Monday, December 31, 2018

:: Meroyan Di SSF ::

Hari sabtu patutnye hasben kite ajak pegi kedai perabot and lepas tuh ikea..tapi sabtu lepas kiteorang ke One Utama pulak..sibuk mencarik beg sekolah bobot and borong baju-bajan die untuk bawak pegi school..lepas memborong baju-bajan bobot, berkejaran pulak gie tengok wayang..qisya asyik la kate nak tengok wayang nak tengok wayang..lepas tengok wayang, dua beradik buat hal..sorang xnak duduk dalam stroller, jalan pun xnak, nak berdukung je..yang sorang menangis je keje sebab xikut kehendak die nak masuk toys r us..memang nak masuk pun toys r us..kite memang nak belikan pun anak2 toys..tapi tunggu la, sabar laa..bile dah sorang merengek, sorang menangis, dengan hasben kite macam dah nak hilang sabar, dengan kite yang dah nak mengamuk, terus kite tarik qisya, dukung bobot, pegi kat kereta.. “balikkkkk!!..jom balik!!!”..hahaha..si bobot bile tengok kite macam nak marah, die “okayh” kan je bile kite suruh die jalan..haaa tau takut..hahahah..sebelum hasben kite bising dengan anak2, baik kite yang bising dulu..sebab bile hasben kite bising dengan anak2, kite sakit hati..xleh terima..tapi kalau kite sendiri bising xpe..muahahahhaha..memang betul2 balik sudahnye lepas tuh..πŸ˜‚

Apo???..bobot pegi school???..malas nak cite lebih2..bukan malas sebab ape tau, malas sebab mana la tau kan, bobot pegi school pun jadi isu besar..sebab kompom la duit laki kite yang keluar untuk bayar yuran2 segala..campur yuran qisya lagi..kang mulalah mengata, “anak baru 3 tahun yang sebuk nak hantar pegi sekolah buat ape???..ini mesti perempuan (kite la watak perempuan yang dimaksudkan) tuh yang sebuk nak hantar..pastu kompom la duit laki die yang bayar semua”..ehhh, terror x kite..siap boleh predict lagi ape ayat yang bakal keluar dari mulut si perempuan jahanam tuh..like serious weyh, kite boleh baca pikiran perempuan jahanam tuh..😜..

Duit hasben kite yang keluar ke, duit kite yang keluar ke, xyah la nak pertikaikan..yang butt-hurt sangat dah kenapa..jeles lettew sebab suami die xkeje and semua tanggungan atas diri die sendiri..kesian xleh nak menumpang suami..kihkihkih

Beg spiderman haaaa..beg nie kecik je..bobot bukannye masuk as a full program student pun..so yang kecik punye sudah..janji lepas masuk botol susu 1, bekas susu, a pair of extra clothes and pampers..kite yang pilih beg nie..lantakkan spiderman pun..bile suruh bobot pilih beg mana die nak, susah kemain..tunjuk satu2 beg yang ade, semua die cakap taknak..haihhhh..

Ikutkan kite, xde de kite nak belikan beg untuk bobot bawak pegi school..bukannye nak isi banyak barang pun macam qisya..beg kat umah banyakkkkk kut, sebab tuh kite xbagi beli..tapi hasben kite nak beli jugak..nak anak bujang die rase excited sikit bile pegi school..hurmmmmm..itu je dah menunjukkan yang kite nie bukan jenis control suami yang macam perempuan jahanam tuh duk bercerita dengan orang kan..kalau aii control suami, semua cakap aiii suami akan dengar dan xakan bantah and xboleh nak bantah pun..itu la maksud control sebenarnye wahai dasar mulut puaka!!!..

Okayh balik pada kisah kedai perabot and ikea..ape susah, xjadi pegi hari sabtu, kiteorang pegi hari ahad..ngeee..ehhh, suami dah offer, siapa lah kite nak menolak..sebagai isteri yang baik lagi solehah, haruslah taat pada kata2 suami..kihkihkih..ehhh kire dalam kes nie, kite x control hasben kite la kan..sebab bukan kite yang hajak, suami kite yang hajak..kan kan kan..😏

Then kite bagi idea untuk pegi SSF..hasben kite tanye nak pegi SSF mana sebab bile die google banyak pulak branch SSF katenye..kite ajak pegi SSF puchong sebab kate situ quite besar katenye..kakak kite yang cakap, kite xtau..huahuhua..semalam baru 1st time kut kite jejak kaki dekat SSF..sebelum2 nie memang ade berhajat nak pegi tapi sebab xde barang yang betul2 nak carik, itu yang bertunda2 tuh..so skang nie dah betul2 ade barang yang nak dicarik, baru la best sikit nak pegi..hehehe..

Weyhhh, serious, bile masuk SSF, terus terasa macam dirasuki..hahaha..kenapa cantik2 sangat nie..adoiiii..gerammmm..ikutkan hati banyak barang nak beli..tapi ku tahan jebat!!!..ngeh3..setiap kali tengok barang, ibarat macam otak tengah scan, then suddenly otak berpikir, “kalau aku letak kat sini pun cantik jugak..ehhh, yang ini kalau aku letak kat situ, memang kene la”..haaaa kau, tapi sod-ba-ro!!..kus semangat!..hahaha..

Tapi dalam pada sod-ba-ro tuh, sempat la mencapai few other things..

Bende alah nie..actually bende alah nie kalau dekat over the sea, fungsi die menggantung jacket, hat, dan juga coat..tapi kalau kat malaysia, especially dekat dalam rumah kite, untuk menggantung handbag2 kite sebenarnye..hihihi..handbag kemain banyak..tapi duk belasah hat yang satu tuh je..haihhh..

Tempat gantung yang sedia ade dah patah..so hasben kite ganti dengan baru..hiks..

Then, taraaaa..kitchen trolley..kemain payah hasben kite nak assembled kitchen trolley nie sebab manual nak pasang tiada dalam kotak..so bile akal dan fikiran kite dan jugak hasben kite bergabung, maka dapat laaa kami selesai permasalahan pemasangan kitchen trolley ini..

Sebelum amek yang ini, hasben kite suruh amek yang besau sikit..relax wahai suamiku, kecik je sudah..yang kecik nie pun masih duk berpikir2 nak letak ape..nasib baik ketinggian kitchen trolley nie ngam ngam soi je dengan island table kite..so boleh selit je..😜

Vase nampak vintage sangat kan..nampak macam classic pun iye..bile ternampak terus jatuh cinta..beli terus la apo laie..huahuahua..buat masa nie letak dekat tv panel dulu..bile console table sampai, pasu2 ini akan dipindahkan tempat ke console table itu..tazzaabaarrrr!!!..

Ehhh bile tengok gambau nie terlupa pulak nak bayar dekat hasben kite..sebab kat SSF, kite ade kate yang kite nak beli vase nie nak guna duit sendiri..janji tinggal janji sungguh la kau kan sya..tapi xpe, dah alang2 kite menumpang suami kan, maka teruskan la menumpang suami..kalau xmenumpang suami sendiri, xkan nak numpang suami orang lain kut..wakakaka..

Pastu pokok ini..kemain lama kite mencarik..bile dah jumpa memang terus beli la kan..adoii, pokok gini je dah 299hengget..itupun harga member..normal price, 300lebih ke 400lebih tah..xingat la..yang kaler gold ala2 pasu tuh beli asing..160hengget kut rege..more or less la..kalau terlebih ke, terkurang ker, rasenye xlari jauh mana pun..

Disebabkan kite nak, and hasben kite sikit pun xmelarang, maka kite sendiri dengan rela tolong pejamkan mata hasben kite untuk bayar pokok ini..hahahahahaha..

Spice rack..walaupun skang nie dah ade spice rack tapi xpe, beli dulu..kendian ade la fungsi bende alah nie nanti..haks..

Pastu beli 3 tier dish drainer nie..untuk ganti yang lama..

Yang mana barang kecik2 boleh la nak amek dulu..so skang nie tengah tunggu barang2 besau pulak yang akan di-delivery next week..ade lagi ikutkan nak beli tapi yang itu hasben kite suruh carik kat tempat lain..baiklahhhh, i follow je..u onz je, automatic i onz jugak..hahahaha..

So skang nie banyak bende nak kene buat..couch bawah nak kene transfer ke hall atas..adoii, couch dah la gabak..memang kompom cramp la hall atas..ke ade yang nak beli couch kite..
RM1,200.00 self pickup..any takers???..ngeeee..

On the way balik dari SSF, hasben kite tanye, “nak pegi ikea ke”..then kite jawab, “ermmm, xyah la kut..kan dah beli2 dah kat SSF tadi..tengok harga pun dah cukup buat kite terbuntang mata, tertelan ailio..so xpe la ikea tuh..lenkali je la..

Yang untuk mendeco2, kene tunggu barang2 sampai dulu..so baru boleh nampak gambaran ape lagi yang nak kene tambah..hehehe..ikutkan banyak bende nak buat dekat rumah nie..cabel2, wayar2 yang terjuntai2 sebelum nie, alhamdulillah dah xde dah..semua hasben kite dah settled kan..auto-gate, and segala yang berkaitan dengan wayar2 cable2, semua dah pasang..dah xde nak sakit mata dah tengok wayar/cable terjuntai2..hiks..

Awal2 masa renovate dulu, hasben kite dah buat siap2 cabel and wayering dah..so nanti senang xyah nak kene hacked lagi untuk buat semua tuh..nie kakak kite yang no 2 nak renovate rumah..die beli rumah kakak kite yang no 1..hasben kite awal2 dah pesan untuk buat siap2 segala cable/wayering time renovate nanti..

Rumah kami skang nie tinggal nak buat flooring, nak buat winscoating, and few other things je lagi..tapi slow-slow la..nak buat sekali semua, mampuih le..ade duit buat sikit, xde duit duk diam2 dulu sampai ade duit..hahahahaa..

Thursday, December 27, 2018

:: “Falsya Itu Falsya Ini”..Dari Kata-Kata Perempuan Jahanam ::

Haih, tunggu jugak malam semalam perempuan jahanam tuh datang serbu rumah..xde pun..nak kate die xbaca blog kite nie, macam mustahil..sebab rasenye perempuan jahanam tuh salah sorang silent reader setia kite..

Sorry guys..tujuan kite tulis entry nie adalah untuk tatapan perempuan itu sahaja..maaf kalau ade yang rase xselesa dengan ayat2 kite..to be honest, kite xkisah if let say ade orang yang cakap perangai kite nie teruk and whatnot..janji message send dekat orang yang sepatutnye..kite dah lama bersabar and kite hanya manusia biasa yang tahap kesabaran tuh ade limit, yang perasaan marah akan datang bile tahap kesabaran xdapat dibendung..kenapa x "message send" in private??..sebab dah bertahun kite buang nombor tepon die, dah bertahun kite block die dekat FB, x friend dengan die kat IG and dah left group dekat WA group 2 kali..nak confront hasben xbagi..

Kite bermula dengan perempuan jahat..kite pernah dikatakan perempuan jahat just because kite di-claim-ed tindik merata-rata..wahhhhhh, gile ahhh..bapak ahhh tindik merata-rata..gaya tindik merata tuh ibarat macam segala tempat yang boleh tindik, kite tindik..gaya tangan perempuan jahanam tuh menunjuk2 segala tempat, "falsya tuh tindik sana tindik sini tah memana lagi la"..perghh!!!...ayat kauuuuu kan perempuan..jilake sungguh!..gaya tangan kau menunjuk "sana sini memana" tuh macam aku nie tindik kening, tindik bibir, tindik hidung, tindik lidah, tindik pusat, tindik kat ehem ehem..padahal aku just ade extra satu subang je kut dekat telinga atas belah kanan..2 subang dekat telinga kiri kanan tuh normal la..majority perempuan kat dunia nie tindik telinga..kalau satu subang extra dekat atas telinga belah kanan pun dah dikategorikan sebagai perempuan jahat, aku xtau la pulak kan..

Nak tanye sikit la..kalau perempuan tindik telinga di tempat yang betul dikire sebagai perempuan jahat ke?..so maknanye budak2 perempuan umur setahun yang suci murni xde dosa tuh pun jahat la sebab dah tindik telinga..hurmmm...kenapa laaa nak nampak salah perempuan yang tindik telinga tuh jahat..heiii, kalau laki yang tindik dedua belah telinga tuh cemana pulak..oooo lupaaaa..keturunan kau kan semua baik2..keturunan kau jenis ke masjid sebelum masuk waktu..minum air masak je setiap hari, xpenah usik langsung air2 gas nie..kawan pulak dengan kaum sejenis je..pemalu ya amat dengan perempuan..ye laaaa, keturunan baik2 kan..*middle finger*

Rasenye kau nie patut masuk sekolah balik la..kenapa???..ye la, sebab kau xleh nak bezakan antara bercerita, mengutuk, mengeji, menghina dan menasihati..kesian..kelakar bile segala cerita di-twist-kan..kihkihkih..haih, bile orang yang pernah kau maki, kau perli, kau keji, kau hina xde dekat situ, senang la kau nak cakap bagai2..senang la kau nak gebang kan..macam nie laaaa..kan kau jenis yang berani sangat berdepan, jenis berani lah segala2, apa kata kite set one day, kite seat down ramai2 (kau tau sape ramai2 yang aku maksudkan), then masa tuh baru la kite boleh tentukan samada kau bercerita ke, kau mengeji ke, kau menasihati ke, kau menghina ke..boleh???...ade berani x???..kalau kau bukan jenis pengecut, sila set-kan date and place untuk kite berkumpul beramai-ramai..honestly, kiteorang masing2 sumpah xsabar sangat3 nak berkumpul..tapi masa tuh, tolonglah jangan berdrama, jangan "play-victim", just be yourself macam mana kau jadi diri kau sendiri masa ketiadaan lelaki2 dalam hidup kau..xpaham??..maksudnye, mulut kau tuh kan hanya berani nak memerli, mengutuk kami2 nie semasa ketiadaan lelaki2 dalam hidup kau..tapi bile berdepan, kemain manis mulut, berhemah sangat perangai kan..hipokrit sungguh lahai!!!..owh haaa, make sure laki kau x LARI LAGI masa tuh..biar die ade sekali nanti masa perjumpaan..boleh jugak die tau ape yang isteri die "bercerita" pasal die kan..time tuh biar die tentukan samada kau hanya "bercerita" atau sebaliknye..

Nie nak tanye sikit la..kau penah cakap kulit orang nie hitam, muka die xcantik, so bagi kau tidaklah merpati 2 sejoli sangat and kutuk sorang nie pendek, xsesuai dan ehh, byk lagi laaaa kalau nak sebut satu persatu..mau berbulan menaip xkan habis kalau nak senaraikan satu persatu..tapi tuh la, adakah itu bagi kau hanya bercerita???..bercerita dekat lagi sorang kononnye sorang tuh tidak ikut dan tidak ulangi perangai buruk orang2 tersebut..tapi kalau "bercerita" pasal kulit dan jugak kependekan, cemana nyeah untuk sorang tuh tidak ikut dan tidak ulangi..hurmmm, pelik jugak kat situ..macam jangan ikut orang tuh sebab die berkulit hitam and jangan ulangi silap orang tuh sebab die tuh pendek..hurmmmm, ade nampak logik x kat situ?????..

Pasal sampai-menyampai memang itulah yang terjadi sekarang..and sampai-menyampai tuh xde langsung tokok tambah..ape yang kiteorang sampai-menyampai adalah perkara yang benar..perkara yang keluar dari mulut kau sendiri..and xyah la nak jadikan itu sebagai big issue..kau berani cakap berani la tanggung kan..sape suruh dengan orang nie kau kutuk orang tuh, sape suruh dengan orang tuh kau kutuk orang nie..pastu dengan orang sinun, kau kutuk orang nie dengan orang tuh..bile kantoi xnak mengaku plak tuh...lagi nak kate hanya bercerita dan juga hanya menasihati..oooo kalau gitu, ramai la orang keliling kau yang berperangai buruk..ipar duai, biras2, sanak saudara, suami, besan2, anak2, menantu2, kawan sepejabat, kawan seperjuangan, kawan setaman..ehhh, ramainye kalau nak disenaraikan..kalau la semua orang2 tuh tau ape yang kau kononnye "bercerita" pasal derang, huiyooooo, kompom kejung kau kat situ sebab xdpt terima tembakan demi tembakan..time tuh baru kite tau sape yang XBOLEH TERIMA KESILAPAN SENDIRI APE YANG ORANG2 NIE CAKAP..dan kite tengok sape yang akan BELAJAR DARI SITU..

Kalau orang2 tuh semua dianggap adik, kakak, abang, anak oleh kau, kalau kau sayang orang2 disekeliling kau, rasenye orang2 tuh semua akan dapat layanan yang baik dari kau..tapi bile semua orang2 nie menjauh dari kau, rasenye kau sendiri boleh tau ape kedudukan derang dekat kau..and kalau sayang, perkataan "GO TO HELL" tuh xkan keluar kut..

Lagi satu, kalau kau xsuke orang tuh dari awal, xyah la nak menipu kate dari awal kau suke..mungkin kau lupa ape yang kau penah bercerita dekat orang2 lain..and tolonglah, muka tuh xdapat nak sembunyikan perasaan kau dan jugak xdapat nak sembunyikan penipuan kau..it is sooo obvious..xyah la rasenye nak bagi contoh dekat sini because u already know..

Lagi dua..rumah orang adalah privacy orang..jangan jadi seperti penyangak dan jugak penyamun masuk rumah orang masa orang tuh keluar pergi bekerja..kalau masuk nak tolong kemas xpe la jugak..sejuk la jugak hati tuan rumah..tapi bile kau masuk untuk selongkar barang2 dalam rumah tuh, buat spot check dekat segala ceruk sudut, then kau jadikan itu as a point untuk kau mengutuk tuan rumah dekat orang lain, memang kau adalah sejenis binatang yang bangsat sebenarnye..oooo lupe, bukan mengutuk laaaa..berceritaaaaaa...haihhh, lately nie kite macam ade short term memory lost plak dah..

Nanti sambung balik la..kepala otak dah jammed dah skang nie..sebab banyak sangat info yang telah di-feed-kan dekat kite..banyak sangat info sampai cramp otak.."harddisk" dah penuh..hang terus jadinye..

Kalau kau nak screen shot entry nie untuk mengadu domba dekat sesiapa, silakan..lagi bagus sebab at least orang2 tuh tau perangai kau sebenar cemana..

Wednesday, December 26, 2018

:: November Babies ::

Dah habis november dan december pun dah nak habis dah..baru keluau entry nie..haihhh..kite, somi kite dengan anak dara kite share bulan birthday yang sama..

Yang pertama sambut birthday adalah hasben kite..kebetulan masa birthday die, hari yang sama, school qisya buat year end concert..maka ke cyberjaya la kami..kenapa sampai ke cyberjaya??..sebab induk-nye kat situ..gittuuu..induk katenye..ngeeee..sebab memang segala ape event yang brainy bunch buat, memang akan ke cyberjaya..masa concert qisya, kite dah plan nak bawak mak abah kite..nenek nak tengok concert cucu die..hehhe..tapi dah dapat surat yang seats strictly for parents je..tapi bile pegi ade je yang bawak sekaum..2 row derang saje yang kongker..patut kite bawak je mak abah kite..hurrmm, xpe la..next year plak la..sebab next year siap dengan qisya punye convo..kurlassss jah!...anak baru 6tahun dah merasa pegi convo anak...waakakakaka..

Okayh, kembali kepada birthday hasben kite..tahun nie kite xtau nak belikan hadiah ape untuk hasben kite..kite macam ade niat nak belikan hasben kite game..macam PS vita ke, PSP ke, nintendo ke..pastu kalau nak belikan bende2 alah game nie, memang xde istilah nak surprise2 la kan..sebab kite mana la tau pasal game2 nie..kang salah beli spec ke ape ke, nayaaaa..but at the same time, kite xsuke sebenarnye nak belikan ape2 yang related dengan game nie..tah la..kite macam anti-gamers sikit..kihkihkih..

Sambil2 tuh berpikir2 jugak nak belikan ape..haihhh, why are men so complicated when it comes to birthday present?!..urghhh!!!..sampai sudah xtau nak belikan ape..sampai la satu hari, hasben kite ade mentioned nak beli PS4..ade satu kedai kat usj murah katenye..last2 kite offer, "this year u punye birthday present i belikan la untuk u PS4"..terus bersinar mata sepet hasben kite tuh..hahaha..dalam pada anti-gamers, xnak belikan game la ape la, sudahnye itu jugak yang jadi hadiah..huahuahua..dah itu yang die minat, maka kite sebagai isteri kene la beralah pasrah, menyerah dan redha..hihihihihi..

So lepas settled concert qisya, kiteorang terus ke usj berapa tah kedai tuh xingat..hasben kite turun sorang sebab qisya tido..

Selesai sudah pembelian ps4 hadiah untuk hasben kite tahun ini..perut tuh yang nmpk paling ketara.."bukti cinta" bak kate hasben kite..wahahaha..mana taknye..skang nie, die bukannye takat kene habiskan makanan die je..makanan anak2 dan jugak makanan bini pun die kene habiskan..ngeeee..penah la kiteorang pegi perak dengan kawan2 ofis hasben kite..xsilap kite tahun lepas ke, 2 tahun lepas tah..ofis die ade event kat perak nun..rasenye macam event kayuhan basikal kut..ade satu malam tuh, semua pegi dinner sekali..kite dengan anak2 makan xhabis..so hasben kite la yang tolong habiskan..xsangka pulak dalam pada hasben kite duk menarik pinggan bini dengan anak2 die, ade mata yang memandang..siap cakap, "skang aku paham kenapa badan kau camnie der"..wakakakakakakakaka..

kite tanye hasben kite nak makan ape..birthday treat katenye..die kate nak makan shell out..maka ke shell out la kami..

kasik close-up sikit..nyumsss!!!!..

Lepas birthday hasben kite, few days after that, birthday qisya pulak...kite saje je buat xingat birthday die..bukan xnak wish pagi2 tuh..nanti kang takut ade drama..ngeeeee..tapiiiii, tengahari qisya dah call kite dah..die dah tau on that day was her birthday sebab cousin2 die duk wish happy birthday dekat die.."mommy, today birthday qisya ke?..later mommy buy qisya birthday cake tau"..halah halah...lemah betullllll tau..dengan suara manja die tuh..dengan leweh2, lidah pendek die tuh..melting terusss..haahahahha.."okayh, later mommy buy u cake".."yeayyyy, thank u mommy!..qisya sayangggg mommy"..halah halah halahhhhhhhhhhhhh..

On the way nak ke ofis hasben kite, kite dah beli siap2 dah kek..eskrem kek..ngeeee..luckily kat avenue k ade baskin robbins..and mujur baskin robbins tuh memang terletak dekat laluan kite nak ke train station..sampai ofis hasben kite quite late jugak la sebab kite duk membeli kek kan..nak tunggu staff tuh setting la ape la..

Sampai rumah mak kite, sebelum masuk pintu, kite dah sorok siap2 dah kek qisya..qisya terus belari dekat kite bile die tau kite dah sampai..itu memang rutin die la..every time kite sampai rumah mak kite.."mommyyyy mommyyyy!!"..pastu mata die duk mencarik something..carik kek lettew...wahahahaha.."mommy, where's my birthday cake?"..qisya terus macam sedih bile kite jawab, "sorry sayang..mommy didn't buy u cake..daddy tuh lambat..later mommy beli okayh".."why u not buy qisya cake?"..ngeeeee...muka dah sedih dah..mencebik je mulut...

Then kite keluar rumah, setting kek qisya then masuk sambil nyanyi lagu happy birthday..tersipu2 qisya senyum..

Every year birthday qisya asyik la ice-cream cake cuma berlainan design je..hahaahhahaa..

Birthday present qisya????..kite cakap dengan hasben kite, xyah la belikan sebab itu hari dah belikan kereta remote control..so itu kire birthday present la..

10days after birthday qisya, birthday kite pulak..xde celebrate beria pun..kebetulan birthday kite jatuh on saturday..so sabtu tuh hasben kite belanja makan..kat mana??..kat shell out jugak..muahahahaha..

Kite yang request-ed..macam tingin pulak lagi nak makan shell out..padahal masa birthday hasben kite dah makan dah tuh..haihhh..

Belanja sikit gambau belated birthday girl..hahahaha..belated tuh dah sebulan dah belatednye..kihkihkih..

So after makan dekat shell out, kiteorg pegi mid valley sebab ade home expo..after dah berjalan2 dalam home expo, tetibe hasben kite tanye, “poh kong ke habib yang ade jual rantai ke gelang ke yang katun punye..macam hello kitty tuh”..bile hasben kite keluar ayat gitu, tau sangat dah bukan untuk kite..tau dah untuk anak dara die..

“Asyik mak (mak kite nyeah bukan mak die) je yang belikan qisya barang2 emas dari dulu..gelang la rantai la..segan pulak i”..kan kan kan..udah ku bilang..mesti untuk anak dara die..ngeeee..ehh, kite xkisah pun la..kite bukan macam setengah orang tuh..dengan family sendiri pun nak sakit hati bile orang tuh dapat hadiah ke ape ke..membazir la hape la..tapi kalau bagi die hadiah or belikan ape2 yg harga beribu xpe..xmembazir..malah lagi digalakkan..dasar hati busuk!!!..

Maka ke poh kong la kami..dah tengok2 dan pilih2 maka dapat la qisya rantai emas ber-pendant-kan minnie mouse..
Dapat la mickey mouse tuh as a doorgift..hehe..

Dalam poh kong, hasben kite ade offer..gie la tengok2 kut ade yang berkenan ke kan..tapi tah, macam xberminat..

Then lagi nak drama, “orang lain punye birthday, orang lain dapat present..empunye birthday xde pun present”..hasben kite jawab, “tadi dah offer xnak..hurmmm, lagipun kan u dah dpt advance birthday present dah"..

Kihkihkih..saje je propa..tapi kite okayh je..sebab pikir, awal tahun nie dapat walkman + earphone..then after that, hasben kite upgrade cincin nikah kite..dah 7tahun katenye sebab tuh die upgrade..hehe..

Gambar cincin terpaksa disembunyikan sebab nanti ade orang sakit hati..ye laaaa, orang tuh mana bleh tengok suami kite berbelanja untuk isteri die sendiri..kang meroyan..nak2 pulak kalau die dapat tau berapa harga cincin yang hasben kite upgrade-kan untuk kite..silap2 disihirnye kite nanti..

*Pesanan untuk seorang perempuan durjana yang bermulut puaka..aku tau kau jenis baca blog aku..

Sudah2 la berperangai seperti syaitan!..and tolong la jangan berlagak seperti kau nie naif sangat..semua bende kau nak twist balik ayat kau konon nak tunjuk kau tuh baik la xde nak kutuk orang, hina orang..suami kau pun kau kutuk, kau hina..apo cito..semua bende kau nak deny..semua kononnye kau xtau..kalau kau berdepan dengan aku, boleh ke kau cakap balik yang dulu kau xtau pun aku kene sihir dengan orang (or maybe kau saje buat xtau sebab kau yang sihirkan aku sebenarnye..tapi bende dah lepas, aku dah xnak ingat dan xnak tau sape yang hantar..and if let say aku kene sihir lagi, kau orang pertama yang aku carik..and plus..aku bukan macam kau yang suke main bomoh atau dukun nyeah..semua orang yang aku pergi berubat semuanye ustaz atau yang ade ilmu dalam berubat dan menggunakan kaedah yang betul..bare that in your stupid fucking mind..kalau kau jenis yang suke main bomoh, tolong jangan kaitkan orang lain pun suke main bomoh jugak)..semalam kalau bukan sebab laki aku halang, memang aku dah pegi rumah kau untuk confront kau dah..kau jangan ingat aku takut dengan kau nyeah..

Aku dah lama bersabar dengan perangai sial, perangai celaka kau nie..dah lama sangat dah..skang nie dah sampai tahap sabar aku lagi 1% dah nak hilang..aku dah lama letakkan huge gape, wujudkan big barrier between kau dengan aku, tapi kau masih nak bercakap buruk pasal aku dekat orang lain kan..xhabis2!!..xsudah2!!..ape yang kau xpuas hati dengan aku sangat nie!!..bile ade peluang yang aku ade depan mata kau, xnak pulak kau cakap ape yang kau xpuas hati..kau nie memang jenis xkan berani cakap depan2 kan..dasar pengecut!!..nasib baik kau perempuan...kalau kau lelaki aku dah keluarkan ayat yang kau nie xde telur..kau nie xreti nak penat ke??..kau nie xreti nak berubah ke?..kau nie xreti nak bertaubat ke??..kau nie xreti nak berbaik dengan semua orang ke??..semua orang yang kau kenal, dengan semua orang tuh kau akan carik pasal kan..patut la laki kau sendiri kate kau nie masa kecik2 jenis makan taik, siap panggil kau bitch, sebab dah xtahan dengan mulut kau..and patut la sampai berdarah mulut kau, patut la pipi kau sakit dikerjakan dek laki kau..

Aku dah letih la..kau xboleh ke biarkan aku dengan keluarga aku hidup dengan aman damai ke..xboleh ke haaaaa perempuan!!..aku penat la..penat tau x?!!!!..kalau kau xpuas hati sangat dengan aku, dipersilakan datang rumah aku lepas aku balik keje malam kang..kalau gate tuh tertutup, jerit je..kau kan jenis manusia yang xde adab..takat main jerit2, main ketuk rumah orang macam nak pecah pintu memang makanan kau!..

Monday, December 17, 2018

:: Annual Dinner 2018 ::

Last friday ofis kite buat annual dinner kat One World Hotel..so kite pun join-ed laaaa..good things about my office when it comes to the annual dinner, we can bring along our spouse..scandal, boyfie girlfren strictly no hokeyh..πŸ˜‚..xde beria pun nak pakai baju ikut tema..ooowh haaa, tahun nie tema annual dinner ofis kite adalah Dance Evolution..

Jumaat lepas after dah bersiap2, kite terus amek hasben kite kat ofis die, then terus shoot ke One World Hotel..sampai sana dah register-ed and whatnot, kami pun tunggu dan tunggu sambil makan kacang sementara pintu ballroom bukak..huahuahua..

Xde ape sangat pun nak bercerita..so u’olls layan je la gambar2 seciput dan yang xberapa nak hado nie..hehe..

Mekap sendiri je..janji mekap..terasa macam membazir pulak nak hired MUA untuk mekap kan kite..jenuh nak alter-ed kening satu belah tuh..sebelah dah okayh dah..sebelah lagi macam cacat..hahahaha..aaahhh lantak laaaa..ngeee..

Right after fetched hasben kite kat ofis, kite tanye die mekap kite okayh ke..die cakap cantik..siap die tanye mekap kat mana..kite jawab mekap sendiri.. “cantik je..ingat mekap dekat orang..dan macam anak patung dah i tengok isteri i”..muahahahahaha..

Sementara nak menunggu masuk, ade plak booth untuk bende alah nie..layan jap seround 2..masa nie kaum2 ramai xsampai lagi..heheh..

Mujur dah boleh sarung dress nie dengan tenang dan tidak bersusah-payahnye..xyah pening2 nak beli dress lain..save duit laki hakak..ehhh, muahahahahha..

Akak se-department..beria die mekap siap hired MUA u’olls..dah tuh, orang nak naik stage terima 10th years award..hihihihi..

Of course la ade gambar dengan kesayangan aiiii..hehehe..awal2 dah standby shirt dalam kereta..sebab die kate minggu lepas hari jumaat die kene pakai baju “tesco”..siap tanye xpe ke kalau pakai baju “tesco”..kite jawab senang je, “ikut u la..nak pakai baju “tesco” u, pakai la i okayh je”..hahahahah..lepas tuh sendiri yang xnak..

One with wani..geng lunch kite selama 6 tahun..πŸ˜‚

Okayh dah itu je..seciput kan gambar..xde beria sangat nak amek gambar sebab suami kite tangan pengkau xreti nak amek gambar helok2..haih..ngeeeee..

Friday, December 14, 2018

:: Hello Hello ::

Lamanye lahai x merapu2 kat sini..ikutkan banyak sangatttt bende nak story-mory-morning-glory..tapi tuh la..bile ade sorang stalker, habis stalkers sebelanga..haih..

Ade la something big yang jadi..bukan la big ape pun..ikutkan biasa2 je..xde ape pun sebenarnye..bak kate hasben kite la, “baru plan nak tukarkan kereta u next year..tapi dah jadi gini, xleh la nak tukar”..tapi bile dah ade bende lain yang lagi besar, pakai kereta yang sedia ade pun, kite okayh je..janji boleh bergerak..nak cerita ape sebenarnye kang kompom la ade sorang stalker nie xtentu arah hidup die nanti..knowing that stalker kan..kompom xkan senang duduk punye kalau die dapat tau..mulut tuh mula lah menggigil-gigil nak bercakap buruk and mengutuk kite belakang2 dekat orang lain..and ayat2 yang akan keluar dari mulut die pun macam dah boleh predict dah ape..ikutkan skang nie pun kite boleh reveal-kan ayat2 yang bakal keluar dari mulut die tapi xpe lah..kang obvious sangat..ngeeee..

Ehhhh, tapi skang nie die ade lagi ke “geng” yang die boleh meluahkan ketidakpuashatian die tuh..hurmmmmm, sebab rasenye macam “geng” tuh semua dah “berpaling tadah” je..kesiannn..wahahahahahhaa..

Betul la cakap mak kite, mak kite selalu pesan every time kite mengadu domba pasal makhluk sekor nie..ade la kite cerita pasal die fitnah mak kite..die create story dekat orang lain cakap mak kite cerita dengan die, nie contoh nyeah, “mak orang depan nie penah cakap dengan aku, barang2 dalam rumah anak die semua beli pakai duit anak die”, pastu die fitnah lagi mak kite..die kate, contoh jugak, “mak orang depan nie duk kate kulit qisya putih melepak2 sebab ikut family belah orang depan nie”..mak kite gelak je..usahkan mak kite, kite yang dengar nie pun duk gelak..sebab masing2 tau itu semua xbetul pun..mak kite sendiri tau yang anak die nie memang xmampu pun nak beli2 semua barang besar yang ade dalam rumah..and pasal kulit qisya yang putih melepak2 tuh pun mak kite sendiri tau kompom bukan ikut family belah kite..and untuk makhluk sekor tuh, jangan nak perasan ikut kulit kau nyeah..

Setiap kali kalau kite cerita ape2 pun la pasal makhluk sekor tuh, mak kite selalu akan cakap, “biarlah dik, die nak cakap buruk pasal kite pun..kite tau mulut die cemana, perangai die cemana, tapi orang lain mungkin xtau lagi..xpayah nak beria sangat tunjuk marah2, melenting2 semua..buat xtau je..kalau kite tunjuk, orang akan nampak kite yang salah, kite yang teruk padahal sebaliknye..lambat-laun orang2 lain akan tau jugak perangai die tanpa kite bercerita pun”..

Sekaliiii betul daaaa ape kate mak kite..orang2 tuh datang balik dekat kite bercerita semua2 segala2..skang baru derang tau sape betul and sape salah, sape baik and sape lahanat..sebab derang pun dah terkena dengan makhluk sekor tuh..satu2 bende keluar..and kite akan cakap yang kite xsalahkan derang pun sebab pikir buruk2 pasal kite..coz knowing that sekor makhluk, memang xakan ade-nye ayat2 yang baik keluar daripada mulut die..bukan kite je yang die duk kate bende2 buruk, orang2 lain pun pun ade jugak..seriously, kite xterkejut pun sebenarnye bile dapat tau bende2 nie..kite mampu gelak je..coz expected dy!!!!..

Ehhh dah dah la sya..kang kalau x stop lagi panjang berjela kang..never ending story when it comes to that makhluk..haihhhh..

Hari nie kite half day..malam kang ade annual dinner ofis kite..xde beria sangat pun..pakai je dress yang mana ade..nasib baik la badan kite dah susut so dah boleh pakai few dresses kite yang lama2..xyah nak keluar duit beli dress lagi..hiks..tudung pun pakai je la tudung yang mana ade..malas nak mencarik..ingat nak carik yang extra sikit la..tapi bile pikir2 balik, kompom la sekali tuh je pakainye..ahhhh, xkisah la..pakai mana ade..bak kate suami aiii, “isteri aiii pakai ape pun cantik”..wakakakakakaka..

Watson kat area ofis kite nie bukak pukul 8pagi..bile dah terlalu saje je la gatal nak masuk nak usha barang2 mekap..sebenarnye kalau xbeli pun xpe tapi sebab gatal kan..mihmihmih..maka terbeli la jugak..brand mekap kite xberapa nak kisah sangat sebenarnye sebab kite bukannye mekap beria pun hari2..less is more katenye..hehehe..

So ini la die sudahnye barang2 mekap yang kite beli kat watson..rasenye contour stick dengan highlighting powder tuh pakai sekali je kut..haks..rajin la pulak kite nak ber-contour nak ber-highlighting muka setiap hari..kihkihkih..

Kayh la korang, nak sambung buat keje..jap lagi nak balik dah..chiaosss..

Thursday, October 25, 2018

:: Ragam Manusia ::


Pagi2 dah mengomel2..haih..

Masa tuh kite nak pass kat orang belakang kite attendance form after kite dah signed..sambil nak pass tuh kite senyum la..sekali kite kene jeling wak!..celaka betul..hahahahahhahahahaa..itu yang sambil lalu depan muka die yang hanya gape beberapa inchi terkeluar ayat, “berlagaknye”..πŸ™„..

Parents lain okayh je..yang sorang nie macam berlagak..memula bersangka baik la jugak la..tapi bile kene lagi hari nie, memang conclusion die, attitude kau yang problem sebenarnye..

Kau bayar monthly fees xkurang sesen xlebih sesen dengan ape yang aku bayar la setiap bulan..ehhh, sorry bukan kite bayar, laki kite bayar sebab slip monthly fees sampai kat die..hahahahaha..xkisah la sampai kat sape pun slip tuh, tapi xyah nak berlagak sangat la..brainy bunch je pun kak..parents yang hantar anak dekat brainy bunch premium yang kene bayar 800-900hengget sebulan pun xde berlagak macam kau..

Memang lepas nie idok ler kite nak senyum kat die dah, idok ler nak pass attendance form kat die kalau die ade kat belakang kite..sanggup lagi lepas nie kite pass kat aunty dari pass kat die..muka kite nie kalau buat muka berlagak, memang lagi teruk rupa berlagak tuh dari die..hahahahaha..

Okayh dah..sekian sudah ketidakpuashatian untuk hari ini..moral of the story, toksah la nak berlagok sangat la..banyak je lagi kindergarten yang monthly fees lagi mahal dari Brainy Bunch..salah satunye Real Kids tuh haa..sampai seribu lebih sebulan..nak berlagak sangat konon kau sorang je mampu bayar fees kindergarten anak mahal2..haaa, pegi la hantar anak kat situ..takat Brainy Bunch nie consider ramai parents masih mampu lagi nak hantar anak masuk belajar kat sana..πŸ˜’

Monday, October 8, 2018

:: Coway Run 2018 ::

Semalam kite join event Coway dekat Maeps Serdang..sepatutnye niat di hati kite nak join King of Sungai Lembing run kat kuantan..since memang kite ade kat kuantan kan last saturday..masa tuh memang dah register-ed dah Coway..dah plan nak jual bib Coway dah pun plus dah ade buyer..sekali bile nak register event yang kat kuantan tuh, dah close sebab participant dah cukup..demmm..so xpe la kite just proceed dengan coway run je..

Sabtu malam kite bergerak dari kuantan..bergerak lambat plak tuh dalam pukul 9.30 malam kut..bobot la puncanye..family kite and sedara2 kite xbalik lagi dieorang stay sampai ahad..bobot xnak balik nak ikut nenek..adeh..so terpaksa la tunggu yang mana stay tuh bergerak pegi makan malam baru kiteorang boleh balik..konon berlakon la dengan bobot yang kite bergerak sekali dengan yang lain pegi makan..

Sampai rumah memang dah lewat la..dalam pukul 1.30pagi..tuk tek tuk tek, buat ape yang patut, 2.30pagi baru naik bilik..dekat pukul 3pagi baru boleh tido..pastu pukul 5pagi dah kene bangun..haiyoooo kadawalleeeeee..

Memang run esoknye tuh kite pancit ya amat2 la kan..dengan xcukup tido, dengan letih, dengan xmakan “dadah”..bukan dadah betul u’olls.. “dadah” yang kite maksudkan itu adalah power bar dan power drink..sebab kite skang nie tengah on diet so no sugar at all..kite just lapik perut dengan epal hijau pastu air kosong..pisang plak dah habis stock..badan rase berat gile masa berlari semalam..hurmmmm..

Route pun sebenarnye main peranan jugak..tapi semalam memang route xmenyebelahi kite yang xcukup tido dan xcukup rest nie..haramjadah betul route die..route die jenis yang ganas2 manja gitu..wakaakkakakaa..

Sampai je finishing line, carik ikhwan dengan ili, xcite banyak terus kite ajak gerak..cranky, moody betul kite lepas habis tuh..membebel je xsudah2..bile penat berlari bercampur dengan xcukup tido dan xcukup rest, memang teruk betul combination die..ili dah gelak2 dah..ikhwan pulak, “relax relax sis..bende boleh bawak bincang”..haahhaa..

Walaupun letih teruk, tetap habis jugak la..alhamdulillah..
Ini tracking untuk larian kite semalam..ikhwan baru je send..larian coway 10km ade chip time..

Timing kite out..pace pun out..last time larian 10km dekat UM, time kite 1h22m, pace 7..semalam time kite, 1h30m, pace 9..haihhhh xpe la..tapi kire okayh la rank kite tuh kan..u’olls boleh tengok dekat belah bawah tuh..kire xde la teruk sangat walaupun timing out teruk (ayat penyedap hati)..muahahahah..

Minggu nie xde run sebab weekend nie nak “hantar” cousin kite pegi bertandang dekat seremban pulak..hehee..the following week baru ade run..

Monday, October 1, 2018

:: Daddy Belanja Kereta Setiap Seorang ::

Kat rumah kite sekarang nie dah ade 4bijik kereta..1 kereta hasben kite, 1 kereta kite, 1 kereta qisya and 1 lagi of course la kereta bobot..semua kereta2 tuh semua hasben kite belanja..

Terima kasih dydy belanja kami kereta!!!..hehehhee..

Mengarut dah ko kan sya!

Cannie citenye..

Last week hari khamis ke jumaat tah, biras kite ila wassap tanye berminat x nak beli mini car electric untuk qisya..kawan die nak jual..condition nelopak katenye..tip top!..xpernah main outdoor..so kite pun saje je la tanye hasben kite, mau ka xmau..kire birthday present in advance qisya la..sekali hujung2 tuh hasben kite kate “amek la”..

So bile dah confirm dengan ila kate nak, tetibe macam terdetik, “adoiiii..beli untuk qisya saje, mau berebut dengan si bobot nie..die kalau nak, mana boleh nak berkompromi..nanti kesian qisya..kompom berlinangan air mata punye”..rupenye dalam pada terdetik dalam hati, xperasan pulak jari-jemari salleh dah menaip and dah siap send dekat hasben kite thru wassap..kihkihkih..rupanye hasben kite pun terdetik bende sama..dah tuh..anak memasing kut..kompom la tau perangai anak2 sendiri cemana..huahuahua..

Sekali hasben kite reply, “weekend nie kite carik kereta bobot pulak..selagi x dapat kereta bobot, selagi tuh xleh nak bagi kereta qisya”..haih, kalau nak beli ape2 pun, mesti kene beli 2..and memang betul weekend lepas pegi mencarik kete bobot..

Dalam kedai, bobot dah x keruan dah..kejap “bot nak car”, kejap, “bot nak tor (motor)", kejap, “bot nak nie (backhoe)”..ye korang, backhoe pun ade..tapi macam mana pun, kene jugak beli car..sebab bobot nie selalu la sangat dengki dengan kakak die..ape mainan kakak die, itu yang die nak..padahal memasing dah amek toy sorang satu nie..sanggup campak tepi toy sendiri semata nak toy kakak die..

Bobot and qisya dengan kereta memasing

Main la dalam rumah dulu ye anak2..nanti bebila ade free time kite main dekat luar yang kawasannye luas sikit kayh..

Huntung le korang daddy melayan kehendak korang..ehhh, macam yang menaip nie pun sama je..kehendak dan keinginan kite macam mostly dilayan jugak je oleh hasben kite..cakap je la ape pun..insyaAllah akan dapat..cepat atau lambat je..kite pun xde la nak mintak bende yang mengarut2, hint2 bende yang mahal..yang mahal2 selalunye hasben kite sendiri yang offer..ngeee..ye la ye la, kite ngaku la..ade la jugak yang mahal2 kite ngendeng laki kite..wekkk!!

Kadang kite saje je la cakap ngan hasben kite, "berbelanja untuk isteri dan anak2, u tau x rezeki u makin bertambah2..murah rezeki u tau"..hasben kite pandang kite, "aah la memang la bertambah..rezeki bertambah pastu untuk u, pastu bertambah lagi untuk u lagi, dan bertambah lagi rezeki tuh, untuk u lagi, dan sampai la seterusnye"..wakakakakakaka..memula kite macam xpaham..dah lama2 baru kite paham ape maksud laki kite..haks.."ehhh, bagus la macam tuh..rolling rezeki untuk rezeki akan datang..wahahaha..happy wife is a happy life what"..bengang je laki gua..huahuahuahuahua..

Thursday, September 27, 2018

:: Pais Patin Tempoyak ::

Ade la one weekend tuh hasben kite request(ed) nak makan pais patin tempoyak..asalnye, day before kite tanye die nak lunch ape..buntu xtau nak masak ape..gaya buntu tuh macam setiap hari masak sampai xtau nak masak ape dah kan...hahahah..then die saje petik "kang kalau i mintak pais patin tempoyak kang..haaaa haaaa"..sekali kite pun terus jawab, "boleh, tapi kene carik barang2 la"..terbuntang mata hasben kite sambil sengih2, "sedapnyeee"..hehee..

Hari yang sama jugak pegi carik ikan patin segala bagai..certain barang2 sambung carik esok kat pasar sebab kat market Aeon xde..tapi bukan kite la yang mencarik kat pasar, hasben kite yang pegi..ngeeeee..

Senang je nak buat pais patin tempoyak nie sebenarnye..xde la susah sangat..

tumbuk segala bahan2..

cantik betul kejadian tempoyak nie..

dan selepas itu satukan ikan dan jugak tempoyak kat atas daun pisang..

Lepas tuh balut daun pisang then letak dekat dalam pengukus..

tadaaaaaa...kite amek seketul hasben kite makan berketul3..

Kite xberapa suka sangat masak tempoyak2 nie..kalau ikan patin kite suka masak asam..tempoyak kalau buat sambal tempoyak makan dengan ulam2, haaaa itu kite suke..tumbuk cili padi, gaulkan dengan tempoyak, cicah dengan timun ke, petai ke, makan pulak dengan ikan goreng garing panas2, nasi panas2, perghhhhh!!!..makan itu je pun dah boleh bertambah2 nasik u'olls..adehh, dah lama xmakan cenggitu..wekeend nie nak buat la..

Untuk hasben kite, kite masakkan ikan patin tempoyak..kite pulak, goreng ikan garing2, cicah ulam2 dengan sambal tempoyak..anak2 buat sup ayam je..

Ehh, hari nie baru ari khamis nyeah...ingatkan hari jumaat..kemain dah mikir nak masak ape untuk weekend..tapi hari ahad la baru masak..sabtu kite ade run..so kompom xmasak punye..kihkihkih..

Wednesday, September 26, 2018

:: Sandwich O’Domok..πŸ™„ ::

Bukan sandwich o'briens nyeah...tapi sandwich o'domok..hasben kite la nie..suka2 je tau..πŸ˜’..

Ehh jap..tetibe semalam terbaca something dekat dalam salah satu group wassap hasben kite..kite xcurik2 tengok hokeyh..kite pun xpernah nak bukak2 tengok ape jadik dalam group tuh..nak baca ape jadik apotah laie..memang tidak la weh..buang masa!..oo haaa, nombor kite xde dalam group tuh sebab kite sendiri yang keluarkan diri kite dalam group..2 kali sebenarnye dengan sengaja..eehh, xde pun xpe la dalam group tuh...buat semak je..kisahnye, hasben kite tunjuk ape tah dalam tuh, so dengan tidak sengaja ternampak la punye panjang berjela perihal sombong2 nie..beberapa perangai sombong yang tidak masuk ke syurga?..haaaa, gitu gitu la..dan bile tengok sape yang send, tergelak2 kite..wehhhh, like seriously???..u are talking about urself, aren't u?..kihkihkih..sebab setiap ayat dari no 1 sampai la ke nombor berapa (don’t care), sama dengan perangai si sender..sejibik weh!..haish, tapi rasenye si sender xsedar perangai die sejibik macam ape yang diperkatakan..sebab typical si sender selalu rase die la yang terpaling baik dan ramai orang suka die (tapi hakikatnye, ramai yang suke ke?..huahuahuahua)..bluwek!..sebab kalau die sedar, mungkin die xkan send ayat2 tuh..ye lah kan sebab ibarat diri sendiri mengutuk diri sendiri!..shame on u!!!..rugi rasenye x copy..kalau la copy, boleh kite send dekat beberapa orang yang tau sangat perangai die cemana, and orang2 yang pernah terkene dengan perangai die..kompom semua orang tuh akan gelak besau..dan akan pikir ape yang kite pikir, akan cakap bende yang sama dengan kite cakap..mau jadik perbualan hangat untuk hari ini..wahahahahahhaahhahaha..kesian..lagi satu kan, selama nie banyak kate2 yang die duk share and keluarkan sebenarnye semua tuh terkene dekat batang hidung die sendiri..konon nak mengenakan orang, tapi sebenarnye terkene dekat diri sendiri..

Okayh dah dah..sambil2 je ko kan sya!..tah la korang, when it comes to that makhluk kan, i is cannot la..okayh dah dah..cite balik pasal sandwich o'domok..

Skang nie dah 3 malam dah kite buat sandwich untuk hasben kite..xde la berturut2 3malam  tuh..sandwich biasa2 je u’olls..janji perut hasben kite kenyang..

Telur yang telah dihancurkan dan digaul dengan 2 bahan2 kat situ..

Then,

Toast kan roti, letak telur yang dah dihancur2 tadi atas roti, letak wild rocket salad, taruk sikit roasted sesame..then letak se-slice dua smoke turkey, taburkan sikit hot spicy dressing atas smoke turkey, letak wild rocket salad and taburkan roasted sesame..

Begini kejadiannye bile dah close-up..

Serve pulak dengan chips..disebabkan ade chips la hasben kite bagi nama sandwich nie sandwich o’domok..kengkonon sebab sandwich nie ala2 sandwich o’briens..domok tuh sebab kite yang buat..kan die panggil kite domok..

satu nie je kite guna tortilla wrap sebab roti dah habis..hehe..

Try la u'olls...sedap..adehhh, terliur plak dah..

Tuesday, September 25, 2018

:: Quality Time ::

Kengkonon quality time la..hehe...sementara anak2 lupa jalan nak pulang ke rumah, moh la pekene makanan yang susah nak pekene kalau anak2 ade..

Contohnye,

seperti ini..nyumssss..

Nasi daun pisang nirwana, bangsar..

Nak makan sini bawak anak2 memang idok ler..bukan sebab ape tau..nak dapatkan table pun kene beratur..beratur pulak dalam 10-15minit..kalau ramai orang, silap2 lebih dari tuh...so kesian dekat anak2..and kite pun xde la jadik mak kau hijau..hahaha..

Sedapnye peria goreng tuh..hasben kite pulak jenis kuat menyakat..saje je nak amek kite punye peria goreng..bersilang2 tangan kite semata2 nak menyekat tangan hasben kite dari masuk territory daun pisang kite..muahahahaha..orang sebelah table siap gelak2..haish, buat malu je tau..

Friday, September 21, 2018

:: My Favorite Running Shoes ::

Skang nie kite ade 3 running shoes..gile tamak haloba kan..muahahaha..1 kasut yang selalu kite pakai masa running adalah kasut kite yang brooks tuh..

Yang ini..

1 lagi kasut bernama under armour yang beli masa under amour punye warehouse sale..

Gambau sebelah kasut jer..hehe..

1 lagi kasut selepas kasut under armour adalah yang bernama new balance..

Ini haaaa..hari nie kite pakai kasut nie pegi ofis..xpenah2 kite pakai sport shoes pegi ofis..hari nie pakai semata nak bagi kasut nie kembang sebab esok punye run ingat nak try kasut nie..

And my favorite running shoes is of course brooks la..masa beli running shoes new balance, kite mencarik kasut brooks sebenarnye..tapi sedih xde yang berkenan di hati..skang nie kasut brooks punye design dan colour adalah sangat x menepati citarasa kite..tuh yang sudahnye beli kasut new balance..

Kasut under armour tuh kite nak let go sebenarnye..sebab bile pakai masa berlari atas treadmill, kaki kite jadi kebas..hasben kite kate kasut tuh xsesuai dengan kite..itu yang sudahnye dapat new balance tuh..kihkihkih..

New balance nie ringan..tapi xleh lawan ringan brooks kite la..nanti dah barai salah satu kasut, nak try brand lain pulak..sebab banyak je running shoes yang ringan..ringan tuh memang kriteria penting la dalam mencarik running shoes..asalnye nak ade 2 je running shoes..kire boleh la tukau2 kasut kalau ade run..alih2 kaki kite xngam dengan under armour..tuh yang carik lagi satu..

Pasal running shoes pun jadik ko nak buat entry kan sya..huahuahua..so ade sape2 nak beli kasut under armour kite?..eehhh, tiberrrr!!!..ngeeee..

Thursday, September 20, 2018

:: 1st Time Merendang ::

Sebelum tuh kan, oven kite yang dah lama sangat xberasap, akhirnya berasap jugak malam semalam..kite bakar pizza untuk dinner hasben kite..kang kalau asyik beli makanan kat luar je kang kene kecam pulak..nanti kang ade pulak orang yang doakan "dieorang tuh xlama la tuh" just because kononnye si isteri "malas" nak masak je..kenapa xmasak???..dengan orang2 spesis hati busuk macam manusia sorang tuh, xyah bazirkan tenaga dan masa untuk terangkan..

Haih..ape punya spesis manusia la yang suke sangat mendoakan keruntuhan rumahtangga orang..setahu kite syaitan je yang happy/suke nak meruntuhkan rumahtangga orang nie..jaga rumahtangga sendiri dulu makcik..sebab dengar cerita rumahtangga sendiri pun x harmoni kan..ehhh, hiks..so xyah nak duk "parkinson" sangat dengan rumahtangga orang lain..


tadaaaaaaa..

Alaaa u'olls..senang je nak buatnye pun..xrenyah mana lah..kite pakai instant pizza base..xyah nak susah2 uli doh segala bagai..just letak2 topping je then bakar dalam oven..yang bagusnye bile buat sendiri, korang boleh letak ape yang korang nak letak, lebihkan ape yang korang nak lebihkan and kurangkan ape yang korang nak kurangkan..macam kite, kite lebihkan beef pepperoni dengan mozzarella cheese sebab hasben aiii tuh penggila cheese dan juga beef pepperoni....and seriously bile gigit je pizza, bertali2 cheese u'olls..kite makan 1 slice je..pastu kesian kat hasben kite sebab macam x daya nak habiskan, kite tolong makan lagi satu slice..slice yang kecik je la tapi..kihkihkih..lepas makan, relax jap, pastu rase bersalah lak dah..time tuh terdetik, "andai dapat ku undurkan masa, xkan ku makan pizza itu"...mihmihmih..apalagi, terus berlari atas treadmill setengah jam..kihkihkih..

Okayh nuff bout pizza..nie kite nak cerita pasal rendang..1st time kite merendang sebenarnye..terasa malu pulak...orang lain dah bertime dah buat rendang..but ya, there's always a first time for everything kan..ngeeee..

Punca kite merendang sebab rendang kat lemang to'ki dah habis and yang ade serunding je..masa balik dari kuantan, kiteorang singgah jap bentong beli lemang to'ki..dah tuh mana sedap makan lemang dengan serunding..kalau dah namanye lemang, partner-nye of course la rendang..so kite cakap dengan hasben kite, xpe la i masak la rendang..hasben kite pandang kite with this one kind punye face expression..like, "boleh ke u masak rendang?"..gitchuuu..tapi xterkeluar dek kata2 kang takut bini sentap...hahahaha..

Ape susah..noxxa kan ado..campak2 yolah semua dalam tuh..sekejapan je dah siap..kemudahan dah ade..mengelat pun mengelat la..bile lagi nak guna piuk noxxa tuh..dari duk bertapa je dalam "gua str" xkeluar..huahuahua..

taraaaaaaa..sedapnye lemang to'ki..

Untuk 1st time masak rendang, kite lulus la..mana x lulusnye, anak buah kite 3 kali tambah nasi kut makan rendang ayam kite..bertambah2..sekor ayam habis dalam satu hari..hehehe..

Wednesday, September 19, 2018

:: Semoga Wajahku Flawless La Hendaknye ::

Kulit kite kan tersangatlah sensitive..so kalau kite nak pakai ape2 face product, kite kene carik face product yang dibuat dari bahan2 organic dan no chemical and no bahan2 terlarang..hikss..

Sebab tuh la kite xbeli product2 yang jual kat kedai2 jamu ke atau product2 yang jual kat FB atau IG..senang cite product2 buatan Malaysia la..tapi kalau yang jual dekat drugstore, itu lain cite..bukan nak berlagak and bukan xnak support product orang melayu..tapi skang nie, product orang melayu la yang banyak menghancurkan muka dan jugak sistem dalam badan orang melayu..dok gitu?..

So macam2 face product yang kite trial and error..dari yang murah sampai la ke mahal..mahal pun xde la mahal mana..mahal yang masih boleh kite beli pakai duit sendiri la..ade yang memula okayh..tapi lelama k.o..yang x ok tuh terus kite stop sebelum lebih melarat..ade la dekat 5bulan kite xpakai ape2 kat muka..takat sun block je..

Skang nie kite nak try lagi satu product..okayh, ini memang mahal..serammmmm hakak tengok rege die..berbulan kite duk usha and duk baca2 review sebenarnye..last weekend dah alang2 kami berjalan2 ke mid valley, saje la mencuba nasib dekat hasben kite mintak die topup kan duit kalau xcukup..dan semestinye memang banyak yang die kene topup..hikssss..

Memula hasben kite xde kate “yes” or “no”..die duk bizi menganjing2 kite sebab asyik tergeliat lidah nak menyebut nama product tuh..bile sampai je depan kedai, kite tunjuk la kat hasben kite.. “itulah kedainye”..tapi die duk sambung lagi menganjing kite..so i assumed die xnak topup la..sekali die tolak stroller masuk dalam kedai.. “eh, boleh ke domok topup?”.. “masuklah”, kate hasben kite..berbunga rase hati ini..huahuahua..

Telan2 ailio kak atul tau tengok setiap harga tapi kak atul control ayu je depan promoter..bile dah tanye2, bile dah dapat jawapan, jadi kite dah decide dah nak yang mana..tapi sebelum tuh kene la tanye hasben kite okayh ke idok..hasben kite pun jawab, “amek la..i okayh je”..yeayyyyyy!!!!...terus kite cakap dengan promoter tuh, “so okayh la, i’ll take this one”..

Kite skang nie nak try product, πŸ‘‡πŸΌ

Yezzaaaa..this one..L’0occitane..harga memang tersangatlah potong leher..3 botol belah kanan tuh dapat free gift sebab purchased more than RM*80..botol putih belah kiri tuh pun free gift jugak..botol putih tuh botol cleanser..texture cleanser die mcm ala2 mousse..2 botol serum yang depan kotak tuh yang kite purchased..serum2 die gile mahalllll..nangis tengok harga..

More and more free gifts..sample toner, sample cream and jugak sample cream..hihihi..pastu ade lagi satu free gift..dapat tote bag..

Dengan harga yang begitu, semoga muka kite flawless la hendaknye..auwwww, hehehe..dan semoga xde orang yang mana hatinye sudah hitam, duk menyihir kite dengan alasan sebab kite pakai duit suami untuk beli face product nie..mana la tau kan..hati manusia nie xleh nak jangka..kadang mak sendiri pun boleh sihir anak menantu..haish, dunia dunia..ehh, jangan pulak pikir mak kite tau..mak kite hati tidak busuk dan tidak juga hitam..jenis yang memang xde pun nak sihir2 orang apatah lagi nak menyihir anak menantu sendiri..mak kite jenis yang anak2 happy, lagi die happy..anak2 bahagia, die pun tumpang bahagia..jenis mak yang sayang menantu macam anak sendiri..kadang lebihkan menantu dari anak pun ade..xde pun nak ber-iri hati, berdengki segala bala..and xde pun kate nak mengutuk menantu dekat orang macam anak die je la yang terpaling baik dan menantu la yang terpaling buruk..bagi mak kite, anak2 die la yang buruk, menantu2 die yang baik..wahahahhaa..terbalik kan...

Seriously, kite xboleh nak hadam la kalau seorang mak sanggup sihir anak menantu untuk kepuasan hati sendiri..i kenot brain this..serious!..

Tuesday, September 18, 2018

:: Hot & Cold Run 2018 ::

Dah berminggu kite xberlari..ade la dekat 3minggu or maybe ade sebulan jugak rasenye..patutnye ade satu minggu tuh kite berlari dekat sepang..tapi bile kite nie adalah sejenis pelupa yang tahap teruk, maka terlepas run yang patut kite pegi dekat sepang..hasben kite dah book-ed hotel baru kite teringat yang kite ade run sebenarnye..sigh..

Nak adjust time pun xleh nak adjust..bile kite mintak gerak lambat sikit, hasben kite cakap, “boleh, tapi meh bayar ***hengget duit hotel”..sobssss..

So selepas berminggu2 cuti berlari, ahad lepas kite ade run event dekat UM..Hot & Cold Run nama diberi..kali nie kite cabar diri kite sendiri untuk berlari 10km..memula nak register tuh macam seram la jugak dengan 10km..tapi, selagi xcube, selagi tuh la xtau tahap kemampuan kite cemana kan..ye dok?..kite berlari dengan si ikhwan..dah tuh, dengan sape lagi..nak tunggu hasben kite join sekali berlari, kene tunggu lagi 4-5bulan..hurmmm..

Tapi tapi sebelum tuh, nie kite nak cite..sehari sebelum run, kite nak carbo loading..plan asalnye nak makan nasi daun pisang nirwana..adehh, teringat2 peria goreng kat situ..sedapnyeeeee...hahaaaiiiii..peria goreng yang memang sentiasa akan mintak extra..nyumss!!!..hasben kite pun melayan la kerenah bini die nie sebab die tau bini die nak carbo loading..bawak la bini ke bangsar..sekali bile lalu depan nirwana, ramainye lahaiii orang tengah beratur..haish!..potong la..orang dah terbayang2 dah peria goreng die..huwaaaaa..last2 hampa..xsanggup kite nak beratur sekali dengan bobot..mau xsampai 5 minit beratur, die dah ajak balik rumah dah..so cancel nasi daun pisang..sudahnye kiteorang pegi makan,

Iniiiiii..kari kepala ikan kampung attap..xdapat nasi daun pisang, peria goreng kegilaan hamba, dapat kari kepala ikan pun jadik la..hiksssss..malam pulak makan kat teppanyaki kat mid valley..betul2 pulun carbo loading kite sehari sebelum run..

Okayh, now back to the story..

Route dalam UM memula okayh lagi..then dalam 2km gitu, tetibe nampak bukit..nama bukit tuh bukit cinta..mereka kate la..ishhh, memang bercinta nak mendaki bukit cinta..walaupun xmencanak macam bukit dekat taman botanic shah alam, tapi tetap terasa “kecintaan” mendaki bukit cinta tuh..kihkihkih..haaa, speaking of which..sabtu nie kite berlari dekat taman botanic..skang nie dah kene start kuatkan kekuda untuk hadap bukit kat situ..adoiii, boleh nangis weh bukit die..mencanak-canak..

Masa berlari rase lain sangat badan..dah tuh beberapa minggu xberlari langsung..terkejut la badan..dada rase ketat sangat..and kene pulak hadap bukit cinta..kompom sangkut la kat situ..memang xmampu nak berlari..sudahnye berjalan je la sampai atas..

2 kali kite berjumpa dengan bukit cinta..sebab habis je 5km, kene sambung balik route yang sama..kite kan masuk yang 10km punye..itu la sebab kene sambung balik route yang sama..

Alhamdulillah, kite survived sampai ke finishing line..

Route xsampai pun 10km..and itu la masa yang kite mampu..xpe la baru 1st kan masuk 10km..kire halal la..hihihi..

Medal Hot & Cold Run

We did it..weeeehuuu!!..our 1st 10km run..more and more to come..naik sikit2..dari 5km naik ke 10km..dah selesa dengan 10km, kite try HM (half marathon) pulak..wahhhh, cita2 ko sya..half marathon katenye..21km tuh..mampu kah???..

InsyaAllah..tapi kalau tetibe ter-pregnant, kite kejar anak2 sampai 21km yolah..ngeeeeee..

Thursday, August 30, 2018

:: Katakan Tidak! ::

Assalammualaikum

Hai korang!

Hurmmm, where should i start?..

Isu nie berat sebenarnye..hurmmmm..

Yang dah bertahun2 follow kite mesti tau yang dulu masa kite start bertunang dan selepas kawen dekat setahun lebih kite pernah disihir orang..ade yang masih ingat?..

To be honest sampai sekarang kite xtau siapa yang sihir kite..tapi kan tetibe ade satu kejadian yang membuatkan kite ade terdetik sorang nie..hurmmmm, rasenye xperlu la kite ulas dengan lebih lanjut..ade la sebab dan punca kenapa kite kate kite ade syak yang sorang nie..

Dulu kite pegi berubat ade la 4-5 orang..berubat dekat ustaz dan yang mengamal ayat2 suci al-quran ye..bukannye kite pergi jumpa bomoh atau pawang..Allah, tidak pernah terlintas pun nak pergi jumpa bomoh/pawang..syirik!..khurafat!..

Ye, 4-5 orang yang kite pergi berubat xpernah bagitau siapa yang hantar..semua orang tuh hanya cakap,

 “orang nie adalah orang yang dekat sangat dengan awak..yang boleh nampak segala kegembiraan dan kebahagiaan antara awak dan suami awak..dan orang tuh xsuke tengok semua tuh”

Sekarang nie bile terjadi satu kejadian nie, terus buatkan kite terdetik “ntah ntah orang nie dulu yang sihir aku x”..sebab bile pikir2 balik, orang nie memang ade banyak sebab untuk sihir kite..sebab yang datang dari diri die sendiri..ye ye kite tau jangan sebarangan terdetik takut boleh jatuh fitnah..tapi kite xterus2 tuduh die..kalau kite terus tuduh die dah lama kite pegi serang rumah die..kite cume terdetik je..like i mentioned just now..ade la sebab dan kejadian yang sahih sampai membuatkan kite terdetik orang itu..something yang xperlu untuk kite cerita dekat sini..

Ya Allah, harap2 la bukan orang tuh..xsangka sungguh kalau betul die..

Kenapa la manusia nie sanggup buat bende syirik dan khurafat dengan jumpa bomoh atau pawang semata2 nak puaskan hati sendiri..itu lah die kan bile hati sudah hitam..hasad dengki dah jadi macam sebati dengan diri die..plus, kite pelik sangat tau..manusia yang suke nak suruh hantar sihir2 nie xtakut ke pada Allah..xtakut ke dosa pada Allah..dosa menyekutukan dan menduakan Allah..πŸ˜”

Ape yang die dapat dengan menyihir orang nie?..kepuasan??..kegembiraan???..hurmmm, xpe la..kau puaskan la hati kau dekat dunia Allah nie dengan bende2 syirik dan khurafat..dekat dunia Allah nie kau gembira la, kau senyum la puas2 sebab dapat porak perandakan hidup orang dengan sihir-menyihir..akhirat nanti hanya Allah je yang tau ape nasib kau..




Jikalau betul la ape yang kite sangka, semoga Allah mengampunkan dosa orang itu..dosa die dengan kite, insyaAllah kite dah maafkan..sebab dosa die dengan Allah lagi berat dan lagi besar..

Sebelum kite kate kite maafkan die, memang ikutkan kite xnak maafkan pun kalau betul die la yang sihir kite dulu..kite cerita dengan hasben kite ape yang jadi and at the same time kite cakap, “kalau masa i kene sihir tuh, die yang hantar, memang sampai mati i xkan maafkan die..die tau x betapa sakitnye, betapa seksanye, betapa azabnye nak keluarkan sihir dalam badan?..die tau x macam mana seksanye perasaan bile terkene sihir?..i rase macam nak bagi die rase cemana sakit tuh..i rase macam nak pasakkan 3 batang paku karat dekat ibu jari kaki die dengan hammer”..Allah Allah Allah..isthigfar sya isthigfar..hasben kite terdiam sebab die pun terkejut dengan ape yang die dengar..terkedu dan muka berubah sesangat..ikutkan kite nak rahsiakan tapi kite xtahan..xtahan sangat..kite dah xlarat dah nak pendam..

Kite cerita dengan kawan2 rapat kite..and ayat yang sama kite duk ulang, “kalau betul la die yang sihir aku dulu, aku xkan maafkan die sampai mati”..kawan kite nasihat kite die kate, “jangan macam tuh sya..kalau betul la, kau maafkan die..sebab dosa sesama manusia nie selagi masih hidup boleh mintak maaf..kalau salah sorang dah mati nak mintak maaf macam mana”..😭..itu yang bile pikir2..betul la ape yang kawan kite cakap tuh..so kalau betul la die yang sihir kite, dosa die dengan kite, kite maafkan..harap die sedar la dosa die dengan Allah..lagi satu, hati die dah hitam, penuh dengan hasad dengki, penuh dengan sifat2 jahat, so kenapa kite nak kene ikut jadi macam die..betul x?..

And ya, kill your enemies with kindness!..

Update :  kindness la..kidness jadahnye..hahahahaha..adoiiii..typo dan kau kan sya memang berpisah tiada..dasar jari gemok..okayh2 dah betulkan dah..alah u’olls..tertinggal “n” je pun..haish!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...