Friday, June 14, 2019

:: Sejenis Kegigihan Mommy Untuk Anak2 ::

Hari nie ade potluck raya dekat school anak2..setiap class dah diberi, ermmm, diberi ape nyeah..adoiii xsampai pulak ayatnye dalam kepala otak nie..haishhh..hah, category..ye ker?..arghhh, lantok ler..malas nak pikir2 ape ayat yang sesuai..setiap class diberi category ape yang nak kene bawak..paham ke idok..xpaham tuh angguk kan je la..tah ape merepek tah kite pagi nie..sebelum nie pun merepek jugek, kihkihkih, tapi tah la pagi nie macam extra merepek pulak..

Qisya punye class kene bawak “food finger”..and untuk bobot punye class kene bawak “drinks”..kite amek salah satu je la..either bobot or qisya..so kite pilih qisya..jenuh nak pikir ape “food fingers” yang nak bawak..last2 terkeluar idea mini sausage puff..since qisya pun suke makan kan..so might as well la kite buat makanan yang anak suka..lebih afdhol..gituuuu!!!..

Pastu kite pun up la status kat FB..tanye kut sape ade buat kan..boleh la teman ngoder..ngeeee..sekali xde yang munculkan diri..last2 ade teman kat FB bagi penyuntik semangat untuk kite buat sendiri..thank u mamajue!!!!..😍😘

Kite pun mintak la tolong hasben kite yang cuti lama baru nie belikan barang2..so malam tuh jugak try buat..xbanyak la..sikit je..nak tengok cemana peginye..sekali, alhamdulillah jadik..qisya pun suke..siap puji lagi..hehehe..

Maka pagi tadi awal2 pagi kite dah bangun nak bakar bende alah tuh..hahaha..nak buat sebelum tido boleh je tapi tah la bile kite sejenis manusia yang xreti nak masak awal2 kan, macam2 yang ditakutnye..kite pikir sosej tuh dah la ber-cheese..kang buat awal kang, takut xelok..pastu pikir pulak puff tuh nanti lembik la, sejuk la..ehhh bagai2 la..itu yang sudahnye pukul 4pagi dah bangun..sebab kite pikir nak bagi makan orang..budak2 pulak tuh..xnak la nanti kang ade yang sakit perut ke apw ke kan..so biau ler kite bersusah2 janji yang makan bersenang2..ngeeeee..

Cara pembuatan tuh senang je korang..xde la renyah mana pun..readymade je semua..effort untuk bangun awal pagi je la yang susahnye..kihkihkih..
Ini je bahan2 yang kene beli..telur memang dah ade..planta pun..owh haaaa, telur tuh kene guna egg yolk sahaja..untuk salutkan dekat puff tuh nanti..planta pulak untuk sapu dekat tray..
Setelah digulung2 mini sausage dengan puff pastry dan setelah disalut puff dengan egg yolk..
Apalagi, masukkan la tray dalam oven..temperature kite set dalam 200..berapa minit tuh kite xsure sebab masa kite kite main agak2 je..
Agak2 cemana?..agak2 color puff tuh dah bertukar jadi golden brown..dah jadik gini then keluarkan la..lepas tuh bagi rest sekejap..

tadaaaaaa..maka terjadilah kejadian ini..

Simple dan sedap..bukan takat anak je suke..mak anak dengan bapak anak pun suke..bapak anak kemain duk memuji sedap sedap sedap..hehehe..entry raya nanti2 la up..kemalasan tengah melanda diri ini..hehehe..

1 comment:

  1. Sedapnyaaa! Nak try buat jugak nanti, tapi kena beli kulit pastry tu dulu.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...