Tuesday, April 24, 2018

:: Dia Pun Dapat Jugak ::

Anak2 kite skang nie kalau beli ape2 mesti kene beli 2..xkisah la ape bende pun..makanan ke, minuman ke, barang ke, mainan ke, wajibulghunnah kene beli 2..xde istilah beli satu then share 2 beradik..end up mesti ade adegan cakar-mencakar, pukul-memukul, tarik rambut, tolak-menolak, gigit-menggigit..dan pengakhiran dari adegan tuh semua akan berakhir dengan tangisan dan juga jeritan..dan of course la yang menangis dan menjerit tuh si kakak..bile dapat adik yang ganas dan kasar dan garang, haruslah la kakak yang merasa sakit..qisya die melawan tapi melawan die dalam kategori lembut..adik memang xbagi chance punye..die bagi memang sekuat hati..mana la kakak xsakit..

Dan end up jugak, mak 2 beradik nie akak jadi mak ko hijau!..grrrrrr!!..

Qisya kan dah ade basikal..so bobot lately suka sangat main basikal qisya..memula kite la jadi mangsa kene tolak basikal tuh bagi bergerak..last2 kite macam xlarat nak layan..hahahaha..mana xnye, selagi die xpuas, selagi tuh la die nak main..then last week dalam hari isnin ke selasa tah, bobot bawak keluar basikal qisya, tetibe je die dah boleh kayuh dah basikal..memang la kayuhan die tuh xperfect tapi bergerak la jugak basikal dikayuhnye..happy sungguh die..and kite pun of course la happy jugek coz xyah nak tolak dah basikal untuk die..muahahahahahha..

Then as usual, berebut basikal dengan kakak die.. “it’s mine bobot”..yang adik plak menjawab, “mine!”..haiyooooo!!..pening mommy nak oiiii!!!..

Jumaat lepas kite pun usulkan la dekat hasben kite “proposal untuk beli basikal bobot” since bobot pun dah boleh kayuh basikal..kihkihkih..proposal approve atau tidak?..heyyyy, come on!!..this is falsya hokeyh..of course la approvedddd!!..*fliphair*..bab2 goda suami nie memang aiii is champion..ape caranye?..rahsia!!..muahahahhaa..

“Okay, esok (sabtu) kan nak kelur..boleh la kite pegi carik basikal bobot”, kate hasben kite..ngeeeeee..kite x expect sebenarnye secepat itu..tapi xpe la, dah hasben kite kate gitu..aiii okayh jewww!!..

Sabtu pegi putrajaya dulu collect race kit..then singgah kajang collect crunchy brownie..dah alang2 kat kajang, hasben kite ajak makan satay kajang..kite suggest makan satay willy tapi hasben kite dah terlepas simpang..so teruskan je la perjalanan dekat haji samuri..habis makan, otw balik singgah kedai basikal samy dekat selayang..kite xkeluar sebab qisya dengan adam (nephew kite side hasben) tido..so hasben kite dengan bobot je keluau..

Bile dah beli, orang tuh hantar basikal ke kereta..kemain happy bobot..asyik “kal, kal (basikal)” je sepanjang jalan nak balik rumah.. “berapa harga basikal tuh?”..joyah kan nak tau..hasben kite sengih2 je..sengih2, tapi xmenjawab soalan jugak..2 kali kite tanye pun die sengih je..bile dah gitu asyik sengih je xnak jawab, paham2 sendiri sudah..

“Kenapa xbeli basikal yang biasa je?”..nak tau x hasben kite jawab ape..die jawab itu kire okayh la die beli basikal tuh..die dah nak amek basikal brand ape tah..giant ke apw nama tah..ade 2 brand la yang die sebut..tapi sebab basikal tuh kene order, so die xjadi nak amek..adoiii..

sampai2 rumah terus main..main dalam rumah je la tapi..apaknye risau nak bagi anak main luar dari pagar..redha je la ye anak2..bile apaknye xbagi anak main luar dari pagar, maka kete parked kat luar dulu..

berpeluh2 memasing main basikal..

Basikal bobot letak kat rumah nenek sebab die banyak habiskan masa die kat rumah nenek kan..kalau nak bawak derang main basikal kat memana taman, baru amek basikal bobot dekat rumah nenek..bobot nie die aggressive sikit..die suke explore new things..kadang xterpikir pun dengan umur2 gitu die boleh buat sesuatu bende..tu yang umur baru 2tahun 2bulan dah dapat basikal dah..

Monday, April 23, 2018

:: My 1st Time ::

Heyyyy, there’s always a first time for everything aight!..macam tuh jugak la kite dengan fun run..1st time masuk fun run..it was really fun!!!!..

1st fun run kite sabtu lepas dekat putrajaya..plan asalnye yang join adalah kite, hasben kite dengan best friend kite ikhwan..last minute hasben kite xdapat join sebab kaki die injured masa main futsal..hurmmmm..tapi xpe la nak buat cemana kan..bende dah jadik..sudahnye kite berdua je berlari dengan si botak tuh..hasben kite ikut jugak pegi putrajaya..tapi die duduk dalam kete dengan qisya..ngeeeee..

Kite berjaya habiskan 5km dengan masa 48minit..timing tuh kalau ikutkan macam xberapa nak cantik la, but for newbie macam kite, okayh la kut nyeah..gile wehhh, somput!!..memula lari okayh lagi, pertengahan tuh dah struggled dah, bile sampai ke finishing line, dapat je medal, nikmat sangat rase..

After berlari..

My very first medal..and many more to come..insyaAllah..hikssss..

This is the reason why gambar atas kite bagi gambar belakang je bukannye gambar depan..muka kite merah menyala terukkkkk!!!..ini dah kurang sikit dah sebab dah kene aircond kete full blast..kalau x lagi merah menyala dari nie..gambar nie no filter okayh..xde dibuat2 utk jadi merah..huahuahua..

Masa kite habis je dekat finishing line, ihkwan pun tegur, “apahal muka ko merah sangat nie weh!”..hahahahaha..adoiiiii..masalahnye bukan takat ikhwan je, ade few peoples kat sana duk pandang muka kite banyak kali..nak tegur xkenal, so takat pandang je la mampu..kite xrase pun annoying dengan orang2 tuh..sebab kalau orang lain yang muka merah menyala macam kite pun, kite mungkin akan curik2 pandang..curiosity very high u know!..hahahahhaa..

Kulit kite nipis..sebab tuh la kalau berdiri bawah panas terik muka kite cepat merah..inikan pulak la berlari 5km bawah matahari..nasib baik matahari pagi..kalau tengahari, lagi teruk merahnye..hehehe..

Ikhwan dah officially jadi kite punye running buddy..hasben kite die on off..hahahahah..skang nie kite dengan ikhwan duk gile mencarik fun run..now dah selamat registered untuk 2 events fun run..tazzaaaabaarrrr!!!!..bile dah ade yang melayan, maka makin berkobar2 nak berlari..hehehe..

Habis 2 events tuh then stop kejap..lepas raya sambung balik..hikhikhik..

Thursday, April 19, 2018

:: Hari-Hari Pun Boleh ::

U’olls ade x makanan feveret yang kalau hari-hari makan pun u’olls tadahal nak makan..

Kite???..of course la ade..gile xde..hahahaha..ikutkan macam banyak la sebenarnye..tapi yang paling paling paling paling on top of the list adalah bubur nasi berlauk..yeeee, bubur nasi berlauk..serious my favourite..my old time favourite!..

Yang paling tersedap adalah bubur nasi berlauk mak kite of course..bermangkuk2 kite boleh makan sekali hadap je..goshhh!!..sedapnye..lauknye simple je xyah beria pun..cukup sambal kering kacang ikan bilis, telur asin, sayur kangkung goreng..perghhh!!..itu je dah perfect dah..kalau kat luar, port kite selalu terjah kalau nak makan bubur nasi berlauk adalah dekat restoran kak mah kg baru..slurpppp!!..terbayang2 plak dah bubur nasi berlauk kak mah..adehhhh..

Kat rumah sendiri selalu teringin nak buat tapi tuh la, hasben kite xsuka makan bubur nasi..mulut nanti jadi geli2 katenye..cehhhh!!..nyampah!!..so bile dah xde geng, maka xyah la ko bersusah payah nak masak bubur nasi bagai..masak je lauk, tenggek je la nasi macam biasa..

Semalam sampai je rumah mak kite, ternampak anak buah kite tengah makan bubur nasi.. “nenek masak bubur nasi ke?”..aah katenye..nak tanye mak kite xleh sebab mak kite menyorok kat atas..hahahahhahaha..ye u’olls, mak kite terpaksa menyorok dari cucu die yang sorang nie (bobot)..sebab nanti kang kalau nenek tunjuk muka, bobot buat drama xnak balik rumah..padan muka mommy!!..tuh la, drama queen sangat kan..kan dah menurun ke anak dah..

Terus kite masuk dapur, bukak tudung saji, “ya Allah, sedapnye”..ape bawah tudung saji yang sedap sgt tuh?..sambal kering kacang ikan bilis..satu lauk je tapi cukup buat ailio kite kecur weeeyyyhhhhhh..terus kite mencarik tippuware untuk tapau buat bekalan berbuka puasa..hehehe..

Sampai rumah, bukak fridge, ade sayur kacang buncis..ade pulak telur asinnnnnnnn..apalaie, sinsing lengan, masak laaaaa..

Tadaaaaaaaaa..perfecto comboto!!!..inilah santapan kite untuk berbuka semalam..sayur kangkung xde, kacang buncis pun jalan..sedap je makan dengan bubur nasi..

Sumpah sedap gile..kalau hari2 makan cenggini pun memang serious xkan jemu..

Adehhh, lapar plak dah..huwaaaaa, balik kang nak ajak hasben kite pegi makan bubur nasi kak mah la untuk berbuka..nyumsssss!!!..kite rase kite beruntung sangat kalau berpuasa..kenapa?..mintak je nak makan ape, kompom hasben kite akan tunaikan..sedangkan kalau xberpuasa pun die tunaikan je ketinginan kite..inikan pulak la kalau berpuasa..

Macam isnin lepas teringin nak makan kuih lopez..si semu salah nana mia..sape suruh post kat Ig dengan FB..punca betul tau..kihkihkih..kite cakap la dengan hasben kite..die kate kat pasar malam penah nampak ade orang jual..sampai area rumah hujan lebat selebat2nye..sanggup die nak redah hujan pegi pasar malam semata2 nak beli kuih lopez sebab kite teringin.. “untuk isteri i yg teringin kuih lopez, i sanggup redah hujan”..halah halah suweet nau nau..tapi end up kite xbagi die pegi sebab nanti kang kalau demam ke sakit kepala ke canner?..haaa haaaa, cer kabo..dah la hasben kite kalau  redah hujan kompom without payung..lagi la kite xbagi die pegi..mengundang sakit je semua tuh..

Kite xdapat kuih lopez pun xpe janji hasben kite xsakit..kalau die sakit, macam mana kite nak bermanja2..hilang dah tempat bermanja buat sementara..wakakakkakaka..getisnye lahaiiii!!!..boleh berdarah mata orang yang baca nie tau x sya oiii..behave please!..

Pagi tadi punye sahur..serious sedappppp..layannnnzzz!!..

Takat satu mulut je nak sahur, malas rasenye nak tenggek nasi..roti je sudah..sudahnye bukannye habis pun..kalau hasben kite nak bawak bekal nasi goreng lain la cite kan..

*dah nak puasa baru terhegeh2 nak ganti puasa..haihhhh..hikssss..

Wednesday, April 18, 2018

:: Deghoyan Y'alls ::

Musim durian udoh tibe y'alls..kindly standby your ringgit!..hahaha..skema nau ayat ringgit tuh...hey, anak dara kite sebut duit tuh ringgit hokeyh..ko hado?..huahuahua.."mommy, i want ringgit..qisya xde ringgit la mommy"..kiut je tau..

Dah lama nak makan durian sebenarnye tapi masa tuh xde musim lagi..durian kat SS2 ade la tapi haruslah mahal rege die..so xpe la, kite tahan dulu nafsu nak makan durian..sampai la baru2 nie tetibe tengok durian merata2 dah orang jual..kene plak ade satu hari, hasben kite balik rumah tetibe bagi bau durian je kat kite..bile kite cakap ngan hasben kite, "makan durian ke?..sampai hati bagi i bau je kan"..terus serba salah orang tua tuh..bile dah serba salah, terus pegi carik durian untuk bini..muahahahaha..

Kami xmakan kat situ sebab nanti hilang nikmat nak makan durian..ngeeeee..susah nak makan sebab nanti anak bujang berlari ke sana ke sini..so baiklah tapau then makan kat umah..nak berlari ke nak terlingkup ke nak terlentang ke, silakan..muahahaha..

Tadaaaaaaa..let’s parteeeehhhhh!!!..party durian la tapi..muahahahaha..

Bagus la kedai yang jual durian tuh..siap sealed kan lagi bekas durian..so dalam kete xde la bau durian..semua tuh spec durian kite..lemak manis..ikutkan spec hasben kite yang pahit2 tapi kite xsuke yang pahit..so sebab kite xsuke yang pahit, hasben kite beli ikut spec kite..sebab die xkisah makan yang lemak manis ke pahit je janji durian..ngeeee..

Ini amoi memang hantu durian..berlawan2 kiteorang makan..asyik la suruh amek gambau die tengah makan durian..tapi kan tapi kan, bile die makan durian, boleh buat kite berhangin okayh..kihkihkih..

Mana xnye, makan seulas, “mommy, hand qisya dirty..i wanna wash hand mommy”..adoiiii..each and every ulas durian yang die makan mesti end up nak wash hand..

“Can u please eat ur durian first?..once u finish with the durian, then only u can wash ur hand”..haiyooooo..ini budakkkk..then qisya terpaksa la mengalah.. “ye la ye la..qisya cakap je”..cakap je lagik..hahahaha..memang xboleh langsung tangan tuh dirty..kadang kalau kite bagi guna water colour pun gitu jugek..tercalit sikit je pun dah ngajak nak wash hand..padahal nak sambung lagi tuh lepas wash hand.. “xde xde..habiskan dulu color..lepas tuh baru wash hand”..makan coklat pun gitu..ehhh, makan ape saje pun gitu la kekdahnye..sama la dengan si bobot..jenis xboleh tangan kotor..xkisah la makan ape pun..keropok ke, nasi ke, ape je la..xsampai 3 minit, "mmy, wash"..tapi lepas wash hand, sambung makan balik..pastu nak wash lagi..stress mak tau!..

Balance durian ade lagi dalam freezer..lagi lama letak dalam freezer lagi sedap rase durian..balik kang nak makan la..tetibe teringat durian..sedap la pulak..

Monday, April 16, 2018

:: Indeed! ::

What indeed indeed?!..hahahaha..tetibe je indeed kan..

Nie haaaaa sebabnye..

Ini haaa puncanye..

Indeed because the struggle is real..😂😂..

Nak kene pegi ikea tambah bende alah tuh..macam x cukup plak rase..muahhahahahaa..skang nie dah xde alasan dah nak hantar iron baju2 dekat dobi..so bertabahlah menempuh segala rintangan dan juga onak duri..😜

Start semalam kite dah mulakan satu hari gosok 3-5 helai baju..adoiiii..pengsan..nak buek camno..laki kak atul keje ofis..5 hari bekerja, 5 hari la pakai shirt..huntung ler isteri2 yang suami2 pakai t-shirt pegi keje..walaupun kene gosok jugak tapi xde la renyah mana pun takat gosok t-shirt..ye dok??..

Kite nie kalau missed menggosok satu weekend je, memang akan berganda la the next weekend..bile dah berganda maka jadik la macam dalam gambau di atas..itu dah berapa weekend missed yang jadik cenggitu tuh..ngeeeee..

Salah sendiri kan, so sila hadap ye sya..jangan banyak bunyik!..hehehe..

Tuesday, April 10, 2018

:: Mari Menggemokkan Badan ::

Kite rase kan, macam dah lama sangat xmakan coklat dengan penuh nikmat tau..kite nie hantu coklat sebenarnye..sangatttttt!!!..pffttt!!..tapi tuh la, sebenarnye dah bertahun2 kite xmenikmati rase nikmat coklat bile makan..kenapa bertahun??..sebab bertahun2 itu kite diet sugar..sampaikan nampak coklat pun dah xheran..cuma ade satu time baru nie yang kite gile makan milo nugget..tapi kejap le lepas tuh insofff sudey!..kihkihkih...

Kalau dulu2 masa muda remaja ye la boleh makan coklat dengan tanpa rase bersalah..makan cemana pun berat gitu jugak..43-45kg jugak duduknye..weyhhh, ringannye hakak dulu..😭..dah tuh, kadar metabolisma tinggi lagi kan..skang nie dah merudum teruk, so silalah berpada-pada ye..

Tapi semalam hasben kite saje nak bagi kite gemok tau..kenapa?..sebabbbbbb,

Die belikan coklat untuk kite..

Selalu dapat Godiva..tapi Godiva katenye macam dah xde kat situ so die belikan brand Lindt untuk kite..nak2 pulak promoter tuh kate lagi sedap dari Godiva..

Sedap jugak la sebenarnye coklat nie..siap berebut2 lagi dengan anak2...kihkihkih..maka semalam kite duk telan air bergelen2 dengan harapan dapat meneutralkan kandungan gula dalam badan..muahahahaha..

Balik kang sambung makan pulak..

Monday, April 9, 2018

:: Ye, Itu Adalah Saya ::


True facts bout me..🙋🏻‍♀️..anak no 4..😂..exactly the same weyh except yang no 7 tuh..gile ape..xkan la dah kawen pun xleh nak lupakan yang dulu2..now seluruh hati aiii adalah untuk suami aiii..hahahahhahahahakaktakpropa..

Thursday, April 5, 2018

:: Die Buat Hal Lagi ! ::

Adoiiii..geram betul kite dengan bobot nie tau..dah la tinggal mak die nie dari hari isnin lepas sebab ikut atok dengan nenek pegi terengganu..hari selasa dah balik, nak amek die, sekali die xnak balik rumah plak dah..buat hal la bobot!..tau x mommy nie rindu..haaaa, tau x????!!..

Huwaaaaaaa..masalahnye sampai ke hari nie die xnak balik rumah hokeyh..sedih betul..

Bobot nie memang la kalau die ade depan mata asyik nak bergaduh je dengan die..asyik buat mak die nie hilang sabar la ape la..selalu kene marah pun ye jugek..kihkihkih..tapi kalau die xde depan mata, rinddduuuuuuuuuuuuuuuuuuu..😫😫..

Walaupun bobot nie akal panjang, walaupun ade berbagai2 peel dah ragam yang kadang boleh trigger-ed sabar dan amarah mak die nie, die la yang paling terasa kalau xde..not to say kalau qisya xde kite xrindu..ape gile xrindu..anak kut..tapi boleh lagi nak tahan la rindu tuh sebab qisya kalau die tido rumah kakak long kite or mak kite jenis yang bukan 3-4 hari..and bile ajak balik, qisya akan balik..tapi bile dengan bobot nie lain macam betul penangan rindu kalau die xde..hahaha..

Bobot pandai beli jiwa weyhhh!!..qisya pun pandai jugak..tapi bobot beli jiwa then siap bermain dengan jiwa..haaaaaa gitchuuuu!!!..nak2 pulak die dah boleh bercakap dah skang kan..bile die panggil “mommy” tuh, alahahahahaiiiii, melting weyh..bile die bercakap tuh gerammmmm je..

Rindu bile saat datang geram die kat kite..masa tuh, die akan peluk leher kite kuat2, pastu gomol muke dengan puting die..hahaaha..ehhh, tetibe terindu lak..bobotttttt, balik la bobot..mommy rindu nie..sunyi betul rumah bile bobot xde..😢..

Puas pujuk die balik tau..semalam die xlepas langsung leher mak kite..kuat die paut..sampai tahap bobot dah bengang, die gigit bahu mak kite..hahahaha..

Skang nie kene pikir idea untuk pancing bobot balik..harap2 la menjadi dan harap2 la jugak die nak balik..amin3..

Wednesday, April 4, 2018

:: Fitness Wristband ::

Bertambah lagi fitness wristband..yang lama kite nak bagi sape2 dari family kite yang sudi terima..hehehe..

Skang nie kite duk gile nak mencarik strap bende alah nie kat lazada dengan shopee..hehee..

Semalam dapat la banyak tuh..jadik la kan janji lebih dari 10k steps..

Bile dah ade fitness wristband nie, dah xde dah nak pakai jam yang lain2..hehe..

Kite sebenarnye kan, hurmmm, malu la nak sebut..tahun nie kite nak start masuk fun run..kihkihkih..sebenarnye dah lama dah nak masuk..2-3 tahun lepas lagi..tapi xleh sebab kite mengandung..bile dah mengandung, maka terkubur la hasrat nak masuk fun run..lepas bersalin, anak pulak kecik lagi..lagi la susah nak tinggal..tahun nie anak kecik kite dah jadi anak tua, wakakakakaka, baru la kite boleh sambung hasrat dan juga hajat nak masuk fun run..dengan laki kite, kite heret sekali masuk fun run tau..no excuse!..

And haaa, kite dah register fun run hokeyh..ehh, bukan kite yang register..best friend kite tolong register kan..best friend yang mana??..yang botak tuh ler..ahahha..dengan die kite heret masuk fun run..dah alang2 die kate setiap hari die pegi jogging kan..hahaha..nasib baik jaja (bini ikhwan) ade reason kukuh..kalau x, kite paksa jaja masuk sekali fun run..at least kalau kene tinggal jauh kebelakang, ade la jugak geng..wahahahahaha..fun run mana?..rahsia..hehe..so skang nie kite tengah nak carik fitness..balik dari keje, lepas kite dah settle-ed kan dinner suami dengan anak2, naik atas, nun haaaa, kat treadmill la tempat kite..awal2 nie dapat lari 1-2km jadik la..xnak push lebih2 sangat..terkejut badan hakak nanti..so kite guna kekdah, pelan2 kayuh..

Nervous, seriau, takut semua ade la..boleh ke kite nak berlari sampai 5km nie nanti..lari 1km pun dah mintak nyawa..canner nak lari 5km..huwaaaaaa..

Tuesday, April 3, 2018

:: Madu Itu Manis..Tapiii ::

Tapi bermadu itu xmanis..itu mencarik nahas namanye..tetibe macam xberani nak cakap lebih2 pasal bende2 gini..semoga dijauhkan..

U’olls penah dengar x sarang madu shuib..yeee, shuib sepahtu tuh..die kan skang nie jual madu..bile tengok video2 sarang madu si shuib nie kat IG kan, ya Allah sokmo terliur..sampai tertelan2 ailio dibuatnye..tapi takat tuh yolah..xde la sampai terus capai phone and order..relax sisthur, sisthur relax..hahaha..

Then ade la one day nie mak kite tetibe cakap, “mak teringin nak rase sarang madu shuib..bile tengok video tuh nampak sedap betul”..ler, mak kite pun tengok video tuh ghopenye..kihkihkih..bile mak kite dah berkata begitu, terus kite capai phone and order..

Tah la, kalau mak kite yang cakap terus rase macam nak kene beli..selagi xbeli selagi tuh rase macam xsedap hati and teringat2..xkisah la pasal ape pun..kadang mak kite baru sebut je, xde pun niat die nak mintak suruh beli, tapi tah la, kite rase macam tanggungjawab kite kene tunaikan..kadang tuh mak kite xde pun menyebut..kite yang terasa nak belikan ape2 je la untuk mak kite..tau2 je dah sampai kat rumah..ape yang kite beli kadang tuh mesti kite beli 2..sebab satu tuh untuk mak kite..ye la, itu je la satu satunye mak kite..xde orang lain dah sebagai pengganti..xde mak kite, maknanye kite dah xde mak dah..sobsss..selagi ade nafas die, selagi ade nafas kite, insyaAllah kite akan cuba penuhi permintaan mak kite walaupun die xpenah mintak..alah, lagipun mak kite bukannye nyebut nak barang emas ke, kete ke, rumah ke..semua bende2 yang kite mampu untuk penuhi la..kalau kite xboleh, hasben kite akan penuhi (diulangi, mak kite xpenah mintak)..sebab bagi hasben kite, mak kite dah susah payah tolong jaga anak2 die (kiteorang tidak memaksa untuk jaga tapi mak kite insist nak jaga jugak), so itu la salah satu cara untuk die balas jasa mak kite..and for me, myself, inilah masanye untuk kite menyenangkan hati mak kite..hehee..kalau mak orang lain dari awal perangai semenggah, baik budi bicara dan percakapan, xmencarik salah orang, xmemerli xmenghina dan xmengeji orang, insyaAllah akan dapat ape yang mak kite dapat..ehhh, huahuahua..

Okayh sambung pasal sarang madu..

Pagi khamis kite order, jumaat dah sampai..kejap ke kan..balik keje kite pegi umah mak kite, punye happy mak kite dapat sarang madu tau..die yang rase rasmikan duu sarang madu nie..mak kite happy, kite lagi la happy.. “dapat jugak mak merasa”..ngeeee..

Packaging sarang madu..

Ini la rupa sarang madu..

Sedap..manis xmanis sangat..just nice je manis die..bile makan sarang madu nie, last2 sarang die akan jadi macam chewy..so of course la xleh nak telan dan kene buang ye..jangan pulak korang paksa telan..it's like korang makan chewing gum pastu korang nak telan..agak2 boleh telan x?..haaaaa, gitu lerrr kekdahnye..

Sarang madu nie kite beli yang 700gram..kut la ade yang tingin kan, and nak beli tapi xtau harga, kite beli nie dengan harga RM149 pastu postage seploh hengget..so totalnye adalah, RM159..beli kat mana?..taip je @maduoriginal_shuib kat IG..

Monday, April 2, 2018

:: Membeli Dan Belah Di Harvey Norman Warehouse Sale ::

Last weekend Harvey Norman buat sale dekat Citta Mall..before nak pegi tuh hasben kite tanye la ade ape2 barang nak mencarik x?..kebetulan kite tengah vacuum and vacuum pulak menunjukkan performance yang tidak cemerlang..dan dan sangat kan..muahahaha..terus kite jawab, “ade..nak carik vacuum boleh?..vacuum nie suction die dah xkuat la”..ngeeeee..and as usual my hasben will answer, “okayh..nanti kite tengok la”..mihmihmih..

Sabtu lepas after amek progress report card qisya, makan jap then terus ke citta mall..tazzaabaaarrrr tau nak sampai sana..hihihihi..

Tapi bile sampai sana, sale die xmeriah macam last time kiteorang pegi..tapi xpe la, lagipun bukan nak beria sangat mencarik barang pun..jalan2, usha2, akhirnya jumpa tempat jual vacuum..

Kite dah ade vacuum yang biasa..so buat ape nak beli vacuum yang sama..ye dok?..nak beli yang portable vacuum pun kite dah ade..again, buat ape beli portable jugak kan..so kite nak carik jenis vacuum yang kite xde..which cordless vacuum..promoter tuh recommend-ed dyson..wehhh, sape je xnak dyson..ikutkan hati nak tapi ikutkan akal, ishh, macam xsenonoh je..harga die, bapak la mahal..

So antara 2 nie jadi pilihan..yang biru tuh murah sikit tapi accessories xbanyak..takat brush satu je..yang pink tuh, mahal sikit je pun..tapi dapat 4-5 accessories..

Agak2 kite amek yang mana???..hurmmm..

Bile dah pilih vacuum, kiteorang berjalan2 lagi tengok barang..dapat la rembat lagi satu 2 barang..hahaahha..

Hasben kite pun ade jugak beli barang tapi barang ape tuh biarlah rahsia..and kite pun dapat jugak ape yang hasben kite beli tuh..dah tuh, sape suruh offer..memang sokmo nak je la..ahahahhaa..

Inilah hasil tangkapan..ofkos la kite beli yang ade accessories banyak..tambah berapa ringgit je pun..kannn..hasben kite siap tanye promoter tuh, “memang ini je ke color yang ade?..xde color lain ker?”..hahahahaha..geleng je kepala hasben kite.. “memang kalau color yang berkait dengan perkakas rumah nie kene color yang macam nie nyeah”..waakkaakkaaka..masa nak beli garment steamer pun soalan sama jugak die tanye.. “xde color lain nyeah”..sebab color garment steamer tuh color pink..huahuahua..

Radio tuh dah lama dah mencarik..untuk letak kat dapur...ikutkan kite nak carik yang biasa2 je kat lazada..yang murah2 jadik la..brand pun kite xkisah janji boleh dengar radio..nak letak kat dapur je pun..tapi biasa la bile dah bercerita dengan hasben kite, die kalau boleh nak carik bende yang ade kualiti sikit..reason die, TAHAN LAMA/BOLEH PAKAI LAMA..memang semua bende la die akan cenggitu..hasben kite kalau boleh, biar bayar lebih sikit janji boleh pakai lama and ade warranty..haaaa, itu yang punca lama baru nak dapat tuh..haishhh!!..

Mini chopper tuh saje je miang nak beli..hahahaa..

Balik rumah assemble-d vacuum..saje la nak try dulu..alih2, adoiii, berebut lak dah dengan si bobot..stress mak!!

Asyik2 die, asyik2 die.. “emmyyyy..bot bot..nak nak!”..adoiii..

Geram betul kite dengan bobot nie tau..kite off die on..kite on, die pulak buat rampasan kuasa..ikut bobot la..dah besar xnak tolong mommy buat keje rumah, mommy libas dengan vacuum tuh..kihkihkih..

Ade satu je lagi yang kite tengah mencarik..satu lagi nyeah..macam sentiasa satu lagi je..hahaha..
chest freezer..

Tapi macam xperasan pulak masa kat sale harvey norman baru nie..kite xnak yang besau2..nak carik yang 80-100L je..sebab nak letak kat dalam bilik stor..ruangan dah xde dah dalam bilik stor..hehehe..nak beli kat lazada tapi macam hurmmmmm, xmeyakinkan la..

Itu je la buat masa nie..xtau la esok lusa tetibe ade bende yang kite tingin kan..alaaa takat tingin je pun..tingin tuh xsalah, tapi kalau dapat, lagi la xsalah...wakakakakakaka..

Thursday, March 29, 2018

:: Bila Suami Orang Ucap “Sayang/Rindu” Dekat Isteri Orang ::

Woooo woooo..panassss panassss!..hotttt!!!..sebelum tuh, hari nie rezeki anak2 menantu mak jijah..sampai2 je dapat nasi lemak..dah siap packing dah pun..tunggu nak amek je..hehe..bukan

Tadaaaaa..nasi lemak mak kite memang tiada tandingan..hehe..sampaikan hasben kite pun cannot resist la nasi lemak mak kite nie.. “mana mungkin i xnak nasi lemak yang mak masak”..heheh..

Okayh, where were we?..

Kite pelik tau kadang orang yang dah berkahwin nie..xkisah la baik laki ataupun perempuan, kenapa nyeah susah nak wujudkan batas pergaulan tuh..susah sangat ke??..

Kite nie xde la sempit sangat pemikiran dan xde la terlampau open sangat pemikiran..boleh lagi dan masih waras lagi dalam hal2 batas membatas nie..xde la kate bile dah kawen xleh langsung berkawan dengan lelaki..xde la kate xboleh langsung berborak dengan lelaki..dan xde la langsung kate xboleh bergurau dengan lelaki..masih lagi boleh tapi kene la ade BATAS die..

Kite ade je best friend lelaki yang sampai sekarang masih lagi rapat..dah berbelas tahun dah berkawan..dari umur 17 tahun kiteorang rapat, sampai la sekarang nie dah 35 tahun memasing..masing2 dah pun kawen dan beranak pinak dah..walaupun kiteorang very close, tapi bile dah kawen masing2 nie xde kate nak bertepuk tampar depan laki/bini memasing..ehh, belakang2 pun xde la..sebelum memasing kawen pun xde la kate xde bertepuk tampar, ade la tapi jenis yang lepuk kasar xkasik chance punye..bukannye jenis yang usap2 pegang2 lembut hokeyh..

Kite kat ofis nie, yang mana xkenal kite (bukan dari ofis sendiri), dieorang akan bajet yang kite nie xkawen lagi..apatah lagi nak bajet dah ade anak..ramai yang ingat umur kite 25-26..or baru lepas graduate..kurlas ko jah!..muda nau nau rase..sebab bile dalam lift, ade la yang cuba2 nak borak2, ade yang mintak no tepon la..bile kite cakap, “kalau bagi no tepon suami boleh?”..terus terkadul memasing.. “ooo dah kawen ker?”.. kite senyum sambil tunjuk jari yang ade cincin sambil sambung sikit, “anak dah 2 dah”..terkulat terus muka..hahahahaha..

Itu kalau xtau lain la cite..dimaafkan la..nie cite die, orang yang dah tau nie..yang memang dah aware kite dah kawen and some more ade anak 2 nie..yang memang nampak kite memboyot dari anak first sampai la memboyot anak no 2..

Ade la brader nie..orang maintenance ofis..kite xde pun deal ape2 dengan die..tapi die ade la masuk ofis kite..kire kenal la..then selalu je terserempak..die tau je kite dah kawen dah ade anak 2..

Kite memula okayh lagi la kalau terserempak duk tegur2 ke duk berborak ke ape ke..dah tuh orang dah tegur xkan nak buat xtau..macam xberbudi la pulak..tapi skang nie, kite kalau boleh xnak terserempak dengan brader tuh..sebab bile terserempak dengan die, die macam kene panahan angau..tetibe senyum miang, tetibe suara mendayu2..lepas tuh mula la keluar ayat, “cantiknye awak dik”, “xnampak macam dah kawen dengan dah beranak 2”..lepas tuh ade la lain2 ayat die..lama2 jadi menyampah tau dengar..lepas tuh duk panggil kite “sayang” la..pastu duk kate rindu sebab dah lama xjumpa la..

Apoooo!!!..what the fcuk!..sumpah kite benci gile..ko dah tau aku nie bini orang and dah anak 2, kenapa ko xleh nak respect nyeah..ko tuh pun laki orang kut..sape2 je laki orang yang panggil kite sayang, kite benci..bukan die sorang je laki orang yang duk bersayang2 dengan kite..ade lagi..eeiii, benci la korang nie..cer kalau orang bersayang2 dengan bini korang, korang suka ke?..

Kite cite dengan hasben kite sebab benci dah meluap2..menyumpah seranah hasben kite dekat orang tuh..marah betul die.. “ape je dengan bini orang pun nak kacau bersayang2 bagai!”..

Tuh kite warning hasben kite, “u kat ofis tuh jangan buat perangai gini nyeah dengan bini orang..dengan bukan bini orang pun jangan”.. “Ehh, xde la i nak bergurau2 cenggitu..gile ke ape”..tapi belakang2 xtau la kan laki kite cemana pulak kan..kalau ade, sila private message saya..i wallop my husband upside down..hehehe..

Xpaham la..memang la skang nie dah akhir zaman..ramai je bini orang jadi tetibe jadi babi yang suke menyondol laki orang..tapi agak2 la ngan kite pun nak try..ingat kite nie masuk kategori babi yang suka menyondol laki orang jugak ke walaupun kite nie dah kawen..kite nie nampak je muka lembut, suara tuh kadang boleh cair taik telinga jantan2, tapi akal kite nie masih boleh berfikir..nauzubillahiminzaliq!..mintak jauhkan la ya Allah..

Pastu jenis yang suka bergurau nak mencuit2 badan, memengang2 badan bini orang nie..xde langsung sifat nak respect perempuan yang dah bergelar bini orang kan..semoga ade jantan2 miang macam ko buat benda sama kat bini ko..time tuh baru ko tau perasaan laki aku cemana..eeeiii, sumpah kohaja..benciiii!!!!!..

Laki kite dah lama xpijak orang semenjak2 dah berubah jadi lelaki yang relax dan cool..jangan sampai perangai lama die datang balik, itu jam aku xjamin..

So kepada lelaki2, xkisah la suami orang ke, bukan suami orang ke, tolong la ade adab dan batas bile berkawan dengan perempuan..especially lelaki orang..xsemestinye perempuan tuh senyap die suka..nak tunggu kene sound kene jerit kene jerkah depan muka baru nak stop ke?..haihhh..

Itu saje luahan perasaan kite hari nie..huwaaaaaaaa..

Wednesday, March 28, 2018

:: Tergoda ::

Masa admitted dekat hospital, biasalah, channel tv pun limited la kan..so tengok la mano yang ado je..ade satu hari tuh tertengok wow shop..alih2 derang promote plak dah personal blender..

Bile ko dah terbaring, channel yang lain plak macam xbest, so ko terpaksa la redha mengadap channel wow shop yang tengah bersiaran..tetibe eh eh, kegilaan apakah ini..boleh pulak terberkenan..macam terasa terasa je nak kene ade satu kat rumah..tetibe wajib kene ade nie..cisss!..dan dalam kegilaan apakah ini, sempat pulak tangan capai henfon terus tengok blender tuh kat shopee..memang dasar betul..sakit buat la cara sakit..rehat je la..bukan rehat badan je hokeyh, sila rehatkan jari tuh sekali..

Tapi itu hanya kata2 je la..ibarat masuk telinga kanan keluar telinga kiri..ngeeeee..

Sekaliiii, ehhh, alaaaaaaa, dah terorder laaaaaa..cannerrrr?????...hurmmmmmm..canner lagi, camtu la..kihkihkih..

Kat shopee kan kite boleh nampak status barang yang kite order..seller dah pos ke belum, poslaju dah despatch out ke belum..sebab tuh kite lagi suke beli barang dekat shopee..senang nak track barang..

So bile dah discharged, kite dah ade kat rumah la..saje2 je tengok status barang yang kite ordered..sekali, ehhhh, blender aku abam posmen dah despatch out laa..anytime je boleh sampai nie..weeehuuuu!!..

Serious weyh, menanti abam posmen datang, die punye nervous ibarat macam menunggu boyfriend nak datang umah bawak gie dating je..hahahaha..nak pegi toilet pun macam serba salah..kang aku pegi kang sampai pulak abam posmen kang..tunggu kat umah die punye nervous lain macam betul..xsama macam tunggu kat ofis..kat ofis kite ralit buat keje so tau2 je eh eh, abam posmen dah sampai la..huahuahua..

Bile abam posmen bunyik kan hon je, menggelupur capai tudung nak keluar amek barang..weyh, tudung pun dah standby tepi siap2 hokeyh..kang xde la kelam kabut nak mencarik tudung..hahaahha..kronik betul la nervous menunggu abam posmen datang umah nie..

“Yeayyy, barang mommy dah sampai”..si bobot pun kemain duk bersorak keriangan jugak..die pun “yeay yeay”..hahaha comel je..

Nie haaa blender-nye..

Serious kite suke..kite penah beli dulu blender on the go..tapi baru nak rasmi, dah ade problem..botol dengan ape nama bende alah tuh..aaahhh, xingat nama..alah yg pengisar tuh la..pengisar die melekat sekali xleh nak bukak..even laki kite yang gagah perkasa tuh pun xleh nak bukak..last2 kite bengang, kite buang je semua..dah tuh xleh pakai nak simpan buat ape..buat stress lagi ade la..

Tapi yang sharp personal blender nie, memang kite suke..serious kite suka..dapat2 je terus kite rasmikan..ehh, of course la kite basuh dulu semua..xkan la dapat2 je keluarkan dari kotak terus guna..xde la sampai gelojoh gitu..kite buat milo smoothie..letak ice cube, letak susu dutch lady, letak milo letak susu manis sikit..ice cube tuh hancur cantik jer..lagi la kite suke..owhh haaa, milo tuh kebetulan ade sebab kite nak buat kek batik..heheh..

Kite dah terbayang dah sebenarnye..nak guna masa bulan puasa..sahur minum susu blend dengan kurma..itupun salah satu sebab kenapa kite nak beli..hehee..padahal puasa pun lambat lagi ye dak..alaaaa, lagi berapa bulan je lagi pun..kire halal je laaa..ngeeee..sementara tuh, boleh blend apple hijau buat jus..boring pulak hari2 makan gitu je setiap hari setiap pagi..sekali sekala ubah la minum jus apple pulak kan..idok gitu??..or boleh buat smoothies..or mana la tau ade rezeki anak no 3, boleh buat baby food die sekali..haaaa, nampak kak atul punye planning nak beli barang nie..sampai ke situ peginye..wahahahahha..

Thursday, March 22, 2018

:: Melayan Anak2 ::

Isnin lepas kan kite ade follow up check up untuk bukak jahitan kat perut kite..hasben kite xkeje teman kite pegi hospital..then few days before memang dah plan nak bawak anak2 pegi tengok wayang cite Didi & Friends..as soon je kite finished with the checked up and whatnots, straight away amek anak2 dekat rumah mak kite..

Dekat hospital, sambil2 menunggu nama kene panggil, hasben kite dah beli siap2 tiket dah..kalau dulu tengok wayang kan, beli tiket couple seat 1 je..skang dah kene beli tiket untuk 2 couple seats..huhuhuhu..

Kiteorang tengok wayang dekat One Utama..qisya die sampai dah tau dah kat mana celah duduknye TGV..asyik la, “mommy, i want to watch wayang..please mommy”..dan kite dengan hasben kite, “yes sayang..4.30 okayh”..bile lalu je dekat escalator nak naik TGV, “here mommy..here..naik sini mommy”..haiyoooo ini anak daraaaaa kannn..meminta dan sangat mengundang la..hahahahahaha.. “wait sayang..we go eat first okayh”..

Die punye excited nak tengok wayang, sanggup tuh ikut ape yang kite dengan hasben kite cakap..mana xnye, bile lalu je depan toys r us, “daddy..qisya want toys..banyak2 punye..qisya want toys pony yang banyak2 boleh daddy?”..bile cakap, “okayh, now u choose..u want toys or u wanna watch movie?..if u want toys then we cancel watch movie”..gelabah makcik tuh kejap.. “i wanna watch movie mommy”..okayh then, movie it is..sonang kan..main ugut2 yo anak..nasib baik la dengan qisya..kalau dengan bobot tuh xtau la jalan ke idok ugutan tuh..kihkihkih..

Eeiii, budak bobot tuh..skang nie dah pandai dah bercakap..kadang kite yang di “amboi”kan-nye..sakit pulak hati kite wak!..gerammmm!!..dah boleh sebut banyak jugak la perkataan..1-10 dah boleh dah..kadang ade gak la terkucil2..kadang gelojoh pun ade..kite sebut one, die dah two dah..kite sebut three, die dah four..kihkihkih..

Masa dalam wayang nak tengok didi & friends, masyaAllah, sisthur is surrender dengan bobot..tetibe hyper lain macam..suara die yang paling kuat okayh..sampai orang sebelah tegur la, “ini memang betul2 peminat tegar didi nie”..hahahaha..

Jangan terpedaya dengan ke“behave”an derang tau..

Nampak x gambau bergegau2..itu tandanye ape tuh..tandanye behave itu hanyalah sementara..

Penat lain macam bile dengan bobot nie..mengicai2..nak kate baru lepas makan gegula tiada la pulak..hehehe..

Tapi kan yang bestnye, kite boleh tertido weh..kenot gie betul..xtau la berapa lama kite tertido..sedar2 bobot dah berlari2 turun naik tangga..duk tawaf dalam tuh..adoiiiihaiiilaanakkkk..

Sebab tuh kalau nak tengok wayang, tapi xnak tinggal anak2, kite ngan hasben kite akan make sure tengok midnight..lagi bagus kalau sepanjang petang derang xtido..berlari 15 minit dalam wayang, bagi susu terus gone..so boleh la mak dengan bapak tengok movie dengan tenang..ahahahahahahaha..

Tuesday, March 20, 2018

:: RECOVERY ::

Alhamdulillah..am getting better..semalam follow up check up dengan doctor suhaimi..bukak jahitan dekat perut yang ditebuk kiri dan kanan..

So now kite menghabiskan masa sisa2 MC..next week dah start keje dah..hopefully by that time, dah fully recovered la kan..insyaAllah..

After keluar hospital, berat kite naik 2-3kg..naik kat jari..sebab jari kite dalam gambau nie kemain gomok nau nau..hahahaha..haih, donno what went wrong..padahal makan jaga la jugek..tapi tah la..pelik pun duk ade nie..

Tapi xpe la..alahhhh, takat nak turunkan balik 2-3kg tuh..apadehal..sapsapsoiiii..wahahahah..sapsapsoiiii lagi ko kan..sebab sapsapsoii tuh la nanti 2-3kg tuh x akan turun2..akan naik 2-3kg ade la..huahuahua..

Kayh la korang..kite nak settle kan hal2 rumah jap..take care aight!..happy working!..ngeeeee..

Friday, March 16, 2018

:: 4 Fingers ::

4 fingers tuh nama kedai makan tau..hehehe..

Selama nie kalau lalu depan kedai 4 fingers, takat jeling je..penah hasben kite ajak makan kat situ..tapi kite xnak..sebab tah la, i is muak la dengan ayam..muak yang sampai bile tengok ayam terus jadi xlalu nak makan..

Tetibe lately nie, tetibe je tau, kite jadi teringin nak makan ayam dekat 4 fingers nie..so memandangkan kite tengah MC nie kan, kite pun pegi la makan dekat situ..pegi berempat..kite bawak mak kite dengan anak buah kite..ape??..sape lagi sorang?..heyy, of course la anak bujang kite yang sorang tuh..hehehe..

Tadaaaaaaaa..

Mahal jugak ayam nie..nie 12 pieces combo set (2fries+2softdrinks) rege, 35hengget..pengsan..ala carte pulak 24-25hengget..

Okayh la sedap la jugak ayam die..rangup..pedas..

Then bile nak balik, kite take away ayam 4 fingers nie untuk hasben kite..macam xbest pulak rase kalau xbagi hasben kite rase..bengang je pakcik..sebab die kate die dah ajak makan situ lama dah tapi kite xnak la ape la..alih2, pegi makan without die..sampai merajuk orang tua tuh tau..kate xnak makan la, bagi la kat sape2..ishhh, ngengada sungguh!..

Overall sedap la..boleh repeat lagi..itupun kalau queue xpanjang la..queue panjang kalu, sadaqallahulazim..hehehe..

Wednesday, March 14, 2018

:: Dapat Baju Baru ::

Dah dekat 2 tahun kut die xdapat baju baru..sian die..dah lusuh, dah coklat2 dah baju yang sedia ade..xpenah berganti dan xjugak pernah nak basuh..ngeeeeee..

Siapakah “die” yang kite maksudkan?..hehehe.. “die” tuh adalah iron board kite..huahuahuahua..dari start beli sampai la sekarang, macam mana kite dapat, macam tuh la terletak “baju” iron board kite..boleh je basuh tapi ntah kenapa setiap kali terpikir nak basuh kompom end up akan gosok baju..xpaham sungguh..haishhh..

This few months memang kite mencarik cover iron board..puas duk carik kat shopee, lazada, IG, FB..bile x jumpa yang berkenan, tetibe kite teringat ade kawan kite sorang nie die memang menjahit..macam2 die jahit..bile tanye,die kate die xjahit cover iron board sebab die xde iron philips..so die xtau measurement cemana..hehe..tapi die ade bagitau la yang kawan die memang jahit cover untuk iron board..die suruh kite terjah IG kawan die..

Terus jatuh cinta..berkenannye lahaiii..sekaliiii, die close order due to health issue..sementara je la tapi..bukan terus close x open2 dah..hahaha..

As soon die open order je, terus kite wassap die kate nak order..dah deal bagai2, maka, sampailaaaa ape yang dinanti2 selama ini..ewah wah wah...kihkihkih..

Kite xde nak push die cepat sebab die tengah pregnant..so kite paham..lagipun, i can wait!..hiks..

kite order kain yang ini..kite nak pattern kain lain, tapi tiada..sobssssss..

sampai je rumah, dah bagi isi perut suami dan anak2, terus kite naik atas pakaikan cover nie kat iron board kite..

Colorful sangat u’olls..me loike..semoga kite istiqomah dalam menempuh azam menggosok baju seminggu sekali..huahuahua..

Kite dapat MC 2 minggu..tapi xboleh nak menggosok baju..sebab kite xboleh berdiri lama nanti perut kite sakit..so tunggu la bile perut dah okayh sikit baru boleh start menggosok..

Tuesday, March 13, 2018

:: Selamat Di-Discharge-D

U’olls dah breakfast?..kite dah..

Nie haaaa breakfast kite..healthy sangat kannnn..muahahaha..heyyy!!..masak sendiri okayh..nyumsss!!..

Ooo before tuh, kite nak pesan yang dalam entry nie ade gambar2 yang sesetengah orang seram nak tengok..so agak2 kalau xberani, kite nasihatkan jangan scroll down la..ehh, kite serious tau..xmain2 punye..kalau ade yang xselesa, am sorry in advance..

Malam semalam pukul 8.30 kite dah discharged..lamanye lahai nak menunggu documentation ready..sampai tertido2 qisya..hehe..

Perut kite nie rase macam baru lepas bersalin czer je..xde la seteruk bersalin czer tapi lebih kurang la..bile berjalan, perut rase bergegar2..ye la, walaupun doctor tebuk perut kiri kanan, tapi tetap terganggu segala system dalam badan nie..ovari, tiub fallopio, rahim, usus semua kene selak..

Doctor suhaimi kate rahim kite cantik, ovari okayh, tiub fallopio cantik so xde masalah nak mengandung lagi..in fact masa doctor suhaimi tunjuk gambar ovari kite semalam, die kate tengah subur..at that time baru kite tau rupa ovari kalau subur cemana..merah menyala..

Okayh la kite belanja la gambar kalau ovari tengah subur..ini adalah gambar yang doctor suhaimi send dekat kite..

Nampak x yang dalam circle tuh..yang merah menyala..itu adalah “telur” kite..merah tuh maknanye tengah subur..tapi relax dulu, belum masanye lagi..hehehe..

Sorry la kalau ade yang xselesa..

Mesti ade yang wondering ape bende la yang kite buat sampai masuk hospital segala bagai..hari ahad dalam bilik OT ade 2 doctor yang mengelolakan kite..mengelolakan nyeah?..hurmmm, i couldn’t find a word nak describe..hiks..first, doctor usus..doctor joseph..die buat endoscopy dekat kite..masukkan camera dekat mulut dengan kite punye backside..nak tengok kut2 kalau ade something dalam usus kite..alhamdulillah semua okayh..tapiiiiii, doctor joseph kate, kite ade gastrik..not that serious, tapi ade la gastrik tuh..

After doctor joseph habis baru doctor suhaimi sambung..peranan doctor suhaimi pulak untuk buang that “adhesion colic”..haaaa, apakah adhesion colic??..u’olls boleh gugel la ape itu adhesion..

Adhesion nie selalu akan terjadi dekat wanita yang penah bersalin czer, or penah something pecah dalam perut..macam cyst and appendix..

Inilaaa rupe adhesion tuh..hasben kite cakap macam lemak ayam..kihkihkih..

So ini la bende yang doctor suhaimi buang ahad lepas..

Kite tanye jugak, chances adhesion nie datang balik very high ke?..straight away doctor suhaimi jawab, “unpredictable”..hurmmm, maknanye, chances adhesion nie datang balik adalah ADA..

Sorry la kalau kite macam merapu2 skang nie..macam xleh berpikir..baru lepas makan ubat..

Monday, March 12, 2018

:: Allah Bagi Rehat..😘☺️😍 ::

Alhamdulillah..syukur sebab dapat rase kasih sayang dari Allah..segala puji bagi Allah..Allahuakbar!..

Macam2 cara yang Allah tunjukkan dan beri dekat hamba yang DIA sayang..kannn..xkisah la dari segi ape sekalipun..kebaikan, kebahagian, kesedihan kesakitan, hurmm, macam2 la..

Allah tunjuk yang DIA sayang dekat kite dengan cara memberi sakit dekat kite..sakit tuh kan penghapus segala dosa kecil..i feel so blessed!..hehee..

Segala berpunca dari jumaat lepas..kite sakit perut for the whole day..continuously..rase sakit tuh dah lama dah sebenarnye tapi buat diam je..even dengan hasben kite pun kite xcakap..sebab masih lagi boleh handle, masih lagi boleh tahan..tapi tuh la, jumaat lepas yg buat kite bagitau jugak sebab xtahan sangat dah..

By right, jumaat lepas hasben kite fetch kite kat ofis tapi pukul 5.30-5.40 macam tuh die wassap bagitau yang die baru habis meeting..dah tuh, pukul berapa pulak nak sampai dekat kite..then kite decided untk pegi ofis hasben kite instead of die yang datang ofis kite..plus, hasben kite pun kalau boleh xnak amek kite kat ofis kalau die dah lambat tahap gitu..ngeee..sebabbbbb ayat die, “kalau i amek u dekat ofis, nanti kang sampai lambat u marah2”..ngeeeee..

Kite marah bukan dengan cara bising2 mengamuk2 okayh..kite marah dengan cara “silent treatment” and “face expression”..mulut nuncung, dahi berkerut and whatnots..kalau gitu memang soooo obvious sangat la kan..kite marah sebab kite dalam kepala kite nak fetch qisya dekat sekolah..nak kene sampai before 7..itu je..

Ehhh dah termelalut plak dah..huahuahua..sambung balik kejadian ari jumaat..

Petang dah balik keje, kite kan kene berjalan pegi ke Avenue K untuk amek train..perjalanan ke sana kalau ikut speed kite yang jalan xreti nak slow, dalam 10-15minit..tapi jumaat lepas terasa lama sangat berjalan sebab tetibe terasa sakit yang amat sangat kat perut belah kanan..makin kite melangkah, makin sakit..sakit yang sampai kite kene picit perut kite sambil jalan..dengan terasa nak pitam tapi kite gagahkan jugak..alhamdulillah selamat sampai dekat hasben kite..

Right after fetched qisya, kiteorg straight away pegi klinik..then jumpa doctor, bla bla bla, doctor keluarkan referral letter dekat gynae, yada yada yada..

Then sabtu pagi, sampai la kami laki bini ke hospital columbia setapak..dah jumpa doctor gynae and whatnot, terus kite  admitted..ovari and uterus kite okayh, tapi doctor suruh kite buat ct scan nak tau punca ape kite sakit..


Tengah menunggu bilik untuk admitted..

Doctor suhaimi adalah doctor gynae yang amek kes kite..kite suka la doctor suhaimi..rase macam kalau ade rezeki 3rd baby, kite nak bersalin dekat hospital nie nak amek dr suhaimi jadi gynae kite..die sangat baik, sangat details sangat fatherly..die jenis yang xkan berpuas hati selagi xtau ape punca..tuh yang sampai kite kene buat ct scan tuh..

After ct scan..menunggu masa untuk doctor suhaimi panggil bagitau result..

Bile nurse kate doctor suhaimi panggil, kite dah nervous dah..sepanjang perjalanan tuh berzikir, berselawat, berdoa semua cukup..masuk bilik, nampak je muka doctor suhaimi, kite dah nervous..bile die explained result ct scan, alhamdulillah semua okayh..kidney, liver, lungs, uterus, ovari semua okayh..semua normal, semua in good shape..alhamdulillah.. “tapi, kite jumpa satu bende yang xnormal dekat usus u”..huwaaaaa, nak nangis rase..

Tapi tuh la, nothing to be worried of..nothing serious..kite nak terangkan ape die sebenarnye tapi nanti la, kalau kite free sikit kite explain la..kalau doctor suhaimi ingat untuk forwardkan kite gambar2 yang die amek during operation tuh semua, lagi bagus..boleh korang tengok the real pictures kan..

Operation, hurmmm, kite kene masuk OT..tapi xde adegan belah membelah..kalau worst case scenario, itu ye kene belah dekat tempat czer..semalam cume tebuk menebuk perut kiri dan kanan je..treatment cara baru gamaknye..instead of doctor belah perut, die just tebuk je..adalah cara die, kite dapat bayangan rapi nak terangkan susah..


Sebelum masuk OT buat procedures tuh, kite kene minum air nie 3 kali..nak termuntah2 kite..

Ade di antara korang check in hotel kan last weekend..kite pun sama la..inilah hotel kite last weekend smp la ke hari nie..hehe....lagi best dari korang tauuu..katil siap boleh turun naik..siap ade “butler” datang hantar makanan..breakfast, lunch, dinner cukup..bukan takat tuh je, kite siap ade penjaga lagi tau..tekan loceng, muncullah die..waakakakakkakaka..

Hehehe..

After keluar OT..jarum tuh sebelum pengsan, kat tangan..lepas dah settled, ehhh ehh, dah naik ke atas dah jarum..hehehe..

Tangan kite memang xde masalah nak carik urat untuk nak cucuk amek darah..tengok je dah oleh nampak urat hijau..kulit kite nipis sebenarnye..sepanjang kite amek darah la kan, xpenah lagi ade orang complain susah nak carik urat kite..semua jenis, “senang keje saya carik urat awak..terus dah boleh nampak”..huahuahu..doctor suhaimi kate urat kite halus..cemana halus xtau la..dieorang je yang paham..tapi tuh la, bagus jugak sebab menyenangkan keje dieorang and kite pun xde la akan rase sakit dan seksa setiap kali nak kene amek darah..ade yang kite dengar sampai 4-5 kali tangan kene cucuk sebab xjumpa nadi..haiyooo, lagi seram..

Untuk kaum2 wanita dan mungkin jugak kaum lelaki, especially yang penah buat operation..xkisah la czer masa bersalin ke, penah cyst pecah, appendix pecah ke, as long korang penah kene belah perut la, kalau ade sakit perut yang memulas2 macam angin bergelodak dalam perut tapi xlepas, tolong la pegi jumpa doctor untuk rawatan selanjutnye..sebab doctor suhaimi kate, orang yang penah buat operation. chances nak kene ape yang kite kene, very high..

Wednesday, March 7, 2018

:: Kata2 Xleh Pakai Betul ::

Hehehehe..memang xleh pakai pun..duk komplen toys anak2 banyak la, serabut la, tapi ko sendiri yang tambahkan toys anak2 ko..wahahahahhaa..

Sungguh talk the talk je..next time please walk the talk sya..goshhh!!!..this is where the “xboleh pakai” punye phrase masuk..ngeeee..

Masalahnye kadang anak2 xde pun..xikut sekali..kami keluar detim berdua je..tapi kan asal nampak toys, maknye yang lebih2..apaknye pulak jadi mangsa kene beli sebab dah termakan dengan kata2 dan pujuk rayu si isteri..huahuahua..

Baru nie pegi mitsui, ternampak tabletop foosball (mini foosball)..mainan favorite kite kalau ikut kawan2 kite pegi main “pool (pool table)” satu masa dulu zaman muda mudi..dah tuh, nak main “pool” xreti..so main foosball la..hahaha..ehh, jangan ingat kite masuk macam ala2 kedai snooker gitu tau..kite masuk tempat yang level atas sikit dari snooker...hahaha..harga???..wayyyyy more cheaper from the actual price..am talking about a lot weyh!!..bukan sikit2 punye beza..bile aii dah wink wink wink dekat hasben aiii, bagi kata2 pujuk rayu baekkkk punye, terus hasben aiii pun, “i okayh je..beli la”..wakakakakkakaka..

Nie haaaaa foosball-nye..

After assembled..

Seronok tengok anak2 main..tapi tuh la, masalahnye, bukan takat anak2, mak bapak anak2 pun naik syeikh tetibe..sama naik dengan anak2..sampai bergaduh2 dengan anak2 pun ado..hahahaha..

Maka dengan adenye foosball ini, makin bertambah “ahli keluarga” kite..dan makin susut la space dekat hall..kihkihkih..

Tuesday, March 6, 2018

:: Jom Borak Kosong ::

Jom nak kite borak2 kosong..hurmmm, tapi kan ini bukan borak2 kosong..ini macam borak syok sendiri je nie..ye la, sebab kite je yang borak sensorang and xde sape nak/akan menyahut..xker borak syok sendiri namanye tuh..mihmihmih..

Last 2 weeks kut, ehh ye ker, xingat dah la..kan kite and family kite ade pegi the gardens dengan mid valley..alaaaaa, weekend yang suami kite belanja kite kasut idaman kite tewwww..huahuahua..lepas dari tuu, kami berjalan kat mid valley pulak..saje nak menghabiskan masa..then terlalu la depan lovely lace..kite suke gile bau shop lovely lace..mangggiiiiii (wangi) ngat ngat!!!..

Then tah nape, kite terus singgah then kite terus beli..ade promotion, beli 3 kotak dpt harga RM99..ehh ke RM99.90..hurmmmm, halamak!..which is which nie?!..eleh, propa nau..takat confuse dengan 90sen je sya oiii, xyah la nak which is which sangat..biroh ngat!..

Kite amek yang ini..i love it so cray cray!..kite bagi mak kite sekotak..ngeee..

Masa nie baru bukak..saje letak 2 batang kayu dulu..kendian tambah lagi kayu kayunan..jangan la usha bulus2 i’olls..ini adalah dressing table kite sebenarnye, so that’s why la ade berbulu2 segala..haks..seorang wanita yang getis koya2 sooo girlish memang la akan berperangai biroh cenggini..kihkihkih..

Dressing table kite nie asing dari dressing table yang sedia ade..sebab yang sedia ade, sharing dengan hasben kite..xmuat kite nak letak makeup organizer kite la, segala2 facial product kite la, segala2 lotion2 kite la, segala2 makeup brush kite la, segala2 brooch dan segala bala laaa yang kite punye..perfume2 je tompang dressing table lama..hehe..

Serious wangi sangat..kite suke bau die..harum semerbak satu rumah..sampai ke hall bawah kadang boleh bau..nanti kalau keluar nak borong lagi..nak letak dalam toilet..kuang3..biau masuk dalam toilet tenang je jiwa..hiks..

Okayh, enough bout lovely lace..nie nak cite perihal dapur pulak..

Kite kan paling laaaaa malas nak cuci stove..dah la stove kite jenis yang glass..so renyahnye lahai nak mencuci..now kite ade new method khas untuk orang yang pemalas nak cuci stove macam kite..tapi kalau dah mencuci, jadi malas pulak nak masak sebab xnak stove kotor..hehehe..

Ape method-nye?..

Cer la tengok gambau dekat bawah..

Hanya letak kertas je kat stove..tengah2 tuh gunting la ikut size yang sesuai..

So segala percikan minyak2 dan juga percikan sambal dan juga makanan yang tercampak akan terpercik/terjatuh dekat atas kertas..

Ade ke yang tertanye2, "xterbakar ker kertas tuh?"..surprisingly xterbakar..sebab kite letak dekat ruang bawah yang bukan tempat laluan api..selain dari kertas, korang boleh guna aluminum foil paper..kat lazada or shopee ade jual bende alah utk cover stove nie..tapi tuh la, buat ape nak beli kalau barang dah sedia ade..ye dok???..

Semoga dengan cara ini berkurangan lah kerja kite nak membersihkan stove dan semoga bermanfaat pada u'olls..hehehe..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...