..4km je..tapi kan, biar kurang jangan lebih..kalau lebih, boleh drop stamina terus weh..bukan setakat stamina je, mental pun boleh drop..mana la mental x drop, sebab dah set dekat mind 5km, so smp 5km je stamina kite boleh pegi..sebab tuh kalau lebih, rase mcm bengang je..hahahahaha..timing agak out sikit la..but ya, it’s okayh..slowly but surely..ngeeeee..

Medal #futbalfanatixrun

Selalunye bile habis je run, kiteorg akan terus gerak balik..xde tunggu lucky draw la ape la..tapi malam itu hari, lepas run, ikhwan nak stay kejap sebab tetibe ade plak kengkawan die kat situ..aiii is okayh je..

Bile kawan die dah settled dengan keje, si ikhwan nak pegi jumpa kawan die..maka bergerak la kami dekat mana yang kawan die ade..alih2 kawan ikhwan ajak kite bergambar la sekali pulak kan..bergambau dengan artis..hurmmm artis ker?..ke insta famous?..arghhh!!..mana2 je la..sape artie tuh?, alah, tanye lagi..turunkan je biji mata kat bawah sikit..nampak la sape orangnye..

Ye ye, wak doyok..perempuan sebelah wak doyok tuh jangan ditanye siapa...kite pun xkenal..hahahahaha..

Kite xnak mulanye amek gambau sekali..tapi kite dipaksa..so terpaksa la jugak kite tadah muka..kite xsuke amek gambau lepas run sebenarnye..sebab muka kite xsemenggah..xsemenggah sebab muka kite merah gileeeeeeee weh..macam udang kene bakar..xkisah la berlari siang ke, malam ke, xdenye beza..sama je peginye..merah yang sampai buat orang2 yang ade dekat keliling kite akan pandang kite 2kali toleh, then tenunggggg je kite..hahaha..xrase annoyed pun sbb kite tau muke kite merah menyala cemana..

Kite rase bertuah dan beruntung sebab hasben kite sangat memahami dan tersangatlah supportive..sangattttt!!!..die xpenah menghalang pun ape yang kite nak buat..malah lagi die support..but of course ape yang kite nak buat kene yang bermanfaat dan berfaedah..and kite xde la terpikir nak buat bende yang x berfaedah pun..durghhh!!..

Dalam masa seminggu lebih nie, berat kite turun la jugak 2kilo..walaupun belum lagi nak sampai ke berat yang kite impian kan, tapi tuh la, slowly but surely..ngeeeee..kayh la korang, till then..bubuiiii...

Tuesday, July 3, 2018

:: 1st Fun Run ::

Sabtu lepas adalah 1st fun run kite after bulan ramadhan and pertengah bulan syawal..hehehe..adoiiii, memang betul2 mintak nyawa!!!..venue run nie dekat putrajaya je pun..yang mana route die amat la mendatar..tapiiiii, sebab dah lama xberlari kan..2 minggu awal puasa je naik treadmill selebihnye dan sampai la hari event memang xde pun naik treadmill..if xde naik treadmill means xde berlari la..itu yang masa run baru nie mintak nyawa..

Kite berlari 3km je..lagi 2km berjalan..ehh silap, 3km kite berjalan sebab route masa run tuh bukan 5km..almost 6km weh korang!..kite cube berlari tapi xboleh..sakit die sampai ke peha..nak lari je peha kite macam bagi signal suruh stop berlari..peha kite kate, lemak rendang lemang ketupat dan kuih muih xhabis hadam lagi..masih lagi terselit2 di celah2 lemak yang sedia ade..wahahahhahaa..so terpaksa la kite stop dan pasrah..pasrah je tau tapi kite menyerah nyeah..ngeeee..

Stop when your body asked to because u know “them” very well..

So timing kite amat la out..5.8km equals to 1hour..haihhhhh..

Skang nie hasben kite masih lagi MC..so kite kene prepared la lunch die..skang nie die kalau boleh nak makan healthy food je..badan dah naik katanye sebab x banyak movement..hehehe..

Masa bulan puasa memang la xde nak prepared kan makan die..lepas kite start keje after cuti dari bulan puasa yang kite kene siapkan  makan die..

Pesto spaghetti with chicken grill..

The next day kite masak spaghetti alio olia with salmon grill..gambau xde..tapi kan hasben kite kemain suka lagi die..asyik la memuji sampai skang nie duk memuji.. “sedapnye salmon domok”..hahahahaha..

Untuk hari nie, kite masak,

Ini..brown rice + veggies + chicken grill..

Kalau kite prepared makan untuk hasben kite, kite akan prepared sekali untuk kite..

Kite makan chicken breast wehhh..ini adalah sangat rare!!!..sebab kite memang xmakan langsung2 breast..1st time in mylife kite akan makan chicken breast nie dengan hati yang rela..adududududu,.boleh makan ke idok nie..ehhh, kite xmakan lagi tau..tunggu lunch time baru nak makan..

Sebelum2 nie kalau u’olls nak tau, pasal tersalah bagi chicken breast kat kite pun boleh mengundang kemarahan tau..sebab kalau nak order perihal ayam nie, kite akan sebut kite nak part ape..kalau salah bagi dada, boleh terasa darah naik ke muka terus ke kepala..eiii, xtau la kenapa gitu..memang kite xboleh..boleh buat kite xmakan and boleh buat potong selera terus..penah sampai tahap penah buat kite menangis bile kite dapat ayam tang dada..dah tuh mana la xnangis..bile ko kebulur tahap maximum then ko dpt ayam dada padahal ko xpesan banyak kali ko nak part lain selain dada..itu terjadi bile dengan hasben kite je la..hahahahhahaha..

Mula2 die xpaham..ayam je kut..sama je kate die..ishhh, xsamaaaaaaa..banyak bezaaaaaa..and now die dah tau dah..don’t mess with me when it comes to chicken part..kihkihkih..

Tengok la cemana lunch karang..boleh telan xboleh telah chicken breast nie..mihmihmih..

Monday, June 25, 2018

:: No More Selit Sana-Sini ::

Last week sampai2 rumah mak kite, ade la ternampak parcel bapak besau..ingatkan parcel untuk kakak kite..so kite pun buat xtau je la..

Bile nak balik, tetibe joyah meninggi nak tengok kakak kite beli ape..mary kay lagi ke?..sebab kite penah nampak parcel mary kay kakak kite lebih kurang besau2 gitu ler..hehehe..elok je pusingkan parcel, ehhhh, sekali nama gua daaaaaaa..huahuahua..nie hasben kite la nie..tah ape tah yang die beli..

Alih2 ade pulak slip poslaju..hurmmmmm, barang hasben kite jugek..kebetulan nak bawak mak kite pegi giant, so alang2 singgah poslaju batu caves untuk collect-ed parcel hasben kite..sambil2 menunggu dieorang mencarik parcel hasben kite, kite wassap la tuan empunye parcel..tanye ape yang die beli sampai besau nau parcel yang datang..die kate kotak jam..kite tau yang die nak beli kotak jam sebab die ade bertanye, "u mau kaa, u takmau kotak jam?"..xde la ayat gitu yang keluau dari mulut die masa die bertanye..saje je..ngeeeee..tapi pelik la kenapa besau nau parcelnye..hurmmmm, memang besau la parcelnye dah kalau die beli 2 kotak..satu untuk kite, satu untuk die..

Bile dah bukak bungkusan, terus kite susun jam2 kite dalam tuh..sambil2 tuh, sempat lagi dengar tazkirah dari hasben kite.. “senang ade bende alah nie..xde la satu jam terselit dekat sofa, satu jam tergantung dekat situ, satu jam merata kat sini..bla bla bla, yada yada yada”..ngeeeeeeee..

Yang terselit dekat sofa tuh bukan keje kite hokeyh..itu keje anak bujang kite..die mintak nak pakai, pastu die bukak then campak merata2..

Penuh dah..ade yang dah habis bateri, ade yang nak kene hantar pegi repair..yang nak kene repair tuh berzaman dah kite kate nak hantar repair..tapi xhantar2 jugak..sokmo la terlupa..haish!..

1 for me, 1 for him..

Ade 2 side..atas dengan bawah..belah atas dah penuh..belah bawah tuh kosong..ehhh, hasben kite nie macam nak suruh tambah kan lagi collection jam kite je tau..huahuahua..

Xsure la ice watch masuk lagi ke idok ofis kite this year..xdengar kabo ape2 pun lagi..kalau ice watch xmasuk, terpaksa la kite yang masuk kedai tissot..ehhh, kihkihkih..or mana la tau kan kut kut tahun nie punye birthday present dapat jam dari hasben kite ke kan..kan kan kan..hehehehe..

Alaaa u'olls..jam kite biasa2 je pun..mana la tau kan, ade yang terdetik kat hati kate nak menujuk jam..relax la..jam kite bukannye patek philippe ke, rolex ke,IWC ke, chopard and etc ke kan yang nak menunjuk2 pun..takat ice watch, fossil dengan guess je..pastu dengan fitbit as fitness tracker kite..brand yang memang ramai orang mampu beli, in fact ramai orang yang pakai pun..so, chill gais!

Tapi box tuh ye kite macam nak menunjuk sikit..wakakakakkakakaka..bukan nak menunjuk ape..nak menunjuk yang dengan adanye kotak jam tuh, maka jam2 kite x terabai dan x terpisah sana sini..nampak je semua jam2 kite berkumpul dekat satu tempat..orang jawa cakap more organized..gittuuuueewwwww!!...kihkihkih..

Thursday, June 21, 2018

:: Ketepi Ketepi ::

Gergasi sudah kembali!!!..hahahaha..dah lama rasenye xupdate blog..before that, Selamat Hari Raya Maaf Zahir Dan Batin korang..haaa nie kak atul nak nasihat sikit dekat perosak2 bahasa nie..tolong la kalau nak wish or post Selamat Hari Raya tuh jangan nak malas sangat..contoh macam Mat Ri Ye..pastu SHRMZDB..pastu ade org post bahasa2 dak2 wechat wish Selamat Hari Raya..berbulu je kak atul raya baca..please lah!!!..

Ehhh, baru je mintak maaf..alih2 meroyan balik..kihkihkih..

Ade yang masih bercuti ke?..kite dah start keje dah selasa lepas..cuti lama2 bukan pegi memana pun..serious korang kite xde pegi mana2 pun..first day raya pegi rumah mak hasben kite, duduk kejap dalam setengah jam sejam, then bergerak pegi rumah mak kite yang terchenta pulak..lepak seround 3 4 jam, then beransur balik rumah sendiri..macam tahun2 sebelum nie, lepas beraya rumah mak kite, kite dengan family kecik kite akan pegi melawat mana2 mall yang ade dekat KL nie (hahaahahhahaa..weh, korang hado first day raya pegi mall..mencabar x activity raya kami sekeluarga..kihkihkih)..tapi tahun nie terus balik rumah je..condition kaki hasben kite tidak mengizinkan untuk berjalan2..sadis betul cite raya kite tau..

Sebelum2 nie raya kedua kite dengan family kite akan balik kampung..tengok la turn kampung mana..it’s either perak or pahang..selalu raya kedua la baru boleh merasa “perjalanan jauh tak kurasa, kerna hatiku melonjak sama, ingin berjumpa sanak saudara, yang selalu bermain di mata”..gitteewwww!!..wakakakakaka.. tahun nie giliran balik perak..tapi kite dengan hasben kite x balik..walaupun hasben kite bagi izin kite ikut mak abah kite, tapi xkan la kite nak tinggalkan hasben kite sensorang kat rumah kan..kesian die..

Maka mereput la kami 3 beranak dekat rumah masa cuti raya..aik, kenapa 3 beranak?..bukan 4 beranak?..sebab lagi 1 beranak dah ikut atok dengan nenek balik perak..yang mana friend dengan kite dekat FB or IG, mesti dah dapat agak dah sape 1 beranak yang kite maksudkan tuh..huahuahua..sape lagi..bobot ler..anak bujang kite tuh..geram betul..balik rumah mommy daddy sehari je..selebihnye rumah nenek atok..raya pun xbalik u’olls..sampai ke hari nie la x balik2..goshhh!!!..budak itu memang tau..

First day raya pun bobot xde okayh dengan kite..die xnak balik rumah..die tido rumah mak kite..kite pulak yang kene pegi jumpa die, bawak baju melayu, sampin die segala bagai..haish!..

Nie haaaa budak 1 beranak tuh..awak bile nak balik awak..mommy rinduuuu!!..

Haih, bobot bobot..xtau dah nak buat cemana dah..nenek pun dah pasrah dah..penah je paksa die balik rumah..dah sampai rumah dah pun..sudahnye nenek kol suruh hantar bobot kat rumah nenek..instinct nenek kuat sgt tau.. sebabnye, nenek dapat rase yang bobot menangis xberhenti..sejam sampai rumah, sejam la die mengamuk menjerit suruh hantar die pegi rumah nenek.."mmy, jom ar mah nek (mommy, jom la rumah nenek)", itu je la ayat die tau sepanjang mengamuk..dah masuk kete, dah otw nak ke rumah nenek, baru diam, baru boleh bertenang..otw nak hantar die, kite tanye, “kenapa bobot nak pegi rumah nenek?”..nak tau x die jawab ape?.. “shian nek rang (kesian nenek sorang)”..xtau nak sentap ke nak marah ke nak gelak ke..mix feelings betul..pfttt!!!..

Dalam pada xbalik rumah, dalam pada xberaya dengan mommy daddy, duit raya dah collect dekat2 800hengget..alhamdulillah rezeki anak2..nasib baik duit raya yang dpt dekat rumah mak hasben kite dengan rumah mak kite je dah cover duit raya untuk sebulan raya..so xterasa la sangat sebab xpegi beraya tahun nie..kihkihkih.. semua duk “nah, ini untuk bobot”..huntung betul budak kecik tuh..tuan punye badan xde tapi tetap jugak dapat duit raya..qisya pun dapat amount sama tapi qisya lain cite la sebab die memang ade kat tempat kejadian..nie yang xde kat tempat kejadian nie..mommy pulak yang tolong collect duit die..haishhh..

Qisya pulak die memang nak mommy die je.."nak sleep with mommy" katenye..mana xnye..sampai sekarang tido berkepit, berpeluk lagi dengan kite..bile kite suruh die tido jauh sikit dari kite, dah sentap dah semek tuh..menangis plak dah..hurmmm..kite masih lagi tido hujung2 katil walaupun 2 katil queen dah bercantum..kadang kalau sempit sangat, kite lari tido sebelah hasben kite..sekaliiiiii, ehh, asal xleh bergerak nie...rupenye dah kene "sendal" dengan qisya...huahuahua..adehhh..dah ade bilik sendiri pun xnak tido situ..penat je mommy deco..daddy dah berhabis duit sebab beli barang2 deco bilik qisya tau..kenapa kenapa kenapa xnak tido dalam tuh..huwaaaaaaa..

Raya ketiga xtau nak pegi mana..kite berdua je dating dengan qisya..pegi One Utama je u’olls..sedih kan..masuk toys r us..qisya nak beli toy..plan asalnye nak guna duit raya qisya la..dah tuh, duit raya banyak kan..sekali bile nak bayar macam xsampai hati pulak nak guna..sudahnye guna duit raya kite yang hasben kite bagi..huwaaaaaaa, sobsssss..tapi lepas tuh dapat la cover balik duit yang kite guna untuk beli toys qisya..mihmihmih..

Memang xde toys lain yang die nampak..asal masuk toys r us, memang pony sesaje..sampaikan kakak dengan abang ipar kite siap cakap, “asal nampak pony teringat qisya”..dapat la qisya baju pony sehelai..pak lang die belikan..kemain suka die..

Tah la..kite memang dari dulu xpenah usik duit raya anak2..xterpikir nak guna pun..lagipun few days after raya, hasben kite akan masukkan duit raya anak2 dalam bank terus..hasben kite lagi la memang xkan usik duit anak2 die..dari anak satu sampai la ke anak dua..alhamdulillah rezeki masih lagi ade and cukup untuk kami berbelanja..xyah pun nak pinjam duit raya anak2..kite kalau xcukup duit, kite xngendeng duit anak2, tapi kite ngendeng duit suami..muahahahahahhahaha..dah tuh, menumpang suami kan..ngendeng suami la..ehhh, huahuahua..kadang duit ade je tapi bile sejenis malas nak pegi bank untuk withdraw, gitu la kekdahnye..kihkihkih..kite kan xsuke pegang cash banyak2...cukup2 untuk berbelanja 5hari bekerja je..bile dah over spent, and malas nak ke bank, itu yang kite duk ngendeng suami tuh..wahahahaha..

Nah, belanja satu gambau satu family..

Aiii is soooo gemokkkkk!!!!!..sebab kurang bersenam masa bulan puasa..ehhh, awal2 puasa je bersenam, 2 minggu puasa macam xbersenam langsung2..hasben kite kate kalau lapau xyah beli burger, kunyah je "burger" dekat pinggang kite..huwaaaaaaaa..eleh cakap orang..xsedau badan die tuh pun dah naik..kunyah la "burger" dekat pinggang sendiri..lagi besau "patty burger"..hahahaha..

Skang nie kite tengah struggle teruk nak turunkan berat badan..dah la xlama lagi ade event fun run menanti..stamina dah kelaut..running buddy kite si ikhwan dah start berlari dah..jangan nanti mintak nyawa sudey..kihkihkih..

Xsabau nak tunggu hasben kite bukak simen kat kaki die..sedangkan kite xsabau, hasben kite berganda2 xsabau..and boleh pegi shoppinggggggg!!!..weeehuuuuu!!!..masa raya xde shopping ape pun..kite pikir nak shopping baju untuk anak2 je la..untuk kite mungkin hasben kite xkan belikan dah..sebab awal2 puasa die dah bagi duit untuk shopping baju kite..so kemungkinan besau kite akan dapat jelingan maut dari hasben kite kalau kite selit sekali baju kite untuk die bayau..kihkihkih..

Tapi tuh la..baju kite xkisah sangat..sebab duit dah dapat kan..haks..kite cume berharap "proposal" untuk purse raya diluluskan oleh kite punye "minister of finance"..wahahaha..wristlet kite teruk gile kut tali die..

nampak x betapa teruknye tali wristlet kite..sampai dah terkeluau benang2 bulu2 tuh...berbulu je mata kite tengok..

Lepas nie kite dah xnak dah beli wristlet coach..serik!..beli mahal2 tapi tengok la ape jadik dekat tali tuh..kawan kite yang pakai wristlet coach pun kene bende yang sama..kadang malu nak pakai sebab teruk benau talinye..hahahaha..xtau nak buat cemana dah dengan tali tuh..so lepas nie memang no more wristlet dah..kite akan kembali kepada purse..tapi dari gaya my "minister of finance", macam akan approve je..sebab die kate, "tunggu simen kaki i nie bukak dulu then kite pegi shopping"..kihkihkihkih..

Okayh la korang..caca-merba betul entry kite..mana yang terlintas, itu la cite yang keluau..wristlet punye cite keluau pun sebab ade depan mata..hiks..

Wednesday, May 30, 2018

:: Wajib! ::

 Bulan puasa nie kan, barang2 dapur rumah kite cepat betul habis..beras, telur, segala jenis bawang, sayur, ayam, ehh, segala2 la cepat habis..cer kalau bukan bulan puasa, sampai rosak2 semua tuh..sebab jarang masak kan..gitu la kekdahnye..
 
kurma tuh memang kite saje beli banyak..kurma sesaje dah dekat seratus setengah wehhhhh..tapi xpe la sebab memang akan makan and buat minum pun kan..so kalau beli banyak yang sampai seratus setengah die saje pun, xpe sebab kalau habis kene beli lain jugek (ayat penyejuk hati...haks)..ye dok?..and susu kotak pun kite akan borong..kite lagi prefer susu kotak kecik2 dari yang besar sebenarnye..lama sikit boleh simpan..expiry date pun lama..kalau kotak susu besau or kalau beli yang botol, once bukak paling max 4 hari tahan..se-eloknye minum sebelum 3 hari la..bile xminum lama, pastu dah xelok dah..sudahnye lobang sinki yang minum..xker rugi tuh..kalau tinggal sikit xpe lagi..kalau masih berbaki banyak..rugiiiiiiiii betul rasenye..

Kurma tuh kite beli banyak sebab everyday masa sahur kite akan blend susu + kurma..everyday wajib minum susu kurma..penah la sekali termissed xminum susu kurma sebab kurma dah habis..lain betul rase system badan sementara nak menunggu waktu berbuka..elok je lepas berbuka, kite terus keluar mencari kurma..ehh, of course la keluar lepas dah settled solat maghrib..kut2 la ade yang terdetik, "xsolat maghrib ke die nie terus keluar je"..kihkihkih..

nie kite pakai kurma safawi..selalu kurma wasem tapi masa tuh kurma wasem dh habis belum tambah stock lagi..kurma mariami tuh untuk makan masa berbuka..memang xakan digunakan untuk blend buat susu kurma sebab kite suka makan kurma mariami..kenyal2 sedap gitu..ngeeee..7bijik kurma kite akan rendam malam before tido..esoknye after sahur masa imsak baru kite minum..

bahan2 untuk nak blend susu kurma..kalau nak guna kurma safawi, dinasihatkan supaya tidak letak madu dengan byk..letak sikiiiiiiiiiiiittttt je..sebab kurma safawi itself memang dah manis..even kalau letak sesudu 2 madu dalam tuh kompom potong kaki punye..manis letingggggg..

selepas disatukan semua bahan2..kenapa 2?..because one for the husband and another one for the wife..hehehe..

maka kite "kahwin" kan mereka..huahuahuahua..xsia2 kite terpengaruh dengan wow shop masa admitted dekat hospital dulu..serious kite suka sgt personal blender sharp nie..

tadaaaaaaaaaaaa..siap sudah!..

And ade lagi satu bende wajib ade masa bulan puasa..penting sangattttt..penyelamat untuk lauk pauk sahur ku..untuk berbuka pun sama..hehehe..

nie haaa die..cili boh..ini kalau bukan bulan puasa pun wajib ade ini..xboleh kalau xde..sekali buat, buat banyak2..org kuat pedas kan..mana boleh buat then letak dalam botol kecik..xsampai seminggu dah boliao..hehehe..

Okayh dah itu saje cerita untuk hari nie..hehehe..

Wednesday, May 23, 2018

:: Sila Ambil Angka Giliran Masing2 ::

Nak beratur kat mana and untuk ape yang kene amek angka giliran nie??..kihkihkih..

Xde kene beratur pun sebenarnye..saje je..huahuahua..

Bulan puasa nie, on weekends mak kite dah cakap awal2 yang die xnak masak..so kiteorang adik-beradik, akan rotate la every weekend rumah sape yang akan diserbu untuk berbuka..so last weekend, rumah kite jadi tempat semua adik beradik dengan mak abah kite berkumpul untuk berbuka..pagi2 dah pegi market beli barang2 nak masak y’alls..gile ahhhh..dah bertahun2 rasenye xbuat gitu..selalu hasben kite yang akan pegi beli..tapi sebab hasben kite “patah kaki”, so terpaksa la kite menggalas kerja yang selalu hasben kite buat.. ewah wah wah..

Kan selalu orang duk share post yang kalau orang perempuan bila masuk market asalnye nak beli susu dengan roti (contoh) je..tapi bile keluar, tetibe ade telur, sardin, tembikai,  kicap, and etc (contoh jugak)..pastu lelaki pulak katenye, kalau nak beli satu barang, satu barang je la yang dibelinye..hamboiii3..selamba je salahkan kaum wanita yang tangannye bisa menggoncang dunia..kihkihkih..saya bangkang yang arif!!..sebab, orang laki pun sama la..hasben aiii gitu jugek..kalau die pegi beli barang2 yang kite pesan, mesti akan beranak pinak barang2 tuh..selalunye yang beranak pinak tuh adalah barang2 jajan anak2 die..kadang2 barang2 dapur..tengok la mood die and ape barang yang terlintas depan mata..

Okayh mengarut dah..back to our topic..

So on that day, kite masakkkkkkkkkkkk

Ikan goreng garing, sambal sotong, gulai nenas ikan masin talang, telur dadar, sayur kacang panjang goreng (mak kite masak), sambal belacan (mak kite buat), dengan ulam2an..

Lauk2 simple je u’olls..tah la, kite lagi suka makan lauk2 cenggini..terus habis diet aiii tau..weekend nie xtau lagi rumah sape..tapi kalau duk nak ulang rumah kite every weekend pun kite okayh je..lagi kite suke..tapi mak kite la..sebab nanti die susah nak balik..kene menyelinap keluar rumah dengan gaya merangkak semata-mata nak larik dari cucu die yang sorang tuh..sape lagi..si bobot la..hahahahaha..adoiiiihaiii..penangan cucu sampai nenek kene merangkak keluar pintu..πŸ˜‚πŸ˜‚..

Monday, May 14, 2018

:: 3rd Run | Last Run Before Ramadhan ::

Sabtu lepas adalah 3rd run kite..event last before menjelangnye ramadhan...hehehe..

Event 3rd run kite dekat Maeps, Serdang..sejenis kegigihan kan pegi jauh2 ke nun Serdang sana semata2 untuk berlari..kihkihkih..tah la kite xkisah pun jauh ke mana2, sebab dah biasa berjalan, dah biasa travel sampai jauh2 gitu gamaknye..ngeeeee..dah tuh, tapak kaki kiri kanan ade tahi lalat kan..ko ghase??.huahuahua..

By right hasben kite pun join sekali run nie tapi kaki die masih lagi injured..so slot untuk hasben kite masa run tuh, kakak kite ganti..macam rugi plak dah nak biarkan je..mahal kut..sudahnye, kite, ikhwan, nana mia dengan kak long kite berempat berlari dekat Maeps, Serdang..hasben kite jaga anak2 dekat rumah..hiks..

Masa memula sampai..amek gambar dulu..hehehe..

Belum “Start” dan “Finish”..acanner?..propa je lebih memasing..hahaha..

Masa nie dah habis run..habis kotor masing2..the whole attire kotor kut sebab organiser lempar color powder..sampaikan stokin dalam kasut pun kotor..dah la stokin color putih..stokin baru plak tuh..huwaaaaaaaaa..

Medal..cantik kan..

Kasut dah siap basuh..maka dengan ini kite akan gantung kasut selama sebulan..lepas raya baru start balik..dengan harapan badan xberat dengan lemak2 yang disumbangkan dari lontong, rendang, lemang, dan segala juadah yang dihidangkan pada bulan ramadahan mahupun syawal..

Dan harap2 sepanjang bulan ramadhan nanti, kite rajin la naik treadmill selepas selesai sudah berpuasa seharian..tapi kite rase itu hanyalah harapan dan janji2 kosong je..sebab nanti macam biasa akan sebuk dengan anak2 yang xboleh maknye hilang dari pandangan..huahuahua..

Berlari atas treadmill tuh second option la..first option of course la kalau boleh kite nak pegi solat terawih..dah lama xberkesempatan nak ber-terawih dekat masjid..insyaAllah..

Monday, May 7, 2018

:: My 2nd Fun Run ::

Ahad lepas fun run ke 2 kite..event tuh kat taman botanic shah alam..by right kite berlari dengan ikhwan tapi last minute ikhwan xdapat berlari sebab die xsihat..speedy recovery my running partner!..ade lagi satu event menanti kite xlama lagi nie..hehehe..

So bile ikhwan dah xjadi, kiteorang satu family tido dekat rumah kakak kite kat shah alam..dekat sikit nak ke taman botanic, compared to bergerak dari rumah kite kan..gile jauhhhhhh gombak ke shah alam..30-40minit xlari..

Patutnye hasben kite teman kite pegi taman botanic..tapi bile memikirkan yang bobot akan mengamuk bile die bangun dari tido pastu tetibe nampak muka mak lang ngan pak lang je tanpa mommy ngan daddy, terus hasben kite xjadi ikut, die jaga anak..tapiiiiii, tapiiiiiiiiii..xde beza pun kalau daddy ade..muahahahhahahaha..

Boleh pulak bobot terjaga pukul 6.10pagi..adoiiiii..masa tuh kite dah bersiap..nak susu, dah bagi dah susu..bile die tengah minum susu, kite solat subuh dulu kat luar..tengah solat die mengamuk duk panggil “mmmyyyy mmyyyy”..tetibe die keluar dari bilik..kakak kite pujuk pun xnak jugak..berdiri je sebelah kite sambil menangis..kite habis je solat, terus die peluk kite then sambung minum susu..haiyooooo..lepas bobot habis minum susu, baringkan die dalam bilik, terus kite cabut..

Taman botanic tuh, 15-20minit je dari rumah kakak kite..flag off pukul 7.15pagi..pukul 7 kite dah sampai..bile event dah start, and dah start berlari, ya Allah, nak nangis rase..route kat taman botanic tuh challenging gile..starting je dah berbukit2..bukit pulak bukan yang anak2 punye bukit..curam betul bukit die..menegak!..masa tuh kite hampir give up jugak la..xlarat betul nak mendaki bukit..rase macam nak stop tepi tapi alhamdulillah kite x stop pun..xlarat kite berjalan, bile energy dah recharge-d, kite berlari..

Masa part nak kene mendaki bukit, tetibe kite dapat tips baru buatan sendiri..hehe..tips die jangan jalan pastu mata pandang ke depan..mata pandang bawah je..sebab kalau pandang bawah, xtau berapa jauh lagi nak sampai atas..sooo kite akan keep on jalannnn je nanti tau2 dah sampai..kalau pandang depan, rase macam jauuuuuhhhh je nak sampai..asyik la, “adoiii jauh lagi, adoii, bile nak sampai nie, adehhh, xsampai2 lagi ke”..it’s all about psychology y’alls!..ngeeeee..

Alhamdulillah, kite berjaya habiskan run tuh..antara yang terawal walaupun xde la awal sangat..ramai lagi dekat belakang..hehehe..

Nie baju untuk fun run itu hari..sebelum event dah berebut dah dengan anak dara.. “it’s mine mommy..nie qisya punye”..qisya memang feveret die pony/unicorn nie..kalau masuk toys r us, pony je yang die akan nmpk..kat rumah nie banyak gile toys pony die..

Sementara nak menunggu flag off..kite okayh je pegi sensorang, lari sensorang..xde masalah pun..so lepas nie kalau nak register fun run sensorang pun aiii is okayh je..hehehehe..

Route xsampai 5km..itu je la masa yang kite mampu..janji dapat break masa 48minutes (fun run putrajaya)..for me kire okayh la kan masa tuh..dengan route yang berbukit2..

Yesss!!..kak atul berjaya habiskan run yang boleh dikatakan mencabar jugak la..lagipun kak atul nie newbie diknon..baru nak berjinak2..

Kite terpaksa filter gambar kite kalau x nanti u’olls xboleh beza mana kite mana Hellboy..πŸ‘ΉπŸ˜‚..kalau xfilter, lagi merah menyala muka kite..

On the way balik kite kol hasben kite..tanye la bobot okayh ke?..die kate skang dah okayh..pagi tadi dekat sejam die mengamuk nak mommy..sampai termuntah2..penangan amulan bobot pagi tuh, semua orang dalam rumah kakak kite bangun pun 6.15pagi..as in semua tau..adoiiii la bobot..hahahahaha..

Nie haaaa budak tuh..haihhhh..nak kene mommy jugak..daddy ade pun xjalan..

Sampai je rumah kakak kite, tunjuk medal dekat qisya..kemain happy die.. “yeayyy!!..it’s unicorn!!..untuk qisya?..thank u mommy”..aikkk, mommy xcakap pun untuk qisya..suka2 je declare itu die punye..memang die pegang sepanjang masa xbagi orang amek..kite amek die marah..heheh..

So skang nie medal kite dah officially jadi hak milik qisya..πŸ˜…..ade lagi satu fun run sebelum bulan puasa..tazzabaarrrr!!!..

Friday, May 4, 2018

:: Sejak Keluar Hospital ::

Awal2 kite keluar hospital, badan kite naik mendadak betul..walhal kite control makan kite tau..tapi die punye naik, dah macam kite melantak makan ape saje..perut xyah cite la..dari kempis (xde la kempis mana tapi kalau pakai baju tuh xde la nampak buncit nau) terus membuncit perut..macam pregnant 3bulan dah rase..

Stress kite masa tuh..asyik la duk ngadu kat hasben kite..jawapan die setiap kali, “u bukannye tebuk perut je..u kan buat endoscopy sekali..kan doc masukkan angin dalam usus u..angin dalam perut u xhabis keluar lagi kut”..xtau la betul ke idok statement hasben kite tuh..mungkin nak bagi sedap hati kite je kut..tapi kut ye pun nak bagi sedap hati, dah nak dekat 2 bulan kut..ngeeeee..

Gilew scawry muka kite..dah macam muka bomoh..muahahahahaa..gambar nie masa dalam proses penurunan berat badan..

Tembamnye lahaiii..pipi tuh memang xleh nak buat ape la..sejak azali memang sejenis pipi kembung..kurus pun pipi kembung, kalau gemok lagi la pipi kembung macam tertelan baking powder..wakakakakkaka..pastu asyik la duk merengek kat hasben kite, “i dah gemok la domokkkkk..susahnye nak turun berat lepas kuau hospital nie”..nak tau x hasben kite jawab ape.. “u penah kurus ke?..sebab u kan foreverrrr domokkkkkkk aiiiiii”..cissss!!!..kuangasam!!..jeles lettew..

Ubat yang doctor bagi tuh buat kite gemok rasenye..sebab doctor ade bagi ubat hormon (sedapkan hati)..ntah la..ye la kut kan..skang nie dah rase badan ringan sikit..perut pun dah mengempis banyakkkkkkkkkk..okayh la walaupun xmacam dulu..tapi xtau la turun berapa kilo..takut nak naik penimbang lagi..setiap hari after balik keje, kite akan paksa diri kite berlari atas treadmill at least la untuk 20minutes..dapat la dalam 1.2km..kalau kite push lagi, boleh pegi sampai 2.5-3km..macam jauh nau je kan..ehhh, nak dapatkan 2.5-3km tuh bapak struggled wehhhhh..nafas tercungap2 mintak udara u know..

Kite skang nie kan dah kemaruk nak masuk fun run..huahuahua..kene plak dalam masa terdekat nie ade event..so kene la carik fitness..fun run before nie untuk 5km, masa kite 48minutes..kite nak try break that time..maybe 5km in half and hour..hurmmm..sounds like impossible kan, but ya, it can be possible also..hehehe..but then tengok jugak la route die cemana kan..kalau route banyak kene mendaki bukit, itu jam, that half and hour tuh akan dijadikan sebagai tambahan masa untuk 48minutes..kihkihkih..

Wednesday, April 25, 2018

:: Suami Saya ::

Macam ko sorang je ade suami kan..muahahaha..

Tah la tetibe macam biroh pulop arinie nak bercerita pasal suami aiii..hikhikhik..ini bukannye entry "ade makna" hokeyh..bukannye nak bodek sebab nak ape2..xyah nak suspicious sangat..laki kite xbaca pun blog kite..and plus, kalau kite nak sesuomething, xyah letihkan jari2 duk menaip kat sini..aiii direct luahkan dengan kata2 jew..aauuuwwwwwmmmm!..hahaha..

Kite kan bersyukur sangat dapat seorang hasben macam hasben kite..as for now die masih lagi okayh..xberani nak puji melambung2..in future xtau cemana lagi..that's why kite mentioned "as for now" kat situ..harap2 selama2nye la kan..amin...#tilljannah..gituuuwwww!!..hahahha..

Nak cite satu2 pasal suami kite, mau termuntah korang baca..cukup la kite tau cemana hasben kite..cukup la kite cakap yang i'm one lucky woman to have such an amazing man in my life!..and ya, kut la kan kalau ade scandals and exsss die duk stalk blog kite siap menjuihkan mulut sebab xsetuju kan..well girls, kate pun "i'm one lucky woman"..bersyukur sebab die datang dalam hidup kite bila die dah berubah 360..sebab penah ade ex die duk meroyan comment kat fb kate hasben kite dah berubah la dulu dengan die xmacam nie la, xlayan die cemana hasben kite layan kite la ape la..heheheh..lucky me and please don't envy me..muahxxxx..

Die sangatlah supportive..ape bende yang kite nak buat, semua die akan support..kite kate nak belajar membaking, pun die support..sampai nak hantar kite masuk kelas baking..kite kate nak belajar manjahit, pun die nak hantar kite masuk kelas menjahit..kite kate nak masuk kelas makeup, pun die support jugak..die suruh kite carik je kelas tuh kat mana, bila and berapa..and semua kelas tuh die kate die sponsor..tapi tuh la, bile pikir2 balik, macam semua tuh akan kite belajar sebab semangat tengah berkobar2..cer kalau semangat dah merundum, memang confirm akan merundum terus..and kite rase macam sia2 je duit yang hasben kite keluarkan..

Baru nie pasal fun run..pun die sangat supportive..xde pun kate nak menghalang..die mana la minat nak berlari2 nie..tp sebab kite, die masuk jugak (kite paksa..kihkihkih)..tapi tuh la, last minute kaki plak injured..tapi dengan kaki sakit, tetap jugak die drive sampai ke putrajaya..sabar menanti sampai kite habis berlari..nie nanti ade lagi fun run, tapi die xleh nak join..kite xbagi join sebenarnye sebab kaki die x fully recover lagi..tapi tetap die akan teman kite nanti..ade registration fees kite bayar sendiri..ade jugak yang kite mintak die belanja..kuang3..tapi xde pun die bising2 apatah lagi nak pertikaikan..ayat standard die, "demi domok aiiiii"..ngeeeeee..

ini la die suami kite..heart u tight2 domok!..
gambau nie diambil oleh anak dara..tetibe je ade dalam image..hehe..

Hasben kite nie ade la jugak kekurangan die..xde la perfect 100%..tapi tuh la, bile kelebihan die melebih kekurangan die, kite pejam je la mata terima kekurangan die..ape kekurangan die?..rahsiaaa!..sibuk je nak tau..hahahha..masing2 pun ade kekurangan dalam rumahtangga..kite pun ade kekurangan kite..macam u'olls jugak la kut..sebab tuh la kite suami isteri nie kene saling melengkapi..am i right?..

Tuesday, April 24, 2018

:: Dia Pun Dapat Jugak ::

Anak2 kite skang nie kalau beli ape2 mesti kene beli 2..xkisah la ape bende pun..makanan ke, minuman ke, barang ke, mainan ke, wajibulghunnah kene beli 2..xde istilah beli satu then share 2 beradik..end up mesti ade adegan cakar-mencakar, pukul-memukul, tarik rambut, tolak-menolak, gigit-menggigit..dan pengakhiran dari adegan tuh semua akan berakhir dengan tangisan dan juga jeritan..dan of course la yang menangis dan menjerit tuh si kakak..bile dapat adik yang ganas dan kasar dan garang, haruslah la kakak yang merasa sakit..qisya die melawan tapi melawan die dalam kategori lembut..adik memang xbagi chance punye..die bagi memang sekuat hati..mana la kakak xsakit..

Dan end up jugak, mak 2 beradik nie akak jadi mak ko hijau!..grrrrrr!!..

Qisya kan dah ade basikal..so bobot lately suka sangat main basikal qisya..memula kite la jadi mangsa kene tolak basikal tuh bagi bergerak..last2 kite macam xlarat nak layan..hahahaha..mana xnye, selagi die xpuas, selagi tuh la die nak main..then last week dalam hari isnin ke selasa tah, bobot bawak keluar basikal qisya, tetibe je die dah boleh kayuh dah basikal..memang la kayuhan die tuh xperfect tapi bergerak la jugak basikal dikayuhnye..happy sungguh die..and kite pun of course la happy jugek coz xyah nak tolak dah basikal untuk die..muahahahahahha..

Then as usual, berebut basikal dengan kakak die.. “it’s mine bobot”..yang adik plak menjawab, “mine!”..haiyooooo!!..pening mommy nak oiiii!!!..

Jumaat lepas kite pun usulkan la dekat hasben kite “proposal untuk beli basikal bobot” since bobot pun dah boleh kayuh basikal..kihkihkih..proposal approve atau tidak?..heyyyy, come on!!..this is falsya hokeyh..of course la approvedddd!!..*fliphair*..bab2 goda suami nie memang aiii is champion..ape caranye?..rahsia!!..muahahahhaa..

“Okay, esok (sabtu) kan nak kelur..boleh la kite pegi carik basikal bobot”, kate hasben kite..ngeeeeee..kite x expect sebenarnye secepat itu..tapi xpe la, dah hasben kite kate gitu..aiii okayh jewww!!..

Sabtu pegi putrajaya dulu collect race kit..then singgah kajang collect crunchy brownie..dah alang2 kat kajang, hasben kite ajak makan satay kajang..kite suggest makan satay willy tapi hasben kite dah terlepas simpang..so teruskan je la perjalanan dekat haji samuri..habis makan, otw balik singgah kedai basikal samy dekat selayang..kite xkeluar sebab qisya dengan adam (nephew kite side hasben) tido..so hasben kite dengan bobot je keluau..

Bile dah beli, orang tuh hantar basikal ke kereta..kemain happy bobot..asyik “kal, kal (basikal)” je sepanjang jalan nak balik rumah.. “berapa harga basikal tuh?”..joyah kan nak tau..hasben kite sengih2 je..sengih2, tapi xmenjawab soalan jugak..2 kali kite tanye pun die sengih je..bile dah gitu asyik sengih je xnak jawab, paham2 sendiri sudah..

“Kenapa xbeli basikal yang biasa je?”..nak tau x hasben kite jawab ape..die jawab itu kire okayh la die beli basikal tuh..die dah nak amek basikal brand ape tah..giant ke apw nama tah..ade 2 brand la yang die sebut..tapi sebab basikal tuh kene order, so die xjadi nak amek..adoiii..

sampai2 rumah terus main..main dalam rumah je la tapi..apaknye risau nak bagi anak main luar dari pagar..redha je la ye anak2..bile apaknye xbagi anak main luar dari pagar, maka kete parked kat luar dulu..

berpeluh2 memasing main basikal..

Basikal bobot letak kat rumah nenek sebab die banyak habiskan masa die kat rumah nenek kan..kalau nak bawak derang main basikal kat memana taman, baru amek basikal bobot dekat rumah nenek..bobot nie die aggressive sikit..die suke explore new things..kadang xterpikir pun dengan umur2 gitu die boleh buat sesuatu bende..tu yang umur baru 2tahun 2bulan dah dapat basikal dah..

Monday, April 23, 2018

:: My 1st Time ::

Heyyyy, there’s always a first time for everything aight!..macam tuh jugak la kite dengan fun run..1st time masuk fun run..it was really fun!!!!..

1st fun run kite sabtu lepas dekat putrajaya..plan asalnye yang join adalah kite, hasben kite dengan best friend kite ikhwan..last minute hasben kite xdapat join sebab kaki die injured masa main futsal..hurmmmm..tapi xpe la nak buat cemana kan..bende dah jadik..sudahnye kite berdua je berlari dengan si botak tuh..hasben kite ikut jugak pegi putrajaya..tapi die duduk dalam kete dengan qisya..ngeeeee..

Kite berjaya habiskan 5km dengan masa 48minit..timing tuh kalau ikutkan macam xberapa nak cantik la, but for newbie macam kite, okayh la kut nyeah..gile wehhh, somput!!..memula lari okayh lagi, pertengahan tuh dah struggled dah, bile sampai ke finishing line, dapat je medal, nikmat sangat rase..

After berlari..

My very first medal..and many more to come..insyaAllah..hikssss..

This is the reason why gambar atas kite bagi gambar belakang je bukannye gambar depan..muka kite merah menyala terukkkkk!!!..ini dah kurang sikit dah sebab dah kene aircond kete full blast..kalau x lagi merah menyala dari nie..gambar nie no filter okayh..xde dibuat2 utk jadi merah..huahuahua..

Masa kite habis je dekat finishing line, ihkwan pun tegur, “apahal muka ko merah sangat nie weh!”..hahahahaha..adoiiiii..masalahnye bukan takat ikhwan je, ade few peoples kat sana duk pandang muka kite banyak kali..nak tegur xkenal, so takat pandang je la mampu..kite xrase pun annoying dengan orang2 tuh..sebab kalau orang lain yang muka merah menyala macam kite pun, kite mungkin akan curik2 pandang..curiosity very high u know!..hahahahhaa..

Kulit kite nipis..sebab tuh la kalau berdiri bawah panas terik muka kite cepat merah..inikan pulak la berlari 5km bawah matahari..nasib baik matahari pagi..kalau tengahari, lagi teruk merahnye..hehehe..

Ikhwan dah officially jadi kite punye running buddy..hasben kite die on off..hahahahah..skang nie kite dengan ikhwan duk gile mencarik fun run..now dah selamat registered untuk 2 events fun run..tazzaaaabaarrrr!!!!..bile dah ade yang melayan, maka makin berkobar2 nak berlari..hehehe..

Habis 2 events tuh then stop kejap..lepas raya sambung balik..hikhikhik..

Thursday, April 19, 2018

:: Hari-Hari Pun Boleh ::

U’olls ade x makanan feveret yang kalau hari-hari makan pun u’olls tadahal nak makan..

Kite???..of course la ade..gile xde..hahahaha..ikutkan macam banyak la sebenarnye..tapi yang paling paling paling paling on top of the list adalah bubur nasi berlauk..yeeee, bubur nasi berlauk..serious my favourite..my old time favourite!..

Yang paling tersedap adalah bubur nasi berlauk mak kite of course..bermangkuk2 kite boleh makan sekali hadap je..goshhh!!..sedapnye..lauknye simple je xyah beria pun..cukup sambal kering kacang ikan bilis, telur asin, sayur kangkung goreng..perghhh!!..itu je dah perfect dah..kalau kat luar, port kite selalu terjah kalau nak makan bubur nasi berlauk adalah dekat restoran kak mah kg baru..slurpppp!!..terbayang2 plak dah bubur nasi berlauk kak mah..adehhhh..

Kat rumah sendiri selalu teringin nak buat tapi tuh la, hasben kite xsuka makan bubur nasi..mulut nanti jadi geli2 katenye..cehhhh!!..nyampah!!..so bile dah xde geng, maka xyah la ko bersusah payah nak masak bubur nasi bagai..masak je lauk, tenggek je la nasi macam biasa..

Semalam sampai je rumah mak kite, ternampak anak buah kite tengah makan bubur nasi.. “nenek masak bubur nasi ke?”..aah katenye..nak tanye mak kite xleh sebab mak kite menyorok kat atas..hahahahhahaha..ye u’olls, mak kite terpaksa menyorok dari cucu die yang sorang nie (bobot)..sebab nanti kang kalau nenek tunjuk muka, bobot buat drama xnak balik rumah..padan muka mommy!!..tuh la, drama queen sangat kan..kan dah menurun ke anak dah..

Terus kite masuk dapur, bukak tudung saji, “ya Allah, sedapnye”..ape bawah tudung saji yang sedap sgt tuh?..sambal kering kacang ikan bilis..satu lauk je tapi cukup buat ailio kite kecur weeeyyyhhhhhh..terus kite mencarik tippuware untuk tapau buat bekalan berbuka puasa..hehehe..

Sampai rumah, bukak fridge, ade sayur kacang buncis..ade pulak telur asinnnnnnnn..apalaie, sinsing lengan, masak laaaaa..

Tadaaaaaaaaa..perfecto comboto!!!..inilah santapan kite untuk berbuka semalam..sayur kangkung xde, kacang buncis pun jalan..sedap je makan dengan bubur nasi..

Sumpah sedap gile..kalau hari2 makan cenggini pun memang serious xkan jemu..

Adehhh, lapar plak dah..huwaaaaa, balik kang nak ajak hasben kite pegi makan bubur nasi kak mah la untuk berbuka..nyumsssss!!!..kite rase kite beruntung sangat kalau berpuasa..kenapa?..mintak je nak makan ape, kompom hasben kite akan tunaikan..sedangkan kalau xberpuasa pun die tunaikan je ketinginan kite..inikan pulak la kalau berpuasa..

Macam isnin lepas teringin nak makan kuih lopez..si semu salah nana mia..sape suruh post kat Ig dengan FB..punca betul tau..kihkihkih..kite cakap la dengan hasben kite..die kate kat pasar malam penah nampak ade orang jual..sampai area rumah hujan lebat selebat2nye..sanggup die nak redah hujan pegi pasar malam semata2 nak beli kuih lopez sebab kite teringin.. “untuk isteri i yg teringin kuih lopez, i sanggup redah hujan”..halah halah suweet nau nau..tapi end up kite xbagi die pegi sebab nanti kang kalau demam ke sakit kepala ke canner?..haaa haaaa, cer kabo..dah la hasben kite kalau  redah hujan kompom without payung..lagi la kite xbagi die pegi..mengundang sakit je semua tuh..

Kite xdapat kuih lopez pun xpe janji hasben kite xsakit..kalau die sakit, macam mana kite nak bermanja2..hilang dah tempat bermanja buat sementara..wakakakkakaka..getisnye lahaiiii!!!..boleh berdarah mata orang yang baca nie tau x sya oiii..behave please!..

Pagi tadi punye sahur..serious sedappppp..layannnnzzz!!..

Takat satu mulut je nak sahur, malas rasenye nak tenggek nasi..roti je sudah..sudahnye bukannye habis pun..kalau hasben kite nak bawak bekal nasi goreng lain la cite kan..

*dah nak puasa baru terhegeh2 nak ganti puasa..haihhhh..hikssss..

Wednesday, April 18, 2018

:: Deghoyan Y'alls ::

Musim durian udoh tibe y'alls..kindly standby your ringgit!..hahaha..skema nau ayat ringgit tuh...hey, anak dara kite sebut duit tuh ringgit hokeyh..ko hado?..huahuahua.."mommy, i want ringgit..qisya xde ringgit la mommy"..kiut je tau..

Dah lama nak makan durian sebenarnye tapi masa tuh xde musim lagi..durian kat SS2 ade la tapi haruslah mahal rege die..so xpe la, kite tahan dulu nafsu nak makan durian..sampai la baru2 nie tetibe tengok durian merata2 dah orang jual..kene plak ade satu hari, hasben kite balik rumah tetibe bagi bau durian je kat kite..bile kite cakap ngan hasben kite, "makan durian ke?..sampai hati bagi i bau je kan"..terus serba salah orang tua tuh..bile dah serba salah, terus pegi carik durian untuk bini..muahahahaha..

Kami xmakan kat situ sebab nanti hilang nikmat nak makan durian..ngeeeee..susah nak makan sebab nanti anak bujang berlari ke sana ke sini..so baiklah tapau then makan kat umah..nak berlari ke nak terlingkup ke nak terlentang ke, silakan..muahahaha..

Tadaaaaaaa..let’s parteeeehhhhh!!!..party durian la tapi..muahahahaha..

Bagus la kedai yang jual durian tuh..siap sealed kan lagi bekas durian..so dalam kete xde la bau durian..semua tuh spec durian kite..lemak manis..ikutkan spec hasben kite yang pahit2 tapi kite xsuke yang pahit..so sebab kite xsuke yang pahit, hasben kite beli ikut spec kite..sebab die xkisah makan yang lemak manis ke pahit je janji durian..ngeeee..

Ini amoi memang hantu durian..berlawan2 kiteorang makan..asyik la suruh amek gambau die tengah makan durian..tapi kan tapi kan, bile die makan durian, boleh buat kite berhangin okayh..kihkihkih..

Mana xnye, makan seulas, “mommy, hand qisya dirty..i wanna wash hand mommy”..adoiiii..each and every ulas durian yang die makan mesti end up nak wash hand..

“Can u please eat ur durian first?..once u finish with the durian, then only u can wash ur hand”..haiyooooo..ini budakkkk..then qisya terpaksa la mengalah.. “ye la ye la..qisya cakap je”..cakap je lagik..hahahaha..memang xboleh langsung tangan tuh dirty..kadang kalau kite bagi guna water colour pun gitu jugek..tercalit sikit je pun dah ngajak nak wash hand..padahal nak sambung lagi tuh lepas wash hand.. “xde xde..habiskan dulu color..lepas tuh baru wash hand”..makan coklat pun gitu..ehhh, makan ape saje pun gitu la kekdahnye..sama la dengan si bobot..jenis xboleh tangan kotor..xkisah la makan ape pun..keropok ke, nasi ke, ape je la..xsampai 3 minit, "mmy, wash"..tapi lepas wash hand, sambung makan balik..pastu nak wash lagi..stress mak tau!..

Balance durian ade lagi dalam freezer..lagi lama letak dalam freezer lagi sedap rase durian..balik kang nak makan la..tetibe teringat durian..sedap la pulak..

Monday, April 16, 2018

:: Indeed! ::

What indeed indeed?!..hahahaha..tetibe je indeed kan..

Nie haaaaa sebabnye..

Ini haaa puncanye..

Indeed because the struggle is real..πŸ˜‚πŸ˜‚..

Nak kene pegi ikea tambah bende alah tuh..macam x cukup plak rase..muahhahahahaa..skang nie dah xde alasan dah nak hantar iron baju2 dekat dobi..so bertabahlah menempuh segala rintangan dan juga onak duri..😜

Start semalam kite dah mulakan satu hari gosok 3-5 helai baju..adoiiii..pengsan..nak buek camno..laki kak atul keje ofis..5 hari bekerja, 5 hari la pakai shirt..huntung ler isteri2 yang suami2 pakai t-shirt pegi keje..walaupun kene gosok jugak tapi xde la renyah mana pun takat gosok t-shirt..ye dok??..

Kite nie kalau missed menggosok satu weekend je, memang akan berganda la the next weekend..bile dah berganda maka jadik la macam dalam gambau di atas..itu dah berapa weekend missed yang jadik cenggitu tuh..ngeeeee..

Salah sendiri kan, so sila hadap ye sya..jangan banyak bunyik!..hehehe..

Tuesday, April 10, 2018

:: Mari Menggemokkan Badan ::

Kite rase kan, macam dah lama sangat xmakan coklat dengan penuh nikmat tau..kite nie hantu coklat sebenarnye..sangatttttt!!!..pffttt!!..tapi tuh la, sebenarnye dah bertahun2 kite xmenikmati rase nikmat coklat bile makan..kenapa bertahun??..sebab bertahun2 itu kite diet sugar..sampaikan nampak coklat pun dah xheran..cuma ade satu time baru nie yang kite gile makan milo nugget..tapi kejap le lepas tuh insofff sudey!..kihkihkih...

Kalau dulu2 masa muda remaja ye la boleh makan coklat dengan tanpa rase bersalah..makan cemana pun berat gitu jugak..43-45kg jugak duduknye..weyhhh, ringannye hakak dulu..😭..dah tuh, kadar metabolisma tinggi lagi kan..skang nie dah merudum teruk, so silalah berpada-pada ye..

Tapi semalam hasben kite saje nak bagi kite gemok tau..kenapa?..sebabbbbbb,

Die belikan coklat untuk kite..

Selalu dapat Godiva..tapi Godiva katenye macam dah xde kat situ so die belikan brand Lindt untuk kite..nak2 pulak promoter tuh kate lagi sedap dari Godiva..

Sedap jugak la sebenarnye coklat nie..siap berebut2 lagi dengan anak2...kihkihkih..maka semalam kite duk telan air bergelen2 dengan harapan dapat meneutralkan kandungan gula dalam badan..muahahahaha..

Balik kang sambung makan pulak..

Monday, April 9, 2018

:: Ye, Itu Adalah Saya ::


True facts bout me..πŸ™‹πŸ»‍♀️..anak no 4..πŸ˜‚..exactly the same weyh except yang no 7 tuh..gile ape..xkan la dah kawen pun xleh nak lupakan yang dulu2..now seluruh hati aiii adalah untuk suami aiii..hahahahhahahahakaktakpropa..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...